TIME DATE
Ma Albert és Lipót nap van.

2019-10-28 18:27:54 / Szerző: HajduPress

Belső harmónia a Modem belső kertjében - interjú

A nagyobb felbontású fotók megtekintéséhez kattints a képre!
Folytatódik a MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ elektronikus zenei sorozata, a ModeMode. A tematikus jellegű eseményeken ezúttal is minőségi elektronikus zene kap főszerepet, amely látványos vetítésekkel alakít ki titkos világot a kulturális intézmény belső kertjében. A hangulatos fények, a kényelmes babzsákok és az izgalmas zenei felhozatal október 24-én 12. alkalommal hívta össze a fiatalokat. A debreceni underground kultúrát színesítő eseményről Varga Attilával, a ModeMode szervezőjével beszélgettem.
 

Minek köszönhető az esemény létrejötte?
Tavaly ősszel indult el a ModeMode programsorozat. Az elképzelés nem volt új keletű, a korábbi években szervezett Fűszercsemege nevű esemény adta az ötletet, ami változó rendszerességgel volt megtartva. A Modemben van ez a belső kert, aminek kiváló az akusztikája az elektronikus zenéhez is, és vannak üres falak, amiken jól néz ki a vetítés. A Fűszercsemege után nem volt a kertben ehhez hasonló elektronikus zenei rendezvény. Akkoriban még itt dolgoztam a Zöld Kilincs kávézóban és az ötlet nagyon tetszett, úgy éreztem ezt a hiányt pótolni kell. Megkérdeztem a vezetőséget, hogy kulturális rendezvényben gondolkodva szervezhetnék-e ilyen eseményt kétheti rendszerességgel, ami 18 órától 22 óráig tartana. Nyilván egy kortárs galériában vagyunk, a programhoz ez az időintervallum passzolt, ami még kulturált keretek közé tudja szorítani ezt a szórakozási lehetőséget.
 
Ez az esemény hogyan illik bele a Modem kulturális arculatába?
Az intézmény vezetői nagyon jó ötletnek tartották, hogy legyen egy ilyen esemény. Úgy terveztük, hogy elsősorban csak debreceni előadók lesznek bemutatva, nyilván olyan stílussal, ami ide illik. Nem egy éjszakai diszkó hangulatot akartunk kelteni, ez sokkal lazulósabb, chillesebb rendezvénynek lett kitalálva.
 
Ki a célközönségetek, illetve az esemény sorozatosságának köszönhetően bír közösségformáló erővel?
Mi csupán azt akartuk, hogy legyen egy olyan esemény, ahol össze tudnak gyűlni hasonló gondolkodású emberek. Szerintem egy ilyen intézménynek ez is feladata, hogy összehozza azokat az embereket, akik esetleg kiszorulnak a többi szórakozóhelyről. Ez egy közösségi teret hoz létre az emberek számára, ahol bemutathatjuk a helyi underground előadókat.
 
Mennyire van jelen az underground zene Debrecenben?
Ez jó kérdés, hiszen az underground az az, ami nem látható, tehát nem jelenik meg igazán. Debrecenben szerintem mindenképpen van underground, mert például Szerepi András, előadói nevén DRJ, aki az első őszi esemény előadója volt, már 20 éve benne van a helyi undergroundban. Ennek ellenére biztos vannak olyanok, akik nem ismerik, és vannak bizonyos előadók is, akik nem igazán kapnak teret a bemutatkozásra. Ez is missziónk, hogy akik ebben az ágazatban aktívak, ők lehetőséget kapjanak arra, hogy megmutassák magukat és megismerjék őket.
 
A ModeMode-on túl lehet találkozni ezekkel az előadókkal máshol?
Vannak olyan előadók, akikkel többnyire csak itt. Talán a Víztoronyban és a Malterben el lehet kapni hasonló előadókat, de az másik közeg és más zenei kínálattal, bulis hangulattal rendelkezik. Ez itt sokkal nyugodtabb. Pont az a lényege, hogy akár munka után is be lehessen ülni.  Ezért is van csütörtökön, mert az már kispéntek, valamint ez egy olyan nap, amikor nem kell más eseményekkel versenyezni, illetve az egyetemistákra is gondolunk, mert akkor még ők is itt vannak Debrecenben.
 
Minden előadó fellépéséhez új vetítéssel készültök?
A vetítéssel egy kis művészeti vonalat akartunk belecsempészni az eseménybe, hogy vizuálisan is hozzátehessünk valamit. A képi világ mindig változik, szerencsére van egy vizuálos munkatársam, mi ketten vagyunk fixen ehhez ez eseményhez köthetőek, a dj-k pedig változó szereplők. Mindig van egy tematika, amit még szeretnénk továbbfejleszteni, de kapacitás hiányában ez nem mindig sikerül úgy, ahogy szeretnénk. A vizuál mindig az adott dj-hez igazodik, ahhoz, hogy milyen stílusú zenéket játszik. Kitalálunk valamit a hangulatához, a munkatársam pedig egyezteti az elképzeléseit az előadóval.
 
Milyen rendszerességgel lehet találkozni az eseménnyel?
Tavasszal és ősszel, mert próbálunk az egyetemi élethez igazodni. Nyáron ugye vannak holt idők, rengeteg fesztivál, aztán télen jön a vizsgaidőszak. Ez az esemény kültéri programként funkcionál, a hidegben beszorulnánk az épületbe, miközben ez a helyszín remek hangulattal szolgál az eseménynek.
 
Tud még fejlődni a program? Vannak más terveitek a jövőre vonatkozóan?
Amikor elindult a ModeMode, akkor volt egy elképzelésem, hogy legyen a zene és a vizuál mellett egy dizájn vonal is. Minden esemény tematikus térelemekkel gazdagodott volna, de kapacitás híján ez az ötlet nem fejlődött tovább. Viszont a jövőben el tudnám képzelni, hogy ez egy összművészeti happeningként létre jön. Így mondjuk nem kéthetente, hanem havonta szerveznénk meg egy eseményt, és az sokkal hosszabb és komplexebb világot alkotna mindenféle művészeti ággal: tánccal és dizájnnal. Ezek mellett komolyabb fellépőkkel készülnénk, de az elektronikus vonal mindenképp megmaradna. Egy élő elektronikus koncerttel kezdődne, majd egy dj lépne fel, így hosszabb időtartammal számolnánk. Szerintem erre vevők lennének az emberek és a városban lenne rá igény, mert akik a zenék miatt jönnének, azok a többi művészeti lehetőségeket is értékelnék.
 
Milyen előadókat hallhatunk az őszi szezonban?
A következő alkalommal egy budapesti dj, Perrin látogat el hozzánk, aki többek között futurebeats, hiphop és lofi stílusú zenékkel lép fel. A jövőben próbálunk más felé nyitni, és az országban feltörekvő, tehetséges előadókat elhozni ide. Ősszel november 14-én és 28-án, majd végül december 12-én lesz ModeMode.
 
 
Vigh Anna Judit

A rovat legfrissebb cikkjei

Emléktáblát állítanak a színészlegenda, Kóti Árpád emlékére
Harci törpe - A Kontroll nélkül című filmről
Mert egy a kenyér...
Szabó Magda, az ember, a nő, a feleség
Játéklehetőség nélküli játszmák - A Grönholm-módszer című előadásról

Hozzászólások