TIME DATE
Ma Tünde nap van.

2020-03-27 09:21:56 / Szerző: HajduPress

Bejelentést tett Debrecen polgármestere: szinte mindenkit érint

A nagyobb felbontású fotók megtekintéséhez kattints a képre!

 Papp László debreceni polgármester a Facebook-oldalán közzé tett videóban számolt be a koronavírussal kapcsolatos, a debrecenieket érintő gazdasági döntésekről.

"Debrecen önkormányzata és a Debreceni Vagyonkezelő Zrt. a város legnagyobb foglalkoztatói közé tartoznak, mivel összességében több, mint 4000 embernek adunk munkát. Működésünket a koronavírus-járvány miatti gazdasági folyamatok rendkívüli mértékben érintik, nagyon komoly nehézséget okozva, de ebben a helyzetben is a legfontosabb szempont számunkra, hogy a munkavállalókat megvédjük, a munkahelyeket megőrizzük. Tesszük ezt a munkavállalóink iránti szolidaritásból, valamint azért, hogy ha elmúlik a járvány, akkor legyen lehetőségünk gyorsan újraindítani a normális működési és gazdasági folyamatokat. Az önkormányzatnál és intézményeinél, valamint a nonprofit társaságoknál egyelőre nem tervezünk létszámcsökkentést, és erre törekszünk a vagyonkezelő tagvállalatai esetében is. Mindez azonban változhat, függően a járvány elhúzódásától." - hangsúlyozta Papp László a Facebook-videóban, majd így folytatja:

"Annak érdekében, hogy a holding munkavállalóit meg tudjuk tartani, néhány kivételtől eltekintve leállítottuk a beruházásokat a Debreceni Vagyonkezelő Zrt.-nél azért, hogy az így felszabaduló forrásokból, a jelentős mértékben lecsökkent bevételek mellett munkabért tudjunk fizetni a munkavállalóknak. Az önkormányzati beruházások, fejlesztések ütemtervén egyelőre nem változtatunk, de a válság elhúzódása természetesen eredményezheti itt is a fejlesztések átütemezését. A munkavállalókra vonatkozó döntések 2020. május 31-ig terjedő időszakra vonatkoznak, és a döntéseket május folyamán felül fogjuk vizsgálni.

A válság által rendkívül súlyosan érintett területként tartjuk nyilván a kereskedelmet, a vendéglátást és a légiközlekedést. A kormányzat által a járványveszély csökkentése érdekében meghozott döntések jelentős részben korlátozzák ezen tevékenységeket, ezért a városi tulajdonú üzlethelyiségek – korlátozások által érintett – bérlőire vonatkozóan ideiglenesen új szabályokat léptetünk életbe annak érdekében, hogy segítsük ezen vállalkozások talpon maradását.

A Cívis Ház Zrt. tulajdonában vagy vagyonkezelésében lévő üzlethelyiségek azon bérlői számára, akik a veszélyhelyzet miatti kormányzati döntésekre tekintettel kénytelenek bezárni, a Cívis Ház Zrt. 90%-os bérletidíj-kedvezményt nyújt az erre vonatkozó kérelem esetén. Hangsúlyozom: ez nem automatizmus, hanem kérvényezni kell!

Azon bérlők, akik a veszélyhelyzet miatt csak korlátozottan lehetnek nyitva, de működésüket fenntartják, az erre vonatkozó kérelem esetén 50%-os bérletidíj-kedvezményben részesülnek.

Az igazgatóság döntése értelmében a bérletidíj-kedvezményt 2020. június 30-ig lehet alkalmazni, amely a veszélyhelyzettől függően meghosszabbítható. A kedvezményt azzal a feltétellel lehet igénybe venni, hogy a kedvezmény 50%-át véglegesen elengedi a Cívis Ház Zrt., 50%-át pedig a veszélyhelyzet elmúltával, 2021-ben 12 egyenlő részletben kell majd megfizetni.

A harmadik válságterület a légiközlekedés. Mindenki tudja, hogy Budapest mellett Debrecen az ország másik olyan városa, ahol nemzetközi repülőtér működik. 

A Debreceni Nemzetközi Repülőtéren sajnos jelenleg szünetel a repülés. Szomorú látvány, hogy a kifutópályán egymás mellett állnak az üres repülőgépek, de a helyzetre való tekintettel szükség volt intézkedéseket tenni. A repülőtér vezetése a munkavállalók szinte mindegyikével megállapodásra jutott, mert itt szükség volt a munkavállalók egy részénél a munkaviszony átmeneti – hangsúlyozom: átmeneti – megszüntetésére. Általánosságban azonban elmondható, hogy a szakképzett, a repülőtér normál üzemeléséhez szükséges személyzet továbbra is rendelkezésre áll, elsősorban a várható újraindulás zökkenőmentes lebonyolítása érdekében."
- mondta Papp László.
 


A rovat legfrissebb cikkjei

Eltörte az egyik intézkedő rendőr kezét
Budapestről hozta Debrecenbe az extasyt
Nagycsaládos kedvezményt vezet be a Nagyerdei Kultúrpark
Újabb mérföldkőhöz érkezett a debreceni BMW-gyár építése
Szájmaszkos csalót kaptak el a debreceni rendőrök

Hozzászólások