TIME DATE
Ma Ipoly nap van.

2020-07-19 15:41:05 / Szerző: HajduPress

Balatoni gasztrokörkép II. rész

A nagyobb felbontású fotók megtekintéséhez kattints a képre!
Gasztro bejegyzés első részét, a magyar tenger legcsodálatosabb részeiről, a Balaton északi-partjának éttermeiről, bisztróiról itt érheted el. Korábbi bejegyzésünk folytatásaként a Badacsonyban teszünk látogatást és tovább barangolunk az északi régióban. A megélt tapasztalásokat most is igyekszünk átadni egy szeletben - Ha belföldi pihenésre szánjátok magatokat és az északi partra kirándultok, térjetek be egy-két helyre és ízleljétek meg az igazi magyar nyarat.

Laposa Birtok
Pazar kilátás, fenséges ízek. Ez a kijelentés nagyjából is lefedi a birtok pozitívumait. Ezen okból már évek óta „fancy” helynek számít a szőlészet, amely egyenes úton eredményezi a zsúfoltságot és a kevésbé halk (tehát hangos) teret. Személy szerint a nyitás óta többször tettem látogatást a birtokon, ahol minden alkalommal teltház fogadott, de a szerencsének köszönhetően mindig sikerült egy asztalra lecsapni. Idén nem bíztuk a véletlenre, így hát látogatásunkat egy biztos asztalfoglalással indítottuk. Volt értelme, hiszen érkezésünkkor a hely jó kedélyre szomjas turistákkal volt megtöltve. A Laposa olyannyira közkedvelt, hogy a kevésbé előrelátó érdeklődők egy-egy pohár bort képesek akár állva is elfogyasztani, még ülőalkalmatosság hiányában is. De hogy mitől ennyire népszerű az a hely, ahol a szomszéd asztalnál ülő társaság minden szavát hallani, vagy, hogy mi az élvezetes állva kortyolgatni a frissítő magyar nedűt? A válaszom erre, hogy valószínűleg a panoráma és az ízletes hidegtál válogatások. Őszintén, mi nem is nagyon kerestük az indokokat, egyszerűen csak élveztük a dombról nyíló kilátást, a széles borkínálatot és a baráti hangulatot. A hely címét itt találod.

Káptalantóti, Liliomkerti piac
Amit ezen a piacon nem lehet találni, az talán nem is létezik. Régiségek, antik darabok és gourmet zamatok, csak, hogy néhány, számomra emlékezetes momentumot ragadjak ki a látogatásunkkor tapasztalt impressziókból. A piactér felkészült a kíváncsi, fürkésző tekintetekre. Hatalmas parkolóval várja vasárnaponként az odaérkezőket a Káli medence szívében lévő nyüzsgő és sokszínű termelői piac. Az előzetes tanácsot megfogadva a mezőn kialakított fizetős parkolót vettük igénybe, hiszen a nem túl szabályosan parkoló autókat szenvedélyes elhivatottsággal, sorjában büntetik. A vásári sokadalom egyhamar új dimenzióba repített bennünket a színes portékákkal, a házias ízekkel és a jópofa kofákkal fűszerezve. Nem érdemes a reggeli órákban teli hassal érkezni, hiszen isteni házi rétesek, tenyérnyi nagyságú pogácsák és ízletes hentesáruk várják, hogy megízleljük őket. Otthonra is érdemes betárazni a Káli medence adottságaiból és haza vinni a hely eszenciáit a termelői mézek, szörpök, szirupok és kávék vagy akár főzött szappanok révén. Mindenképpen érdemes itt indítani egyszer a vasárnapunkat. A káptalantóti piacteret itt, ezen a linket találod.

Aszófői Halsütő
Ha Balaton, akkor hekk. Az „igazi magyar, balatoni” hekk számomra egyet jelent a nyárral, pont ezért remek ötlet volt megállni az Aszófői halsütőnél. Azonban ez a remek ötlet nem csak a mi fejünkből pattant ki. Nagyjából egy félórás sor fogadott minket, de ez sem riasztott el bennünket, hiszen a retró környezetben isteni, vendégmarasztaló illatok keringtek. Szerintem az egyik legfinomabb sütésű halat sikerült itt elfogyasztani, pontosabban csak majdnem elfogyasztani, hiszen a jókora adaggal ketten is alig birkóztunk meg. Ha egy autentikus fogadóban pihennétek meg, nosztalgikus hangulatot idézve, akkor csak ajánlani tudom ez a falatnyi helyet a remek ízeivel. Ide kattintva éred el a hely címét.

Bergmann cukrászda
Balatonfüred számomra a „legbalatonibb” balatoni város. Évek óta a számban érzem a Bergmann francia krémesének ízét, amely utánozhatatlan és verhetetlen a hazai cukrászdák kínálatában. Nincsenek nagy igényeim egy süteménnyel szemben, nem is vagyok az édességek túlzott rajongója, azonban a Bergmann klasszikus francia krémese valahogy belém ivódott. Érdemes a klasszikus krémesük továbbgondolt változatát is kipróbálni, hiszen az epres, vagy a málnás változata még több reménnyel kecsegtet. A cukrászdát itt
 találod.
Vincze Lili

A rovat legfrissebb cikkjei

Paradicsomleves - Ne hagyd ki ezt a szuper receptet!
Krémes házi fagyi recept - elképesztően finom!
Jöhet egy mexikói hangulatú grillnyárs?
Ötletes dinnyés finomság
Ételek, amikkel jól pótolható a folyadék kánikulában

Hozzászólások