TIME DATE
Ma Ellák nap van.

2020-06-29 17:20:48 / Szerző: HajduPress

Balatoni gasztrokörkép I. rész

A nagyobb felbontású fotók megtekintéséhez kattints a képre!
Gasztro bejegyzés első része, a magyar tenger legcsodálatosabb részeiről, a Balaton északi-partjának éttermeiről, bisztróiról, személyes tapasztalások alapján - Ha belföldi pihenésre szánjátok magatokat és az északi partra kirándultok, térjetek be egy-két helyre és ízleljétek meg az igazi magyar nyarat.

Nekem a Balaton – Nánásiék
A közismert házaspár, vagyis Ördög Nóra és Nánási Pál kisboltjának alakulását a közelmúltban százezrek követték nyomon a YouTube-on. Az Instagram-os és YouTube-os bejelentkezéseknek meg lett a hatásuk, ugyanis a nyitás óta tömeges zarándoklás helyszínévé vált az üzlet. Nánásiék közeli ismerősei a kisbolt ötletét, ugyan kétkedve és némi fenntartással fogadták, úgy látszik a hűvös fogadtatás ellenére nagyon is bejött a celebpárnak. A folyamatos vendégsereg leginkább a családra kíváncsi, hiszen sokszor ők maguk állnak a pult mögött és főzik, valamint szolgálják fel a kávét.
Ott jártunkkor ugyan nem Ördög Nóri állt a kassza mellett, de jelen volt a helyszínen, ahol akkor is sorok kígyóztak kávéra várva. A hely összességében kulturált, az elképzelés jó, hiszen a boltban helyi és magyar termelők termékeit forgalmazzák, de köszönhetően a hatalmas kíváncsiságnak bizony fel kell készülni arra, hogy valószínűleg állva kell majd elfogyasztani az ételt és italt, feltéve persze, ha képesek lesztek kivárni a sort. Ha azonban elszántak vagytok, mindenképpen kóstoljátok meg a Vál Völgye péktermékeit. Nem titkolt szándékunk volt a pékség cheddaros-aszalt paradicsomos kenyerét megízlelni, melyben nem csalódtunk, isteni. A már sokszor ajánlott mákos lángost is megkóstoltuk, ami a Balaton jelképének egy újragondolt változata a Mák bistro Pop-Up jóvoltából.  Jó tudni, hogy a kitelepült Mák keddenként zárva tart, így aki szeretne enni egy finomat, lehetőleg a hét többi napjára időzítse látogatását. Ezen a linken találjátok a címet.

Echo – Tihany
Tihanyról sokunknak az Apátság és a levendula jut eszünkbe. Az autentikus falvacska, szinte minden szegletében ott virít a lila virág. Tihanyban június végén megkezdődik, a szedd magad levendula mozgalom, melyen érdemes részt venni, hiszen a hely miliőjét és szellemét, ekkor egy kicsit haza is vihetjük. Ha a levendula mezőn megfáradtok, a kirándulás folytatása előtt egy kellemes és hűs frissítő mellett szusszanjatok meg. Érdemes ezt Tihany legszebb pontján megejteni, ahol varázslatos panoráma tárul a szemünk elé. Előttünk a lenyűgöző Balaton, az apró vitorlásokkal és katamaránokkal, mellettünk pedig a Tihanyi Apátság, ezt nyújtja az Echo, amely évek óta a kedvencem. A helyhez híven számos levendulás étel és ital közül választhattok, kezdésnek ajánlok egy pohár levendula sprizt-et, proseccoval. Térjetek be a Visszhang-domb tetején található helyre, ahol a finom ízektől felbátorodva talán még kiáltásotok visszaverődését is meghallhatjátok.

Kikötő étterem - Szigliget
A hely adottsága mindenkit magával ragadott, hiszen az étterem a vitorlás kikötő közvetlen szomszédságában helyezkedik el. Mindenképpen érdemes előre asztalt foglalni, hiszen az étterem igencsak népszerű a turisták körében, köszönhetően a remek kiszolgálásnak, a jó hangulatú és kedves személyzetnek, valamint az ízélményeknek. Az étlapon nincs sok választék, viszont azok változatosak és finomak. Az ételekre nem kellett sokat várni, került az asztalunkra házias brassói aprópecsenye, serpenyőben pirított túrós csusza házi pörccel, fűszeres csirkemell steak, jó fokhagymás spenótmártással és rizstésztával és természetesen a kihagyhatatlan igazi balatoni harcsa is. Mind kiadós adagok voltak, kísérőnek pedig egy finom Aperol spritz is lecsúszott a hangulatos teraszon. Azt érdemes viszont tudni, hogy ha előre nem is közlik veletek, a helyen csak is készpénzzel lehet fizetni. A helyet az alábbi címen találjátok.

Folyt.köv.
Vincze Lili

A rovat legfrissebb cikkjei

Megvan az év fagylaltja
Könnyed vacsora ötlet
Gyors vacsora ötlet: snidlinges tojássaláta
Balatoni gasztrokörkép I. rész
Készíts egy isteni tzatzikit!

Hozzászólások