°C
TIME DATE
Ma Alajos és Leila nap van.

2017-05-17 12:57:45 / Szerző: HajduPress

Az Európai Parlament a hetes cikk szerinti eljárás előkészítését kéri Magyarországgal szemben

A nagyobb felbontású fotók megtekintéséhez kattints a képre!

A magyarországi helyzetről beterjesztett két határozattervezet közül a szigorúbbat fogadta el szerdán az Európai Parlament (EP) plenáris ülése, amelynek értelmében a testület megkezdi az előkészítését az uniós szerződés hetedik cikkelye szerinti eljárás megindításának Magyarországgal szemben.

    Az áprilisi plenáris vita nyomán készült előterjesztést a szociáldemokrata, liberális, zöldpárti és radikális baloldali képviselőcsoport együtt nyújtotta be.
    A határozat szerint Magyarországon fennáll a kockázata az uniós alapértékek súlyos megsértésének, s ezért az EP utasítja belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi bizottságát, hogy készítsen jelentést Magyarországról, hogy az EP szavazhasson az uniós szerződés hetedik cikke első lépésének megindítására vonatkozó indoklással ellátott javaslatról.

A határozat felszólítja a magyar kormányt, hogy

  • Vonja vissza a menekültek tranzitzónába zárását előíró törvényt.
  • Vonja vissza a lex CEU-t.
  • Vonja vissza a civil szervezetek elleni törvényjavaslatot.

Az Európai Bizottságot azzal is megbízzák, hogy alaposabban vizsgálja meg, hogyan költik el az EU-s pénzeket Magyarországon.

A határozat szerint Magyarországon rendszerszintű fenyegetés éri a jogállamiságot, a korrupció mértéke és a demokratikus intézményrendszer leépítése miatt.

Az EU alapszerződésének a 7. cikkében írják le a folyamatot, aminek az a lényege, hogy az európai uniós intézmények párbeszédre hívják a magyar kormányt arról, hogy Magyarország hogyan gondolja tovább építeni a demokráciát és megvédeni az európai értékeket. Most az EP egyik szakbizottsága készít először véleményt, hogy szerintük is indokolt-e elindítani ezt a folyamatot. Ez a szakbizottság, amelyik az állampolgári jogokkal foglalkozik, egy különjelentésben fogja közzé tenni a véleményét.

(MTI, HP, 444.hu, Index)


A rovat legfrissebb cikkjei

Nemes: önkéntesek gyógyítottak Erdélyben
Az Egyesült Államok kilép az ENSZ Emberi Jogi Tanácsából
Isten ments a pánikkeltéstől, de ezekkel nem árt vigyázni
Innováció: drónnal csempészték az ukrán bagót
Ismét leégett a glasgow-i művészeti egyetem

Hozzászólások