TIME DATE
Ma Endre és Elek nap van.

2019-05-06 09:01:08 / Szerző: HajduPress

Az első infó: ez is feladat a magyar írásbelin

A nagyobb felbontású fotók megtekintéséhez kattints a képre!
A játék fogalmáról szóló szöveget kell elolvasniuk és értelmezniük a diákoknak a középszintű magyarérettségi első részében - tudta meg az Eduline.

A játék fogalmáról, játékkutatásról és játékszerekről szóló szócikket kaptak az érettségizők a középszintű magyarérettségi első részében – a diákoknak először értelmezniük kell a kétoldalas szöveget, majd különféle feladatokat kell az alapján megoldaniuk, tudta meg az Eduline.

A középszintű magyarérettségin a diákoknak összesen 240 percük van a feladatok megoldására. Először az első feladatlapot kapják meg, amelyen egy szövegértési feladatsort és egy érvelést/gyakorlati szövegalkotási feladatot találnak, erre 90 percet kapnak – az idő leteltével a felügyelő tanár összegyűjti a dolgozatokat.

A szövegértési feladat szövege egy (esetleg két, egymással összefüggő), 700-1000 szavas ismeretterjesztő szöveg, publicisztikai mű vagy ezek részlete. Az érettségizőknek értelmezniük kell a szöveget, majd az alapján különböző feladatokat kell megoldaniuk.

Az Eduline által megkérdezetett szaktanár szerint az idei feladatsor nehezebb, mint a tavalyi, bár a játékról szól, a szöveg száraz. "Maximális pontszámúra megoldani valószínűleg nehéz lesz, és több időt fog elvenni, mint a korábbi évek feladatai" - mondta el az Eduline által megkérdezett szaktanár. Kiemelte: bár van a szöveg alatt lábjegyzet, az érettségi izgalmai között nem biztos, hogy a vizsgázók könnyen tudják majd értelmezni.

A szinkronizált filmekről szóló érvelést vagy egy régészeti leletről szóló hivatalos levelet kell írniuk a diákoknak a középszintű magyarérettségi első részének szövegalkotási feladatában. Az első feladatlap második részében a vizsgázók egy érvelési vagy egy gyakorlati szövegalkotási feladatot oldanak meg – a kettő közül csak egyet kell választaniuk.


A rovat legfrissebb cikkjei

E.ON: több mint negyed milliárd forintot költöttek a szabolcsi viharkárok helyreállítására
Lakásbérlés: Debrecen, te drága
Emeletes magyar motorvonat? Már gurul is
Hármas együttműködés a Tisza hulladékmentesítéséért
Fotógaléria: legendák búcsúztatták Horváth Ádámot

Hozzászólások