TIME DATE
Ma Fülöp és Evelin nap van.

2020-05-20 16:44:33 / Szerző: HajduPress

Augusztusra elkészülhet a koronavírus-érzékelő

A nagyobb felbontású fotók megtekintéséhez kattints a képre!
Az Utah-i Egyetem professzora, Massood Tabib-Azar 200 000 dolláros támogatást kapott a Nemzeti Tudományos Alapítványtól egy hordozható, újrafelhasználható koronavírus-érzékelő kifejlesztésére. A tervezett érzékelő mindössze 60 másodperc alatt képes lenne felismerni a COVID-19-et.

Az Egyetem már 2016 óta dolgozik a projekten, ami eredetileg a Zika-vírus kimutatását szolgálta volna. A koronavírus ellen továbbfejlesztett szenzorba csupán belefújni szükséges, így akár naponta többször is ellenőrizhető lenne vele a vírus jelenléte. A készülék a tesztelés után saját magát fertőtleníti, így az esetlegesen benne maradt mintát automatikusan megsemmisíti. A szenzor segítségével még a környezetünk fertőzöttségét is ellenőrizhetnénk, mindössze csak mintát kellene vennünk a tesztelni kívánt felületről, majd hozzáérinteni a szenzorhoz.

Az egyetem célja az, hogy minél olcsóbban, minél nagyobb mennyisét tudjon előállítani, így a lehető legtöbb emberhez el tudnák jutatni az eszközöket. A gyorstesztelő a jelenlegi adatok alapján előreláthatóan 55 dollárnak megfelelő összegbe kerülne.  

A szenzor klinikai tesztelését júliusban kezdik meg, és ha minden jól megy, Tabib-Azar szerint már akár augusztusban is eljuthat a felhasználókhoz az új diagnosztikai eszköz.


 
 
 

A rovat legfrissebb cikkjei

Tíznapos nemzeti gyászt rendel el jövő kedden a spanyol kormány
A Laudamotion bezárja a bécsi bázist
Újabb könnyítés jön a szlovák-magyar határon
Betiltják a vállalkozói szerződéseket a német húsiparban
Augusztusra elkészülhet a koronavírus-érzékelő

Hozzászólások