TIME DATE
Ma Donát nap van.

2019-09-10 13:21:53 / Szerző: HajduPress

Átadták a megújult Mosolykert Óvoda és Ősz utcai bölcsőde épületét

A nagyobb felbontású fotók megtekintéséhez kattints a képre!

Kívül-belül megújult óvodában és bölcsődében kezdhették meg a gyermekek a nevelési évet a Fáy András utcában. A debreceni önkormányzat törekvése az, hogy a debreceni gyerekek ideális feltételek mellett tudjanak tanulni, fölkészülni az oktatás időszakára. Debrecen kiemelten kezeli a nevelés és oktatás ügyét, ezt az elkötelezettséget bizonyítja ez az intézmény – mondta a megújult óvoda és bölcsőde átadóján Papp László, Debrecen polgármestere.

Az Új Főnix Terv oktatásfejlesztési programjában a 33 debreceni önkormányzati óvoda több mint felét, 17 intézmény felújítását vállalta az önkormányzat, valamint egy új óvoda építését a Tócóvölgyben. 

Elkészült hét intézmény korszerűsítése: 

 • Liget óvoda Bartók Béla úti telephelye,

 • Liget óvoda Babits utcai telephelye, 

 • Nagyerdei óvoda, 

 • Boldogfalva óvoda Manninger utca telephelye,

 • Boldogfalva óvoda,

 • Alsójózsai Kerekerdő Óvoda,

 • Ősz utcai Mosolyvirág óvoda,

Folyamatban van 5 intézmény felújítása: 

 • Gönczy Pál utca óvoda tornaszoba bővítése, 

 • Lehel utcai óvoda, 

 • Közép utcai óvoda, 

 • Szivárvány óvoda, 

 • Jerikó utca 17. szám alatti óvoda 

Előkészítése zajlik öt intézmény felújításának: 

 • Görgey utcai óvoda, 

 • Karácsony György utcai óvoda, 

 • Sinai Miklós utcai óvoda, 

 • Mosolyvirág óvoda kismacsi telephelye, 

 • Arany János óvoda. 

Összességében 2,8 milliárd forintot fordít az önkormányzat óvodái felújítására, amely összegben nincs benne a Jerikó utca 17. szám alatti komplexumban lévő óvoda költsége, annak teljes összege 1,5 milliárd forint.

Az Új Főnix Terv része az oktatási, nevelési intézmények felújítása. Az elmúlt hetekben több felújított óvodát adott át a Debreceni Önkormányzat. Nemrég Alsójózsán a Kerekerdő óvodát, azt követően pedig a Boldogfalva óvodát adták át. A tanítási-nevelési év kezdetén a gyermekek birtokba vehették a kívül-belül felújított Mosolykert Óvoda és Ősz utcai bölcsőde épületét. 

A törekvésünk az, hogy a debreceni gyerekek ideális feltételek mellett tudjanak tanulni, fölkészülni az oktatás időszakára. Nagyon örülök annak, hogy itt ebben a városrészben is egy felújított intézményt tudunk most a nevelési-tanítási év elején átadni. Debrecen kiemelten kezeli a nevelés és oktatás ügyét, ezt az elkötelezettségünket bizonyítja ez az intézmény is.”– mondta el a megújult intézmény átadóján Papp László Debrecen polgármestere. 

A Mosolykert Óvoda és az Ősz utcai bölcsőde épületét teljesen akadálymentesítették, lifttel is ellátták. 

A többi között új vizesblokk rendszert alakítottunk ki, felújítottuk a tornaszobát, külön öltözőket alakítottunk ki a csoportszobákhoz”– tette hozzá a polgármester.

A gyermekek mozgásigényére tekintettel az épület méretét megnövelték 1213 négyezetméteresre, így a korábbinál nagyobb térben játszhatnak, tartózkodhatnak a gyermekek. 

Az Ősz utcai bölcsődébe járó gyermekek egészségét szem előtt tartva korszerű légtechnikai rendszert szereltünk föl. A bölcsődében is szükség volt egy ilyen modern rendszerre”– hallhattuk Fodor Levente fideszes önkormányzati képviselőtől. 

Annak érdekében, hogy a nevelők és a gyermekek télen-nyáron megfelelő és egészséges klimatikai viszonyok között tartózkodjanak új, műanyag nyílászárókkal látták el az épületet, szigetelték az épület lapostetőjét. Teljes körűen felújították a fűtési, elektromos és gépészeti rendszert. Ezekkel a felújításokkal mindkét intézmény üzemeltetése az eddiginél jóval gazdaságosabbá és költséghatékonyabbá válik. A gazdaságos üzemeltetést napelemek telepítésével is segítik.

A gyermekek és nevelőik biztonságát és a minél modernebb, kellemesebb környezet kialakítását szem előtt tartva kicserélték a padlókat és a faburkolatokat. 

A felújítás során mind az óvodát, mind a bölcsődét akadálymentesítettük, így a fogyatékkal élők is könnyen közlekedhetnek az épületben. Az akadálymentesítést az épület közvetlen külső környezetében is elvégeztük, az eddig hiányzó akadálymentes parkolóhelyet is kialakítottuk”– hangsúlyozta az intézmény átadóján Korbeák György fideszes önkormányzati képviselő.

A Stabil Kft. 2018 szeptemberében kezdte meg a felújítási munkákat a Mosolykert Óvoda és Ősz utcai bölcsőde épületén. A beruházás befejeződött, az elkészült intézményekben 2019. augusztus 26-én megkezdték a nevelést. A Települési Operatív Program keretében a debreceni önkormányzat pályázat útján 338.935.013 forintot nyert el a beruházásra. A projekt megvalósítására közel 96 millió forint önerőt biztosított a debreceni önkormányzat.

Fotók: Miskolczi János


A rovat legfrissebb cikkjei

Gázolás a Csapó utcán: szemtanúkat keresnek
Tovább bővül Debrecen belvárosi sétálóövezete
Gázolás a Csapó utcán: döbbentes történet
Eltűnt: 15 éves debreceni lányt keresnek
Ennyi van: elfogadták Debrecen idei költségvetését

Hozzászólások