TIME DATE
Ma Aladár és Álmos nap van.

2018-02-07 14:20:48 / Szerző: HajduPress

Angyal vagy szuperhős? - A Jupiter holdja című filmről

A nagyobb felbontású fotók megtekintéséhez kattints a képre!
A 2017-es, 70. cannes-i filmfesztiválon debütáló, Mundruczó Kornél rendezte nagyjátékfilmet, a Jupiter holdját is megtekinthette az, aki ellátogatott a 3. Magyar Filmszüret vetítéseire az Apolló moziba. Az alkotás Debrecen és a debreceniek számára azért is különösen fontos és izgalmas, mert a főszerepét a cívisvárosi származású Jéger Zsombor színművész játssza.
 

Ez alkalommal kivételesen a filmvetítése előtt beszélgetett a debreceni színésszel Váró Kata Anna filmkritikus, hogy azután Jéger Zsombor is beüljön a közönség közé, s együtt nézze meg az alkotást a szülővárosa filmrajongóival. A fiatal színész a közönségtalálkozón elmondta: lévén, hogy hasonlóan a Filmszüreten szintén levetített Az állampolgár című film témájával, ez a film is a menekültválságot állítja a középpontjába, eredetileg a rendező egy valódi menekülttel, egy csecsen fiúval szerette volna eljátszatni a főszerepet. Azonban az akkor épp Berlinben tartózkodó fiatalembert nem adták ki a német hatóságok a forgatás helyszínére, Budapestre, ezért más főszereplőt kellett keresni az alkotáshoz. S mivel épp abban az időszakban Mundruczó egyik színdarabjában Jéger Zsombor is játszott, a rendezőnek eszébe jutott: ő lenne az, aki a film főhőseként a magyar határon illegálisan átjutni készülő migráns csoport egyik tagjaként különleges helyzetbe kerül.

A különleges helyzet pedig az, hogy annak ellenére, hogy ezt az Aryan nevű menekült fiút – több más menekülttársához hasonlóan – több lövés is éri a magyar hatóság, konkrétan a Cserhalmi György alakította László részéről, ő, a társaival ellentétben nem belehal a puskagolyók okozta sebeibe, hanem különleges képességre tesz szert: ettől kezdve bármikor és bármilyen helyzetben, a gravitáció törvényeit sutba dobva el tud emelkedni a földtől, Leviatánként repülni lesz képes. Mondhatjuk, hogy egyfajta szuperhőssé válik, akinek képességeire azonnal lecsap az egy műhibaper miatt épp felfüggesztett orvos, Dr. Stern, s nyerészkedési vágyból fakadóan folyamatosan olyan helyekre viszi a fiút, ahonnan pénzt tud kicsalni a fiú nyújtotta produkcióval az arra fogékony emberekből. Az orvos Mundruczó filmjében rendkívül rafinált alak: nagyon jól tudja, hogy kinek van szüksége efféle szemfényvesztésre, a hagyományos vallást mintegy pótlandó, ki az, aki ilyesfajta „angyalt” szeretne látni maga előtt, akinek ilyesfajta csodára van szüksége. A biznisz remekül megy, a pénz gyűlik, csakhogy közben a hatóságok nyomozni kezdenek a fiú, s mivel rájönnek, hogy a pártfogásába vette, az orvos után is. A nyomozás oka pedig egy terrortámadás, amelyet a budapesti metróaluljárók egyikében követtek el, s a gyanú egyre inkább a fiúra terelődik.

A sodró, a repülés miatt fantasztikus elemekkel vegyített, már-már sci-fibe hajló történetben a legerősebb szálnak a fiú és az orvos folyamatosan változó kapcsolatát érzem: azt, hogy a kezdetben nyerészkedési vágyból „futatott” fiú felé az orvos hogyan kezd el egyre inkább apai érzéseket táplálni, főleg azután, hogy a fiúban is, aki az apját az illegális átkeléskor elveszítette, óriási a szeretethiány. Kettejük kapcsolatának ívéhez Mundruczó tökéletes alanyokat talált: Jéger Zsombor végig remekül játssza a szerepét, de ehhez kellett az orvos rendkívül összetett figurája is, akit a grúz származású Merab Ninidze (magyar hangja Bálint András) szintén hitelesen közvetít a vásznon.

Jéger Zsombor a közönségtalálkozón elmondta: nagyon megterhelő volt számára a forgatás, mind mentálisan, mind pedig fizikálisan. Mert nem elég, hogy egy ennyire szomorú sorsú fiút kellett alakítania, a speciális, nemcsak Magyarországon, de Európában se nagyon alkalmazott technika, amivel őt folyamatosan „röptették”, rendkívüli módon igénybe vette a testét is. A forgatás alatt nagyon lefogyott, aludni se nagyon tudott, s mivel egy olyan kultúrkörből jövő fiút alakított, ahol alig, vagy nem is esznek húst, erre az időszakra tudatosan éttért – a rendezője kérésére – a vegetáriánus életmódra is.

Erre mondhatjuk, hogy mindent az alkotás érdekében. Amit Jéger Zsombor maximálisan teljesített, munkája eredménye, a filmben való szereplése pedig önmagáért beszél. A Jupiter holdja című filmet ezért szívből ajánljuk mindenki figyelmébe.

Gyürky Katalin


A rovat legfrissebb cikkjei

Ez várható márciusban a Vojtina Bábszínházban
Gyász: öt éve hunyt el Borbély Szilárd
Ha kicsinek bizonyul a lakás - A Kölcsönlakás című filmről
Átadták a Nemzeti Táncszínház új épületét
4 új pályázati lehetőség csaknem 3 millió forintból

Hozzászólások