°C
TIME DATE
Ma Gyárfás nap van.

2017-05-30 09:20:24 / Szerző: HajduPress

Almát cigarettáért!

A nagyobb felbontású fotók megtekintéséhez kattints a képre!
A nikotinfüggőség mértékének meghatározásával, a cigarettázás káros hatásait bemutató applikációkkal és a leszokást támogató módszerekkel készülnek a május 31-ei dohányzásmentes világnapra a Debreceni Egyetem népegészségügyi mesterszakos hallgatói.

A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karának kutatócsoportja egy 2015-ös kutatásában megállapította, hogy Debrecenben a kilencedik osztályos diákok csaknem egyharmada, a tizenegyedik évfolyamosoknak pedig a fele próbálta már ki a cigarettát, utóbbiak negyede legalább hetente rágyújt. Mivel a serdülőkori dohányzás jelentősen befolyásolja a felnőttkori egészség-magatartást, a rendszeresen dohányzó kamaszok általában később sem hagynak fel a káros szenvedéllyel, és a nikotinfüggőség is könnyebben alakul ki náluk. Magyarország első és mindmáig egyetlen népegészségügyi karának szakemberei arra is rámutattak, hogy Debrecenben a 18 év fölötti lakosság egynegyede dohányzik.

A Háziorvosi Morbiditási Adatgyűjtési Program részeként tavaly kiépült az országban a dohányzás regiszter, amellyel mérhető a cigarettázók nikotinfüggőségének mértéke és monitorozható, hogy a leszokást támogató módszerek hogyan épülnek be az alapellátásba. A regiszter adatai alapján a dohányosok harminc százaléka súlyos nikotinfüggő, számukra a gyógyszeres kezelés jelenthet megoldást a leszokásban. Ennek ellenére a káros szenvedéllyel élők mindössze két százaléka részesül ilyen terápiában.

A Debreceni Egyetem népegészségügyi mesterszakos hallgatói különleges akcióval igyekeznek ráirányítani a figyelmet a cigaretta egészségkárosító hatásaira, ugyanakkor segítséget is kínálnak a leszokásban. Május 31-én, szerdán, a dohányzásmentes világnapon 12 óra és 14.30 között a Kassai úti campuson lehetőség lesz például légzésfunkciós vizsgálatokra, a nikotinfüggőség mértékének megállapítására, bemutatják a leszokást támogató módszereket és a dohányzás káros hatásait szemléltető mobil applikációkat, illetve bárki részt vehet az „almát cigarettáért csereprogramban”. Azok között, akik minden standot végiglátogatnak, értékes nyereményeket sorsolnak ki.

A dohányzásmentes világnapot az Egészségügyi Világszervezet kezdeményezésére 1988 óta tartják minden év május 31-én.

Sajtóiroda - TH


A rovat legfrissebb cikkjei

Nemzetközi elismerés debreceni vegyészeknek
Van egy csodahely Debrecenben: jártál már ott?
Szele Tiborra emlékeztek
Példás gesztus a Gyermekklinikán
Rangos elismerést kapott Váradi Judit

Hozzászólások