TIME DATE
Ma Diána nap van.

2019-09-02 14:46:29 / Szerző: HajduPress

Állatkerti ritkaság érkezett a Debreceni Állatkertbe

A nagyobb felbontású fotók megtekintéséhez kattints a képre!
A Debreceni állatkertben immár hagyománnyá vált esemény a látogatók évről évre új állatbemutatókkal történő megörvendeztetése az Állatkertek Éjszakáján. A tigrispitonok tavalyi beköltözése és díszvacsorája után idén újabb egzotikus hüllőt, a Fülöp-szigetekről származó szalagos varánuszt csodálhatták meg a látogatók.


A Mindanaón és a környező kisebb szigeteken őshonos Fülöp-szigeteki vagy cumingi szalagos varánusz (Varanus cumingi) a nagyobb termetű varánuszfajok közé tartozik; ennek, valamint látványos, sárga-fekete színezetének köszönhetően rokonaihoz mérten is impozáns látványt nyújt. Természetes élőhelyén, a szigetvilág erdőségeiben a vízközeli fák nagyobb ágai közül csap le prédájára, azaz főként madarakra, halakra, kisebb gyíkokra és rágcsálókra, illetve nagyobb rákfélékre. Latin nevét Hugh Cuming XIX. századi angol gyűjtőről kapta, akinek emlékét több Fülöp-szigeteki hüllő- és növényfaj tudományos elnevezése is őrzi.

Állatkertekben a faj viszonylag ritka; Magyarországon kizárólag Debrecenben, világszerte pedig mindössze tizenöt intézményben tartják. Könnyen szelídíthető, így – főleg Amerikában – népszerű házikedvenc. Vadon élő populációja az utóbbi időben jelentős fogyatkozásnak indult a befogások következményeként, ezért fokozott védelme érdekében a faj szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös Listáján.

A rovat legfrissebb cikkjei

Átadták az Amazone debreceni telephelyét
Nemzetközi Vöröspanda Nap a Debreceni Állatkertben
Folytatódik a Kertségi Fejlesztési Program
Komplex egészségügyi szűrővizsgálat indul Debrecenben
Nemzetközi iskola Debrecenben - az építő szemével

Hozzászólások