TIME DATE
Ma Hella nap van.

2019-08-13 17:51:40 / Szerző: HajduPress

Államtól kapott kártalanítást sikkasztott el a vádlott

A nagyobb felbontású fotók megtekintéséhez kattints a képre!
A Nyíregyházi Járásbíróság 2019. augusztus 13-án gyorsított eljárásban, halmazati büntetésül, jogerősen 160 óra közérdekű munka büntetésre ítélte R. M. vádlottat sikkasztás vétsége és garázdaság vétsége miatt.
 

A tényállás szerint, R. M. vádlott és a sértett rokonok. A sértett az állami büntetésvégrehajtási intézetben töltött évek miatt – a fogvatartási körülményekre hivatkozva - benyújtott kártalanítási igénye következtében 582.600 forint kártalanítást kapott. Mivel a sértett bankszámlával nem rendelkezett, ügyvédjével abban állapodott meg, hogy a kártalanítás összegéből, az ügyvédi munkadíj levonását követően fennmaradó részt, R. M. vádlottal történő előzetes egyeztetés alapján, a vádlott bankszámlájára utalja át. A sértett ügyvédje ennek a megállapodásnak eleget tett, azonban a vádlott a bankszámlájára érkezett összegnek csak kis részét – 35.000 forintot - juttatta el a sértettnek azzal, hogy ennyi került átutalásra. Ezzel szemben a vádlott a rábízott kártalanítási összeg nagy részével sajátjaként rendelkezett, azt jogtalanul felvette és elköltötte.
 
R. M.  vádlottat a Nyíregyházi Járásbíróság a 2018. július 31-én jogerős végzésével garázdaság vétsége miatt, 1 év időtartamra próbára bocsátotta. Mivel R. M. vádlott a fenti cselekményét próbaidő alatt követte el, a bíróság jelen eljárásban a próbaidőt megszüntette.
 
A próbára bocsátás intézkedés alkalmazásával, a bíróság megállapítja a vádlott bűnösségét a terhére rótt bűncselkemény elkövetésében, de a büntetés kiszabását próbaidőre elhalasztja.
A Büntető Törvénykönyv szerint, a próbára bocsátást meg kell szüntetni, és büntetést kell kiszabni, ha a próbára bocsátottat a próbaidő alatt elkövetett bűncselekmény miatt elítélik.  Mivel a vádlottal szemben megállapított 1 év próbaidő nem telt el eredményesen, a vádlott a próbaidő alatt újabb bűncselekményt követett el, a bíróság jelen eljárásban halmazati büntetést szabott ki a sikkasztás vétsége és a garázdaság vétsége miatt.

A rovat legfrissebb cikkjei

Operatív Törzs: nyolcvan 19 éven aluli lett beteg
22 új koronavírusos, 500 felett az elhunytak száma
Júniusban megszűnik a veszélyhelyzet, de több intézkedés marad
Június 20-án szűnhet meg a veszélyhelyzet
Varga Mihály benyújtotta a 2021. évi költségvetés-tervezetet

Hozzászólások