°C
TIME DATE
Ma Erzsébet nap van.

2018-11-07 07:02:59 / Szerző: HajduPress

Akik történelmet írtak a választásokon

A nagyobb felbontású fotók megtekintéséhez kattints a képre!

A keddi amerikai félidős választásokon voltak, akik történelmet írtak: először lesz képviselő egy szomáliai-amerikai nő, egy palesztinai gyökerű muszlim asszony, legfiatalabbként bekerült a szövetségi törvényhozásba egy 29 éves képviselőjelölt és először választottak homoszexualitását nyíltan vállaló politikust kormányzóvá.

    Az először megválasztottak mindegyikét a Demokrata Párt jelölte.
    A 36 éves Ilhan Omar menekültként érkezett az Egyesült Államokba. Mogadishuban, Szomália fővárosában született, és 1995-ben a polgárháború elől menekülve kapott bevándorlási engedélyt az Egyesült Államokban. Az egyetemi tanulmányait már Amerikában végezte. Minnesota jelöltjeként lett a washingtoni képviselőház tagja.
    A ciszjordániai bevándorlók gyermekeként, már Detroitban született Rashid Tlaib lesz az első palesztin-amerikai, muszlim vallású nő a kongresszusban. Detroitban él, a michigani képviselőház tagja volt, egyébként jogász és politológus, a demokratikus szocializmus hívének tartja magát.

    Alexandria Ocasio-Cortez személyében megválasztották az Egyesült Államok eddigi legfiatalabb képviselőjét. Ocasio-Cortez 29 éves, New Yorkban él és pincérként is dolgozott. Akkor hívta fel magára a figyelmet szerte Amerikában, amikor az előválasztásokon a Demokrata Párt egyik "nagyágyúját", a négy ciklusban képviselő Joseph Crowleyt legyőzve lett a demokraták képviselő-jelöltje. Ocasio-Cortez a kampányában szintén azt hangoztatta, hogy "demokratikus szocializmust" szeretne megvalósítani az Egyesült Államokban.

    Colorado államban Jared Polis személyében az Egyesült Államok első nyíltan homoszexuális kormányzóját választották meg.
    Nem lesz viszont Vermont állam kormányzója a transznemű Christine Hallquist, aki öt esztendeig tartó kezelés után alakult férfiból nővé, és az előrejelzések szerint Arizonában nem szavaztak bizalmat Kyrsten Sinema szenátorjelöltnek sem, aki politikai programjában fontosnak tartotta megemlíteni, hogy biszexuális.

(MTI)


A rovat legfrissebb cikkjei

Centenáriumi megemlékezés és autonómiatüntetés Sepsiszentgyörgyön
Ellopott Picasso-képet találtak elásva
Kukába került a cseh államfő és a kormányfő megemlékező virágcsokra
Elrabolták Gruevszkit???
Meghalt egy magyar kamionsofőr egy Déva melletti balesetben

Hozzászólások