°C
TIME DATE
Ma Sámuel és Hajna nap van.

2018-02-08 20:22:18 / Szerző: HajduPress

Ablak az örökkévalóságra címmel kiállítás nyílt Debrecenben

A nagyobb felbontású fotók megtekintéséhez kattints a képre!

Ablak az örökkévalóságra címmel húsz képzőművész alkotásait bemutató vándorkiállítás nyílt csütörtök este Debrecenben, a görögkatolikus érseki hivatal kiállítótermében.

    
Seszták István főhelynök köszöntőjében utalt arra, hogy a metropólia csaknem egy évvel ezelőtt átadott székháza, amelynek kiállítótermét a tárlattal avatják fel, a "zarándokkiállítás" első állomása: "zarándoklat azoknak, akik az alkotásokat készítették, és azoknak is, akik megtekintik".
    
A tárlat megnyitójának résztvevői énekkel köszöntötték névnapján Latorcainé Újházi Aranka ikonfestőt, a kiállítás megálmodóját, majd Kocsis Fülöp érsek-metropolita arról beszélt, hogy a görögkatolikus értékek nem csupán múzeumi tárgyak, hanem élő alkotások: "leginkább templomban élnek, de az otthonokban is helyük van".
    
"Az ikonok ablakként működnek" - utalt az érsek a kiállítás címére, hozzátéve: "a mennyország jelenlétét kézzelfoghatóvá teszik ezek az ikonok, amelyek azon túl, hogy esztétikai értékek, spirituális értéket is hordoznak".
    
Kocsis Fülöp végezetül reményét fejezte ki, hogy a kiállítás hozzásegít a felfedezéshez, hogy "Isten országa itt van".
    
A mintegy kétszáz ikont, festményt, grafikát, kegytárgyat bemutató kiállítás április 8-ig tekinthető meg Debrecenben, majd a tervek szerint "zarándokútra" indul, hogy az egész Kárpát-medencében megtekinthessék - hangzott el a megnyitón.

(MTI)


A rovat legfrissebb cikkjei

Hány éves is vagy te? A Szoba gyerekkel kiadó című filmről
Virágkarnevál - EKF-installáció Debrecenben
Csaknem ezer leszármazottja van Arany Jánosnak Nagyszalontán
A 85 éves Vásáry Tamást köszöntötték
170 éve adták ki az első magyar bankjegyet

Hozzászólások