°C
TIME DATE
Ma Vendel nap van.

2017-04-20 18:48:55 / Szerző: HajduPress

A meteorithullásra emlékeztek Kabán

A nagyobb felbontású fotók megtekintéséhez kattints a képre!

A kabai meteorit lehullásának 160. évfordulójára emlékeztek csütörtökön a hajdú-bihari településen.

        
Szegi Emma (Fidesz), a település polgármestere a városnapi rendezvénysorozat megnyitóján felidézte, hogy a 2,6 kilogramm tömegű kő - a kabai meteorit - 1857. április 15-én este 10 óra körül csapódott be Kaba határában.
    
A meteoritot Szilágyi Gábor helyi gazda találta meg, aki szemtanúja volt a nagy fénnyel járó becsapódásnak is - tette hozzá a polgármester.
    
"Az égből pottyant, különös formájú, fekete követ a gazda átadta az akkori helyi elöljáróságnak, akik elvitték a debreceni Református Kollégiumba, ahol a mai napig őrzik" - mondta a polgármester, megjegyezve: Kabát a tudományos világban ez a kő tette ismertté. A kabai volt az egyike az első meteoritoknak, amelyekben szerves anyagot mutattak ki.
    
A meteorit nevét ma áruház és egy civil szervezet őrzi Kabán, becsapódásának évfordulóját, április 15-ét pedig városnapi rangra emelték - mondta.
    
Bodó Sándor (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője a korai elődök felelősségéről beszélt, akik "megőrizték az égi jelet" az utókornak.   
    
Fekete Károly tiszántúli református püspök elmondta: a kabai meteorit eredeti példányát páncélszekrényben őrzik a debreceni Református Kollégiumban.
    
A meteorit "olyan természettudományos kincs, amire nagyon vigyázunk" - fűzte hozzá. A meteorit hiteles másolatait a kollégiumban, illetve Kabán is megtekinthetik az érdeklődők.
    
Beszélt arról is, hogy lézertechnikával néhány milligrammos darabot levágtak a meteoritról, amit tudományos vizsgálatoknak vetettek alá néhány évvel ezelőtt.
    
A Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke a kabai művelődési házban rendezett ünnepségen a teremtő Isten üzenetének nevezte a "kabai követ".
    
A kabai meteorit városnap kétnapos rendezvénysorozatának első napján, csütörtökön emléktáblát avattak Szilágyi Gábornak, a meteorit megtalálójának volt házánál. 
    
A helyi művelődési házban A kabai meteorit címmel interaktív tablókiállítást rendeztek, amit április 28-ig tekinthetnek meg az érdeklődők.

(MTI)


A rovat legfrissebb cikkjei

Fontos nemzetközi projektekbe kapcsolódott be Hajdú-Bihar
Okos városok tervezése indul Hajdú-Bihar Megyében
20 fokos, de esős lesz a hétvége
Halált okozó testi sértés: Egyeken bukkantak a férfira +videó
Kemény volt a szerda: balesetek, tűz, mérgezés

Hozzászólások