TIME DATE
Ma Orbán nap van.

2020-04-28 16:20:59 / Szerző: HajduPress

A magyarok támogatják az élet és a gazdaság újraindítását

A nagyobb felbontású fotók megtekintéséhez kattints a képre!

A magyarok támogatják az élet és a gazdaság fokozatos, szigorú szabályok melletti újraindítását - közölte kedden a Századvég Alapítvány az MTI-vel legfrissebb, ezer ember megkérdezésével készített közvélemény-kutatásának eredményét ismertetve.

    Közleményük szerint Magyarország az elmúlt időszakban szigorú biztonsági intézkedések meghozatalával sikeresen tudta lassítani a koronavírus-járvány terjedését, lehetővé téve az egészségügy felkészítését a következő hetek, hónapok kihívásaira.
   
 Felhívták a figyelmet arra, hogy május 4-én új szakaszához érkezik a védekezés, megindulhat a gazdaság fokozatos, fegyelmezett keretek között történő újraindítása. A Századvég megvizsgálta a magyar lakosság véleményét ezekben a kérdésekben.
    Azt írták: a kutatás alapján kijelenthető, hogy a magyarok többsége reálisan ítéli meg a koronavírus terjedésének területi és személyi vonatkozásait. A megkérdezettek 70 százaléka úgy gondolja, hogy a vírus elsősorban Budapesten illetve Pest megyében jelent problémát, ezzel szemben a 28 százalékuk az egész országot fokozottan veszélyeztetettnek látja, míg az 1 százalékuk a vidéki településekről vélekedik így - részletezték az eredményeket.
    Hozzátették: a válaszadók kétharmada (66 százaléka) szerint a járvány leginkább az idősebb korosztályra jelent veszélyt, viszont a 32 százalékuk úgy véli, hogy a koronavírus mindenkit egyformán fenyeget.
    
A lakosság - folytatták - "jól informáltnak tekinthető" a védekezés eddigi szakaszának céljával kapcsolatban is. A magyarok 94 százaléka hallott arról, hogy az elmúlt hetekben bevezetett rendkívüli intézkedések arra irányultak, hogy az egészségügy fel tudjon készülni a tömeges megbetegedések kezelésére, és csupán az 5 százalékuk nem ismeri az említett lépések megtételének okát - ismertette a kommüniké.
  
  A Századvég szerint továbbra is elmondható, hogy a megkérdezettek elégedettek a magyar egészségügyi rendszer járványhelyzetben nyújtott teljesítményével. A válaszadók kétharmada (66 százaléka) szerint a kórházak, rendelőintézetek megfelelően felkészültek nagyobb számú beteg ellátására, míg a 28 százalékuk ettől eltérően vélekedik - jelezték.
  
  Az alapítvány fontos tartja kiemelni: a magyarok támogatják, hogy az ország a védekezés következő szakaszába lépjen. A megkérdezettek több mint háromnegyede (76 százaléka) egyetért az élet, illetve a gazdaság fokozatos újraindításával, ezzel szemben a 21 százalékuk ellenzi ezt.
    Mint írták, "társadalmi konszenzus látszik kirajzolódni" a tervezett döntés megvalósításának módjával kapcsolatban: a válaszadók 91 százaléka a gazdaság fokozatos, szigorú szabályok betartásával történő újraindítása mellett foglal állást, míg az 5 százalékuk a járvány elmúltával, egy lépésben hozná meg ezt az intézkedést.
    A felmérés további eredményéről közölték: ugyancsak kijelenthető, hogy a magyarok tájékozottak a többi európai országban zajló fejlemények tekintetében.
  
  A megkérdezettek 95 százaléka hallott arról, hogy Európában több ország megkezdte a korábban bevezetett korlátozó intézkedések fokozatos mérséklését, valamint a gazdaság újraindítását, viszont az 5 százalékuk nem értesült erről - áll az írásos összegzésben.

MTI


A rovat legfrissebb cikkjei

Ötmilliárdos pályázat elektromos autókra és robogókra!
Erősödött a forint estére
Négy egyetemi startup együttesen 60 millió forintos befektetést nyert el
A második műszak is elindult a győri Audinál
Rövid tőzsdei hírek

Hozzászólások