TIME DATE
Ma Gál nap van.

2019-01-17 08:49:31 / Szerző: HajduPress

A maffiakirály: 120 éve született Al Capone

A nagyobb felbontású fotók megtekintéséhez kattints a képre!
120 éve született Alphonse Gabriel Capone, alvilági nevén Al Capone (USA, New York, Brooklyn, 1899. január 17. – Florida, 1947. január 25.) amerikai gengszter, az életéről készített filmeknek és a sajtónak is köszönhetően világszerte ismertté vált, hírhedt bűnöző. A mai szervezett bűnözés alapjait tulajdonképpen Al Capone fektette le. Ennek fő motorja a korrupcióban rejlett, aminek ő a mestere volt.

A Wikipedia szerint nevét a „chicagói gengszter” kifejezés szinonimájaként ismerik az egész világon és egyben ő a történelem egyik leghíresebb bűnözője. Már 26 éves korára ravasz és éleselméjű gonosztevővé vált, aki hatalmas pénz felett uralkodott. Minden idők egyik leghatalmasabb amerikai maffiafőnökeként markában tartotta egész Chicagót. A Capone-bűnszervezet körülbelül ezer tagot számlált, az alvilági tevékenységek közül érdekeltek voltak a szeszcsempészetben, a szerencsejátékban és a prostitúcióban. Capone az 1920-as évek végén az FBI tíz legkeresettebb bűnözőjének listájára került.

Egyetlen gyilkosságot sem tudtak rábizonyítani, de adócsalás miatt végül 1931-ben sikerült börtönbe zárni. Az atlantai szövetségi börtönben kezdte büntetésének letöltését, de 1934-ben (biztonsági okokból) átszállították az Alcatraz-szigetre. Rabsága éveiben egészsége megromlott, elméje kezdett elborulni, szifilisze részleges bénulást okozott szervezetében. 1939 novemberében, 8 év börtönbüntetés letöltése után, a félig roncs Caponét szabadlábra helyezték. Már nem volt a régi, hatalmát soha többé nem tudta visszaszerezni, visszavonultan élt, 1947 januárjában agyvérzést, majd tüdőgyulladást kapott, melyből már nem épült fel. Nem sokkal 48. születésnapja után, 1947. január 25-én halt meg.


 

A rovat legfrissebb cikkjei

Északnyugat felé sodródik az Antarktiszról leszakadt gigászi jégtömb
Elpusztult egy 344 évesnek mondott teknős
Elhunyt a legendás rockzenész
A szárazföldi gerinces fajok csaknem egyötödét adják-veszik világszerte
3 év múlva a wifi lesz a legfőbb internetes csatorna

Hozzászólások