TIME DATE
Ma Ilona nap van.

2019-08-01 14:27:20 / Szerző: HajduPress

A Lehel utcai óvoda korszerűsítésével folytatódik az Újkert fejlesztése

A nagyobb felbontású fotók megtekintéséhez kattints a képre!
Újabb intézmény, a Lehel utcai óvoda energetikai korszerűsítése zajlik az Újkertben. A felújítás célja, hogy az oda járó csaknem 200 kisgyermek korszerű körülmények között tölthesse mindennapjait – mondta az óvodában tartott tájékoztatóján Korbeák György, a városrész önkormányzati képviselője.

 
Az Újkert Debrecen egyik legnagyobb lélekszámú városrésze. A lakótelep az 1970-es években épült, amelynek az Új Főnix Terv keretében teljes – az úthálózatot, a parkokat, óvodákat, iskolát, közösségi tereket érintő – fejlesztése indult el.
 
Az Újkert fejlesztése a korábbi Újkerti Közösségi Ház, a Jerikó utca 17. szám alatti épületegyüttes energetikai korszerűsítésével kezdődött. A programban a Beregszászi Pál középiskola és az Újkerti Könyvtár mellett az óvodai részleg felújítása is megtörténik több mint 1,5 milliárd forintból. Ez utóbbi, óvodai egység korszerűsítése gyakorlatilag elkészült, az ősztől az oda járó gyermekek megújult környezetben tölthetik el mindennapjaikat.
 
A Jerikó utcai épülettel párhuzamosan megkezdődött a Lehel utcai óvoda energetikai korszerűsítése is. Az óvoda épülete a környező lakóteleppel egyidőben, az 1970-es években épült.
 
A fejlesztés részeként kicserélik a nyílászárókat, hőszigetelik az épületet. Felújítják a hőközpontot, az épület fűtését geotermikus energiaforrás kihasználásával valósítják meg, a radiátorokon termosztatikus szelepeket helyeznek el. Korszerűsítik a központi szellőzőrendszert, valamint a kül- és beltéri világítási rendszereket. A beruházás során az épület könnyebb, akadálymentes megközelíthetőségének kialakítása is megtörténik. Jelenleg az épület nyílászáróinak cseréje, a tető szigetelése van folyamatban, valamint előkészítés alatt áll a talajszondák telepítése.
 
- A Lehel utcai óvodába csaknem 200 kisgyermek jár, számomra fontos, hogy olyan környezetben töltsék el mindennapjaikat, amely egészséges fejlődést biztosít számukra – fogalmazott az óvodában tartott tájékoztatón Korbeák György, a városrész önkormányzati képviselője.
 
A 125 millió forintos uniós forrással és 50 millió forintos önkormányzati önrésszel támogatott felújításnyár elején kezdődött, de a legnagyobb munkákat a nyári szünet időszakára időzítette a kivitelező. Ősztől – egyeztetve az óvoda vezetőivel – úgy ütemezik a felújítást, hogy az a legkevésbé zavarja a nevelői munkát az intézményben. A korszerűsítés várhatóan ebben az évben befejeződik.
 
Az Újkertet érintő következő nagy beruházás a parkok, játszóterek és sportpályák felújítása lesz a Zöld város programban 653 millió forintos uniós támogatással. Jelenleg a kivitelezési közbeszerzési eljárás folyik, ha eredményes lesz a pályázat, akkor még ebben az évben elkezdődhet a munka az Újkertben.
 
Fotók: Miskolczi János

A rovat legfrissebb cikkjei

Medveállatka a debreceni Nagyerdőben: fotó
Újabb bizonyíték: a STOP-tábla nem dísznek van
Folytatódik a debreceni Hódos felújítása
Felkészültek a szervezők a virágkarnevál biztosítására
Ingyen kaphat próbatermet a Tankcsapda az önkormányzattól

Hozzászólások