TIME DATE
Ma Jenõ nap van.

2020-06-09 14:50:39 / Szerző: HajduPress

A kulcsszó a rugalmasság - évadot zárt a Vojtina Bábszínház

A nagyobb felbontású fotók megtekintéséhez kattints a képre!

2020. június 9-én nemcsak az offline, hanem a pandémiás helyzet miatt a csaknem három hónapon át tartó online működéséről is mérleget vont a Vojtina Bábszínház vezetősége. Az évadzáró sajtótájékoztatón jártunk.

A sajtónyilvános eseményen a Vojtina Bábszínház igazgatója, Asbóth Anikó hangsúlyozta: a teátrum a 2019/2020-as évadban is hagyományaihoz híven a három és tizenkét éves kor közötti gyerekek minőségi szórakoztatását és művészeti nevelését célozta meg, csakhogy 2020. március 11-étől a járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzethez alkalmazkodva a tradíciókon némiképp változtatva kellett működniük. Ezért az évad mérlegének megvonásában mindenképpen cezúrát jelent március 11-e, amikortól az online térbe kényszerülve végezték a munkájukat. Március 11-éig az évadra tervezett öt bemutatóból négyet meg tudtak valósítani, az ötödik, A libapásztorlány bemutatóját a jövő évadra helyzeték át. Kiemelt feladataik közé tartozott egy darab, az Iciri-piciri mesék felújítása, illetve a kolozsvári és a nagyváradi fesztiválon való vendégszereplés, amelyeket még a járvány beköszönte előtt meg tudtak valósítani. Sajnos azonban a koronavírus miatt sem a debreceni DESZKA-fesztiválon, sem pedig a kaposvári Biennálén már nem tudtak fellépni. Azonban a járvány kitöréséig negyvenkilenc vendégelőadás szerepelt náluk, ebből huszonhatszor a kiváló Dobronka cirkusz, világszám! című produkciót lehetett megtekinteni.

Fontos kezdeményezésük volt, hogy Hajdú-Bihar megye minden általános iskolájának minden elsőse megnézhessen náluk egy darabot, s ebből is mindössze négy maradt el, amit ősszel pótolnak majd. A Magyar Nyelv Napján ünnepi műsort adtak, és 2195 hátrányos helyzetű gyermeket igyekeztek fogadni az évadban, közülük március 11-ig körülbelül a fele el is jutott a bábszínházba. A bérleteseik száma ebben az évadban 6388 volt, az elmaradt bérletes előadásokat ősszel családi belépőkre igyekeznek átkonvertálni.

Láposi Terka, a Vojtina Játszószínházának művészeti vezetője is összefoglalta a bábszínház kisebb, de szakmailag ugyanolyan fontos terének az elért eredményeit. A Játszószínházban tíz alkotóval dolgoznak, s idén a legtöbbet a Papucsszaggató királykisasszonyokat játszották, összesen nyolcvankilenc alaklommal. A hat, az év ünnepköreit végigkövető rítusjátékaikból is volt hatvanhárom előadás, annak ellenére, hogy a pandémiás helyzet miatt idén a húsvéti és a pünkösdi ünnepkör offline megünneplése ezen játékokon keresztül elmaradt. Az SNI-s, azaz a speciális nevelési igényű gyerekekkel való foglalkozás továbbra is küldetésük, őközülük négyszázkilencvenegyen voltak jelen tizenkilenc alkalommal a Játszószínházban a március 11-étől érvényes veszélyhelyzet kihirdetéséig. S a velük való továbbfoglalkozást segíteni fogja, hogy az online időszakban pályázatot nyújtottak be Érzékeny színház címmel, amelyen nyertek is 3,4 millió forintot. A művészeti vezető az összefoglalójában kitért a kiállításokra is, amelyekből egy évadban általában négyet vagy ötöt szoktak rendezni, most három valósulhatott meg. De Láposi Terka úgy érzi, hogy ez a három is adott egyfajta teljességet. A női alkotó, Kustárné Almási Zsuzsanna után egy fiatalember, Michac Gábor, aztán pedig a „nagy öreg”, Kemény Henrik életútját bemutató tárlat várta a nagyérdeműt. A művészeti vezető a pandémia kapcsán úgy fogalmazott, hogy ebben a nem várt helyzetben a kulcsszó a rugalmasság volt, amihez persze alkalmazkodóképesség, az online térbe szorulás ellenére a társulati létben való gondolkodás még további erősödése, valamint a bármely térben történő játék igaz mivolta a lényeges.

Asbóth Anikó ehhez kapcsolódva vette vissza a szót, és számolt be a majd’ három hónapos online működésükről. Büszkék rá, hogy online is hetente csaknem tízezer embert értek el a produkcióikkal, amelyek között volt mesemondás, daltanítás, mozgás, képzőművészeti foglalkozás egyaránt, s ezek sikere arra ösztönzi őket, hogy ebből a tevékenységükből is megőrizzenek valamit a pandémiás helyzet utánra is. Náluk a Gyermeknapon „ért össze” az online és az offline világ. A Ciróka Bábszínház kezdeményezésére ugyanis részt vettek egy tizenhárom órát felölelő online tartalom megvalósításában, miközben kint a Kultúrparkban már offline is szórakoztatták a gyerekeket és a családokat. S most már a szokásos módon, június 14-én le tudják zárni az évadukat a Nagytemplom mögötti Emlékkertben az Itt a vége, fuss el véle! című programukkal, ahol délelőtt tíz órától délután fél egyig gólyalábas bemutatóval, varázsszőnyeges játékkal, ügyességi és kitalálós játékokkal és énekszóval búcsúztatják a gyerekek kreatív bevonásával a 2019/20-as évadot. A jegyek – a kialakult helyzetre tekintettel – online, elővételben is megvásárolhatók, illetve a Vojtina jegypénztárában hagyományos módon is elérhetők. 

Még egy fontos, az intézeti működést érintő hírt is megosztott Abóth Anikó. Az immár huszonnyolc éve tartó igazgatói megbízatása most júniusban ugyan lejár, de a városvezetéssel egyeztetve arra az elhatározásra jutottak Láposi Terkával együtt, hogy folytatják: a következő ötéves vezetői ciklusra is pályáznak. 

A további működésükhöz szükséges támogatásáról a sajtótájékoztatón szintén jelen lévő Dr. Puskás István kulturális alpolgármester is megerősítette a két vezetőt. Ugyanakkor elmondta: a szakmai kvalitás igazi mércéje, hogy valaki hogyan tud a megváltozott helyzetre reagálni, hogyan tud megújulni, önmagát újrafogalmazva továbbra is alkotni. Nos, az elmúlt három hónapban a Vojtina művészei ebből a szempontból is „ötösre vizsgáztak” a fent említett online térbe szorult művészetükkel. Az alpolgármester ugyanakkor arról a jó hírről is beszámolt, hogy ez esetben nem egy évadra, hanem egészen 2021 végéig a kormány és az önkormányzat jóvoltából rendelkezésre áll az az anyagi forrás a színház számára, amely a nyugodt működéshez szükséges. 

Asbóth Anikó a nyári menetrenddel zárta a sajtótájékoztatót, hiszen a kialakult helyzet miatt június 15-étől már elkezdik a jövő évad bemutatóinak a próbáit, illetve, további egyeztetések után jelen lesznek a nagyerdei Szabadtéri Színpadon is egy-egy produkciójukkal.

A június 14-ei Itt a vége, fuss el véle! évadzáró programsorozat most a Végre itt vagyunk! szlogennel párosult.

Gyürky Katalin


A rovat legfrissebb cikkjei

Lázadó leányzók - A Hogyan legyél jó feleség? című filmről
Száz film száll versenybe a Bujtor István Filmfesztiválon
Jégkorszak - Új természettudományos kiállítás a balmazújvárosi Semsey Kastélyban
Bergman Jelenetek egy házasságból című sorozatát dolgozza fel az HBO
A filmkritikusok kedvence lett az Akik maradtak a szófiai nemzetközi filmfesztiválon

Hozzászólások