TIME DATE
Ma Krisztina nap van.

2020-07-08 18:33:51 / Szerző: HajduPress

A filmkritikusok kedvence lett az Akik maradtak a szófiai nemzetközi filmfesztiválon

A nagyobb felbontású fotók megtekintéséhez kattints a képre!

Tóth Barnabás Akik maradtak című filmje a szófiai nemzetközi filmfesztiválon elnyerte a filmkritikus zsűri rangos díját, a Rajk László által készített látványvilágáért pedig elismerő oklevelet kapott a nemzetközi zsűritől - közölte a Nemzeti Filmintézet szerdán az MTI-vel.

    A szófiai filmes seregszemle 48 országból 111 alkotást mutatott be a járványhelyzet miatt részben szabadtéri vetítéseken, részben virtuálisan.
    A fesztivál FIPRESCI zsűrije - Petra Meterc szlovén, Héctor Llanos Martínez spanyol és Rossen Spassov bolgár filmkritikus - Tóth Barnabás filmjének ítélte díját. A nemzetközi zsűri pedig, amelynek elnöke Peter Webber, a Leány gyöngy fülbevalóval című film rendezője volt, elismerő oklevéllel méltatta az Akik maradtak látványvilágát, amely a szeptemberben elhunyt Rajk László egyik utolsó munkája volt.
    Mint a közleményben felidézik, Tóth Barnabás filmjét az amerikai filmakadémia decemberben beválogatta a legjobb nemzetközi film Oscar-díjára esélyes filmek szűkített listájára, és szép sikerrel játszották az amerikai mozik is.
    Az Akik maradtak című magyar film egy lélekemelő történet a szeretet gyógyító erejéről a második világháború utáni Budapesten. A Jászai Mari-díjas Hajduk Károly és Szőke Abigél főszereplésével készült film most ismét látható a mozikban a Budapest Film forgalmazásában - mutatnak rá a közleményben.
    A film F. Várkonyi Zsuzsa Férfiidők lányregénye című könyve alapján készült, a forgatókönyvet Tóth Barnabás és Muhi Klára írták, az operatőr Marosi Gábor, a vágó Mógor Ágnes, a producerek Mécs Mónika és Mesterházy Ernő voltak. A film az NMHH Médiatanácsának Magyar Média Mecenatúra Programja támogatásával készült.


Forrás: MTI


A rovat legfrissebb cikkjei

Ötvennégyezer dollárért eladó Rosa Parks levele Martin Luther Kingről
Az Ember tragédiája folytatásával nyitja új évadát a Vörösmarty Színház
Jövő pénteken kezdődik a Szentendrei Teátrum
A Hagyományok Háza pályázatot hirdet a klasszikus kis fekete ruhához illő népi kiegészítők készítésére
A fordítás bunkerében

Hozzászólások