TIME DATE
Ma Géza nap van.

2019-11-08 12:29:06 / Szerző: HajduPress

A Fausttól a Szívlapátig

A nagyobb felbontású fotók megtekintéséhez kattints a képre!
„Akik már nem leszünk sosem, épp annyira mi vagyunk, mint akiknek hisszük magunkat.” Krusovszky Dénes első regénye az Akik már nem leszünk sosem is bekerült a Fausttól a Szívlapátig –kortárs könyvek a középiskolában címen megjelent irodalmi segédkönyvbe, melynek egyik társzerzője a debreceni Balajthy Ágnes.  A Tilos az Á Könyvek gondozásában megjelenő egyedinek számító kiadványt a Debreceni Irodalmi Napok keretében november 6-án mutatták be a Debreceni Egyetemen a Magyari Irodalom- és Kultúratudományi Intézet Könyvtárában.
 
A könyvet három esszéíró és három magyartanár jegyzi a következőképpen: a szerzőtársak párban dolgozva tizennégy kortárs magyar könyvet dolgoztak fel, melyekhez először egy elemzés készült, majd konkrét óravázlat.  A könyv népes szerzői gárdájából ketten vettek részt a könyvbemutatón, a 2018-as év Bodor Béla-díjas Balajthy Ágnes, aki a Debreceni Egyetem Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézet munkatársa és Fenyő D. György, a budapesti Radnóti Gimnázium tanára.  A beszélgetést Bodrogi Ferenc vezette.
 
A könyvbemutatóra számtalan egyetemi hallgató és oktató, valamint középiskolai tanár is kíváncsi volt, mely bizonyítja az elkészült mű hiánypótló mivoltát. Az összejövetel jóval túlmutatott a konkrét könyv ismertetésén, a szerzők hangsúlyozták mennyire fontos a „párbeszéd”, mely „kaput nyit más művek és egymás felé is”. Szó volt arról, hogy a jelenlegi középiskolai tanterv összeállításában arányosan kevés szerep jut a kortárs irodalom megismertetésének. Sokak számára nem ismeretes, hogy a kortárs és a populáris irodalmat külön kell választani. A véleményükkel miszerint a populáris irodalom olvasási lehetőséget teremt teljes mértékben egyetértek, bár Balajthy Ágnes kifejtette, hogy az ilyen jellegű kiadványokban gyakran hemzsegnek a   sajtóhibák és a nem megfelelő magyarsággal megfogalmazott mondatok.
 
Visszatérve a Fausttól a Szívlapátig –kortárs könyvek a középiskolában könyvre a szerzőtársak kiemelték, hogy a kiválasztott tizennégy mű semmiképp sem tekinthető kanonizációnak, és nem kívántak sorrendet sem felállítani. Jelenleg az elemzett könyvek között szerepel dráma, regény és verses válogatás is, most a próza túlnyomó többségben van ugyan, de amennyiben folytatják a közös munkát, úgy a következő válogatásban az arányt módosítják és elképzelhető, hogy később a líra dominál majd.
 
A KÖTETBEN SZEREPLŐ KÖNYVEK:
 
Mészöly Ágnes: Szabadlábon
Budapest OFF - kortárs novellák
Sepsi László: Ördögcsapás
Laboda Konrél: mátéPONTindul
Kondor Vilmos: Budapest noir 
Szécsi Noémi: Gondolatolvasó 
Varró Dániel: Szívdesszert
Tasnádi István–Jeli Viktória: Kettős:játék
Szívlapát - Kortárs versek
Krusovszky Dénes: Akik már nem leszünk sosem 
Dragomán György: A fehér király 
Tóth Krisztina: Pixel 
Totth Benedek: Holtverseny 
Péterfy Gergely: Kitömött barbár 
A könyv funkcióját tekintve a középiskolai tanároknak nyújt segédletet a kortárs irodalom oktatásához, de a „felhasználóbarát” tartalma miatt érdekes lehet a diákok és akár a diákok szülei számára is. Az oktatás során fontos, hogy  egy-egy élő, mai szöveg párhozamba állítható a klasszikus szerzők írásaival, ezzel akár érthetőbbé, megérthetővé tehető a szépirodalmi mű a diákok számára.
Továbbá ajánlom azoknak, akik nem találnak iránymutatást a mai kortárs irodalomban, és tanácstalanok a tekintetben mit olvassanak, számukra ez az összeállítás egy jó mankó a kezdetekhez. Amennyiben bárki belevetné magát a kortárs művek megismerésébe kezdje ezzel a tizennégy könyvvel az elsőtől az utolsóig.
 
Török-Papp Csilla

Fotók: 
Pogrányi Péter

A rovat legfrissebb cikkjei

Ez várható márciusban a Vojtina Bábszínházban
Meghalt Csukás István író
Ma tartják a mohácsi busójárás fő programjait
Döntéshelyzeteink a kortárs tánc nyelvén
El se hinnénk, hogy igaz - A Közel a horizonthoz című filmről

Hozzászólások