TIME DATE
Ma Ilona nap van.

2019-02-08 11:00:26 / Szerző: HajduPress

9 év letöltendőre ítélték az extravagáns polgármestert

A nagyobb felbontású fotók megtekintéséhez kattints a képre!
Súlyos börtönbüntetéssekkel zárult Romániában a mamaiai ingatlan-visszaszolgáltatások ügyében tíz éve kezdődött korrupciós per, amelyben a fővádlottat, Radu Mazarét, Konstanca város egykori extravagáns polgármesterét kilenc év letöltendő szabadságvesztésre ítélte a román legfelsőbb bíróság.

    A péntek hajnalban közzétett jogerős ítélet nemcsak Mazare, hanem az ügy többi 36 vádlottja esetében is sokkal súlyosabb a 2017-ben a bukaresti táblabíróságon hozott alapfokú ítéletnél. Mazare akkor négy év felfüggesztett szabadságvesztést kapott, Cristian Borceát, a Dinamo futballklub egykori főrészvényesét pedig - aki több mint négy év után frissen szabadult egy adócsalásért kiszabott börtönbüntetésből - most ötéves szabadságvesztésre ítélték, pedig ebben az ügyben az alapfokú ítéletben még felmentették.
    A korrupcióellenes ügyészség (DNA) vádirata szerint az akkori konstancai polgármester részvételével létrejött bűnszövetkezet 2002 és 2005 között mintegy 114 millió euróval károsította meg a volt tulajdonosokat és az államot a legfelkapottabb romániai tengerparti üdülőtelep, a Konstanca városához tartozó Mamaia területén található csaknem 100 hektárnyi belterület illegális magánkézbe juttatásával.
    
Borcea pénteken önként jelentkezett a rendőrségen, hogy újra börtönbe vonuljon, Mazare ellen azonban nemzetközi elfogatóparancs kiadására készül a konstancai rendőrség, mivel 2017 végén külföldre menekült. A román média úgy tudja, hogy Madagaszkáron kért politikai menedékjogot.
    Mazare, aki a jelenleg is kormányon lévő Szociáldemokrata Párt (PSD) támogatásával 15 évig volt Konstanca polgármestere, néhány éve még mindennapos szereplője volt a román bulvármédiának. A 300 ezer lakosú tengerparti város egykori vezetője előszeretettel mutatkozott alulöltözött hölgyek társaságában, rendszeres vendég volt a brazíliai Rio de Janeiro karneválján, illetve Konstanca éjszakai szórakozóhelyein, 2009 júliusában pedig azzal keltett felháborodást, hogy egy divatbemutatón náci egyenruhában pózolt. 
    A volt polgármester ellen több más korrupciós ügyben is vádat emelt a DNA.

(MTI)

A rovat legfrissebb cikkjei

Vérfürdőt rendezett egy páciens egy neuropszichiátriai kórházban
Holtan találták a Fogarasi havasok egyik szakadékában Török Zsolt aradi hegymászót
Medvét gázoltak a román autópályán
Villamosszékben végeztek ki egy többszörös gyilkost
Madarak miatt kényszerleszállást hajtott végre egy utasszállító repülőgép

Hozzászólások