TIME DATE
Ma Hella nap van.

2019-04-25 12:38:15 / Szerző: HajduPress

5 ok, amiért kong a Nagyerdei Stadion

A nagyobb felbontású fotók megtekintéséhez kattints a képre!
Az utcán, a villamoson, a hivatalban, a neten, a kocsmában és persze otthon: mindenütt beszélnek arról a debreceniek, hogy miért csak átlag 3200 néző megy ki a Loki labdarúgócsapatának meccseire. Annyit beszélnek erről, hogy az ember azt hinné, 100 százalékos a stadion kihasználtsága. De nem: 16 százalékos. Megpróbáltuk összeszedni az okokat, nem fontossági sorrendben.

1. A debreceni szurkolók elkényeztetett, sértődős-hisztis alkatú lények.

Az elmúlt másfél-két évtizedben annyi sikert ért el a DVSC, hogy a drukkerek egyszerűen megszokták, a csapat trófeákat szerez. A jót ugyebár könnyű megszokni, de annál nehezebb elengedni. Bajnoki címek, veretlenül nyert bajnokság, kupagyőzelmek, Bajnokok Ligája- és Európa Liga-főtábla, stb, stb. A polgártársak azt hitték, most már örökre ez lesz a műsor, de nem. Egyszerűen nem izgatja fel őket egy ötödik helyezés vagy egy kupa-elődöntő: mint a szexőrült, aki bombanőkhöz szokott, de most csak öregecskedő feleségek jutnak neki. A sok kényeztetés után most meg van sértődve, hogy ez van. És nem csinálja, a nő(a Loki) közelébe sem megy. 

2. Beléptetési terror.
Az MLSZ szurkolói kártya-mizériája (néhol vénaszkennere) ezreket riasztott el a stadionlátogatástól, Debrecenben is. Nehogy már egy meccsjegyhez nemzetbiztonsági átvilágítás szükségeltessen. Ez a baromság mostanra nagyjából megszűnt, ám közismert, hogy sokkal könnyebb valamit lerombolni, mint újjáépíteni. Most épp a szétcseszés után vagyunk: sok év kell ahhoz, hogy a romokon virág fakadjon.

3. Meccsidőpontok.
Magyarországon gyakorlatilag minden mérkőzés szombaton 17 vagy 19.30 órakor kezdődik, akkor is, amikor hideg van. Olyankor egyszerűen nem komfortos, még fedett stadionban sem. Amikor meg jó idő van, túl erős a konkurencia: szombat este az emberek vendéget fogadnak vagy szórakozni mennek, pont nem fér bele a meccs, sokan a gyerekeket sem akarják este hurcolászni. A találkozókat (mint a régi szép időkben) kora délután kellene játszani, ebéd utáni, családi programot kínálva. Egy jó kaja után séta a Nagyerdőre, Loki-derbire: működhet, higgyék el. Amúgy az angolok 13.30-kor, a németek 15.30-kor, az olaszok 15 órakor kezdik a bajnokik sorát minden hétvégén. Teljesen hülyék, ugye?

4. Ordító klasszishiány.
Persze, persze a népek a klubért, a címerért, a városért lelkesednek, de többszörösen bizonyított tény, hogy a tömegeket a klasszisok (az egyéniségek) vonzzák. Sportban, művészetben, politikában, mindenhol. Sándor Tamás, Dombi Tibor, vagy akár Adamo Coulibaly olyan tudású játékos, olyan típusú karakter volt, akihez lehetett kötődni. Tuti, ha lenne a Lokiban csak egyvalaki, aki mondjuk 20 gólt verne egy idényben, többen járnának ki a stadionba, egyszerűen azért, hogy megnézzék, ki ez a fiú, és hogy tényleg olyan jó-e. De ilyen játékos nincs. Na, majd Zsóri Dani.

5. Azért nincsenek sokan, mert nincsenek sokan.
A birkaeffektus, avagy tömegpszichózis mindig, mindenhol releváns. Annak idején, amikor egyetemi diszkót csináltunk, mindenkinek azt hazudtuk, hogy este k. sokan lesznek. Ettől izgalmi állapotba jöttek, és este tényleg k. sokan voltak. Pusztán azért, mert az ember úgy gondolkodik, hogy ha más is ott lesz, ő is ott akar lenni. Ezer százalék, hogy azért nem járnak sokan a DVSC meccseire, mert nem járnak sokan a DVSC meccseire. Ha sokan járnának, akkor sokan járnának, mert divat lenne, mert menő lenne. De most nem divat, nem menő. És ez felháborító!

Tóth Csaba Zsolt
 
 

A rovat legfrissebb cikkjei

Digitális oktatás, 2020, koronavírus idején
Az érték unalmas?
Life is back!
Mi vagyunk a magányos, bántalmazottak országa...
Kedves gyógyszeripar, leszel szíves megmenteni a világot!

Hozzászólások