TIME DATE
Ma Donát nap van.

2019-09-07 15:58:36 / Szerző: HajduPress

482. tanévét nyitotta meg a Debreceni Református Hittudományi Egyetem

A nagyobb felbontású fotók megtekintéséhez kattints a képre!
Szükségünk van a jó időben, jót szóló pedagógusokra és lelkészekre, akik helyükön vannak és tudnak Isten jelenlétéről – mondta Fekete Károly püspök a Debreceni Református Hittudományi Egyetem tanévnyitóján. Idén szeptemberben 180 hallgató kezdi meg tanulmányait az egyetemen.


Az ünnepi istentiszteleten Fekete Károly tiszántúli püspök igehirdetésében arról beszélt, hogy Isten jelenléte felszabadító. „Ahol Isten jelen van, ott nincs félreértés. Isten jelenléte leállít bennünk rossz reflexeket. Kellenek a jó időben jót szóló pedagógusok, lelkészek, akik helyükön vannak, és tudnak Isten jelenlétéről. Az szólhat hitelesen, aki a helyén van. Halljuk Őt, a jelenlévő Istent, hogy határozott hangon tudjunk megszólalni a saját hangunkon. A hit a hangoló kulcs, azzal lehet érezni Isten jelenlétét – hangsúlyozta a püspök.

Az idei tanév feladatairól az egyetem rektora azt mondta, hogy elsősorban a képzési kínálatot szeretnék bővíteni, főleg a speciális lelkészi szolgálatokra való felkészítés áll majd a középpontban, de a tervek között szerepel egy teológia MA szak beindítása is. „Erre a tanévre ütemeztük be a lelkész szak képzési programjának a felülvizsgálatát: elengedhetetlen ugyanis, hogy a változó egyházi és társadalmi környezetre a képzési struktúra modernizálásával is reagáljunk”.

Kustár Zoltán hangsúlyozta, hogy a tanító szak terén is terveznek változásokat, „itt mindenek előtt arra törekszünk, hogy a hallgatók iskolai környezetben jóval korábban kipróbálhassák magukat, ezzel segítve a hivatás iránti elkötelezettségük megerősödését.”

„Erkölcsi kötelesség, hogy a család értékének tudatosítása terén is fejlesztéseket vállaljunk” - folytatta az egyetem vezetője. Ebben a tanévben egyrészt a Debreceni Egyetemmel és a Három Királyfi Három Királylány Mozgalommal közösen útjára indítunk egy képzési programot, amely hallgatóinknak a család és a gyermekvállalás iránti elkötelezettségét kívánja megerősíteni. Továbbá a tanév során mi hivatalosan is családbarát munkahellyé szeretnénk válni – hangsúlyozta Kustár Zoltán, majd hozzátette: „mert nemcsak beszélni kívánunk a család fontosságáról, de munkatársainknak is minden segítséget meg kívánunk adni ahhoz, hogy a gyermeknevelés szolgálatát és a hivatásban való önkiteljesedés igényét könnyebben összehangolják.” A rektor beszédében arra is kitért, hogy ennek a tanévnek a közösségépítés szintén kiemelt feladata lesz, azért hogy egymást jobban megismerjük és erősödjön az intézményünk iránti elköteleződés.


 

A rovat legfrissebb cikkjei

Gázolás a Csapó utcán: szemtanúkat keresnek
Tovább bővül Debrecen belvárosi sétálóövezete
Gázolás a Csapó utcán: döbbentes történet
Eltűnt: 15 éves debreceni lányt keresnek
Ennyi van: elfogadták Debrecen idei költségvetését

Hozzászólások