TIME DATE
Ma Arnold és Levente nap van.

2019-05-17 10:05:00 / Szerző: HajduPress

3,5 millió magyarból 1 millió nem tudja, hogy magas a vérnyomása

A nagyobb felbontású fotók megtekintéséhez kattints a képre!
Hazánkban csaknem 3,5 millió embernek magas a vérnyomása, közülük 1 millióan nem tudnak betegségükről. A felismeréshez kulcsfontosságú a rendszeres vérnyomásmérés - figyelmeztet a Debreceni Egyetem szakembere.

Évtizedek óta május 17. a hipertónia világnapja, a Nemzetközi Hipertónia Társaság kezdeményezésére pedig néhány éve május a vérnyomásmérés hónapja. Hazánk évek óta aktívan részt vesz a nemzetközi kampányban, mely a rendszeres vérnyomás-ellenőrzés szükségességére hívja fel a figyelmet. Ez különösen fontos azoknál, akiknél az elmúlt 1 évben nem történt ellenőrzés, hisz csak így állítható fel a betegség diagnózisa és így lehetnek tisztában a betegek az esetleges szövődményekkel.

- A tartósan emelkedett vérnyomás eleinte általában nem okoz panaszt, azonban kifejti károsító hatását, így évek alatt észrevétlenül súlyos szervkárosodások alakulhatnak ki. Ezért is nevezik a hipertóniát "néma gyilkosnak". Ugyanakkor a betegséget vérnyomásmérésekkel nagyon könnyű diagnosztizálni, de fontos kiemelni, hogy a nyugalmi körülmények között végzett mérések ismétlése szükséges – hangsúlyozza Páll Dénes.

A Debreceni Egyetem Regionális Hipertónia Centrumának vezetője arra figyelmeztet, hogy fizikai megterhelésre vagy pszichés stresszhelyzetre egy egészséges embernél is emelkedhetnek az értékek. Az optimális vérnyomásérték 120/80 Hgmm, ha viszont a vérnyomás nyugodt körülmények között mérve, konzekvensen meghaladja a 140/90 Hgmm-t, akkor fel kell keresni a családorvost és további kivizsgálás szükséges.

A professzor szerint fontos, hogy minden családnál vagy közösségben legyen legalább egy felkaros vérnyomásmérő és a lakosság körében váljon rutinná a mérés, valamint az értékek feljegyzése. A szakember szerint bár a hipertóniás betegek 90 százalékának gyógyszerre is szüksége van annak érdekében, hogy 140/90 Hgmm alatt tartsa a vérnyomását, de az életmódterápia is nélkülözhetetlen. Rendszeres dinamikus testmozgással, az ideális testsúly elérésével, a sófogyasztás csökkentésével, egészséges étrenddel, illetve a dohányzás elhagyásával évekkel, sőt akár évtizedekkel késleltethető a betegség megjelenése, valamint csökkenthető a szövődmények kialakulása.

Sajtóiroda-MM


A rovat legfrissebb cikkjei

Szép elismerést kapott egy Debrecenben tanuló fiatal zenész
Molnár Lászlóra emlékeztek az egyetemen
Nagyszabású jubileumra készül a DEAC
Megnyitják: változás a Klinika megközelítésében
15 eves a Buzánszky Jenő Egyetemi Labdarúgó Kupa

Hozzászólások