°C
TIME DATE
Ma Sára és Marió nap van.

2018-09-10 16:15:41 / Szerző: HajduPress

30 ezer hallgató, 10 ezer egyetemi dolgozó: elkezdődött

A nagyobb felbontású fotók megtekintéséhez kattints a képre!
Csaknem 30 ezer hallgató, 10 ezer egyetemi dolgozó, összességében mintegy 40 ezer egyetemi polgár számára kezdődött meg a tanév a Debreceni Egyetemen.

Az elsőéves hallgatók vasárnap tettek esküt az intézmény tanévnyitó ünnepségén a Főnix Csarnokban. 14 kar, 13 képzési terület - 71 alap-, 84 mester-, 6 osztatlan képzés, 197 szakirányú továbbképzés és 7 felsőoktatási szakképzés, 23 doktori iskola – ebből a kínálatból választhattak az idei eljárásban a felvételizők, akik közül a szerencsések – több mint 9500-an – a Debreceni Egyetemen folytathatják tanulmányaikat a 2018-19-es tanévtől.

A legtöbb elsőéves a Gazdaságtudományi Karon (1310), a Bölcsészettudományi (955) és a Természettudományi Karon (689) kezdi a tanévet, de népszerű a Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai (674), az Informatikai (499) és a Műszaki Kar (439) is. Érdekesség, hogy az elmúlt években a műszaki képzések iránt 30%-al nőtt az érdeklődés, az MTMI (matematikai, természettudományos, műszaki és informatikai) képzési terület pedig utolérte népszerűségében a gazdaságtudományi és bölcsész képzési területet.

A külföldi hallgatók létszáma folyamatosan emelkedik a Debreceni Egyetemen: az elmúlt 15 év alatt négyszeresére nőtt, a küldő országok száma pedig megduplázódott. Az idén több mint 100 országból 1825 külföldi elsőéves (tavaly ez a szám 1690 volt) tanulhat az intézmény angol nyelvű képzésein. Ilyen képzéseket az egyetem 14 karából 13 indít. Valamennyi évfolyamot tekintve összességében mintegy 5500 külföldi hallgató – az országban tanulók mintegy 17 százaléka – kezd 2018 őszétől a Debreceni Egyetem karain. A külföldi diákok körében továbbra is az orvos-, a mérnök-, a közgazdász-, az informatikus-, a fogorvos- és a gyógyszerész szakok a legnépszerűbbek.

Idén első alkalommal Mongóliából is érkeztek diákok. A legnagyobb létszámban – az elmúlt élvekhez hasonlóan – Nigéria képviselteti magát. 680 fő Stipendium Hungaricum ösztöndíjas, 250-en pedig az előkészítő elvégzése után kezdik az egyetemet.

A Debreceni Egyetem a munkaerőpiac és az ipar igényeinek megfelelően folyamatosan frissíti képzési kínálatát: ebben az évben sport- és rekreációszervezés alapszakra, rekreációszervezés és egészségfejlesztés szakirányra és mezőgazdasági vízgazdálkodási mérnöki mesterszakra is lehetett jelentkezni, de újdonság az agrármérnöktanári és közgazdásztanári szak, emellett új duális képzések indultak szociális munka alapszakon, geográfus és hidrobiológus mesterszakon.

Nappali és levelező tagozaton, felsőoktatási szakképzés, alap-, mester-, osztatlan, szakirányú továbbképzés és PhD képzés keretében csaknem 30 ezer hallgató, 10 ezer egyetemi dolgozó, összességében mintegy 40 ezres egyetemi polgárság számára kezdődött meg szeptember 10-én a 2018/19-es tanév.

Sajtóiroda - BZs

A rovat legfrissebb cikkjei

Konferencia a modern gazdálkodásról
Családközpontú szülészet - Szeverényi Péter 70 éves
Gazdasági évindítót tartott az egyetem +fotógaléria
Zenepedagógia kutatás indul az Észak-Alföld régióban
Út a biztos életpályához

Hozzászólások