TIME DATE
Ma Arnold és Levente nap van.

2019-06-03 14:48:35 / Szerző: HajduPress

2021-ben megnyílhat a Latinovits Színház!

A nagyobb felbontású fotók megtekintéséhez kattints a képre!
Hétfőn bemutatták a leendő debreceni Latinovits Színház belsőépítészeti látványterveit.

Szerintem gyönyörű lesz! - közölte Facebook-oldalán Papp László polgármester. Jó hír az is, hogy állítólag támogatták a részletes terveket, így a 2021-22-es évadra megnyílhat a Latinovits Színház!

A részletes pályázatot is elfogadta a Románia-Magyarország Határ Menti Együttműködési Program ellenőrző bizottsága és megítélte a támogatást a Latinovits színház befejezésére. A döntésről szóló tájékoztatón bemutatták a színház belsőépítészeti terveit is.

Egy évvel ezelőtt, 2018. július közepén jelentették be, hogy a Románia-Magyarország Határ Menti Együttműködési Program ellenőrző bizottsága úgy döntött: a Román-magyar határon átnyúló kulturális inkubátor az előadóművészek számára című, valamint a Román–magyar határon átnyúló képzési központ és értéktár a kulturális és történelmi örökség számára című projektek megvalósíthatók.

Akkor a testület arról döntött, hogy pályázók részletesen is kidolgozhatják pályázatukat: elkészíthetik az épület belsőépítészeti terveit, megtervezhetik a kulturális programokat, elkészülhet az ütemezés és a részletes költségvetés. A részletes dokumentumot határidőre, 2019. február 28-ra benyújtotta a debreceni önkormányzat a döntéshozóknak, akik megvizsgálták az anyagot.

2019. május 17-én megérkezett a hivatalos értesítés, miszerint a projektek elnyerték a megpályázott támogatást, összesen nettó 17.667.726 eurót, amelyből Debrecen nettó 12.909.382 eurót használhat fel pályázati céljaira. 

A két, egymással szorosan összefüggő kulturális projekt összesen négy elemből áll:

  • Kulturális Inkubátor létrehozása, amelynek célja a színházi kultúra megerősítése;
  • Képzési Központ és Értéktár létrehozása, amelynek célja összművészeti képzési lehetőségek biztosítása, valamint a közös kulturális értékek megőrzése és bemutatása;
  • Közös magyar-román kulturális programok megszervezése (pl. kulturális táborok, színházi előadások cseréje, színházi videóarchívum készítése, szakmai konferenciák és kiadványok);
  • Nagyváradon a Szigligeti Színház, a Körösvidéki Múzeum és a Várad Kulturális Folyóirat által üzemeltetett Kulturális Központ felújítása.

Magyar oldalon az infrastrukturális fejlesztéseket Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata hajtja végre, míg a közös kulturális programok megszervezése a Csokonai Színház feladata.

A döntés azt is jelenti, hogy már a szerződéskötéssel párhuzamosan el lehet kezdeni a legsürgősebb közbeszerzések lebonyolítását annak érdekében, hogy minél hamarabb elindulhassanak a kivitelezési munkálatok és az eszközbeszerzések, amelyek a Latinovits Színház teljes belső felújítására irányul. 

A Debrecen belvárosában létrejövő új kulturális komplexum működtetése és tartalommal való megtöltése a Csokonai Színház hatáskörébe tartozik: az épület átadását követően olyan programok megvalósítását tervezik már a projekt keretében, amelyeket hosszú távon – a projektzárást követően is – folytatni tudnak, tovább gazdagítva ezáltal a város kulturális kínálatát.

A PROJEKTEK FŐ ADATAI

A PROJEKTEK FŐ ADATAI

Projekt címe

Román-magyar határon átnyúló Kulturális Inkubátor az előadóművészetek számára

Román-magyar határon átnyúló Képzési Központ és Értéktár a kulturális és történelmi örökség számára

Rövidcím

CBC Incubator

EduCultCentre

Partnerek

DMJV

Csokonai Színház

Szigligeti Színház (Nagyvárad)

DMJV

Csokonai Színház

Körösvidéki Múzeum (Nagyvárad)

Várad Kulturális Folyóirat (Nagyvárad)

A projekt teljes költségvetése

7.495.587 euró

10.172.139 euró

DMJV költségvetése

 

5.881.792,80 euró, amelyből önerő 294.148,45 euró

5.883.792,80 euró, amelyből önerő 294.248,47 euró

Csokonai Színház költségvetése

584.248,20 euró, amelyből önerő 29.218,25 euró

559 548,20 euró, amelyből önerő 27.983,00 euró

Megvalósítás

2019.06.01-2022.05.31.

 

A Latinovits színház befejezése és az ott megvalósuló programok összköltségvetése a két pályázatban nettó 12.909.382 euró, amelyből a debreceni önkormányzat és a Csokonai Színház által vállalt teljes önerő összege nettó 645.598,44 euró.

A Latinovits Színház kiviteli tervei elkészültek, a kivitelezésre irányuló közbeszerzés előkészítése folyamatban van. Sikeres közbeszerzési eljárást követően a jövő évben megkezdődhetnek a kivitelezési munkák. A 2021/22-es évadban megnyílhat a Latinovits Színház.


Fotók:  Pénzes László (hajdupress.hu), illetve Facebook

A rovat legfrissebb cikkjei

Fontos bejelentések a debreceni reptérről: új kifutó is épül
Debrecenből lehet repülni a magyar válogatott meccseire
Debreceni delegáció utazott Finnországba
Gyérítik a szúnyogokat - de nem Debrecenben
25 éve testvérváros Debrecen és Padernborn

Hozzászólások