TIME DATE
Ma Frigyes nap van.

2019-02-07 13:00:14 / Szerző: HajduPress

2 millióra bírságolták a Tv2-t a Kém miatt

A nagyobb felbontású fotók megtekintéséhez kattints a képre!
Kétmillió-negyvenezer forintra bírságolta a TV2 szolgáltatóját a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa e heti ülésén, mert rossz idősávban és enyhébb korhatári besorolásban tett közzé egy filmet - közölte az NMHH Kommunikációs Igazgatósága csütörtökön az MTI-vel.

   A közlemény szerint a médiatanács állampolgári bejelentés alapján indított eljárást a TV2 médiaszolgáltatójával szemben a csatornán tavaly október 27-én 18 óra 55 perctől sugárzott A kém című akcióvígjáték korhatári besorolása miatt.
    A testület megállapította, hogy a filmet durva, obszcén nyelvezete miatt csak a 21 és hajnal 5 óra közötti sávban lehetett volna vetíteni, a 12-es kategória helyett 16 éven aluliaknak nem ajánlottként. Jogsértő volt az akcióvígjáték előzetesének napközbeni vetítése is, amire huszonháromszor került sor, miközben a médiatörvény szerint azokat csak a filmmel megegyező idősávban lehetett volna közzétenni. 
    Megjegyezték, hogy a televíziós és rádióműsorok korhatár-besorolását - a mozifilmekkel ellentétben - nem a médiatanács, hanem maguk a televíziók és a rádiók végzik a médiatörvény által meghatározott paraméterek alapján, ezeket azonban utólag ellenőrizheti a tanács hivatalból, vagy állampolgári bejelentés alapján. 
    A testület a bírságok kiszabásakor minden esetben a fokozatosság és az arányosság elve alapján, az ügyek összes körülményét - köztük a szolgáltató által korábban elkövetett azonos tárgyú jogsértéseket és a veszélyeztetett korosztályra vonatkozó nézettségi, hallgatottsági arányokat - figyelembe véve állapítja meg a jogkövetkezmény adott formáját, mértékét.
  
  Az NMHH Médiatanácsa szintén állampolgári bejelentésre vizsgálatot folytatott, de hatáskör hiányában nem indított eljárást a 444.hu cikkében bemutatott, szerkesztésbe nem került videó miatt, amelyet az M1 csatorna készített ifj. Lomnici Zoltánnal január 14-én. A médiatörvény alapján a testület hatásköre a műsorkészítés folyamatának ellenőrzésére nem terjed ki, azaz nem vizsgálhatja, hogy milyen körülmények között, hogyan jött létre egy adott tartalom. A médiatanács kizárólag a már adásba került vagy sajtótermékben megjelent médiatartalmakat ellenőrizheti a médiaigazgatási szabályoknak való megfelelés szempontjából - olvasható a közleményben.

A rovat legfrissebb cikkjei

E.ON: több mint negyed milliárd forintot költöttek a szabolcsi viharkárok helyreállítására
Lakásbérlés: Debrecen, te drága
Emeletes magyar motorvonat? Már gurul is
Hármas együttműködés a Tisza hulladékmentesítéséért
Fotógaléria: legendák búcsúztatták Horváth Ádámot

Hozzászólások