TIME DATE
Ma Endre és Elek nap van.

2019-03-07 05:46:34 / Szerző: HajduPress

13. alkalommal száll síkra a kortárs magyar drámáért a DESZKA Fesztivál

A nagyobb felbontású fotók megtekintéséhez kattints a képre!
Az idei évadban 13. alkalommal, 2019. március 29-e és április 6-a között rendezi meg Debrecenben a Csokonai Színház a DESZKA Fesztivált. A közelgő eseményről a város és a színház vezetése, valamint a programsorozat szervezői március 6-án tartottak sajtótájékoztatót. A DESZKÁ-t beharangozó eseményen jártunk.

A sajtótájékoztatót Komolay Szabolcs, Debrecen kultúráért felelős alpolgármestere nyitotta meg. Hangsúlyozta: a mára országos szinten, sőt Kárpát-medence szerte igen rangos színházi esemény, a debreceni DESZKA évről-évre teljesíti a sajátos és egyedi küldetését: a kortárs dráma népszerűsítését. Ami azért lényeges, mert a kortárs művek rólunk szólnak, azt mutatják meg, hogy hogyan is élünk, s nagyon fontos, hogy ez a színpadon is tükröződjék a számunkra. A DESZKA 13. alkalommal történő megrendezése annak is bizonyítéka, hogy erre a fajta „tükrözésre” igenis igény van. A fesztivál ráadásul Debrecen amúgy is jelentős pozícióját még tovább erősíti, nemcsak regionálisan, de országosan és a határon túl is.

Gemza Péter, a Csokonai Színház igazgatója elmondta: az idei fesztiválon huszonhét darabot láthat tíz nap alatt a közönség, amelyek kiválasztása több mint száz előadás közül most is, mint minden évben, két fő szempont alapján történt: egyfelől, hogy jó legyen az adott kortárs dráma szövege, másfelől, hogy az kellő színvonalon legyen színpadra adaptálva. A válogatók idén is Mispál Attila, Gemza Melinda, Adorján Beáta voltak, ám most csatlakozott hozzájuk Madák Zsuzsanna és maga Gemza Péter is. A színidirektor kiemelte: amíg volt olyan év, amikor a határon túli előadások „taroltak” a DESZKÁ-n, most a budapesti produkcióké lesz a főszerep. A huszonhét előadásból ugyanis tizenhárom kötődik a fővároshoz, tíz érkezik a vidéki színházak valamelyikéből, s négy előadás a határon túlról. Ez utóbbiak közül kettő a Vajdaságból, a The end és a Ki tudja, látsz-e még? című, egy Erdélyből, Kolozsvárról, Liget címmel, egy pedig a budapesti Nemzeti Színházzal koprodukcióban Marosvásárhelyről, Sára asszony címmel. Természetesen a Csokonai Színház is képviselteti magát a rendezvényen, mégpedig azzal a Mintapinty című produkcióval, amely előadás egy másik, immár harmadik éve a DESZKA részét képező programsorozathoz is kapcsolódik. Ahhoz a Nyílt Fórumhoz, amelynek keretében a születőfélben lévő kortárs drámákkal felolvasóestek keretében ismerkedhet meg a közönség. A Kovács Viktor és Kovács Dominik írta Mintapinty szövegével is az egyik nyílt fórumos alkalommal lehetett először találkozni, hogy ezt követően idén Oláh Zsuzsa szereplésével, Szabó K. István rendezésében színpadra is alkalmazzák a monodrámát.

Gemza Péter kitért a Házi bölcsek fontos szerepére is, akik szakmai hozzáértésükkel, meglátásaikkal beszélgetések keretében segítenek idén is a látottakat feldolgozni. Ebben az évben Antal Csaba díszlet- és jelmeztervező, Árkosi Árpád rendező, Dobák Lívia dramaturg, Nánay István kritikus és Visky András író, drámaíró véleményét lehet meghallgatni az előadások kapcsán. A díszvendég pedig az a Pass Andrea lesz, aki – lévén, hogy jelen volt a sajtótájékoztatón – személyesen fejezte ki az iránti örömét, hogy kétféle minőségében, íróként és rendezőként is itt lehet a DESZKÁ-n. A fesztivál programjában ugyanis két előadás is látható, ami az ő nevéhez fűződik. A Vándorkutya, amelynek eredetileg a Vígszínház adott otthont, s amely egy olyan plüsskutyáról szól, akit minden hétvégén más-más család visz haza az óvodából, s aki ezt követően minden hétvégéről, az adott család szócsöveként beszámol, tehát olyan titkokat árul el, amely titkokba a családi ház falain kívül más nem láthatna bele. Az Eltűnő ingerek pedig – mint azt a leendő díszvendégtől megtudhattuk - személyes élményen alapszik, az írónő az édesapja elvesztésének fájdalmát írta meg ebben a darabban, kitérve a haldoklás fázisaira is. A Füge+Trafó koprodukciójában látható darab főszereplője az a Hajdu Szabolcs, akit a debreceni közönség is jól ismer és szeret.

S ha már halál és haldoklás, Gemza Péter mindehhez hozzátette: senkit nem akarnak elijeszteni, de az idei DESZKA egyik fő témája épp az elmúlás színpadi feldolgozása lesz, valamint, ezzel összefüggésben, a családon belül felmerülő kérdések, konfliktusok is középpontba kerülnek a darabokon keresztül. A lehetséges családon belüli válaszutakat vázolja majd fel például az Orlai Produkciós Iroda Second Life című előadása, s az elmúlás kérdéskörét fogja boncolgatni a vajdasági The End című produkció is. S ehhez a tematikához csatlakozik a DESZKA fontos, a gyermekeket és az ifjúságot megszólító GÖRDESZKA-programja is, amelyről a sajtótájékoztatón a Csokonai Ifjúsági Program vezetője, Gemza Melinda beszélt.

Gemza Melinda hangsúlyozta: a GÖRDESZKA megvalósításában ismét fontos szerepet játszik a Vojtina Bábszínház. Nemcsak azzal, hogy jó néhány gyermekeknek és kamaszoknak szóló előadás bemutatására ott nyílik lehetőség, hanem azzal is, hogy a debreceni bábszínház idei egyik sikerdarabját, a Pimpáré és Vakvarjúcska című előadást is meg lehet majd a DESZKA keretében (is) tekinteni. Idén – tudtuk meg a vezetőtől – nyolc előadás lesz a GÖRDESZKÁ-ban, s a halál, az elmúlás feldolgozásának tematikájához ők is csatlakoznak az egyik legkisebbeknek szóló osztálytermi előadással, A csomag című kollektív produkcióval. A kamaszok számára a Grecsó Krisztián szövegéből készült harlekin bábszínházas Stoppal, a K2 Színház Rinocéroszok, avagy a diákcsíny-enciklopédia és Talpuk alatt című táncszínházi előadással készülnek, a Csokonai Színház pedig ebben az ifjúságnak szóló programsorozatban a népszerű Az ifjú Mátyással lesz jelen. Kimondottan családokat megszólító célzattal érkezik az a Hamupipőke című produkció, amelyet ugyan egy bábszínház, a győri Vaskakas hoz el Debrecenbe, de ez nem bábelőadás, hanem olyan igazi nagyszínpadi produkció, amely a gyerekek mellett a felnőtteknek is kiváló szórakozási lehetőség. S ha már a felnőttek szóba jöttek, Gemza Melindától megtudtuk, hogy idén két, a felnőtteket megszólító bábelőadás is látható lesz a fesztiválon. A Budapest Bábszínháztól az Apa lánya című, Háy János-szöveget feldolgozó holokauszt-történet, valamint a wonder-full azaz NÓRA Csodaországban a Barboncás Egyesülettől.

A sajtótájékoztatón két csokonai színházas színművész is részt vett. Bakota Árpád az egyik leendő házi bölcs, Dobák Lívia sajtótájékoztatóra küldött levelét olvasta fel, Rózsa László pedig, aki Az ifjú Mátyás című produkcióban magát Mátyást testesíti meg, arról beszélt, hogy mekkora élmény számára ebben a darabban játszani, hiszen egy rendkívül lendületes, magával ragadó előadásról van szó, amely ismét nem csak a gyerekeket és kamaszokat képes szórakoztatni.

A DESZKA Fesztivál idén koncerttel zárul: Kassák címmel Kassák Lajos verseit zenésíti meg négy művész, Harcsa Veronika, Márkos Albert, Benkő Róbert és Pándi Balázs. Zenéjük hűen követi a szabadverseiről ismert költő műveinek attitűdjét. Erre az április 6-án este 19 órakor kezdődő programra, csakúgy, mint az összes többi DESZKÁ-s előadásra március 7-én 13 órától lehet jegyet venni. A fesztivál teljes és részletes programját, az előadások helyszínét, kezdési idejét, illetve azt is, hogy az adott produkciót hány éves kortól ajánlják, a www.csokonaiszínhaz.hu oldalon találják meg.

Gyürky Katalin

A rovat legfrissebb cikkjei

Nagy művészetválasztó - A Csokonai a Campus Art-on
Tessék választani! - Az Őrült nők ketrece című előadásról
Egy év bihari történései - képekben
Csodálatosan megragadott pillanatok - Megnyílt az idei Sajtófotó-kiállítás
A mászkáló skála királynője - A Mennyei hang! című előadásról

Hozzászólások