TIME DATE
Ma Ottó nap van.

2020-06-09 06:00:41 / Szerző: HajduPress

1 millió 250 ezer dollár a Floyd halálát előidéző rendőr óvadéka

A nagyobb felbontású fotók megtekintéséhez kattints a képre!
Először jelent meg a minneapolisi bíróság előtt a George Floyd halálát erőszakos fellépésével előidéző volt rendőr, Derek Chauvin. 

    A 44 éves volt rendőr, akit gyilkosság vádjával állítanak bíróság elé, egy különlegesen szigorú fegyházból a tárgyalóteremben kivetített képernyőn válaszolt Jeannice Reding megyei bíró kérdéseire. 
    A nagyon rövid ideig tartó meghallgatás során a bírónő megállapította az óvadék végleges összegét. Vagy 1 millió 250 ezer dollár, s ennek kifizetése esetén Chauvin feltételek nélkül szabadlábon védekezhet, vagy a múlt héten már megállapított 1 millió dollár, ekkor viszont az exrendőrnek el kell fogadnia bizonyos feltételeket. Chauvin és ügyvédje, Eric Nelson az 1 millió dolláros óvadékot és az ezzel járó feltételeket fogadta el. Ezek között szerepel, hogy a volt rendőr nem hagyhatja el Minnesota állam területét, nem léphet kapcsolatba Floyd családjával és le kell adnia a lőfegyverét.     
Beszédében Matthew Frank ügyész kiemelte Chauvin bűncselekményének "nyilvánvalóan óriási társadalmi hatását".  A következő bírósági meghallgatást június 29-re tűzték ki. 

    Május 25-én Minneapolisban Chauvin és három rendőrkollégája igazoltatta a 46 éves afroamerikai George Floydot. A férfit az úttestre szorították és megbilincselték, majd Chauvin a nyakára térdelt. Az áldozat levegőért könyörgött, a rendőr azonban csaknem 9 percig térdelt rajta. A halottkém jelentése szerint Floyd az ötödik percben meghalt. 
    A rendőri erőszak nyomán országos tüntetéssorozat kezdődött az Egyesült Államokban és szerte a világban is. 
    Először csak Chauvin ellen emeltek vádat, de később letartóztatták a három másik rendőrt is és bűnrészesség gyanújával vádat emeltek ellenük is.

(MTI)

A rovat legfrissebb cikkjei

Románia még egyáltalán nem felejtette el a koronavírust
Az Európai Unió 14 ország számára nyitja meg külső határait
Egyre több amerikai úgy érzi, hogy eltúlozzák a járványt
Megindultak a magyarok Horvátország felé
Hétfőn minden közúti átkelő megnyílik az ukrán-magyar határon

Hozzászólások