°C
TIME DATE
Ma Sára és Marió nap van.

2018-05-16 17:42:08 / Szerző: HajduPress

TechCsajokat várt a BASF az Agórában - FOTÓK

A nagyobb felbontású fotók megtekintéséhez kattints a képre!
Műszaki szakmai pályákat népszerűsít középiskolás lányok felé a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara által kezdeményezett „TechCsajok” c. rendezvénysorozat. A kampány tavaly indult először, idén ismét több mint 1200 tanulót várnak a négy helyszínen. A debreceni eseményt, melynek a BASF Hungária Kft. volt a főszponzora, az Agóra Tudományos Élményközpontban rendezték meg 300 lány részvételével. 

 

A „TechCsajok” c. rendezvénysorozatot idén második alkalommal szervezi meg a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK), az ország négy városában:
Május 14: Békéscsaba
Május 15: Budapest
Május 16: Debrecen
Május 17: Pécs.
 
A sorozat célja, hogy lányok körében felkeltse a műszaki és természettudományi tanulmányok iránti érdeklődést. Ennek hatterében az áll, hogy a munkaerőhiány ezeken a területeken is kihívások elé állítja a munkaadókat, miközben a műszaki területeken még mindig alacsony a női szakemberek aránya. 
 
Ezért a rendezvénysorozat minden állomásán több mint 15 német és magyar vállalat vonul fel, amelyek változatos standokkal, robotokkal, kísérleti installációkkal, digitális játékokkal és más eszközökkel mutatják be a leendő hölgy-hallgatóknak, hogy milyen sokszínű a mai, modern vállalatok műszaki-termelési háttere és termékpalettája.
 
A témát még hitelesebbé teszi, hogy egy pódiumbeszélgetés keretében sikeres női vállalatvezetők, mérnökök vagy hallgatók számoltak be arról, hogyan találták meg a műszaki pályát, és milyen változatos munkaköröket kínálnak e területen a cégek.
 
Tavaly a sorozaton mintegy 1.200 tanulót sikerült megszólítani, idén hasonló számú részvételt várnak a szervezők, a kiállításon összesen mintegy 40 cég vesz részt, közülük néhányan több városban is képviseltetik magukat. Debrecenben a tavalyihoz hasonlóan idén is 300 diáklány látogatott el az Agórába, ahol 17 kiállító vállalat programjain vehettek részt.
 
Dr. Papp László, Debrecen város polgármestere kiemelte „Debrecenben igyekszünk mindent megtenni annak érdekében, hogy a hölgyek körében is népszerű legyen a természettudományos és a műszaki képzés. Ezért épült fel az Agóra Tudományos Élménypark 2014-ben, ahol könnyed formában lehet például fizikát és kémiát tanulni. Ezért szeretnénk az egyetemmel közösen átalakítani a műszaki képzést annak érdekében, hogy vonzó legyen a felvételizők számára. Debrecenben a következő években több ezer új munkahely létesül, amelyet műszaki és természettudományos végzettségű fiatalok tölthetnek be, ezért is érdemes Debrecenben tanulni és dolgozni.“
 
Dr. Bartha Elek, a Debreceni Egyetem rektorhelyettese rámutatott: „A műszaki képzési területre felvett diákok között a lányok aránya mindössze 21-23%, miközben az egyetemi karok nagy részének hallgatói között a nők többségben vannak. Ez a műszaki, informatikai és részben természettudományi szakokat érintő kedvezőtlen tendencia tartósan jelen van, miközben racionális alapja nincs, és nem magyarázható mással, mint rossz beidegződéssel, társadalmi előítélettel. Mind a nemzeti, mind a Debreceni Egyetem stratégiája kiemelt hangsúlyt helyez a műszaki és természettudományos képzés fejlesztésére, amelynek az egyik legjelentősebb tartalékát a nők részvételi arányának növelése jelentheti. A terület iránt érdeklődő lányok számára pedig mindez kiváló karrierlehetőségeket jelent, hiszen itt helyben, Debrecenben is szinte korlátlanok az elhelyezkedési lehetőségek.”
 
Somogyi Béla, az Agóra Tudományos Élményközpont ügyvezetője elmondta: A TechCsajok missziója jól illeszkedik az élményközpont fő célkitűzéséhez: a fiatalok körében népszerűsíteni a természettudományokat. Azt, hogy a nők ezen a területen épp olyan sikeresek tudnak lenni, mint a férfiak, az Agóra csapata is jól bizonyítja, ahol a szakmai munkatársak fele lány. A hozzánk ellátogató diákok szerencsére nagyon nyitottak, örülünk, hogy a klubtagjaink és táboraink résztvevői között hasonló arányban találunk lányokat és fiúkat. Fontos lenne ezt a természetes kíváncsiságot, érdeklődést fenntartani a fiatalokban – az Agóra a programjaival folyamatosan ezen dolgozik.
 
Dr. Thomas Narbeshuber, a debreceni rendezvényt támogató BASF dél-kelet-európai vezetője rámutatott: nem létezik férfi és női tudomány. „A világ lakosságának fele nő, a természettudományos szakmákban, valamint a mérnöki pályákon is legalább ilyen aránynak kellene megvalósulni, hiszen a nők szemléletmódjára óriási szükség van az előttünk álló kihívások megoldásában. A Föld népessége 2050-re elérheti a 10 milliárd főt – az élelmiszer-ellátás, a biztonságos lakhatás és a közlekedés problémái tematizálják a közeljövő kutatásfejlesztését, és a nők sokkal tudnak hozzájárulni ezen kérdések megoldásához”, hangsúlyozta. Az Agóra Tudományos Élményközponttal több évre nyúlik vissza az együttműködésünk, minden oktatási programunkban ők a partnereink, így nem volt kérdés, hogy idén is együtt rendezzük meg a TechCsajok debreceni eseményét.
 
 
 
További információk a rendezvénysorozatról: www.techcsajok.hu
A tavalyi rendezvényt bemutató videót itt tekinthetik meg.
 
 

A rovat legfrissebb cikkjei

Négyszáz rászoruló ülhet fel az óriáskerékre
Főpályaudvar Debrecenben - eredmény nélkül
Sofőröket keres a DKV
Durva verekedés tört ki Debrecenben
Szenzációs rendezvény közeleg Debrecenben - GALÉRIA

Hozzászólások