TIME DATE
Ma Eszter és Eliza nap van.

2019-03-15 08:37:55 / Szerző: HajduPress

​Mindjárt itt a Bábszínházi Világnap a Vojtina Bábszínházban

A nagyobb felbontású fotók megtekintéséhez kattints a képre!
A magyarországi és a határon túli bábszínházak más független társulatokkal, különböző oktatási intézményekkel és szakmai szervezetekkel karöltve 2019. március 21-én ünneplik a Bábszínházi Világnapot. Ebben az évben a bábosok immár hatodik alkalommal, szokatlan körülmények között mutatják be a műfaj sokszínűségét. Az eseménysorozat célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a bábművészetre, annak sokszínűségére, intézményeire. Így ez a nap az összes magyarországi és határon túli, kő- és független bábszínház közös ünnepének tekinthető.

Ehhez a jeles eseményhez Debrecenben természetesen idén is csatlakozik a Vojtina Bábszínház, mégpedig úgy, hogy mind a gyermekek, mind pedig a felnőttek számára kínálnak vonzó programokat. 21-én délelőtt 10 órától illetve délután 14 órai kezdettel a rendkívül népszerű Boldog képek című előadással várják a kicsiket, amelynek megtekintése után meglepetéssel is kedveskedni fognak a gyerekközönségnek. Aki még eddig nem látta, tekintse meg ezt a csodálatos előadást, amely egy faluról szól, ahová, ha betérünk, mosolygós emberek néznek ránk. Egy faluról, ahol a lányok viselete a tündérekéhez hasonlít. Egy faluról, ahol éjszakánként boldogok az emberek álmai, és ahol még a macskák is boldogan pödörgetik a bajszukat a tejeslábas fölött. Ennek a falunak még a neve is Boldog! Ne keresse senki idegen országok térképein, hiszen a Mátra alján, a Galga folyó völgyében, a Palócföldön található, Magyarországon.
A csodálatos előadás után továbbra is impozáns programokat ígér a Bábszínházi Világnap a Vojtinában. A kíváncsi nézők 17 órától beleshetnek a teátrum kulisszái mögé, amely program előzetes regisztrációhoz kötött! Jelentkezni rá az 52/418-160–as telefonszámon, személyesen a bábszínházban, vagy a szervezes@vojtinababszinhaz.hu e-mail címen lehet.

18.00 órától rendhagyó módon, egyben hagyományteremtő szándékkal a felnőtt közönség számára is bemutatja a társulat a Boldog képek című színháztermi előadást. Hiszen a darab a felnőtteket is képes megszólítani, s ha a felnőttek nyelvére kívánjuk „lefordítani” ennek az előadásnak a lényegét, azt kell hangsúlyozni, hogy a Boldog képek egy nonverbális (szöveg nélküli) előadás, melyben nem a történet, hanem a képi hatások az elsődlegesek. Fényképekből építi fel történetét. Az előadást egy a Néprajzi Múzeum kiállításából készült fényképalbum inspirálta: a palóc vidék alján található Boldog nevű falu sajátos népviselete, élő néphagyománya lett ez esetben a fotóművészet tárgya. Boldoghoz hasonló, a századelőn még létező faluközösségeket azonban ma már nem találunk, csupán – a jelen felől nézve – idilli világuk emléke maradt meg. Erre reflektál az előadás: a múlt ezen emlék-lenyomataiból (fényképekből) kelt asszociációkat, rendez kompozíciókat. A produkció a képiségét tekintve nagyon következetes és komplex jelrendszerrel dolgozik, amelynek forrása a magyar népi kultúra és a katolikus hit Palócföldön egymásba itatódott szimbólumrendszere.

Ezt a látványvilágot egészíti ki Bakos Árpád (szintén múltból merítő, magyar népzenei motívumokat idéző) zenéje. Bartal Kiss Rita, a produkció rendezője nagy ellentétpárok (élet-halál, születés-elmúlás, fiatalság-öregség) kontrasztjában dolgozta fel az előadás címében is jelzett témáit. Egyfelől Boldog múltjának – apró szegmensekből felépülő – idilli képét. Mindeközben azonban nemcsak Boldogról, hanem a boldogságról szóló képeket is látunk: a csillagos ég nyugodt szemlélése, a tánc a tavaszi esőben, az első csók megelevenedett élő képei mesélnek létünkről, ahogy a darab címe is ígéri: boldog létünkről. Az előadás gyönyörű látomás egy talán mindenkiben ott rejtőző mítoszi létről. A darabra a felnőttek rendkívül kedvezményes áron juthatnak be.
Az előadást követően pedig beszélgetésre marasztalja nézőit a társulat, többek között arról, hogy kinek mit jelent a boldogság. Erről faggathatják Nagy Tamás pszichológust és Dr. Bálint Péter mesekutatót.

Ezt a most még kivételesnek tűnő alkalmat folytatva a Vojtina Bábszínház szeretné a jövőben negyedévente a felnőtteknek is megmutatni egy-egy előadását. A következő ilyen alkalommal a Kodály madara című produkciót láthatja majd a felnőtt közönség, előreláthatóan májusban.
 
Gyürky Katalin

A rovat legfrissebb cikkjei

Széleskörű összefogás egy minél színesebb Gyermeknap érdekében
Szeretik az új Tarantino-filmet
A manipuláció nagymestere - A Szívek királynője című filmről
A festészet igenis tudomány! - A Leonardo 500 című filmről
​Nagyváradon jártak a debreceni énekesek

Hozzászólások