TIME DATE
Ma Albert és Lipót nap van.

2019-10-25 20:27:27 / Szerző: HajduPress

INTERJÚ: Hűlt hely – forenzikus esztétika

A nagyobb felbontású fotók megtekintéséhez kattints a képre!
Tetthelyek. Nyomok. Jelek. Mit rejtenek a bűnnel átitatott helyszínek? Ezt mutatja meg Barakonyi Szabolcs kiállítása, amely november 30-ig látogatható a debreceni B24 Galériában. A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság támogatásával megvalósult tárlat részleteiről a kiállítóval beszélgettem. 
Bűnügyi témájú fotókiállításodat láthatja a közönség - hogyan kötődik az életedhez ez a téma?
 
Vicces, mert nem régen tudtam meg, hogy a dédnagypapám a nyugdíjazásáig rendőr volt Szatmárnémetiben. Egyébként pedig az Indexnél dolgozom képszerkesztőként, így rendszeresen találkozom rendőrségi fotókkal. Számomra ez egy nagyon különleges világ, mert egy igazán izgalmas helyre visznek el ezek a képek, de közben egy sajátos belső esztétikájuk is van. Ez ejtett rabul engem.
 
Milyen céllal mutatod meg most mindezt a közönségnek?
 
Egyrészt képolvasási szokásaink miatt, mert azt gondolom, hogy ezekre a képekre, onnantól kezdve, hogy a rajta szereplő tárgyak bizonyítékoknak felelnek meg és igazsággal bírnak, úgy új szemmel néznünk rájuk. Másrészt pedig, mert azt hiszem, mindenki szereti a bűnügyeket, mindenki szeret nyomozni, rejtélyt megoldani. A képeket nézve bárki szabadjára engedheti a fantáziáját, de mivel nem kell megoldani a bűnügyet, így minden kitalált megoldás jó lehet, amit megalkot egy néző. Ettől lesz izgalmas.

A néző tudni akarja, mi történt a helyszínen, így a kíváncsiság bizarrá teszi a kiállítást. Rád milyen hatással van az, hogy ismered ezeknek a helyszíneknek a titkát?
 
Ezek nagyon komoly dolgok, ezek a helyszínek mindenképpen erővel bírnak mind egy sértett, mind egy elkövető szemszögéből nézve. Ezzel foglalkozni kell, van is pszichológiai felkészülés, ami segít, hogy ne okozzon károkat az emberben. Elsősorban, azt hiszem élményt szeretnék átadni azáltal, hogy bepillantást engedek egy ismeretlen világba. Én bezsongok attól, hogy ilyen képeket lehet készíteni, nekem egy bűnügyi helyszínben az a csodálatos, hogy mennyire megváltozik a tárgyakhoz való viszonyunk. Azoknak a hétköznapi dolgoknak, amikkel nap, mint nap találkozunk más lesz a tartalma, ha mellé kerül egy helyszínelési szám vagy egy mérték. Erre a különleges viszonyra hívom most fel a figyelmet.

Mi a tárlat tematikája?
 
Ez egy első, bemutatkozó kiállítás. Itt most a B24 Galériában három tér áll rendelkezésre, mind a három helyiség más tematikát kapott. Vannak fehérkeretes, műtárgyként funkcionáló elemek, vannak életnagyságú poszterek, és vannak zsúfoltan felhelyezett, archívumjellegű képek is.
 
Szerinted kinek ideális a kiállításod? Ki a célközönség?
 
Szerintem nagyon sokrétű lehet. A krimirajongóknak mindenképp, de egy fiatal, általános iskolás korosztályú gyereknek is érdemes megnézni azt a világot, amit a rendőrség eltakar a szemünk elől.

Bucsi Bernadett Ildikó

A rovat legfrissebb cikkjei

Emléktáblát állítanak a színészlegenda, Kóti Árpád emlékére
Harci törpe - A Kontroll nélkül című filmről
Mert egy a kenyér...
Szabó Magda, az ember, a nő, a feleség
Játéklehetőség nélküli játszmák - A Grönholm-módszer című előadásról

Hozzászólások