°C
TIME DATE
Ma Olga és Liliána nap van.

Durva: gyilkolni akart a német kiskorú?
Megint balhé van Kiskunhalason
Debrecen fejlődik: regionális turisztikai célponttá válhat
Ferenc pápa: a világ háborúban áll

Durva: gyilkolni akart a német kiskorú?

Ámokfutás előkészítésének gyanúja miatt őrizetbe vettek egy kiskorút, aki kapcsolatban volt a müncheni lövöldözés elkövetőjével - közölte szerdán a németországi Ludwigsburg rendőrkapitánysága.   A közlemény szerint a 15 éves gyereket lakossági bejelentés alapján vették őrizetbe még keddre virradó éjjel. A bejelentő a pénteki müncheni lövöldözéssel kapcsolatban végzett kutatása során megállapította, hogy a ludwigsburgi tizenéves az interneten kapcsolatba került a bajor fővárosban történt vérengzés tettesével. A szüleivel élő fiú otthonában találtak kiskaliberű lőfegyverbe való lövedékeket, késeket és tőröket, nagy mennyiségű vegyi anyagot és robbanószerkezet összeállításáról szóló A tizenéves elmondta, hogy személyes és iskolai gondok miatt valóban foglalkozott a gondolattal, hogy ámokfutásba kezd, de már nem tervez ilyesmit - áll a ludwigsburgi rendőrkapitányság és a stuttgarti ügyészség közös közleményében, amely szerint a gyereket elhelyezték egy ifjúsági pszichiátriai intézetben. Pénteken Münchenben egy 18 éves német-iráni kettős állampolgár agyonlőtt 9 embert - többnyire kiskorú bevándorlókat -, majd végzett magával. A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című lap szerdai értesülése szerint szélsőjobboldali beállítottságú, rasszista ember volt, megtiszteltetésként tartotta számon, hogy születésnapja egybeesik Adolf Hitler születésnapjával és büszke volt arra, hogy irániként és németként "árja". Továbbá gyűlölte a törököket és az arabokat, és a felsőbbrendűség érzése töltötte el velük szemben. A nyomozók ezért abból a feltételezésből indulnak ki, hogy célzottan gyilkolhatott külföldi származású embereket. (MTI)

Megint balhé van Kiskunhalason

Két migráns felmászott a kiskunhalasi Szegedi úti befogadóállomás egyik épületének tetejére, a tábor megnyitását vagy legalább nyitottá tételét követelve - hangzott el az M1 aktuális csatorna Híradójában.      A híradás szerint azzal fenyegetőznek, hogy ha nem engednek követelésüknek, akkor leugranak. A halasmedia.hu helyi portál információi szerint több mint kilencven rendőrautó érkezett a befogadóállomáshoz az elmúlt egy órában, a helyszínen vannak a mentők és egy emelőkosaras tűzoltóautó is. Az MTI kereste a rendőrséget, egyelőre nem kapott választ. (MTI)

Debrecen fejlődik: regionális turisztikai célponttá válhat

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) a rendelkezésére álló eszközeivel támogatja Debrecen fejlesztését és minél sikeresebb megjelenését a turisztikai piacon - közölte az MTÜ szerdán. Az ügynökség arról tájékoztatta az MTI-t, hogy Bienerth Gusztáv kormánybiztos, Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója és Papp László, Debrecen polgármestere tárgyalt arról, hogy a hajdúsági főváros regionális turisztikai központtá váljon.  A tájékoztatás szerint a megbeszélésen munkacsoportok felállításáról állapodott meg az MTÜ vezetése és Debrecen polgármestere, hogy közösen támogassák és segítsék a város turisztikai stratégiájának megvalósulását, összhangban a Modern Városok Programmal.  Az MTÜ vezetői méltatták, hogy a város vezetése az elmúlt időszakban támogatta Debrecen turisztikai attrakcióinak, szolgáltatásainak fejlődését. Célkitűzés ugyanakkor a bel- és külföldi turisták számának további növelése, a minőségi turizmus fejlesztése a gasztronómia, a fesztivál turizmus területén. (MTI)

Az évad védése: Király Gáborra is lehet szavazni

Az UEFA szakértői bizottsága kiválasztotta a 2015/16-os szezon tíz legszebb védését. Most rajtunk a sor, hogy szavazzunk a legjobb kapusra. Mi már nyomtunk egy voksot Király Gáborra. Király Gábor a magyar-belga Eb-meccsen hárította Kevin De Bruyne lövését, amelyet a szakértők a tíz legjobb védés közé soroltak. A magyar kapuson túl felkerült a listára a francia Hugo Lloris, az olasz Gianluigi Buffon, Kevin Trapp és Rémy Descamps, a Paris Saint-Germain játékosai, a lengyel Łukasz Fabiański, Manuel Neuer, az FC Bayern München kapuőre, az orosz Igor Akinfeev és David Ospina, az Arsenal védője is. A magyar válogatott kapusára IDE kattintva szavazhat augusztus 23-ig.

A második legnépszerűbb az országban a mi egyetemünk

A Debreceni Egyetemre 6278 diák jutott be, ezzel második az országos rangsorban. Az orvos- és egészségtudományi képzési terület továbbra is favorit.   - Az idei általános felvételi eljárásban 6278 diákot vettünk fel a Debreceni Egyetemre, ami 4,5 százalékkal magasabb, mint a tavalyi eredmény. Ez a növekedés meghaladja az országos átlagot – hangsúlyozta Bartha Elek, a Debreceni Egyetem oktatási rektorhelyettese a felvételi eredményekről tartott szerda délelőtti sajtótájékoztatón.   A felvettek számát tekintve a Debreceni Egyetem második az Eötvös Loránd Tudományegyetem (8278) mögött, megelőzve a Szegedi Tudományegyetemet (6234). A rektorhelyettes kifejtette: alapképzésre 3679, mesterképzésre 1131, osztatlan képzésre 743, felsőoktatási szakképzésre pedig 725 diák került be, állami ösztöndíjasként 5189, önköltségesként 1089 hallgató.   Az intézmény 14 kara közül 8-nál nőtt a felvettek száma, legnagyobb mértékben az Egészségügyi Kar (35%), valamint a Gyermeknevelési és Felnőttképzési Kar (24%) esetében. Míg utóbbinál az összhangban van az országos tendenciákkal, előbbinél az újonnan induló egészségügyi tanár szaknak köszönhető, melyre 100 jelentkezőt vettek fel. Képzési területek tekintetében a legtöbben (16%) orvos- és egészségtudományi képzési területen kezdhetik meg tanulmányaikat szeptemberben, ezt követi a gazdaságtudományi (14%) és a pedagógusképzés (13%). A legtöbb hallgatót az ápolás és betegellátás szakirányaira (254), valamint általános orvos (219), óvodapedagógus (208), jogász (177) szakra vették fel. A legtöbb pont, 482 az állami ösztöndíjas kommunikáció és médiatudomány alapképzéshez kellett, az ugyancsak államilag finanszírozott levelező nemzetközi gazdálkodás alapszakhoz 474 pontra, a levelező jogász osztatlan szakhoz pedig 469 pontra volt szükség. Idén először a Kisvárdai Közösségi Felsőoktatási Képzési Központban is hirdetett képzéseket a Debreceni Egyetem az agrár- és a gazdaságtudományok területein, melyek közül 25 fős létszámmal a mezőgazdasági mérnöki alapképzés indul el szeptembertől.   A felvételizők a besorolási döntésről szóló határozat kézhezvételét követő 15 napon belül nyújthatnak be jogorvoslati kérelmet az Oktatási Hivatalon keresztül a minisztériumhoz.   - Az intézmény 353 szakon/szakpárján mintegy 3500 helyre hirdet pótfelvételit a Debreceni Egyetem. Ezekre a szakokra kizárólag elektronikus úton július 28-a és augusztus 7-e között lehet jelentkezni – tájékoztatott Pósánné Rácz Annamária.   Az oktatási igazgató bejelentette: idén olyan szakokat is meghirdetnek a pótfelvételiben, amelyek az általános eljárásban még nem szerepeltek. Augusztus 7-ig a gépészmérnök mester, valamint az osztatlan testnevelő tanári képzésre jelentkezhetnek a felvételizők.   A sajtótájékoztatón bemutatott prezentáció ide kattintva elérhető. (unideb.hu)

Ajajj: újabb forgalomkorlátozások lesznek Debrecenben

A Debreceni Hőszolgáltató Zrt. július 28-tól augusztus 19-ig és augusztus 22-től 24-ig négy helyszínen forgalomkorlátozással járó távhővezeték karbantartási munkákat végeztet.   1.       Helyszín: Kossuth - Klaipeda útkereszteződés ·         Kezdés július 28, befejezés augusztus 8. ·         A Klaipeda utcán lezárják a Piac utca felé balra forduló és a Burgundia utca felé egyenesen haladó belső forgalmi sávot.   2.        Helyszín: Szent Anna - Klaipeda útkereszteződés ·         Kezdés augusztus 2. befejezés augusztus 15. ·         A Klaipeda utcán lezárják a jobbra kanyarodó sávot a Piac utca felé. ·         A jobbra fordulás a külső egyenes sávból lesz lehetséges. Ebből a sávból egyenesen is lehet tovább haladni. ·         Az Attila tér irányából érkezve a külső forgalmi sávból kizárólag jobbra, a Klaipeda utca irányába lehet közlekedni.   3.       Helyszín: Blaháné – Burgundia – Monti ezredes kereszteződés ·         Kezdés augusztus 8. befejezés augusztus 19. ·         A Burgundia utca Monti ezredes utca felőli keresztezésében a középső egyenesen haladó forgalmi sávot és a szélső forgalmi sáv egy részét lezárják. ·         Az egyirányú Blaháné utca jobb oldali sávjából nem lehet balra fordulni.   4.       Helyszín: Hunyadi utca Péterfia és Rákóczi utca közötti szakasza ·         Kezdés augusztus 22. befejezés augusztus 24. ·         A Rákóczi utca irányából a külső forgalmi sávot a munkavégzés helyszínén lezárják. ·         A Péterfia utca irányából balra kanyarodó sáv elejét lezárják úgy, hogy a Rákóczi utca irányába történő behajtás lehetséges marad.   Kérik az arra közlekedők türelmét és megértését. Javasolják, hogy az érintett helyszíneken fokozott elővigyázatossággal közlekedjenek!

Újabb baleset a 2-es villamos vonalán

Ismételten baleset történt a debreceni 2-es villamos vonalán a Hunyadi-Bethlen utca kereszteződésében. Azt egyelőre nem tudni, hogy a villamos érintett-e, az viszont biztos, hogy egy szerelvény vészvillogózva áll a kereszteződésben, minden bizonnyal változásokra kell készülni a közlekedésben. Fotók, videó hamarosan. UPDATE: A DKV előzetes információi szerint a villamos az említett szakaszon szabad jelzésen haladt át, egy kerékpáros azonban összeütközött a járművel. A kerékpáros megsérült, a helyszínelés jelenleg is tart. A helyszínelés ideje alatt a forgalmi rendben a következő változtatások léptek életbe: 2-es villamos közlekedése a Doberdó irányából: - Dienes - Doberdó – Dienes megállók között közlekednek 2-es villamos közlekedése a Nagyállomás irányából: - Nagyállomás – Kálvin tér - Hunyadi - Dienes útvonalon közlekednek Autóbuszközlekedés: A villamospótló autóbuszok a Csemete – Honvéd utca kereszteződésig közlekednek. A 10-es, 13-as és a 33-as autóbuszok mindkét irányban közlekednek, de a Bethlen utcai megállóban nem állnak meg. UPDATE: A helyszínelés délután 14.30-kor befejeződött, a buszok és villamosok a menetrendnek megfelelően közlekednek. Fotók: Bakos Attila

Megnézem a cikket!

Debrecen fejlődik: regionális turisztikai célponttá válhat

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) a rendelkezésére álló eszközeivel támogatja Debrecen fejlesztését és minél sikeresebb megjelenését a turisztikai piacon - közölte az MTÜ szerdán. Az ügynökség arról tájékoztatta az MTI-t, hogy Bienerth Gusztáv kormánybiztos, Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója és Papp László, Debrecen polgármestere tárgyalt arról, hogy a hajdúsági főváros regionális turisztikai központtá váljon.  A tájékoztatás szerint a megbeszélésen munkacsoportok felállításáról állapodott meg az MTÜ vezetése és Debrecen polgármestere, hogy közösen támogassák és segítsék a város turisztikai stratégiájának megvalósulását, összhangban a Modern Városok Programmal.  Az MTÜ vezetői méltatták, hogy a város vezetése az elmúlt időszakban támogatta Debrecen turisztikai attrakcióinak, szolgáltatásainak fejlődését. Célkitűzés ugyanakkor a bel- és külföldi turisták számának további növelése, a minőségi turizmus fejlesztése a gasztronómia, a fesztivál turizmus területén. (MTI)

Bárkivel szexelt volna egy 23 éves nő Debrecenben


Ajajj: újabb forgalomkorlátozások lesznek Debrecenben

Felhőszakadásra figyelmeztet a meteorológia

A felhőszakadás veszélye miatt az egész országra elsőfokú figyelmeztetést adott ki szerdára az Országos Meteorológiai Szolgálat.      Az MTI-hez szerda reggel eljuttatott veszélyjelzésükben azt írták: továbbra is nedves, labilis légtömeg tölti ki a Kárpát-medencét. Szerdán ismét sokfelé várható zivatarok kialakulása, amelyek során rövid idő alatt 30-50 milliméter körüli, néhol esetleg 50 milliméternél is több csapadék is hullhat. Emellett viharos szél és jégeső is előfordulhat.      Az előrejelzés szerint a legmagasabb hőmérséklet 28-33 Celsius-fok között alakul. Késő estére 21-26 fok közé csökken a hőmérséklet. (MTI)

Durva baleset a 4-esen, életveszélyesen sérültek gyerekek


Dílert fogtak a hajdú-bihari rendőrök - videó

Egy boncmester hétköznapjai

Színtiszta hazugság: aki mást mond, az hülye

Vége, ennyi. Dehogy a 24. órában vagyunk ... Lótúrót! Körülbelül az 56-ban vagyunk. Ezek jönnek, áramlanak, szivárognak, közülük néhányan meg ölnek. Válogatás nélkül, aljasul. Ma már úgy kell élnünk, mint ezek: robbantások, leszámolások, torokvágások. És még mindig akad 1-2 idióta, akinek fontosabb a kenőpénz, a nemlétező és lehetetlen integráció, a saját nemi szervének ápolgatása. Ma rettegünk repülőre ülni (a józan többség), ma retteghetünk attól, hogy kávézás közben agyonlőnek-eltipornak egy kamionnal bárhol, bármelyikőnet. Köszi, gyerekek, tényleg: KÖSZI!   De indulatok helyett nézzünk tényeket:   2001. 09. 11-e óta 18 nagyobb terrortámadás rázta meg a nagyvilágot. A világ egyik legkedveltebb nyaralóhelye, Tunézia is célponttá vált, a vérengzések miatt évi 8 millió turistát bukott az egyébként is nyomorból, forradalomból lábadozó ország. 2015 márciusában 3 terrorista támadta meg a Bardo Múzeumot, 24 embert öltek meg, zömében turistákat. 2015 nyarán egy gumicsónakkal érkező vadállat Sousse egyik strandján 38 embert lőtt agyon, főleg brit turistákat. 2015 - Charlie Hebdo (no comment) 2015. november 13-án este terrortámadás-sorozatot követtek el előre megtervezett akció keretében Párizs különböző pontjain géppisztollyal felfegyverkezett terroristák, akik ártatlanokra lövöldöztek, és több robbantást hajtottak végre forgalmas helyeken. 2016. március 22-én három robbantásos merénylet történt Brüsszelben: kettő a repülőtéren, egy a Maelbeek metróállomáson. A támadásnak 32 fő civil áldozata volt, három elkövető is meghalt. A sebesültek száma kétszáz fölött volt. Két magyar állampolgár – egy kormányalkalmazott és egy helyi cég dolgozója – sebesült meg a merénylet során. A történteket az Iszlám Állam nevű terrorszervezet vállalta magára. 2016. július 14-én késő este Nizzában, a híres tengerparti Promenade des Anglais sétányon a Franciaország nemzeti ünnepét ünneplő tömegbe hajtott nagy sebességgel egy bérelt teherautóval a 31 éves tunéziai származású nizzai Mohamed Lahouaiej Bouhlel, aki közben fegyverével a rendőrökre is lőtt. A teherautót végül a rendőrök megállították, a sofőrt pedig lelőtték. A támadást mintegy másfél nappal később az Iszlám Állam vállalta magára. Július 18-án egy tizenhét éves afgán fiú baltával és késsel támadt egy vonat utasaira Würzburgnál. Öt embert sebesített meg, ketten életveszélyben vannak. Riaz A. az Iszlám Állam nevében követte el a támadást, erről egy videót is közzétett. Néhány nappal később, pénteken délután egy 18 éves német-iráni kettős állampolgár kilenc embert megölt, huszonegyet megsebesített Münchenben. A német rendőrség „klasszikus ámokfutásnak” minősítette az esetet. A fiút gyakran szekálták az iskolában, depressziós volt. Az áldozatok között egy magyar állampolgár is volt. Vasárnap délután a Stuttgarthoz közeli Reutlingenben egy 21 éves szíriai menekült machetével ölt meg egy lengyel nőt egy török gyorsbüfében.   A normandiai Rouen közelében fekvő Saint-Etienne-du-Rouvray településen öt embert – egy papot, két apácát és két hívőt – ejtett túszul a két támadó. A 84 éves papnak elvágták a torkát, és egy további túszt súlyosan megsebesítettek az elkövetők, akiket a rendőrség agyonlőtt. A francia államfő azt mondta, hogy a terroristák tettük elkövetésekor az Iszlám Állam dzsihadista szervezetre hivatkoztak. Mindezek után még mindig lehet olyan hangokat hallani, miszerint ennek vagy annak "semmi köze a migrációhoz."   Ugyan már, kérem! Mégis akkor mi az apám füléhez van köze? Vagy csak úgy, az európai szilvafákon nőnek ezek? Nevetséges. Szánalmas. Olyan az egész, mintha beszívott drogosok eszeveszett öngyilkos rituáléját néznénk a hírekben, miközben nem ők halnak meg a túladagolásban, hanem a szemlélő ártatlanok. A lényeg: az irány kifelé van. Az integráció ötlete totális öngyilkosság. A kerítés zseniális ötlet. Az új határőrízeti rendszer gondolata remek. A lába nyomát is meg kell csókolnunk annak, aki megment minket e rohadt vésztől. Hogy megmaradunk-e, vagy eltipornak bennünket is? Gőzöm nincs. Egyelőre legyünk hálásak, mert élünk, és távolról borzongunk. Hogy a 24. órában vagyunk-e? Nem. Több ezer potenciális gyilkos van Európában, mert nyitott szívvel, ész nélkül beengedték őket évtizedekkel ezelőtt. Dehogy a 24. órában vagyunk, évekkel el vagyunk csúszva. Aki mást mond, az vagy szívott valamit, vagy öngyilkos, vagy fél (mint én is) vagy csak simán hülye. KB

Feszt csak a Campus feszt


Féltsük a lányainkat? Jön a Campus Fesztivál

Bankba kukkantott be egy spanyol bika - mi kellett volna?

Bankfiókba tévedt be egy bika a kelet-spanyolországi Cheste településen a tradicionális helyi bikafuttatás során.      Az esetről készült, nyilvánosságra került amatőr felvételen látszik, hogy az állat megzavarodva toporog az utcán, majd ahelyett, hogy az emberek után futna, szarvával belöki a bankfiók ajtaját és bemegy rajta, a nézők hatalmas üdvrivalgásától kísérve.      A futók közül néhányan a bika után mentek a bankba, hogy kitereljék onnan. Egy férfi egy ideig még tartotta is a befelé nyíló ajtót, hogy az állat ki tudjon jönni.      A néhány perces meglepő közjáték után a bikafuttatás folytatódott anélkül, hogy bárki is megsérült volna.      Spanyolországban ezekben a hetekben országszerte több bikafuttatást is tartanak, amelyeken a lezárt és kiürített utcákon futnak az emberek a bikák elől.      A bikafuttatások közül a leghíresebb a pamplonai San Fermín-ünnepen zajló nyolc futam, amelyen több mint tízezer ember vesz részt minden évben. Közülük idén 12 embert szúrtak meg a bikák. (MTI)

Elsőbálozók lettek a 191. Anna-bál szépei


Eltemették Somló Tamást

Durva: gyilkolni akart a német kiskorú?

Ámokfutás előkészítésének gyanúja miatt őrizetbe vettek egy kiskorút, aki kapcsolatban volt a müncheni lövöldözés elkövetőjével - közölte szerdán a németországi Ludwigsburg rendőrkapitánysága.   A közlemény szerint a 15 éves gyereket lakossági bejelentés alapján vették őrizetbe még keddre virradó éjjel. A bejelentő a pénteki müncheni lövöldözéssel kapcsolatban végzett kutatása során megállapította, hogy a ludwigsburgi tizenéves az interneten kapcsolatba került a bajor fővárosban történt vérengzés tettesével. A szüleivel élő fiú otthonában találtak kiskaliberű lőfegyverbe való lövedékeket, késeket és tőröket, nagy mennyiségű vegyi anyagot és robbanószerkezet összeállításáról szóló A tizenéves elmondta, hogy személyes és iskolai gondok miatt valóban foglalkozott a gondolattal, hogy ámokfutásba kezd, de már nem tervez ilyesmit - áll a ludwigsburgi rendőrkapitányság és a stuttgarti ügyészség közös közleményében, amely szerint a gyereket elhelyezték egy ifjúsági pszichiátriai intézetben. Pénteken Münchenben egy 18 éves német-iráni kettős állampolgár agyonlőtt 9 embert - többnyire kiskorú bevándorlókat -, majd végzett magával. A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című lap szerdai értesülése szerint szélsőjobboldali beállítottságú, rasszista ember volt, megtiszteltetésként tartotta számon, hogy születésnapja egybeesik Adolf Hitler születésnapjával és büszke volt arra, hogy irániként és németként "árja". Továbbá gyűlölte a törököket és az arabokat, és a felsőbbrendűség érzése töltötte el velük szemben. A nyomozók ezért abból a feltételezésből indulnak ki, hogy célzottan gyilkolhatott külföldi származású embereket. (MTI)

Ferenc pápa: a világ háborúban áll


Elvágták egy pap torkát az iszalmisták, többeket megsebeztek

Előrelépés a kancellári rendszer

A Debreceni Egyetemen jelentős előrelépés volt a kancellári rendszer bevezetése – hangsúlyozta Szilvássy Zoltán rektor az M1 műsorában.   A Debreceni Egyetemen még a kancellária rendszer országos bevezetése előtt megteremtették az új struktúra alapjait 2014. februárjában.   - Még sehol nem volt a kancellári rendszer és a felsőoktatási törvény módosítása, mi nagyjából magunktól találtuk ki a kancellári rendszert mintegy 90 százalékban, pontosan azért, hogy az akkoriban mutatkozó gazdálkodási deficitet kicsit kezelni tudjuk – fejtette ki a rektor a M1 televíziós csatorna július 26-i Ma Este című műsorában.   - A Debreceni Egyetemnek 106 milliárd forintos az éves fő összege, így pénzügyi szempontból talán a legnagyobb felsőoktatási intézmény. Amikor a jelenlegi egyetemi vezetés nálunk színre lépett 7 milliárdos hiány volt, most 14 milliárdos többlet – mutatott rá a rendszer előnyére a rektor.   A műsorban arról is szólt, hogy ezt a pénzt az egyetem fejlesztésére, új képzések bevezetésére, az egyetem innovációs politikájának új megoldásaira fordítják, valamint a felsőoktatásban bevezetett bérfejlesztéssel egy időben a Debreceni Egyetem unikális lépésként az intézmény egészére kiterjedő béremelést hajtott végre. Szilvássy Zoltán úgy véli, egy rektor kevésbé profi és hatékony módon foglal állást gazdasági ügyekben, mint a kancellár.   - A kancellári rendszerrel az egyetemnek deklaráltan két vezetője van. A kancellár és a rektor súrlódásmentes együttműködése szükséges a rendszer jó működéséhez. Az intézmény rentábilis működését a kancellária biztosítja – tette hozzá.   A beszélgetéssel egy időben váltak nyilvánossá a felvételi ponthatárok. Szilvássy Zoltán szerint a Debreceni Egyetemen várhatóan nyolcezer fölött lesz az első éves hallgatók száma a szeptemberi tanévkezdéskor a hazai és külföldi diákokkal együtt. (unideb.hu)

A második legnépszerűbb az országban a mi egyetemünk


Régi-új szerepben: rektor a dobok mögött (+VIDEÓ)

Megújul a HajduPress hírportál: érkezik a mobilbarát verzió

A HajduPress hírportál munkatársai már ötödik éve dolgoznak azért, hogy a debreceni, hajdú-bihari, magyar és külhoni hírekről elsőként értesüljenek olvasóink. Fontos számunkra, hogy ne csak a számítógépeken, de az okos eszközökön is követhessék a naprakész híreket, ezért kollégáink komoly fejlesztésbe fogtak. Hamarosan érkezik a HajduPress mobilbarát felülete, amely kényelmesebbé és élvezhetőbbé teszi a böngészést. Addig is türelmüket kérjük, lapozzanak továbbra is a hírekben!

Akik csizmában halnak meg: Bud Spencerre emlékezik az Alföld Tv


Egy boncmester hétköznapjai: újabb érdekes téma a Púderben!

Előkóstolót kapnak a kiskunhalasi migránsok

Mivel ismét csoportokba verődve tiltakoznak a migránsok Kiskunhalason; a Bács-Kiskun megyei befogadóközpontnál, így forradalmi döntés született csúcsvezetői szinten.   Sorozatos attrocitások zajlottak az elmúlt napokban a kiskunhalasi menekülttáborban. Folyamatosan fokozták a rendőri jelenlétet, ám ez sehová sem vezetett. A szakemberek minden eszközt bevetettek a kedélyek lecsillapítására: ingyenes, vadonatúj családi házakat Felcsúton (az aréna közvetlen közelében), havi egymillió forintos, örökölhető életjáradékot Babakötvény formájában, ingyen cigarettát, italt, nyilvános önkielégítési lehetőséget bármelyik hazai dohányboltban,  a Mercedes-gyár felajánlásával pedig minden felnőttnek egy új C-osztályt, természetesen visszavonásig érvényes, arany MOL-kártyával, de mindez kevésnek bizonyult. Álinformátoraink szerint, fordulatot az a pillanat hozott az ügyben, amikor az egyik migri leharapta a másik fülcimpáját. Ekkor esett le ugyanis a szakembereknek, hogy a lázongók többsége fiatal férfi, akiknek minőségi élelemre van szükségük ahhoz, hogy erőt gyűjtsenek, s ne csak a tábort zúzzák porrá, hanem egész Bács-Kiskun Megyét. A tábor szerény ellátmányát azonban elutasították, ekkor jött a felismerés: minőségi étellel, a kacsamájas pástétommal próbálják meg segíteni őket céljaik elérése érdekében. A bizalmatlanság azonban a tetőfokára hágott, Európa és Kiskunhalas új lakói csak azután hitték el, hogy az eléjük rakott étel nem mérgezett, s nem romlott, miután a tábor egyik osztályvezetője a szemük láttára evett a kacsamájas pástétomból. Úgy néz ki, a rendszer bevált, ezentúl előkóstolók fogják segíteni a migránsok egészséges és biztonságos tápanyagbevitelét, s természetesen a kiadásnál maga Angela Merkel is segédkezni fog. A rendszer tehát működik, hamarosan kitörés várható.  (Álhírszolgálat) Tények ITT.  

Gyorshír: Jennifer Lopez fellép a debreceni Főnixben


Merkelék kicserélik a német lakosságot Szíriával

Az évad védése: Király Gáborra is lehet szavazni

Az UEFA szakértői bizottsága kiválasztotta a 2015/16-os szezon tíz legszebb védését. Most rajtunk a sor, hogy szavazzunk a legjobb kapusra. Mi már nyomtunk egy voksot Király Gáborra. Király Gábor a magyar-belga Eb-meccsen hárította Kevin De Bruyne lövését, amelyet a szakértők a tíz legjobb védés közé soroltak. A magyar kapuson túl felkerült a listára a francia Hugo Lloris, az olasz Gianluigi Buffon, Kevin Trapp és Rémy Descamps, a Paris Saint-Germain játékosai, a lengyel Łukasz Fabiański, Manuel Neuer, az FC Bayern München kapuőre, az orosz Igor Akinfeev és David Ospina, az Arsenal védője is. A magyar válogatott kapusára IDE kattintva szavazhat augusztus 23-ig.

Hosszú Katinka megint sajtótájékoztatót tartott


160 magyar indul Rióban

Ez igen! Közös fesztivált rendez a Halott Pénz és a Wellhello

Közös minifesztivált rendez a hétvégén a Debrecenben is hatalmas népszerűségnek örvendő Halott Pénz és Wellhello. A két zenekar szombaton és vasárnap az Orfűi-tó partján a Panoráma Campingbe várja a rajongókat.      A két házigazda zenekar mellett mintegy tucatnyi produkció látható és hallható a fesztivál két helyszínén, a Hello lányok nagyszínpadon, valamint az Apuveddmeg színpadon - közölték a szervezők az MTI-vel. Fellép a Margaret Island, a Blahalouisiana, Odett, a Hősök, a Marge, a Mary PopKids, a Halott Pénz szólóban is tevékenykedő énekese, Járai Márk, valamint a pécsiek is képviselik városukat: koncertet ad a Junkie Jack Flash, illetve a tiszteletbeli pécsinek számító Antonia Vai. Zenélni fog a Punnany Massif hangszeres legénysége, a PunnaBand, a koncerteket követően, az éjszakai órákban pedig a Punnany-ból ismerős Dj R-Nold, illetve Venom, a Halott Pénz dj-je játszik az Apuveddmeg színpadon. A koncerteken kívül a két házigazda zenekar dedikál, lesz közönségtalálkozó, közös foci- és pingpongbajnokság, vízibiciklis verseny, az esti órákban pedig mozi is. A rendezvényen minden bizonnyal elhangzik majd a két zenekar népszerű fesztiválhimnusza is, amelyet portálunk jobb felső sarkában is meghallgathat. (MTI, HP)  

Őrület! 98 ezren buliztak a Campuson


Elképesztő siker az idei Campus

Fórum Lounge a Campus fesztiválon

Igazán jól érezheti magát az, aki felkeresi a FÓRUM Lounge-ot a debreceni Campus Fesztiválon 2016. július 21. és 23. között! A Fórum rendezvényszervezés divatbemutatókkal, táncosokkal, exkluzív környezettel, saját DJ-vel vár mindenkit csütörtöktől szombatig 20 órától 24 óráig. A Fórum hőlégballonja pedig a Nagyszínpad mellett található, hogy biztos legyen az "emelkedett hangulat..."

Szoptatás szabadon, Debrecenben is


Ingyenes haj- és sminktanácsadás a Fórumban

Fél tonna húst vontak ki a forgalomból - videó

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) egy budapesti vásárcsarnok egyik húsboltjában tartott ellenőrzést a múlt héten. Az ellenőrök mintegy fél tonna jelöletlen, tiltott módon lefagyasztott húst foglaltak le. A termékeket megsemmisíttették, a vállalkozás milliós nagyságrendű bírságra számíthat. Az akció középpontjában – az induló szezonra való tekintettel – a görögdinnyék minősége és nyomon követhetősége állt, de egyéb zöldségeket és gyümölcsöket is vizsgáltak a szakemberek. Az élelmiszerlánc-biztonsági ellenőrök 6 zöldség-gyümölcs importőrt, illetve forgalmazó céget ellenőriztek, közülük kettőnél A NÉBIH munkatársai egy budapesti vásárcsarnok húsboltjában tartottak ellenőrzést a múlt héten. Az üzletben az élelmiszer-előállításról semmilyen nyilvántartást sem vezettek, az önellenőrzési rendszer sem volt naprakész, a higiénikus kézmosás feltételei pedig több kézmosónál is hiányoztak. Az akció során az üzletben és annak raktárában összesen 460 kilogramm jelöletlen, valamint a helyszínen tiltott módon lefagyasztott, lejárt fogyaszthatósági idejű húst foglaltak le. A forgalomból kivont húsok között ismeretlen eredetű, ezért nem nyomon követhető vaddisznócomb, szarvashús, kacsa- és libamáj, kacsamell, borjúcomb, báránygerinc és egyéb, magas árfekvésű áruk voltak, amiket elsősorban éttermeknek akartak értékesíteni. A lefoglalt termékek közül különösen veszélyesnek számít az ismeretlen eredetű, Trichinellára nem vizsgált vaddisznóhús. A hatóság elrendelte a lefoglalt termékek megsemmisítését. Az eljárás folyamatban van, az üzlet milliós nagyságrendű bírságra számíthat. Az érintett vállalkozás adatai elérhetőek a „jogsértés listán”.   A trichinellózisról A trichinellózist szabad szemmel nem látható féregélősködők okozzák. Az élősködők az emberi szervezetbe fertőzött, nem kellően hőkezelt hús vagy abból készült nem hőkezelt húskészítmény (kolbász, sonka stb.) elfogyasztásával kerülnek be. A lappangási időszakot követően fejfájás, rossz közérzet és magas láz jelentkezik. Gyakori a súlyos izomfájdalom. Erős fertőzöttség esetén változatos és olykor súlyos idegrendszeri tünetek alakulhatnak ki. Egyes súlyos esetekben a megbetegedés halálos kimenetelű is lehet. A betegség megelőzése érdekében kötelező valamennyi fogékony állat közfogyasztásra kerülő húsának trichinellózisra irányú vizsgálata, így a legális kereskedelembe nem kerülhet olyan vaddisznó húsa, amin nem végezték el a vizsgálatot. A trichinellózisról további információk olvashatók a NÉBIH honlapján.

Eltűnik a cukorbetegeknek ajánlott élelmiszer-jelölése


Értéktárba került a tiszai halászlé

Brutális kór csaphat le a magyar állattartókra

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) folyamatosan figyelemmel kíséri a bőrcsomósodáskór (LSD) európai terjedését, a hazai állategészségügyi hatóság felkészült a jelentős gazdasági kárral járó betegség magyarországi megjelenésére, többek között mintegy 600 000 adag vakcina beszerzése van folyamatban - közölte a Nébih kedden az MTI-vel.      A hatóság arra hívja fel a figyelmet, hogy a betegség gyors terjedésében lényeges szerepe van az illegális állatszállításoknak is, ezért kulcsfontosságú, hogy az állattartók betartsák az általános járványvédelmi előírásokat.      Az LSD gyorsan terjed, Európában 2015 második felében jelent meg először Görögországban, majd idén áprilisban Bulgáriában, ahol mintegy 2 hónap alatt az ország fele fertőzötté vált, a járvány azóta Koszovót, Albániát, Montenegrót és Szerbiát is elérte, Magyarország déli határától jelenleg mintegy 230 kilométerre van - írja közleményében a Nébih.      Az emberre nem veszélyes betegség rendkívül nagy gazdasági kárt okoz, mivel a fertőzött állományban lévő összes fogékony állatot haladéktalanul le kell vágni, húsuk pedig nem használható fel. Az LSD hazai megjelenése az exporttevékenységre is hatással lesz, mivel a fertőzött régiók korlátozás alá kerülnek, a harmadik országok pedig várhatóan leállítják majd az érintett országgal folytatott szarvasmarha kereskedelmet - mutat rá közleményében a Nébih.      A betegség elleni védekezés leghatékonyabb módja az állatok oltása, az EU-s szabályozás szerint a megelőző vakcinázás alkalmazása jelenleg tilos, ezért Bognár Lajos országos főállatorvos egyeztetéseket folytat az unió érintett szakmai fórumaival az engedélyezés érdekében, a kezdeményezést számos EU-tagállam támogatja - tájékoztatott a Nébih.      A szarvasmarhákat, bivalyokat érintő bőrcsomósodáskórt vírus okozza, főleg vérrel táplálkozó ízeltlábúak terjesztik, a nevét a megbetegedett állatok fején, nyakán, hátán, lábain, tőgyén, valamint a farok tájékon lévő bőrfelületen megjelenő 2-5 centiméteres csomókról kapta. Az emberre sem a fertőzött állat, sem az abból származó élelmiszer nem jelent veszélyt - ismerteti a hatóság. (MTI)

Elhunyt a nő, akinek félezer gyereke volt


Egészségnap a Fórumban: szánjon magára pár percet!

Kamattámogatott hitel a fagykárral sújtott termelőknek

Hektáronként legfeljebb 500 ezer forint összegű kamat- és költségmentes hitelhez juthatnak azok a gazdák, akiknek idén áprilisában fagykár sújtotta ültetvényeit - közölte a Földművelésügyi Minisztérium az MTI-vel.  A tájékoztatás szerint összesen 852 településen gazdálkodó termelő veheti igénybe a már működő hitelkonstrukciókhoz kapcsolódó kiemelt támogatást az egységes kérelemben feltüntetett földterületükkel arányosan. Az erről szóló, az egyes agrártámogatásokat szabályozó rendeletek módosításáról szóló FM rendelet a Magyar Közlönyben jelent meg. A 100 százalékos mértékű kamattámogatás, kezességi díjtámogatás és költségtámogatás (hitelszerződés megkötésével és fenntartásával kapcsolatos meghatározott költségek) az Agrár Széchenyi Kártya Program, az MFB Agrár Forgóeszköz Hitelprogram 2020 és az MFB TÉSZ Forgóeszköz Hitelprogram 2020 keretében felvett, legkésőbb ez év november 30-ig hatályba lépő hitelszerződésekkel kapcsolatban 2016. július 22-től esedékes fizetések (úgymint kamatfizetés, kezességi díj fizetés, költségekkel kapcsolatos fizetések) esetében igényelhető.  A támogatási kérelmek benyújtásával, a támogatások kifizetésével kapcsolatban az Agrár Széchenyi Kártya Program esetében a regisztráló irodák, az MFB Forgóeszköz hitelprogramok esetében a hitelprogramokhoz csatlakozott pénzügyi intézmények, illetve a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) nyújt részletes tájékoztatást - olvasható a tájékoztatásban. (MTI)

Megint botrány van a dinnyések és a hiper között


Így indul egy jó nap: olcsóbb a benzin

Aranytorkú debreceniek sikere Olaszországban

A debreceni Bartók Béla Nemzetközi Kórusverseny és Folklórfesztivál után az olaszországi Goriziában, a Seghizzi Nemzetközi Kórusversenyen állt közönség elé a Lautitia Kóruscsalád, ahol rendkívüli sikereket ért el. Az énekkar reneszánsz kategóriában első, XX. század kategóriában második helyen végzett. Megkapta a legjobb ifjúsági kórus díját, a közönségdíjat, a Grand Prix-n pedig második helyen zárták a versenyt. Ahogy a közösségi oldalon fogalmaznak: „Köszönjük a Görögkatolikus Egyháznak, hogy támogatnak és szeretnek bennünket, köszönjük a családjainknak, hogy elviselik az elkötelezettségünket, reméljük, büszkék ránk, mi nagyon boldogok vagyunk, hogy itt lehettünk!”   Fotók: Hajdúdorogi Főegyházmegye

Egymilliárdot érő alkotások a MODEM-ben


Gyász: József Attila-díjas írónk távozott

Mit csinálnak ezek a szexi lányok a medencénél? Fotók

Úabb látványos bejegyzés olvasható Szűcs-Tarcsa Anita stylist divatblogján, a Fashion and City-n. A debreceni hölgy egy exkluzív fotózás egyik főszereplője volt és írt is róla. Íme. "Minden nő álma az, hogy a középpontba kerüljön! Egy mesés délutánt töltöttünk el többedmagammal a budai Bródy Villában, az egyik legprominensebb helyszínen. Kedden egy email fogadott: Kedves Anita! Vedd fel velünk a kapcsolatot a Tezenis egy eseményével kapcsolatosan. Titkon mindig erre vágytam, sokan megkérdezik tőlem, mi a célom a bloggal, mit szeretnék elérni. Erre azt szoktam felelni, hogy ez egy álom, egy megvalósítás, amiben kiteljesedem. De ha szívemre teszem a kezem, inspirál az ilyen cégekkel való együttműködés, kapcsolat és tanulás, amit minden egyes alkalommal 100% töltök magamba. Azonnal csörögtem és felvázolták az eseményt, én pedig ugráltam: Igen! Át kellett szerveznem a követező napom, de sikerült! Reggel már úton voltam, izgalommal és félelemmel töltött el, milyen is lesz az egész? Mi lesz pontosan a feladat, hogyan fogok helyt állni? Aztán minden ment a maga módján: a LanceCom csapata tökéletesen megszervezte az egész napunkat. Cabrióval érkeztünk a helyszínre, aminek a vezetését megnyertem - így kezdeni a budapesti vezetésem, hát mit ne mondjak, izzasztó volt, főleg hegymenetben. :)  A Bródy House csak prominens vendégeket fogad, külön szabályokkal az ott tartózkodásra. Például Rowan Atkinson több hónapot pihent itt. Több száz éves fák, óriási medence, Zsolnay kút és ámulatba ejtő látvány. De milyen is egy ilyen esemény? Egy fürdőruha tenger várt az egyik szobában minket. Szabadon választhattunk magunknak és utána irány a medence. A jelige „Érezzétek jól magatokat!” volt - szerintem a képek alapján ez sikerült is. Aztán új fürdőruha - bevallom ennyit nem öltöztem egy medencés buliban sem. Na de itt élveztük. Koktélok, welcome sajttál és rengeteg nevetés. Észre sem vettük, hogy forog a kamera. Az eseményről videó felvétel is készült, amit nagyon várok már. Ahogy elkészül nektek is megmutatom majd. A bikinik minden igényt kielégítenek. Cipzáras kiegészítőkkel, különleges több pántos részletekkel fűszerezték meg a fürdőruhákat. Az idei nyár egyik alap elképzelése: mixeld a bikinid. Tehát mindent mindennel. Így trendi a virágost egy fekete alsóval vagy akár a katona zöldet egy fehér alsóval hangsúlyozni. Nekem még is a favorit a lézer vágott kék bikini volt, ami tökéletesen alkalmazkodott mindennel. Kiemelte azt, amit ki kell és eltakarta azt, amit el kell. Szóval mindenképp favorit. xoxo, Anita" Szűcs-Tarcsa Anita további bejegyzéseihez kattintson ide!    

Na kábé ez minden nő álma: csodafotók a boldogító igenhez


Flower Bomb - Daalarna Fashion Show 2016

Máris lelépett a Top Gear új műsorvezetője

Lemondott hétfőn Chris Evans a Top Gear műsorvezetői tisztségéről, alig több mint egy hónappal azután, hogy a BBC televízió legsikeresebb, világszerte vetített autós műsora visszatért a képernyőkre.      Evans Twitter-üzenetében jelentette be távozását. "Mindent beleadtam, amit csak tudtam, de néha ez sem elég" - indokolta döntését.     A Top Gear egyévi szünet után május 29-én indult újra, de az új évad eddig leadott első sorozatának nézettsége szinte szabadesésben zuhant. A vasárnap este sugárzott legutóbbi részre 1,9 millióan voltak kíváncsiak, 800 ezerrel kevesebben, mint az egy héttel korábbi adásra, és éppen kétmillióval kevesebben, mint az első epizódra. Az új Top Gear nézőinek tábora így egy hónap alatt gyakorlatilag a felére esett vissza.     A Top Gear sorozat azután szakadt meg tavaly, hogy világhírű előző műsorvezetőjét, Jeremy Clarksont menesztette a BBC. Ennek előzményeként Clarkson - aki 2002 óta vezette és tette globális bombasikerré a könnyed hangvételű, pergő ritmusú autós műsort - egy elmérgesedett vita végén orrba vágta Oisin Tymon producert, aki kórházi ellátásra szorult. Clarkson állítólag azon dühödött fel, hogy egy hosszú forgatási nap után a stábot nem várta meleg étel a szállodában.     Clarkson nélkül nem vállalta a folytatást a Top Gear másik két volt frontembere, James May és Richard Hammond sem.     Az ügy Nagy-Britanniában és világszerte is komoly vihart kavart, mivel a műsort - a BBC saját statisztikái szerint - 214 országban, vagyis gyakorlatilag az egész világon sugározták, és hetente 350 millióan nézték. Forgalmazása a BBC-nek becslések szerint évi 50 millió font (19 milliárd forint) bevételt hozott.      A BBC új stábot toborzott. A program két frontembere Chris Evans, a BBC veterán rádiós és televíziós műsorvezetője és Matt LeBlanc, a hatalmas sikerű egykori amerikai tévés vígjátéksorozat, a Jóbarátok egyik volt sztárja lett.     Evans, LeBlanc és az elmaradhatatlan, misztikus - legalábbis a nézők számára ismeretlen kilétű, mindig bukósisakot viselő - instruktor, a Stig mellett a stábhoz szegődött az ír Eddie Jordan, aki korábban Forma 1-es csapatfőnök is volt, az utóbbi években pedig a BBC Forma 1-es versenykommentátoraként jelent meg rendre a képernyőn. Jordan csapatában annak idején olyan versenyzők is megfordultak, mint Michael Schumacher és Damon Hill.     A csapat tagja lett a német Sabine Schmitz autóversenyző, aki másfél évtizede az első női műsorvezető.     A május végén indult új Top Gear-évad epizódjait nyolc hónap alatt forgatták kilenc országban, és a stáb összesen 12 ezer kilométert vezetett.     Az első epizódokat - jóllehet a hivatalos kritikák nem voltak nagyon lesújtók - meglehetős fanyalgással fogadta a közönség, és a kezdeti kíváncsiság hamarosan lelohadt: a vasárnap sugárzott legutóbbi epizód nézettsége nem érte el a 9 százalékot, márpedig a Top Gear korábban rendszeresen 15-20 százalékos nézettségi rátákat produkált.     A BBC egyelőre nem közölte, hogy Evans távozása után a jelenlegi csapat folytatja-e a Top Geart.      Mindeközben az előző stáb, vagyis Clarkson és két kollégája az Amazon cégcsoport online műsorszolgáltatójához, az Amazon Prime-hoz szegődött, ahol ősztől folytatják egy vadonatúj, Grand Tour címmel induló autós műsorral. A sorozat azért kapta ezt a címet, mert minden egyes epizódja más-más országból jelentkezik. Hírek szerint az Amazon 160 millió fontért (60 milliárd forintért) rendelt meg egyelőre három évadot Clarksonéktól. (MTI)

Börtönbe megy az Astra vezére


Remek: megerősödhet a magyar buszgyártás