TIME DATE
Ma György nap van.

Elzavarta otthonról kiskorú gyerekeit egy nagykanizsai férfi
MÜZLI – profiktól, első kézből
16 éves lányt keresnek a rendőrök
Veled kerek a világ! Sportnap lesz Debrecenben

Elzavarta otthonról kiskorú gyerekeit egy nagykanizsai férfi

Kiskorú veszélyeztetése miatt emeltek vádat egy négygyermekes nagykanizsai férfi ellen, aki éveken át szóban és tettleg is bántalmazta feleségét és közös gyerekeiket, kiskorú fiait több esetben is elkergette otthonról - közölte a Zala Megyei Főügyészség szóvivője kedden az MTI-vel.      Pirger Csaba beszámolója szerint az 50 éves férfi 1995-ben kötött házasságot, amelyből négy, jelenleg 7 és 24 év közötti gyermek született. A szülők közötti viszony az apa munkanélkülisége, illetve labilis mentális állapota miatt megromlott, a férfi a betegsége miatt mindenkiben rosszindulatot és fenyegetést lát, amire kirobbanó dühvel reagál.      A kiszámíthatatlan viselkedés miatt a család folyamatos stresszhelyzetben és félelemben élt, volt, hogy a már felnőttkorú lánya azért hívott rendőröket, mert az apja a lakásban tört-zúzott. A körülmények miatt az anya még 2015-ben albérletbe költözött a gyerekekkel, de a férje ott is fenyegette őket, előfordult, hogy az óvodába együtt autózva a nőt minden előzmény nélkül megütötte, majd kidobta a mozgó járműből.      A történtek miatt a Nagykanizsai Járásbíróság 60 napra megelőző távoltartást rendelt el a férfival szemben, az anya azonban kötődött a férjéhez, ezért vissza is költözött hozzá a gyerekekkel. Később felnőtt gyermekeik elköltöztek, a férfi viselkedése azonban nem változott.      A férj és a feleség hol együtt élt, hol szétköltöztek, az anya egy időben külföldön vállalt munkát, a gyerekeket pedig a férjére hagyta. A megyei kormányhivatal nagykanizsai gyámügyi osztálya családgondozót és esetmenedzsert rendelt ki a gyerekek mellé, az apa azonban a szakemberekkel nem volt hajlandó együttműködni, velük szemben is agresszív magatartást tanúsított.      Elhanyagolta a rábízott gyerekeket, koloncnak nevezte őket, rendszeresen bántalmazta, többször felügyelet nélkül hagyta mindkettőt, illetve az óvodában is folyamatosan konfliktusai voltak a nevelőkkel. Nem egy esetben rendőrök keresték meg az apát, vagy ők vitték haza az egyik gyereket, aki a szülője keresésére indult.       A kiskorúakat többször elzavarta otthonról, a gyerekek ilyenkor a rokonaikhoz menekültek.          A vádirat szerint a férfi a magatartásával súlyosan veszélyeztette gyermekei érzelmi-értelmi fejlődését. (MTI)

16 éves lányt keresnek a rendőrök

A Debreceni Rendőrkapitányság körözési eljárást folytat a 16 éves Lakatos Andrea Emma eltűnése ügyében.   A rendelkezésre álló adatok szerint a lány 2019. február 5-én debreceni tartózkodási címéről ismeretlen helyre távozott, azóta ismeretlen helyen tartózkodik. A felkutatására tett rendőri intézkedések ez idáig nem vezettek eredményre. Lakatos Andrea Emma körülbelül 160 centiméter magas, átlagos testalkatú.     A rendőrség kéri, hogy aki a képen látható lány tartózkodási helyével kapcsolatban információval rendelkezik, jelentkezzen személyesen a Debreceni Rendőrkapitányságon (Debrecen, Budai Ézsaiás utca 4. szám), vagy tegyen bejelentést telefonon a nap 24 órájában elérhető 06-52/457-040-es telefonszámon, az ingyenesen hívható 06-80/555-111-es „Telefontanú” zöldszámán, illetve a 107-es, 112-es központi segélyhívó számok valamelyikén. A bejelentéseket a rendőrség bizalmasan kezeli. (police.hu)

Veled kerek a világ! Sportnap lesz Debrecenben

  Szeretettel várnak mindenkit immár 7. alkalommal az Oláh Gábor Utcai Sportkomplexumban április 27-én, szombaton egy fergeteges sport és családi napra, ahol tucatnyi sportág és izgalmas mozgásforma várja a gyerekeket, illetve az egész családot. A „Veled kerek a világ!” elnevezésű sportnap célja, hogy az óvodás és kisiskolás korú gyermekek játékos formában próbálhassák ki a Sportiskolában űzhető sportágakat. ( pl. az atlétikát, a cselgáncsot, a kézilabdát, a kosárlabdát, a labdarúgást, a tollaslabdát, az úszást, a triatlont és a műkorcsolyát) Mindezt szakképzett edzők vezetésével, gyönyörű nagyerdei környezetben. Az eseményt beharangozó sajtótájékoztatón Széles Diána alpolgármester, aki egyben a debreceni Karitatív Testület társelnöke is, elmondta: nagyszerű lehetőség a szülők számára a sportnap, hiszen így nem kell felesleges anyagi áldozatok árán rájönniük, hogy gyermekük milyen sportágban tehetséges, hanem az eseményen ebben felkészült szakemberek tudnak útmutatást adni. Széles Diána kiemelte: a sportnap jótékony célokat is szolgál, hiszen a kilátogató családok az általuk már nem használt sportszerekkel segíthetik a rászoruló debreceni családokat. Kiss Ábel Lukács a Karitatív Testület elnöke hozzátette: nagyszerű dolog, hogy az adományok segítségével a sportban tehetséges, ám kevésbé tehetős debreceni gyermekeknek is lesz lehetőségük arra, hogy kibontakoztathassák képességeiket. A testület állandó kapcsolatban van a rászoruló családokkal így biztos, hogy az adományok eljutnak a címzettekhez. Becsky András a Debreceni Sportcentrum ügyvezető igazgatója azt mondta: a sportcentrum missziójának tekinti, hogy a digitális kütyük világában a fiatalok mindennapjainak részévé tegyék az állandó testmozgást. A „Veled kerek a világ” elnevezésű sportnap mindemellett arra is lehetőséget nyújt, hogy a sportcentrum szakedzői felfedezzék a jövő tehetséges debreceni sportolóit. A sportnapon a kicsik számtalan izgalmas mozgásformával is megismerkedhetnek, többek közt a vízilabdával, a falmászással, a frizbivel, a dartsszal, az íjászattal, a karatéval, a vívással, a jégkoronggal, a szertornával, az amerikai focival, a baseballal, az aerobikkal vagy akár a kerékpározással. Az aktív, vidám családi eseményen ingyenes ugrálóvárral, színpadi bemutatókkal és ügyességi játékokkal is várja a gyerekeket, szülőket, pedagógusokat egyaránt a Debreceni Sportcentrum-Sportiskola.   Több mint 46 óvoda részvételével zajlik az idei évi „Veled kerek a világ!” elnevezésű sportnap.   Közel 3000-3500 fő érkezik az eseményre.   A 2013-ban útjára indult esemény életében most először sportszergyűjtésre is sor kerül. A felajánlásokat a Debreceni Karitatív Testület juttatja el a hátrányos helyzetű debreceni családok gyermekei részére.   A nagyszínpad melletti területen várják az adományokat 9.00 és 13.00 óra között. Fotók: Miskolczi János

Két ember meghalt szén-monoxid-mérgezésben Szegeden

Szén-monoxid-mérgezés miatt két ember meghalt, hármat kórházba vittek kedden Szegeden - tájékoztatta a katasztrófavédelem az MTI-t.     A közlemény szerint szén-monoxid-szivárgás gyanúja miatt riasztották a tűzoltókat egy Makai úti ingatlanhoz. Az egységek műszeres mérései kimutatták a mérgező gáz jelenlétét a levegőben.     Az épületben tartózkodók közül ketten a helyszínen életüket vesztették, három embert a mentőszolgálat munkatársai további kivizsgálásra kórházba vittek.

A királynő vendégeként Londonba látogat Trump

Londonba látogat június elején Donald Trump. Az amerikai elnök állami látogatásra, vagyis hivatalosan II. Erzsébet királynő vendégeként érkezik június 3-án háromnapos látogatásra a brit fővárosba.     A Buckingham-palota - a brit királyi család első számú londoni rezidenciája és hivatala - kedd délután bejelentette, hogy Trump látogatásának időzítése a nyugati szövetségesek normandiai partraszállásának 75. évfordulójához kötődik.     A meghívást Theresa May brit miniszterelnök adta át az uralkodó nevében 2017. januári washingtoni látogatásán, alig hét nappal Trump beiktatása után.     A nagy-britanniai állami látogatásra meghívott külföldi államfők hivatalosan az uralkodó vendégei, és a királynő valamelyik rezidenciáján, a Buckingham-palotában vagy a windsori kastélyban szállásolják el őket.      Az udvar évente csak egy-két alkalommal hív meg külföldi államfőket, és a brit diplomáciai gyakorlatban komoly megtiszteltetésnek számít egy ilyen meghívás. (MTI)

Nem mindegy, hogy úsznak vagy elmerülnek - A Szabadúszók című filmről

Egy négyszög soha nem fog beleilleni egy körbe – hangzik el a 2018-as év egyik legnagyszerűbb filmes alkotása, a Szabadúszók című francia vígjáték elején. Elvileg ez valóban így van, ám a húsvéti hosszú hétvégén az Apolló moziban a nézők kérésére az úgynevezett közönségsiker-sávban újra levetített film kapcsán mindennek az ellenkezőjéről győződhettünk meg.  Mégpedig azért, mert a Gilles Lellouche rendező filmje van olyan bátor, hogy mer mindenféle konvencióval, berögzült sztereotípiával, előítélettel szembemenni. A történet középpontjában ugyanis egy csapat férfi szinkronúszó áll – ami önmagában véve szokatlan, hiszen hajlamosak vagyunk azt feltételezni, hogy ezt a sportágat csak nők űzik. Épp ezért sokan – hasonlóan, mint a férfi balettosok esetén – „homároknak”, azaz homoszexuálisoknak tartják azokat a hímnemű embereket, akik belevágnak ebbe az egyébként gyönyörű, de igen nehéz tevékenységbe. A film erre a sztereotípiára cáfol rá legelőször, amikor megmutatja: a férficsapat tagjai egytől egyig a nőket szeretik – ki házasságban él, ki épp „szingli”, de nagyon szeretne összejönni egy „belevaló” nővel, ki pedig, mint például Laurent (Guillaume Canet) – s itt következik a következő sztereotípia lebontása – épp válófélben van. Úgy van válófélben, hogy – a berögzült meggyőződésekkel ellentétben, mely szerint a legtöbbször a férfi „a hunyó” egy kapcsolat elromlásában – itt a feleség az, aki elhagyja, szó szerint faképnél hagyja az egyébként családcentrikus, s súlyos dadogása ellenére a fiáért mindenre képes férjet és apát. Talán már ebből a felvezetőből is érzékelhető, hogy a szinkronúszásba belevágó férficsapat tagjainak mindegyikét eléggé megviselte már az élet ahhoz, hogy valahol mindezt kompenzálja. Hiszen – középkorú emberek lévén – itt már nemcsak a párkapcsolatokkal, hanem a munkahelyekkel, s ezen keresztül az egzisztenciával is egyeseknél súlyos probléma merül fel. Mindezek levezetésére azonban nemcsak az edzések tökéletesek, hanem az azt követő szaunázások is, ahol a férfik egymásnak mint jóbarátoknak, mindenféle, a másik élethelyzete fölötti ítélkezés nélkül elmesélik az adott szorult helyzetüket, így a fizikai dresszúra után lelkileg is megkönnyebbülnek. Pláne úgy, hogy – szintén a sztereotípiával szemben – nem férfi, hanem női edzőjük van, rögtön kettő is, Delphine (Virginie Efira) és Amanda (Leila Bekhti), akik szintén meglehetősen sérültek – mind lelkileg, mind fizikailag -, s az, hogy a vezetőik sem tökéletesek, szintén nagyban hozzájárul a csapat tagjai önbizalmának némi megerősödéséhez. Így nem kell hozzá sok idő, hogy mindezen pozitív élmény hatására igen nagy fába vágják a fejszéjüket. Világbajnokságot hirdetnek Norvégiában a férfi szinkronúszásból, s a csapat – a két edző maximális támogatása mellett – úgy dönt, hogy indul a megmérettetésen. Ami miatt aztán a szűkebb környezetüktől – így tulajdonképp a társadalomtól is – megint kapnak hideget és meleget, az egyikük, Bertrand (Mathieu Amalric) felesége (Claire – Marina Fois) például azzal vádolja őket, hogy ez nem is sport, hiszen „nem úsznak, hanem elmerülnek”, s ezt a kritikát a feleség természetesen szimbolikusan a férje életére is vonatkoztatja. A film vége azonban megmutatja, hogy mire képes egy csapat „lúzernek” tartott férfi és két nő, ha valamit nagyon akar. Így Gilles Lellouche filmje számomra leginkább a küzdés, a soha fel nem adás története. Aminek következtében – mivel az egyik legfontosabb elem a produkciójukban a vízben alkotott kör – a négyszögbe, azaz a medence négyszögébe a kör mégiscsak képes beleilleni. Nem is akárhogyan. Hogy hogyan, arról győződjenek meg Önök. Keressék ezt a rendkívül tanulságos, ugyanakkor szórakoztató alkotást a mozikban. Ha megnézik, nemcsak, hogy nem fognak csalódni, hanem talán kicsit más szemüvegen, azon a bizonyos „úszószemüvegen” keresztül nézik, látják majd a világot. Gyürky Katalin 

Nagyon jó hír jött a városházáról

Nagyszabású faültetési programot hirdetett Papp László polgármester: a következő 5 évben 10 ezer fát telepítenek. Az első csemetéket Szilágyi László képviselővel ültették el a Cívis és a Békessy Béla utca közötti parkban 2019. április 23-án. Debrecen önkormányzata az Új Főnix Terv és a hamarosan induló Debrecen 2030 program célkitűzési között kiemelt figyelmet fordít a városi zöldterületek gondozására, fejlesztésére. 2015 és 2019 között (a 2019-es tervezett fatelepítésekkel együtt) a beruházásokhoz kapcsolódóan 3.595 fát, fasorrekonstrukció keretében 1.792 fát, míg erdőtelepítésben 23.500 darabot, tehát összesen 28.887 fát ültetett vagy tervez elültetni Debrecenben.  A fasorrekonstrukciók és a beruházások kapcsán csak azokat a fákat vágták ki, amelyekről vizsgálat során kiderült: betegségük folytán balesetveszélyesek. Ilyen okokból 2015 és 2019 között 1691 fát kellett kivágni a városban. - Összevetve a kivágott és az elültetett fák arányát látható, hogy minden kivágott fára 17 darab elültetett fa jut, tehát jóval többet telepít a város, mint amennyit ki kell vágni. A zöldterületi fejlesztéseket folytatjuk, a következő öt évben 10 ezer új fát ültetünk Debrecenben – jelentette be Papp László polgármester. 2019-ben többek között a Csillag utcai fasorrekonstrukció során telepítünk 160 fát, a Mandolás utca építésénél került földbe 303 fa, a Déli Ipari Parkban 201 darab, valamint az Északnyugati Gazdasági Övezet kialakításakor telepítünk 1596 fát. Erdősítési célból emellett a Debreceni Nemzetközi Iskolához 4.500 darab, a Józsapark mögötti területre pedig 19 ezer fát ültetünk. - Jelentősen javul parkok, játszóterek minősége a Zöld város program segítségével is, amely érinti az Újkertet is. Ebben a városrészben 117.549 négyzetméter zöldterület újul meg idén – mondta Szilágyi László, a városrész önkormányzati képviselője. Összeségében a Zöld város programban 2019-ben 350 ezer négyzetméter zöldterület újulhat meg, 2020-ban pedig további 235 ezer négyzetmétert korszerűsítünk. A Zöld város és a nagyszabású fásítási program nemcsak természetvédelmi szempontból fontos, de csökkentheti a városban a szálló por koncentrációját is. Fotók: Miskolczi János

!!!Szeptembertől kötelező a bárányhimlő elleni védőoltás

Szeptembertől a kötelező védőoltások közé kerül a bárányhimlő elleni oltás - jelentette be Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár keddi sajtótájékoztatóján, Budapesten.   Müller Cecília megbízott országos tisztifőorvos közölte, 13-16 hónapos korban kapják meg a gyermekek a védőoltást, amelyre 1,3 milliárd forint költségvetési forrás jut. A teljes védettséghez két oltásra van szükség.     Az egészségügyért felelős államtitkár úgy fogalmazott, hogy a 20. században indult hazai immunizációs programnak köszönhetően Magyarország "biztonságos szigetté" vált Európában, a magyar védőoltási rend példaértékű, amire az állam évente 10 milliárd forintot költ.     Horváth Ildikó kiemelte, hogy a nem kötelező, de ingyenesen igénybe vehető humán papilloma vírus (HPV-) elleni védőoltást a 7. évfolyamra járó lányok 82 százaléka vette igénybe tavaly. Dolgoznak azon, hogy ezt az oltást a fiúkra is kiterjesszék.     A bárányhimlő okozta megbetegedés elleni védekezésre kitérve elmondta, a bárányhimlő a bejelentett fertőző megbetegedések felét adja, 1998 óta a regisztrált fertőzések száma 28 000 és 52 000. Egy komolyan veendő betegségről van szó,  amely egyes esetekben maradványtünetekkel gyógyulhat - emelte ki az államtitkár.      Müller Cecília hozzátette: hogy a védőoltással megelőzhető fertőző betegségek mára szinte eltűntek, évente néhány, jellemzően behurcolt esetet jelentenek csak.     Magyarországon a legkorszerűbb oltóanyagokkal oltanak, és ezek biztonságosságát mutatja, hogy a 2,5 millió adag védőoltás beadása során mindössze 179 oltási reakcióval kapcsolatos bejelentés érkezett a hatósághoz - ismertette.     Kérdésre válaszolva elmondta, Magyarországon felismerik a védőoltások jelentőségét, így nem jellemző, hogy a szülők elutasítják azokat.      Ledia Lazeri, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) magyar irodájának vezetője azt hangsúlyozta, hogy Magyarországon nagyon jó, 98 százalékos a különböző fertőző betegségek elleni úgynevezett átoltottság.     Az európai immunizációs hét (április 23-30.) kapcsán Ledia Lazeri elmondta, a különböző védőoltásoknak köszönhetően az európai régióban a legtöbb gyermek és felnőtt védve van többek között a kanyaró, a rubeola, a szamárköhögés, a járványos gyermekbénulás vagy a tbc ellen. Felhívta ugyanakkor a figyelmet, hogy tavaly az európai régióban 82 ezren betegedtek meg és 72-en meg is haltak kanyaróban, egy olyan betegségben, amely ellen létezik védőoltás.     Az oltások nem csak a fertőző betegségek ellen védenek, de bizonyos daganatos elváltozások kialakulása ellen is hatásosak, mint például a humán papilloma vírus (HPV) okozta méhnyakrák vagy a hepatitis B okozta májgyulladás nyomán kialakuló májdaganat - emelte ki.     Ledia Lazeri kitért arra, hogy a WHO az európai immunizációs hét kapcsán megünnepli a vakcináció hőseit - így az oltóanyag-kutatókat, a döntéshozókat, az egészségügyi dolgozókat, a média képviselőit -, akik a saját területükön járulnak hozzá a védőoltások fontosságának elterjesztéséhez.      A bárányhimlő elleni védőoltással tizenkettőre bővült az életkorhoz kötött kötelező védőoltások száma. Ezek: a gümőkór (tbc), a torokgyík, a szamárköhögés, a merevgörcs (tetanus), a járványos gyermekbénulás, a mumpsz, a kanyaró, a rózsahimlő (rubeola), haemophylus influenzae b (Hib), a hepatitis B, a pneumococcus baktérium és a szeptembertől bevezetendő bárányhimlő elleni oltás. (MTI)

8,5 év meló, és ha nem eszel, meg is van egy kis lakás

Ahhoz, hogy egy fiatal fizetéséből lakást vegyen, Budapesten több mint kétszer annyi ideig, 8,5 évig kell dolgoznia észak-magyarországi társához képest, aki már 3,6 évnyi regionális átlagjövedelemből meg tud venni egy 60 négyzetméteres ingatlant - derült ki a Takarék csoport legújabb kutatásából, amelyről közleményben tájékoztatták kedden az MTI-t.     Budapesten egy négyzetméter lakásért átlagosan 1,71 havi jövedelmet kell kifizetni, Észak-Alföldön 1,31 havi régiós átlagbért, Nyugat-Dunántúlon 1,29-et, Dél-Alföldön 1,05-öt, Dél-Dunántúlon 1,03-at.     Kevesebb mint egyhavi keresetből a Közép-Dunántúlon és Észak-Magyarországon lehet megvenni egy négyzetméter lakást.     A fővárosban az állami támogatások egy háromgyerekes családnál egy új lakás értékének harmadát, egy községben majdnem a kétharmadát is kitehetik - jegyezték meg.      Azt is részletezték: három gyermeket vállaló, 60 négyzetméteres új lakást vásárló családok esetében a fővárosban a lakás értékének 32,5 százalékát éri el az állami támogatások összege, a megyeszékhelyek és városok esetében 51-59 százalékos mértékű az arány, míg a községekben majdnem 62 százalék.     A használt lakásokhoz felvehető támogatás a fővárosban egy két gyermeket vállaló házaspár esetében egy átlagos árú 60 négyzetméteres lakásnál a vételár kevesebb mint 5 százalékára elég a 2018 decemberében fennálló szabályok alapján. A községekben viszont majdnem 30 százalékot tesz ki ez az arány, míg a megyeszékhelyeken 10, a városokban pedig 15 százalékot.     A tavalyi negyedik negyedévben megvásárolható, szabad új fővárosi lakások árát alapul véve a két gyermeket vállaló, 60 négyzetméteres lakást vásárló családok esetében az állami támogatások összege Külső-Pesten 9,9, Belső-Pesten 7,8, Budán 7,1, míg a belvárosban a lakás értékének 5,6 százalékát teszi ki.     A három gyermeket vállalóknál Külső-Pesten 33, Belső-Pesten 26, Budán 23,5, míg a belvárosban 18,7 százalékos támogatási arány érhető el.

16 éves lányt keresnek a rendőrök

A Debreceni Rendőrkapitányság körözési eljárást folytat a 16 éves Lakatos Andrea Emma eltűnése ügyében.   A rendelkezésre álló adatok szerint a lány 2019. február 5-én debreceni tartózkodási címéről ismeretlen helyre távozott, azóta ismeretlen helyen tartózkodik. A felkutatására tett rendőri intézkedések ez idáig nem vezettek eredményre. Lakatos Andrea Emma körülbelül 160 centiméter magas, átlagos testalkatú.     A rendőrség kéri, hogy aki a képen látható lány tartózkodási helyével kapcsolatban információval rendelkezik, jelentkezzen személyesen a Debreceni Rendőrkapitányságon (Debrecen, Budai Ézsaiás utca 4. szám), vagy tegyen bejelentést telefonon a nap 24 órájában elérhető 06-52/457-040-es telefonszámon, az ingyenesen hívható 06-80/555-111-es „Telefontanú” zöldszámán, illetve a 107-es, 112-es központi segélyhívó számok valamelyikén. A bejelentéseket a rendőrség bizalmasan kezeli. (police.hu)

Veled kerek a világ! Sportnap lesz Debrecenben


Nagyon jó hír jött a városházáról

Ronda baleset a 4-esen: szemtanúkat keresnek

A Debreceni Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya büntetőeljárást folytat közúti baleset gondatlan okozás vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt. A nyomozás adatai szerint egy férfi 2019. március 23-án 9 óra 45 perc körül személygépkocsijával közlekedett Bocskaikert felől Debrecen irányába, amikor a 4-es számú főút 231-es kilométerszelvényében, az Apafai kereszteződésnél hátulról nekiütközött az előtte közlekedő tehergépkocsinak. A Debreceni Rendőrkapitányság kéri, hogy aki a baleset bekövetkezésének körülményeiről információval rendelkezik jelentkezzen személyesen a Debreceni Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályán (Debrecen, Sámsoni út 149.), vagy telefonon tegyen bejelentést hivatali munkaidőben a 06-52/516-400-as (27-52-es melléken), vagy a nap 24 órájában elérhető 06-52/457-040-es telefonszámon, az ingyenesen hívható 06-80/555-111-es „Telefontanú” zöld számán (hétfőtől-csütörtökig: 8 órától 16 óráig, pénteken: 8 órától 13 óráig), illetve a 107-es, 112-es központi segélyhívó számok valamelyikén. A bejelentő személyét a rendőrség mindig bizalmasan kezeli!

Vannak, akiknek rémálom volt a húsvéti hétvége


Nagy volt a baj hétfőn este Tégláson

Elzavarta otthonról kiskorú gyerekeit egy nagykanizsai férfi

Kiskorú veszélyeztetése miatt emeltek vádat egy négygyermekes nagykanizsai férfi ellen, aki éveken át szóban és tettleg is bántalmazta feleségét és közös gyerekeiket, kiskorú fiait több esetben is elkergette otthonról - közölte a Zala Megyei Főügyészség szóvivője kedden az MTI-vel.      Pirger Csaba beszámolója szerint az 50 éves férfi 1995-ben kötött házasságot, amelyből négy, jelenleg 7 és 24 év közötti gyermek született. A szülők közötti viszony az apa munkanélkülisége, illetve labilis mentális állapota miatt megromlott, a férfi a betegsége miatt mindenkiben rosszindulatot és fenyegetést lát, amire kirobbanó dühvel reagál.      A kiszámíthatatlan viselkedés miatt a család folyamatos stresszhelyzetben és félelemben élt, volt, hogy a már felnőttkorú lánya azért hívott rendőröket, mert az apja a lakásban tört-zúzott. A körülmények miatt az anya még 2015-ben albérletbe költözött a gyerekekkel, de a férje ott is fenyegette őket, előfordult, hogy az óvodába együtt autózva a nőt minden előzmény nélkül megütötte, majd kidobta a mozgó járműből.      A történtek miatt a Nagykanizsai Járásbíróság 60 napra megelőző távoltartást rendelt el a férfival szemben, az anya azonban kötődött a férjéhez, ezért vissza is költözött hozzá a gyerekekkel. Később felnőtt gyermekeik elköltöztek, a férfi viselkedése azonban nem változott.      A férj és a feleség hol együtt élt, hol szétköltöztek, az anya egy időben külföldön vállalt munkát, a gyerekeket pedig a férjére hagyta. A megyei kormányhivatal nagykanizsai gyámügyi osztálya családgondozót és esetmenedzsert rendelt ki a gyerekek mellé, az apa azonban a szakemberekkel nem volt hajlandó együttműködni, velük szemben is agresszív magatartást tanúsított.      Elhanyagolta a rábízott gyerekeket, koloncnak nevezte őket, rendszeresen bántalmazta, többször felügyelet nélkül hagyta mindkettőt, illetve az óvodában is folyamatosan konfliktusai voltak a nevelőkkel. Nem egy esetben rendőrök keresték meg az apát, vagy ők vitték haza az egyik gyereket, aki a szülője keresésére indult.       A kiskorúakat többször elzavarta otthonról, a gyerekek ilyenkor a rokonaikhoz menekültek.          A vádirat szerint a férfi a magatartásával súlyosan veszélyeztette gyermekei érzelmi-értelmi fejlődését. (MTI)

Két ember meghalt szén-monoxid-mérgezésben Szegeden


Halálos tragédia: még épülő autópályára hajtott

Új vezér a TV2 élén

Pavel Stanchevet nevezte ki a TV2 Média Csoport Zrt. vezérigazgatójává Vaszily Miklós, az igazgatóság elnöke.      A TV2 csoport szerdán az MTI-vel közölte, a csaknem három évtizedes televíziós és médiatapasztalattal rendelkező bolgár-francia szakember május 15-ével veszi át a csatorna operatív irányítását.      Pavel Stanchevet már szerdán bemutatták a munkatársaknak a TV2 állománygyűlésén; a következő egy hónapban a csatorna felépítésével és működésével, illetve az egyes területek vezetőivel ismerkedik a szakember.       A közleményben idézik Vaszily Miklóst, aki az új vezérigazgató kinevezése kapcsán hangsúlyozta: "kifejezett célja volt, hogy olyan új vezetőt találjon a TV2 élére, aki kiemelkedő tapasztalatokkal rendelkezik a közép-kelet-európai térségben, illetve akinek szakértelme a jövőben motorja lehet a TV2 hazai és régiós növekedési terveinek".      Pavel Stanchev - a közlemény szerint - beszédében "komoly elismerésnek nevezte, hogy lehetőséget kap a legnagyobb magyarországi televíziós társaság vezetésére". A szakember hangsúlyozta, hogy a TV2 menedzsmentjével együtt a médiacsoport digitális és nemzetközi területeinek fejlesztését tartja elsődlegesnek, és célja, hogy a nézők a TV2 adóin érjék el a legjobb szórakoztató és hírműsorokat.      Az 52 éves szakember a piacvezető francia TF1 csoporttól érkezik a csatornához, ahol különböző vezetői és tanácsadói feladatokat látott el az elmúlt években. A TF1 Distribution vezérigazgatójaként a franciaországi, belgiumi és svájci csatornák nemlineáris szolgáltatásainak forgalmazásáért, illetve az új piacok megszerzéséért felelt.       A TF1 Groupot megelőzően a bolgár bTV Media Group vezérigazgatója volt, szintén vezérigazgatóként irányította az Antenna Group South-East Europe-ot (Ljubjana, Belgrád, Athén), illetve azt megelőzően az Antenna szófiai székhelyű Nova TV Bulgaria nevű televízióját. Vezérigazgatója volt a Planet TV-nek Szlovéniában és a PRVA televíziónak Szerbiában, valamint a bukaresti székhelyű Kanal D tévétársaságnak is. Az RTL Croatia első általános igazgatójaként a társaság régiót - ideértve Magyarországot is - érintő fejlesztéseiben is részt vett. Karrierjét a kilencvenes években a Ringier-médiacsoportnál kezdte, ahol üzletfejlesztési menedzserként hozzájárult magyarországi, bulgáriai és romániai sajtótermékek indulásához is - olvasható a közleményben.

Amikor nem a fogadó, hanem a fogadóiroda bukik


Méheket szedtek ki egy nő szeméből

A királynő vendégeként Londonba látogat Trump

Londonba látogat június elején Donald Trump. Az amerikai elnök állami látogatásra, vagyis hivatalosan II. Erzsébet királynő vendégeként érkezik június 3-án háromnapos látogatásra a brit fővárosba.     A Buckingham-palota - a brit királyi család első számú londoni rezidenciája és hivatala - kedd délután bejelentette, hogy Trump látogatásának időzítése a nyugati szövetségesek normandiai partraszállásának 75. évfordulójához kötődik.     A meghívást Theresa May brit miniszterelnök adta át az uralkodó nevében 2017. januári washingtoni látogatásán, alig hét nappal Trump beiktatása után.     A nagy-britanniai állami látogatásra meghívott külföldi államfők hivatalosan az uralkodó vendégei, és a királynő valamelyik rezidenciáján, a Buckingham-palotában vagy a windsori kastélyban szállásolják el őket.      Az udvar évente csak egy-két alkalommal hív meg külföldi államfőket, és a brit diplomáciai gyakorlatban komoly megtiszteltetésnek számít egy ilyen meghívás. (MTI)

Elhunyt János korábbi luxemburgi nagyherceg


Juncker harcot hirdet az álhírek ellen

MÜZLI – profiktól, első kézből

Ipari rendszerek digitalizációjáról, vállalati és startup ökoszisztémák stratégiai, jogi döntéseiről is szó lesz a Műszaki és Üzletfejlesztési Innovációs Intézet következő előadásain. Április 25-én a GE Magyarország és a CHSH Dezső&Partners Ügyvédi Iroda vezetőitől tanulhatnak a DE hallgatói.   Hogyan működik és milyen szerepet tölt be egy szoftverfejlesztői csapat a globális piacon? Hogyan fonódik össze egyre több működési folyamat az informatika rohamos fejlődésének következtében? Egy piacvezető szoftveres megoldásnak milyen biztonsági követelményeknek kell megfelelnie? Mit jelent a big data-forradalom az e-egészségügy számára? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseken keresztül mutatja be a General Electric (GE) szoftvermérnökségi igazgatója, Ferik Attila az informatika új irányvonalait, illetve a globális termékfejlesztés gyakorlatát. Az informatikai végzettségű szakember több száz fejlesztő vezetőjeként felel a GE Healthcare hazai szoftverfejlesztési tevékenységeinek irányításáért. Ferik Attila április 25-én, csütörtökön 10 órától osztja meg tudását a hallgatókkal a Műszaki és Üzletfejlesztési Innovációs Intézet (MÜZLI) kurzusán, a Kassai úti campus ÁJK "A" épület 113. előadótermében. Arról is beszámol, hogy a GE Healthcare magyar és amerikai szoftvermérnökei készítették a téli olimpiai játékok sportorvosi analitikai rendszerét, amely lehetővé teszi, hogy az orvosok és egészségügyi szakemberek valós idejű információt kapjanak a versenyzők egészségi állapotáról, sérüléseiről, valószínűsíthető betegségeiről. A rendszert a 2020-as tokiói olimpián is használják majd.   Az infromatikai kihívások mellett a vállalat-felvásárlásokról, a tanácsadó szféra szerepéről is hallhatnak előadást az egyetemisták a hazai gazdasági élet legkiemelkedőbb mesteroktatóitól április 25-én.  Ascsillán Endre, a GE Magyarország alelnöke és Dezső Attila, a CHSH Dezső&Partners Ügyvédi iroda vezető ügyvédje 14 órától ad útmutatást arról, milyen stratégiai döntések szükségesek a vállalati ökoszisztémák kialakításához, hogyan tudnak startupok és nagyvállalatok az innovációs ökoszisztémákra építve együttműködni,  illetve hogy mit fontos figyelembe venni a vállalat-felvásárlásoknál jogi és gazdasági szempontból. Az előadás a Böszörményi úti campuson, a GTK-épület 104-es előadójában lesz. Átfogó piaci és jogi ismereteket kaphatnak a kurzus résztvevői a két előadótól, hiszen Ascsillán Endre kulcsszerepet játszik a GE hazai és regionális stratégiai, illetve kormányzati partnerkapcsolatainak fejlesztésében, befektetési döntések előkészítésében, az értékesítési tevékenység, a kereskedelmi szabályozások, a versenyjog és a beruházásokkal kapcsolatos ügyek koordinálásában. Dezső Attila több mint 500, többnyire külföldi érdekeltséggel létrejött társaság alapításában, a cégek működésének jogi segítésében, a jogviták rendezésében vett részt. 25 éve vezeti az ország egyik legjelentősebb ügyvédi irodáját, széles bírósági és választottbírósági gyakorlattal. Az elismert vállalati szakemberek a Műszaki és Üzletfejlesztési Innovációs Intézet mesteroktatóikén osztják meg tapasztalataikat. Újszerű oktatási-szolgáltatási egységét a Debreceni Egyetem 2018 nyarán alapította azzal a céllal, hogy a hallgatók első kézből,a leghatékonyabban kapják meg azokat az ismereteket, amelyek a digitalizáció, a gyártás, az ipar 4.0 kapcsán összegyűltek az intézmény ipari partnereinél. Ascsillán Endre, Ferik Attila és Dezső Attila mellett a MÜZLI mesteroktatója Joerg Bauer, a Tungsram Csoport Elnök-vezérigazgatója, Lencsés Gergő, a GE Power Globális értéklánc vezetője és Szabó Gergely, a MET Magyarország Zrt. vezérigazgatója. (unideb.hu)  

Szépségtanácsok a Science Caféban


Remekeltek a debreceniek az OTDK-n

CENTER Magazin: az ultráktól a divatszurkolókig

A népszerű Press-Szó és a GyermekPress-Szó mellett sportos beszélgetős magazinműsort is kedvelnek a nézők az Alföld Televízióban.  A Center sportmagazin nem az unalomig ismételgetett közhelyekre épül (a múlt héten sok helyzetet hagytunk ki, a jövő héten vigyázni kell az eladott labdákra, ponttal vagy pontokkal szeretnénk zárni a meccset, stb., stb., stb.), inkább a sport lényegére koncentrál: Tóth Csaba Zsolt műsorvezető jeles sporvezetőkkel, sportolókkal, edzőkkel, szurkolókkal, kommunikációs szakemberekkel beszélget arról, melyek életük, életünk meghatározó sportélményei, kudarcai, emellett olyan tabutémákat is feszeget, mint a játékvezetők, a szurkolók szerepe vagy a "mocskos anyagiak". A legújabb adás itt, alább is megtekinthető. A műsorban Sándor Mihály, sportszakíró, történész, újságíró, tanár,  Nívó- és Ezüstgerely-díjas szerző, c. egyetemi docens és Bereczky Attila, a Nemzeti Sport újságírója, a DVSC-Schaeffler női kézilabdacsapatának kommunikációs igazgatója vall őszintén a szurkolói mozgalmakról, az ultrákról, a divatszurkolásról és persze a magyar foci más kérdéseiről is.   

A költészet napja előtt tisztelegnek az Alföld TV munkatársai


CENTER Szöllősi Györggyel és Forisek Péterrel: Puskás akkor és most

Most érkezett: a Bayern beszáll a DVSC-be!

Többszörösen meg nem erősített információink szerint a Bayern München labdarúgócsapata 80 millió euró körüli összeggel bevásárolja magát a DVSC-be. A bajor óriásklub ezzel 44,4% tulajdonrészt szerez a debreceni fociegyesületben, emellett a megállapodás játékoscserét is előirányoz. - Csak kapkodtuk a fejünket annak hallattán, mennyi német cég fektet be Debrecenben. BMW, Diehl, Thyssenkrupp, Krones, Schaeffler és társaik: ekkora vállalatok bizonyára nem hoznak rossz üzleti döntéseket. Éppen ezért arra jutottunk, beszállunk a debreceni futballbizniszbe, nehogy már pont mi maradjunk ki. A megállapodás az Új Főnix Tervhez – erről a polgármestertől hallottam – idomulva 2030-ig szól – nyilatkozta Uli Hoeness, a Bayern börtönt is megjárt tótumfaktuma. Az ügyben kerestük Szima Gábort, a DVSC első emberét is, aki szokásához híven nem kívánta kommentálni a hírt, pusztán csak annyit mondott: Mindig is kedveltem a Bayernt. A megállapodás kiszivárgott információk szerint többször is hivatkozik a Debrecen-München menetrendszerű légijáratra, miszerint ez lehetővé teszi, hogy amennyiben a Loki vasárnap játszik, a szombaton a Bayernben pályára lépő Lewandowski gyorsan átreppenjen a cívisvárosba gólt rúgni a Fradinak. Ugyanígy lehető válik, hogy amikor a DVSC-nek nincs meccse, Tőzsér és Bódi rúgjon 1-2 szabadrúgás- és szögletgólt a Bundesligában, amire a Bayern egyébként is rá van szorulva. Úgy értesültünk, Takács Tamásban viszont nem lát fantáziát a bajor óriásklub. (Megjegyzés: a hír április elsejei kiadásunkból anyagtorlódás maradt ki, mert nem fért rá az internetre.)

Szaporodnak megyénkben a plüssállattal elkövetett bűncselekmények


Támad a magyar parapók, tízezreket csípett már meg

Ami a győzelemnél is fontosabb: Gara emléke

A DVSC egykori legendás edzőjének emléktábláját a Nagyerdei Stadionban avatták fel. Augusztus 18-án lesz 11 éve, hogy elhunyt a DVSC egykori játékosa és legendás edzője, Garamvölgyi Lajos, akinek tiszteletére szombaton emléktáblát avattak a Nagyerdei Stadionban. Az eseményen a szurkolók mellett többek között egykori kollégái és játékosai, a klub jelenlegi vezetői és az együttes nevében Tőzsér Dániel csapatkapitány fejezték ki tiszteletüket.  A Loki vezetőedzője, Herczeg András úgy fogalmazott: Garamvölgyi Lajos munkájával kezdődött a debreceni labdarúgás felemelkedése.  Pelles Tibor (aki tíz évig volt a Loki Szurkolók Egyesületének elnöke) és Garamvölgyi Lajos fia, Péter leplezte le a B-szektorban elhelyezett emléktáblát a DVSC-Haladás bajnoki előtt. Péter elmondta, a jelenlévőknek köszönhetően édesapja emléke örökké élni fog.  Garamvölgyi Lajos irányításával a DVSC a klub történetében először végzett dobogós helyen a bajnokságban 1995-ben, négy évvel később pedig a csapat – szintén első alkalommal - megnyerte a Magyar Kupát. Forrás: dvsc.hu, fotók: Derencsényi István

Otthon tartotta a három pontot a Loki


Videó! Herczeg András fontos felhívása a Loki szurkolóihoz

Nyári táborral várja a gyerekeket az állatkert

A Debreceni Állatkert, Növénykert és Vidámpark ebben évben is szeretettel várja az érdeklődőket nyári táborába, a nyári szünet első hetétől egészen az utolsóig. Az évtizedes hagyományokkal bíró szaktáborok során a fiatalok testközelből megismerkedhetnek az állatok szokásaival, tartástechnológiai igényeikkel, a növénykert botanikai különlegességeivel, valamint kézműves foglalkozásokon és játékos vetélkedőkön vehetnek részt, miközben környezettudatosságuk és szemléletmódjuk észrevétlenül formálódik. A zootáborok alkalmával a gyermekek, szakképzett pedagógusok jelenlétében és vezetésével olyan életre szóló élményeket szerezhetnek, mint például a cseperedő kiszsiráf ellátása, vagy a pingvinekkel való séta, vagy éppen a nemszeretem állatokkal való megbarátkozás.  A tábor exluzív élményeként 21 vidámparki játékgép gondoskodik a felhőtlen szórakozásról, hogy a Nagyerdő szívében eltöltött tábori hetek igazán önfeledtek és emlékezetesek lehessenek. Jelentkezni a zooped@zoodebrecen.hu e-mail címen, vagy +3630 355-5370 telefonszámon.

Különlegesen ünneplik a cirkuszt Debrecenben


Fejes Tamás nagy dob(ása)

Ismét Állásbörze lesz a Fórumban

2019. április 26-án ismét megrendezik a Debreceni Állásbörzét a Fórumban. A tavaszi állásbörzén a régióban fellelhető multinacionális cégek mellett azok a helyben prosperáló vállalatok is megjelennek, amik a hagyományos csatornákon keresztül már nem képesek munkaerőigényüket kielégíteni. A cél, hogy az eseménnyel segítsék a vállalkozások munkaerő-tervezését, a legalkalmasabb emberek megtalálását és megteremtsék a munkaadók és munkavállalók közötti informális és formális kapcsolatokat. A Debreceni Állásbörze a hasonló jellegű rendezvényektől eltérően nem csupán egy célcsoport, de minden korosztály igényeit kiszolgálni hivatott – legyen szó hosszú ideje állástalanokról,fiatalokról, a munkaerőpiacra visszatérő édesanyákról vagy olyan aktív dolgozókról, akik szívesen váltanának és bátrak annyira, hogy nem rettennek meg, ha fordul velük egyet a világ

A kirobbanó egészségért – Életmód- és szépségkiállítás


Húsvéti kavalkád óriási tojásokkal a Fórumban

Idén is remeknek ígérkezik a Debreceni Pulykanapok rendezvénysorozata

Debrecen belvárosában elsőként 2003-ban rendezték meg a Debreceni Pulykanapokat. A hétvégi program mára a cívisváros és egyben a régió legnagyobb gasztronómiai összejövetele lett, így lesz ez 2019-ben is, mégpedig május elején. A Kossuth téren és a belvárosi sétálóutcákban évről-évre tízezrek vesznek részt a 3 napos esemény színes programjain. A kulináris élvezetek mellett könnyű- és komolyzenei koncertek, cigányzene, utcaszínház, bábszínház, gyermekprogramok, kirakodó vásár, népművészeti és kézműves vásár is várja a látogatókat. Programok:  Virtuális élménypark - I Szórakoztató park gyerekeknek 2019. május 3., péntek  12.00 Harangszóra ebéd a főtéren  13.00 Újvári Szabina zenés műsora  14.00 A Dancing Boots és a Country Linedance Club műsora  14.30 Az Amira Hastánc és Mozgás Stúdió bemutatója  15.30 A Kovács Tamás Band koncertje  17.00 A Chameleon Jazz Band műsora  19.00 A DC/79 zenekar koncertje  20.30 A Hangfogó zenekar műsora 2019. május 4., szombat  11.00 A Harmónia Dance Stylers táncműsora  11.45 A Vezér Fitness bemutatója  12.00 Harangszóra ebéd a főtéren  12.30 A Feeling Táncstúdió táncműsora  13.00 Az All-Round Force tánc stúdió bemutatója  13.45 A Pozitív Centrum Táncművészeti Egyesület táncműsora  14.30 A Kantrijó zenekar koncertje, közreműködik Tikász Sándor és Pikó Sándor  16.30 A Happy & Band műsora  18.00 A Sun Girls Abba Tribute zenekar koncertje  20.00 A PASO együttes koncertje 2019. május 5., vasárnap  09.00 Amatőr és profi főzőverseny kezdete  A versenyzők által készített- ételek folyamatosan kóstolhatók kóstolójegy ellenében, amely a helyszínen megvásárolható, egységára: 600 Ft / adag  12.00 Harangszóra ebéd a Főtéren  12.00 A Harmónia Dance Stylers bemutatója  13.00 A Főzőverseny eredményhirdetése  14.00 Örömtánca Főtéren  Salsa, Bachata, Merenge táncok bemutatója  16.30 A Barrió Latinó zenekar koncertje  18.00 Zenés áhitat a Nagytemplomban  19.00 Az 50+ zenekar koncertje Ezen a hétvégén a gasztronómia számtalan arcát mutatja be, szombaton és vasárnap a profik mellett fakanalat ragadhatnak az amatőr főzőmesterek is. Minden évben csapatok tucatjai árasztják el ínycsiklandozó illatokkal Debrecen főterét. Mindkét napon értékes nyereményekért főzhetnek a legjobbak. A szakmai zsűri mellett a közönség sem marad le a kóstolásról, kóstolójegyekkel mindenki megkóstolhatja a versenyzők által készített finomságokat. A Pulykanapok különleges rekordot is tudhat magának, évről-évre nagyszabású ebédet rendezik a város főterén, az étvággyal pedig soha nincs gond, jó ebédhez szól közben a nóta. Időpont: 2019. május 3 - 5. A SZERVEZŐK AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJÁK!

Jön az ünnep, 7500 tonna füstölt húst teszünk magunkévá


Gyermekeknek szánt vitaminkészítmények reklámozását vizsgálják

!!!Szeptembertől kötelező a bárányhimlő elleni védőoltás

Szeptembertől a kötelező védőoltások közé kerül a bárányhimlő elleni oltás - jelentette be Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár keddi sajtótájékoztatóján, Budapesten.   Müller Cecília megbízott országos tisztifőorvos közölte, 13-16 hónapos korban kapják meg a gyermekek a védőoltást, amelyre 1,3 milliárd forint költségvetési forrás jut. A teljes védettséghez két oltásra van szükség.     Az egészségügyért felelős államtitkár úgy fogalmazott, hogy a 20. században indult hazai immunizációs programnak köszönhetően Magyarország "biztonságos szigetté" vált Európában, a magyar védőoltási rend példaértékű, amire az állam évente 10 milliárd forintot költ.     Horváth Ildikó kiemelte, hogy a nem kötelező, de ingyenesen igénybe vehető humán papilloma vírus (HPV-) elleni védőoltást a 7. évfolyamra járó lányok 82 százaléka vette igénybe tavaly. Dolgoznak azon, hogy ezt az oltást a fiúkra is kiterjesszék.     A bárányhimlő okozta megbetegedés elleni védekezésre kitérve elmondta, a bárányhimlő a bejelentett fertőző megbetegedések felét adja, 1998 óta a regisztrált fertőzések száma 28 000 és 52 000. Egy komolyan veendő betegségről van szó,  amely egyes esetekben maradványtünetekkel gyógyulhat - emelte ki az államtitkár.      Müller Cecília hozzátette: hogy a védőoltással megelőzhető fertőző betegségek mára szinte eltűntek, évente néhány, jellemzően behurcolt esetet jelentenek csak.     Magyarországon a legkorszerűbb oltóanyagokkal oltanak, és ezek biztonságosságát mutatja, hogy a 2,5 millió adag védőoltás beadása során mindössze 179 oltási reakcióval kapcsolatos bejelentés érkezett a hatósághoz - ismertette.     Kérdésre válaszolva elmondta, Magyarországon felismerik a védőoltások jelentőségét, így nem jellemző, hogy a szülők elutasítják azokat.      Ledia Lazeri, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) magyar irodájának vezetője azt hangsúlyozta, hogy Magyarországon nagyon jó, 98 százalékos a különböző fertőző betegségek elleni úgynevezett átoltottság.     Az európai immunizációs hét (április 23-30.) kapcsán Ledia Lazeri elmondta, a különböző védőoltásoknak köszönhetően az európai régióban a legtöbb gyermek és felnőtt védve van többek között a kanyaró, a rubeola, a szamárköhögés, a járványos gyermekbénulás vagy a tbc ellen. Felhívta ugyanakkor a figyelmet, hogy tavaly az európai régióban 82 ezren betegedtek meg és 72-en meg is haltak kanyaróban, egy olyan betegségben, amely ellen létezik védőoltás.     Az oltások nem csak a fertőző betegségek ellen védenek, de bizonyos daganatos elváltozások kialakulása ellen is hatásosak, mint például a humán papilloma vírus (HPV) okozta méhnyakrák vagy a hepatitis B okozta májgyulladás nyomán kialakuló májdaganat - emelte ki.     Ledia Lazeri kitért arra, hogy a WHO az európai immunizációs hét kapcsán megünnepli a vakcináció hőseit - így az oltóanyag-kutatókat, a döntéshozókat, az egészségügyi dolgozókat, a média képviselőit -, akik a saját területükön járulnak hozzá a védőoltások fontosságának elterjesztéséhez.      A bárányhimlő elleni védőoltással tizenkettőre bővült az életkorhoz kötött kötelező védőoltások száma. Ezek: a gümőkór (tbc), a torokgyík, a szamárköhögés, a merevgörcs (tetanus), a járványos gyermekbénulás, a mumpsz, a kanyaró, a rózsahimlő (rubeola), haemophylus influenzae b (Hib), a hepatitis B, a pneumococcus baktérium és a szeptembertől bevezetendő bárányhimlő elleni oltás. (MTI)

Kanyarós lett egy szombathelyi betegszállító


3 hetet kell várni, hogy az ember bejusson egy szakrendelésre

8,5 év meló, és ha nem eszel, meg is van egy kis lakás

Ahhoz, hogy egy fiatal fizetéséből lakást vegyen, Budapesten több mint kétszer annyi ideig, 8,5 évig kell dolgoznia észak-magyarországi társához képest, aki már 3,6 évnyi regionális átlagjövedelemből meg tud venni egy 60 négyzetméteres ingatlant - derült ki a Takarék csoport legújabb kutatásából, amelyről közleményben tájékoztatták kedden az MTI-t.     Budapesten egy négyzetméter lakásért átlagosan 1,71 havi jövedelmet kell kifizetni, Észak-Alföldön 1,31 havi régiós átlagbért, Nyugat-Dunántúlon 1,29-et, Dél-Alföldön 1,05-öt, Dél-Dunántúlon 1,03-at.     Kevesebb mint egyhavi keresetből a Közép-Dunántúlon és Észak-Magyarországon lehet megvenni egy négyzetméter lakást.     A fővárosban az állami támogatások egy háromgyerekes családnál egy új lakás értékének harmadát, egy községben majdnem a kétharmadát is kitehetik - jegyezték meg.      Azt is részletezték: három gyermeket vállaló, 60 négyzetméteres új lakást vásárló családok esetében a fővárosban a lakás értékének 32,5 százalékát éri el az állami támogatások összege, a megyeszékhelyek és városok esetében 51-59 százalékos mértékű az arány, míg a községekben majdnem 62 százalék.     A használt lakásokhoz felvehető támogatás a fővárosban egy két gyermeket vállaló házaspár esetében egy átlagos árú 60 négyzetméteres lakásnál a vételár kevesebb mint 5 százalékára elég a 2018 decemberében fennálló szabályok alapján. A községekben viszont majdnem 30 százalékot tesz ki ez az arány, míg a megyeszékhelyeken 10, a városokban pedig 15 százalékot.     A tavalyi negyedik negyedévben megvásárolható, szabad új fővárosi lakások árát alapul véve a két gyermeket vállaló, 60 négyzetméteres lakást vásárló családok esetében az állami támogatások összege Külső-Pesten 9,9, Belső-Pesten 7,8, Budán 7,1, míg a belvárosban a lakás értékének 5,6 százalékát teszi ki.     A három gyermeket vállalóknál Külső-Pesten 33, Belső-Pesten 26, Budán 23,5, míg a belvárosban 18,7 százalékos támogatási arány érhető el.

Ajaj: egyre többen vesznek fel egyre több személyi hitelt


Hitelek: ott tartunk, ahol 10 évvel ezelőtt

Nem mindegy, hogy úsznak vagy elmerülnek - A Szabadúszók című filmről

Egy négyszög soha nem fog beleilleni egy körbe – hangzik el a 2018-as év egyik legnagyszerűbb filmes alkotása, a Szabadúszók című francia vígjáték elején. Elvileg ez valóban így van, ám a húsvéti hosszú hétvégén az Apolló moziban a nézők kérésére az úgynevezett közönségsiker-sávban újra levetített film kapcsán mindennek az ellenkezőjéről győződhettünk meg.  Mégpedig azért, mert a Gilles Lellouche rendező filmje van olyan bátor, hogy mer mindenféle konvencióval, berögzült sztereotípiával, előítélettel szembemenni. A történet középpontjában ugyanis egy csapat férfi szinkronúszó áll – ami önmagában véve szokatlan, hiszen hajlamosak vagyunk azt feltételezni, hogy ezt a sportágat csak nők űzik. Épp ezért sokan – hasonlóan, mint a férfi balettosok esetén – „homároknak”, azaz homoszexuálisoknak tartják azokat a hímnemű embereket, akik belevágnak ebbe az egyébként gyönyörű, de igen nehéz tevékenységbe. A film erre a sztereotípiára cáfol rá legelőször, amikor megmutatja: a férficsapat tagjai egytől egyig a nőket szeretik – ki házasságban él, ki épp „szingli”, de nagyon szeretne összejönni egy „belevaló” nővel, ki pedig, mint például Laurent (Guillaume Canet) – s itt következik a következő sztereotípia lebontása – épp válófélben van. Úgy van válófélben, hogy – a berögzült meggyőződésekkel ellentétben, mely szerint a legtöbbször a férfi „a hunyó” egy kapcsolat elromlásában – itt a feleség az, aki elhagyja, szó szerint faképnél hagyja az egyébként családcentrikus, s súlyos dadogása ellenére a fiáért mindenre képes férjet és apát. Talán már ebből a felvezetőből is érzékelhető, hogy a szinkronúszásba belevágó férficsapat tagjainak mindegyikét eléggé megviselte már az élet ahhoz, hogy valahol mindezt kompenzálja. Hiszen – középkorú emberek lévén – itt már nemcsak a párkapcsolatokkal, hanem a munkahelyekkel, s ezen keresztül az egzisztenciával is egyeseknél súlyos probléma merül fel. Mindezek levezetésére azonban nemcsak az edzések tökéletesek, hanem az azt követő szaunázások is, ahol a férfik egymásnak mint jóbarátoknak, mindenféle, a másik élethelyzete fölötti ítélkezés nélkül elmesélik az adott szorult helyzetüket, így a fizikai dresszúra után lelkileg is megkönnyebbülnek. Pláne úgy, hogy – szintén a sztereotípiával szemben – nem férfi, hanem női edzőjük van, rögtön kettő is, Delphine (Virginie Efira) és Amanda (Leila Bekhti), akik szintén meglehetősen sérültek – mind lelkileg, mind fizikailag -, s az, hogy a vezetőik sem tökéletesek, szintén nagyban hozzájárul a csapat tagjai önbizalmának némi megerősödéséhez. Így nem kell hozzá sok idő, hogy mindezen pozitív élmény hatására igen nagy fába vágják a fejszéjüket. Világbajnokságot hirdetnek Norvégiában a férfi szinkronúszásból, s a csapat – a két edző maximális támogatása mellett – úgy dönt, hogy indul a megmérettetésen. Ami miatt aztán a szűkebb környezetüktől – így tulajdonképp a társadalomtól is – megint kapnak hideget és meleget, az egyikük, Bertrand (Mathieu Amalric) felesége (Claire – Marina Fois) például azzal vádolja őket, hogy ez nem is sport, hiszen „nem úsznak, hanem elmerülnek”, s ezt a kritikát a feleség természetesen szimbolikusan a férje életére is vonatkoztatja. A film vége azonban megmutatja, hogy mire képes egy csapat „lúzernek” tartott férfi és két nő, ha valamit nagyon akar. Így Gilles Lellouche filmje számomra leginkább a küzdés, a soha fel nem adás története. Aminek következtében – mivel az egyik legfontosabb elem a produkciójukban a vízben alkotott kör – a négyszögbe, azaz a medence négyszögébe a kör mégiscsak képes beleilleni. Nem is akárhogyan. Hogy hogyan, arról győződjenek meg Önök. Keressék ezt a rendkívül tanulságos, ugyanakkor szórakoztató alkotást a mozikban. Ha megnézik, nemcsak, hogy nem fognak csalódni, hanem talán kicsit más szemüvegen, azon a bizonyos „úszószemüvegen” keresztül nézik, látják majd a világot. Gyürky Katalin 

Magyar kisfilm a cannes-i filmfesztiválon


Nagypéntek van, ez az év legcsendesebb napja

Idén ezeket mondta Orbán Viktor Tusnádfürdőn

Minden európai országnak joga van megvédeni keresztény kultúráját, a hagyományos családmodellt, és jogában áll elutasítani a bevándorlást - hangsúlyozta Orbán Viktor szombaton Tusnádfürdőn, a 29. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor zárónapján tartott előadásában.      A miniszterelnök a szabadtéri színpad előtt összegyűlt többezres hallgatóság előtt a legutóbbi Tusványos óta eltelt évre visszatekintve felidézte: a kárpát-medencei magyarság átugrott egy lélektani küszöböt, köszönthették az egymilliomodik visszahonosult magyar állampolgárt.      Úgy értékelte: a magyar kormány nyolc év folyamatos kormányzás után áprilisban négy év újabb munkára kapott esélyt, és felhatalmazást arra, hogy kiépítsen egy új korszakot.      Elmondta: a magyar nemzetegyesítés folyamata átváltozott nemzetépítéssé, amelynek áprilisban tartották a főpróbáját.      A választási eredmények azt igazolják, hogy a magyar nemzetépítés sikeres.       Bebizonyítottuk, hogy mi magyarok képesek vagyunk megérteni bonyolult és összetett helyzetünket, és ha kell, egy akarattal képesek vagyunk dönteni sorsukról, egy nemzetként mozdulni - fogalmazott.      "Székelyföldről azt mondhatom, hogy a külhoni magyarok kiálltak az anyaországi magyarok mellett, minden itt leadott voks felelősségvállalás, volt Magyarországért. Ezt a felelősségvállalást és kiállást köszönöm most meg" - jelentette ki a kormányfő.      Orbán Viktor szerint a 2010-es kétharmados győzelem arra felhatalmazás a kormánypártoknak, hogy új rendszert építsenek: ami a gazdaságban egy magyar modellt, a politikában egy nemzeti és keresztény alapokon nyugvó új alkotmányos rendet jelentett. Úgy értékelte: a 2014-es győzelemmel a rendszer stabilizálására kaptak felhatalmazást.      Az idei választás eredménye nyomán Orbán Viktor szerint a korszaképítés a feladat, vagyis az, hogy kulturális korszakba ágyazzák a politikai rendszert.       "Új szellemi és kulturális megközelítésre van szükség a harmadik kétharmad után, és mi tagadás szeptembertől nagy változások előtt állunk" - fogalmazott.     Az eddig fölépült rendszer stabilitásáról szólva a miniszterelnök felidézte: a 2009-es mínusz hat százalékos "növekedésről" 2017-ben Magyarország plusz négy százalékot teljesített, az ország által megtermelt érték 2010-ben 22 224 milliárd forint volt, most pedig 38 183 milliárd.      "A 2008-as válság miatt felvett hiteleket visszafizetettük, az IMF-et hazaküldtük, a hiányt kordában tartjuk, az államadósságot pedig 85 százalékról 71 százalékra vittük le" - sorolta. Hozzátette: 756 ezerrel többen dolgoznak ma Magyarországon mint 2010 előtt, a bérek 60 százalékkal nőttek, a demográfia termékenységmutatója 1,25-ről 1,5-re nőtt, a bűncselekmények száma felére csökkent.      Erre a stabilitásra alapozva a kormány olyan nagy célokat tűzött ki, amelyeket korábban elképzelhetetlennek gondolt: 2030-ra Magyarország az Európai Unió öt legjobb életminőségű országa közé tartozzon, megálljon a népesedési hanyatlás, a gyorsforgalmi utak érjék el a határokat, valósuljon meg az energiafüggetlenség, épüljön fel az új magyar honvédség - mondta.      Orbán Viktor a Kárpát-medence újjáépítését nevezte Magyarország egyik legfontosabb tervének. A miniszterelnök úgy fogalmazott, "véget ért a száz év magyar magány korszaka. Újra erősek vagyunk, elszántak vagyunk, bátrak vagyunk, van erőnk, van pénzünk, vannak erőforrásaink".      Hozzátette: az elmúlt években Magyarország bebizonyította szomszédjainak, hogy "aki a magyarokkal együttműködik, az jól jár".      Orbán Viktor elmondta, Magyarország azt ajánlja a szomszédjainak, hogy teremtsék meg a gyorsvasút-, és autópálya-összeköttetéseket, kössék össze energiahálózataikat is, valamint hangolják össze védelmi politikájukat és  haderőfejlesztéseket.      A közös építkezéshez kölcsönös tiszteletre van szükség - figyelmeztetett.      Orbán Viktor jelezte: a magyarok megértik, hogy a románság számára ünnep az idei centenárium (az Erdély és a Román Királyság egyesülését kikiáltó 1918-as gyulafehérvári román nemzetgyűlés), de annak megértését kérik, hogy a magyarok számára "ezen nincs mit ünnepelni".      Kijelentette: szembe kell nézni azzal, hogy a modern Románia száz éve nem tud mit kezdeni azzal a természeti ténnyel, hogy itt él másfél millió magyar, és Bukarest azt mondja, Székelyföld nem is létezik.       A kormányfő jelezte: egyetért az RMDSZ ünnepi szlogenjével (Ezer év Erdélyben, száz év Romániában), ez kifejezi, hogy Székelyföld akkor is létezett, amikor a modern Románia még nem létezett, és Székelyföld akkor is létezni fog, amikor már egész Európa behódolt az iszlámnak - mondta Orbán Viktor.      Ahelyett hogy tagadnánk a valóságot, fogjuk fel inkább ezt a helyzetet erőforrásként. Tekintsünk Erdélyre erőforrásként, akarjunk erősödő Székelyföldet, erősödő magyarságot. Ez erőgyarapodást jelent Románia számára is - fogalmazott.   A Kárpát-medencén túlmutató regionális építkezésről szólva Orbán Viktor öt tézisben fogalmazta meg, hogyan foglalhatja el Közép-Európa méltó helyét Európában.      Kijelentette: minden európai országnak joga van megvédeni keresztény kultúráját, joga van elutasítani a multikulturalizmus ideológiáját.      Minden országnak joga van védelmébe venni a hagyományos családmodellt, és azt vallani, hogy "minden gyereknek joga van egy anyához és egy apához" - szögezte le Orbán Viktor.      A közép-európai országok jogának nevezte, hogy megvédjék a nemzetstratégiai szempontból kulcsfontosságú gazdasági ágazataikat és piacaikat.      Alaptézisnek tekintette, hogy minden országnak jogában áll megvédeni határait, és elutasítani a bevándorlást.      Azt is alaptézisnek nevezte, hogy minden országnak joga van a legfontosabb kérdésekben ragaszkodni az egy nemzet és egy szavazat elvéhez, amelyet szerinte az EU-ban sem lehet megkerülni.       "Azt állítjuk, mi közép-európaiak, hogy van élet a globalizmuson túl, nem az az egyetlen járható út, Közép-Európa útja pedig a szabad nemzetek szövetségének útja" - jelentette ki a miniszterelnök.      Kitért arra is, hogy jelenleg primitív Oroszország-politikát folytat az unió, ehelyett "tagolt Oroszország-politikára lenne szükség". Orbán Viktor hozzátette: Magyarország, az egész Kárpát-medence és Európa biztonsága ma azon múlik, hogy Törökország, Izrael és Egyiptom elég stabil ország-e ahhoz, hogy megállítsa a muszlim beáramlást.      Ha e három ország közül bármelyik elveszíti stabilitását, annak súlyos következményei lesznek Európa biztonságára - mondta a kormányfő.      Orbán Viktor megállapította: Európa jelenlegi vezetői alkalmatlanok, nem tudták megvédeni a kontinenst a bevándorlástól. Úgy fogalmazott: az európai elit csődöt mondott, és ennek a csődnek szimbóluma az Európa Bizottság, amelynek napjai ugyanakkor megvannak számlálva.      Rámutatott: az Európai Bizottságnak az alapszerződések szerint pártatlannak, elfogulatlannak kell lennie, és garantálnia kell a négy szabadságot.       Ehelyett a bizottság ma pártos, mert a liberálisok pártján áll, elfogult, mert Közép-Európa ellen dolgozik, és nem barátja a szabadságnak, mert a szabadságok helyett egy európai szocializmus felépítésén dolgozik - jelentette ki.      Orbán Viktor szerint a kizárólagosan liberális európai elit azért mondott csődöt, mert megtagadta gyökereit, és egy keresztény alapokon nyugvó Európa helyett a nyílt társadalom Európáját építi.      "A keresztény Európában a munkának becsülete volt, az embernek méltósága volt, a férfi és a nő egyenlő volt, a család a nemzet alapja volt, a nemzet Európa alapja volt, az államok pedig garantálták a biztonságot. A mai nyílt társadalom Európájában nincsenek határok, az európai emberek lecserélhetők bevándorlókra, a család tetszés szerint variálható együttélési formákká vált, a nemzet, a nemzeti öntudat és nemzeti érzés negatív és meghaladandónak minősül, és az állam többé nem garantálja a biztonságot Európában" - állapította meg. Hozzátette: a liberális Európában az európaiság egy tartalom nélküli forma maradt.       Orbán Viktor szerint a liberális demokrácia átfejlődött "liberális nem-demokráciává". Liberalizmus van, demokrácia meg nincs - hangoztatta, hozzátéve, a demokrácia hiányát azzal lehet alátámasztani, hogy Nyugat-Európában általánossá vált a szólásszabadság korlátozása és a cenzúra.      A miniszterelnök szerint a 2019-es európai parlamenti választásokra kell összpontosítani, a választás pedig egyetlen közös komoly európai kérdésről, a bevándorlásról szólhat.      Azt mondta, ha bevándorlásról dönt Európa, akkor az európai elitről is dönt, arról, hogy jól kezelte-e a bevándorlás kérdését.      Véleménye szerint az európai elit ideges, mert a választás Magyarország számára kedvező eredménye miatt Európa nagy ívű átalakítása, a Soros-terv elakadhat. Szerinte elakadhat az európai választásokon a nagy cél, hogy Európát átalakítsák és átléptessék a kereszténység utáni és a nemzetek utáni korszakba.      A liberális demokráciának van alternatívája: a kereszténydemokrácia - mutatott rá. Csalinak nevezte azt a megközelítést, hogy a kereszténydemokrácia is lehet liberális. Kijelentette: a kereszténydemokrácia - ha úgy tetszik - illiberális.      A liberális demokrácia a multikulturalizmus oldalán áll, bevándorláspárti és a variálható család modelljét vallja. Ezzel szemben a kereszténydemokrácia elsőbbséget ad a keresztény kultúrának, bevándorlásellenes és a keresztény család pártján áll - mondta Orbán Viktor.      A miniszterelnök szerint a jövő évi európai parlamenti választásokon nemcsak a liberális demokráciának lehet búcsút mondani, hanem a '68-as elitnek is. Tusványoson tartott előadásában úgy vélekedett, hogy a 1968-as generáció helyett az 1990-es antikommunista, keresztény, nemzeti elkötelezettségű generációnak érkezett el az ideje.      "Harminc éve még azt gondoltuk, hogy Európa a jövőnk, most azt gondoljuk, mi vagyunk Európa jövője" - zárta tusnádfürdői előadását Orbán Viktor miniszterelnök. (MTI)

Orbán: Építsük közösen újra a Kárpát-medencét!


Potápi: köszönet a diaszpóra szervezeteinek a magyarság melletti kiállásáért

Meglendíti az autópiacot a nagycsaládosok autótámogatása

Az új autók piaca több ezer darabbal bővülhet már az idén a magyarországi autókereskedők várakozásai szerint a nagycsaládosok autóvásárlását támogató kormányzati program hatására.      Járműkereskedő cégek tapasztalatai szerint február óta ugrásszerűen megnőtt a vásárlói érdeklődés és ajánlatkérés a márkakereskedésekben a családi modellekre vonatkozóan, ami egyértelműen a családvédelmi akcióterv bejelentésének tulajdonítható. Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára a héten ismertette az autóvásárlási akció részleteit, ez alapján már a kereskedések is differenciált ajánlatokkal állhatnak elő.      Markó Zoltán, a Duna Autó Zrt. kereskedelmi és marketing igazgatója az MTI-t arról tájékoztatta, hogy több kategória is szóba jöhet a nagycsaládosok számára, az egyterű gépjárművektől egészen a nagyobb szabadidő autókig. Saját, 18 márkát tartalmazó kínálatukból például 25 modell felel meg a kormány által megfogalmazott feltételeknek - közölte.       A modellek többsége a jelenleg népszerű városi terepjárók kategóriájába tartozik - ismertette. Ebben a kategóriában a legtöbb modell hétszemélyes változatban is elérhető - hívta fel a figyelmet -, például a Honda CR-V, a Hyundai Santa Fe, a Kia Sorento, a Mitsubishi Outlander, a Nissan X-Trail, a Skoda Kodiaq, a Seat Tarraco vagy a Volvo XC90 és a Peugeot 5008.      A könnyebben átalakítható egyterű gépkocsik esetében  is növekedést hozhat az akció - jelezte. A húzómodell itt valószínűleg a Dacia Lodgy lesz - vélekedett, hozzátéve:  olyan egyterűek közül lehet választani, mint a Fiat 500L Living, a Renault Grand Scenic, vagy a 10 millió feletti kategóriából a Renault Espace, a Seat Alhambra.      A kisbusz-kínálat ugyancsak felkeltheti a családosok érdeklődését, ilyen lehet a Fiat Ducato, a Fiat Talento, a Peugeot Traveller, a Peugeot Expert és a Peugeot Boxer kombi változatai, a Renault Trafic, a Nissan Evalia vagy a Nissan NV200 kombi.       Megjegyezte: a gyártók egykori "dobozos" autókat is tovább alakítottak annak érdekében, hogy a vevői igényeket minél jobban kielégítsék, és személyszállításra is alkalmasak legyenek, így jöhet szóba a Fiat Doblo Panoráma és a Peugeot Rifter.      Rámutatott: nemcsak a modellpaletta sokszínű, hanem az árak is  széles spektrumon mozognak. A szabályoknak megfelelő legolcsóbb autó jelenleg 3,5 millió forintért érhető el, de a vevők jóval 10 millió forint feletti kínálatból is választhatnak.       A Duna Autó Zrt. 30 éve van jelen az autópiacon, óbudai telephelyén 18 márka kereskedése és 21 márkaszervize működik. A cég 2018-ban mintegy 5000 autót értékesített, ebből 4500 új autó volt. Éves árbevétele 2018-ban elérte a 25 milliárd forintot.      A magyarországi újautó-piac egyik legfőbb szereplője, a Volkswagen konszern márkáinak importőre, a Porsche Hungaria szintén arról számolt be, hogy a Volkswagen, VW haszonjármű,  Skoda, SEAT és Audi kereskedéseknél érezhetően megnőtt a vevői érdeklődés.       Vérten Sándor kommunikációs igazgató az MTI-nek elmondta, hogy a jogszabály végrehajtása még módosulhat, de már látszik, hogy az akció bejelentésére a piac megmozdult, ez jó néhány ezerrel növelheti az eladott új autók számát.       A Porsche Hungariához tartozó márkakereskedők valószínűleg jó néhány száz darabos eladást köthetnek majd a családvédelmi akcióhoz - tette hozzá.       Megjegyezte: a márkák eladását ugyanakkor eltérő mértékben fogja felpörgetni a lehetőség, hiszen különbözik a vevőkörük. Az importőr arra számít, hogy az akció keretében főleg a Skoda és a Volkswagen modellek fogynak majd jobban.        Elmondása szerint az importőrhöz tartozó valamennyi márka rendelkezik olyan modellel, amely az akció szabályainak megfelel, és a nagycsaládosok érdeklődését felkeltheti. Ilyen a Volkswagen Sharan és a Touran, a VW haszonjárművek közül a Caddy, a Caddy Maxi, az Audi Q7, a SEAT Alhambra és a Tarraco, a Skoda Kodiaq és a Kodiaq RS.      Vérten Sándor jelezte: a márkakereskedők várhatóan egyedi ajánlatokkal is fokozzák majd az akció sikerét.      A Porsche Hungariához tartozó csaknem 100 autókereskedés mintegy 37 ezer gépkocsit adott el 2018-ban. A Porsche Hungaria Kft. árbevétele tavaly elérte a 330 milliárd forintot a cég korábbi tájékoztatása szerint. (MTI)

James Bond is elektromos autóra vált


Ezek a magyarok kedvenc autómárkái