TIME DATE
Ma Jónás és Renátó nap van.

Fenyő-gyilkosság: Gyárfás Tamás tagadta bűnösségét
Duális Fórum a GTK-n
Súlyos balesetekkel indult a hét
A Google titokban milliók egészségügyi adataihoz jutott hozzá

Fenyő-gyilkosság: Gyárfás Tamás tagadta bűnösségét

Tagadta bűnösségét a Fenyő-gyilkosság ügyében felbujtóként előre kitervelten elkövetett emberöléssel megvádolt Gyárfás Tamás médiavállalkozó, sportvezető a Fővárosi Törvényszék előkészítő ülésén kedden.     Fenyő János médiavállalkozót 1998-ban ölte meg Budapesten Jozef Rohác, aki az emiatt kiszabott jogerős szabadságvesztését tölti.     Az ügyészség jelen eljárásban azzal vádolja Gyárfás Tamást, hogy ő bízta meg az azóta már más ügyekben jogerősen elítélt Portik Tamást és Tasnádi Pétert Fenyő János megölésével, és Portik Tamás meg is szervezte a gyilkosságot. (Emiatt Portik Tamás ellen is folyamatban van perújítási eljárás.)     Kedden a törvényszéken Gyárfás Tamás tagadta bűnösségét, és több mint egyórás vallomásában többek között azzal érvelt, hogy személyiségétől idegen az erőszak, Fenyő Jánossal fennálló lényeges nézeteltérései pedig már jóval a gyilkosság előtt rendeződtek.     A törvényszék jövő februárra tűzte ki a következő tárgyalásokat, ahol folytatják Gyárfás Tamás meghallgatását. (MTI)

Súlyos balesetekkel indult a hét

Hétfő délelőtt két kamion ütközött össze a 42-es számú főúton Mezőpeterd és Biharkeresztes között. A két kamion sofőr a helyszínen életét vesztette. Délután Hajdúböszörményben, a Külső-Hadházi úton egy személygépkocsi és egy betonmixer ütközött össze. Három ember megsérült a balesetben. Öt nyírfa kiszáradt és a közúti forgalmat veszélyeztette Debrecenben, a Sántha Kálmán és a Károli Gáspár utca kereszteződésében. A debreceni hivatásos tűzoltók hétfő reggel vonultak, kézi erővel a kiszáradt fákat eltávolították. Hétfő délelőtt két kamion ütközött össze a 42-es számú főúton Mezőpeterd és Biharkeresztes között. A berettyóújfalui hivatásos tűzoltókat riasztották, akik a járműveket hőkamerával átvizsgálták, eközben áramtalanították azokat. A két kamion sofőr a helyszínen életét vesztette. A rendőrségi útzár délutánig tartott. Egy fotel gyulladt ki egy családi ház udvarán a debreceni Kunhalom utcában. A megyeszékhely hivatásos tűzoltói egy vízsugárral avatkoztak be. Egy húsz méteres nyárfa egyik ága lehasadt, de a magasban fennakadt. A közúti forgalmat veszélyeztette Debrecenben, a Téglás utcában. A debreceni hivatásos tűzoltók kihúzós létrán át motoros láncfűrésszel távolították el a faágat.  Égerfa dőlt meg és a közúti forgalmat veszélyeztette a debreceni Hajnal utcában. A megyeszékhely hivatásos tűzoltói motoros láncfűrésszel távolították el a fát. Délután Hajdúböszörményben, a Külső-Hadházi úton egy személygépkocsi és egy betonmixer ütközött össze. A hajdúböszörményi hivatásos tűzoltók vonultak, akik elvégezték a feszültségmentesítést. A mixer vezetője nem sérült meg, de a személyautó három utasát a mentőszolgálat kórházba szállította. Fotós: Berettyóújfalui HTP, Hajdúböszörményi KÖ

A Google titokban milliók egészségügyi adataihoz jutott hozzá

A Google médiaóriás titokban amerikaiak millióinak egészségügyi adataihoz jutott hozzá az Egyesült Államok 21 tagállamában - jelentette a The Wall Street Journal című amerikai lap.      A Google az Egyesült Államok második legnagyobb egészségügyi szolgáltatójával, a missouri székhelyű Ascension-hálózattal együttműködve szerzett meg a többi között laboratóriumi eredményeket, orvosi diagnózisokat, kórházi ápolási dokumentumokat.     A Google - amely tőzsdén bejegyzett részvénytársaság - azt állítja, hogy a titokban megszerzett adatokat olyan új szoftver készítésére kívánja felhasználni, amely személyre szabott egészségügyi kezelési lehetőségeket javasol majd a felhasználóknak.     A The Wall Street Journal értesülései szerint sem az orvosokat, sem a betegeket nem értesítették adataik felhasználásáról. A lapnak egy neve elhallgatását kérő forrás azt mondta: "eddig legalább 150 Google-alkalmazott fért hozzá tíz- és tízmilliók adataihoz".      A lap által megkeresett adatvédelmi szakértők azonban kifejtették: a Google akciója törvényesnek látszik, hiszen egy 1996-ban hozott törvény értelmében a kórházak megoszthatják üzleti partnereikkel a náluk kezelt betegek adatait.      A Google szóvivője is nyilatkozott a lapnak. Leszögezte: a vállalat a szövetségi törvényeknek megfelelően járt el és "robusztus védelmet biztosít" a betegek adatainak.      A The Wall Street Journal mindazonáltal megjegyezte: az Ascension alkalmazottai megkérdőjelezték az adatgyűjtések módját és az adatok megosztását.      Az internetóriást egyébként az elmúlt időszakban gyakran érték erőteljes bírálatok az adatvédelem elhanyagolása, vagy egyenesen megsértése miatt. Szeptemberben például a versenyjogi és fogyasztóvédelmi hatóságként eljáró Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) 150 millió dolláros büntetésre ítélte, mivel a cég egyik leányvállalata, a YouTube megsértett egy gyermekek magánéletét és adatait védelmező törvényt. (MTI)

Idén is rekordot döntött az Alibaba forgalma

Idén is rekordbevételt ért el az Alibaba kínai internetes kiskereskedelmi portál hétfőn a szinglik, azaz az egyedülállók napja alkalmából immár tizenegyedszerre tartott kiárusításon, de az éves összevetésű növekedési ütem tovább lassult - derül ki egy, a South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap internetes oldalán kedden megjelent cikkből.     A forgalom értéke idén 268,4 milliárd jüanra (38,4 milliárd dollárra) rúgott, szemben az egy évvel korábbi 213,5 milliárd jüannal (30,7 milliárd dollár). A jüanban számolt bevétel növekedési üteme a tavalyi 27 százalékról 26 százalékra mérséklődött, minden eddiginél alacsonyabb szintre csökkenve.     A Kínából és a világ többi országából érkező megrendelések értéke szűk fél óra alatt elérte a 10 milliárd dollárt, ami tavaly egy órába telt.     Kínában a kilencvenes évek eleje óta minden november 11-én megünneplik a szinglik napját. Az Alibaba a dupla 11-esként is emlegetett naphoz időzített első nagy vevőcsalogató akcióját 2009-ben tartotta meg. A vásár azóta a világ legnagyobb internetes kereskedelmi kiárusításává nőtte ki magát, idei forgalma pedig több mint két és félszerese volt az Egyesült Államokban karácsony előtt megrendezett "fekete péntek" és az azt követő "kiber hétfő" bevásárlónapjain 2018-ban elért együttes árbevételnek.     A szinglik napjának akciói hagyományosan elsősorban az Alibaba Tmall és Taobao nevű e-kereskedelmi platformjaihoz kötődnek, de az idei évben a cég vállalkozások közötti (B2B) platformjai, az AliExpress és délkelet-ázsiai piacon működő Lazada is csatlakozott a nemzetközi fogyasztók még nagyobb mértékű bevonásának érdekében. A nap első 12 órájában a legtöbb, a szárazföldi Kínán kívüli megrendelés Hongkongból, az Egyesült Államokból, Tajvanról, Ausztráliából és Japánból érkezett - írja a SCMP.         A fogyasztásösztönző akciókhoz az Alibaba vetélytársai is csatlakoztak. A JD.com, Kína másik népszerű internetes kiskereskedelmi portálja november 1-étől hirdette meg árengedményeit, és hétfőn reggel 9 óráig 165,8 milliárd jüan (23,7 milliárd dollár) forgalmat produkált. (MTI)

Szörnyetegnek nevezte az általa feldarabolt lányt a szentpétervári történész

Szörnyetegnek nevezte és késes támadással vádolta meg az általa meggyilkolt és feldarabolt élettársát hétfői szentpétervári bírósági tárgyalásán Oleg Szokolov történész.      A 63 éves egyetemi docens elismerte, hogy egy lefűrészelt csövű vadászpuskával agyonlőtte, majd késsel-fűrésszel feldarabolta a 24 éves Anasztaszija Jescsenko aspiránst, több tanulmányának társzerzőjét. Azt mondta ugyanakkor, hogy a nő vita közben elvesztette önuralmát, és késsel támadt rá, amikor elmondta neki, hogy a korábbi házasságából származó gyerekeivel kell töltenie a hétvégét.      "Nagyon szerettük egymást. Már öt éve éltünk együtt" - vallotta a tárgyaláson Szokolov, aki azt is elmondta, hogy feleségül akarta venni Jescsenkót, és a barátainak menyasszonyaként mutatta be.      "Ez a lány, aki csodálatos ideálnak tűnt számomra, szörnyeteggé vált. Féltékeny volt a gyerekeimre, nagyon agresszív lett" - állította.      "Veszekedés közben kifordultunk magunkból. Nem értem, hogy történhetett mindez. Ilyen még sohasem történt, késsel támadt rám" - tette hozzá.      Szokolov a tárgyalóteremben zokogva tanúsított megbánást.      A bíróság a rendőrség kérésének eleget téve elrendelte a tudós január 8-ig tartó ideiglenes letartóztatását.      Szokolovot szombatra virradóra fogták ki a szentpétervári Mojka folyóból, amelybe beleesett, amikor épp az áldozata testrészeinek elsüllyesztésén fáradozott. Hátizsákjában két levágott női kezet, majd lakásában egy lefejezett női holttest több darabját találták meg.       Hétfőre a Jekatyeringofka folyóból - a Mojkától 3 és fél kilométerre - kiemeltek egy csomagot, amely szintén a fiatal nő maradványait tartalmazta. Sajtóértesülések szerint két zsákot még keresnek a rendőrök.       Az ügyről beszámoló brit és francia forrásoktól elérően az orosz jelentések nem tettek utalást arra, hogy Szokolov részeg lett volna, amikor kiemelték a folyóból.      Szokolov a napóleoni kor Francia Becsületrenddel kitüntetett kutatója. Történelmi művei az orosz mellett francia és lengyel nyelven is megjelentek. Franciaországban részt vett a Napóleon születésének 250. évfordulója alkalmából idén tartott megemlékezéseken. Az Oroszországi Hadtörténeti Társaság tagjaként, Jescsenkóval az oldalán gyakran, mutatkozott a kort felidéző ruházatban hagyományőrző rendezvényeken.      A tudósra 15 évig terjedő szabadságvesztést szabhat ki a bíróság. Sajtóértesülések szerint ügyvédei azt szeretnék elérni, hogy ebből csak hármat kelljen leülnie.   (MTI)

Folytatódnak a fejlesztések a Nagysándor-telepen

Új útburkolatot kapott a Síp, a Lant és a Dob utca, megkezdődött az útépítés a Cimbalom és a Kadarcs utcákon. A munkálatok várhatóan december elején fejeződnek be. Hamarosan teljes egészében megoldott lesz a csapadékvíz elvezetés a Nagysándor-telepen.   2012 és 2019 között összesen 17 milliárd forintot fordított a Fidesz-KDNP frakció javaslatára a város a külső városrészek, a kertségek fejlesztésére. A programban javarészt útépítés, útkarbantartás, a közvilágítási hálózat bővítése, csatornaépítés, járdaépítés, játszótér építése, gyalogátkelőhelyek, valamint a buszmegállókban utasvárók létesítése szerepel. Ebben az évben 4,821 milliárd forint szerepelt erre a célra a város költségvetésében. A Kertségi Fejlesztési Programban kiemelt szerep jut a lakossági kezdeményezésre induló útépítéseknek. 2019-ben ilyen fejlesztésekre összesen csaknem 930 millió forintot különített el költségvetésében Debrecen önkormányzata. A Nagysándor-telepen tartott sajtótájékoztatón Széles Diána alpolgármester, a városrész önkormányzati képviselője bejelentette, hogy elkészült a Síp, a Dob és a Lant utcák aszfaltozása. A Síp, Lant és Dob utcák összesen 517 méter hosszban, 4,75 méter szélességben kaptak szilárd burkolatot. „Az útépítések, fejlesztések folytatódnak mind a Nagysándor-telepen, mind a városban. Nem csak a kampányidőszakban pörögnek fel a munkálatok, a városvezetés hosszútávú fejlesztési stratégiával rendelkezik” – hangsúlyozta az alpolgármester. A Síp-Lant-Dob utcákban a zárt csapadékvíz-elvezető rendszer építése a „Debrecen, Nagysándor telep, Vulkán telep (Fészek lakópark) csapadékvízelvezetése” nevű projekt keretein belül augusztus 27-én már befejeződött, mely összesen 20 utcát érintett és bruttó 450 millió Ft volt. Az útépítés a három utcában 2019. szeptember 9-én kezdődött meg. A beruházás keretein belül az útépítéshez kapcsolódóan a szükséges közműkiváltások is megtörténtek. A beruházás költsége: bruttó 75.135.659 Ft volt. Széles Diána hozzátette: „A csapadékvíz elvezetése folytatódik a Nagysándor-telepen, a következő időszakban a Császár Péter és a Tegez utcák vízelvezetését oldjuk meg. Célunk, hogy a Nagysándor-telepen élők méltó körülmények között közlekedhessenek.” A Kadarcs utcán jelenleg aszfaltoznak, a beruházás költsége bruttó 35 millió forint. A munkálatok várhatóan december elején fejeződnek be. Ezen felül a Nádsíp utcán kivitelezői szerződéssel rendelkezünk, azonban az időjárási körülmények miatt a kivitelezési munkálatok 2020 tavaszán fognak megkezdődni. Amint azt Széles Diána alpolgármester, a településrész önkormányzati képviselője e helyszínen 2019. november 11-én tartott sajtótájékoztatóján elmondta, a Cimbalom utca a Kishegyesi út felől egy hosszabb, a Torockó utca felől pedig egy rövidebb – a Gyulai utcáig tartó – szakaszon aszfaltozott. A két említett szakasz közötti rész a Kishegyesi út felől jelenleg már meglévő burkolattól a Torockó utcáig összesen 197 méter hosszban, 5,5 méter szélességben kap aszfaltburkolatot. Az út jobboldalán a lakók igényeit szem előtt tartva járda épül meg. A beruházás keretében az útépítéshez kapcsolódóan a közvilágítás átépítésével együtt az ivóvízvezeték átépítése is megtörtént. A munkálatok 2019. november 5-én kezdődtek és – az időjárási körülményektől függően – várhatóan december első felében fejeződnek be. A beruházás költsége bruttó 52.404.912,- forint, melyet az önkormányzat saját forrásból finanszíroz. A Cimbalom utca az aszfaltozás befejezése után lakó-pihenő övezeti besorolást kap, kétirányú forgalmi rend lesz érvényben. Fotók: Miskolczi János

Újra jön a CSAK egy nő?! szimpózium


Mert egy a kenyér…

Súlyos balesetekkel indult a hét

Hétfő délelőtt két kamion ütközött össze a 42-es számú főúton Mezőpeterd és Biharkeresztes között. A két kamion sofőr a helyszínen életét vesztette. Délután Hajdúböszörményben, a Külső-Hadházi úton egy személygépkocsi és egy betonmixer ütközött össze. Három ember megsérült a balesetben. Öt nyírfa kiszáradt és a közúti forgalmat veszélyeztette Debrecenben, a Sántha Kálmán és a Károli Gáspár utca kereszteződésében. A debreceni hivatásos tűzoltók hétfő reggel vonultak, kézi erővel a kiszáradt fákat eltávolították. Hétfő délelőtt két kamion ütközött össze a 42-es számú főúton Mezőpeterd és Biharkeresztes között. A berettyóújfalui hivatásos tűzoltókat riasztották, akik a járműveket hőkamerával átvizsgálták, eközben áramtalanították azokat. A két kamion sofőr a helyszínen életét vesztette. A rendőrségi útzár délutánig tartott. Egy fotel gyulladt ki egy családi ház udvarán a debreceni Kunhalom utcában. A megyeszékhely hivatásos tűzoltói egy vízsugárral avatkoztak be. Egy húsz méteres nyárfa egyik ága lehasadt, de a magasban fennakadt. A közúti forgalmat veszélyeztette Debrecenben, a Téglás utcában. A debreceni hivatásos tűzoltók kihúzós létrán át motoros láncfűrésszel távolították el a faágat.  Égerfa dőlt meg és a közúti forgalmat veszélyeztette a debreceni Hajnal utcában. A megyeszékhely hivatásos tűzoltói motoros láncfűrésszel távolították el a fát. Délután Hajdúböszörményben, a Külső-Hadházi úton egy személygépkocsi és egy betonmixer ütközött össze. A hajdúböszörményi hivatásos tűzoltók vonultak, akik elvégezték a feszültségmentesítést. A mixer vezetője nem sérült meg, de a személyautó három utasát a mentőszolgálat kórházba szállította. Fotós: Berettyóújfalui HTP, Hajdúböszörményi KÖ

Ideje elgondolkodni: 3 nap, 4 halálos áldozat a megyében


Ketten meghaltak Biharkeresztesnél

1-6ár mindig van

1-6ost kapni szégyen. 1-6almas hiba sem fér bele, nem hogy féltucatnyi. 1-6ékony védekezési rendszerhez valószínúleg új játékosok kellenének. 1-6ár mindig van, mennyit képes elviselni egy szurkoló. Ez túlment a 6áron. 1-6odik érzék azt súgja, jelentős javulás nemigen várható. 1-6ározott elképzelés nem árt, mit akar egy csapat játszani. 1-6ártalanul keserves jövőkép sejlik fel hét bajnoki cím után. T.Cs.Zs.

A kokainos gázoló, avagy az igazságtalanságszolgáltatás rejtélyei


59 perc: gyermeki túszdráma Debrecenben

Fenyő-gyilkosság: Gyárfás Tamás tagadta bűnösségét

Tagadta bűnösségét a Fenyő-gyilkosság ügyében felbujtóként előre kitervelten elkövetett emberöléssel megvádolt Gyárfás Tamás médiavállalkozó, sportvezető a Fővárosi Törvényszék előkészítő ülésén kedden.     Fenyő János médiavállalkozót 1998-ban ölte meg Budapesten Jozef Rohác, aki az emiatt kiszabott jogerős szabadságvesztését tölti.     Az ügyészség jelen eljárásban azzal vádolja Gyárfás Tamást, hogy ő bízta meg az azóta már más ügyekben jogerősen elítélt Portik Tamást és Tasnádi Pétert Fenyő János megölésével, és Portik Tamás meg is szervezte a gyilkosságot. (Emiatt Portik Tamás ellen is folyamatban van perújítási eljárás.)     Kedden a törvényszéken Gyárfás Tamás tagadta bűnösségét, és több mint egyórás vallomásában többek között azzal érvelt, hogy személyiségétől idegen az erőszak, Fenyő Jánossal fennálló lényeges nézeteltérései pedig már jóval a gyilkosság előtt rendeződtek.     A törvényszék jövő februárra tűzte ki a következő tárgyalásokat, ahol folytatják Gyárfás Tamás meghallgatását. (MTI)

A novemberi nyugdíjjal érkezik a nyugdíjprémium és a -kiegészítés


Kálmán Olga a DK-s főpolgármester-helyettes politikai főtanácsadója lesz

A Google titokban milliók egészségügyi adataihoz jutott hozzá

A Google médiaóriás titokban amerikaiak millióinak egészségügyi adataihoz jutott hozzá az Egyesült Államok 21 tagállamában - jelentette a The Wall Street Journal című amerikai lap.      A Google az Egyesült Államok második legnagyobb egészségügyi szolgáltatójával, a missouri székhelyű Ascension-hálózattal együttműködve szerzett meg a többi között laboratóriumi eredményeket, orvosi diagnózisokat, kórházi ápolási dokumentumokat.     A Google - amely tőzsdén bejegyzett részvénytársaság - azt állítja, hogy a titokban megszerzett adatokat olyan új szoftver készítésére kívánja felhasználni, amely személyre szabott egészségügyi kezelési lehetőségeket javasol majd a felhasználóknak.     A The Wall Street Journal értesülései szerint sem az orvosokat, sem a betegeket nem értesítették adataik felhasználásáról. A lapnak egy neve elhallgatását kérő forrás azt mondta: "eddig legalább 150 Google-alkalmazott fért hozzá tíz- és tízmilliók adataihoz".      A lap által megkeresett adatvédelmi szakértők azonban kifejtették: a Google akciója törvényesnek látszik, hiszen egy 1996-ban hozott törvény értelmében a kórházak megoszthatják üzleti partnereikkel a náluk kezelt betegek adatait.      A Google szóvivője is nyilatkozott a lapnak. Leszögezte: a vállalat a szövetségi törvényeknek megfelelően járt el és "robusztus védelmet biztosít" a betegek adatainak.      A The Wall Street Journal mindazonáltal megjegyezte: az Ascension alkalmazottai megkérdőjelezték az adatgyűjtések módját és az adatok megosztását.      Az internetóriást egyébként az elmúlt időszakban gyakran érték erőteljes bírálatok az adatvédelem elhanyagolása, vagy egyenesen megsértése miatt. Szeptemberben például a versenyjogi és fogyasztóvédelmi hatóságként eljáró Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) 150 millió dolláros büntetésre ítélte, mivel a cég egyik leányvállalata, a YouTube megsértett egy gyermekek magánéletét és adatait védelmező törvényt. (MTI)

Szörnyetegnek nevezte az általa feldarabolt lányt a szentpétervári történész


Romániai elnökválasztás - A magyarlakta térségekben elmarad a részvétel az országos átlagtól

Duális Fórum a GTK-n

Hét mesterképzését duális formában is elindítja a keresztfélévben a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Kara. A lehetőségekről, a tapasztalatokról és a jelentkezés módjáról tartottak előadást hétfőn a Böszörményi úti campuson.  Elindult a visszaszámlálás, hiszen november 15-én éjfélig lehet jelentkezni a felsőoktatási intézmények 2020 februárjában induló állami ösztöndíjas, vagy önköltséges képzéseire. A Debreceni Egyetemen 35 szak közül válogathatnak azok, akik rendelkeznek a szükséges közép-, illetve felsőfokú végzettséggel, vagy januárban szerzik meg azt. Újdonság a Gazdaságtudományi Kar marketing mesterszakja, amelyre ráadásul hat további képzéssel együtt duális formában is lehet jelentkezni. - Jelenleg 33 hallgatónk tanul duális képzési formában a Gazdaságtudományi Karon, közülük 13-an kaptak diplomát januárban. Az elmúlt évek kedvező tapasztalatai miatt döntöttünk úgy, hogy az eddig elérhető ellátásilánc menedzsment, vezetés-szervezés, számvitel, vállalkozásfejlesztés, valamint a vidékfejlesztési agrármérnök mesterszakok mellett az új marketing, illetve az igen népszerű nemzetközi gazdaság és gazdálkodás mesterképzéseinket is elindítjuk duális formában – hangsúlyozta Fenyves Veronika, a DE GTK oktatási dékánhelyettese a témában tartott fórumon. A rendezvényen elhangzott, hogy a kar több mint 40 partnervállalattal közösen várja a jelentkezőket, akik a képzés végén nemcsak egy piacképes diplomával, hanem egy kétéves szakmai gyakorlattal, vagy akár azonnali munkalehetőséggel is gazdagodhatnak.  - A Debreceni Egyetem vállalati partnerekét egy éve veszünk részt a duális képzésben, és eddig nagyon jó tapasztalatokat szereztünk. Minden szakterületre igyekeztünk gyakornokot felvenni a műszaki részlegtől a gyártásig, így jelenleg négy hallgatónak nyújtunk gyakorlati helyet. A diákok konkrét feladatokat látnak el, így hatékonyan segítik a napi munkát, ők pedig valós szakmai tudásra tesznek szert, ami a szakemberutánpótlás szempontjából számunkra rendkívül előnyős – hívta fel a figyelmet Eisler Kornél, a Neopack Hungary Ktf. pénügyi és adminisztrációs vezetője.   A csütörtöki fórumon a vállalati és hallgatói tapasztalatokon túl a képzés sajátosságairól, valamint a jelentkezés módjáról, feltételeiről is hasznos információkat kaphattak az érdeklődők. A rendezvényt a „Duális képzések fejlesztése a Debreceni Egyetemen (DDE)” című EFOP-3.5.1-16-2017-00007 számú pályázat keretében szervezték.  Sajtóiroda-TB

Élen az élet- és orvostudományban


HPV-történelem a Science Caféban

Kommunikációs kommunikáció: ismét itt egy páratlan debreceni páros

Mint azt hírül adtuk, 10 részes, új műsorsorozat indult Páratlan debreceni párosok címmel az Alföld Televízióban. A műsorfolyam olyan ismert debrecenieket mutat be, akik együtt is élnek és együtt is dolgoznak: 9 házas- és 1 testvérpárt. Vannak köztük fiatalok és 40 éves házasok is, szóba kerülnek a párkapcsolati, a munkaügyi és az érzelmi szempontok egyaránt. Debreceni házaspárok kerülnek tehát reflektorfénybe: őszinte, meghitt beszélgetések, párokkal, akik nemcsak a magánéletben de a munkájukban, hivatásukban is egy útra léptek. Párok, akik őszintén mesélik el megismerkedésük történetét, és azt hogyan tudnak a magánélet mellett a munkában is egy sikeres párt alkotni. A párkapcsolat erősíti a közös munkát, vagy éppen a közös munka erősíti a házasságot, többek között erről is kérdezi őket Tóth Edina, a műsor ötletgazdája, a debreceni Devidion Rendezvényszervzés koordinátora. Jön a hatodik adás: vajon a kommunikációs szakemberek életében könnyebb a kommunikáció a párkapcsolatban és a közös munkában? Kiderül szerdán, július 24-én este 20.00 órától az Alföld Televízió csatornáján!

Karatéból szerelem: ismét itt egy páratlan debreceni páros


Bettiék a Desperadóból: újra egy páratlan debreceni páros

Most érkezett: a Bayern beszáll a DVSC-be!

Többszörösen meg nem erősített információink szerint a Bayern München labdarúgócsapata 80 millió euró körüli összeggel bevásárolja magát a DVSC-be. A bajor óriásklub ezzel 44,4% tulajdonrészt szerez a debreceni fociegyesületben, emellett a megállapodás játékoscserét is előirányoz. - Csak kapkodtuk a fejünket annak hallattán, mennyi német cég fektet be Debrecenben. BMW, Diehl, Thyssenkrupp, Krones, Schaeffler és társaik: ekkora vállalatok bizonyára nem hoznak rossz üzleti döntéseket. Éppen ezért arra jutottunk, beszállunk a debreceni futballbizniszbe, nehogy már pont mi maradjunk ki. A megállapodás az Új Főnix Tervhez – erről a polgármestertől hallottam – idomulva 2030-ig szól – nyilatkozta Uli Hoeness, a Bayern börtönt is megjárt tótumfaktuma. Az ügyben kerestük Szima Gábort, a DVSC első emberét is, aki szokásához híven nem kívánta kommentálni a hírt, pusztán csak annyit mondott: Mindig is kedveltem a Bayernt. A megállapodás kiszivárgott információk szerint többször is hivatkozik a Debrecen-München menetrendszerű légijáratra, miszerint ez lehetővé teszi, hogy amennyiben a Loki vasárnap játszik, a szombaton a Bayernben pályára lépő Lewandowski gyorsan átreppenjen a cívisvárosba gólt rúgni a Fradinak. Ugyanígy lehető válik, hogy amikor a DVSC-nek nincs meccse, Tőzsér és Bódi rúgjon 1-2 szabadrúgás- és szögletgólt a Bundesligában, amire a Bayern egyébként is rá van szorulva. Úgy értesültünk, Takács Tamásban viszont nem lát fantáziát a bajor óriásklub. (Megjegyzés: a hír április elsejei kiadásunkból anyagtorlódás maradt ki, mert nem fért rá az internetre.)

Szaporodnak megyénkben a plüssállattal elkövetett bűncselekmények


Támad a magyar parapók, tízezreket csípett már meg

272 ezren nézték a Debrecen-Ferencváros találkozót

A 6-1-es vendégsikerrel zárult Debreceni VSC-Ferencváros találkozó volt a legnézettebb a labdarúgó OTP Bank Liga 12. fordulójában az M4 Sporton.        Az MTVA sajtóosztályának hétfői közleménye szerint 272 ezer nézőt ültetett a televízió elé a vasárnapi zárómérkőzés, a közvetítés ideje alatt pedig 697 ezren kapcsoltak a csatornára legalább egy percre, míg egy néző átlagosan 47 percet látott az adásból.       A 12. forduló hat mérkőzéséből a közmédia sportcsatornája hármat közvetített élőben: ezekbe 984 ezren néztek bele legalább egy percre, ami a teljes népesség 11 százalékát jelenti. Egy néző átlagosan 66 percet látott a közvetített mérkőzésekből.       Az M4 Sport élőben közvetíti pénteken 19 órától a Magyarország-Uruguay barátságos találkozót, az új Puskás Aréna avató mérkőzését. A csatornán csütörtökön már a válogatott edzését is láthatják a nézők.

Dzsudzsák: még üresen is tele van energiával a Puskás Aréna


Szétverték a Lokit Debrecenben

Artisjus-díjat kapott a Vincze Béla, a Rocksuli alapítója

Tíz zenetanár és tíz előadó vehette át az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda elismeréseit komoly- és könnyűzenei kategóriákban. Két debrecenit is díjaztak.     A szerzők közös jogkezelő egyesülete ezzel a két, tavaly alapított díjjal kíván köszönetet mondani a kortárs darabok elkötelezett terjesztőinek. A díjak pénzjutalommal járó szakmai elismerések, odaítélésükben a szervezet szakembereiből álló vezetősége dönt - közölte az Artisjus az MTI-vel.     Az Artisjus Zenetanári Díjjal azokat a zenepedagógusokat jutalmazzák, akik tanári pályafutásuk során nagy hangsúlyt fektetnek a kortárs magyar zene terjesztésére és missziójuk, hogy a felnövekvő muzsikusnemzedékek anyanyelvükként értsék és interpretálják a kortárs magyar zenét.      Az Artisjus Előadóművészi Díjban azok az előadók részesülnek, akik művészeti tevékenységük során előtérbe helyezik a kortárs magyar darabokat, és küldetésüknek érzik, hogy minél szélesebb közönséghez juttassák el ezeket a zeneműveket.     Könnyűzene kategóriában Előadói díjat nyert Gátos Iván zeneszerző, zongorista, billentyűs; Kézdy Luca jazz hegedűs; Lukács Péter (Peta) gitáros, zeneszerző, hangszerelő, hangmérnök; Serei Dániel jazz dobos és tanár, valamint Szalóki Ági énekes, dalszerző.     Az Előadói díjak komolyzene kategóriájában Bándoli Katalin zenei könyvtáros, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Zenei Gyűjteményének vezetője; Borbély László zongoraművész; Kovács János karmester; a MÁV Szimfonikus Zenekar, valamint Meláth Andrea operaénekes érdemelte ki az elismerést.     A Zenetanári díjak könnyűzene kategóriájában Maróthy Zoltán gitárművész, gitár- és zeneelmélet tanár; Pozsár Eszter jazz-szaxofon előadóművész, a pomázi Teleki-Wattay Művészeti Iskola zenetanára; Szerényi Béla népzenész, hangszerkészítő, művésztanár; Vincze Béla, a debreceni Rocksuli alapítója és vezetője, valamint Warnusz Zsuzsa zongora-művésztanár, kórus-, és művészeti vezető nyerte el az Artisjus díját.      Komolyzene kategóriában Apagyi Mária zongora-művésztanárt, a PTE Művészeti Kar Zeneművészeti Intézet címzetes egyetemi docensét; Fülöp Judit óvodapedagógust, karvezetőt; Keuler Jenő zeneszerzőt, nyugalmazott zeneszerzés tanárt, a debreceni Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskola nyugalmazott igazgatóját; Szeverényi Ilona cimbalomművészt, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem művésztanárát, továbbá Zelinka Tamás nagybőgő-, szolfézs- és általános iskolai tanárt, a Parlando internetes zenepedagógiai folyóirat felelős szerkesztőjét tüntették ki Zenetanári díjjal.

Benedek csillagközi utazásai


Halloween Party a Debreceni Vidámparkban

Elindult az idei csokigyűjtő akció: fotók

Elkezdődött az idei csokigyűjtő akció - jelentették be szerdán sajtótájékoztatón a Fórum Debrecen bevásárlóközpontban. A Bihari Állami Gondozottak Egyesülete (BAGE), a Debreceni Karitatív Testület és a Debreceni Kördáma Egyesület közös szervezésében újra kezdetét vette a „Csoki Gyűjtő Akció” Debrecenben. A szerdai sajtótájékoztatón többek között Széles Diána alpolgármester, a Debreceni Karitatív Testület tiszteletbeli elnöke, a Átányi Ajtony, a FÓRUM Bevásárlóközpont igazgatója és temrészetesen Buzás Lajos, a Bihari Állami Gondozottak Egyesületének elnöke is síkra szállt az akció sikere érdekében. Segíteni idén is egyszerű: csokit dobni a kihelyzett gyűjtőládákba. Így bárki részese lehet egy nyolc éves álomnak. Továbbra is várják a jelentkezéseket iskoláktól, intézményektől, önkormányzatoktól, cégektől, vállalkozásoktól. A cél nem kicsi: 2000 darab mikuláscsomag elkészítése. 2019-ben a Nagyváradon élő állami gondozott és hátrányos helyzetben élő gyerekeknek is édesebbé szeretnék tenni az ünnepeket! Fotók: Bakos Attila

Suliválasztó SuliFÓRUM


Fotók: remek a halloween-i buli a Fórumban

Bekerült a Hungarikumok Gyűjteményébe a dobostorta

Bekerült a Hungarikumok Gyűjetményébe a dobostorta és bővült a Magyar Értéktár is - tájékoztatta az Agrárminisztérium kedden az MTI-t.      Az összegzés szerint a Hungarikum Bizottság döntése alapján a Magyar Értéktár része a jellegzetes dunántúli pásztorhangszer, a hosszifurugla; a regölés, a magyar cifraszűr és a betyárköltészet.      A bővítéssel a Hungarikumok Gyűjteményébe 71 érték, a Magyar Értéktárba 167 érték tartozik.      A közleményben olvasható, hogy Nagy István szerint az értékmentés egyre jobban felértékelődik, ezért fontos feladatnak nevezte a települési, megyei és nemzeti értékek számbavételét, megőrzését, továbbörökítését a Hungarikum Bizottság keddi ülésén.

Libalakoma lesz hétvégén Debrecenben


Tavaly Magyarország exportálta a 12. legtöbb kolbászt a világon

Horváth Ildikó: november 21-én senki ne gyújtson rá!

Az egészségügyért felelős államtitkár arra szólít fel, hogy a november 21-i "Ne gyújts rá!" világnapon senki ne dohányozzon. Horváth Ildikó hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón megjegyezte, még tíz nap van a világnapig, ami elegendő idő a dohányosoknak, hogy felkészüljenek a "kihívásra".      A magyar lakosság 27 százaléka vallja magát dohányosnak, és a dohányzás 10-15 évvel rövidíti meg az életet, számos káros szövődménye ismert, ezért is fontos, hogy a leszokáshoz segítséget kapjanak az érintettek - mondta a tüdőgyógyász végzettségű államtitkár, aki megtévesztőnek tartja az e-cigaretta terjesztésében érdekelt cégek azon álláspontját, miszerint ezek a készítmények segítenek a dohányzásról leszokásban. Hozzátette, ezzel szemben mára bizonyított, hogy ezek a termékek fenntartják a nikotinfüggőséget, valamint az úgynevezett hevített dohánytermékek sem alkalmasak a leszokásra.      Ledia Lazeri, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) magyarországi irodavezetője is megerősítette, hogy az e-cigaretták nem segítenek hozzá a dohányzás elhagyásához. Az adatok szerint a fiatal korban e-cigit használók később nagy valószínűséggel rászoknak a hagyományos cigarettára.      Kiemelte, a WHO üdvözli a magyar kormány ezirányú jogi szabályozását, amely a hagyományos és a dohánytermék-alternatívák használatát egységesen szabályozza.      Arra buzdított mindenkit: csatlakozzon a "kihíváshoz" és egy napig ne dohányozzon, és így tegye meg az első lépést a leszokás felé.      Cselkó Zsuzsanna, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet szervezési és módszertani osztályának vezetője elmondta, Magyarországon a dohányzók 40 százaléka szeretne leszokni, de önerőből csak keveseknek sikerül. A leszokási hajlandóság 50 év körül kezd el erősödni, amikor már egyéb egészségügyi probléma is jelentkezik.      A leszokásban segítséget nyújt a "Gond? Egy szál se!" telefonos applikáció, ami segíti megtervezni és megkönnyíteni a leszokás folyamatát, segít fenntartani a motivációt, de áttekintést kaphat a dohányzó, hogy az utolsó elszívott cigaretta után hogyan alakult az egészségi állapota, vagy mennyi pénzt takarított meg - ismertette.      A szakember szerint a leszokás egyéni döntés, nehéz vállalás, de szakszerű segítséggel lehetséges.

Egyre korábban csináltatnak plasztikai beavatkozásokat a fiatalok


Jövő hét végén a patikákban lesz az oltóanyag

Idén is rekordot döntött az Alibaba forgalma

Idén is rekordbevételt ért el az Alibaba kínai internetes kiskereskedelmi portál hétfőn a szinglik, azaz az egyedülállók napja alkalmából immár tizenegyedszerre tartott kiárusításon, de az éves összevetésű növekedési ütem tovább lassult - derül ki egy, a South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap internetes oldalán kedden megjelent cikkből.     A forgalom értéke idén 268,4 milliárd jüanra (38,4 milliárd dollárra) rúgott, szemben az egy évvel korábbi 213,5 milliárd jüannal (30,7 milliárd dollár). A jüanban számolt bevétel növekedési üteme a tavalyi 27 százalékról 26 százalékra mérséklődött, minden eddiginél alacsonyabb szintre csökkenve.     A Kínából és a világ többi országából érkező megrendelések értéke szűk fél óra alatt elérte a 10 milliárd dollárt, ami tavaly egy órába telt.     Kínában a kilencvenes évek eleje óta minden november 11-én megünneplik a szinglik napját. Az Alibaba a dupla 11-esként is emlegetett naphoz időzített első nagy vevőcsalogató akcióját 2009-ben tartotta meg. A vásár azóta a világ legnagyobb internetes kereskedelmi kiárusításává nőtte ki magát, idei forgalma pedig több mint két és félszerese volt az Egyesült Államokban karácsony előtt megrendezett "fekete péntek" és az azt követő "kiber hétfő" bevásárlónapjain 2018-ban elért együttes árbevételnek.     A szinglik napjának akciói hagyományosan elsősorban az Alibaba Tmall és Taobao nevű e-kereskedelmi platformjaihoz kötődnek, de az idei évben a cég vállalkozások közötti (B2B) platformjai, az AliExpress és délkelet-ázsiai piacon működő Lazada is csatlakozott a nemzetközi fogyasztók még nagyobb mértékű bevonásának érdekében. A nap első 12 órájában a legtöbb, a szárazföldi Kínán kívüli megrendelés Hongkongból, az Egyesült Államokból, Tajvanról, Ausztráliából és Japánból érkezett - írja a SCMP.         A fogyasztásösztönző akciókhoz az Alibaba vetélytársai is csatlakoztak. A JD.com, Kína másik népszerű internetes kiskereskedelmi portálja november 1-étől hirdette meg árengedményeit, és hétfőn reggel 9 óráig 165,8 milliárd jüan (23,7 milliárd dollár) forgalmat produkált. (MTI)

1200 milliárd forint forgalom várható karácsonykor


50 rongy karácsonyra

Exek és leendő exek - A Férjek és feleségek című előadásról

Mindig is úgy gondoltam, hogy a Woody Allen-művészet népszerűségének titka a jó értelemben véve könnyen emészthetőségében rejlik. Mert amíg kétségtelenül nem hiányzik a filmjeiből az intellektuális töltet – erre a legjobb példa a Match Point című alkotása, amelyet két Dosztojevszkij-mű, a Bűn és bűnhődés, valamint A játékos motívumaival pakol tele -, addig a „vesszőparipáját”, az emberi kapcsolatok buktatóit a sajátos humorából fakadóan is annyira mindenki számára érthetően, átláthatóan ábrázolja, hogy azt érezzük, mindez velünk is bármikor megtörténhet. Ugyanez jellemzi – a főhős, az irodalmár és író Gabe Roth személye miatt még az orosz irodalmi allúziók meglétének szintjén is – a Férjek és feleségek című, 1992-ben készült alkotását is, amelyet az Orlai Produkciós Iroda Szabó Máté rendezésében színdarab formájában dolgozott fel, s amelyet a Főnix Rendezvényszervező Kft. jóvoltából 2019. november 10-én, az Őszi Fesztivál keretében Debrecen közönsége is megtekinthetett.  A két baráti házaspár életét láttató történet ugyanis tökéletesen összefoglalja a már megélt vagy épp megélendő élethelyzete miatt mindenki számára ismerős „korszakokat”, amelyek egy párkapcsolatban vagy egy házasságban lehetségesek. A film abba a szituációba csöppenti bele a nézőt, amikor a kétgyermekes, régóta házas Sally és Jack egy vacsorameghívás alkalmával bejelenti a másik, baráti házaspárnak, hogy ők bizony szétmennek, mert „meg akarják próbálni egy kicsit külön”. A másik pár, Judyék „elvileg” még működnek, de aki jártas a Woody Allen-féle csavarokban, az tudja, hogy ez se sokáig marad így… Ugyanezzel az alapszituációval indít az Orlai Produkciós Iroda adaptációja is. Egy film színpadra vitele legalább két szempontból jelent nehézséget a művészeknek: egyfelől, akik ismerik a filmet, azoknak kell valami újat mutatni, másfelől, akik nem ismerik, azokra is számítani kell, s a történetszálak tökéletes színpadi szövésével átadni az eredeti mondanivalót. Azt gondolom, hogy az, hogy itt mindkettő sikerül az Orlai Produkciós Irodának, azt elsősorban a kiváló színészi játék teszi lehetővé. Ez már rögtön az első Woody Allen-féle csavarnál nyilvánvalóvá válik: amikor Sallyék (Járó Zsuzsa) bejelentik, hogy szétmennek, a Judyt alakító Radnay Csilla „olyan szinten” akad ki, hogy aki nem ismeri a történetet, azt gondolhatja, hogy azért, mert a két házaspár, azaz a négy ember között zajlik valami „játszma”, mondjuk, Judy a másik házaspár férfi tagjának, Jacknek (Pataki Ferenc) a szeretője. Hogy azután a történet persze ebből az egyértelműnek tűnő helyzetből teljesen másfelé kanyarodjon. Aki pedig ismeri a történetet, az Radnay játékából egy az egyben leveszi: a „kiakadás” amiatt van, mert bizony az ő író férjével kívülre tökéletesnek mutatott házassága is repedezik, s Judy a maguk lehetséges „forgatókönyvét” látja a baráti házaspár szétmenetelében… S ha már a színészi játéknál tartok: mindenképpen ki szeretném emelni Radnay Csilla mellett a férjét játszó főhőst, a Gabe Roth-t alakító Ötvös András teljesítményét. Azért, mert ugyan hitelesen adja vissza ezt az egyébként szintén tipikus Woody Allen-féle figurát, mégis, visz bele némi kelet-közép-európai színezetet: „téblábolásából”, kevés önbizalmából fakadóan korántsem hisszük, hogy egy nagy amerikai egyetem elismert professzora, sokkal inkább azt gondoljuk róla, hogy valahol itt, a környékünkön tanít Turgenyevet, Tolsztojt, Dosztojevszkijt, na meg az angol irodalom gyöngyszemeit. S valahol ezen a tájon, így borzolja fel az egyébként nyugodtnak tűnő kedélyeit egy fiatal hallgató lány, Rain (Gombó Viola Lotti) elcsábításának a lehetősége… Amely lehetőség, ugye, ismét csak szimptómája annak, hogy a Judyval való házasságának befellegzett. Befellegzett, hisz Judy is másfelé kacsintgat: hiába ajánlja be az újra szingli Sallyt a kollégájának, Michaelnek (Nagy Dániel Viktor), csak idő kérdése, hogy bevallja önmagának: neki is tetszik a férfi. Sally és Jack szétmenése tehát egyfelől Judyék számára tükör: igen, ez fog veletek is hamarosan történni, másfelől a remekül szőtt szálak miatt mindenki számára az: a két házaspár sorsát végigkövetve egy kapcsolat valóban minden stációját láttatja, sőt, a Woody Allen-filmekben szintén gyakori narrátor/pszichológus (Hunyadi Máté) bevonásával az exekkel való együttélésbe is bepillantást nyújt, azaz, a mostani kapcsolatba korábbról hozott vélt vagy valós sérelmekből is fel-felcsillant némi tanulságot levonhatót. Ugyanakkor, mivel egy színdarab technikailag, ugye, mégse lehet film, a Woody Allen-alkotásokra jellemző szimultán jeleneteket nyilván nem tudja ugyanúgy láttatni. Ugyanúgy nem, de hogy mégis érzékeljük, hogy legalábbis a házaspárok tagjainak a fejében egymással párhuzamosan mi zajlik, egyszer-kétszer egy-egy párbeszédbe időben csöppen be a harmadik fél, akiről épp szó van. Ezt a „sok agyban egyszerre történést” szolgálják a díszletet képező tologatható fehér falak. Az emberi játszmák újabb jelenetébe a fehér falak mögül mindig úgy érkezik a színre a következő „játékos”, mintha tudná, hallaná, amit korábban róla mondtak, s belépve azonnal reflektálni kíván, el szeretné mondani a saját verzióját. Ami azért kiváló megoldás, mert így egyetlen hiányzó elem nélkül összeáll az összes, a két házaspár kapcsolatában, vagy már a házasságon kívüli stációjában történő esemény a néző fejében. Az viszont kétségtelen, hogy azok számára, akik nem ismerik a történetet, az első, Juddy-féle „csőbe húzás” után ezek a stációk eléggé klisészerűen zajlanak, olyan „hollywoodi” módon követhetők, hogy már nem ér bennünket túl sok meglepetés azt illetően, hogy mi mindenbe fog még belecsöppenni ez a négy ember a párkapcsolati botladozásai során. De a sziporkázó színészi játék – például Ulmann Mónika buta Jackbarátnő-figurája, vagy egy gyors váltással az egyetemista lányát mindenben támogató anyája – annyira lenyűgöző, na meg a Woody Allen-filmek állandó „magyar hangja”, Kern András orgánumának a produkcióba hozatala annyira szívet melengető, hogy azt gondolom, ezek mindenkit kárpótolnak ezért az egyértelműségért. Az alkotók: Játszák: Ötvös András, Radnay Csilla, Járó Zsuzsa, Pataki Ferenc, Nagy Dániel Viktor, Ulmann Mónika, Gombó Viola Lotti, Ficzere Béla, Hunyadi Máté Woody Allen forgatókönyvét színpadra alkalmazta: Zöldi Gergely Díszlet-jelmez: Ondraschek Péter Rendező: Szabó Máté Producer: Orlai Tibor Gyürky Katalin  

Elhunyt a Vuk egyik alkotója


Lépéshatár címmel idézték fel Debrecenben a határnyitás 30 évvel ezelőtti eseményeit

Orbán: a magyar nemzet birtokában van azoknak a képességeknek, amelyek segítségével független tud maradni

Ma a magyar nemzet birtokában van azoknak a politikai, gazdasági képességeknek, és hamarosan birtokában lesz azoknak a fizikai képességeknek, amelyekkel meg tudja magát védeni, és amelyek segítségével független tud maradni - mondta Orbán Viktor miniszterelnök Tusnádfürdőn szombaton.      A magyar kormányfő előadásában kiemelte: az ország önrendelkezését visszaszerezték, és a határokat is megvédték a migrációval szemben.      Rámutatott: nemzedékük történelmi lehetőséget kapott a magyar nemzet megerősítésére. Ez egy igazságtalanul nehéz küzdelem volt eddig is, és igazságtalanul nehéz küzdelem lesz ezután is - értékelt.      Orbán Viktor úgy fogalmazott: az elmúlt harminc évben rájöttek arra, hogy nem az időnek kell célt tulajdonítani, hanem "az időben benne" a saját életünknek kell értelmet adni.       Hozzátette: ez nem csak egyénenként, hanem nemzedékenként is igaz, a nemzedékük életének kell értelmet adni.  (MTI)

Grezsa István: a nemzeti megújulás az óvodában kezdődik


Semjén Tusványoson: Romeltakarítás után építkezés

Jönnek az okosgumik

Az okosgumik fejlesztésére koncentrál a jövőben a Bridgestone, amely nemcsak a flottakezelőknek, hanem a magánvásárlóknak is szeretne a közeljövőben adatokat közlő abroncsokat értékesíteni.      A világszinten piacvezető japán Bridgestone római központjában erről Emilio Tibero, a cég technológiai vezetője beszélt.       Elmondta, az okosgumik fejlesztésében az első lépés az úgynevezett RFID technológia bevezetése, amellyel azonosítható az adott gumiabroncs. A jövőben a társaság olyan jeladókat telepítene először elsősorban a kereskedelmi járművekre kínált abroncsokba, amelyek a guminyomáson kívül a gumi futófelületének állapotát is figyelik. Ezeket az adatokat felhasználva a gyártó tanácsokat és figyelmeztetéseket tud küldeni az ügyfeleknek. Az azonosíthatóság akár egyéni árak kialakítását is lehetővé teszi - jegyezte meg a szakember.      Emilio Tibero hozzátette: egy autómegosztó szolgáltatás esetében a flotta kezelése szempontjából elengedhetetlenül fontos adatokat oszthatnak meg a gumi használójával. Az adatgyűjtés a GDPR-elveknek megfelelően zajlik majd - jelezte.      Emilio Tiberio idézte legutóbbi kutatásukat, amely azt mutatja, hogy 2030-ra minden autóban lesz olyan okos technológia, amely adatokat közöl, 57 százalékuk lesz teljesen elektromos meghajtású, 22 százalékuk pedig önvezető funkcióval is rendelkezik majd.      A technológiai vezető elmondása szerint a cég éves szinten 800 millió dollárt fordít kutatás-fejlesztésre, ennek jelentős részét a jövő gumijának kialakítására fordítják.      Felméréseik szerint egyre nagyobb igény lesz a halkabb gumikra, mivel az autók száma folyamatosan emelkedik. Ezt az igényt szolgálja ki a gyártó új, Enliten technológiával készülő abroncsa is, amelynek a tesztek szerint 10 százalékkal könnyebb és 20 százalékkal kisebb a gördülési ellenállása a korábbi abroncsokénál. Az alacsonyabb ellenállás pedig alacsonyabb zajszintet, fogyasztást és ezzel a szén-dioxid-kibocsátás csökkenését is eredményezi.   (MTI)

Egyre több új rendszámú magyar autóra vásárolnak e-matricát


Meglendíti az autópiacot a nagycsaládosok autótámogatása