°C
TIME DATE
Ma Auguszta nap van.

Íme Debrecen vetélytársai: kezdődik a versengés
Egy metamorfózis története - Az Ignác című filmről
Tragédia Debrecenben: közigazgatási eljárás lesz
Hideg, téli idő várható a hétfőtől

Íme Debrecen vetélytársai: kezdődik a versengés

Ugyan csak december 20-án jár le az Európa Kulturális Fővárosa 2023 jelentkezési határideje, szinte biztos, hogy az eddig jelentkezett Győr, Szombathely, Veszprém, Gödöllő, Székesfehérvár, Eger és Debrecen mellett nem fog más magyarországi település jelentkezni a hat év múlva megrendezésre kerülő eseményre. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár az Európai Időnek elmondta: reméli, hogy az induló városok a saját értékeiket állították a pályázataik központjába. Az, hogy végül mely magyar városok lesznek részesei a monstre kulturális rendezvénynek, az 2018. második felében fog kiderülni. Egy jövő év elején összeülő, 12 fős nemzetközi testület fogja előzsűrizni az induló magyar településeket, és választja ki azokat a városokat, amelyek bekerülnek a végleges kiválasztási ülésre – ismertette a kulturális államtitkár. Mint elmondta, a saját értéket mellett azt is várja, hogy a magyar pályázók az integratív programfelmutatásban lesznek érdekeltek. Kormányzati szempontból azt tartaná fontosnak, hogy a magyar szempontokat is figyelembe vegye – mint hozzátette, ebbe a zsűribe, ami az Európai Bizottság égisze alatt fog működni, két tagot delegált a magyar kormány, köztük a MüPa főigazgatóját. Az integratív programfelmutatás alatt az államtitkár azt érti, hogy a közép-kelet európai és a magyar kultúrnemzetet kihangsúlyozást várják el, ami egy egész évben tartó érdeklődést tud kiváltani a turisták részéről, a világ minden részéről. 2010-ben Pécs volt Európa Kulturális Fővárosa, az ottani pozitív és negatív tapasztalatokat több workshop keretén belül adták át az akkori szervezők, ugyanis a magyar kormány felismerte, hogy segítenie kell a pályázók felkészülését – közölte Hoppál Péter, aki szerint a 7 évvel ezelőtti hibákat mindenki szeretné elkerülni, és csak a sikerek mennek tovább. forrás: Kossuth Rádió / Európai Idő

Tragédia Debrecenben: közigazgatási eljárás lesz

A szülést követően fellépő HELLP szindróma súlyos vérzéses szövődményével, véralvadási zavarral kezelték azt a hajdúszoboszlói édesanyát, aki december 15-én elhunyt, miután hármas ikreknek adott életet Debrecenben - írja vasárnapi közleményében a Debreceni Egyetem Klinikai Központjának Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikája.     A közlés szerint a kismama veszélyeztetett terhességgel a 26. héttől feküdt a klinikán lombik eljárásban fogant hármas ikerterhességgel. A 32. hétre súlyosbodó "anyai betegség" miatt orvosai december 15-én, pénteken császármetszést hajtottak végre, a három magzat, két kislány és egy fiú, jó állapotban, 1300 és 1600 gramm közötti súllyal születetett - hangsúlyozzák a közleményben.     A szülést követően az édesanya állapotát átmenetileg sikerült stabilizálni a szülőszoba műtőjében, de néhány órával később nehézlégzéses és mellkasi tünetekkel járó hirtelen rosszullét lépett fel nála, és leállt a keringése is - írják, hozzátéve, hogy a klinikai központ munkatársai, a hozzájuk csatlakozó FőnixMed resuscitációs teammel közösen, azonnal megkezdték az újraélesztést, és a keringést átmenetileg sikerült is újraindítaniuk, ám a további 50 perces komplex szakszerű ellátás ellenére nem tudták megmenteni a kismamát.     Az újraélesztést végző klinikai szakemberek több órán keresztül küzdöttek az édesanya életéért, megmentéséért mindent megtettek - hangsúlyozzák.     A közlemény kitér arra is, hogy az ikrek jelenleg is az újszülött osztályon vannak, egészségesek, ellátásukhoz, annak megszervezéséhez a Debreceni Egyetem klinikája minden lehetséges segítséget megad. Az eset mélyen megrendítette a klinika dolgozóit is, a körülmények és az okok tisztázása a kormányrendelet szerinti közigazgatási hatósági eljárás keretében történik - zárul a közlemény. (MTI)

Hideg, téli idő várható a hétfőtől

Hideg, téli idő várható hétfőtől. A leghidegebb órákban mínusz 10 Celsius-fok körüli értékek is lehetnek, s a maximumok is fagypont körül alakulnak. Többször várható havazás is, Szenteste napján inkább napsütéses idő várható - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálatnak vasárnap az MTI-hez eljuttatott országos, középtávú előrejelzéséből.     Hétfőn elsősorban az ország középső részén lesznek erősen felhős időszakok, arrafelé kisebb havazás, hózápor kialakulhat. Másutt nem várható csapadék. A legalacsonyabb hőmérséklet általában mínusz 7 és mínusz 1 fok között alakul, de az Északi-középhegység völgyeiben akár mínusz 10 fokig is hűlhet a levegő. Napközben 0-4 fokig melegszik a levegő.     Kedden többfelé több órára kisüt a nap. A leghidegebb órákban mínusz 10 és mínusz 4 fok között alakul a hőmérséklet, az Északi-középhegység völgyeiben kissé hidegebb is lehet. A nappali maximumok 0-3 fok között alakulnak.     Szerdán napközben a Dunától keletre növekszik a felhőzet, arrafelé délután, este hószállingózás, gyenge havazás előfordulhat. A minimumok jellemzően mínusz 10 és mínusz 4 fok között, az Északi-középhegység völgyeiben kissé ez alatt alakulhatnak. A legmagasabb hőmérséklet mínusz 1 és plusz 3 fok között valószínű.     Csütörtökön délelőtt az Alföldön lehet némi napsütés. Emellett több helyen valószínű csapadék, a Dunántúlon hó, havas eső, eső, másutt havazás várható. A legalacsonyabb hőmérséklet mínusz 7 és mínusz 2, a legmagasabb hőmérséklet mínusz 2 és plusz 3 fok között alakul.     Péntekre virradó éjszaka még a Tiszántúlon valószínű hóesés, délután a Dunántúlon fordulhat elő havas eső, havazás. Többfelé megerősödik a szél is. A leghidegebb órákban mínusz 4 és plusz 3 fok között, napközben 0 és plusz 6 fok között alakul a hőmérséklet.     Szombaton legfeljebb rövid időre süthet ki a nap. Több helyen valószínű havazás, a szél is erős, olykor viharos lehet. A minimumhőmérséklet mínusz 2 és plusz 3, a maximumhőmérséklet mínusz 1 és plusz 5 fok között várható.     Vasárnap Szenteste napján legfeljebb futó hózápor lehet, és sok sokfelé erős lesz a szél. Emellett viszont több órára a nap is kisüt. A legalacsonyabb hőmérséklet mínusz 5 és 0, a legmagasabb 0 és plusz 4 fok között valószínű - olvasható az előrejelzésben.

Gyász: elhunyt Dalmi Sándor

Súlyos betegség következtében elhunyt Dalmi Sándor debreceni író, újságíró, többek között a Vörös polip és a Csak ülök és mesél(n)ek könyvek szerzője. Debrecenben rengetegen ismerték, forgott a közéletben, jelentkezett több interjúkötettel is. Emlékét megőrizzük.

Aranyvasárnap: így lehet biztosra menni az ajándékvásárlással

Sokan gondolkoznak el az online rendelésen még nem sokkal karácsony előtt is, azonban ennek nagy a kockázata: elképzelhető, hogy nem érkeznek meg a csomagok az ünnepre. Mit javasol azoknak, akik ebben a cipőben járnak? - kérdeztük Átányi Ajtonytól, a debreceni Fórum bevásárlóközpont centermenedzserétől. - Az online vásárlásnak is megvannak az előnyei, de a kockázata is, ami most karácsony előtt – főleg a nem időben történő rendelésnél – egyre nagyobb. Annál kevés kiábrándítóbb dolog lehet, mint hogy az ember a szépen becsomagolt ajándék helyett egy megrendelési szelvényt tud csak a fa alá tenni… A FÓRUM Bevásárlóközpont 110 üzletében szinte mindent megtalál a vásárló és természetesen mindent rögtön magával is vihet - mondta Átányi Ajtony, akit arról is faggattunk, hogy melyek a hagyományos vásárlás előnyei. - A tapasztalatunk az, hogy a vásárlók szeretik közelről megnézni, megtapintani, felpróbálni az árukat. Vásárlás közben találkoznak ismerősökkel, barátokkal, a vásárlás egy közösségi élmény is. Beülni egy jó kávéra a kávézók egyikébe vagy elfogyasztani egy könnyű ebédet, ez biztos, hogy élménnyé teszi a  - néha már kötelezőnek tűnő  - vásárlást. Tudjuk, hogy a legnagyobb gond az, hogy nem tudjuk kinek, mit vásároljunk. A Fórumban a „Magic christmas service” akciónk keretében csinos angyalkák ajánlanak ajándékötleteket a Fórum üzleteinek választékából. Emellett ingyenes ruhatárat és tízezer forintos vásárlás felett ingyenes ajándékcsomagolást kínálunk. Karácsony előtt meghosszabbított nyitvatartással várunk mindenkit: december 22-én, 23-án este 9 óráig, december 24-én 14 óráig mind a 110 üzletünk nyitva van, hogy mindenki beszerezhesse az utolsó ajándékokat is. (x)  

Tragédia Debrecenben: elhunyt a hármas ikrek édesanyja

Segítségnyújtásra buzdít egy borzasztó tragédia kapcsán a Tündérkör Alapítvány, amely Facebook-oldalán számol be az eseményekről. Pénteken egy óvodapedagógus anyuka 3 gyönyörű gyermeknek (Mira, Léna, Milán) adott életet, de az anyuka tragikus körülmények között elhunyt Debrecenben. Az apuka kamionosként dolgozik, teljesen tanácstalan, a helyzetük pedig az esemény miatt kilátástalan. Egyedül maradt újszülötteivel. Nem soroljuk fel, hogy mi mindenre lenne szükségük, de sok apróság is igen fontos lehet. Minden segítség számít! Kérünk mindenkit, ha érdemileg nem is, de egy MEGOSZTÁSSAL segítsünk! Fábián Tamás hajdúszoboszlói lakos. Őszinte részvétünk! Íme a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika közleménye: "A lombik eljárásban hármas ikerterhességgel fogant hajdúszoboszlói kismama veszélyeztetett terhesség miatt a 26. héttől feküdt benn klinikánkon. A 32. hétre súlyosbodó anyai betegség miatt orvosai császármetszést indítottak nála december 15-én. Mindhárom magzat (két lány és egy fiú)  jó állapotban született, 1 300 és 1 600 gramm közötti súllyal. Az édesanyát a szülést követően a HELLP szindróma súlyos vérzéses szövődményével, véralvadási zavarral kezeltük. Állapotát átmenetileg sikerült stabilizálni a szülőszobai műtőben, majd néhány órával később nehézlégzéses és mellkasi tünetekkel járó hirtelen rosszullét állt be, a keringés leállásával. A Klinikai Központ munkatársai azonnal megkezdték a kismama újraélesztését, csatlakozott hozzájuk a FőnixMed speciális resuscitatiós teamje is. Keringését átmenetileg sikerült újraindítani, de a további 50 perces komplex szakszerű ellátás ellenére elvesztettük az édesanyát. Az újraélesztést végző klinikai szakemberek több órán keresztül küzdöttek a kismama életéért, megmentésére mindent megtettek. A tragikus veszteség méltóság- és kegyeletteljes kezelésére a jelen lévő családtagok számára a szülőszoba egyik helyiségét kegyeleti szobaként bocsátottuk rendelkezésre.  Az ikrek az újszülött osztályon vannak, egészségesek, ellátásukhoz, annak megszervezéséhez a Debreceni Egyetem klinikája minden lehetséges segítséget megad. Az eset a klinika dolgozóit is mélyen megrendítette." Fábián Tamás és a hármasikrek megsegítésére az alapítvány számlájára utalhat bárki! OTP Bank. Számlatulajdonos: Tündérkör Alapítvány. Nagyon fontos, hogy közleménybe írják be:”HÁRMASIKREKNEK!” A számlára beérkezett összeg 100%-át az apuka kapja! Számlaszám a fotón. Ha nem anyagi támogatást tud adni valaki, akkor csomagokat a következő címre várják: Monoszi Nóra Hajdúszoboszló Rezeda u 21 4200 HAJDÚSZOBOSZLÓI leadópontok: - a fenti címen -az Isonzó utcai dohányboltban -a Car-csi autoalkatrész boltban a Csontos utcán -Szín-vonal festékboltban Csanádi téren A hajdúszoboszlói önkormányzat a Facebook-on azt közölte, hogy azonnal anyagi segítséget biztosít a család számára, valamint vállalja a temetéssel kapcsolatos intézkedések és költségek viselését, továbbá a városi szociális ellátó központ segítségével állandó gyermekgondozói segítő biztosítását. A hármas ikrek felneveléséhez szükséges folyamatos szociális és nevelési támogatással kapcsolatos intézkedések kidolgozására pedig a Polgármesteri Hivatal Szociális Iroda szervezésében kívánnak további segítséget nyújtani az egyedül maradt édesapa számára.

Íme Debrecen vetélytársai: kezdődik a versengés

Ugyan csak december 20-án jár le az Európa Kulturális Fővárosa 2023 jelentkezési határideje, szinte biztos, hogy az eddig jelentkezett Győr, Szombathely, Veszprém, Gödöllő, Székesfehérvár, Eger és Debrecen mellett nem fog más magyarországi település jelentkezni a hat év múlva megrendezésre kerülő eseményre. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár az Európai Időnek elmondta: reméli, hogy az induló városok a saját értékeiket állították a pályázataik központjába. Az, hogy végül mely magyar városok lesznek részesei a monstre kulturális rendezvénynek, az 2018. második felében fog kiderülni. Egy jövő év elején összeülő, 12 fős nemzetközi testület fogja előzsűrizni az induló magyar településeket, és választja ki azokat a városokat, amelyek bekerülnek a végleges kiválasztási ülésre – ismertette a kulturális államtitkár. Mint elmondta, a saját értéket mellett azt is várja, hogy a magyar pályázók az integratív programfelmutatásban lesznek érdekeltek. Kormányzati szempontból azt tartaná fontosnak, hogy a magyar szempontokat is figyelembe vegye – mint hozzátette, ebbe a zsűribe, ami az Európai Bizottság égisze alatt fog működni, két tagot delegált a magyar kormány, köztük a MüPa főigazgatóját. Az integratív programfelmutatás alatt az államtitkár azt érti, hogy a közép-kelet európai és a magyar kultúrnemzetet kihangsúlyozást várják el, ami egy egész évben tartó érdeklődést tud kiváltani a turisták részéről, a világ minden részéről. 2010-ben Pécs volt Európa Kulturális Fővárosa, az ottani pozitív és negatív tapasztalatokat több workshop keretén belül adták át az akkori szervezők, ugyanis a magyar kormány felismerte, hogy segítenie kell a pályázók felkészülését – közölte Hoppál Péter, aki szerint a 7 évvel ezelőtti hibákat mindenki szeretné elkerülni, és csak a sikerek mennek tovább. forrás: Kossuth Rádió / Európai Idő

Tragédia Debrecenben: közigazgatási eljárás lesz


Gyász: elhunyt Dalmi Sándor

Dugig lesznek a szállodák, elutazunk karácsonykor

A karácsony és a szilveszter is kiemelt időszaka lett a magyar szállodáknak, mindkét ünnep idején teltházzal üzemelnek - mondta Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének alelnöke szombat reggel az M1 aktuális csatornán.     Az alelnök elmondta, aki nem gondolkodott előre, nehezen juthat szállodai szobához az országban. Ugyanakkor néhány éve, a fővárosban és vidéken is voltak olyan szállodák, amelyek teljesen üresen álltak az ünnepi időszakban.     Hozzátette, ez is jelzi, megváltoztak az utazási szokások, és egyre "trendibb" Magyarországon maradni, amihez hozzájárul az is, hogy jelentősen javultak a szállodák szolgáltatásai és bővültek a szórakozási lehetőségek.     Kifejtette, elsősorban vidéken épültek új szállodák, míg Budapesten - a 2008-as világgazdasági válság hatásai miatt - csak most kezdődnek a szállodanyitások. (MTI)

Azért csak finoman! 150 ezer forint felett illetékköteles az ajándék


Megint jó adag füvet fogtak Röszkén

ESTE 7 - ALFÖLD TV HÍRADÓ 2017.12.14.

Ilyen még kormányablakban nem történt...

Már előre rettegtem az egésztől, s tudtam, hogy hiába töltök le, töltök ki minden papírt, valami tutira nem fog stimmelni, valami biztosan hiányozni fog, nem haladok, újra sorba kell állnom, biztosan hazaküldenek. Ismerős, ugye? Így vágtam neki a minap egyszerre két fontos ügy elintézésének. Tudom, hogy helytelen hozzáállás előre bevonzani a rosszat, de őszintén szólva eddig nem nagyon kényeztetett el ez az ország a rugalmas, várakozásmentes, ügyfélközpontú, humánus közigazgatási ügyintézéssel. Többnyire csak ideges, flegma, kekeckedő, türelmetlen, lekezelő, kioktató ügyintézőkkel volt dolgom az ablakok túloldalán. Félelmem, s a hozzám hasonlók félelme tehát bizonyos szempontból jogos. Félelmem sajnos igazolódott is. Tegyük hozzá, elsőre nem kellett sokat várni, a környezet is kellemes volt, az ügyintéző srác is normális volt, mégis hiányzott egy apróság az ügyintézéshez, egy másolat nem volt benne a gondosan összekészített papírhalomban, ezért elküldött. Már épp kezdtem azt gondolni, hogy megint az van, amire számítottam, millió papír, nehezen haladó ügyek, amit beadok papíron, azt egyből digitalizálják (minek a papír?), megint nem stimmel valami, ezek csak szívatnak. Egy órán belül megszereztem a hiányzó másolatot, újra húztam egy sorszámot, akkor már többet kellett várni, de sebaj, fontos ügyben jártam el, bele kellett férjen. Amikor újra sorra kerültem, kiderült, hogy hiányzik még valami, e hír hallatán már tényleg kivert a víz. Mosolyom már nem volt őszinte, ezt az ügyintéző is láthatta, mondtam, hogy e-mail-ben megvan minden, s ekkor megtörtént a magyar közigazgatás csodája.  Valami olyan, amit korábban sosem feltételeztem volna. Megnyitotta a srác a böngészőt, kifordította a saját monitorját, ideadta a billentyűzetét, és azt mondta, hogy lépjek be, töltsem le, itt meg kinyomtatjuk. Még most is olyannyira szürreálisnak tartom a dolgot, hogy ha nem velem történik meg, akkor el sem hiszem. Pedig igaz. Megtörtént valami, aminek rég és általánosan így kellene működnie. Egy kis humánumot, egy kis jóindulatot, egy kevés segíteni akarást kell vinni az egészbe. S ha ezt mindenki beleteszi, lehet, hogy a végén még ügyeket is fogunk intézni. KB  

45: a legboldogabb boldogtalan


Viszkis: bűn és bűnhődés magyar módra

Csak nők adják át a díjakat a hollywoodi színészcéh ceremóniáján

A nők szerepének erősítéséről fog szólni a hollywoodi színészcéh (SAG) januári díjátadója, amelyen csak nők fogják átadni a 13 színészi kategóriában kiosztott elismeréseket - írta a BBC News.     "Ez az év a nőkről szól" - mondta Kathy Connell, a január 21-i ceremónia vezető producere a The Hollywood Reporter hírportálnak.     "Ez egy közös tisztelgés a nők előtt, akik bátrak voltak és meg mertek szólalni" - tette hozzá Connell.     Megjegyezte: nem akarják háttérbe szorítani azokat a férfiszínészeket, akik kiemelkedő teljesítményt nyújtottak idén, és ismerve a színészcéh tagjait, biztos benne, hogy mindenki meg fogja ragadni a lehetőséget, hogy lerója tiszteletét a nők előtt.     "Ez továbbra is egy díjátadó ünnepség. Nem azért gyűlünk össze, hogy bárkinek is szentbeszédet tartsunk. Számomra erős üzenet önmagában az, hogy ezen híres nők egy része színpadra lép az estén" - jegyezte meg Connell.     A díjakat átadó színésznők nevét még nem hozták nyilvánosságra. Eddig hagyományosan mindig egy férfi és egy nő adta át az elismeréseket.     A 24. SAG-díjátadó másik különlegessége, hogy először lesz házigazdája a ceremóniának, méghozzá Kristen Bell amerikai színésznő személyében.     Idén a legtöbb, szám szerint négy jelölést Martin McDonagh Három óriásplakát Ebbing határában című alkotása kapta a filmek kategóriájában. A tévés produkciók közül a Hatalmas kis hazugságok, a Stranger Things és a Glow érte el a legtöbb, négy-négy jelölést.     A színészek céhének ítélete gyakran egybeesik az amerikai filmakadémia döntésével, díjaik a legrangosabbak közé tartoznak a hollywoodi díjszezonban, amely hagyományosan az Oscar-díjátadóval ér véget. Az Oscar-szavazásra jogosultak legnagyobb csoportját a színészek céhe adja. (MTI)

Jó ötlet? Életvégi partit tartott egy üzletember


Ne feledjük: 15 éve halt meg Schütz Ila

Tragédia: iskolabusz ütközött vonattal, többen meghaltak

Összeütközött egy középiskolásokat szállító busz egy vonattal csütörtökön a délnyugat-franciaországi Millasnál, a spanyol határ közelében. A balesetben négyen életüket vesztették, tizenkilencen sérültek meg, heten súlyosan, többen közülük életveszélyesen - közölték rendőrségi források.      A tragédia délután 4 órakor történt egy vasúti átkelőhelynél, ahol már korábban is történtek balesetek.      Az áldozatok a buszban utazó 13 és 17 év közötti diákok közül kerültek ki.      A vonaton tartózkodó 25 utas közül hárman szenvedtek könnyebb sérüléseket.      Philippe Vignes, Pyrénées-Orientales megye prefektusa kora esti sajtótájékoztatóján azt mondta: 24-en sérültek meg, köztük 21-en a buszon utazó fiatalok, hárman pedig a vonat utasai, valamennyiüket a környékbeli kórházakba szállították, legtöbbjüket a baleset helyszínétől 18 kilométerre található Perpignanba.      A helyszínre nagy erőkkel vonultak ki a mentők, s a sebesülteket elszállításában négy helikopter is részt vett.      Emmanuel Macron államfő a Twitteren biztosította együttérzéséről a "szörnyű baleset" áldozatainak hozzátartozóit, s jelezte, hogy mozgósította valamennyi illetékes állami szervet.      Édouard Philippe miniszterelnök, Guillaume Pepy, az SNCF állami vasúttársaság elnöke és Élisabeth Borne közlekedési miniszter elindult a helyszínre. A tárcavezető a Twitteren "mély együttérzését" fejezte ki.      Az SNCF vasúttársaság tájékoztatása szerint a vonat a busz hátsó részével ütközött.      A baleset pontos körülményei egyelőre nem ismertek.      Az SNCF annyit közölt, hogy a vonat normális, óránként 80 kilométeres sebességgel érkezett az automatizált vasúti átkelőhelyhez, ahol a jelzőberendezés és a két sorompó is elvileg működött.      A francia internetes oldalakon megjelent felvételek szerint a busz kettétört az ütközéstől, a vonat pedig kisiklott.      Szakértői feltételezések szerint elképzelhető, hogy valamilyen technikai probléma történt és a busz beszorult a két sorompó közé, vagy pedig a sofőr figyelmetlensége is okozhatta a balesetet.      Franciaországban mintegy 16 ezer automatizált vasúti átkelőhely található, amelyeknél évente mintegy húszan vesztik életüket hasonló jellegű balesetekben. (MTI)  

Oktatási törvény: növekszik a nyomás Ukrajnán


Szexuális zaklatás: viselkedési kódexet fogadtak el

Megköszönték a Debrecenben oktató külföldiek munkáját

Kötetlen baráti találkozó keretében köszönték meg a Bölcsészettudományi Karon dolgozó külföldi oktatók munkáját a december 13-án rendezett házi ünnepségen. Hagyományteremtő szándékkal rendezett kari találkozót a BTK, amelynek vezetése fontosnak tartja, hogy az itt dolgozó hazai és külföldi oktatók kötetlen keretek között is találkozhassanak egymással. – Felbecsülhetetlen értékű az a sokrétű munka, amellyel hozzájárulnak az itt folyó oktató- és kutatómunka sikeréhez – mondta köszöntőjében Keményfi Róbert. A dékán – aki röviden ismertette a kari vezetés stratégiai elképzeléseit - kiemelte a külföldi oktatók tevékenységének fontosságát. Többek között hangsúlyozta, hogy a bölcsészettudomány területén elért eredmények „nemzetköziesítése” mennyire fontos, és ebben milyen nagy szerepe van azoknak az oktatóknak, akik a világ sok országából érkeztek a Debreceni Egyetemre. Hangsúlyozta: - Igen nagy a jelentősége annak, hogy a magyar oktatók, kutatók nemzetközi szinten is elismertté váljanak, és ennek érdekében a kar különféle módon igyekszik támogatni az itt dolgozókat, ugyanakkor méltó módon fogadni, segíteni a velük együtt dolgozó külföldi kollégáikat is. Az eseményen Molnár Judit, a BTK külügyekért felelős tanácsadója röviden összefoglalta a kar, illetve az egyetem külügyi kapcsolatainak történetét, felhívva a figyelmet számos új lehetőségre, amelyben kérte a külföldi oktatók segítségét megköszönve az idáig végzett értékes munkájukat. A kellemes hangulatú vacsorán 11 ország oktatói vettek részt, akik nagyra értékelték, és köszönték a kezdeményezést, amely egyértelműen további együttműködésre ösztönözte őket. (unideb.hu)

Megtelnek a csarnokok a hétvégén


Ilyen csak nálunk lesz: könnyűzenei kurzust indít a Debreceni Egyetem

Édesebbé tenni a karácsonyt: az Alföld Tv is segít

Idén is nagy siker a Csokigyűjtő akció Debrecenben: az elmúlt években már rengeteg nehéz sorsú gyermek arcára sikerült mosolyt varázsolni, remélhetőleg így lesz az idén is. Az Alföld Televízió és a hajdupress.hu sem volt rest segíteni. A Bihari Állami Gondozottak Egyesülete, a Debreceni Karitatív Testület, a Tündérkör Alapítvány, a ColorPlay Egyesület, valamint a Debreceni Polgárőr Egyesület a Cívis Városért közös szervezésében valósult meg a „Csoki Gyűjtő Akció” Debrecenben. A debreceniek több gyűjtőponton, többek között a Csapó utcai bevásárlóközpontban és a Kossuth téren dobhattak be csokoládét a kiállított ládákba. Az akcióhoz a szokásoknak megfelelően idén is csatlakozott az Alföld Televízió és a hajdupress.hu stábja. A cél, hogy a nehéz sorsú gyermekek karácsonyát édesebbé tegyük. A kampányt egy nagyszabású gálaesttel zárják december 13-án a Lovardában, ahol kiosztják az összegyűjtött édességeket a nehéz sorsú gyerekeknek. Fotók: Pénzes László

Elképesztő tűzzsonglőr Debrecenben: kisfilmet csináltak róla!


Gólyatábor, Farmer Expo, futballegyetem

Micsoooda? Messi a Loki felé kacsintgat

Hiába távoztak sokan, a DVSC labdarúgócsapata eddig a téli szünetben gyakorlatilag nem igazolt senkit. A debreceni futballszurkoló fagyos-sokkos riadalmát megtörve a klub köreiből most jó hírt szivárogtattak ki: olyan név jön a Lokihoz, akire szerte a világon mindenki felkapja a fejét vagy leveri a poharát. Úgy tudni, Messi (bihari írásmódban: Messzi) Leó, a Biharbasznád csatára csatlakozhat a DVSC keretéhez. A fiatal, 38 éves tehetség a megyei másodosztályban tűnt fel, miután legutóbbi 133 meccsén 1 gólt rúgott. Posztja szerint állócenter, hitvallása: fusson, akinek hat anyja van! Névrokona, Leonel Pontez legutóbbi mérkőzését a helyszínen tekintette meg a tankszerű, mégis fürge játékosnak, majd kijelentette: Leó már kész futballista, így bérelt helye lesz a kezdőcsapatban. Az átigazolás anyagi hátteréről Dr. Nyúl Géza, a Loki klubigazgatója annyit mondott, hogy nem volt annyira drága a tél sztárjának megszerzése, igaz, 5 kínai élvonalbeli csapat ajánlatát kellett felülmúlni. Ima Gábor, a DVSC első embere szerint még nem fejezték be a keret megerősítését, a napokban tárgyaltak például Ibrahimovics Zlotán, Szúrmárez "Luis" Lajos és Ronaldó Krisztina ügynökével is. Mindenesetre az első tavaszi fecske már megérkezett, a tavaszi szezonra tréningező Messzit egy közeli kocsmában értük utol: - 20 méterről is bármikor beb.szom - nyilatkozta magabiztosan.

Képzelt műsorajánló a közszolgálati rádióból


Előkóstolót kapnak a kiskunhalasi migránsok

Hihetetlen dolog történt a magyar parlamentben

Az Országgyűlésben képviselőcsoporttal rendelkező pártok között olyan példátlan összefogás jött létre, ami ritka a magyar belpolitikában - mondta Dúró Dóra, az Országgyűlés sportért is felelős kulturális bizottságának jobbikos elnöke csütörtökön a magyar sport ünnepnapjairól elfogadott ötpárti határozatról.       A Magyar Olimpiai és Sportmúzeumban tartott sajtótájékoztatón a politikus úgy fogalmazott: "a sport összekovácsoló ereje győzedelmeskedni tudott a politika széthúzása felett is".     Hozzátette: ezzel a lépésükkel a pártok kinyilvánították a "sport életünkben betöltött szerepének fontosságát", elismerték a sport értékeit, egyben a jövő generáció iránti elkötelezettségükről is tanúbizonyságot tettek.     Nyitrai Zsolt, a Fidesz országgyűlési képviselője kifejtette: a testi, lelki és szellemi egészség rendkívül fontos cél Magyarországon, s a kedden elfogadott országgyűlési határozat lehetővé teszi, hogy ezentúl méltó módon lehessen megünnepelni ezeket a jeles napokat.     "A Fidesz büszke a magyar sportolók közösségére, a parasportolók eredményeire" - hangsúlyozta Nyitrai Zsolt, aki szerint a sportolók ezentúl is számíthatnak a párt támogatására.     Szakács László, az MSZP frakcióvezető-helyettese kijelentette: örül, hogy egy ilyen politikai törekvés részese lehet, mert a sport hősöket ad az országnak, az összetartozás élményét nyújtja, s ugyanakkor alázatra és kitartásra is nevel. Hozzátette: bízik benne, hogy a határozat olyan támaszt nyújt, hogy ezentúl méltó módon lehet megünnepelni a sport jeles napjait.      Földi László, a KDNP országgyűlési képviselője reméli, hogy ezek a napok nemcsak egyszerűen bekerülnek a naptárba, hanem tartalommal is meg fognak telni.     Orendi Mihály, a Magyar Olimpiai Bizottság alelnöke arra emlékeztetett, hogy a Magyar sport napját 2001 óta minden évben megtartják egy olyan sportverseny emlékére, amely 142 éve nemcsak Magyarországon, hanem egész Európában is az első volt. A sportvezető reményének adott hangot azzal összefüggésben, hogy a politikai pártok és a sportszervezetek között tapasztalt összefogás a jövőben is fennmarad.       Balogh Gábor, a Magyar Diáksport Szövetség elnöke arról beszélt, hogy a Magyar diáksport napját már tizenegy éve mindig megtartják, sőt, magyar javaslatra Európa is átvette a kezdeményezést, s tavaly 26 ország 7000 iskolájában több mint kétmillió fiatal mozgott legalább két órát ezen a napon. Az elnök bízik abban, hogy a parlamenti határoznak köszönhetően idehaza is még több iskola kapcsolódik majd be a diáksport napi programokba.      Tapolczai Gergely, a Magyar Hallássérültek Sportszövetségének elnöke köszönetét fejezte ki, hogy a fogyatékos emberek jogairól és esélyegyenlőségéről szóló törvényhez hasonlóan ez a parlamenti határozat is minden párt támogatását élvezi, s ezt szimbolikusnak nevezte. Egyúttal felhívta a figyelmet arra, hogy az egyetemes magyar sport első Európa-bajnoki aranyérmét 1895-ben egy hallássérült korcsolyázó, Földváry Tibor nyerte és azt is kiemelte, hogy a nyári olimpia után az 1912-ben indult Siketlimpia a második legnagyobb múltú nagy nemzetközi sportesemény.      Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke úgy fogalmazott: "az Országgyűlés döntése fényes bizonyítéka annak, hogy most már több van, ami összeköt bennünket, mint ami szétválaszt". Felidézte, hogy a magyar parasport immár 47 éves múltra tekint vissza, majd arról beszélt, hogy az MPB februárban ünnepli fennállása 20. évfordulóját, s az ebből az alkalomból sorra kerülő nagyszabású eseménysorozatra első alkalommal érkezik majd Magyarországra Andrew Parsons, a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság elnöke.      Dúró Dóra az MTI kérdésére elmondta: korábban már született egy törvény a magyar sport napjáról, amely később rendeletté változott, majd a jogrendszer egyszerűsítése következtében véletlenül hatályon kívül helyezték.     "Ezzel a korrekcióval a Magyar sport napja most újra visszakerül a jogrendszerbe, amiben egyszer már ott volt" - fűzte hozzá a kulturális bizottság elnöke.     Az Országgyűlés kedden 177 igen szavazattal, egyhangúlag fogadta el azt az ötpárti határozati javaslatot, amely a Magyar Athletikai Club által Budapesten 1875-ben megrendezett első szabadtéri sportverseny évfordulóját, május 6-át a Magyar sport napjává, a Mozgásgátoltak Halassy Olivér Sport Club 1970-ben történt megalakulásának napját, február 22-ét a Magyar parasport napjává, a Siketek Sportklub 1912-es alapítását, június 2-át a Magyar Siketsport napjává, szeptember utolsó péntekét pedig a Magyar diáksport napjává nyilvánítja. (MTI)

Kiakadtak a Lokinál, fegyelmit szeretnének


Semlegesként indulnak az oroszok a téli olimpián

Nézz az Ég felé! - A 70 éves Charlie Debrecenbe jön

A „Nézz az Ég felé”, a New York- New York”, a „Zenegép”, a „Könnyű álmot hozzon a szél” és számtalan, ma már örökzöldnek tekinthető sláger előadója, Charlie – Liszt-díjas énekes (kevésbé ismert nevén Horvát Károly) 2017. október 28-án töltötte be a 70. életévét. Az ünnepi turné következő állomása a debreceni Nagytemplom. Ebből az alkalomból a budapesti Papp László arénában lesz év végén egy koncertje, de azt megelőzően egy, az ország nagyobb városait érintő „szülinapi” turnéba kezdet a smirgli hangú énekes, hogy a vidéki rajongóival is együtt ünnepelhesse ezt a kerek évfordulót: december 18-án 19 órától a debreceni Nagytemplomban hallhatjuk. Terveiről faggatva megtudtuk, hogy nem egy hagyományos Charlie koncertnek nézünk elébe, hisz a 70 év nem csak egy kerek életkort jelent ebben az esetben, hanem igen csak hosszú és gazdag művészi pályát is, amelyből válogatva ez alkalommal számos olyan dal is felcsendül, amelyek korábbi alkotói időszakában hoztak számára sikert, elég ha csak a Generálra, vagy a Tátrai Bandra gondolunk. Nyugodtan kijelenthetjük, hogy egy igazi életmű koncertnek nézünk elébe, mind tartalmát, mind az apropóját tekintve és talán külön öröm számunkra, hogy a debreceni közönség a születésnapjához igen közeli napon találkozhat, ünnepelhet és örömködhet együtt vele, mert „AMI SOUL, AZ SZÓL...” És ahogy Charliet ismerjük nagyon és nagyot fog szólni! Sztárvendége: Veres Mónika Nika

Debrecenbe jön a Hókirálynő


Fantasztikus gála lesz Debrecenben

Aranyvasárnap: így lehet biztosra menni az ajándékvásárlással

Sokan gondolkoznak el az online rendelésen még nem sokkal karácsony előtt is, azonban ennek nagy a kockázata: elképzelhető, hogy nem érkeznek meg a csomagok az ünnepre. Mit javasol azoknak, akik ebben a cipőben járnak? - kérdeztük Átányi Ajtonytól, a debreceni Fórum bevásárlóközpont centermenedzserétől. - Az online vásárlásnak is megvannak az előnyei, de a kockázata is, ami most karácsony előtt – főleg a nem időben történő rendelésnél – egyre nagyobb. Annál kevés kiábrándítóbb dolog lehet, mint hogy az ember a szépen becsomagolt ajándék helyett egy megrendelési szelvényt tud csak a fa alá tenni… A FÓRUM Bevásárlóközpont 110 üzletében szinte mindent megtalál a vásárló és természetesen mindent rögtön magával is vihet - mondta Átányi Ajtony, akit arról is faggattunk, hogy melyek a hagyományos vásárlás előnyei. - A tapasztalatunk az, hogy a vásárlók szeretik közelről megnézni, megtapintani, felpróbálni az árukat. Vásárlás közben találkoznak ismerősökkel, barátokkal, a vásárlás egy közösségi élmény is. Beülni egy jó kávéra a kávézók egyikébe vagy elfogyasztani egy könnyű ebédet, ez biztos, hogy élménnyé teszi a  - néha már kötelezőnek tűnő  - vásárlást. Tudjuk, hogy a legnagyobb gond az, hogy nem tudjuk kinek, mit vásároljunk. A Fórumban a „Magic christmas service” akciónk keretében csinos angyalkák ajánlanak ajándékötleteket a Fórum üzleteinek választékából. Emellett ingyenes ruhatárat és tízezer forintos vásárlás felett ingyenes ajándékcsomagolást kínálunk. Karácsony előtt meghosszabbított nyitvatartással várunk mindenkit: december 22-én, 23-án este 9 óráig, december 24-én 14 óráig mind a 110 üzletünk nyitva van, hogy mindenki beszerezhesse az utolsó ajándékokat is. (x)  

Remek karácsonyi programok a Fórumban: fotók


Remek program: gyermekszépségverseny lesz a Fórumban

Rákkeltő műanyag lehet a sültkrumpliban, a kenyérben és a kávéban

Csökkenteni kell az élelmiszerekben a rákkeltő akrilamid mennyiségét, a napokban lépett ugyanis hatályba az az Európai Uniós rendelet, amely néhány hónap múlva kötelezővé teszi a vállalkozások számára, hogy bizonyos élelmiszerekkel kapcsolatban kockázatcsökkentő intézkedéseket írjanak elő. A rendelet elsősorban a sültkrumplit, bizonyos pékárukat és a kávét érinti. Oda kell figyelni arra, hogy a főzni való krumplit ne süssük, mivel a nem megfelelő hőkezelés hatására képződő akrilamiddal lényegében műanyagot esznek az emberek - írja az agrarszektor.hu. December 11-én lépett hatályba és jövő év áprilisától már kötelezően alkalmazandó az Európai Bizottság azon rendelete, amely az élelmiszerek akrilamid-tartalmának csökkentésével kapcsolatos kockázatcsökkentő intézkedéseket ír elő az érintett vállalkozások számára. Az élelmiszerekben előforduló akrilamid ugyanis potenciálisan növeli a rák kialakulásának kockázatát valamennyi fogyasztói korcsoportban. Ezeket az intézkedéseket és azok hatásosságát mintavétellel és laboratóriumi elemzéssel kell ellenőrizni – írja a Laboratorium.hu. Elsősorban a friss burgonyából készült hasábburgonya, egyéb darabolt (olajban sütött) termékek és szeletelt burgonyaszirom, a snack ételek, a sós kekszek, a burgonyapépből készült termékek, a kenyér, a reggeli gabonapelyhek, illetve a finompékáruk gyártóinak kell különösen figyelniük. Ugyancsak tartalmazhatnak akrilamidot a pörkölt és instant kávék, illetve bizonyos gabonaalapú bébiételek is. Bizonyos burgonyafajták hőkezelésénél nagy mennyiségű akrilamid képződik, így fogyasztáskor lényegében műanyagot esznek az emberek. Ezeket tehát csak főzni javasolják, sütni nem, hiszen a főzés jóval alacsonyabb hőmérsékletű technológiai eljárás, mint a sütés. Ezért a főzésre ajánlott krumplit nem szabad sütni, mert ott fokozott veszélyt jelent az akrilamid. A chipseknél évekkel ezelőtt esetenként ki lehetett mutatni nagy mennyiségű akrilamidot, a gyártók azonban az utóbbi években lépéseket tettek annak érdekében, hogy minimalizálják az akrilamidtartalmat.

Nem mondták ki a kebab halálos ítéletét


Hungarikum lett a gulyásleves is

Túlélte a műtétet a testén kívül dobogó szívvel született kislány

Túlélte a műtétet az a háromhetes kislány, aki mellkasán kívül dobogó szívvel született - tudósított a BBC hírportálja.     Vanellope Hope Wilkins császármetszéssel jött világra, mellcsont nélkül. Három műtéttel helyezték vissza a szívét a mellkasába a leicesteri Glenfield Kórházban.     Az ectopia cordis nevű rendellenesség, amikor a szív a mellkason kívül helyezkedik el, rendkívül ritka, egymillió szülésre jut néhány, a többség nem éli túl a születést.     A kórház úgy tudja, a kislány az első Nagy-Britanniában, aki életben maradt.     A szülőknek már az ultrahangvizsgálatnál megmondták, hogy baj van, ezután kromoszómavizsgálatot kértek, ami nem mutatott ki rendellenességet, ezért a terhesség megtartása mellett döntöttek.     "Azt tanácsolták, ne tartsuk meg a babát, mert a túlélés esélye a nullához közeli. Senki sem hitte, hogy sikerülhet, csak mi" - mondta Dean Wilkins, a 43 éves édesapa.      Vanellope születését karácsonyra várták, de november 22-en elvégezték a császármetszést, hogy csökkentsék a fertőzés és a szív károsodásának veszélyét.     Az operációt ötvenfős csoport - szülészek, szívsebészek, altatóorvosok, neonatológusok és szülésznők - végezte.     A három műtét közül az elsőt születés után 50 perccel hajtották végre, visszahelyezték a szívet a testbe. Az utolsó operációnál a kislány saját bőrével fedték be a mellkasán lévő lyukat.     A gyermekkardiológus abban reménykedik, hogy a jövőben a szívet belső védelemmel is elláthatják, "talán 3D nyomtatású vagy organikus csontokkal".     A következő lépés az lesz, hogy leveszik lélegeztető gépről. A kórház szerint "hosszú út áll még előtte", a legnagyobb veszély a fertőzés.     Az Egyesült Államokban már sikerült megmenteni néhány babát, aki ectopia cordialisszal született: Audrina Cardenas 2012-ben jött világra Texasban, a szívét műtéttel helyezték vissza a testébe. Három hónap után engedték haza a kórházból. Mellkasát műanyaglemezzel védik. (MTI)

Fontos! A Magyar Hypertonia Társaság sajtóközleménye az új amerikai magas vérnyomás határérték kapcsán


Durva lehet az influenzajárvány

De tényleg: arccal irányíthatjuk a telefonunkat

Az okos eszközök hanggal és érintéssel történő irányítását átveszi a testbeszéddel, arckifejezésekkel és hanglejtéssel való irányítás, ami megkönnyíti a gyorsuló technológiai változások követését, az újabb eszközök kezelését az Ericsson idén hetedik alkalommal kiadott, legfontosabb fogyasztói trendeket bemutató éves jelentése szerint.     A svéd távközlési vállalat közölte, a hangutasításokat használók több mint fele úgy gondolja, hogy a technológiai eszközök rövidesen ugyanúgy megértik majd testbeszédet, az arckifejezést és az intonációt, mintha emberek lennének. A válaszadók kétharmada szerint ez már 3 éven belül megvalósulhat.     A felmérés szerint az okos fülhallgatók használata állandósul, még alváskor is. A fogyasztók 63 százaléka szívesen használna olyan fülhallgatót, amely valós idejű szinkrontolmácsolásra képes. A válaszadók 52 százaléka egy családtag horkolását szeretné kiszűrni vele.     Az Ericsson kutatása szerint a válaszadók 30 százaléka úgy véli, egyre nehezebb az ismeretek napra készen tartása az új technológiák miatt. Ugyanakkor az új technológiákkal azonnal új területek szakértőivé is válhatnak: 46 százalékuk szerint az internet lehetővé teszi a minden korábbinál gyorsabb tanulást és felejtést is.     A vállalat kutatásából kiderült az is, hogy a közösségi médiát egyre inkább kisajátítják a hagyományos hirdetők, miközben a fogyasztók fele úgy gondolja, a mesterséges intelligencia hasznos lehet a közösségi oldalakra felkerülő információk ellenőrzéséhez.     Az ötödik legfontosabb trend, hogy a hirdetések túlságosan is tökéletessé válhatnak. A kiterjesztett és virtuális valóságban (AR/VR) a felhasználók több mint fele szerint a közeljövőben a hirdetések annyira realisztikusak lehetnek, hogy az élmény gyakorlatilag helyettesítheti a terméket.     Michael Björn, az Ericsson ConsumerLab kutatási vezetője a közlemény szerint úgy véli, a közeljövőben a készülékeken már nem lesznek gombok vagy kapcsolók, és okostelefonon keresztül sem kell majd digitálisan irányítani őket. Azért is szükséges ez a változás, mert az embereknek nagyon nehéz lenne elsajátítaniuk minden egyes új kezelőfelület ismeretét, ahányszor egy új készülék csatlakozik a dolgok internete (iOT)hálózathoz - tette hozzá.     A jelentés az Ericsson ConsumerLab több mint 22 éves, globális kutatási tevékenységének eredményein, illetve 10 világváros internet-felhasználóinak körében, 2017 októberében végzett online felmérés eredményein alapszik. (MTI)

Ünnep: így kedveskednek a mobilszolgáltatók


Nagyon pörög: idén elérheti a 30 milliót a vendégéjszakák száma

Egy metamorfózis története - Az Ignác című filmről

Különleges, a karácsonyi ünnephez közeledve pedig a témája miatt aktuális élményben lehetett része annak, aki ellátogatott az Apolló moziba, az adventi filmvetítés-sorozat egyik „elemére”: a jezsuita rendet megalapító Loyolai Szent Ignác élettörténetét feldolgozó, Ignác című spanyol-fülöp-szigeteki filmre. Az alkotás hitelességét mindenekelőtt az adja, hogy forgatókönyvét Paolo Dy, aki egyébként Cathy Azanzával karöltve a film rendezője is, Loyolai Szent Ignác önéletírása alapján, tehát biztos forrásból írta meg. Amely történet azért rendkívül tanulságos, mert egyfelől a megtérés, az „Isten katonájává válás” lelkileg nem könnyű, gyötrelmekkel teli folyamatát ábrázolja, másfelől rámutat arra, hogy megtérten is „el lehet térülni”, azaz a szentté váláshoz szükséges cselekedeteket is lehet rosszul, helytelenül, Istennek nem tetsző módon végezni. S hogy ebből az állapotból is fel lehet állni. Ennek megfelelően az egyébként lebilincselő kosztümös film első része Loyolai Szent Ignác gyermek- és ifjúkorát ábrázolja, amikor Ignác, aki Inigo Lopez de Loyolaként látta meg a napvilágot, még nem Isten katonája, hanem háborúkban megedződött hős lovag szeretne lenni. Aki természetesen a nőket sem veti meg, hiszen egy hős lovaghoz hozzátartozik, hogy valamely nemes hölgy szívéért is küzdjön. A lovagias magatartást családja is elvárja tőle, lévén, hogy születésekor kardot készíttet neki, azonban – remek lélektani epizódok során – arról is értesülünk, hogy édesapja soha nem fogadta el a fiát olyannak, amilyen, s hogy ez óriási lelki gyötrelmeket okoz Inigónak kora gyerekkora óta. Nyilván apja felé is bizonyítani akar, amikor 1531-ben egy maroknyi sereg élén Pamplonát védi a franciák ellen – nemcsak sikertelenül, de súlyos sérülések árán is. A lábát eltaláló ágyúgolyó utáni lábadozása közben kezdi el olvasni a szentek történetét, ami gyökeres fordulatot jelent az életében. Rájön bűnös mivoltára: az élvhajhászatra való hajlamára, a katonai sikertelenségei okaira, az önző, fényűző életmódja visszásságaira, s Assisi Szent Ferenc nyomdokaikba lépve zarándokolni kezd. Metamorfózisa azonban ezzel még korántsem ér véget. Mert – mint azt fentebb említettem – az Assisiről másolt életmódot: a koldulást, a kéregetést, az önostorozást, a böjtölést, vagyis a minden korábbi vétekért önsanyargatás útján való vezeklést is lehet nagyon rosszul csinálni. Inigót téves útjára a filmben – az alkotás leghatásosabb jeleneteiként – a démonai döbbentik rá minderre. Először is az apja jelenik meg neki látomás formájában, aki figyelmezteti: „egy Loyola soha nem nézhet lefelé”, azaz a túlzásba vitt mártírkodás sehová sem vezet. A korábbi bűneire pedig – Inigo fényűző, fiatalkori mása képében – maga Lucifer figyelmezteti. A sokszor retrospektív elemekkel dolgozó – Inigo korábbi élete és a mostani téves vezeklése képeit egymás után láttató film - tehát megmutatja, hogy egy tévesen értelmezett cél akár a katasztrófáig is elvezetheti az embert: az öngyilkosság szélére sodorhatja, vagy a tettek fals jellege miatt érzett lelkiismeret-furdalásának mértéke következtében a megkezdett útjáról is letérítheti. Inigo azonban „meglátja a fényt”. Az inkvizíció szerint ártalmas, mert tanulás és kellő teológiai tudás hiányában megírt Lelki gyakorlatai „kimunkálásához”, elfogadottá tételéhez rájön, hogy még képeznie kell magát. Hogy a hívek előtt is hiteles legyen, és az inkvizítorok által kiszabott máglyahalált is megússza. Az „én akarom egyedül”, az „én majd bebizonyítom, hogy Isten katonája vagyok” egoista álláspontból egy valóban másokat segítő, a saját „bizonyítási kényszereit” leküzdő emberré kell válnia. Hogy azután mindezen metamorfózisáért a Jézus Társaságát megalapító Inigót az utókor 1556-os halála után 1622-ben szentté avassa. S a filmet látva valóban azt érezzük, hogy Ignác nem feltétlenül a Lelki gyakorlatok című művében megfogalmazottakért, s nem az igehirdetéseiért kapta meg elsősorban a szent jelzőt, hanem azért az emberi tartásáért, amellyel ezeken a belső utakon képes volt végigmenni. A filmben Inigót kiválóan alakító Andreas Muñoz mellett olyan jeles színművészeket láthatunk, mint Javier Godino vagy Julio Perillán. A szereplők által rendkívül hitelesen ábrázolt életesemények véleményem szerint még azok számára is tanulságosak, akik nem vallásosak. Mert rámutatnak: mennyire félre lehet menni, s milyen nagy árat kell fizetni azért, hogy egy elrontott élethelyzetet helyre lehessen hozni. Gyürky Katalin

Meghalt a debreceni költőnő


Borzasztó: 37 évesen meghalt Fábián Juli

Egy 60 éves, akit te is ismersz: boldog születésnapot!

Hatvan éve, 1957. november 7-én hagyta el a kelet-németországi zwickaui autógyárat az első Trabant gépkocsi. Isten éltesse a Trabit! Fotók: MTI

Van itt pénz, rengeteg új autó a magyar utakon


Na végre: jön a kötelező - online