°C
TIME DATE
Ma Dorottya és Dóra nap van.
SZAVAZZ TE IS: Ki a legszebb a Fórum Topmodell-jelöltek közül? (KATTINTS IDE!)
Jelentkezz be, hogy szavazhass!×

Halálos áldozatai is vannak a tajvani földrengésnek
Fél órán belül elfogták a kabai rablót
Bocskai Emlékverseny: négy magyar a döntőben
Simán verte az OSC a Debrecent

Halálos áldozatai is vannak a tajvani földrengésnek

Legalább hét halálos áldozata és több mint 420 sérültje van a 6,4-es erősségű, szombat hajnali tajvani földrengésnek, köztük egy tíznapos csecsemő - jelentette a helyi média.     Feltételezések szerint 20-nál többen lehetnek még a romok alatt, 380 embert szállítottak kórházba.     A legsúlyosabban érintett a sziget déli részén fekvő, 1,9 milliós Tajnan város, amelynek több kerületében lakóépületek, egyéb építmények dőltek össze, rongálódtak meg. A közösségi médiát drámai képekkel árasztották el az ott élők.     Tizenhárom érintett épületből két magas, 16-17 emeletes ház is romba dőlt, vagy súlyosan megrongálódott. Az egyikből 221 embert, köztük csecsemőket mentettek ki. A másik, 150 családnak otthont adó épület mind a 256 lakóját biztonságba helyezték.     A környékről gázszivárgást és csőtörést jelentettek, a vízhiány 400 ezer háztartást érint, míg csaknem hatezer lakásban nincs villany.     A katasztrófamentők, több mint 1500-an, köztük tűzoltók és katonák, kutyák segítségével a romok között rekedt túlélők után kutatnak. Munkájukhoz kosaras darukat is használnak, a magasból két helikopter segíti őket. A helyszínre 30 tagú egészségügyi személyzetet küldtek.     A térségben fennakadások vannak a vasúti közlekedésben, több vonatot, köztük gyorsvasúti szerelvényt nem indítottak el, mások sebességét óránként 30 kilométerre csökkentették. Folyik a vasúti pályák ellenőrzése.     Tajvan elnöke, Ma Jing-csiu a helyszínre utazva kijelentette, a kormányzat mindent meg fog tenni az ott élők biztonságáért, a még életben lévők kimentéséért és a hajléktalanokká váltak elhelyezéséért. Utóbbiak számára máris megkezdték az ideiglenes szállások felépítését.     A pekingi kormány tajvani ügyekért felelős hivatalának vezetője a hírekre reagálva közölte, már kapcsolatba léptek tajvani kollégáikkal, és felajánlották segítségüket. A kínai kormányfő Li Ko-csiang holdújévi köszöntőjében együttérzéséről biztosította a tajvaniakat. A kínai Vöröskereszt 2 millió jüan, több mint 84 millió forint értékű adományt ajánlott fel a katasztrófa-elhárításhoz.     A legutóbbi választáson a törvényhozásban többséget szerző Demokratikus Haladás Párt 1 millió tajvani dollár, körülbelül 8 millió 300 ezer forint értékű adományt ajánlott fel, míg a Kuomintang párt képviselői egy napi fizetésüket ajánlották fel. További lakossági hozzájáruláshoz bankszámlákat nyitottak, egyúttal véradásra kérték a polgárokat.     A kínai szárazföldi földrengésfigyelő központ 6,7-es erősségű rengést mért. A délkelet-kínai Fucsien tartomány egyes részein, ahol érezték a rengést, ugyancsak elrendelték egyes vasúti pályaszakaszok ellenőrzését.     A földmozgás helyi idő szerint nem sokkal hajnali 4 óra előtt történt, központja Kaohsziung város egyik kerületében volt. Azóta öt kisebb, legalább 3,8-as erősségű utórengést észleltek. (MTI)

Fél órán belül elfogták a kabai rablót

A helyi rendőrök elfogták és őrizetbe vették azt a 41 éves férfit, aki a megalapozott gyanú szerint kirabolt egy idős nénit Kabán. A rendelkezésre álló adatok szerint 2016. február 5-én 15 óra 30 perc körüli időben Kabán egy idős asszony a bevásárlásból tartott hazafelé, amikor egy ismeretlen férfi követni kezdte őt. A férfi az utcán egy váratlan pillanatban rálökte a 84 éves nénit a járókeretére, majd egy késsel kivágta a sértett bevásárlószatyrának oldalát és keresni kezdte benne a pénztárcát. A néni megpróbálta megakadályozni, hogy a férfi elvegye a tárcáját, azonban a támadó folyamatosan a járókerethez nyomta a nénit, akinek a kezét a nála lévő késsel meg is vágta. A tettes az áldozatot ezután a járdára lökte, majd a szatyorból kivette a pénztárcát és a helyszínről elmenekült.    Az esetről a sértett bejelentést tett a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság Tevékenység-irányítási Központjába, amelyet követően a kabai és a püspökladányi rendőrök azonnal jelentős erőkkel a helyszínre mentek és forró nyomon megkezdték az ismeretlen tettes beazonosítását és felkutatását. A beszerzett információk alapján a Kabai Rendőrőrs körzeti megbízottja és a püspökladányi nyomozók fél órán belül azonosították és Kabán elfogták a bűncselekmény elkövetésével megalapozottan gyanúsítható 41 éves helyi lakost, akit a Püspökladányi Rendőrkapitányságra előállítottak. A nyomozók S. Csabát gyanúsítottként kihallgatták, bűnügyi őrizetbe vették és előterjesztést tesznek előzetes letartóztatásának indítványozására. A férfi a bűncselekmény elkövetését elismerte. A rendőrök a néni pénztárcáját és a benne lévő készpénz egy részét megtalálták és lefoglalták. A sértett a bántalmazás következtében – az elsődleges orvosi vélemény alapján – nyolc napon belül gyógyuló sérülést szenvedett. A Püspökladányi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya a kabai lakos ellen felfegyverkezve elkövetett rablás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytatja a nyomozást.

Bocskai Emlékverseny: négy magyar a döntőben

Négy magyar ökölvívó jutott döntőbe pénteken a 60. Bocskai István nemzetközi emlékversenyen, Debrecenben.        A pénteken kötelek közé lépő hét hazai bokszoló közül a kétszeres Európa-bajnoki bronzérmes Varga Miklós, a 2010-ben Eb-győztes Bacskai Balázs, valamint Sávoly Gergő vette sikerrel az elődöntőt, míg Nyéki Georgion ellenfele, a 2011-ben Eb-aranyérmes török Fatih Keles a második menetben sérülés miatt feladta a mérkőzést.      Varga - a szövetség beszámolója szerint - "adok-kapok" összecsapáson erőteljes harmadik menetével kerekedett horvát riválisa fölé, Bacskai grúz bokszolón jutott túl kemény csatában, Sávoly pedig marokkói öklözőt győzött le úgy, hogy többet és pontosabbat ütött ellenfelénél.      A tavalyi Eb-n bronzérmes Csóka Nándor nem bírt a 2014-es Ázsia Játékok győztesével, a kazah Iliasz Szulejmanovval, akárcsak az Európa-bajnoki bronzérmes, olimpiai és világbajnoki negyeddöntős Harcsa Zoltán a tavalyelőtt Európa-bajnok francia ellenfelével. Ugyancsak az elődöntőben fejezte be szereplését Nagy Bence, akit holland bokszoló győzött le.           A magyar érdekeltségű elődöntők:     52 kg: Iliasz Szulejmanov (kazah)-Csóka Nándor 3-0     60 kg:  Varga Miklós-Stipan Prtenjaca (horvát) 2-1     64 kg: Nyéki Georgion-Fatih Keles (török) - a török öklöző a második menetben sérülés miatt feladta a mérkőzést     69 kg: Bacskai Balázs-Gela Abasz Hidze (grúz) 3-0     75 kg: Christian Mbilli Assomo Halier (francia)-Harcsa Zoltán 3-0     91 kg: Sávoly Gergő-Abdelzsair Abuhamda (marokkói) 3-0 Roy Korving (holland)-Nagy Bence 3-0 Az Oláh Gábor utcai sportcsarnokban zajló viadalon négy kontinens képviseletében 28 ország 140 öklözője - köztük két világbajnok és hét Európa-bajnok - indult. Három súlycsoportban - 60, 64 és 69 kg - a nevezők magas száma miatt két verseny zajlik, ezért szombaton két-két bajnokot hirdetnek. Fotók, videó: hajdupress.hu, Miskolczi János (MTI, HP)

Óvszert, vagy önmegtartóztatást kérnek a férfiaktól

Óvszer használatát vagy szexuális önmegtartóztatást javasolnak az amerikai járványügyi szakemberek azoknak a férfiaknak, akik a zikavírussal erősen fertőzött vidékeken jártak - az erről szóló ajánlást pénteken hozta nyilvánosságra az Egyesült Államok járványügyi és betegségmegelőzési központja (CDC).       Ez a lépés válasz arra, hogy a texasi Dallasban olyan zikalázas beteget diagnosztizáltak, aki szexuális úton fertőződött a vírussal.       A betegséget elsősorban szúnyogok terjesztik, de kiderült, hogy - ritka esetben ugyan, de - terjed vérátömlesztéssel és szexuális úton is. A dallasi egészségügyi hatóságok a napokban jelezték: olyan beteget azonosítottak, aki a vírussal fertőzött latin-amerikai térségből tért haza, és itthon megfertőzte szexuális partnerét.       A pénteken nyilvánosságra hozott új javaslatok azt célozzák, hogy lehetőség szerint elkerülhető legyen fertőződés a szexuális úton.       A járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) arra figyelmezteti azokat a férfiakat, akiknek partnere várandós, hogy használjanak óvszert, ha olyan vidékre utaznak, vagy onnan térnek haza, ahol erős a zika-fertőzöttség. A CDC közleménye szerint ez 28 országra érvényes: valamennyi közép-amerikai és jó néhány dél-amerikai államra, köztük például Brazíliára, Paraguayra, Bolíviára, Ecuadorra, Kolumbiára, Venezuelára vagy Francia Guyanára. Azoknál a pároknál pedig, ahol a férfi korábban járt zikavírussal fertőzött területen, "fontolóra kellene venni az óvszerek állandó és korrekt használatát, vagy még azt is, hogy a pár tartózkodjon a szexuális élettől" - olvasható a pénteken megjelent dokumentumban.       A járványügyi hivatal tisztségviselői leszögezik: "A tudomány nem egyértelmű abban, milyen hosszú ideig lappang a vírus, milyen hosszú ideig tart a fertőződés kockázata". De hozzáteszik: a tudósok már kutatják a választ erre a kérdésre is. A szakemberek egyúttal azt is tanácsolják, hogy akik gyermekáldást szeretnének, előbb konzultáljanak az orvosukkal. (MTI)

58 milliós járgánnyal nyomul a NAV

A záhonyi határátkelőhelyre nettó 58,4 millió forintért légpárnás hajót vásárolt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) - az eredmény a pénteki Közbeszerzési Értesítőben jelent meg.      A nyílt közbeszerzésre három ajánlat érkezett, ezek közül a legolcsóbb, a budapesti székhelyű AMT Hungary Kft. ajánlata nyert.      A szerződés eredetileg becsült összértéke 45 millió forint volt. A legdrágább ajánlat 59,6 millió forintot tartalmazott.        Ajánlatot tett még a debreceni székhelyű Harmónia 91 Kft. és az acsai székhelyű Quick-Tech Kft. is. (MTI) Fotónk csupán illusztráció.

Fotók, videó: gázolás a Csapó utcán

Súlyos baleset történt péntek délután a debreceni Csapó utcán: egy autós elgázolt a zebrán egy gyalogost, akit súlyos sérülésekkel szállítottak kórházba a mentők. A baleset körülményeit vizsgálják, teljes útlezárás volt, és persze óriási dugó. Fotók és videó: Miskolczi János

Megnézem a cikket!

Fotók, videó: gázolás a Csapó utcán

Súlyos baleset történt péntek délután a debreceni Csapó utcán: egy autós elgázolt a zebrán egy gyalogost, akit súlyos sérülésekkel szállítottak kórházba a mentők. A baleset körülményeit vizsgálják, teljes útlezárás volt, és persze óriási dugó. Fotók és videó: Miskolczi János

Debrecenben kiderült: hatmilliárd forint jut az ipari parkok fejlesztésére


Kocsányos tölgyes újul meg a debreceni Nagyerdőben

Fél órán belül elfogták a kabai rablót

A helyi rendőrök elfogták és őrizetbe vették azt a 41 éves férfit, aki a megalapozott gyanú szerint kirabolt egy idős nénit Kabán. A rendelkezésre álló adatok szerint 2016. február 5-én 15 óra 30 perc körüli időben Kabán egy idős asszony a bevásárlásból tartott hazafelé, amikor egy ismeretlen férfi követni kezdte őt. A férfi az utcán egy váratlan pillanatban rálökte a 84 éves nénit a járókeretére, majd egy késsel kivágta a sértett bevásárlószatyrának oldalát és keresni kezdte benne a pénztárcát. A néni megpróbálta megakadályozni, hogy a férfi elvegye a tárcáját, azonban a támadó folyamatosan a járókerethez nyomta a nénit, akinek a kezét a nála lévő késsel meg is vágta. A tettes az áldozatot ezután a járdára lökte, majd a szatyorból kivette a pénztárcát és a helyszínről elmenekült.    Az esetről a sértett bejelentést tett a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság Tevékenység-irányítási Központjába, amelyet követően a kabai és a püspökladányi rendőrök azonnal jelentős erőkkel a helyszínre mentek és forró nyomon megkezdték az ismeretlen tettes beazonosítását és felkutatását. A beszerzett információk alapján a Kabai Rendőrőrs körzeti megbízottja és a püspökladányi nyomozók fél órán belül azonosították és Kabán elfogták a bűncselekmény elkövetésével megalapozottan gyanúsítható 41 éves helyi lakost, akit a Püspökladányi Rendőrkapitányságra előállítottak. A nyomozók S. Csabát gyanúsítottként kihallgatták, bűnügyi őrizetbe vették és előterjesztést tesznek előzetes letartóztatásának indítványozására. A férfi a bűncselekmény elkövetését elismerte. A rendőrök a néni pénztárcáját és a benne lévő készpénz egy részét megtalálták és lefoglalták. A sértett a bántalmazás következtében – az elsődleges orvosi vélemény alapján – nyolc napon belül gyógyuló sérülést szenvedett. A Püspökladányi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya a kabai lakos ellen felfegyverkezve elkövetett rablás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytatja a nyomozást.

40 éves tanárnőt vertek Hajdúnánáson


Hé, ez meg a lányom biciklije! Lopás az iskolában

58 milliós járgánnyal nyomul a NAV

A záhonyi határátkelőhelyre nettó 58,4 millió forintért légpárnás hajót vásárolt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) - az eredmény a pénteki Közbeszerzési Értesítőben jelent meg.      A nyílt közbeszerzésre három ajánlat érkezett, ezek közül a legolcsóbb, a budapesti székhelyű AMT Hungary Kft. ajánlata nyert.      A szerződés eredetileg becsült összértéke 45 millió forint volt. A legdrágább ajánlat 59,6 millió forintot tartalmazott.        Ajánlatot tett még a debreceni székhelyű Harmónia 91 Kft. és az acsai székhelyű Quick-Tech Kft. is. (MTI) Fotónk csupán illusztráció.

Negyvenszer harapta meg a gyermeket a kutya: itt az ítélet


Baj van: újabb migránsok tűnnek fel a magyar határon

PRESS-SZÓ 02.02. - TRAGÉDIA, ÍTÉLET, KUDARC

Oscar-díj: nemet mondtak Leonardo DiCapriónak

Leonardo DiCaprio nem szívhat e-cigarettát az Oscar-díjkiosztó gálán, mert az amerikai filmakadémia a nikotint párologtató készüléket is kitiltja a ceremóniáról - írta a The Guardian brit napilap.     A visszatérő című túlélődráma sztárja a múlt hét végén e-cigarettát szívott a hollywoodi színészcéh (SAG) díjátadóján, amivel kivívta maga ellen az Amerikai Tüdőgyógyászok Szövetségének (ALA) lesújtó kritikáját.     A TMZ celebportál úgy értesült, hogy a filmakadémia szigorú dohányzásmentes zóna létrehozását tervezi a Los Angeles-i Dolby Színházban a február 28-i Oscar-gálára. A dohányzás tilalmát a nikotint párologtató e-cigarettákra is kiterjesztik. Akik mégsem bírják ki füstölés és e-cigizés nélkül, azok egy számukra elkülönített helyre szorulnak majd a színházterem szomszédságában.     Az Amerikai Tüdőgyógyászok Szövetsége (ALA) hétfői közleményében mélyen elítélte, hogy DiCaprio nyilvánosan e-cigarettázott, már csak azért is, mert mint írták, azzal a körülötte levők egészségét is veszélyeztethette. A szervezet hangsúlyozta, egyelőre nem lehet tudni, hogy pontosan mit tartalmaz az e-cigaretta, ugyanakkor a 2009-ben elvégzett kezdeti laboratóriumi tesztek mérhető szintű toxikus, rákkeltő vegyületet mutattak ki az e-cigaretta párájában, és nincs bizonyíték arra, hogy az e-cigarettából felszálló pára nem károsítja a passzív belélegzők egészségét.     DiCaprio a Golden Globe-díj és a színészcéh díja után papírforma szerint minden bizonnyal az Oscar-díjat is elnyeri A visszatérőben nyújtott játékáért. A színész Alejandro González Inárritu filmjében 19. századi prémvadászt alakít, aki az életéért küzd a havas vadonban, miután súlyosan megsebesíti egy grizzly medve, és társai magára hagyják.      http://www.theguardian.com/film/2016/feb/04/leonardo-dicaprio-vaping-ban-oscars-american-lung-association-e-cigarettes (MTI)

Büntetőeljárást indul, ha megírják a HIV-fertőzött énekes nevét


Durva: nemzel vagy mobilozol?

Halálos áldozatai is vannak a tajvani földrengésnek

Legalább hét halálos áldozata és több mint 420 sérültje van a 6,4-es erősségű, szombat hajnali tajvani földrengésnek, köztük egy tíznapos csecsemő - jelentette a helyi média.     Feltételezések szerint 20-nál többen lehetnek még a romok alatt, 380 embert szállítottak kórházba.     A legsúlyosabban érintett a sziget déli részén fekvő, 1,9 milliós Tajnan város, amelynek több kerületében lakóépületek, egyéb építmények dőltek össze, rongálódtak meg. A közösségi médiát drámai képekkel árasztották el az ott élők.     Tizenhárom érintett épületből két magas, 16-17 emeletes ház is romba dőlt, vagy súlyosan megrongálódott. Az egyikből 221 embert, köztük csecsemőket mentettek ki. A másik, 150 családnak otthont adó épület mind a 256 lakóját biztonságba helyezték.     A környékről gázszivárgást és csőtörést jelentettek, a vízhiány 400 ezer háztartást érint, míg csaknem hatezer lakásban nincs villany.     A katasztrófamentők, több mint 1500-an, köztük tűzoltók és katonák, kutyák segítségével a romok között rekedt túlélők után kutatnak. Munkájukhoz kosaras darukat is használnak, a magasból két helikopter segíti őket. A helyszínre 30 tagú egészségügyi személyzetet küldtek.     A térségben fennakadások vannak a vasúti közlekedésben, több vonatot, köztük gyorsvasúti szerelvényt nem indítottak el, mások sebességét óránként 30 kilométerre csökkentették. Folyik a vasúti pályák ellenőrzése.     Tajvan elnöke, Ma Jing-csiu a helyszínre utazva kijelentette, a kormányzat mindent meg fog tenni az ott élők biztonságáért, a még életben lévők kimentéséért és a hajléktalanokká váltak elhelyezéséért. Utóbbiak számára máris megkezdték az ideiglenes szállások felépítését.     A pekingi kormány tajvani ügyekért felelős hivatalának vezetője a hírekre reagálva közölte, már kapcsolatba léptek tajvani kollégáikkal, és felajánlották segítségüket. A kínai kormányfő Li Ko-csiang holdújévi köszöntőjében együttérzéséről biztosította a tajvaniakat. A kínai Vöröskereszt 2 millió jüan, több mint 84 millió forint értékű adományt ajánlott fel a katasztrófa-elhárításhoz.     A legutóbbi választáson a törvényhozásban többséget szerző Demokratikus Haladás Párt 1 millió tajvani dollár, körülbelül 8 millió 300 ezer forint értékű adományt ajánlott fel, míg a Kuomintang párt képviselői egy napi fizetésüket ajánlották fel. További lakossági hozzájáruláshoz bankszámlákat nyitottak, egyúttal véradásra kérték a polgárokat.     A kínai szárazföldi földrengésfigyelő központ 6,7-es erősségű rengést mért. A délkelet-kínai Fucsien tartomány egyes részein, ahol érezték a rengést, ugyancsak elrendelték egyes vasúti pályaszakaszok ellenőrzését.     A földmozgás helyi idő szerint nem sokkal hajnali 4 óra előtt történt, központja Kaohsziung város egyik kerületében volt. Azóta öt kisebb, legalább 3,8-as erősségű utórengést észleltek. (MTI)

18 szexuális bűncselekmény miatt tettek feljelentést


Bombafenyegetés és pánik a madridi reptéren

Világszínvonal Debrecenben

A legkorszerűbb műszerekkel dolgozhatnak a jövőben a Debreceni Egyetem hallgatói az Atomspektroszkópiai Partner Laboratóriumban.   Elsősorban környezeti vonatkozású (talaj, felszíni és felszín alatti víz, üledék) minták elemanalíziséhez, valamint állati és humán eredetű minták (vérszérum, szövetek), élelmiszerek és gyógyszerkészítmények vizsgálatához használhatók azok a berendezések, melyek a Debreceni Egyetem Szervetlen és Analitikai Kémiai Tanszékének megújult laborjában kaptak helyet. A mintegy 200 millió forint értékű beruházás a világ vezető laboratóriumi műszer- és bútorgyártó márkáinak magyarországi képviselői jóvoltából valósult meg.  - Nagy öröm, hogy ezek a cégek felismerték: támogatni kell a tanszéket, a kart, az egyetemet. Remélem, hogy ez a felismerés magával ragadja a többi vállalatot is, és egyre több ipari szereplő lép színre, akik észreveszik, hogy a Debreceni Egyetemen minőségi munka folyik – fogalmazott köszöntőjében Pintér Ákos, a Természettudományi és Technológiai Kar dékánja.  Fábián István, a labornak otthont adó Szervetlen és Analitikai Kémiai Tanszék vezetője elmondta: a műszereket elemanalitikai meghatározásokhoz használják a kutatók. Gyakorlatilag bármilyen mintából (szilárd vagy folyékony halmazállapotú) mennyiségileg meg tudják határozni a periódusos rendszer mintegy 80 elemét. Vizsgálták már a debreceni kombináltciklusú erőmű porgyűjtőjén összegyűlt anyagokat, valamint faleveleken a tűzijáték környezeti hatásait.  - A laboratórium különlegessége, hogy a kar oktatói, kutatói és hallgatói a legnagyobb nemzetközi műszergyártóik legmodernebb eszközeit használhatják, többek között olyanokat is, melyek kereskedelmi forgalomban még nem is kaphatók. Így a Debreceni Egyetem kutatói a tesztelés során szerzett tapasztalataikról beszámolva a készülékek fejlesztésében is részt vesznek – hangsúlyozta Fábián István.  A Szervetlen és Analitikai Kémiai Tanszék, valamint a Novo-Lab Kft. 2013 szeptemberében hozta létre közös demo laboratóriumát, melyet akkor az egyik legnagyobb műszergyártó, az Agilent Technologies készülékeivel szereltek fel.  A 2013-ban kapott műszerek (lángatomabszorpciós spektrométer, grafitkemencés atomabszorpciós spektrométer, mikrohullámú plazma atomemissziós spektrométer, induktív csatolású plazma optikai emissziós spektrométer) egy részét azóta újabb változatokra cserélték, az együttműködés keretében ugyanis az egyetem folyamatosan tesztelheti a gyártó legmodernebb berendezéseit, ennek köszönhetően a hallgatók a legmodernebb technológiákat sajátíthatják el. Az elmúlt időszakban a mérésekhez szükséges minta-előkészítésben használatos berendezések is megújultak, Milestone gyártmányú mikrohullámú roncsoló egységgel és savdesztilláló berendezéssel bővítette a laboratóriumot. - Ezt az együttműködést a kezdetektől egy befektetésnek tekintettük. Azzal, hogy idehoztuk a piacon elérhető legfejlettebb technológiát, lehetőséget biztosítunk, hogy a jövő szakemberei a legújabb műszereken dolgozhassanak, a tanszék a tudományos tevékenységében tudja kamatoztatni, illetve olyan műszaki támogatást tudnak biztosítani, ami számunkra is nagy versenyelőny és az ipar számára is hasznos – magyarázta Gáspár István, a Novo-Lab Kft. ügyvezető igazgatója. A legmodernebb műszerekhez megfelelő környezetre is szükség van. A laboratóriumi bútorokat gyártó cseh Merci magyarországi képviselője, a Kvalitex Kft. mintegy 20 millió forint értékben ajándékozott laboratóriumi- és íróasztalokat, vegyifülkét és mérlegasztalt az intézménynek. Tétényi Pál, a Kvalitex Kft. ügyvezetője felidézte: kezdő vegyészként a Kémiai épületben tartotta első előadását egy konferencián, így mikor meghallotta, hogy megújul a laboratórium, akkor arra gondolt, hogy ez egy olyan lehetőség, ami valódi segítséget jelenthet az egyetemi kémiaoktatásnak. A megújult Atomspektroszkópiai Partner Laboratóriumot a kémia, vegyész, vegyészmérnök, gyógyszerész, környezettan és környezettudomány szakos hallgatók is használják tanulmányaik során. (unideb.hu)    

Újabb mesterképzéssel rukkol elő a Debreceni Egyetem


Bőrbajok: ismét a Science Café

Transzvesztita a Púderben

Megyeri Csilla elsők közt hívott meg új beszélgetős műsorába egy transzvesztita vendéget, akivel anno még egy strandon találkozott. “Ricsi” a debreceni Alföld Tv Púderében őszintén mesélt az elmúlt 19 évéről. A képek többek között a felvételkor készültek. A mozikban január 28-tól látható a Dán lány c. dráma, ami egy megtörtént eseményeket feldolgozó történet: Lili Elbe (1882-1931) feltehetően interszexuális ember volt, az elsők egyike, akin nemátalakító műtétet hajtottak végre. Einar Wegenerként született Dániában, ezen a néven sikeres tájképfestő volt, és élete nagy részét férfiként élte le. 1930-ban jelentkezett be a drezdai női klinikára. Ötödik, méhbeültető műtétét azonban csak három hónappal élte túl, halálát feltehetően szervkilökődés okozta. Eddie Redmayne fantasztikus alakítást nyújt az életrajzi filmben, viszont köztünk is élnek hasonló identitású emberek, akiket gyakran elítélünk. Van egyfajta sztereotípia a társadalomban, hogy a transz-szexualitás életstílus csupán, mely egyszerűen kitűnni vágyást és maszkabált jelent, miközben teljesen másról van szó! Kutatók szerint a változás már az anyaméhben elkezdődik. Ez a fiú (Ricsi) őszintén mesél az érzéseiről, a szüleivel való kapcsolatáról és arról, hogy hogyan viszonyulnak hozzá az emberek. Hamarosan rá is műtét vár. "Az egyik legelfogadottabb meghatározás szerint transzneműek azok az emberek, akiket valamilyen neműnek soroltak be – legtöbbször születéskor és a nemi szerveik alapján, de ezt a nemi szerepet magukra nézve téves vagy hiányos megjelölésnek találják. Magyarul nem érzik jól magukat abban a testben, amibe születtek. Ide sorolható a Púderben szereplő Ricsi is, akinek minden álma, hogy Nőként élhessen tovább, mégpedig Annabella Szonjaként. A műsor készítői próbálták viccesre venni a figurát, hisz egy provokatív és szórakoztató műsorról van szó, ezért másik vendégként az egykoron Budapest utcáin párducmintás alsógatyában rohangáló Johnny Gold-ra esett a választásunk, aki poénjaival színesítette a tabudöntögető témát. Az egykori celeb időközben megkomolyodott és családapaként éli mindennapjait. Ricsi pedig a beszélgetés óta Budapesten egy produkciós cégnél transz előadóművész, illetve önismereti tréninget tart tranvesztitáknak. Jó szórakozást kívánunk! (Púder c. műsor jobbra, fent)

B.U.É.K. 2016!


Bori és a világjáró hátizsák – a backpacker.hu története

Merkelék kicserélik a német lakosságot Szíriával

Sörhabos, kiszivárgott és kiloccsant, beteg agyú pletykák szerint Merkel német kancellárasszony és Fraymann osztrák kancellár úgy határozott, hogy az egyszerűség kedvéért és a befogadás, valamint az integráció problémái miatt egy váratlan húzással inkább kicserélik Németország és Ausztria lakosságát Szíriával és Afganisztánnal. A teljes lakosságcsere Merkel szerint európai megoldás, ráadásul így nem kell kerítést építeni, ami meg már megvan például Bajorországban, azt az újonnan érkezett állampolgárok úgyis szétszedik secperc alatt. Meg nem erősített hírek szerint az Európai Bizottság elnöke is üdvözölte a döntést, majd ismeretlen helyre távozott. Az Oktoberfesten üvöltöző német újnácik ellenben tiltakozó akciót szerveztek, amikor azonban meglátták a mintegy 5 millió arab férfit, elálltak ettől és inkább ittak még egy sört. Orbán Viktor így reagált: Please, don't come!  

Bréking! Ozzy és Alice Cooper a Campus fesztiválon?!


Jóslat: debreceni nyeri az 5 milliárdos lottófőnyereményt

Bocskai Emlékverseny: négy magyar a döntőben

Négy magyar ökölvívó jutott döntőbe pénteken a 60. Bocskai István nemzetközi emlékversenyen, Debrecenben.        A pénteken kötelek közé lépő hét hazai bokszoló közül a kétszeres Európa-bajnoki bronzérmes Varga Miklós, a 2010-ben Eb-győztes Bacskai Balázs, valamint Sávoly Gergő vette sikerrel az elődöntőt, míg Nyéki Georgion ellenfele, a 2011-ben Eb-aranyérmes török Fatih Keles a második menetben sérülés miatt feladta a mérkőzést.      Varga - a szövetség beszámolója szerint - "adok-kapok" összecsapáson erőteljes harmadik menetével kerekedett horvát riválisa fölé, Bacskai grúz bokszolón jutott túl kemény csatában, Sávoly pedig marokkói öklözőt győzött le úgy, hogy többet és pontosabbat ütött ellenfelénél.      A tavalyi Eb-n bronzérmes Csóka Nándor nem bírt a 2014-es Ázsia Játékok győztesével, a kazah Iliasz Szulejmanovval, akárcsak az Európa-bajnoki bronzérmes, olimpiai és világbajnoki negyeddöntős Harcsa Zoltán a tavalyelőtt Európa-bajnok francia ellenfelével. Ugyancsak az elődöntőben fejezte be szereplését Nagy Bence, akit holland bokszoló győzött le.           A magyar érdekeltségű elődöntők:     52 kg: Iliasz Szulejmanov (kazah)-Csóka Nándor 3-0     60 kg:  Varga Miklós-Stipan Prtenjaca (horvát) 2-1     64 kg: Nyéki Georgion-Fatih Keles (török) - a török öklöző a második menetben sérülés miatt feladta a mérkőzést     69 kg: Bacskai Balázs-Gela Abasz Hidze (grúz) 3-0     75 kg: Christian Mbilli Assomo Halier (francia)-Harcsa Zoltán 3-0     91 kg: Sávoly Gergő-Abdelzsair Abuhamda (marokkói) 3-0 Roy Korving (holland)-Nagy Bence 3-0 Az Oláh Gábor utcai sportcsarnokban zajló viadalon négy kontinens képviseletében 28 ország 140 öklözője - köztük két világbajnok és hét Európa-bajnok - indult. Három súlycsoportban - 60, 64 és 69 kg - a nevezők magas száma miatt két verseny zajlik, ezért szombaton két-két bajnokot hirdetnek. Fotók, videó: hajdupress.hu, Miskolczi János (MTI, HP)

Simán verte az OSC a Debrecent


Bocskai Emlékverseny: hét magyar már továbbjutott

Lemmy-buli: se csizma, se útlevél, se bőrkabát

Lemmy halálával az egyik legnagyobb élő rock and roll legenda távozott - hangsúlyozta az MTI-nek kedden Jávorszky Béla Szilárd zenei szakíró. A Motörhead együttes alapító tagja és frontembere 70. születésnapja után néhány nappal, hétfőn hunyt el Los Angelesben.     A Motörhead zenekar keddre virradóra közölte frontembere halálhírét a Facebook közösségi portálon. Tájékoztatásuk szerint a zenész a rák egy különösen agresszív formájában halt meg, betegsége rövid lefolyású volt.     Jávorszky Béla Szilárd az MTI-nek felidézte, hogy Lammy, polgári nevén Ian Kilmister pályafutását még a hatvanas években a Hawkwind zenekarban kezdte, de az 1975-ben alapított Motörhead élén írta be magát a rocktörténelembe. "Roppant gyors és roppant hangos rockzenéje nemcsak a brit heavy metal új hullámának képviselőire, hanem a későbbi speed és thrash metal reprezentánsaira is erősen hatott" - mondta a több rocktörténeti könyvet is jegyző szakíró.     Hangsúlyozta: Lemmy nem csak a színpadról hirdette a "sex and drugs and rock and rollt", de folyamatosan élte is azt. "Egyik szigetes koncertje után például csak reggelre sikerült visszakeverednie a nagyszínpadhoz - csizma, bőrkabát és útlevél nélkül. Aztán rendőri kísérettel robogott Ferihegyre" - idézte fel.     Mint mondta, maga a Motörhead elnevezés amúgy a hatvanas-hetvenes évekbeli amerikai szlengben a "sebesség megszállottját", azaz az amfetaminon ("gyorsítószeren") élőt jelentette.     "Lemmy és mindenkori társai évtizedeken át fáradhatatlanul nyomták nem túl bonyolult és változatos, de rendkívül energikus dalaikat, s még az utóbbi években is kellően ütős koncerteket adtak. Nem véletlenül tartjuk annyian a Motörheadet az elmúlt negyven év egyik leginkább elnyűhetetlen és kikezdhetetlen kemény rockcsapatának" - méltatta a zenész pályafutását Jávorszky Béla Szilárd.

Gyászol a világ összes rockere


Ők a jegynyertesek!

Szavazzon! Gyönyörű lányok várják a támogatást

Javában zajlik a Fórum Debrecen Topmodell 2016 versenye. Idén ötödik alkalommal hirdették meg ezt a színvonalas versenyt: keresik a legújabb Fórum Üdvöskét, aki egy éven keresztül nevét és arcát adja a Fórum Debrecen Bevásárlóközpont minden rendezvényéhez, emellett modellszerződést nyer a Fórum rendezvényszervezés csapata által, amellyel temérdek divatbemutató oszlopos tagja lesz. A 2016-os Debreceni Virágkarnevál forgatagában hercegnőként ragyoghat a Fórum Debrecen virágkocsiján és még sorolhatnánk.   A közel 200 jelentkező közül a legszebbnek ítélt 30 lánnyal a zsűri találkozott január 26-án, akikből 10-en jutottak be a döntőbe. A kiválasztott lányokkal kisfilmek készültek, amelyeket az Alföld Televízióban és a Hajdupress hírportálon láthatnak az érdeklődők. A majdnem egy hónapos felkészítő rendezvénysorozat alatt a bűvös 10-re rengeteg program vár, hiszen ellátogatnak majd a Fórum különböző üzleteibe, edzéseken vesznek részt, megismerhetik 2016 legújabb trendjeit. Stílustanácsadáson vehetnek részt Szűcs-Tarcsa Anita stylist szárnyai alatt, emellett sminkelési, hajápolási segítségeket és tippeket is kapnak majd a szakemberektől. A rendezvény megkoronázásaként, február 19-én (pénteken) 17 órától, nagyszabású gála keretein belül választják ki a Fórum Topmodell 2016 cím nyertesét. Az eseményre rengeteg meglepetéssel készülnek a szervezők: többek között értékes különdíjat kap az a hölgy, aki a hajdupress-hu olvasói a legszebbnek találnak. Szavazzon a címoldalon Facebook-bejelentkezéssel, támogassa kedvencét! TOP 10,  BEMUTATKOZÁS: Cselei Amanda (19 éves) Debrecenben tanul kisgyermekgondozónak- és nevelőnek egy Okj-s tanfolyamon, a jövőben pedig az óvodapedagógiát szeretné megcélozni. Hobbija a színészkedés, egy színtársulatnak is tagja. Ha marad szabadideje, azt olvasással, sorozatnézéssel tölti. Csura Eszter (22 éves) Jelenleg a Debreceni Egyetem Igazgatásszervező szakán tanul. A jövőben szeretne ezen a területen elhelyezkedni. Szabadidejét legszívesebben a családjával és a barátaival tölti. Nagyon szereti az állatokat, ezért, ha teheti, a közös programokra magával viszi kedvenceit is. Fontosnak tarja a sportolást, igyekszik minél gyakrabban időt szakítani a testmozgásra. A következő hetekben arra törekszik, hogy a lehető legjobban teljesítsen mind a versenyt, mind pedig a tanulmányait illetően. Győrfi Ágnes (16 éves) Az Ady Endre Gimnázium hatosztályos tagozatára jár. Harmadik éve versenyszerűen aerobikozik, de már előtte is sportolt. Kipróbálta az úszást és az atlétikát is. A zene fontos része az életének, énekel és gitározik. Korábban zeneiskolában hegedült. A jövőben is szeretne énekléssel foglalkozni. A gimnázium elvégzése után egyetemre fog felvételizni. Győrfy Alexandra Vivien (17 éves) Jelenleg a Dienes László Gimnáziumban tanul, angol kéttanítási nyelvű osztályban. Fontos számára a sport, ha teheti, edzőterembe jár, illetve éveken át lovagolt. A tavalyi évet sikeresen zárta, hisz angol középfokú nyelvvizsgát szerzett. A jövőben szeretné kamatoztatni az angol nyelvtudását, valamint a modellkedéssel is komolyabban kíván foglalkozni. Katona Cintia (24 éves) Most januárban szerezte meg a diplomáját a Debreceni Egyetem Népegészségügyi Kar Egészségfejlesztő mesterszakán. Jelenleg egy népegészségügyre fókuszáló programban dolgozik. Szeretné folytatni a tanulmányait: az Egészségpszichológia mesterképzését fogja megcélozni. Szabadidejét legszívesebben a családjával és a barátaival tölti, ezen kívül nagyon szeret olvasni és utazgatni. A sport fontos része az életének, rendszeresen jár edzőterembe. Célja az, hogy a verseny folyamán helyt álljon, és mindenből a maximumot hozza ki. Majorik Alexandra (21 éves) A debreceni Brassai Sámuel Gimnáziumban tanul, szállítmányozási ügyintéző szakon végzős. A vizsga után szeretne elhelyezkedni a szakmájában, akár Magyarországon, akár külföldön. Szabadidejét a barátjával, a barátja családjával és a saját családjával tölti. Szülei évek óta külföldön élnek. Szeret moziba járni és sportolni. A jövőben boldog családot szeretne, gyerekekkel. Gyerekkori álma, hogy modellkedhessen. Már kétszer vett részt fotózáson, ahol nagyon jól érezte magát. Nánási Nikolett (18 éves) Gyerekkori álma, hogy létrehozhasson valami egyedülállót, valami felejthetetlent a szépségiparban és a modellszakmában. Hiszi, hogy a szépség a természetből fakad. Nagy vágya minél több nyelvet elsajátítani, hogy ezáltal különböző kultúrákat ismerhessen meg, és Magyarország értékeit hirdethesse világszerte. Jelenleg gimnáziumi tanuló, további tanulmányait az orvosi karon képzeli el. Táncot oktat piciknek, és futással szokott feltöltődni, ugyanis mindig késésben van. Nmekini Agata Blessing (22 éves) Blessing félig magyar, félig pedig nigériai a származású. Jelenleg a Gál Ferenc Főiskola hallgatója óvodapedagógia szakon. Nagy vágya, hogy a későbbiekben magánóvodát alapítson. A média világa is érdekli, szívesen lenne műsorvezető. A tanulás mellett szabadidejében divatbemutatókra és fotózásokra jár, nagyon érdekli a modellkedés világa. Óriási élmény volt számára, hogy tavaly nyáron a Miss World Hungary 2015 szépségversenyen bekerült a top 16 lány közé, a döntőbe. A verseny alatt sok dolgot tanult. Sárkány Fanni (21 éves) Fanni angol-média szakos hallgató. Idén diplomázik, tanulmányait pedig a nemzetközi tanulmányok mesterszakán szeretné folytatni. Angolul és spanyolul is felsőfokon beszél. Hét éve versenyszerűen atletizál, válogatott, illetve országos bajnok is volt 400 méteres síkfutásban. Egy Európa-bajnokságra is kijutott, ami örök élmény a számára. A másik szenvedélye a zene. Hat évig énekelt egy bandában, amellyel különböző fesztiválokon, többek között a Campuson és az EFOTT-on is fellépett. Sőt, lemezük is jelent meg. Az együttes feloszlott, de szeretné tovább folytatni az éneklést, akár szólókarrierbe is kezdene. Szívesen rajzol vagy olvas. Kezdő modellként jelentkezett a versenyre, úgy érzi, már a 10-be jutással is nyert. Tóth Panni (16 éves) A Bethlen Gábor Közgazdasági Szakközépiskolába jár, vendéglátás-turizmus szakra. Tíz évig mazsorettezett, ez alatt az idő alatt nagyon sokat utazott. Célja, hogy minél több országba eljusson, de legfőképp arra vágyik, hogy még egyszer lássa New York-ot. Pár évvel ezelőtt felejthetetlen két hetet tölthetett ott egy cserediák-program keretében. Sokat önállósodott, amíg távol volt a családjától, így most már bátrabban néz szembe az új kihívásokkal is. Szabadidejében sportol, olvas, és a húgaira szán sok időt. Az élet minden területén maximalistának vallja magát, ezen a versenyen is szeretné magából a legjobbat kihozni.

Megvan a 10 legszebb lány: ki lesz a Fórum Topmodellje?


Videó: gyűlnek a szép lányok a Fórumban

Készülj, Pocak! Jön a torkoskodás!

Folyamatosan bővül a 11. Torkos Csütörtökre jelentkező éttermek listája, amely a mai naptól megtekinthető az akció hivatalos weboldalán a torkoscsutortok.itthon.hu oldalon. A Magyar Turizmus Zrt. néphagyományra épülő gasztronómiai keresletélénkítő akciója, a Torkos Csütörtök idén február 11-én várja az éttermi kultúra iránt érdeklődőket. Az éttermek regisztrációja 2016. január 12-én indult, az első egy hétben közel 300 étterem csatlakozott a megváltozott feltételrendszerrel zajló eseményhez. Az étterembe járás és az új ízek felfedezésének népszerűsítésére létrehozott akció során az alkoholtartalmú italokat nem lesz kötelező féláron adni, azonban minden másra, a teljes étel- és alkoholmentes ital fogyasztásra továbbra is 50% kedvezményt kell adniuk a csatlakozó vendéglátóhelyeknek. A feltételtől pozitív irányba természetesen eltérhetnek, vagyis továbbra is nyújtható az alkoholtartalmú italokat is magában foglaló teljes számla végösszegéből 50%-os kedvezmény, de ez nem kötelező. A választási lehetőség idén is a teljes a la carte kínálatra vonatkozik, külön erre az alkalomra készített szűkített menüsorral az akcióban részt venni nem lehet. A Torkos Csütörtök az új ízek megismerésén túl az étterembe járás népszerűsítésére létrehozott akció, így olyan szolgáltatók, akik kizárólag házhozszállítással foglalkoznak, nem vehetnek részt benne. A helyben fogyasztást is lehetővé tevő vendéglátóhelyeknek elvitelre vagy házhozszállítással nem kötelező a csatlakozási feltételek szerint kedvezményt adni, azonban természetesen ezt önkéntes alapon megtehetik. Az éttermi regisztráció 2016. február 9-én, 18 órakor zárul. Az éttermi kínálat az elmúlt évek során évről évre szélesedett: a halászcsárdától az art caféig, a gyorsétteremtől a prémium kategóriás vendéglátóhelyig országszerte több száz étterem közül választhattak az érdeklődő ínyencek. Valamennyi korábbi akció értékelése azt mutatta, hogy ezeken a napokon a részt vevő vendéglátóhelyek túlnyomó többségénél nemcsak a vendégforgalom emelkedett, hanem a bevételük is növekedett annak ellenére, hogy 50%-os kedvezményt nyújtottak. Az étteremtulajdonosok túlnyomó többsége kedvező forgalmi adatokról és a vendégek pozitív visszajelzéseiről számolt be. A résztvevők nagy része hamar felismerte az akcióban rejlő promóciós és marketinglehetőségeket: az extra vendégkör, a teltház és a Torkos Csütörtökkel járó médiaérdeklődés hosszú távon megtérülő befektetés. Az új, szerethető arculattal büszkélkedő Torkos Csütörtök idén egyúttal az MT Zrt. szervezésében zajló „Gasztroélmények Éve 2016” tematikus programsorozat nyitánya is lesz. 

Karaj, comb, oldalas: ezeken biztosan kevéske az áfa


Közeleg a tél egyik legnagyobb bulija

Óvszert, vagy önmegtartóztatást kérnek a férfiaktól

Óvszer használatát vagy szexuális önmegtartóztatást javasolnak az amerikai járványügyi szakemberek azoknak a férfiaknak, akik a zikavírussal erősen fertőzött vidékeken jártak - az erről szóló ajánlást pénteken hozta nyilvánosságra az Egyesült Államok járványügyi és betegségmegelőzési központja (CDC).       Ez a lépés válasz arra, hogy a texasi Dallasban olyan zikalázas beteget diagnosztizáltak, aki szexuális úton fertőződött a vírussal.       A betegséget elsősorban szúnyogok terjesztik, de kiderült, hogy - ritka esetben ugyan, de - terjed vérátömlesztéssel és szexuális úton is. A dallasi egészségügyi hatóságok a napokban jelezték: olyan beteget azonosítottak, aki a vírussal fertőzött latin-amerikai térségből tért haza, és itthon megfertőzte szexuális partnerét.       A pénteken nyilvánosságra hozott új javaslatok azt célozzák, hogy lehetőség szerint elkerülhető legyen fertőződés a szexuális úton.       A járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) arra figyelmezteti azokat a férfiakat, akiknek partnere várandós, hogy használjanak óvszert, ha olyan vidékre utaznak, vagy onnan térnek haza, ahol erős a zika-fertőzöttség. A CDC közleménye szerint ez 28 országra érvényes: valamennyi közép-amerikai és jó néhány dél-amerikai államra, köztük például Brazíliára, Paraguayra, Bolíviára, Ecuadorra, Kolumbiára, Venezuelára vagy Francia Guyanára. Azoknál a pároknál pedig, ahol a férfi korábban járt zikavírussal fertőzött területen, "fontolóra kellene venni az óvszerek állandó és korrekt használatát, vagy még azt is, hogy a pár tartózkodjon a szexuális élettől" - olvasható a pénteken megjelent dokumentumban.       A járványügyi hivatal tisztségviselői leszögezik: "A tudomány nem egyértelmű abban, milyen hosszú ideig lappang a vírus, milyen hosszú ideig tart a fertőződés kockázata". De hozzáteszik: a tudósok már kutatják a választ erre a kérdésre is. A szakemberek egyúttal azt is tanácsolják, hogy akik gyermekáldást szeretnének, előbb konzultáljanak az orvosukkal. (MTI)

Figyelem! Megkezdődött az influenzajárvány


Ez nagyon fontos, ez életmentő - fotók, videó

Ingatlanpiac: mondjuk az árakat

A tavalyi év árrobbanása felemás volt, vannak megyék, ahol még csökkentek is az ingatlanárak az ingatlannet.hu felmérése szerint. Az ingatlan.com portál a januári jelentős áremelkedés után lassuló növekedésre számít, és elemzésében szintén beszámol területi különbségekről.     A tavalyi év áttörést hozott az ingatlanpiacon, de ez a növekedés felemás volt - derül ki az ingatlannet.hu elemzéséből, amelyben 257 ezer ingatlan adatait értékelték ki.     Az MTI-hez eljuttatott összefoglaló szerint az ingatlanpiaci növekedés ellenére több megyében tavaly tovább csökkentek a lakóingatlanok árai. Somogy megyében 12, Tolnában 7 százalékkal mérséklődtek az eladási árak, de Nógrádban, valamint Szabolcs-Szatmár-Bereg és Jász-Nagykun-Szolnok megyében is csökkenés volt.     Az elemzés szerint főként a családi házakra nem volt kereslet. Zala és Heves megyében szinten maradtak, Baranyában, Borsod-Abaúj-Zemplénben, Komárom-Esztergomban és Vas megyében összességében kissé emelkedtek a lakóingatlanok értékei, a lakásárak növekedésének köszönhetően.     A jobban teljesítő Veszprém, Csongrád, Fejér, Hajdú-Bihar és Győr-Moson-Sopron megyében a lakáspiac 12-20 százalékkal is nőtt, a családi házaknál pedig stagnálás, vagy minimális emelkedés volt.     Az abszolút nyertesek közé tartozik Budapest, valamint Békés, Pest és Bács-Kiskun megye, ahol a családi házak eladási ára is 7-17 százalékos növekedést mutatott, a lakásárak pedig 8-27 százalékal emelkedtek.     Az ingatlannet.hu elemzése szerint a 2016-ban bevezetett változások, így a lakásépítés általános forgalmi adójának csökkentése és a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) kibővítése alapvetően új helyzetet teremt, és megváltoztathatja az eddigi tendenciákat.     Januárban országos átlagban 6 százalékkal nőtt a 60-150 négyzetméteres új lakások ára, de a különböző városokban jelentősek a különbségek - derül ki az ingatlan.com összeállításából, amely több mint 85 ezer hirdetés alapján vetette össze az új lakások, a telkek és a használt lakások január végi kínálati árait a december végi árszinttel.     Az országos átlagos telekár szintén 6 százalékkal emelkedett december vége és január vége között. A fővárosban átlagosan 7, Győrben 28, Székesfehérváron 4 százalékkal drágultak a telkek, ugyanakkor Szegeden 3, Egerben pedig 5 százalékkal csökkentek az ingatlanportál adatai szerint.     Országos szinten a 60-150 négyzetméteres használt lakások átlagára 1,7 százalékkal emelkedett egy hónap alatt. Budapesten a kínálati árak 3 százalékkal haladták meg a december végi értéket, Győrben, Székesfehérváron és Debrecenben 2,8-3,3 százalék közötti volt a növekedés.     Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint az új lakásoknál bekövetkezett, havi szinten jelentősnek mondható 6 százalékos drágulás elsősorban a kormányzati támogatások, azon belül is a csok miatti felfokozott várakozásokkal magyarázható.     A szakértő az MTI-hez eljuttatott elemzésben kifejtette, érdemes óvatosan kezelni az új lakások és telkek januári drágulását, ez az áremelkedési ütem várhatóan lassulni fog.     A jelenlegi trendeket értékelve Balogh László ugyanakkor közölte: aki családi házat szeretne építeni, annak érdemes mielőbb megvásárolnia a telket. A fokozódó kereslet miatt a kínálat egyre korlátozottabb lehet, azaz elfogyhatnak a házépítésre alkalmas telkek.     Az ingatlan.com szakembere szerint az új lakás vásárlását tervezőknél viszont fordított a helyzet. Nekik érdemes kivárniuk, amíg tízezres nagyságrendben jelennek meg az új lakások a piacon, mert azok mérsékelhetik az árak növekedését, esetleg az árakat is, a jelenlegi kilátások alapján azonban nem valószínű, hogy ez 2017 előtt bekövetkezik. (MTI)

Brókerbotrány: megkezdődött a kártalanítás kifizetése a Buda-Cash és a Hungária ügyfeleinek


El sem tudják képzelni, minek a fővárosa lett Debrecen

Tragikus hirtelenséggel elhunyt Kőrösi Zoltán

Tragikus hirtelenséggel, szívroham következtében pénteken elhunyt Kőrösi Zoltán író, dramaturg, forgatókönyvíró - erősítette meg az Origo hírét az MTI-nek Mészáros Sándor, a Kalligram főszerkesztője.      Kőrösi Zoltán 1962-ben született Budapesten. 1987-ban az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) magyar-történelem szakán szerzett diplomát. 1986-tól szabadúszóként kritikákat, esszéket publikált, 1990-től a Magyar Rádió irodalmi szerkesztője, 1995-től főszerkesztője, 2002-től 2007-ig művészeti főszerkesztője volt. 1995-96-ban ő szerkesztette az Írószövetség Fiatal Írók József Attila Körének JAK-füzetek című sorozatát. A Szépírók Társaságának alelnöke, 2010-től a Magyar Mozgókép Közalapítvány kuratóriumának elnöke volt.      1993-ban megnyerte a Magyar Napló Örkény-novellapályázatát, 2005-ben elnyerte Az Év Könyve-díjat, 2006-ban József Attila-díjat kapott.      Utolsó könyve, a Szívlekvár 2014-ben jelent meg. Főbb művei közé tartozik A testtől való szabadulás útja (elbeszélések, 1994); A tárt szárnyú lepke (regény, 1996); a Romkert (regény, 1997); a Budapest, nőváros (2004); a Milyen egy női mell? (2006), valamint a Szerelmes évek. Gyávaság (2009). (MTI)

Végzetes szerelem: Verdi Traviátája Debrecenben, élő közvetítésben


Erdélyi turnéra indul a Debreceni Népi Együttes

A szexi fehérnemű debreceni titkai: gyönyörű fotók

Új, meglehetősen figyelemfelkeltő tartalmú bejegyzés olvasható Szűcs-Tarcsa Anita stylist divatblogján, a Fashion and City-n. A debreceni hölgy a fehérnemű titkairól értekezik. Bizton ajánljuk!   Magabiztos, sikeres és szexi. Mindig tudja, mit akar és ezt nem is titkolja, a tökéletességre törekszik! Igen, ilyen a nagybetűs Nő! Persze, hogy minden stimmeljen szükségesek azok a kiegészítők, amik megkönnyítik, egésszé teszik a mindennapjainkat. Egy jól megválasztott fehérnemű céltudatossá tesz.  Az öltözködésünk alapja. Az a kényelem, a hibátlanság jegyében, amikor jól érezzük magunkat a bőrünkben. Ha figyelsz a részletekre, nem éred be egy szokványos modellel, érezni akarod, hogy kiemeli az alakod, különlegessé teszi a bőröd és szép vagy benne. „ A testednek és a lelkednek” is jó, ahogy korábban Naomi Campbell is hirdette a Triumph kampányában a 90-es években. A Triumph pályázatnak köszönhetően lehetőségem adódott, hogy teszteljem a képeken látható csodákat.  A fehérneműk kiválasztásánál törekedtem arra, hogy minden fazont megmutassak nektek, hogy mindenki megtalálja a hozzá legközelebb állót.  Így esett a választásom alakformáló fazonra, bodyra, push-up-os melltartóra és különböző alsókra. Színeket tekintve próbáltam olyanokat  is tesztelni, melyek  nem szokványosak a gardróbunkban! Ti észrevettétek már, hogy télen inkább a sötétebb árnyalatok kerülnek előtérbe a ruhatárunkban? Egy felmérés alapján az emberek, akik élénk színekkel vannak körülvéve, sokkal pozitívabbak.  Az élénkzöld és málna pirossal kezdve a reggelt optimálisan kezdtem a napot, annyi bizonyos - írja Szűcs-Tarcsa Anita a bejegyzésben: nem érdemes kihagyni, KATT IDE! Szűcs-Tarcsa Anita további bejegyzéseihez kattintson ide!

Buli helyett munka, avagy út az álommelóig + fotók


Bikinis képekkel jelentkezett a szép debreceni fiatalasszony

Januárban kezdik bütykölni a VW motorokat

Elkészültek a tervek a Volkswagen csoport (VW) dízelbotrányában Európában érintett motorok megjavítására, és januárban elkezdődik az érintett gépjárművek visszarendelése a szervizre - jelentette be a német társaság vezérigazgatója csütörtökön Wolfsburgban.      Matthias Müller a VW központjában tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy a német közlekedési hatóság (KBA) jóváhagyta az EA189-es típusú motor Európában használt három változatának megjavítására kidolgozott eljárásokat, amelyek révén a társaság biztosítani tudja, hogy a motorok egyformán viselkednek normál üzemmódban és a károsanyag-kibocsátási teszteken, és megfelelnek valamennyi törvényi előírásnak.      A KBA jóváhagyása után a többi európai hatóság is pozitívan fogadta a javaslatokat a motorok megjavítására, így 2016 elején elkezdődhet a visszahívási akció. A két literes EA189-es TDI-motorral szerelt gépjárműveket már januártól elkezdik visszarendelni javításra, az 1,2 literesek javítása várhatóan a második negyedévben, az 1,6-osoké a harmadik negyedévben kezdődik.      A tulajdonosoknak nem kerül pénzbe a művelet, és nem is kell bejelentkezniük a VW-nél, mert a társaság mindenkit tájékoztat a javításról - mondta a vezérigazgató.      A művelet a tervek szerint 2016 végére befejeződik, és mind technikailag, mind pénzügyileg áttekinthető, elviselhető terheket jelent.      A 2 literes és az 1,2-es motoroknál elég egy szoftverfrissítés. Az 1,6-osoknál a szoftverfrissítés mellett be kell építeni a motor légtömegmérő berendezése elé egy úgynevezett áramlás-egyenirányító alkatrészt, egy műanyag hálót.     Ezzel az egyszerű és csekély költségű megoldással kapcsolatban gyakran felmerül, hogy miért nem alkalmazták eddig, a válasz erre a kérdésre pedig főleg abban rejlik, hogy eddig nem volt probléma az EA189-es motorokkal - mondta Matthias Müller.      Elmondta, az Egyesült Államokban a jóval szigorúbb nitrogén-oxid-kibocsátási szabályok miatt "valamivel bonyolultabb" a helyzet. A VW intenzíven együttműködik a hatóságokkal, és bemutatja a motorok megjavítására kidolgozott eljárásokat, amint jóváhagyják azokat a hatóságok - tette hozzá.      Aláhúzta, a VW arra törekszik, hogy a dízelbotrány ne bénító hatást fejtsen ki, hanem katalizátor legyen a cégcsoport átalakításához, modernizálásához. Egy sor átalakítást végrehajtanak, ezek közül a legfontosabb, hogy a politikából ismert szubszidiaritás el alapján lazítják a központi irányítást, az egyes márkáknak és régióknak nagyobb önállóságot biztosítanak, ami azonban nagyobb felelősséget is jelent - mondta a vezérigazgató.      A társaság felügyelőbizottságának elnöke, Hans Dieter Pötsch a dízelbotrány feltárásáról elmondta, hogy hamarosan lezárul az a belső ellenőrzés, amelyben áttekintik a dízelmotorokra vonatkozó összes folyamatot és eljárást. Egy ezzel párhuzamosan, külső szakértők vezetésével folytatott másik vizsgálat 2016-ban is folytatódik. A Jones Day amerikai ügyvédi iroda irányításával zajló vizsgálatban nagyjából 380 alkalmazottól gyűjtöttek be adathordozókat, és 102 terabájtnyi - 50 millió nyomtatott könyvnek megfelelő nagyságú - adattömeget néznek át. A botrány feltárásának harmadik vetülete a felelősség megállapítása jogi értelemben. A tervek szerint mindennek eredményét a VW 2016. április 21-ei közgyűlésén mutatják be.      Az már most látható, hogy "nem egyetlen hibáról, hanem hibák láncolatáról van szó", és ezt a láncolatot nem sikerült a vállalatnak saját erőből megtörnie, mert belső rendszerei nem voltak alkalmasak a visszaélés kiszűrésére - fejtette ki Hans Dieter Pötsch.      Hozzátette, hogy az eddig feltárt adatok alapján csupán néhány ember érintett az ügyben, köztük vezető menedzserek. Elmondta, hogy eddig kilenc munkatársat mentettek fel a dízelbotránnyal kapcsolatban, de még nem tudni biztosan, hogy közülük mennyien követtek el szabálytalanságot, törvénytelenséget.      A botrány azzal kezdődött, hogy az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynöksége (EPA) szeptemberben megvádolta a VW-t, hogy olyan szoftvert telepített 482 ezer dízelüzemű járműbe, amelynek segítségével kijátszhatóak a károsanyag-kibocsátásra vonatkozó amerikai előírások. A legnagyobb európai autógyártó vállalat, a VW elismerte a csalást. Az ügy világszerte mintegy 11 millió gépjárművet érint, ezek közül 8,5 milliót az Európai Unióban adtak el. (MTI)

Figyelem! Vasárnap hajnalban ne akarjon matricát venni


Még ilyet! A kutyának se kellenek a királyi Ferrarik