°C
TIME DATE
Ma Ivett és Frida nap van.

Rettenetes fotó Miskolcról
Kibertámadás kormányzati portálok ellen
Azta! Felmentő ítélet a kölni molesztálás ügyében
Jelentős béremelés lesz a Tescónál

Rettenetes fotó Miskolcról

Kigyulladt egy társasház Miskolcon, a Corvin utcában péntek kora délután, kimenekítik a lakókat - mondta a Borsod megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője az MTI-nek.      Dojcsák Dávid közölte, egy társasház erkélyén keletkezett a tűz, főleg ruhaneműk gyulladtak meg, majd a tűz átterjedt az épület tetőszerkezetére.     Hozzátette, hogy a tűzoltók ezekben a percekben menekítik ki a lakókat az épületből. Sérülésről egyelőre nincs hír.     A szóvivő azt is elmondta, hogy több mint húsz miskolci hivatásos tűzoltó több vízsugárral dolgozik a lángok megfékezésén, és további egységek tartanak a helyszínre.     Az oltást a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítja, jegyezte meg. (MTI)

Kibertámadás kormányzati portálok ellen

Más publikus kormányzati szolgáltatásokat is érintettek a héten a kormany.hu ellen indított támadások - közölte a Nemzeti Kibervédelmi Intézet (NKI) pénteken az MTI-vel.      A Belügyminisztérium (BM) szerdán közölte, hogy az áprilisihoz hasonló túlterheléses támadást érte a kormany.hu portált.      Az NKI az MTI megkeresésére pénteken azt írta: kedden és szerdán több hullámban túlterheléses támadás ért egyes kormányzati szolgáltatásokat. Ez idő alatt a kormany.hu weboldal lassulása, illetve átmeneti elérhetetlensége volt tapasztalható.      A támadás túlnyomó részben Magyarországon kívüli infrastruktúra felhasználásával történt - írta az NKI, megjegyezve, hogy az ilyen jellegű támadásokat legtöbbször (egyes felmérések szerint az esetek 97 százalékában) fertőzött számítógépekkel, úgynevezett botnetekkel végeztetik el. Hozzátették, hogy az eset hasonlított az április elejei túlterheléses támadáshoz, amely során ugyanezek a weboldalak voltak a támadások célpontjai, a támadók ugyanezen módszereket alkalmazták.      A védelmi intézkedéseknek köszönhetően az egyes szolgáltatások a támadás időtartamának "csak töredékében" voltak elérhetetlenek. A támadások megszűnésével a szolgáltatási színvonal minden esetben azonnal helyreállt - tették hozzá.      Kitértek arra is, hogy a túlterheléses támadások önmagukban nem alkalmasak adatlopásra, "azonban azok nyomainak elfedésére felhasználhatják" - jegyezték meg, hozzátéve: az NKI még vizsgálja, hogy történt-e adatlopás, vagy volt-e erre irányuló kísérlet.      Legutóbb - április elsején 16 és 18 óra között, valamint 22 és 24 óra között, továbbá április 2-án 11 és 13 óra között - jelentős mértékű túlterheléses támadás tette időszakosan elérhetetlenné a kormányzati rendszerek egyes nyilvánosan elérhető szolgáltatásait. A fő célpontok igazolhatóan a Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal honlapja (kih.gov.hu), a kormany.hu és a Külgazdasági és Külügyminisztérium publikus szolgáltatásai voltak. A támadók akkor az úgynevezett elosztott szolgáltatásmegtagadási támadás (DDoS - Distributed Denial of Service) módszerét alkalmazták. (MTI)

Azta! Felmentő ítélet a kölni molesztálás ügyében

Bizonyíték hiánya miatt a szexuális kényszerítés vádja alól felmentette a kölni városi bíróság pénteken azt az algériai férfit, akit elsőként vádoltak meg szexuális bűncselekménnyel a németországi nagyvárosban szilveszterkor nők ellen elkövetett támadásokkal kapcsolatban.      Lopás és orgazdaság miatt ugyanakkor hat hónapi, felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték őt. (MTI)

Jelentős béremelés lesz a Tescónál

Jelentős, átlagosan 15 százalékos béremelés lesz július 1-jétől a Tesco áruházakban, amelynek révén a jelenleg szakmunkás bérminimumért (129 000 forint) foglalkoztatott munkavállalók bére országszerte 143 700 forintra emelkedik majd - jelentette be a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) elnöke Budapesten a bérrendezést lezáró utolsó tárgyalást követő sajtótájékoztatón.     Sáling József kiemelte: a béremelés révén minden munkavállaló legalább 11 és legfeljebb 24 százalék közötti béremelésben részesül. Az MTI-hez pénteken eljutatott közleményében a Tesco hangsúlyozta:  az idén közel 3,5 milliárd forintot, a tavalyi összeg három és félszeresét fordítja a cég a kiskereskedelmi dolgozók versenyképesebb jövedelmének biztosítására.

Donald Trump a zenekar kérése ellenére is használja a Rolling Stones dalait

Donald Trump republikánus elnökjelölt-aspiráns továbbra is felhasználja a Rolling Stones dalait kampányeseményein, bár a zenekar szerdán közleményben kérte, hogy ne tegye ezt.     Trump csütörtök esti rendezvényén is elhangzott a You Can't Always Get What You Want (Nem mindig kaphatod meg, amit akarsz) című Stones-szám.     A New York-i milliárdos az amerikai CNBC tévécsatornának elmondta, hogy joguk van a dalok használatára.     "Sok számot használunk fel, megvannak a jogok, mindig megvásárolom őket" - közölte a CNBC-vel.     Az elnökjelölt-aspiráns, aki rendszerint egy-egy Stones-világsláger ritmusára vonul fel a kampányrendezvények színpadára, a brit zenekarnak arra a levelére válaszolt, melyben kijelentették, sosem adtak engedélyt, hogy Trump kampányában a dalaikat játssza. Azt kérték, "azonnal hagyjon fel zenéjük mindenféle használatával".     A CNBC kérdésére azt is elmondta, hogy se neki, se a stábjának "nincs semmi gondja" az együttessel. "Szeretem Mick Jaggert, szeretem a dalaikat" - hangsúlyozta.     Nemcsak a Stones tiltotta meg Trumpnak, hogy zenéjével kampányoljon, Adele brit popsztár, Steven Tyler, az Aerosmith énekese és Neil Young is tiltakozott dalaik politikai célú használata ellen. Az ő kérésüket Trump tiszteletben tartja. (MTI)

Csőtörés a Csapó utcán: íme a legfrissebb infók

A 2016. 05. 02-án történt debreceni csőtörés helyreállítási munkái a szerdai napon – 2016. 05. 04-én – az eredetileg meghatározott ütemterv szerint folytatódtak, és megkezdődött a közműalagút bontása. A bontási munkákat fokozott óvatosság mellett kellett végezni, mert a közműalagútban elhelyezett vezetékek, kábelek ideiglenes kihelyezése további napokat vett volna igénybe, ezért védelembe helyezésük mellett történt meg a műtárgy bontása. A vasbeton szerkezet elbontása után 05. 05-én, csütörtökön délelőtt lehetett a munkaterületet visszaadni a vezetéképítést végzők számára. Megkezdődött az eddig még fel nem tárt másik oldali törött csővég feltárása, a sérült csőszakasz eltávolítása és a csőfektetéshez szükséges munkaterület előkészítése - közölte pénteken a Vízmű. A csütörtöki napon a terveknek megfelelően Németországból megérkezett az NA 600 méretű polietilén cső, a szükséges csatlakozó idomokkal együtt. A szoros határidők miatt az éjszakai beépítést mellett döntöttünk. A pontos méretre vágás és fertőtlenítést követően, este 20.30 órakor a cső a beépítés helyszínére lett szállítva, és megkezdődött a beépítési munkaművelet. A felszínen jelentős nagyságúnak tűnő munkagödörben igen szűk hely állt rendelkezésre a cső beépítési helyre való lerakására, de 21.00 órakor az új csőszakasz a helyére került. A Debreceni Vízmű Zrt. szakemberei a csővezeték csatlakoztatását elvégezték, és 22.00 órára sikerült az NA600 méretű vízvezeték folytonosságát helyreállítani. A munkálatok a mai napon – 05. 06-án, pénteken – a sérült vezetékszakasz mosatásával, fertőtlenítésével, és az ezt követő feltöltésével folytatódnak. A feltöltést követően a nyomáspróbát kell megtartani. A szivárgásmentesség biztos tudatában kezdődhet meg a vízvezeték fölötti föld feltöltése, rétegesen tömörítve. A munkagödör a pénteki napon nem tölthető fel teljes mértékben, mert a szombati napon folytatni kell a közműalagút további bontását, hogy minden instabil vasbeton szerkezet eltávolításra kerüljön az út alól. A tervek szerint a műtárgy bontási munkáinak végleges befejezése után a vasárnapi napon megkezdődik a keresztező közművezetékek, kábelek szükséges mértékű cseréje, védelembe helyezése, hogy a hétfői napon tovább folytatódhasson a helyreállítási munka. A feszített munkavégzés eredményeként várhatóan a pünkösdi ünnepek idejére a munkagödör feltöltése és az útalap elkészítése befejeződhet. Az esti munkákról a Debreceni Vízmű Zrt. facebook-oldalán találhatók fotók (https://www.facebook.com/debreceni.vizmu/ ).

Dárdai szerződést hosszabbított Berlinben

Meghosszabbította szerződését a berlini klubbal Dárdai Pál, a Hertha BSC labdarúgócsapatának vezetőedzője, aki így legalább a következő szezon végéig irányíthatja az együttest.     A 40 éves magyar szakember a Bildnek nyilatkozva árulta el, hogy megszületett az írásos megállapodás. Dárdainak határozatlan idejű szerződése van, amelyet minden idény végén újratárgyalnak.     "A szerződéshosszabbításhoz írásos megállapodás szükséges, most már ez megvan, így kijelenthetem, hogy 2017-ig én leszek a Hertha vezetőedzője." - fogalmazott Dárdai, aki igennel felelt arra a kérdésre, hogy az új kontraktusban is szerepel-e jutalom a német kupadöntőbe jutás, illetve a Bajnokok Ligája-indulás elérése esetén.     A magyar válogatott volt szövetségi kapitánya, Dárdai Pál tavaly februárban vette át - megbízottként - a Hertha BSC irányítását, majd május végén kinevezték vezetőedzőnek. Jelenleg - két fordulóval a zárás előtt - az ötödik helyen áll gárdájával a Bundesligában.     Az 1997 óta Berlinben élő Dárdai Pál a német klub történetének legtöbb bajnoki meccsen pályára lépett futballistája, s játékos-pályafutása befejezése óta a Herthánál dolgozik. (MTI)

Megnézem a cikket!

Csőtörés a Csapó utcán: íme a legfrissebb infók

A 2016. 05. 02-án történt debreceni csőtörés helyreállítási munkái a szerdai napon – 2016. 05. 04-én – az eredetileg meghatározott ütemterv szerint folytatódtak, és megkezdődött a közműalagút bontása. A bontási munkákat fokozott óvatosság mellett kellett végezni, mert a közműalagútban elhelyezett vezetékek, kábelek ideiglenes kihelyezése további napokat vett volna igénybe, ezért védelembe helyezésük mellett történt meg a műtárgy bontása. A vasbeton szerkezet elbontása után 05. 05-én, csütörtökön délelőtt lehetett a munkaterületet visszaadni a vezetéképítést végzők számára. Megkezdődött az eddig még fel nem tárt másik oldali törött csővég feltárása, a sérült csőszakasz eltávolítása és a csőfektetéshez szükséges munkaterület előkészítése - közölte pénteken a Vízmű. A csütörtöki napon a terveknek megfelelően Németországból megérkezett az NA 600 méretű polietilén cső, a szükséges csatlakozó idomokkal együtt. A szoros határidők miatt az éjszakai beépítést mellett döntöttünk. A pontos méretre vágás és fertőtlenítést követően, este 20.30 órakor a cső a beépítés helyszínére lett szállítva, és megkezdődött a beépítési munkaművelet. A felszínen jelentős nagyságúnak tűnő munkagödörben igen szűk hely állt rendelkezésre a cső beépítési helyre való lerakására, de 21.00 órakor az új csőszakasz a helyére került. A Debreceni Vízmű Zrt. szakemberei a csővezeték csatlakoztatását elvégezték, és 22.00 órára sikerült az NA600 méretű vízvezeték folytonosságát helyreállítani. A munkálatok a mai napon – 05. 06-án, pénteken – a sérült vezetékszakasz mosatásával, fertőtlenítésével, és az ezt követő feltöltésével folytatódnak. A feltöltést követően a nyomáspróbát kell megtartani. A szivárgásmentesség biztos tudatában kezdődhet meg a vízvezeték fölötti föld feltöltése, rétegesen tömörítve. A munkagödör a pénteki napon nem tölthető fel teljes mértékben, mert a szombati napon folytatni kell a közműalagút további bontását, hogy minden instabil vasbeton szerkezet eltávolításra kerüljön az út alól. A tervek szerint a műtárgy bontási munkáinak végleges befejezése után a vasárnapi napon megkezdődik a keresztező közművezetékek, kábelek szükséges mértékű cseréje, védelembe helyezése, hogy a hétfői napon tovább folytatódhasson a helyreállítási munka. A feszített munkavégzés eredményeként várhatóan a pünkösdi ünnepek idejére a munkagödör feltöltése és az útalap elkészítése befejeződhet. Az esti munkákról a Debreceni Vízmű Zrt. facebook-oldalán találhatók fotók (https://www.facebook.com/debreceni.vizmu/ ).

Átalakul az adózó és a hatóság kapcsolata


Őrizetben a debreceni gépkocsifeltörő – képekkel

Finn módszerrel dolgoztak a hajdú-bihari rendőrök

Közlekedésbiztonsági ellenőrzést tartottak a rendőrök Berettyóújfaluban és Püspökladányban. A Berettyóújfalui és a Püspökladányi Rendőrkapitányság 2016. április 25-én ismételten akciót szervezett az ittas vezetők kiszűrésére. A járőrök rövid időn belül összesen 475 sofőrt ellenőriztek a ,,Finn módszer” segítségével a két rendőrkapitányság illetékességi területén. Az alapos rendőri előkészítést követően, a balesetek visszaszorítását célzó hatékony akció során rövid idő alatt egy gépjárművezetőnél merült fel ittasság gyanúja. Az alkoholszonda pozitív értéket mutatott, így őt további mintavételre előállították. Ellene a berettyóújfalui rendőrök közigazgatási eljárást kezdeményeztek. Az ellenőrzések a közeljövőben is folytatódnak. (police.hu)

Félpályás útzár a 47-esen, kigyulladt egy kisteherautó


Hello Kittyt és focimezeket fogtak Ártándnál

Rettenetes fotó Miskolcról

Kigyulladt egy társasház Miskolcon, a Corvin utcában péntek kora délután, kimenekítik a lakókat - mondta a Borsod megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője az MTI-nek.      Dojcsák Dávid közölte, egy társasház erkélyén keletkezett a tűz, főleg ruhaneműk gyulladtak meg, majd a tűz átterjedt az épület tetőszerkezetére.     Hozzátette, hogy a tűzoltók ezekben a percekben menekítik ki a lakókat az épületből. Sérülésről egyelőre nincs hír.     A szóvivő azt is elmondta, hogy több mint húsz miskolci hivatásos tűzoltó több vízsugárral dolgozik a lángok megfékezésén, és további egységek tartanak a helyszínre.     Az oltást a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítja, jegyezte meg. (MTI)

Kibertámadás kormányzati portálok ellen


Orbán Viktor: ez felháborító

PRESS-SZÓ 2016.05.03. - DKV, MUNKA, KÉZI

Én kérek elnézést

Én kérek elnézést, pedig nem nekem kellene. Mégis, debreceniként lesül a képemről a bőr, hogy az én imádott városomban történik ez az arcátlan, cinikus rablás.   Én kérek elnézést mindenkitől. Mindenkitől, akit egy ésszerűtlen, kőkorszaki, érzés és érzelem nélkül alkalmazott szabály megalázott, meglepett, megrövidített. Elnézést kérek a kisgyermektől, aki suliból hazafelé elrágcsált egy pogácsát, s kegyetlenül megbüntették egy debreceni buszon. Elnézést kérek attól a lánytól, akit egyetlen szál ropi miatt több ezer forintra büntettek a debreceni villamoson. Elnézést kérek Cserháti Zoltántól, akit 20 év után az fogadott Debrecenben, hogy tetves két korty vízért ezresekre büntették. Én kérek előre is elnézést mindazoktól, akik a nyári 40 fokban inni mernek majd az 50 fokos, zsúfolt, levegőtlen villamoson, s ezért megbüntetik őket. Elnézést kérek a frissen műtött betegektől, akik a klinikáról hazafelé inni mernek majd egy korty vizet, s megbüntetik őket. Elnézést a megalázott, megbüntetett, hányingeres kismamáktól, cukorbetegektől, idősektől, dehidratáltaktól. Én kérek elnézést mindazoktól, akik méltatlanul megalázó helyzetbe kerülnek, akik nyilvánvaló lehúzás áldozataivá válnak. Én kérek elnézést, hogy Debrecenben ez van, s nem védőitalt osztogatnak majd felszállás előtt útravalóul (lásd kicsit nyugatabbra), hanem büntetést. Én kérek elnézést, pedig nem nekem kellene. Mégis, debreceniként lesül a képemről a bőr, hogy az én imádott városomban történik mindez. S végül, csak a rend kedvéért. Nyilvánvalóan maximálisan támogatandó, hogy ne legyen szabad egy csepegős hambiból kifolyatni a cuccot az ülésre, fellocsolni kólával a padlót, s nyilván legyen tilos egy komplett vasárnapi ebédet elfogyasztani tömegközlekedés közben. Mert legyen az, ebben nincs semmi vita. Na de két korty vízzel, vagy egy zacskóból elmajszolt pogival, netán egy szál ropival még egy ellenőr sem lakik jól. Vagy igen? Egészségükre! KB        

Ki a fene akar wc-ben ebédelni?


Európai impotencia

Azta! Felmentő ítélet a kölni molesztálás ügyében

Bizonyíték hiánya miatt a szexuális kényszerítés vádja alól felmentette a kölni városi bíróság pénteken azt az algériai férfit, akit elsőként vádoltak meg szexuális bűncselekménnyel a németországi nagyvárosban szilveszterkor nők ellen elkövetett támadásokkal kapcsolatban.      Lopás és orgazdaság miatt ugyanakkor hat hónapi, felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték őt. (MTI)

Donald Trump a zenekar kérése ellenére is használja a Rolling Stones dalait


Lövöldözés volt Frankfurtban, súlyos sérültek is vannak

Májusi sportprogram-dömping

Két MEFOB-döntő, büntetődobó rekordkísérlet, Debreceni Futballegyetem, Sportbörze, Challange day – nem lesz hiány sportból a Debreceni Egyetemen. A rendezvények sora már kedden megkezdődött a DEK (Debreceni Egyetemi Kupa) labdarúgó tornájával. A DEAC műfüves pályáján nyolc csapat küzdött a győzelemért kétszer 15 perces körmérkőzéseken. A kupát végül az AEK a Tehén fantázianevű alakulat vihette haza, megelőzve az Üvegszilánkok és az Alpha Tornádó csapatát. Kedden talált gazdára a Darts Kupa is, melyért 28 hallgató és egyetemi dolgozó versengett a Kosár Klubban. Az első helyet Csécs Bálint István, a legjobb női versenyző pedig Deményfalvi Dóra lett.   Szerda délután pedig már az atlétikáé a főszerep. A Nagyerdei Stadion rekortán pályáján a Debreceni Egyetem 49 amatőr és profi versenyzője rója 16 órától a köröket korra és nemre való tekintet nélkül. A 2500 méteres távval a szervező Sporttudományi Koordinációs Intézet a rendszeres testmozgás fontosságára szeretné felhívni a figyelmet. Május 5-én új rekord felállítására készül a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség a Debreceni Egyetem részvételével. A magyar felsőoktatás vállalkozó kedvű hallgatói, oktatói és kutatói gyűlnek össze országszerte több helyszínen 15 és 16 óra között, hogy kiderüljön hány érvényes büntetőt tudnak dobni kosárlabdával egy órán belül. Debrecenben eddig 52-en jelezték részvételüket, de a helyszínen, a klinikai campus csarnokában a rendezvény előtt 14:30-ig még lehet csatlakozni a nem mindennapi sportprogramhoz. Két nappal később, május 7-én ugyancsak a Klinikai campus ad otthont a hallgatói teniszversenynek. A III. kollégium mögötti salakos pályákon férfi és női egyéni versenyszámokban mérethetik meg magukat a jelentkezők. Nevezni a helyszínen lehet a verseny napján 8:00 és 8:15 között. Aki pedig inkább a vízi sportokat kedveli, az ugyanezen a napon szurkolhat a Debreceni Egyetem evezős csapatának a Dunai Regatta fesztiválon, Budapesten. Idén 15 hazai egyetemi csapat –köztük először a debreceni – sárkányhajós és evezős alakulata száll vízre. A versenyzők a Duna leglátványosabb budapesti szakaszán, a Parlamenttől, illetve a Lánchídtól a Műegyetem rakpartig eveznek. Részletek Azok sem unatkoznak majd, akik itthon maradnak, hiszen május 7-8. között a Debreceni Egyetem ad otthont a Magyar Egyetemi-Főiskolai Országos Bajnokság (MEFOB) floorball döntőjének. Idén nyolc felsőoktatási intézmény legjobbjai lépnek pályára a házigazdák mellett a Sporttudományi Oktatóközpontban. A Debreceni Egyetem csapata évek óta meghatározó résztvevője a bajnokságnak. A DEAC-ra épülő alakulat éremkollekciójából már csak a legfényesebb érem hiányzik, hiszen 2010-ben a bronz-, míg 2014-ben az ezüstérmet sikerült megszereznie. Részletek Még győztest sem hirdetnek a floorball-pályán, már megkezdődnek a mérkőzések a MEFOB Kosárlabda bajnokság fináléjában is. Az Oláh Gábor utcai sportcsarnokban a négy legjobb női és férfi csapat küzd az elsőségért május 8-10 között. A Debreceni Egyetem mindkét kategóriában csatába száll az aranyéremért. Részletek Május 10-én négy helyszínen hat különböző sportprogrammal (step aerobik, tai bo, deepwork, pilates, TRX, Be stong verseny) várják a mozogni vágyó egyetemi polgárokat az intézmény Sportbörzéjén. A részvétel ingyenes, de regisztrálni kell a sportreg.unideb.hu oldalon. Május 19-én folytatódik a Debreceni Futballegyetem. Az intézmény országosan egyedülálló labdarúgóedző képzésén ezúttal a Real Madrid Akadémia trénerei, Juan Luis Martínez és Selador Rodriguez Tristán tart elméleti és gyakorlati bemutatót a magyar edzőknek, utánpótlás-képző szakembereknek a Nagyerdei Stadionban. Május 25-én a Debreceni Egyetem szervezőként és résztvevőként is csatlakozik a Challange day országos programjaihoz. Május 26-án pedig ismét a labdarúgás került előtérbe: az FC Barcelona egykori magyar legendáiról készült dokumentumfilmjét láthatják az érdeklődők 18 órától a Lovardában, ahol a vetítés után a film rendezője, Kocsis Tibor tart előadást.

Az államtitkár is újra elballagott a Balásházyból


Nótaszó és lovaskocsik lepték el Debrecent

Debreceni festőművész festménye a Louvre-ban

Aki a francia fővárosban jár, az május 28-tól a párizsi Louvre Múzeum Európa című kiállításán Ritók Lajos olajfestményével is találkozhat. A debreceni művészt immár második alkalommal hívják vissza a világhírű múzeumba, hogy állítson ki, egy évvel ezelőtt 3 olajfestménye és 10 női akt grafikája is a művészetek fővárosában landolt. Tudomásunk szerint még egyetlen kortárs magyar festőnek sem sikerült a világ egyik legismertebb múzeumában kiállítania művét. Ez alkalommal a festőművész egy gúzsba kötött bocit festett meg, ami Európa jelenlegi helyzetét ábrázolja. A napokban elkészült olajfestmény (ami egyébként két hét alatt készült el) először az Alföld Televízió Púder című műsorában debütált, ahol Pikó Sándor képzőművésszel elemzik ki Megyeri Csilláék a remekművet. A műsorban további két szénrajzot is láthatnak majd a kedves nézők. Azt tudni kell Ritók Lajos munkásságáról, hogy szénrajzai és olajfestményei szinte kivétel nélkül idős emberek portréi, az ábrázolás középpontjában pedig az emberi sors áll. A művész szerint ők már nem pózolnak, az arcuk egy élettérkép. Ráncaikban, tekintetükben, gesztusaikban minden őszintén megvan írva. /Púder: április 27. szerda 18:00 és 20:00 óra ismétlés/ Mindemellett fontos megemlítenünk, hogy Ritók Lajosnak közel 200 kiállítása volt itthon és külföldön, majd minden kontinensen állított már ki: Amerika, Afrika, Ázsia, Európa.  Néhány ország, ahol láthatták az alkotásait: Dél-Korea, Hollandia, Németország, Amerika, Svájc, Anglia, Finnország és még közel sem értünk a lista végére… A debreceni grafikus, festő -és szobrászművészre a világ egyik legismertebb festője, a 17. századi holland művész, Rembrandt volt mindig is nagy hatással. Művészeti hitvallása: “Célom úgy rajzolni, mint a lélegzetvétel, természetesen, hogy minél mélyebben elmerüljek, azokban a dolgokban, amik bennem tombolnak. Keresni szüntelenül, fáradhatatlanul a pillanatot, amikor a vonal is megfárad és hozzám társul. Megszelídíteni a vonalat, és úgy sétálni vele, ahogyan a természet engedi, néha engedetlenül, néha fáradtan, de ritkán engedelmesen, ahogyan a csodák történnek. Megpróbálni beszélni a saját eszközeimmel, őszintén az ember sorsáról és körülöttük lévő dolgokról is, mindezeket elfogadni és megbékélni velük. Felfedezni, érezni és átadni azt az energiát, ami nagyon mélyen valahol csak nekünk szól…”

Bin Láden, Breivik, West-Balkán: 5 év


Különleges albummal jelentkezik a Kowalsky meg a Vega

Gyorshír: Jennifer Lopez fellép a debreceni Főnixben

Most kaptuk a hírt, hogy igazi világsztár látogat Debrecenbe: Jennifer Lopez november 31-én este a Főnix Csarnokban ad koncertet, a menedzsmentje szerint a művésznő 3,5 órás élő showt ígér. A koncert anyagi oldaláról egyelőre nincsenek információk, annyit tudni, hogy uniós támogatásból fedezik.

Merkelék kicserélik a német lakosságot Szíriával


Bréking! Ozzy és Alice Cooper a Campus fesztiválon?!

Dárdai szerződést hosszabbított Berlinben

Meghosszabbította szerződését a berlini klubbal Dárdai Pál, a Hertha BSC labdarúgócsapatának vezetőedzője, aki így legalább a következő szezon végéig irányíthatja az együttest.     A 40 éves magyar szakember a Bildnek nyilatkozva árulta el, hogy megszületett az írásos megállapodás. Dárdainak határozatlan idejű szerződése van, amelyet minden idény végén újratárgyalnak.     "A szerződéshosszabbításhoz írásos megállapodás szükséges, most már ez megvan, így kijelenthetem, hogy 2017-ig én leszek a Hertha vezetőedzője." - fogalmazott Dárdai, aki igennel felelt arra a kérdésre, hogy az új kontraktusban is szerepel-e jutalom a német kupadöntőbe jutás, illetve a Bajnokok Ligája-indulás elérése esetén.     A magyar válogatott volt szövetségi kapitánya, Dárdai Pál tavaly februárban vette át - megbízottként - a Hertha BSC irányítását, majd május végén kinevezték vezetőedzőnek. Jelenleg - két fordulóval a zárás előtt - az ötödik helyen áll gárdájával a Bundesligában.     Az 1997 óta Berlinben élő Dárdai Pál a német klub történetének legtöbb bajnoki meccsen pályára lépett futballistája, s játékos-pályafutása befejezése óta a Herthánál dolgozik. (MTI)

Orbán Viktor lelkesítő beszédet mondott - a fociról


Távozik a Videoton vezetőedzője

Állatkerti Anyák - Napja Debrecenben

Április utolsó hétvégéjén is érdemes kilátogatni a Debreceni Állatkertbe. A következő programokkal kedveskedik az anyukáknak, nagymamáknak a Debreceni Állatkert és Vidámpark:   Állatok akcióban – élményeket adunk ajándékba Már szombattól indulnak a látványetetések 09.30 és 17.15 között 9 helyszínen. A kis zsiráfot szombaton 10 és 14 órakor, vasárnap 10, 14 és 18 órakor etetik gondozói.     Anyákról és kicsinyeikről gondozóik mesélnek - Május elsején vasárnap 10.00 a magyar szürkemarháknál 10.30 a kétpúpú tevéknél 11.00 a fehérkezű gibbonoknál 11.30 a simogató szamarainál 13.00 a gyűrűsfarkú makiknál 13.45 a pápaszemes pingvineknél 17.15 a zsiráfoknál   Május elsején 10-től 12 óráig a gyerekek kézműves foglalkozáson készíthetnek anyák napi meglepetéseket.   Május elsején vasárnap indul a vidámparki szezon! Ezen a napon a gyermekkel érkező anyukák és az unokával kilátogató nagymamák számára díjtalan a belépés a Vidámparkba és díjtalanul vehetik igénybe a kisvasutat!   Ezen a napon 13 órakor adják át ünnepélyes keretek között a Szalóki Gold Kft által a Debreceni Állatkertnek felajánlott defibrillátort.   Minden kikapcsolódásra vágyó gyereket és felnőttet vár a Debreceni Állatkert és Vidámpark 9-18 óráig.    

Majális a Nagyerdei Stadionnál


Jön az új Tankcsapda-film és klip: nézze csak!

Flashmob a Fórumban - nemes célért

25 éves a  Debrecen Nagytemplomi Református Egyházközség Immánuel Otthona és Fejlesztő Nevelés - Oktatást Végző Iskolája. Az intézmény 25. születésnapjára és az ott végzett munka fontosságára egy flashmobbal hívták fel a figyelmet a Fórum Debrecen bevásárlóközpontban.   A program célja - az ünneplésen túl -, a fogyatékos emberek társadalmi integrációjának segítése volt. A műsor bepillantást engedett fogyatékos és egészséges gyermekek együttműködésébe, közös munkájába és örömébe. ***  A debreceni Immánuel Otthon és Iskola 1991-es megalakulása óta azzal a céllal működik, hogy nappali ellátást, gyógypedagógiai képzést biztosítson halmozottan fogyatékos gyermekek és fiatalok számára. Az intézményi ellátás során fontos számunkra, hogy a tanulók és fiatalok életminőségén javítsunk, ösztönözzük őket az önkifejezésre, gazdagítsuk a kommunikációs készletüket és kibontakoztassuk képességeik maximumát. (Fotók: hajdupress.hu, Pénzes László)

A Fórum Debrecen már most vasárnap kinyit


Megkezdődött a Natural Expo a Fórumban: fotók

Tejnek nem nevezhető tejeket takarítottak le a polcokról

Kivontak a forgalomból több szlovák, illetve cseh eredetű 1,5 százalékos UHT tejet, mert a laboratóriumi vizsgálatok szerint zsírtartalmuk alacsonyabb a jelölésen szereplőnél - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szerdán az MTI-vel.      A tájékoztatás szerint április 1-15. között országszerte mintegy 300 élelmiszerforgalmazónál végeztek mintavétellel egybekötött ellenőrzést a megyei kormányhivatalok ellenőrei, akik a nem magyar előállítású, alacsony áron értékesített UHT tejeket és félkemény sajtokat vizsgálták.      Az akcióban 311 tétel UHT tejet, 522 tétel félkemény sajtot ellenőriztek, több mint 100 tej-, illetve sajtminta laboratóriumi vizsgálata még tart.      A Nébih szakemberei 9 kereskedőnél és 6 kereskedelmi láncnál vizsgálták a kiugróan alacsony áron kínált akciós UHT tejeket és trappista sajtokat. Előzetes adatok alapján egy kereskedő és egy üzletlánc számíthat büntetésre tisztességtelen forgalmazói magatartás miatt - jelezte közleményében a Nébih.      A hatóság közölte: a tejpiaci ellenőrzések kiterjednek a 2015-ös élelmiszerlánc-felügyeleti díj bevallásának és befizetésének teljesítésére is, öt céggel szemben kellett eddig intézkedni, jellemzően azért, mert késve tettek eleget bevallási, illetve befizetési kötelezettségüknek. A felügyeleti díjjal kapcsolatos problémák miatt eddig 1,8 millió forint bírságot szabott ki a hatóság.       A szakemberek mintegy 60 cégnél vizsgálták, hogy befizették-e a kötelező marketing hozzájárulást a Tej Terméktanácsnak, az ellenőrzés során emiatt két céget több mint 700 000 forint megfizetésére kötelezett a hatóság - tájékoztatott a Nébih. (MTI)

Újabb hungarikum, újabb kincsek az Értéktárban


A legendák éjszakája Debrecenben: ez finom lesz

Csúcson a bárányhimlő: rengetegen betegek

Csúcsot dönt idén a bárányhimlős megbetegedések száma Magyarországon, az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) adatai szerint április közepéig mintegy 17 ezer fertőzést regisztráltak, ez az ötéves átlagértéket is meghaladja - olvasható a Házi Gyermekorvosok Egyesületének közleményében, amelyet egy szerdai, a témában tartott budapesti sajtótájékoztató alkalmából juttattak el az MTI-hez.      Az OEK első negyedéves statisztikái arra utalnak, hogy idén sem csökken a bárányhimlő elterjedtsége - írták, hozzátéve: tavaly majdnem 41 ezer megbetegedést regisztráltak.      Hangsúlyozták, hogy a bárányhimlő nem csupán a gyermekeket érinti, hanem azokat a felnőtteket is, akik nem estek át a betegségen, különösen a várandós anyákat. A legkritikusabb időszakot a terhesség első húsz hete, valamint a szüléshez közeli napok jelentik: az akkor elkapott fertőzés mind az anyának, mind a magzatnak fokozott kockázatot jelent, a terhesség alatt azonban nem adható védőoltás.      A szakemberek szerint a bárányhimlő elleni védekezésre nem csak gyermekvállalás előtt kell gondolni. Célszerű a betegség megelőzése a többgyermekes családokban, valamint azoknál a serdülőknél és felnőtteknél is, akik gyermekkorukban nem estek át a fertőzésen, mert a második, harmadik gyermekek betegsége általában súlyosabb, a felnőtteknél pedig nagyobb a szövődmények kialakulásának kockázata, és rendszerint súlyosabb lefolyású a bárányhimlő.      A közleményben idézték Póta Györgyöt, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnökét, aki szerint egyéves kor után, de mindenképpen közösségbe kerülés előtt ajánlott beoltatni a gyermekeket a betegség ellen. Optimális időzítés, ha 15-18 hónapos korukban adják be nekik a kétadagos vakcinát, minimum 6 hét különbséggel.      Becslések szerint Magyarországon a felnőtt lakosság 5-10 százaléka nem esett át a bárányhimlőn gyermekkorában, ezek az emberek fogékonyak a fertőzésre.      Kiemelték, hogy a betegség elleni védőoltás szerepel az Egészségügyi Világszervezet vakcinációs ajánlásában. Az Európai Unió több tagállama is úgy döntött, hogy a vakcina a kötelező nemzeti oltási program része legyen, így Németország, Ausztria, Ciprus, Luxemburg, Lettország, Görögország, valamint Olaszország és Spanyolország több régiója is.     Felidézték, hogy az Egyesült Államokban nagyon elterjedt betegségnek számított a bárányhimlő a védőoltás 1996-os bevezetése előtt, ez után azonban egy csapásra javultak a statisztikák. Jelenleg az Egyesült Államok 49 államában az általános iskolai felvétel alapkövetelménye, hogy a gyermek megkapja a fertőzés elleni szérumot - tették hozzá.      Bár Magyarországon is évek óta szó van arról, hogy a vakcinát a nemzeti oltási rendbe emelik, a bárányhimlő elleni térítésmentes védekezés egyelőre csak önkormányzati finanszírozású programok segítségével érhető el.      A megyei jogú városok közül elsőként tavaly októberben Hódmezővásárhely döntött egy átfogó védőoltási program elindításáról: az önkormányzat ingyenessé tette a betegség elleni szérumot a településen élő 18 év alatti gyermekeknek és fiataloknak. Idén először Egerben indul hasonló kezdeményezés: májusban kezdik beoltani a 2014. augusztus 1. után született gyermekeket - olvasható a közleményben. (MTI)

Videó péntekre: kinek van igaza az e-cigik ügyében?


Chips-adó a kommersz piákra? Kitart a kormány

Jelentős béremelés lesz a Tescónál

Jelentős, átlagosan 15 százalékos béremelés lesz július 1-jétől a Tesco áruházakban, amelynek révén a jelenleg szakmunkás bérminimumért (129 000 forint) foglalkoztatott munkavállalók bére országszerte 143 700 forintra emelkedik majd - jelentette be a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) elnöke Budapesten a bérrendezést lezáró utolsó tárgyalást követő sajtótájékoztatón.     Sáling József kiemelte: a béremelés révén minden munkavállaló legalább 11 és legfeljebb 24 százalék közötti béremelésben részesül. Az MTI-hez pénteken eljutatott közleményében a Tesco hangsúlyozta:  az idén közel 3,5 milliárd forintot, a tavalyi összeg három és félszeresét fordítja a cég a kiskereskedelmi dolgozók versenyképesebb jövedelmének biztosítására.

Megkezdte a munkatársak felvételét az amerikai Flowserve Debrecenben


Így nézne ki a jövő évi költségvetés

Hogy kerültem én ide? - A Tüzet viszek bemutatója a Csokonai Színházban

 „A darab az érzékenység és a normalitás kérdését is felveti — meddig vagyunk normálisak, mit jelent az, ha valaki érzékenyebb a többieknél?” – nyilatkozta a debreceni Csokonai Színház 150 éves fennállását ünneplő jubileumi évad utolsó premiere, a Hubay Miklós azonos című drámáján alapuló Tüzet viszek kapcsán Gemza Péter rendező az egyik vele készített interjúban. A túlérzékeny, de sokak számára meg- és felfoghatatlan őserővel rendelkező színészzseni, Soós Imre tragikus sorsát feldolgozó darabban a normalitás kérdésköre azonban nem csak a társadalomba betagozódás képességét, a „kilógok, vagy nem lógok ki a sorból” kérdését veti fel, hanem annál jóval tovább megy. A Soós Imre sorsával azonosítható főszereplőt, Mátét ugyanis (akit Gemza Péter darabjában Kiss Gergely Máté alakít feledhetetlenül), akkor, amikor a világhírnév felé menetelve, különböző színpadi és filmsikerei miatt a legnagyobb becsben kéne tartani, irigységből, féltékenységből elkezdik beskatulyázni. S az egyik skatulya, amit könnyebb a túlérzékenysége miatt ráhúzni, mint megérteni annak mögöttes tartalmát, az elmebetegség. Az abszolút abnormalitás. Így az elmegyógyintézetbe egyébként színészként, művészetterápia gyakorlása céljából érkező fiatalembert könnyebb a betegekkel egy szintre helyezni, azonosítani, mintsem elismerni a tehetségét, és tolerálni azt a másságot, amellyel a verseken/szerepeken keresztül ő képes máshogy látni a világot. Ám Mátéra az elmebeteg skatulya mellett a paraszti származása is skatulyaként nehezedik a társadalom részéről: ha valaki a „libalibalegelőről” érkezik, az csak műveletlen „suttyó” lehet, s épp műveletlenségéből fakadóan nem tudhat úgy játszani, ahogy. S Gemza rendezésének az egyik lenyűgöző eleme, ahogy megmutatja ennek a két skatulyának az összeolvadását: mintha a társadalom szemében a paraszti származás eleve determinálna valakit az elmebetegségre, vagy fordítva, mintha elmebeteg csak szegénysorból származó ember lehetne. A két skatulya egybecsúszásának „garanciája” pedig a mindkettő mögött megbújó irigység, amit tovább tetéz a darabban szintén rendkívül fontos és erős szál, a szintén abnormálisnak titulált szerelmi kapcsolat intenzitásának mértéke. Hisz ez az „elmebeteg libalibalegelős” egy olyan nőt képes magába bolondítani, aki látszólag mindenben az ellentéte: Éva (Zeck Juli) fővárosi, művelt, több nyelvet beszélő orvos, aki a többség szemében képtelenség, hogy egy minden szempontból abnormálist szeressen. Pedig ez akkor, amikor meglátják egymást, azonnal eldől. Közöttük első perctől működik a kémia. Elhisszük nekik, hogy egymást szeretik, ami ismét a színészi játékuk magas minőségéről árulkodik. Ez „veri ki a biztosítékot” az orvosnő addigi párja, a szintén az elmegyógyintézetben dolgozó adjunktus, Ákos (Vranyecz Artúr) részéről is. Amennyiben a „kiveri a biztosítékot” itt találó kifejezés. Mert a kiváló előadás legtalányosabb alakjává épp ennek az orvosnak a figurája válik, akitől azt várnánk, hogy Máté és Éva szerelmét leleplezve féltékeny őrjöngésbe kezdjen. De nem kezd. S hogy miért nem, arra kétféle elképzelésem van: vagy azért, mert a rendező meg akarta hagyni őt „ideológiai szócsőnek”, aki a népies-urbánus vita kellős közepén az urbánus vonalat képviselve jogot érez arra, hogy lenézze, kioktassa (ugyanakkor rendkívül irigy legyen) a „libalibalegelősre”, s higgadt magatartása épp azt jelzi, hogy ő bizony nem ereszkedik le Máté ösztönszintjére. Vagy pedig azért nem tör ki belőle a vulkán, mert ha ő a lagymatag vérmérsékletével csak egy kicsit is dühbe jönne, a vele szemben álló túlérzékeny ösztönbomba, Máté valószínűleg oly mértékben kitörne, hogy a helyszínen, a festőművész Valér bácsitól (Téri Sándor) kölcsönkapott műteremlakásban kő kövön nem maradna. Nem tudom, de az biztos, hogy az Ákost játszó Vranyecz Artúr visszafogottsága, nyugalma furcsa, s ezáltal gondolkodásra késztető, rendkívül érdekes epizódja az előadásnak. A normalitás és abnormalitás kérdéskörének ugyanakkor van egy másik rendkívül érdekes vetülete is az előadásban: az, hogy a társadalom által abnormálisnak vélt Máté, a hasonló okokból a sorba bele nem illő színésztársa és Éva „érkezése” előtti párja, Margit (Szakács Hajnalka) valamint Éva (aki szintén más, mint az „átlag”, hiszen más módszerrel gyógyít, mint azt elvárnák tőle) vajon mit gondol saját magáról? A társadalom nyomására vajon normálisnak tartja-e saját magát, vagy egy idő után elhiszi, hogy tényleg ő, s nem az őt megítélő többség az abnormális? Máté félig cinikusan, félig öniróniával illetve iróniával mondogatja, hogy „hogy kerültem én ide”, vagyis a fővárosiak közé, s többször emlegeti, hogy a betegek közül és közé való, hogy egy velük, s ezt már csak azért is, dacból is bizonyítja, amikor egyedül ő képes megszelídíteni s szóra bírni az elmegyógyintézet öregjét (Csikos Sándor). Ezzel mintegy arcába köpve a jelenlévőknek: így is lehet valaki nem normális, így is lehet valaki elmebajos. Évából és Margitból ez a fajta irónia és önirónia hiányzik. Margit főleg a fájdalmait ecseteli, helyzete negatívumait domborítja ki, amikor épp annak az Évának adja elő hányattatott sorsa epizódjait, akiről nem tudja, hogy gyermekkorában min ment keresztül, s hogy egyáltalán nem az az úrilány, akinek ő képzeli. „Párharcuk”, Szakács Hajnalka és Zeck Juli kettőse a színpadon rendkívül hatásos: ahogy a fölfejtett múltbéli epizódok az elvileg két teljesen más gyökerekkel rendelkező egyént egyre közelebb hozzák, egyre azonosabb sorsúvá teszik, felejthetetlen része az előadásnak. Ahogy Éváról kiderül az „abnormalitása” gyökere, az, hogy a haláltáborban elveszített édesanyjával együtt hogyan vesztette el a szavak értelmét, hogyan csaptak át nála a szavak az ellentétes jelentésükbe, hogyan veszett ki belőle a hit, s hogyan lett ebből mégis egy büszkén viselt sors, az itt páratlan színpadi jelenléttel párosul. Ám amikor a másságára büszke Éva, és a másságán ironizáló/önironizáló Máté találkozik s egymásba szeret, akkor - ahogyan azt az előadásban Valér bácsit játszó Téri Sándortól, a Máté zsenialitását azonnal felismerő művésztárstól, s az előadás humoráért is „felelős” szereplőtől megtudjuk - „átlépik a kritikus mennyiséget, és atomrobbanás következik”. Vagyis – mondja Valér bácsi, aki a zseniség és a szükségszerű tragédia összefüggéseire is rávilágít -, nekik semmiképp se lett volna szabad találkozniuk, mert a találkozásuk önmagában hordozta a halálukat. Gemza Péter feldolgozásában azonban nemcsak Valér érti meg a fiatalokat. Megérti a bohém, testvérét mindenben segítő Miklós is (Varga Balázs remek játéka), s megérti a nem az urbánus megvető közeget képviselő házmester, Salgóné is, aki a feltétel nélküli szeretet és gondoskodás jelképe. Ám a Ráckevei Anna megformálta Salgóné sem egyszerűen egy jóságos öregasszony: hisz „itt van bennem a halál”, azaz olyan végstádiumban lévő rákos beteg ő, aki a fiatalok elvesztésében már valahol saját magát is siratja. Ráckevei játéka azért kiváló, mert érezzük, hogy az asszony látszólagos rezignáltsága mögött rengeteg érzelem feszül, hogy tényleg rendkívüli odaadással viseltetik eziránt a „szép szerelem” iránt, s őszintén sajnálja a fiatalokat. Olyannyira, hogy a bravúros második felvonásban, ahol Máté és Éva már holtan térnek vissza, s visszajátsszák, hogy hogyan jutottak el az esküvőjük után az öngyilkosságig, a tűz meggyújtásáig, Salgóné emlékszik vissza rájuk, ő vezeti fel a visszajövetelüket. A rendkívül jó arányérzékkel, a humoros és tragikus jeleneteket kellő mértékben váltogatva megkomponált előadásban talán egyedül Máté műveltségének „fitogtatása” sok. Azzal, hogy állandóan Shakespeare-re, Petőfire, Gulyás Pálra utal, s jelzi, hogy megvannak neki a francia klasszikus írók, költők, sőt még a filozófusok is, nyilván kompenzálni akar a pesti értelmiség előtt, de a szövegből itt lehetett volna húzni. Itt a kevesebb utalás talán több lett volna. Ugyanakkor a díszlet- és jelmeztervező (Debreczeni Borbála) munkáját is mindenképp ki szeretném emelni. Nagyon jó ötlet, hogy az elmegyógyintézetet egy fal választja el tőlünk, ahonnan csak különböző hangok szűrődnek ki. Mi csak az előterében „lehetünk jelen”, s csak itt, a plafonra aggatott tárgyak: metszőolló, kés, játékbaba, elhasznált bakancs, trombita stb. jelzik a számunkra, hogy a bentieknek mi volt a kedvenc „játékszere”. Hogy azután ez a tér pillanatok alatt alkalmassá váljék Valér bácsi lakásának is. S nagyon hatásos, amikor a II. felvonásban Éva és Máté gyönyörű esküvői ruhában, a leégett lakás falai között idézik fel a saját halálukat. S ennyi szubjektumot a jubileumi évad utolsó premiere kapcsán kérem, engedjenek meg nekem: balmazújvárosi születésű emberként, tehát Soós Imre földijeként személyesen is meg szeretném köszönni ezt az előadást az alkotóknak, amely produkció, úgy vélem, méltó módon koronázta meg a szeptembertől tartó ünnepségsorozatot.   Gyürky Katalin Fotó: MTI, Czeglédi Zsolt

Ez igen! Debrecenieket ismertek el


Debrecen is búcsúzik Szipál Mártontól

Na kábé ez minden nő álma: csodafotók a boldogító igenhez

Úabb látványos bejegyzés olvasható Szűcs-Tarcsa Anita stylist divatblogján, a Fashion and City-n. A debreceni hölgy egy olyan fotózás főszereplője volt, amely minden nő álma lehet. "Amikor kimondod a boldogító igent, remeg a gyomrod, a lélegzeted kapkodó és próbálsz minden másodpercet elraktározni, hogy elmeséld majd az utókornak, milyen is kimondani az örökké tartó igent. Mint minden ember, én is megküzdöttem a boldogságért, amit végül lassan már 5 éve az enyémnek tudhatok. Nehéz szavakba foglalni mit jelent nekem. Nélküle értelmetlen az ébredés, savanyú az étel, fakó a természet (csak néhány példát említve...), de ahogy találkozol a te nagy Ő-del, tudod majd, hogy miről beszélek. Összeszorult a gyomrom, amikor a La Femme szalon tulajdonosa felkért, hogy legyek ismét a kampányfotóinak modellje. Tavaly én mutattam be az első Vera Wang-okat a szalon prezentációjában, így óriási elismerés volt, hogy ismét belebújhattam két csodába is. Nem volt sok időm gondolkodni és hezitálni, hiszen következő nap már ruhapróbára kellett mennem. Amikor felpróbálsz egy menyasszonyi ruhát, teljesen átszellemülsz. Most a hercegnős fazon helyett a letisztult, szexi modellt választottuk nekem. Valahogy a másik fazon nem is állt most közel hozzám. Ha most mennék férjhez, biztos, hogy ilyen ruhát választanék. Nyitott hátrész, csipke részletek, amiben a nő igazán nő. Más ez a ruha, mint a nagy hercegnős ruhák, a nőiességünk tetőfoka, hiszen tökéletesen követi testünk vonalát. Két modellt kellett bemutatnom a Rosa Clara – Eloisa és a Maggie Sottero - Austin ruháját. Álom volt mindkettő. A helyszín szépségére nincsenek szavak. Biri közepén egy mesevilág a Le Til Kúria. Virágok és elegancia, humorral és letisztultsággal fűszerezve. Esküvői helyszínnek tökéletes, szerintem többször visszamegyünk majd egy-egy fotó erejéig. Beszéljenek magukért a fotók,   xoxo, Anita" Szűcs-Tarcsa Anita további bejegyzéseihez kattintson ide! Fotók: Nagy Károly ( www.eskuvoiriportfoto.hu )

Flower Bomb - Daalarna Fashion Show 2016


A szexi fehérnemű debreceni titkai: gyönyörű fotók

70 éves a Vespa

Az olasz autóipar és formatervezés egyik legismertebb jelképének számít a hetvenedik születésnapját ünneplő Vespa robogó, amely kora ellenére semmit sem veszített népszerűségéből és kereskedelmi forgalmából.     A Vespa szabadalmát 1946. április 23-án regisztrálták az olasz ipari minisztériumban. A Piaggo-motor, amelyből azóta világszerte 18 millió darabot adtak el, a második világháború alatt repülőgépgyártással foglalkozó Piaggio család sarja, a mérnök Enrico Piaggio ötlete volt. A Vespa első modelljét Corradino d'Ascanio mérnök - a helikopter prototípusának feltalálója - rajzolta meg. A visszaemlékezések szerint Enrico Piaggio a Vespa első rajzait látva egy darázshoz (olaszul vespa) hasonlította a kerek formájú motort.     A piacon 1947-ben megjelent első modell, a Vespa 98 kétezer darabban kelt el, motoronként ötvenötezer líráért. Ez egy gyári munkás kéthavi fizetésének felelt meg. A sikert a Vespa 125 hozta meg 1948-ban, amellyel megkezdődött az "olasz csoda" története, ahogyan a Corriere della Sera olasz napilap elkeresztelte a Vespát. 1952-ben már 13 országban gyártották és 114 országban forgalmazták. 1953-ban egymillió darabot állítottak elő belőle, 1956-ban már több mint egymilliót. A több mint 160 Vespa-modell közül a legsikeresebbnek az 1977-ben született Vespa XP bizonyult, amelynek gyártása a mai napig nem szűnt meg. Tavaly 175 ezer darabot gyártottak a Vespából az olasz és a külföldi piacra.     A Fiat-járművekkel párhuzamosan a Vespa a háború utáni olasz gazdaság talpra állásának szimbóluma lett, amely társadalmi és nemzetközi kulturális jelképpé is vált. Az 1940-es évek Vespája a New York-i MoMA modern képzőművészeti múzeum állandó kiállításának egyik darabja. Az olasz motornak hatalmas reklámot adott a Róma vakáció című 1953-as amerikai film, amelyben a főszereplő Audrey Hepburn és Gregory Peck Vespán járja be az város nevezettességeit. Ikonikusnak számítanak azok a fotók is, amelyeken a Ben Hur című 1959-es amerikai film római forgatásán a főszereplő Charlton Heston és a Messalát játszó Stephen Boyd láthatók egy Vespa robogóval. A Vespa rajongójának számít Nanni Moretti olasz rendező is, aki több filmjében is ezzel a motorral szerepelt. (MTI)

Gumiégetés a kegyeleti emlékműnél? Botrány van


Tudja, mennyien bliccelnek az utakon? Rengetegen