°C
TIME DATE
Ma Salamon nap van.

Kolbászfesztivál idén is az ALDI-val
Egy fotót? A debreceni Fórumban a BL-trófea
Hajdúszoboszlói horror: itt a jogerős ítélet +18
Uniós tisztségviselők haltak meg a lezuhant gépen

Egy fotót? A debreceni Fórumban a BL-trófea

Az UniCredit szervezésében megvalósuló UEFA Champions League Trophy Tour kedden reggel Debrecenbe, a Fórum bevásárlóközpontba érkezik. Lehet képet készíteni a trófeával! Az UniCredit Bank ismét európai körútra indította az UEFA Champions League győztesének járó trófeát, amellyel története során először találkozhatnak Debrecenben a magyar futballrajongók, és közös fotót is készíthetnek vele. A debreceni esemény megnyitóján részt vesz Kassai Viktor játékvezető, az UniCredit hivatalos UEFA Champions League Tropy Tour nagykövete. A rendezvény a kupa látványos érkezésével kezdődik. Időpont és helyszín: 2016. október 25., kedd 9:00 (regisztráció 8:45-től), Fórum Bevásárlóközpont, Debrecen, Csapó utca 30.

Hajdúszoboszlói horror: itt a jogerős ítélet +18

Jogerős ítéletet hozott hétfőn a Debreceni Ítélőtábla Dr. Elek Balázs vezette tanácsa a nagy megdöbbenést keltett hajdúszoboszlói csecsemőgyilkosság ügyében.   A bíróság által megállapított tényállás szerint 2014 áprilisában, Hajdúszoboszlón, kiderült I.r. rendű vádlottról, hogy teherbe esett és a gyermek apja II.r. vádlott. Elhatározták, hogy semmiképpen sem fogják a gyermeket megtartani, mindent megtesznek azért, hogy I.r. vádlott elvetéljen. Megállapodtak abban is, hogy minden körülmények között eltitkolják azt, hogy tusnak a terhességről és minden olyan dolgot el fognak követni, ami a gyermekre ártalmas lehet. A nő rendszeresen fogyasztott alkoholt, többet cigarettázott és II.r. vádlott több alkalommal megütötte illetve megrúgta I.r. vádlott hasát, hogy elvetéljen. Mivel ez nem történt meg, megállapodtak abban, hogy ha a gyermek mégis élve megszületik, I.r. vádlott meg fogja fojtani, majd II.r. vádlottal eltüntetik a testet. 2014 júliusában I.r. vádlott egyedül volt otthon és a fürdőszobában megszülte a gyermeket, akinek egy ollóval több sérülést okozott, majd a kád pereméhez ütötte a fejét. Ezt követően törölközőbe csavarta és miközben az erős vérzését próbálta csillapítani, a polcon lévő törölközők alá rejtette. Ezt követően sírva felhívta az édesanyját, akinek sírva elmondta, hogy mi történt. Majd II.r. vádlottat is hívta. A hazaérkező szülők megtalálták a halott gyermeket, II.r. vádlott értesítette a mentőket. A gyermek életképes állapotban jött a világra, a bántalmazás nélkül a szülést követő szakszerű orvosi ellátással életben tartható lett volna. Az első fokon eljárt Debreceni Törvényszék 2016 áprilisában N. Sz. V. vádlottat emberölés bűntette miatt 14 év fegyházbüntetésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte. A vádlott legkorábban büntetése 2/3 részének kitöltése után bocsátható feltételes szabadságra. S. D. II.r. vádlottat bűnsegédként elkövetett emberölés bűntette miatt 12 év fegyházbüntetésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte. A vádlott legkorábban büntetése 2/3 részének kitöltése után bocsátható feltételes szabadságra. Az ítélet ellen az ügyész mindkét vádlott terhére súlyosításért, a vádlottak és védőik enyhítésért fellebbeztek. A Debreceni Ítélőtábla Dr. Elek Balázs vezette tanácsa megváltoztatta az elsőfokú ítéletet. II.r. vádlott fegyházbüntetését 10 évre enyhítette, egyebekben helybenhagyta a Debreceni Törvényszék ítéletét. Az ítélőtábla szerint az elsőfokú bíróság megalapozott tényállást állapított meg és I.r. vádlottra nézve helyesen minősítette a cselekményt is. II.r. vádlott esetében azonban a különös kegyetlenség nem volt megállapítható a cselekmény során, hiszen nem tudott az ölés végső megvalósítási formájáról és nem volt jelen a bűncselekmény elkövetésekor. II.r. vádlott pszichikai bűnsegédként vett részt a cselekményben, ezért az ő esetében nem indokolt a törvényi minimumnál hosszabb idejű szabadságvesztés kiszabása. Az ítélet jogerős.

Uniós tisztségviselők haltak meg a lezuhant gépen

Lezuhant egy luxemburgi lajstromozású katonai kisrepülőgép a máltai nemzetközi repülőtéren, legalább öt ember meghalt. Uniós határvédelmi tisztviselők lehettek a gép utasai - jelentette hétfőn a Times of Malta című napilap honlapja.     A repülő valószínűleg Líbiába indult, de nem sokkal felszállás után, helyi idő szerint reggel fél 8 előtt a futópálya közelében a földnek csapódott, és lángba borult. A Times of Malta honlapján megjelent felvételek szerint a repülőtérről fekete füstoszlop emelkedett a magasba, és a reptér közelében futó, két falut összekötő útra is kirepültek a gép roncsának égő darabjai.     A szigetország nemzetközi repülőterét egyelőre lezárták. A repülőgép közleményben tudatta, hogy a légi közlekedés további utasításig, határozatlan időre szünetel.      Egy szemtanúra hivatkozva a Times of Malta azt írta: a gép látszólag problémamentes felszállást hajtott végre, emelkedni is kezdett, de hirtelen jobbra dőlt, és egyenesen a földbe fúródott.     "Alig maradt valami a repülőből, csak némi törmelék" - idézi a Times of Malta az egyik szemtanút, aki azt állította, hogy a repülő "talán 10 méterre" tőle csapódott a földbe.     Nevük mellőzését kérő forrásokra hivatkozva a lap azt írta, hogy a balesetet valószínűleg senki nem élte túl. Szintén névtelenséget kérő források azt mondták a lapnak, hogy a repülő dupla légcsavaros, Fairchild Metroliner típusú volt, melyet a Frontex bérelt Luxemburgból, és a líbiai Miszrátába tartott. Ezen a típuson a személyzettel együtt maximum 19 ember utazhat. (MTI, HP)

Amikor beindul a volt barátnő

A debreceni rendőrök gyanúsítottként hallgatták ki a nőt. Egy férfi tett bejelentést a rendőrségre 2016. október 23-án 18 óra 45 perckor arról, hogy Debrecenben, a Csapó utcában gépkocsijának ablakát egy vitát követően volt barátnője betörte, aki a helyszínről elszaladt. A rendőrök az adatgyűjtést követően elfogták és a rendőrkapitányságra előállították a bűncselekmény elkövetésével megalapozottan gyanúsítható F. Andreát. A 39 éves helyi lakost a nyomozók gyanúsítottként kihallgatták. Ellene a Debreceni Rendőrkapitányság – szabadlábon hagyása mellett – garázdaság vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indított nyomozást. (police.hu)

Szép volt, Csaba! Debreceni győzelem a szakácsolimpián

Magyar győzelem született az erfurti Szakácsolimpián: a hajdúsági születésű, Debrecenhez ezer szállal kötődő Szabó Csaba mesterszakács, a törökbálinti Like bisztró séfje elhozta az aranyérmet. Gratulálunk! Szabó Csaba dolgozott több magyar és külföldi étterem vezető séfjeként is, és rendszeres résztvevője a belföldi és nemzetközi szakácsversenyeknek. 2012-ben az erfurti séfolimpián a 4. helyen végzett, Bázelben pedig egyedüli magyar versenyzőként indulva hozta el a bronzérmet. Fotó: Facebook

Új emlékműve van Debrecennek

Több neves művész, résztvevő mellett Papp László polgármester és Komolay Szabolcs alpolgármester avatta fel az 1956-os forradalom és szabadságharc debreceni hőseinek és áldozatainak tiszteletére a 60. évfordulón emelt, Győrfi Lajos szobrászművész által készített emlékművet a debreceni Csokonai Nemzeti Színház előtt október 23-án kora este. Fotók: Pénzes László

Megnézem a cikket!

Amikor beindul a volt barátnő

A debreceni rendőrök gyanúsítottként hallgatták ki a nőt. Egy férfi tett bejelentést a rendőrségre 2016. október 23-án 18 óra 45 perckor arról, hogy Debrecenben, a Csapó utcában gépkocsijának ablakát egy vitát követően volt barátnője betörte, aki a helyszínről elszaladt. A rendőrök az adatgyűjtést követően elfogták és a rendőrkapitányságra előállították a bűncselekmény elkövetésével megalapozottan gyanúsítható F. Andreát. A 39 éves helyi lakost a nyomozók gyanúsítottként kihallgatták. Ellene a Debreceni Rendőrkapitányság – szabadlábon hagyása mellett – garázdaság vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indított nyomozást. (police.hu)

Új emlékműve van Debrecennek


Kósa: A szabadság a függetlenséghez kapcsolódik

Hajdúszoboszlói horror: itt a jogerős ítélet +18

Jogerős ítéletet hozott hétfőn a Debreceni Ítélőtábla Dr. Elek Balázs vezette tanácsa a nagy megdöbbenést keltett hajdúszoboszlói csecsemőgyilkosság ügyében.   A bíróság által megállapított tényállás szerint 2014 áprilisában, Hajdúszoboszlón, kiderült I.r. rendű vádlottról, hogy teherbe esett és a gyermek apja II.r. vádlott. Elhatározták, hogy semmiképpen sem fogják a gyermeket megtartani, mindent megtesznek azért, hogy I.r. vádlott elvetéljen. Megállapodtak abban is, hogy minden körülmények között eltitkolják azt, hogy tusnak a terhességről és minden olyan dolgot el fognak követni, ami a gyermekre ártalmas lehet. A nő rendszeresen fogyasztott alkoholt, többet cigarettázott és II.r. vádlott több alkalommal megütötte illetve megrúgta I.r. vádlott hasát, hogy elvetéljen. Mivel ez nem történt meg, megállapodtak abban, hogy ha a gyermek mégis élve megszületik, I.r. vádlott meg fogja fojtani, majd II.r. vádlottal eltüntetik a testet. 2014 júliusában I.r. vádlott egyedül volt otthon és a fürdőszobában megszülte a gyermeket, akinek egy ollóval több sérülést okozott, majd a kád pereméhez ütötte a fejét. Ezt követően törölközőbe csavarta és miközben az erős vérzését próbálta csillapítani, a polcon lévő törölközők alá rejtette. Ezt követően sírva felhívta az édesanyját, akinek sírva elmondta, hogy mi történt. Majd II.r. vádlottat is hívta. A hazaérkező szülők megtalálták a halott gyermeket, II.r. vádlott értesítette a mentőket. A gyermek életképes állapotban jött a világra, a bántalmazás nélkül a szülést követő szakszerű orvosi ellátással életben tartható lett volna. Az első fokon eljárt Debreceni Törvényszék 2016 áprilisában N. Sz. V. vádlottat emberölés bűntette miatt 14 év fegyházbüntetésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte. A vádlott legkorábban büntetése 2/3 részének kitöltése után bocsátható feltételes szabadságra. S. D. II.r. vádlottat bűnsegédként elkövetett emberölés bűntette miatt 12 év fegyházbüntetésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte. A vádlott legkorábban büntetése 2/3 részének kitöltése után bocsátható feltételes szabadságra. Az ítélet ellen az ügyész mindkét vádlott terhére súlyosításért, a vádlottak és védőik enyhítésért fellebbeztek. A Debreceni Ítélőtábla Dr. Elek Balázs vezette tanácsa megváltoztatta az elsőfokú ítéletet. II.r. vádlott fegyházbüntetését 10 évre enyhítette, egyebekben helybenhagyta a Debreceni Törvényszék ítéletét. Az ítélőtábla szerint az elsőfokú bíróság megalapozott tényállást állapított meg és I.r. vádlottra nézve helyesen minősítette a cselekményt is. II.r. vádlott esetében azonban a különös kegyetlenség nem volt megállapítható a cselekmény során, hiszen nem tudott az ölés végső megvalósítási formájáról és nem volt jelen a bűncselekmény elkövetésekor. II.r. vádlott pszichikai bűnsegédként vett részt a cselekményben, ezért az ő esetében nem indokolt a törvényi minimumnál hosszabb idejű szabadságvesztés kiszabása. Az ítélet jogerős.

Óriási gáz volt Hajdúszováton


Jön a tavasz, komolyan: 20 fok lesz

Orbán: október 23. a büszkeség napja

A büszkeség napjának nevezte október 23-át Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap Budapesten, a Kossuth Lajos téren, az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulóján rendezett állami díszünnepségen.     Október 23-a 60 év után is felemel és megtisztít, közös örökség - fogalmazott a kormányfő.     Szavai szerint azt köszönhetjük 1956 hőseinek, hogy még a magyar történelem legsötétebb éveiben is volt mire büszkének lenni.     Orbán Viktor beszéde elején külön köszöntötte az ünnepség díszvendégét, Andrzej Duda lengyel államfőt, a magyar és a lengyel nép barátságát pedig két szabadságszerető, bátor nemzet ezeréves barátságaként jellemezte. "Isten óvja Lengyelországot!" - mondta a miniszterelnök. A magyarok sohasem mondanak le a szabadságról, nem törődnek bele az elvesztésébe, és a legreménytelenebb helyzetben is elő tudják varázsolni - jelentette ki Orbán Viktor.     A kormányfő kiemelte: 1956 októberében Budapesten " a történelem menete fordulatot vett", a "megjövendölt kommunista világforradalom helyett kitört a kommunista világ elleni forradalom", és "megüzentük a Nyugatnak", hogy a Szovjetunió sebezhető.     Orbán Viktor hangsúlyozta: nekünk, magyaroknak van tehetségünk a szabadsághoz, mindig tudtuk, mit kezdjünk vele. Mindig egyszerű a kérdés: mi döntünk a magunk életéről vagy valaki mások - mutatott rá. (MTI)

Borzalmas baleset történt, 8 sérült van +fotó


Felvonták a nemzeti lobogót

Kepes András

Yoko Ono: viszonyom volt Hillary Clintonnal

Megdöbbentő kijelentést tett Yoko Ono a napokban. John Lenon özvegye azt állítja, a 70-es években rövid, ám heves afférja volt az amerikai elnökségért induló Hillary Clintonnal - írja az nlcafe.hu. Yoko Ono egy kiállításmegnyitón árulta el, sokkal jobban ismeri Hillary Clintont, mint az feltételeznék róla. Mikor az egyik riporter megkérdezte tőle egy sajtótájékoztatón, mit gondol arról, hogy az egykori first lady most elnökségért indul, ekkor adta a meghökkentő választ. Kemény...

Bikaviadalok márpedig lesznek


Szédítő magasságban a fügéért: megvan az év természetfotósa

Uniós tisztségviselők haltak meg a lezuhant gépen

Lezuhant egy luxemburgi lajstromozású katonai kisrepülőgép a máltai nemzetközi repülőtéren, legalább öt ember meghalt. Uniós határvédelmi tisztviselők lehettek a gép utasai - jelentette hétfőn a Times of Malta című napilap honlapja.     A repülő valószínűleg Líbiába indult, de nem sokkal felszállás után, helyi idő szerint reggel fél 8 előtt a futópálya közelében a földnek csapódott, és lángba borult. A Times of Malta honlapján megjelent felvételek szerint a repülőtérről fekete füstoszlop emelkedett a magasba, és a reptér közelében futó, két falut összekötő útra is kirepültek a gép roncsának égő darabjai.     A szigetország nemzetközi repülőterét egyelőre lezárták. A repülőgép közleményben tudatta, hogy a légi közlekedés további utasításig, határozatlan időre szünetel.      Egy szemtanúra hivatkozva a Times of Malta azt írta: a gép látszólag problémamentes felszállást hajtott végre, emelkedni is kezdett, de hirtelen jobbra dőlt, és egyenesen a földbe fúródott.     "Alig maradt valami a repülőből, csak némi törmelék" - idézi a Times of Malta az egyik szemtanút, aki azt állította, hogy a repülő "talán 10 méterre" tőle csapódott a földbe.     Nevük mellőzését kérő forrásokra hivatkozva a lap azt írta, hogy a balesetet valószínűleg senki nem élte túl. Szintén névtelenséget kérő források azt mondták a lapnak, hogy a repülő dupla légcsavaros, Fairchild Metroliner típusú volt, melyet a Frontex bérelt Luxemburgból, és a líbiai Miszrátába tartott. Ezen a típuson a személyzettel együtt maximum 19 ember utazhat. (MTI, HP)

Minden az EU-csúcsról: egyelőre nincs gáz


Borzasztó halált halt egy 24 éves magyar lány

Nagyon komoly agrárinnováció Debrecenben

Az ország egyetlen, a Debreceni Egyetemen (DE) működő akkreditált élelmiszeripari klaszterének tapasztalataira is támaszkodva, oktatási, kutatási, innovációs és mezőgazdasági iparfejlesztési stratégia kidolgozását kezdték meg a hajdú-bihari megyeszékhelyen, ami illeszkedik a nemzeti agrárközpontok kialakításával kapcsolatos kormányzati elképzelésekhez - mondta Szilvássy Zoltán rektor az MTI-nek.     A professzor emlékeztetett arra: a Pharmapolis Innovatív Élelmiszeripari Klasztert 2009-ben alapították, jelenleg nyolcvan tagja van. Az elmúlt években - elsősorban a bio- és a tejtermékek piacán - jelentős eredményeket értek el, új termékekkel jelentek meg a piacon a klaszter tagjai a Debreceni Egyetem tudásbázisára és közreműködésére alapozva.     Az agráripari vállalkozások új technológiák kidolgozásában, új termékek létrehozásában működnek együtt az egyetemmel: a klaszterben előállított termékek száma ma már 100 felett van, s az élelmiszeripar minden területét érinti - tette hozzá a rektor.     Az elmúlt években olyan innovatív élelmiszereket kutattak és állítottak elő, mint a szelénnel és kalciummal dúsított juhtúró, a hortobágyi gyógynövényeket tartalmazó kecskesajt, a lila kukoricából készített tea, a puffasztott cirok, vagy a már exportra is szállított különleges tojások és halak.     A klaszter tapasztalataira is támaszkodó, a térség természeti adottságait, éghajlati viszonyait figyelembe vevő innovációs agrárstratégia kidolgozására egyetemi szakemberekből és a térség legjelentősebb agráripari vállalkozásainak - mint a nádudvari KITE, és a debreceni Tranzit-Ker Zrt. - vezetőiből agrárstratégiai kabinetet hoztak létre. Az általuk készített dokumentumot novemberben eljuttatják a földművelésügyi miniszterhez és az oktatási államtitkárhoz - mondta Szilvássy Zoltán.        Bács Zoltán, a DE kancellárja szerint az egyetem kiemelt feladatának tekinti, hogy a tudomány eredményeit mielőbb a gyakorlat szolgálatába állítsa, és segítse a gazdákat abban: mit termeljenek, mit tenyésszenek verseny- és exportképességük növelése érdekében.     Az egyetem, amely jelentős növénytermesztési és állattenyésztési hagyományokkal és volumennel rendelkező régió középpontjában van, törekszik arra, hogy nemzeti agrárközpont legyen - fűzte hozzá.     Bács Zoltán utalt arra, hogy egyetemükön nagy hagyománya van az ipar szereplőivel való együttműködésnek klaszterek formájában. Ennek két zászlóshajója az egészségipari, illetve az innovatív élelmiszeripari klaszter: kutatásaik az elmúlt években tízmilliárdos ipari beruházásokat generáltak.     Példaként említette a gluténmentes kukoricaalapú termékek előállítására épült üzemet, az almafeldolgozás, a gyümölcslé előállítás új eljárásait, az inulinnal és lizinnel dúsított kekszeket és az új rendszerű tejpasztőrözési eljárással összefüggő kutatásokat.     A DE agrártudományi karai az elmúlt években szoros együttműködést alakítottak ki az egészségügyi és a természettudományi karokkal, illetve a térség gazdasági szereplőivel.     Az országban a DE az egyetlen egyetem, ahol az agrártudományi mellett orvosi, gyógyszerészeti és természettudományi kar működik, ami egyedülálló hozzáadott értéket biztosít a térség mezőgazdaságának és élelmiszeriparának fejlődéséhez - mondta Bács Zoltán. (MTI)

Döbbenet: a lakosság 10%-át bántották gyerekként


1956 hőseire emlékeztek, emlékeznek Debrecenben: fotók

​1956 egy kortárs szemüvegén keresztül

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójáról történő méltó megemlékezés érdekében a kormány a 2016. évet az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékévévé nyilvánította. Számos rendezvény, megemlékezés, ismeretterjesztő program és emléktábla jelzi a magyar történelemnek az egyik legmeghatározóbb eseményét. Mától az Alföld Televízió is rendhagyó módon emlékezik az ’56-os hősökre.   Sokan talán nem tudják, hogy 1956. október 23-án nem Budapesten, hanem Debrecenben vonult fel először a szabadságot és igazságot követelő tömeg, valamint városunkban dördült el a karhatalom első sortüze is. A debreceni középiskolások, egyetemisták és munkások együtt emelték fel szavukat a demokráciáért és a függetlenségért. Az Alföld Televízió 1956-ra emlékezünk című műsorában Filep Tibor újságíró-történész lesz a vendégünk, aki a cívisvárosban élte át a forradalom pillanatait és 1989 óta kutatta a magyar történelemnek ezt a meghatározó eseményét. A műsorban beszélgetünk az ’50-es évek Magyarországáról és arról, hogyan teltek a hétköznapok a Rákosi-korszakban. Bemutatjuk, hogy akkoriban milyen volt egyetemistának lenni és hogyan változott meg a II. világháború után a vidéken élő parasztság élete. Végigvezetjük az október 23-i debreceni történéseket és arról is szó lesz, hogy november 4-ig, a szabadságharc leveréséig milyen események zajlottak városunkban. Csütörtök este 18 órakor tehát 1956-ra emlékezünk az Alföld Televízió műsorán!

​Minket is beszippantott a Pokémon GO + VIDEÓ


Mobilbarátoknak kedvezve: elkészült a HajduPress okostelefonos felülete

Képzelt műsorajánló a közszolgálati rádióból

Egy korábbi tanárom, jelenlegi kollégám a minap azt mondta nekem, hogy "most kell közmédiát nézni, hallgatni, olvasni, mert történelmet írnak, ilyen még nem volt Magyarországon." Nos, megtettem, belehallgattam, s elindult bennem egy gondolatmenet, mely sajnos nem áll messze a valóságtól, mégsem igaz belőle egy szó sem, mindez természetesen sarkítás, jó adag iróniával. Kedves Hallgatónik!   Néhány témát ajánlunk figyelmükbe mai műsorunkból. Hamarosan a közelgő népszavazással foglalkozunk, hiszen itt van a nyakunkon, önöknek pedig el kell menniük, és nemmel kell szavazniuk. Érkezik majd Határzáró Tamás, akivel közösen az önök szájába rágjuk, hogy mit, s hogyan kell csinálniuk. Mindezek után hírösszefoglalóval folytatódik műsorunk, melyben kizárólag a migránskérdéssel foglalkozunk 15 percben. A hírek után rögtön közlekedési információk jönnek, melyben természetesen beszámolunk a migránsok okozta fennakadásokról, és azok útvonaláról, pozíciójukról. Az időjárás előrejelzésből kiderül majd, hogy milyen hatással van a mosdatlan gazdasági bevándorlók okozta szag bolygónk klímájára, majd politikai hirdetéssel folytatódik reggeli műsorunk, melyből kiderül, mit kell üzennünk, s kinek. Ezt követően pedig az egyik kutatóintézet vezető elemzője, Szögesdrót Károly, kérdés és levegővétel nélkül fogja vagy 8 percig mondani, hogy várhatóan hogyan fognak dönteni a magyarok október 2-án, s azt is megkérdezem tőle, hogy mi lesz azzal a néhány szerencsétlennel, aki tévedésből igennel szavaz. Végül, de nem utolsó sorban pedig érkezik hozzánk Mig Raul antimigráns miniszter, és ha akarja, ha nem, elmondja nekünk, amit a rádió vezetői hallani akarnak. Kedves Hallgatónk, bízom benne, hogy ma is rendkívül színes tartalomjegyzékünk felkeltette érdeklődésüket és velünk tartanak a következő 180 percben. A mai adás szerkesztője Kis-Antimigráns Béla.  

Előkóstolót kapnak a kiskunhalasi migránsok


Gyorshír: Jennifer Lopez fellép a debreceni Főnixben

Hamilton nem adja fel, győzött

A világbajnoki címvédő Lewis Hamilton nyerte vasárnap a Forma-1-es Egyesült Államok Nagydíját, így a konstruktőri bajnok Mercedes brit pilótája csökkentette hátrányát a pontversenyben.     A 31 éves versenyzőnek ez volt pályafutása ötvenedik és idei hetedik futamgyőzelme. Az Egyesült Államokban ötödször, Austinban pedig negyedik alkalommal nyert.     Hamilton mögött csapattársa, a világbajnoki pontversenyben vezető német Nico Rosberg lett a második, akinek előnye 26 pontra csökkent. A dobogó alsó fokára a Red Bull ausztrál versenyzője, Daniel Ricciardo állhatott fel.     Hamilton több elrontott rajt után ezúttal remekül kezdte a futamot, Rosberg viszont egy helyet rontott, miután Ricciardo megelőzte őt, Kimi Räikkönen pedig Max Verstappen elé került.      Az első kerékcserék során Rosberg némi meglepetésre közepes, Hamilton pedig változatlanul lágy keverékű abroncsot kapott. A 13. körben Verstappen visszaelőzte Räikkönent, akinek autójára később szuperlágy gumikat tettek, ám ez nem eredményezett komoly előrelépést számára. A 26. kört követően a Red Bull holland pilótája félreértett egy rádióüzenetet, ezért akkor ment ki a boxutcába, amikor nem is hívták. A kerékcsere így a megszokottnál sokkal több időt vett igénybe, Verstappen jelentősen visszaesett a mezőnyben, de néhány perccel később motorhiba miatt amúgy is kiállni kényszerült.     A második kiállások után Rosberg visszavette a második helyet, de jelentős hátrányban volt csapattársával szemben. Räikkönen a 39. körben búcsúzott a futamtól, ugyanis csapata elhibázott egy kerékcserét. A hajrában az élmezőnyben már nem történt változás.     A Haas pilótáját, a századik Forma-1-es nagydíján indult francia Romain Grosjeant tizedikként intették le.     Az idény jövő hétvégén Mexikóban folytatódik. (MTI)

Ehhez a videóhoz nem kell írni semmit


Debreceni vereségek

Fotók a debreceni Rockünnepről: nagy buli volt

Mintegy négyezres tömeg tapsolt szombat este a Főnix Csarnokban a debreceni Rockünnepen az Ismerős Arcoknak, a Bikininek és az Eddának. Aki ott volt, tudja: a rockzene él és élni fog. Aki nem hiszi, nézze meg a fotókat, melyeket a zenekarok hivatalos Facebook-oldalukra tettek.

Szabadságkoncert az Arénában: debreceniek is zenélnek


Ünnep lesz Debrecenben, egy óriási buli keretében

Egy fotót? A debreceni Fórumban a BL-trófea

Az UniCredit szervezésében megvalósuló UEFA Champions League Trophy Tour kedden reggel Debrecenbe, a Fórum bevásárlóközpontba érkezik. Lehet képet készíteni a trófeával! Az UniCredit Bank ismét európai körútra indította az UEFA Champions League győztesének járó trófeát, amellyel története során először találkozhatnak Debrecenben a magyar futballrajongók, és közös fotót is készíthetnek vele. A debreceni esemény megnyitóján részt vesz Kassai Viktor játékvezető, az UniCredit hivatalos UEFA Champions League Tropy Tour nagykövete. A rendezvény a kupa látványos érkezésével kezdődik. Időpont és helyszín: 2016. október 25., kedd 9:00 (regisztráció 8:45-től), Fórum Bevásárlóközpont, Debrecen, Csapó utca 30.

Szépek voltak, gyönyörűek lettek: Lakatos Márk varázsolt


Jézus Krisztus Szupersztár Debrecenben: ilyen volt a közönségtalálkozó

Kolbászfesztivál idén is az ALDI-val

Kóstolja meg az ALDI alapanyagokból készült finomságokat a Csabai Kolbászfesztiválon és segítsen a rászorulókon! Malacszendvics, betyárlecsó, csülök bajor káposztával és az elmaradhatatlan sült kolbász, véres és májas hurka, töltött káposzta - csak néhány azok közül a finomságok közül, amelyekkel az ALDI Lacikonyha várja a Csabai Kolbászfesztiválra látogatókat október 28-tól 31-ig. Érdemes éhesen érkezni, hiszen a húsételek mellett pékáruk és savanyúságok is kaphatóak majd az ALDI standjánál, a megvásárolt főétel mellé pedig egy pohár Martello kávé jár ajándékba. Az ételek mindegyike ALDI alapanyagokból készül, így a magas minőség garantált. Szórakoztató programokban sem lesz hiány, hiszen a fesztivál egyik attrakciója a kolbászkészítő verseny, amelyet ifjúsági kategóriában is megrendeznek, de töltött káposzta készítésben is összemérhetik tudásukat az érdeklődők. Aki pedig az evés mellett táncolni is szeretne, megteheti Dr. Alban, a Neoton Familia, a Wellhello vagy a Magna Cum Laude koncertjén. Segíteni jó Ahogy tavaly, úgy idén sem maradhat el a jótékonykodás: a Lacikonyha bevételéből az ALDI a Békés Megyei Szociális Gyermekvédelmi Központ és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálatot támogatja, az intézményben lakó gyermekeket pedig a rendezvényen is vendégül látja. Mindenkit várnak a 20. Csabai Kolbászfesztiválon az ALDI Lacikonyhánál! Mert finomat enni és segíteni jó! (x)

Szép volt, Csaba! Debreceni győzelem a szakácsolimpián


Csak óvatosan kukoricázzunk a franciából!

Hepatitis C: nem mindenki tudja, hogy fertőzött

Hepatitits C: még mindig veszélyes, de már gyógyítható – ingyenes előadás Debrecenben a betegségről, szövődményeiről, megelőzésről, szűrésről és gyógyításról. A Belgyógyászati Intézet májspecialistája október 25-én tart előadást az Újkerti Könyvtárban.   A WHO adatai szerint a világon mintegy 170 millió C Hepatitissel fertőzött ember élhet. Magyarországon a hivatalos statisztikák szerint az átfertőzöttség aránya ma 0,7 százalék, ami mintegy hetvenezer Hepatitis C-s beteget jelent. Az 1990-es évek elején a fertőzöttek aránya a jelenlegi duplája volt, a véradók szűrését követően azonban, jelentősen javult a helyzet. A statisztikai becslés szerint a mintegy 70 ezres feltételezett betegpopulációból eddig  húszezret szűrtek ki, kezelést  12 ezren kaptak, gyógyultnak pedig, több mint hétezer ember tekinthető. A „hiányzó“ ötvenezer beteget a szakemberek szerint elsősorban a vénásan és orron át drogot használók, az egészségügyi dolgozók, a börtönök és nevelőintézetek lakói között kell keresni, de potenciálisan veszélyeztetettnek tekinthetők1945-1965 között született  „Ratkó-gyerekek“ is.  Azok, akik életük során kaptak már transzfúziót, vérplazmát, vérkészítményt, például gammaglobulint, tetanuszt, vagy  RH-inkompatibilitás miatt szülés után anti-D injekciót, van tetoválásuk, illetve pearcingjük, szintén veszélyeztetettek lehetnek. A C Hepatitis vírus által kiváltott fertőző májgyulladás még ma is gyógyíthatatlan betegségként él a köztudatban, a valóság azonban, szerencsére, nem ez. Már  tizenöt éve létezik  olyan terápia, amivel az esetek mintegy felénél végleges gyógyulást lehet elérni, tavaly pedig, azok a vírus szaporodásáért felelős enzimeket támadó gyógyszerek is elérhetővé váltak Magyarországon, amelyekkel a betegek 99 százalékát meg lehet gyógyítani.  A kérdés most már csak az, hogyan fognak az egészségügy látóterébe kerülni azok az emberek, akik évek, évtizedek óta együtt élnek ezzel az alattomos -  májcirózis és májrák veszélyét magában hordozó - kórral, és nem is tudnak róla.   A betegségről, szövődményeiről, megelőzéséről, szűréséről és gyógyításáról Dr. Tornai Istán, a Debreceni Egyetem II. Számú Belklinikájának májspecialistája tart felvilágosító előadást 2016. október 25-én, 18 órától az Újkerti Könyvtárban. / Jerikó u.17-19./ A rendezvény nyilvános és ingyenes.

Fájdalmas betegségeken segítenek Debrecenben


Tisztelendő debreceni küzdelem a mellrák ellen

Zöld lámpát kapott Andy Vajna Romániában

A román Audiovizuális Tanács (CNA) kiadta az engedélyt kedden az Andy Vajna által birtokolt, Romániában bejegyzett CEE Broadcasting Co. srl.-nek a Humor+ nevű szórakoztató csatorna beindítására - közölte a román Mediafax hírügynökség.      Az Amos 3-as műholdon helyet kapó csatornára nemzetközi műsorszolgáltatási jogot kértek - az Európai Unióra, valamint Ukrajnára és Szerbiára - kezdetben azonban a célközönség Romániára, Magyarországra, Szlovákiára, Ukrajnára, Szerbiára és Horvátországra korlátozódik. A "klasszikus" sorozatokon - A dadus (The Nanny), Egy rém rendes család (Married with children), Amerikai fater (American Dad) - kívül a licenctulajdonos exkluzív szórakoztató sorozatokat és rajzfilmeket is ígér, saját produkció nélkül.      Daróczi László vezérigazgató a CNA keddi ülésén elmondta, az egész napos csatornát először Magyarországon indítják el. A romániai nézők eredeti hanggal és román felirattal nézhetik a Humor+ műsorait, a csatorna egyes produkciókat pedig különböző nyelveken szinkronizálva ad - például a magyarországi, és horvátországi nézők számára.      A Humor+ romániai indulását október végére tervezik azzal a másik nyolc csatornával együtt, amelyek beindítására a CEE Broadcasting Co. júliusban kapott engedélyt a román médiahatóságtól. A portfólió csatornái Romániában egyelőre a UPC kábelszolgáltató Extra csomagjának előfizetőihez jutnak el. A csatornák közül a gyerekeknek szánt Kiwi TV az ingyenes csomag része lesz a UPC-nél.      A kilenc Romániában bejegyzett csatorna évi hétmillió eurós költségvetésből fog működni, ezek közül a Humor+ műsoraira évi 800 ezer eurót szánnak.      A Mediafax szerint a CEE Broadcasting Co srl. száz százalékban a Magyar Broadcasting Co Kft. tulajdonában van, amelynek pedig az Av Investments Befektetési Kft. a tulajdonosa. Ez utóbbi részvényeinek 90 százalékát Andy Vajna közvetlenül, 10 százalékát pedig a Cinergi Pictures Entertainment Inc nevű cégén keresztül birtokolja - írta a román hírügynökség.      A CNA egyhagú szavazással döntött a Humor+ műsorszolgáltatási engedélyének kibocsátásáról. (MTI)

A tiéd is túlhevül? Visszakaphatod az árát


Félmilliárdos támogatást ígér Debrecen polgármestere

Zseni! Debreceni lány nyerte a Capa-nagydíjat

Fátyol Viola nyerte Ha van szíved, neked is fáj, amit velem tettél című pályaművével a Robert Capa Magyar Fotográfiai Nagydíjat. A nemzetközi zsűri döntését pénteken ismertették a budapesti Capa Központban.      Fátyol Viola fotósorozata a Vámospércsi Népdalkör mindennapjait, működését mutatja be.      "A nagydíjas alkotó úgy újítja meg a dokumentarizmus hagyományát, hogy beleáll, de attól különbözik is. Olyan módon teszi ezt személyessé, ami egészen ő rá vall, ami ebben az értelemben komoly művészi gesztus" - fogalmazott Horányi Attila, a zsűri elnöke, aki Kőrösi Orsolyával, a Capa Központ ügyvezető igazgatójával adta át a nagydíjat Fátyol Violának.      A nagydíjjal 3,5 millió forint jár. A zsűri májusban választotta ki a nagydíjra jelölt három pályaművet, ez alapján Fátyol Viola mellett Ficsór Zsolt és Timár Sára Erzsébet is 500-500 ezer forintos ösztöndíjban részesült. (MTI)

Kiváló ingyenes debreceni programokat ajánlunk


Egy szép versmondó verseny: ez igazán ünnepi

Mit csinálnak ezek a szexi lányok a medencénél? Fotók

Úabb látványos bejegyzés olvasható Szűcs-Tarcsa Anita stylist divatblogján, a Fashion and City-n. A debreceni hölgy egy exkluzív fotózás egyik főszereplője volt és írt is róla. Íme. "Minden nő álma az, hogy a középpontba kerüljön! Egy mesés délutánt töltöttünk el többedmagammal a budai Bródy Villában, az egyik legprominensebb helyszínen. Kedden egy email fogadott: Kedves Anita! Vedd fel velünk a kapcsolatot a Tezenis egy eseményével kapcsolatosan. Titkon mindig erre vágytam, sokan megkérdezik tőlem, mi a célom a bloggal, mit szeretnék elérni. Erre azt szoktam felelni, hogy ez egy álom, egy megvalósítás, amiben kiteljesedem. De ha szívemre teszem a kezem, inspirál az ilyen cégekkel való együttműködés, kapcsolat és tanulás, amit minden egyes alkalommal 100% töltök magamba. Azonnal csörögtem és felvázolták az eseményt, én pedig ugráltam: Igen! Át kellett szerveznem a követező napom, de sikerült! Reggel már úton voltam, izgalommal és félelemmel töltött el, milyen is lesz az egész? Mi lesz pontosan a feladat, hogyan fogok helyt állni? Aztán minden ment a maga módján: a LanceCom csapata tökéletesen megszervezte az egész napunkat. Cabrióval érkeztünk a helyszínre, aminek a vezetését megnyertem - így kezdeni a budapesti vezetésem, hát mit ne mondjak, izzasztó volt, főleg hegymenetben. :)  A Bródy House csak prominens vendégeket fogad, külön szabályokkal az ott tartózkodásra. Például Rowan Atkinson több hónapot pihent itt. Több száz éves fák, óriási medence, Zsolnay kút és ámulatba ejtő látvány. De milyen is egy ilyen esemény? Egy fürdőruha tenger várt az egyik szobában minket. Szabadon választhattunk magunknak és utána irány a medence. A jelige „Érezzétek jól magatokat!” volt - szerintem a képek alapján ez sikerült is. Aztán új fürdőruha - bevallom ennyit nem öltöztem egy medencés buliban sem. Na de itt élveztük. Koktélok, welcome sajttál és rengeteg nevetés. Észre sem vettük, hogy forog a kamera. Az eseményről videó felvétel is készült, amit nagyon várok már. Ahogy elkészül nektek is megmutatom majd. A bikinik minden igényt kielégítenek. Cipzáras kiegészítőkkel, különleges több pántos részletekkel fűszerezték meg a fürdőruhákat. Az idei nyár egyik alap elképzelése: mixeld a bikinid. Tehát mindent mindennel. Így trendi a virágost egy fekete alsóval vagy akár a katona zöldet egy fehér alsóval hangsúlyozni. Nekem még is a favorit a lézer vágott kék bikini volt, ami tökéletesen alkalmazkodott mindennel. Kiemelte azt, amit ki kell és eltakarta azt, amit el kell. Szóval mindenképp favorit. xoxo, Anita" Szűcs-Tarcsa Anita további bejegyzéseihez kattintson ide!    

Na kábé ez minden nő álma: csodafotók a boldogító igenhez


Flower Bomb - Daalarna Fashion Show 2016

Felfüggesztették a Golfok gyártását, indul a láncreakció

Láncreakciót indít el a Volkswagen Golf típusú gépkocsik gyártásának felfüggesztése a Volkswagen (VW) csoport beszállítói körében - figyelmeztetett hétfőn a német anyaggazdálkodási, beszerzési és logisztikai szövetség (BME).      A szervezet közleménye szerint a Volkswagen Golf kocsik gyártásához csaknem 500 partner szállít be a VW-nek anyagokat, alkatrészeket vagy berendezéseket, és a gyártás leállása az összes cégnek nehézséget okoz, mert nem tudják átadni a megrendelőnek a legyártott termékeket. A VW és két beszállító jogi vitája így láncreakciót vált ki, tovaterjed a teljes termelési láncon, egészen a vásárlókig, akik nem kapják meg időben a megrendelt Volkswagen Golfokat, és előfordulhat, hogy visszalépnek a vásárlástól, ami kedvez a versenytársaknak és tovább növeli a VW kárát - emelték ki a közleményben.      Hozzátették: az autóipar az úgynevezett just in time (éppen időben - JIT) gyártásszervezési elv alapján dolgozik - a vállalatok készletezés helyett mindig az éppen szükséges mennyiséget állítják elő, illetve szállítják partnereiknek -, ezért az ellátási láncban keletkező zavarok az egész termelési rendszerben fennakadást okoznak. Ezt mutatja a 2011-es fukusimai atomkatasztrófa vagy az izlandi Eyjafjallajökull vulkán 2010-es kitörésének példája.       A BME hangsúlyozta: a VW dízelbotránya után a Volkswagen Golf gyártásának felfüggesztése "újabb próbatétel lehet az egész németországi autóiparnak".      A VW és két kisebb Szászország tartományi beszállító, a Car Trim és az ES Automobilguss vitája miatt hétfőn hat németországi VW-üzemben fogták vissza vagy állították le teljesen a termelést, az intézkedés csaknem 28 ezer dolgozót érint.       A Car Trim üléshuzatokat gyárt az Emdenben készülő Volkswagen Passat modellekhez, az Automobilguss pedig sebességváltó-alkatrészeket készít a VW több modelljéhez. Mindkét vállalat a Prevent nevű, szlovéniai központú cégcsoporthoz tartozik, amely az egyik leggazdagabb bosznia-hercegovinai vállalkozó, Nijaz Hastor érdekeltsége.      A VW és a két beszállító konfliktusáról egyik fél sem közölt részleteket. A Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS) című lap szerint a vita abból fakad, hogy megállapodást kötöttek egy új üléshuzat kifejlesztéséről, de a VW kiszállt a projektből, és nem tudtak megegyezni, hogy mennyi pénz jár a Preventnek a már elvégzett munkákért, ezért a cégcsoport felfüggesztette a még érvényes beszállítói szerződések teljesítését.      A VW bírósághoz fordult. A braunschweigi tartományi bíróság az autógyártó javára döntött, határozata szerint a beszállítók kötelesek teljesíteni a szerződéseket, a megrendelő pedig akár végre is hajthatja a végzést, vagyis a beszállítók telephelyein lefoglalhatja és elszállíthatja az üléshuzatokat és a sebességváltó-alkatrészeket.      A VW tárgyalásos úton igyekszik rendezni a vitát. A hétfői egyeztetés a Prevent képviselőivel a dpa hírügynökség értesülése szerint estig nem vezetett eredményre.      A jogi vita a VW több üzemében is fennakadásokat okoz, 27,7 ezer alkalmazott munkaidejét érinti - közölte a német autógyártó konszern hétfőn. A sebességváltó-házakat gyártó ES Automobilguss és az üléshuzatokat készítő Car Trim vállalatok kieső szállításai a Volkswagen konszern wolfsburgi, emdeni, zwickaui, kasseli, salzgitteri és braunschweigi üzemeiben okoznak fennakadásokat, ezekben az üzemekben a cég "rugalmas" munkarendet vezet be, beleértve a rövidített munkaidőt is.      Az UBS svájci bank elemzői szerint a dízelbotrány miatt eleve nehéz helyzetben lévő VW-nek legkevesebb 100 millió eurós vesztesége keletkezhet a leállás miatt.      A VW a legnagyobb európai gépjárműgyártó társaság. A Volkswagen és a Skoda mellett a csoporthoz tartozik az Audi, a Bentley, a Bugatti, a Ducati, a Lamborghini, a Man, a Porsche, a Scania, a Seat és a Volkswagen haszonjárművek márka. (MTI)

Máris lelépett a Top Gear új műsorvezetője


Börtönbe megy az Astra vezére