°C
TIME DATE
Ma Judit és Xénia nap van.
SZAVAZZ TE IS: Ki a Campus legnagyobb partyarca? (KATTINTS IDE!)

Jelentkezz be, hogy szavazhass!×

Iszonyúan cuki kismajom született a debreceni állatkertben + fotók, videó
Idős hölgy okozott riadalmat Debrecenben
Magyar légiközlekedés-fejlesztési projekteket támogat az Unió
Nevelt gyermekeivel fajtalankodott a perverz férfi

Iszonyúan cuki kismajom született a debreceni állatkertben + fotók, videó

A debreceni állatkert népszerű lakói közé tartozik egy rendkívül látványos, mozgékony majomfaj, a zászlós farkú kolobusz. A háromtagú csapat egyik nősténye szép, egészséges, hófehér utódnak adott életet szombaton, melyet már a látogatók is megnézhetnek a majomházban – tudtuk meg Nagy Gergely Sándortól, a Nagyerdei Kultúrpark ügyvezetőjétől. A zászlós farkú kolobusz, más néven gereza, Közép-Afrikában - Kenya, Tanzánia és Kamerun őserdeiben, a szárazabb vidékek erdeiben és hegyi erdőkben is előfordul, 3000 méteres tengerszint feletti magasságig. Állománya élőhelyén veszélyeztetett, Debrecenbe a franciaországi Reynou és a hollandiai Emmen állatkertjéből érkeztek a nemzetközi fajmegmentő program segítségével. A nappali életmódot folytató, fán élő majomfaj hüvelykujja majdnem teljesen hiányzik, a fán lakó életmódhoz alkalmazkodott. A felnőtt hím gyakran feltűnősködik, amikor a fák koronájában nagyokat ugrálva, territóriumuk határait jelöli ki. Ugatásszerű hanggal és agresszív gesztusokkal is felhívja magára a figyelmet. A 8–15 állatból álló csoport élén egy nőstény áll. A fehérzászlós kolobusz tápláléka specialis, kizárólag növényi élelmet fogyaszt: elsősorban friss zöld leveleket, gyümölcsöket, fák kérgét és háncsot. Legkomolyabb ellenségei a nagy termetű sasok, amelyek elől a mélyebb ágak közé húzódnak. Vészkiáltásokkal és kezükkel a fák törzsén tapsolva keltik fel a csoport figyelmét. A nőstény bármikor kész lehet a párzásra. Az 5,5-10,2 kg-os nőstények 158-170 napi vemhesség után egyetlen utódot szülnek. Az újszülött rózsaszínű arca, keze, lába és fülei kivételével,- mint ahogyan a debreceni állatkertben született kismajom is – teljesen fehér. Két hét után szürkére sötétedik, majd három hónap után feketedik be. Fotók és videó: Miskolczi János

Lottóbotrány! Húzás előtt kiírták nyertes számokat

Már a szerb rendőrség is vizsgálja a keddi lottósorsoláson történt esetet, amely során a képernyőre előbb írták ki az egyik nyerőszámot, mint azt kihúzták volna. Az állami szerencsejáték vállalat technikai hibáról beszél, a nézők szerint azonban csalás történt.      A szerb sajtó és a közösségi oldalak szerdán az előző esti hetes lottó sorsolásának kommentárjaival voltak tele, a nézőkben ugyanis felmerült a gyanú, hogy az egész játék átverés, a nyerőszámokról már korábban döntöttek.      A sorsolásról készült felvételen látszik, hogy az első három szám kihúzása még rendben zajlott, majd negyedikként a 27-es számú golyót húzták ki, ám a képernyőn a 21-es szám jelent meg. Ezt követően gyorsan megjelent (ötödikként) a 27-es is, holott akkor még nem is húzták ki az ötödik golyót. Az ötödikként kihúzott nyerőszám a 21-es lett, éppen az a szám, amely 33 másodperccel korábban már megjelent a képernyőn.      A "technikai hiba" ellenére a sorsolási bizottság mindent rendben talált, így nem ismételték meg a sorsolást. Héttalálatos szelvény végül nem volt, így a jövő héten a szerencsés nyertes akár több mint egymillió eurót vihet haza.      Az eset nem csak a nézőknek volt gyanús, a szerb államügyész bejelentette, hogy vizsgálatot rendel el az ügyben. Aleksandar Vucic szerb kormányfő is megszólalt az eset kapcsán szerdán, és leszögezte: ha bűncselekmény történt, akkor azért az elkövetők felelni fognak, de "vállalni kell a felelősséget a bizalom eljátszásáért is".      A leksandar Vulovic, a Szerbiai Állami Szerencsejáték Kft. igazgatója szerdai rendkívüli sajtótájékoztatóján kijelentette: semmilyen rendellenesség nem történt a sorsoláson, a hiba a képernyőn látható kiírásokban történt. A vállalat reggeli közleményében azt írta, hogy az élő adás során történhetnek hasonló hibák, a számok kiírásáért felelős grafikai munkatárs hibázott. (MTI) Kapcsolódó videó fentebb!

Menekültek, hasmenés, fertőzés: nagy a nyüzsgés a Nyugatiban

A népegészségügyi szakemberek továbbra is kint vannak a fővárosi Nyugati pályaudvarnál, ahonnan kedd éjjel több mint ötven külföldi állampolgárt vittek kórházba megbetegedés gyanújával. A fővárosi és Pest megyei tisztifőorvos az M1 aktuális csatorna szerda déli Híradójában azt mondta: még az éjszaka elvégezték a fertőtlenítést, de továbbra is a helyszínen vannak, felügyelik a további takarítási munkálatokat, és higiénés felvilágosítást tartanak a menekülteknek, valamint a környék vendéglátóhelyein is.      Homor Zsuzsanna kifejtette: kedd este kaptak jelzést a mentőszolgálattól arról, hogy a Nyugati pályaudvarnál hasmenéses megbetegedések fordultak elő a migránsok körében. Azonnal elkezdték az ügy kivizsgálását, megtették a szükséges intézkedéseket.      Azt egyelőre nem tudni, hogy pontosan milyen fertőzésről van szó - mondta a főorvos, hozzátéve: a budapesti Egyesített Szent László és Szent István Kórházban egy terhes nőt és egy ötnapos csecsemőt kiszáradás veszélye miatt kellett ellátni. További megbetegedésről a népegészségügyi szervnek nincs tudomása.      A szakember elmondta: a jelentősen szennyeződött területet azonnal fertőtlenítették, továbbá felvették a kapcsolatot az V. kerületi önkormányzattal, amely vállalta a helyszín további takarítását. Ezt a népegészségügyi szakemberek felügyelik, továbbá higiénés felvilágosítást is tartanak - tette hozzá Homor Zsuzsanna, megjegyezve, hogy a tapasztalthoz hasonló megbetegedések megfelelő kézmosással megelőzhetők.      A Migration Aid nevű civil kezdeményezés szerda hajnalban arról tájékoztatta az MTI-t, hogy kedden késő este ismeretlen fertőzés miatt több menedékkérőt kórházba vittek a Nyugati pályaudvarról.      A civil önkéntesek hasmenésre panaszkodó, vasúti csatlakozásra váró családokkal találkoztak, ezek tagjait a mentőszolgálat kórházba vitte a Budapesti Közlekedési Központ bevonásával, busszal. (MTI)

Brutális mennyiségű heroin utazott felénk, blokkolták a románok

Románia eddigi legnagyobb drogfogását jelentették be szerdán a bukaresti hatóságok: a nyomozók 330 kilogramm, több mint hatvanszázalékos tisztaságú heroint foglaltak le előző nap a Pete (Petea) - Csengersima közúti határátkelőnél.      A drogot egy Magyarország felé tartó román rendszámú kamionban, duplafalú üzemanyagtartályokban találták meg. Claudiu Cucu, a rendőrség szervezett bűnözés elleni részlegének vezetője elmondta: a csempészek a rejtekhelyeket ólomlemezekkel vonták be, hogy ne lehessen felfedezni az átvilágítás során, a kábítószercsomagokat pedig csípős paprikával és borssal kezelték, hogy a drogkereső kutyák se fogjanak szagot. Elmondása szerint a "Green Arrow" fedőnevű rendőrségi műveletet négyéves nyomozás előzte meg, amelynek során a török, ukrán és nyugat-európai kollégákkal is együttműködtek.      A heroinszállítmányt a csempészek Hollandiába akarták juttatni, ahol feketepiaci értéke eléri a nyolcmillió eurót, ha viszont sikerült volna 15 százalékos tisztaságú adagonként piacra dobni, ennek akár ötszörösét, 40 millió eurót is kifizettek volna érte a vásárlók.      A hatóságok két román és két török állampolgárt vettek őrizetbe az ügyben, akik a korábban megszokottól eltérő útvonalat használtak: az Afganisztánban beszerzett drogot nem a balkáni országokon keresztül szállították, hanem a Fekete-tengeren először Ukrajnába juttatták, onnan került az Európai Unió területére. A szállítmányt állítólag a Suceava megyei Szeretvásárnál (Siret) léptették be Romániába.      A rendőrségi helikopterrel Bukarestbe szállított több mázsányi heroint szerdán az újságíróknak is bemutatták a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) székházában rendezett sajtóértekezleten.

Nagy baj lehet a férfiak korkedvezményes nyugdíjából

Foglalkoztatási szempontból súlyos következményei lehetnek annak, ha a férfiak 40 év munkaviszony utáni nyugdíjazása miatt átalakítják a nyugdíjrendszert – hangsúlyozta Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára szerdán Budapesten sajtótájékoztatón, újságírói kérdésre válaszolva.      Az államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy a következő 4-5 évben több mint ötvenezren mennek majd nyugdíjba a hiányszakmákban dolgozók közül, valamint több mint 12 ezer mérnök vonul nyugdíjba. A demográfiai adatokból kiindulva nem lesz ennyi belépő a munkaerő-piacra a hiányszakmákban és a mérnöki tevékenységekben – mutatott rá.      Czomba Sándor jelezte: emiatt „körültekintően kell végiggondolni” hogy a nyugdíjrendszert milyen mértékben szükséges és lehetséges átalakítani.      Kifejtette: a férfiak és a nők 40 év munkaviszony utáni nyugdíjba vonulása között lényegi különbségek vannak. Példaként említette, hogy a nők számos olyan „munkakört” töltenek be, amiért nem kapnak fizetést, ilyen a gyermeknevelés, az otthoni munka.      A legtöbb uniós tagállamban a demográfiai problémák miatt az a tendencia, hogy emelkedik a nyugdíjkorhatár, ezen belül próbálnak lehetőséget biztosítani a korai kilépésre – jegyezte meg.     Ha marad a felosztó-kirovó nyugdíjrendszer, és a korhatár előtt több százezer ember kikerül a nyugdíjrendszerből miközben a kassza mérete nem változik, akkor „ugyanazt a tortát kell több részre osztani” – fogalmazott az államtitkár.      Véleménye szerint a kérdést „pro és kontra” végig kell gondolni, hogy ha népszavazásra kerülne sor, az emberek tisztában legyenek azzal, miről döntenek.      A férfiak negyven év munkaviszony utáni nyugdíjba vonulásáról a népszavazást Bodnár József, a Vasutasok Szakszervezetének miskolci tisztségviselője kezdeményezte magánemberként, és azt szeretné elérni, hogy a nőkhöz hasonlóan a férfiakat is illesse meg ez a lehetőség. Az aláírásgyűjtő akció november 2-ig tart, addig legalább kétszázezer hiteles aláírást kell összegyűjteni, hogy népszavazást lehessen kiírni a kérdésben. (MTI)

Nagyobb lehet jövőre a Campus Fesztivál

2015-ben látogatócsúcsot döntött a Campus Fesztivál, hiszen a tavalyi 70 ezer helyett idén 84 ezren voltak kíváncsiak Kelet-Magyarország legnagyobb könnyűzenei eseményére. A stadion körüli helyreállítás még zajlik, erről tartott sajtótájékoztatót Miklósvölgyi Péter fesztiváligazgató és Barcsa Lajos, Debrecen alpolgármestere. A Campus Fesztivál után már szinte teljesen sikerült rendbe tenni a Nagyerdei Stadion környékét. A munkások még az erdőből szedik össze az eldobált műanyagflakonokat és egyéb hulladékokat. A sajtótájékoztató résztvevői elmondták, hogy szándékos rongálás nem történt, a fiatalok kulturáltan szórakoztak a négynapos rendezvény idején. A letaposott fű várhatóan két hét alatt rendbe jön. Ahol viszont ez nem sikerül, kertészekre bízzák a gyepterület helyretételét, hogy újból teljes fényében ragyogjon a Nagyerdei Stadion környéke. A szervezők a jövőben nem szeretnének változtatni a fesztivál helyszínén, viszont már vizsgálják a területbővítés lehetőségeit. Fotók és videó: Miskolczi János

Kertségi fejlesztések Debrecenben

Debrecen közgyűlése a 2015-ös költségvetési évben 207 millió forintot hagyott jóvá a Kertségi fejlesztési programon keretében a lakossági hozzájárulással megvalósuló útépítésekre. Eddig több utcára vonatkozóan megtörtént a kivitelezésére vonatkozó vállalkozói szerződés megkötése. Az önkormányzati beruházásban megvalósítandó út- és közműépítésekről sajtótájékoztatót is tartottak, amelyen Papp László polgármester, Pósán László országgyűlési képviselő, Papp Viktor önkormányzati frakcióvezető-helyettes és Czellér László önkormányzati képviselő vettek részt. A Sándor utcán megkezdődik a szilárd útburkolat és a hozzá tartozó csapadékvíz-elvezetés kivitelezése. Az utca 3.5 méter pályaszélességgel épül meg, aminek a vízelvezetéséről a 0,5 méter szélességű járható padkafolyóka gondoskodik majd. Az utca lakó-pihenő övezeti besorolás mellett kétirányú gépjárműforgalom lebonyolításra lesz alkalmas. A kivitelezés 2015 júliusának végén, augusztusának elején kezdődik.  A megépülő szakasz hossza 244 méter. A kivitelező a D-Profil Kft. A teljesítés határideje a szerződés megkötését követő 90. nap. A beruházás összköltsége bruttó 19.046.581 forint. A Poroshát utca II. üteme keretében összesen 550 méter hosszan, 4,5 méter pályaszélességgel épül szilárd burkolat. A víz elvezetéséről a zárt csapadékvíz-elvezető rendszer gondoskodik. A kivitelezés 2015 júliusának végén, augusztusának elején megkezdődik. A 2015-ben megépülő szakasz hossza 370 méter. A kivitelező a Nagymester Kft. A teljesítés határideje az útépítési, és csapadékvíz-elvezetési kivitelezési munkálatok tekintetében a szerződés megkötését követő 90. nap, a növénytelepítési munkálatok tekintetében 2015. október 31. A beruházás összköltsége bruttó 66.452.327 forint. A következő utcák tekintetében az önkormányzat építési-, illetve vízjogi létesítési engedélyt kíván szerezni a rendelkezésére álló útépítési, illetve a csapadékvíz-elvezetési tervekre. A kivitelezések a szükséges hatósági engedélyek beszerzését és a kivitelező kiválasztására irányuló pályáztatást követően várhatóan 2015 szeptemberében kezdődnek meg. A Szeged utca tekintetében az engedélyeztetni kívánt szakasz a Korcsolyás utcától a Csongrád utcáig tart, és mintegy 760 méter hosszú. 2015-ben az utcának az első üteme épül meg a Korcsolyás és a Boróka utca közötti szakaszon, 225 méter hosszúságban, 6 méter pályaszélességgel. A csapadékvíz elvezetéséről az út mindkét oldalán kialakításra kerülő vízelvezető árok gondoskodik. A kivitelezés várható költsége bruttó 31.000.000 forint. Az Érsek utcán engedélyeztetni kívánt szakasz hossza 245 méter. 2015-ben az utcának az első üteme épül meg 112 méter hosszban, 6 méter pályaszélességgel. A csapadékvíz elhelyezéséről szikkasztóárok gondoskodik majd. A kivitelezés várható bekerülési költsége bruttó 9.184.000 forint. A Daru utcán az engedélyeztetni kívánt szakasz hossza 305 méter. 2015-ben az utcának az első üteme épül meg a Dévai és a Szép utcák közötti szakaszon 100 méter hosszban, 3 méter pályaszélességgel. Az első szakaszon a csapadékvíz elhelyezéséről zárt vízelvezető rendszer gondoskodik majd. A kivitelezés várható bekerülési költsége bruttó 11.000.000 forint. A Varsa utcán az engedélyeztetni kívánt szakasz hossza 182 méter. 2015-ben az utcának az első üteme épül meg 100 méter hosszban, 4,5 m pályaszélességgel. Az első szakaszon a csapadékvíz elhelyezéséről zárt vízelvezető rendszer gondoskodik majd. A kivitelezés várható bekerülési költsége bruttó 10.000.000 forint. A Szőlőskert utcán az engedélyeztetni kívánt szakasz hossza 133 méter. 2015-ben az utcának az első üteme épül meg 40 méter hosszban, 4,25 méter pályaszélességgel. A csapadékvíz elhelyezéséről zárt vízelvezető rendszer gondoskodik majd. A kivitelezés várható költsége bruttó 3.500.000 forint.  A Géza utcán az engedélyeztetni kívánt szakasz hossza 291 méter. 2015-ben az utcának az első üteme épül meg 150 méter hosszban 3,5 méter pályaszélességgel. A csapadékvíz elhelyezéséről zárt vízelvezető rendszer gondoskodik majd. A kivitelezés a szükséges hatósági engedélyek beszerzését és a kivitelező kiválasztására irányuló pályáztatást követően várhatóan szeptemberben kezdődik meg. A kivitelezés várható költsége bruttó 18.900.000 forint. A fentieken túl az önkormányzat még több utcában kíván szilárd útburkolatot építeni. Ezeknek jelenleg az előkészítése van folyamatban. Jelenleg a szükséges útépítési, és vízjogi létesítési engedélyezési tervek készülnek. A kivitelezés a szükséges hatósági engedélyek beszerzését és a kivitelező kiválasztására irányuló pályáztatást követően kezdődhet meg. A Diófa utcán a burkolni kívánt szakasz hossza 90 méter, 3,5 méter szélességgel. A tervek szerint a csapadékvíz elhelyezéséről zárt vízelvezető rendszer fog gondoskodni. A kivitelezés várható költsége bruttó 11.176.000 forint. A Kismarja utcán burkolni kívánt szakasz hossza 102 méter, 3,5 méter szélességgel. A csapadékvíz elhelyezéséről zárt vízelvezető rendszer fog gondoskodni. A kivitelezés várható költsége bruttó 11.176.000 forint.  A Tas utcán burkolni kívánt szakasz hossza 85 méter, 4,5 méter szélességgel. A csapadékvíz elhelyezéséről zárt vízelvezető rendszer fog gondoskodni. A kivitelezés várható bekerülési költsége bruttó 11.176.000 forint. A Csárda utcán burkolni kívánt szakasz hossza 2000 méter, 5,5 méter szélességgel. A csapadékvíz elhelyezéséről egyes szakaszokon zárt vízelvezető rendszer fog gondoskodni, míg más szakaszokon nyílt árokban kerül elszikkasztásra a csapadékvíz. A fenti beruházások mindegyike lakossági önerő bevonásával valósul, illetve valósulhat meg, melynek összegét Debrecen közgyűlése az önkormányzati beruházásban megvalósuló kiszolgáló útépítés és közművesítés költségeinek áthárításáról szóló rendelete kiszolgáló út építése esetén ingatlanonként 55.000 forintban maximálta, amit a beruházás lezárása után kell az érintett lakosoknak megfizetni. A lakossági önerő mértéke a beruházások költségvetésében – az adott utca ingatlanszámától függően – hozzávetőlegesen 1-10 százalékos arányú. Fotók és videó: Miskolczi János

Orvhalászokra csaptak le a hajdú-bihari rendőrök

A rendőrök elfogták azt a négy férfit, akik a gyanú szerint engedély nélkül halásztak egy halgazdaság gyökérkúti tavában. A tiszafüredi rendőrök 2015. július 25-én 4 óra 30 perc körüli időben segítséget kértek a Hajdú-Bihar megyei kollégáiktól, mivel a 33-as számú főút közelében ellenőrzésre megállítottak egy személygépkocsit, amelyben négy férfi utazott. A járőrök a csomagtartó átvizsgálásakor több zsák halat és halászathoz használt hálót találtak. A helyszínre érkező egyeki rendőrök adatgyűjtést végeztek, amelynek eredményeként megállapították, hogy a férfiak engedély nélkül halásztak a helyi halgazdaság egyik gyökérkúti tavában. A rendőrök a négy férfit elfogták és előállították az Egyeki Rendőrőrsre. A nyomozók a 35 éves I. Róbertet, B. Zsoltot és F. Csabát, valamint a 40 éves Cs. Ferencet gyanúsítottként kihallgatták, majd lefoglalták tőlük a közel 69 kilogramm súlyú, 21 darab pontyot, amelyeket a halgazdaság részére visszaadtak. A nyomozás során beszerzett adatok szerint a négy férfi megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy további 16 alkalommal engedély nélkül halásztak.    Balmazújvárosi Rendőrkapitányság a tiszaigari és kunmadarasi lakosok ellen lopás vétség és orvhalászat vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytatja a nyomozást.  (police.hu)

Ki a Campus legnagyobb partyarca? Szavazzon!

A hajdupress.hu idén a legnagyobb, legjópofább partyarcot keresi a debreceni Campus fesztiválon. Csinos kolléganőink minden áldott nap gyűjtik a jelentkezőket, a kedves olvasók pedig szavazhatnak rájuk a nyitóoldalon, Facebook-bejelentkezéssel. A nyertes értékes ajándékokkal gazdagodik, és a szavazóknak-hozzászólóknak is tartogatunk meglepetést... Rajta!

Megnézem a cikket!

Iszonyúan cuki kismajom született a debreceni állatkertben + fotók, videó

A debreceni állatkert népszerű lakói közé tartozik egy rendkívül látványos, mozgékony majomfaj, a zászlós farkú kolobusz. A háromtagú csapat egyik nősténye szép, egészséges, hófehér utódnak adott életet szombaton, melyet már a látogatók is megnézhetnek a majomházban – tudtuk meg Nagy Gergely Sándortól, a Nagyerdei Kultúrpark ügyvezetőjétől. A zászlós farkú kolobusz, más néven gereza, Közép-Afrikában - Kenya, Tanzánia és Kamerun őserdeiben, a szárazabb vidékek erdeiben és hegyi erdőkben is előfordul, 3000 méteres tengerszint feletti magasságig. Állománya élőhelyén veszélyeztetett, Debrecenbe a franciaországi Reynou és a hollandiai Emmen állatkertjéből érkeztek a nemzetközi fajmegmentő program segítségével. A nappali életmódot folytató, fán élő majomfaj hüvelykujja majdnem teljesen hiányzik, a fán lakó életmódhoz alkalmazkodott. A felnőtt hím gyakran feltűnősködik, amikor a fák koronájában nagyokat ugrálva, territóriumuk határait jelöli ki. Ugatásszerű hanggal és agresszív gesztusokkal is felhívja magára a figyelmet. A 8–15 állatból álló csoport élén egy nőstény áll. A fehérzászlós kolobusz tápláléka specialis, kizárólag növényi élelmet fogyaszt: elsősorban friss zöld leveleket, gyümölcsöket, fák kérgét és háncsot. Legkomolyabb ellenségei a nagy termetű sasok, amelyek elől a mélyebb ágak közé húzódnak. Vészkiáltásokkal és kezükkel a fák törzsén tapsolva keltik fel a csoport figyelmét. A nőstény bármikor kész lehet a párzásra. Az 5,5-10,2 kg-os nőstények 158-170 napi vemhesség után egyetlen utódot szülnek. Az újszülött rózsaszínű arca, keze, lába és fülei kivételével,- mint ahogyan a debreceni állatkertben született kismajom is – teljesen fehér. Két hét után szürkére sötétedik, majd három hónap után feketedik be. Fotók és videó: Miskolczi János

Újra lehet használni a Dorottya utcai megállóhelyet


Nagyobb lehet jövőre a Campus Fesztivál

Magyar légiközlekedés-fejlesztési projekteket támogat az Unió

Az Európai Unió két magyar légiközlekedés-fejlesztési projektet is támogat az új Európai Hálózatfinanszírozási Eszközök (CEF) programján keresztül, amelyek a szabad útvonalú légtér bővítését, és egy repülőtéri döntéstámogató rendszer kiépítését célozzák - közölte a HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat Zrt. az MTI-vel. A szabad légi útvonalakat biztosító Free Route koncepciót összesen 8 léginavigációs szolgálat valósítaná meg közösen, így a Fekete-erdőtől a Fekete-tengerig kiterjeszthetik a szolgáltatást, amelyet februárban a HungaroControl vezetett be elsőként Európában. A már működő szolgáltatás alapján készült közös technológiai megvalósíthatósági tanulmányban a résztvevő partnerek részletekbe menően meg tudták határozni a különféle nemzeti légiforgalmi irányító rendszerek összekapcsolásának és összehangolásának feltételeit és szükségleteit. A repülőtéri együttműködésen alapuló döntéstámogató rendszer kiépítésének célja a légiforgalmi irányításban és repülőtéri kiszolgálásban érintett szereplők által kezelt és menedzselt folyamatok integrálása. A repülőtér, a földi kiszolgálók, a légitársaságok és a légiforgalmi irányítók együttműködésén alapuló döntéstámogató rendszer bevezetésével átlagosan egy perccel rövidül a gépek gurulási ideje, ami növeli a repülőterek kapacitását. A légiközlekedési fejlesztésekre irányuló két nyertes pályázati anyag a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a Tenderauditor Kft. szakmai támogatásával készült. A projektek összköltségvetése eléri a 3,2 millió eurót, amelynek 50 százalékát finanszírozza az Európai Unió. (MTI)

Nevelt gyermekeivel fajtalankodott a perverz férfi


Több pénzből nyaralnak idén a magyarok

Schell Judit

Miért kell a fikázás?

Hajdú Pétert én nem igazán kedvelem. Sem a műsorait, sem a stílusát, sem semmijét, de elkerülvén a több évig tartó pereskedést, engedjék meg, hogy most csak ennyiben merüljön ki a véleményem. Néhány órával ezelőtt viszont posztolt egy fotót, azzal a képaláírással, hogy „igen, ez is Magyarországon van! Respect! Jól látható a képen, hogy egy görbebottal járó öregasszony óriási szatyrait egy rendőr viszi fel a lépcsőn, ez az emberi megmozdulás ihlethette meg az ismert tévést is, igen az ilyesmire odafigyelünk, főleg, ha a sokak által lenézett, leköpködött, kiröhögött rendőrt látjuk segíteni. Be is indult a digitális világ gyűlöletkampánya, a hozzászólások közt olyanokat is találunk, mint például „mielőtt vagy miután, hogy megbüntette!?  (pl. közteren való árusítás miatt)", meg olyat is, hogy „respect amiért megbünteti a mamit?” Nem értem én ezt, nagyon nem. Egyszerűen felfoghatatlan, hogy bármikor valami jó, reális, emberi, megható, őszinte, aranyos dolog történik körülöttünk, akkor a jót elfogadó, méltató emberekkel szemben egyből megjelenik egy réteg a bugyborékoló, pöceszagú szennyből, akik rögtön bősz fikázásba kezdenek, merthogy számukra nincs jó, nincs emberi, a világ sz@r, az emberek meg hülyék és köcsögök is. Meg kell mondjam, ezzel a szemlélettel sokkal nagyobb bajom van, mint Hajdú Péter egész munkásságával és stílusával. Zavar, mert iszonyúan fogynak a magyarok, itt van a nyakunkon emberöltők óta egy rakás tolvaj, rabló, lusta, semmirevaló, ingyenélő, ezek mellett pedig mostanában ezrével jönnek hozzánk más vérszívók is. Már alig vagyunk, s még így sem tartunk össze, így sem gondolunk egyet arról, ami egyértelmű, így sem tiszteljük egységesen azt, ami tisztelni való és emberi. Ez bizony végzetes hiba. KB  

Mondatok egy debreceni tízemeletes liftjéből


Álompár Debrecenben

Lottóbotrány! Húzás előtt kiírták nyertes számokat

Már a szerb rendőrség is vizsgálja a keddi lottósorsoláson történt esetet, amely során a képernyőre előbb írták ki az egyik nyerőszámot, mint azt kihúzták volna. Az állami szerencsejáték vállalat technikai hibáról beszél, a nézők szerint azonban csalás történt.      A szerb sajtó és a közösségi oldalak szerdán az előző esti hetes lottó sorsolásának kommentárjaival voltak tele, a nézőkben ugyanis felmerült a gyanú, hogy az egész játék átverés, a nyerőszámokról már korábban döntöttek.      A sorsolásról készült felvételen látszik, hogy az első három szám kihúzása még rendben zajlott, majd negyedikként a 27-es számú golyót húzták ki, ám a képernyőn a 21-es szám jelent meg. Ezt követően gyorsan megjelent (ötödikként) a 27-es is, holott akkor még nem is húzták ki az ötödik golyót. Az ötödikként kihúzott nyerőszám a 21-es lett, éppen az a szám, amely 33 másodperccel korábban már megjelent a képernyőn.      A "technikai hiba" ellenére a sorsolási bizottság mindent rendben talált, így nem ismételték meg a sorsolást. Héttalálatos szelvény végül nem volt, így a jövő héten a szerencsés nyertes akár több mint egymillió eurót vihet haza.      Az eset nem csak a nézőknek volt gyanús, a szerb államügyész bejelentette, hogy vizsgálatot rendel el az ügyben. Aleksandar Vucic szerb kormányfő is megszólalt az eset kapcsán szerdán, és leszögezte: ha bűncselekmény történt, akkor azért az elkövetők felelni fognak, de "vállalni kell a felelősséget a bizalom eljátszásáért is".      A leksandar Vulovic, a Szerbiai Állami Szerencsejáték Kft. igazgatója szerdai rendkívüli sajtótájékoztatóján kijelentette: semmilyen rendellenesség nem történt a sorsoláson, a hiba a képernyőn látható kiírásokban történt. A vállalat reggeli közleményében azt írta, hogy az élő adás során történhetnek hasonló hibák, a számok kiírásáért felelős grafikai munkatárs hibázott. (MTI) Kapcsolódó videó fentebb!

Okostelefonozók figyelem: már egy üzenettel is fel lehet törni a mobilokat


Meghalt Whitney Houston lánya

Meggyalázták Mátyás király szobrát Kolozsváron

Ismeretlenek barna színű festékkel kenték össze a kolozsvári Mátyás király szoborcsoport talapzatát - tudósított szerdán a romániai magyar média.      Vélhetően keddről szerdára virradóra rongálták meg a szobrot, amelyről több romániai magyar portál is beszámolt. A fényképek szerint semmilyen felirat nem található a szobron.      Carmen Jucan, a Kolozs megyei rendőrség szóvivője a voceatransilvaniei.ro portálnak elmondta, hogy a térfigyelő kamerák felvételei alapján keresik az elkövetőket. Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke a tettesek előállítását követelte egy szerdán kiadott közleményben. A szoborcsoportot 2010 és 2011 között restaurálták a román és a magyar állam támogatásával. (MTI)

Brutális mennyiségű heroin utazott felénk, blokkolták a románok


Nagyon kell: óriásmecset épül Bukarestben

Nagyon fontos infók azoknak, akik kimaradtak a felvételiből

A Debreceni Egyetem a 2015. évi általános felsőoktatási felvételi eljárás kiegészítéseként pótfelvételi lehetőséget hirdet.   A pótfelvételi eljárásban csak azok nyújthatnak be jelentkezést, akik nem jelentkeztek a 2015. évi általános felsőoktatási felvételi eljárás során, vagy az általános eljárás nyomán nem nyertek felvételt egyetlen felsőoktatási intézménybe sem. A 2015. évi felsőoktatási pótfelvételi eljárás keretében már csak egy helyet lehet megjelölni (csak egy felsőoktatási intézménybe és csak egy képzésre lehet jelentkezni), a meghirdetett képzések kizárólag önköltséges formában indulnak. A választható képzések listája és a részletes tudnivalók elérhetők a felsőoktatási felvételi eljárás hivatalos honlapján, awww.felvi.hu-n. A felsőoktatási pótfelvételi jelentkezést kizárólag elektronikus úton lehet benyújtani, a www.felvi.hu honlapról elérhető e-felvételi szolgáltatás keretében, előzetes regisztrációt követően, 2015. július 27. és augusztus 10. között. Az e-felvételi jelentkezést az adatlap elmentése után legkésőbb 2015. augusztus 10-én éjfélig hitelesíteni kell. Ez megtehető Ügyfélkapun keresztül, vagy a felületről kinyomtatott és aláírt hitelesítő adatlap postára adásával (cím: Oktatási Hivatal, 1443 Budapest, Pf. 220). A felületről kinyomtatott és aláírt hitelesítő adatlap 2015. augusztus 11-én már nem tölthető le, de még postára adható. Akik az Ügyfélkapun már regisztráltak, ennek használatával is elvégezhetik a jelentkezésük hitelesítését, külön hitelesítő adatlap beküldése nélkül. Az eljárás díja 5000 Ft, amely banki átutalással az Oktatási Hivatal 10032000-00282637-00000000 számlaszámra fizethető be (ebben az esetben az utaláskor a közlemény rovatban a jelentkező 12 jegyű felvételi azonosítószámát – és csak azt – kell megadni). Az elektronikus jelentkezés során lehetőség van bankkártyás fizetéssel történő teljesítésre is. A felsőoktatási jelentkezéshez a Felsőoktatási felvételi tájékoztató – 2015. szeptemberben induló képzések - megjelölt iratokat (bizonyítvány és oklevélmásolatokat, igazolásokat) kell csatolni. Mindez megtalálható awww.felvi.hu honlap Felsőoktatási felvételi tájékoztató-jában. A szabálytalan jelentkezés, illetve a hiányos dokumentációval beküldött jelentkezések a felvétel elutasítását vonhatják maguk után. A honlap Egyetemek, főiskolák menüpontjában található bővebb információ a meghirdetett képzésekről, valamint az egyéb feltételekről, a pontszámításról, beleértve azt, hogy a felsőfokú végzettségű jelentkezőknek alapképzésre, osztatlan képzésre, és felsőoktatási szakképzésre történő jelentkezés esetén számolnak-e az oklevelük alapján pontszámot. A 2015. évi felsőoktatási pótfelvételi eljárás ponthatárainak megállapítása várhatóan 2015. augusztus 26-án lesz. Azokon az önköltséges képzéseken, amelyeket már a 2015. évi általános felsőoktatási felvételi eljárásban is meghirdettek, a pótfelvételi ponthatár nem lehet alacsonyabb a 2015. július 23-án meghatározott ponthatárnál. Amennyiben az adott képzés eddig nem indult önköltséges finanszírozási formában, a ponthatár akkor sem lehet alacsonyabb a jogszabályi minimumnál - alapképzési szakok, egységes, osztatlan képzések esetén 280 pontnál, felsőfokú szakképzés esetén 240, mesterképzések esetén 50 pontnál. A felvettek a felvételi határozatot, illetve a beiratkozással kapcsolatos tudnivalókat 2015. szeptember első napjaiban kapják kézhez. (unideb.hu)

Madárvédelem a gyümölcsöskertekben


Jól haladnak a munkálatok a Sportközpont építkezésén

Hordozás és szülés dúlával az Alföld TV Családi blog című műsorában

Ismét egy nagyon éredekes témát feszeget az Alföld Televízió Családi blog című műsora. A kötődő nevelés titka, avagy a baba-hordozás potitív hatásai   Ki gondolta volna, hogy a napjainkban egyre népszerűbb baba-hordozás jótékonyan hathat a pici csípőjének fejlődésére és a gerinc menti izmok erősödését is segítheti?Vagy, hogy az anyukáknak a mozgásról sem kell lemondaniuk, hiszen egy megfelelő hodrozóval még táncolni is lehet, a kicsivel együtt. Persze ehhez oda kell figyelni a megfelelő eszköz kiválasztására és az optimális hordozási pozició megválásztására is. Ezért is érdemes megnézni a legújabb Családi blog adást, amelyben Tatár Marianna, hordozási tanácsadó és Dr. Szeverényi Csenge, ortopéd szakorvos ad szakmai tanácsokat a hordozásról.   A könnyed szülés titka - miben segíthet a dúla?   A műsorban szó lesz még arról is, hogy hogyan lehet felkészülni a szülésre dúla segítségével. Mit tehetnek azok a kismamák, akik tartanak a szüléstől?Hogyan tud segíteni a régen csak asszonytársi segítőként emlgetett szüléskísérő ilyen helyzetben?Milyen technikák, módszerek vannak, amelyek révén a szülés trauma helyett örök életre szóló élménnyé válhat? Kovács Kata, dúla volt segítségünkre a válaszok keresésében.

Hazudj, ha tudsz!


Fesztiválőrült vagy? Ha igen, akkor ezt látnod kell!

Bréking! Ozzy és Alice Cooper a Campus fesztiválon?!

Vannak citromba harapott pofájú örök elégedetlenek, akik szemérmetlen módon hiányolják az igazán orbitálisan nagy sztárokat a debreceni Campus fesztiválról. De ennek vége! Szerdán reggel a Nagyállomásnál a menekültek csoportjában elrejtőzve Alice Cooperbe és Ozzy Osbourne-ba botlottunk, mindketten totálisan ki voltak ütve, de állították, hogy nem halasztják el a mai michigani fellépést. Tudósítónk mutatta nekik a Debrecen feliratot a peronnál, ám ők határozottan cáfolták, hogy nem az Egyesült Államokban vannak. A 67 éves Cooper és a szintén 67 éves Ozzy elfogadták a Migration Aid ásványvizét, majd a gyors orvosi vizsgálat után (mely szerint már egyikük sem él) nyilatkoztak is mindkettőjüknek ugyanazt a kérdést feltevő munkatársunknak. - Do you have any plans for the summer? (Van valamilyen terved a nyárra?) Alice: F.ck off (Elmész a p.csába). Ozzy: F.ck you (Baz.meg) A jól sikerült interjút követően a 134 éves páros taxiba vágta magát, és csajozni indult a debreceni Nagyerdőre. Utoljára a Pallagi úton látták a rockereket a 44 éves R. Rozália társaságában, aki a helyszínen tartózkodó rendőröknek elmondta, a két kifestett férfi nem kért extrákat, viszont azt bizonygatta, hogy ma este fellép valamilyen fesztiválon. Aki látja őket a Campuson, az azonnal jelezze szerkesztőségünknek, még mielőtt leharapnák egy ártatlan galamb fejét.  

Jóslat: debreceni nyeri az 5 milliárdos lottófőnyereményt


Őrület! Jön a vasárnapi szextilalom

Elutasították a Loki kérelmét

A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) versenybizottsága elutasította a Debreceni VSC halasztási kérelmét, így a Budapest Honvéd elleni, vasárnap 18 órára kiírt mérkőzésre az eredetileg tervezett időpontban kerül sor. Az mlsz.hu-n olvasható közlemény szerint a testület azért nem járult hozzá a találkozó elhalasztásához, mert azt "semmilyen váratlan új körülmény nem indokolja". "A BL-ben és az EL-ben induló magyar csapatok, éppen a nemzetközi versenyképességet erősítendő, más összetételű keretet alakíthattak ki, mint azok, akik nem indulnak az európai kupákban, így a heti két mérkőzést jelentő sorozatterhelés nem okoz váratlan problémát" - áll a közleményben, amely emlékeztet arra, hogy a szövetség a szezon rajtja előtt jelezte: a versenybizottság a bajnokság közben nem vehet figyelembe egyedi kéréseket, mert ebben az esetben megsértené a fair play minden csapatra egyformán vonatkozó elvét. Az MLSZ szabályzata szerint a sportfogadásokból származó bevételekből akkor részesülhet egy klub, ha keretében legfeljebb hét idegenlégiós van, s egyszerre három léphet pályára, az európai kupákban induló csapatoknál ez a szám tíz és öt.    A DVSC-TEVA csütörtök este hazai pályán játszik Európa Liga-selejtezőt a norvég Rosenborg ellen. (MTI)

Megnézné a Lokit a Rosenborg ellen? Figyeljen!


Mehet az olimpiára Risztov Éva

Debrecenben is hódít a legújabb őrület!

Unatkoztok a haverokkal? Már százszor bejártátok a családdal a Nagyerdőt? A pároddal már minden jó filmet láttatok a moziban? Elegetek van a különböző beülős és szórakozóhelyekből? Nekünk van egy tuti tippünk kikapcsolódás gyanánt: az élő kalandjáték! Mit is jelent ez? Nyomás utána és megtudod!   Emlékeztek még a Fűrész-sorozat filmjeire? Amelyekben az őrült John „játékra” invitálja a foglyul ejtett embereit? Nekem rögtön ez jutott eszembe, amikor kolléganőim elhívtak egy „szabadulós” játékra. Kíváncsi voltam meg nem is, féltem is meg nem is. De rögtön igent mondtam, hiszen el sem tudtam képzelni milyen lehet egy ilyen játék a valóságban. Nos, egyáltalán nem olyan mint amire számítottam, annál sokkal jobb! Pár nappal ezelőtt próbáltuk ki A Labor nevezetű pályát, ahol Doktor G kifejlesztette a minden tudás szérumát, amire minden korban vágytak az emberek. Három fős kis csapatunk feladata az volt, hogy a doktor távollétében (60 perc alatt) felkutassuk a sokat érő szérumot. Amikor elkezdődött a játék, rögtön előbújt belőlünk gyermeki énünk. Minden tárgyhoz hozzáértünk, mindenhova belestünk, mindenre kíváncsiak voltunk. Ez nem is vált hátrányunkra, hiszen a játékban szükség van logikára, leleményességre és ügyes kezekre is. Ezeken kívül fontos a jó csapatmunka és a folyamatos kommunikáció is. Minden berendezési tárgy, papírdarab, használhatatlannak tűnő dolog az ember segítségére lehet. A sok-sok számkombináció, lakatkinyitás, kutatás és rejtvényfejtés után mi végül rátaláltunk a csodatévő szérumra! Több részletet nem szeretnénk azonban elárulni, hogy minél izgalmasabb legyen számodra a játék! Menj el, éld át, teljesítsd a küldetést! Vidd magaddal párodat, családodat vagy barátaidat, hiszen a játékot 2-5 fős csapatok játszhatják. A gyerekeknek sem kell otthon maradniuk, ugyanis a 14 év alattiak is részt vehetnek az élményprogramban szüleik felügyeletével. Tuti, hogy imádni fogod a játékot és alig várod majd, hogy kipróbáld a legújabb pályát, a Más világot is! Itt nem egy csodatévő folyadékot kell megtalálnod, hanem csapatoddal egy igazi „kijutós” kalandban lehet részetek. Miután beléptetek az elhagyatott épületbe, bezáródik az ajtó és minden megelevenedik, amitől tartottatok. A játék során egyetlen egy feladatotok lesz: minél gyorsabban kijutni onnan! A Más-világban úgy érezheted magad, mintha egy igazi misztikus filmbe csöppentél volna. Egyszerre tapasztalhatod meg a borzongást és az adrenalinszint-emelkedést. Nyomás tehát Debrecenbe a Cserepes utca 16. szám alá, hogy egy igazán szuper élményben legyen részed!  

84 ezren buliztak a Campuson, itt a mérleg


FULL! Telt ház volt a Campuson szombaton

Íme a Campus divatja: nézze csak meg!

Nincs hiány szép lányokban a debreceni Campus fesztiválon, ám a Fórum modelljeinek hála ez a forGroup divatbemutatóin fokozottan igaz: a fesztivál minden napján 17 órától igényes programot láthatnak azok a látogatók, akik érdeklődnek a divat világa iránt. Íme az ízelítő. Fotók és videó: Miskolczi János

Videó, fotók: ilyet még nem látott Debrecen!


Ilyen még soha nem volt Debrecenben: videó!

Bátran ihatjuk a citromos söröket, semmi baj nincs velük

Tizenöt citromos söritalt vizsgált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), a 4 legnagyobb hazai sörgyár mintegy kéthónapos helyszíni ellenőrzése során nem talált kifogásolnivalót a hivatal.      A Nébih keddi, MTI-hez eljuttatott közleménye szerint az ellenőrzésen a felügyelők a gyártástechnológia teljes folyamatát vizsgálták a termék előállításától a kiszerelésen át a raktározásig.      A szakemberek nem csupán a citromos söritalból vettek mintát, hanem az alapanyagul szolgáló sörből, malátából, gyümölcs sűrítményből és kukoricadarából is. A sörösdoboz és tető összkioldódási vizsgálat eredménye megfelelő volt, valamint az élelmiszerrel érintkezésbe kerülő anyagokból kioldódó fémek mennyisége is a kimutathatósági határ alatti értéket mutatott.      Az ellenőrök vizsgálták a gyártmánylapnak - azaz a termék specifikációnak - való megfelelőséget, amely során nem volt kifogásolható termék. Izotóp-arány vizsgálat alapján megállapították, hogy a megengedett mennyiségnél nagyobb mértékű pótanyag felhasználás nem történt, és valamennyi esetben megfelelően tüntették fel a pótanyagokat.      A kedveltségi vizsgálatokon a tesztelők 15 hazai, valamint egy Ausztriában forgalmazott citromos söritalt kóstoltak vakon, köztük egy-egy termék üveges és dobozos változatát is. Az eredmények elérhetők a Nébih termékteszt blogján, a http://szupermenta.blog.hu/ oldalon. (MTI)

Juhé! Ismét Pulykanapok Debrecenben


Jó hír: Magyarországon jó a sör!

Ez van: elfogyott a TBC elleni oltás

Globális vakcinahiány miatt átütemezi a BCG-oltások beadását az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) - jelentette be Dánielisz Ágnes, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH) járványügyi főosztályának vezetője pénteken sajtótájékoztatón Budapesten. A beszállító cég az MTI-vel azt közölte: a dán gyártó szeptemberre látja ismét biztosítottnak az oltóanyag-szállítást.      Dánielisz Ágnes a sajtótájékoztatón elmondta: az átütemezés azt jelenti, hogy a csecsemők nem a szokásos rendben, vagyis a születéstől számított négy héten belül kapják meg a tuberkulózis (tbc) elleni oltást, hanem a lehető leghamarabb, amint az oltóanyag rendelkezésre áll.      Hozzátette, az oltás a gyerekek egyéves koráig megfelelő hatékonysággal alkalmazható, a rendelkezésre álló oltóanyagot pedig úgy csoportosítják át, hogy a veszélyeztetett gyerekek minél hamarabb megkapják a vakcinát.      A szakember elmondta, Magyarország közbeszerzési eljárás keretében egy dán gyártótól szerzi be a vakcinát, ám az érvényes szerződés ellenére a gyártó 2015-ben nem szállított oltóanyagot.      Az ÁNTSZ - éppen az ilyen helyzetek okán felhalmozott oltóanyagnak köszönhetően - eddig tudta biztosítani a megfelelő mennyiségű vakcinát, ám mostantól már korlátozás szükséges.      Ugyanakkor az Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézettel, a tüdőgondozó hálózattal együttműködve feltérképezik azokat a családokat, ahol az újszülöttek fokozottan ki vannak téve a fertőződésnek. A veszélyeztetett kismamák kiemelt gondozást kapnak, illetve elvégzik a család többi tagjának szűrését is - hangsúlyozta.      Dánielisz Ágnes közölte: az ÁNTSZ folyamatosan egyeztet a gyártókkal a vakcina beszerzése érdekében, illetve megkezdte alternatív források felkutatását is.      Horváth Ildikó, a Korányi intézet stratégiai igazgatója azt hangsúlyozta: a kialakult helyzetet, a fokozott figyelmet, illetve az együttműködést lehetőségnek tekintik arra, hogy még hatékonyabban hajtsák végre a tbc végső eltüntetésére irányuló programjukat.      Emlékeztetett arra, hogy fél évszázaddal ezelőtt még "magyar betegségként" emlegették a tbc-t, az elmúlt évben viszont már csak 900 beteget tartottak nyilván, illetve a BCG-oltásnak köszönhetően évente csupán 5-10 gyerek fertőződik meg.      A program végrehajtásával az a céljuk, hogy 2035-re a teljes népesség körében 2-3 esetnél többször ne forduljon elő a megbetegedés - mondta az igazgató.      Úgy vélekedett: a vakcinahiányt az okozhatja, hogy világszerte megnövekedett az az oltóanyag iránti igény, mivel a fejlődő országokban kiterjedt BCG-oltási programok kezdődtek.      A Novartis Hungária Kft. az MTI-vel pénteken azt közölte, hogy közbeszerzés alapján társaságuk feladata az oltóanyag Magyarországra történő beszállítása, de a dán gyártó, a Statens Serum Institut (SSI) márciusban írásban arról tájékoztatta őket: gyártási probléma miatt nem tud gondoskodni a megrendelt vakcinamennyiségről. A gyártó képviselője csütörtökön kelt levelében pedig azt írta, hogy 2015 szeptemberére látja ismét biztosítottnak az oltóanyag-szállítást.      Hozzátették, hogy társaságuk az esetleges készlethiányt időben jelezte az Országos Tisztifőorvosi Hivatalnak. A dán céggel történő szerződésbontást a felelősök nem indítványozták, ugyanis a BCG-oltóanyagot globálisan kevés cég gyártja - írták.      Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal és a vakcina beszerzéséért felelős Novartis Hungária mindent megtesz annak érdekében, hogy a kialakult helyzetre belátható időn belül megoldást találjon - áll a közleményben. (MTI)

Útmenti árusokra csaptak le, ez lett az eredmény


Ez most tényleg nem vicc: vigyázzon a hőségben!

Mi folyik itt? Megint olcsóbban tankolhatunk

Csökkenti bruttó 5 forinttal a 95-ös benzin és 2 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát pénteken a Mol Nyrt. - értesült piaci forrásokból az MTI szerdán.      A csökkentéssel a 95-ös benzin literenkénti átlagára 374-375 forintra, a gázolajé pedig 359-360 forintra mérséklődik.      Legutóbb szerdán változtak az árak, akkor bruttó 2-2 forinttal csökkent a 95-ös benzin és a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi ára.      A benzin literenkénti átlagára tavaly szeptember és 2015. január között mintegy 100 forinttal csökkent, majd idén július közepéig fokozatosan több mint 70 forinttal emelkedett. Az utóbbi két hétben viszont mintegy 20 forinttal ismét csökkent a benzin ára.      A gázolaj literenkénti nagykereskedelmi ára február eleje óta csaknem 30 forinttal lett magasabb, az utóbbi két hétben viszont már 10 forinttal csökkent.      A benzinár 2012. április elején érte el csúcsát, akkor egy liter átlagosan 451 forintba került. A gázolaj literje 2012. január közepén volt a legdrágább, átlagosan 449 forint.      Az autósok 15-25 forintos árkülönbséget is tapasztalhatnak a kutaknál. (MTI)

Vérciki: iszonyat sokat buknak a minimálbéresek


CERN-kutatók is dolgoznak az NI debreceni nyitott laboratóriumában

Fülöp atya küzdelme Debrecenben - A budaörsi Latinovits Színház előadásáról

Az ördög, ha a háborút nem is, a csatát mindenképp megnyerte. Legalábbis a mára már klasszikusnak, kultfilmnek számító Legyetek jók, ha tudtok Czeizel Gábor-féle adaptációjában biztosan, amelyet a Szabadtéri Színpadon Debrecen katolikus újjászületésének háromszázadik évfordulója alkalmából mutatott be a budaörsi Latinovits Színház társulata. Czeizel ugyanis sok szempontból szembe mer menni Luigi Magni feledhetetlen, a 16. századot, valamint az árva gyerekekért a szívét-lelkét kitevő, jóságos és kedélyes Néri Szent Fülöp atya alakját megidéző és ábrázoló filmmel. Mert amíg az olasz klasszikus alkotás Fülöp atya szeretni nagyon is képes, pontosabban, csak szeretni képes alakját állítja a középpontba, Czeizel Gábor a rendezésében épp azt emeli ki, ami a filmben – a szeretet hihetetlen mennyiségű és minőségű áramlása miatt – háttérbe szorul, s epizódszerűen van jelen: az ördög hol üstkovács, hol fazekas, hol kosárfonó, hol pedig csábító mór nő képében való jelenlétét, amely állandó veszélyt jelent, hiszen kísértésével mindannyiunk eredendő jóságát azonnal képes aláaknázni. A hangsúly az eredendő szón van: mert amíg a filmben az atya maradjatok jók, ha tudtok mondata a gyermeki ártatlanságra, romlatlanságra, tisztaságra utal, amit meg kéne őrizni, amilyennek meg kéne maradni, addig nem véletlen, hogy a Forgách András-féle forgatókönyv-átiratban ez a mondat már nem szerepel, csak a klasszikussá vált legyetek jók, ha tudtok hangzik fel. A maradjatok jók itt lehetetlenné válik: a kedves, szórakoztató, felhőtlen kikapcsolódást adó film után itt a drámaiság tör elő. Úgy érezzük, hogy a Kardos Róbert által hitelesen és rokonszenvesen színre vitt Fülöp atya hiába vívja harcát a hol fazekas és üstkovács képébe bújt, Harcsik Róbert alakította, hol pedig a kosárfonó nőt és a szép mór nőt imitáló, Endrődi Ágnes megidézte ördöggel, mert védencét, Cirifischiót itt ez az erő sokkal jobban magához vonzza, beszippantja, mint a filmben. És ami különösen fontos, hogy nemcsak Cirifischiót, hanem magát az atyát is: a gonosz itt nemcsak az először árva kisfiúként láttatott, majd a Hajdú László játszotta fiatal felnőtt ember bűneiért felel, nemcsak őt teszi tolvajjá, rablóvá és a bíboros gyilkosává, hanem az atya lelkét is próbálja megkísérteni: a mór nő itt a filmnél jóval erőteljesebben veti be „csáberejét” az atya irányában is, s azt érezzük, hogy neki Fülöp is nehezen tud ellenállni. De nemcsak az ördöggel való küzdelemben érezzük a drámaiságot. Nagyon erős a Presits Tamás játszotta bíborossal folytatott harc is a kislány, Leonetta megmentése érdekében, s szívszorító, amikor kiderül: a bíboros bizony „arra” is használja az alig kamaszodó gyereket. Presits Tamás színészi nagyságát mutatja, hogy a pedofil kéjenccé vált bíboros tökéletes megformálása után, s annak halála után szabóként még visszatér egy jelenet erejéig a színpadra, s azt is tökéletesen eljátssza. A filmbéli ördögnél jóval erősebb ördög jelenlétét és a drámai jeleneteket azonban sajnos egypár dramaturgiai elem erősen megtöri. Czeizel és Forgách láthatóan nem tudta magát függetleníteni az eredeti alkotás néhány, már-már giccsbe hajló jelenetétől (ilyenek például az árva gyerekek Fülöp atya jóságából fakadóan gondtalannak tűnő életét tükröző dalocskák), csakhogy az a gond ezekkel, hogy alkalmazásuk, színrevitelük a megkezdett drámaiság következetes véghezvitelét lehetetlenné teszi. A musicalszerű betétek mellett a meseszerű elemek pedig még eklektikussá is teszik az előadást: amikor a mór nő, mint a Jancsi és Juliska boszorkája magához édesgeti az árva gyerekeket, az már kicsit sok. Sok, mert ha ő az egyik jelenetben az ördög egyik lehetséges megtestesülése, akkor ne legyen egyúttal boszorkány is, mert a kétféle gonosz nem fér meg egyszerre a színen. Ha valaki ördög, nem lehet boszorkány is egyben, mert ezzel mind az ördögségét, mind pedig a boszorkányságát azonnal megkérdőjelezi. Az más kérdés, hogy talán az egész darabban Endrődi Ágnes ördög-boszorkány alakja a legerősebb: fekete bozontos hajával, sejtelmes hangjával és csábos mozdulataival a gonosz hihetetlen erejét tudja képviselni a színpadon. Csakhogy ez még nem óv meg bennünket attól, hogy úgy érezzük, hullámvasúton ülünk: hol egy kis dráma, hol egy kis musical, hol egy kis mese következik, pedig a dráma végigvitelét várnánk, de nagyon. A musical- és mesebetétek helyenként a fals énekhangok miatt is zavaróak: főleg a gyerekszereplők kiforratlan éneke az, amin még csiszolni lehetett volna, a felnőtt színészeknél sem a hanggal, sem a játékkal nincs baj. Kiemelném a Loyolai Szent Ignácot alakító Szegezdi Róbert alakítását, aki – egyébként hasonlóan a filmbéli atyához – aszketikus soványságával, sántaságával és befelé forduló személyiségével hűen tükrözi a csak a hitnek élő, saját magát ezért feláldozó atya alakját, akinek a könyvek, a hit tudás általi megerősítése a legfontosabb. S Kardos Róbert Fülöp atyaként azért is jó választás, mert tökéletes ellentétét tudja képezni ennek az aszketikus életvitelnek: bár szintén pap, őt nem érdekli a hittudomány: szerinte nem a könyvekre, hanem a könnyekre kell figyelni, az embert azon keresztül kell megérteni. S ha éppen nem sírunk, akkor a nevetésre, a jól-létre érdemes koncentrálni. Na meg a jóságra, mert – figyelmezteti Fülöp a gyerekeket – ha nem jók, akkor nem tehet értük semmit. Nem tehet, mert az ördög belép a képbe, s elragadja őket. A harc tehát az Isten és az ördög, a jó és a gonosz között soha nem szűnik meg, még akkor sem, ha a filmmel ellentétben – az ezt a folyamatot zavaró betétek ellenére – itt most éppen a gonosz nyer csatát. Ám mivel Cirifischio kivégzésével a történet nem ér véget, a küzdelem folytatására is jó esély nyílik: a záró jelenetben azt látjuk, hogy az atya a sokadik gyerekgenerációt próbálja jó útra terelni. És szerencsére az ő életútja és missziója óta eltelt mintegy ötszáz év se az ördöggel folytatott harc feladását mutatja. Gyürky Katalin 

Gyász: neves magyar rendező távozott


Elhunyt a világhírű író - a magyarok is szerették

Egy gyönyörű debreceni lány mesél a bikiniről és az önbizalomról +fotók!

Légy büszke a testedre és fogadd el magad úgy, ahogy vagy - olvasható Szűcs-Tarcsa Anita stylist divatblogján, a Fashion and City-n. Íme a debreceni hölgy bejegyzése és a gyönyörű fotók. Itt a nyár, még sem érzed formában magad? Valljuk be, sokunk a nyári évszak első napjaiban áll a tükör előtt és méregeti önmagát, a testsúlyát, és nincs megelégedve azzal, amit lát. Rengeteg kép lebeg ilyenkor magunk előtt: a modell testtel rendelkező amazonok, a folyamatos kocka hasú szupersztárok, vagy éppen az „ Instagram modellek” #perfectlife hashtag-gel ellátott képei . Azt már szögezzük le az elején, könnyű annak, aki egész nap csak a testével foglalkozik és más dolga nincs. Ha ennyi dolguk lenne egész nap, bajba lenne az erősebbik nem, amikor választani kellene közülünk, szuper testű hölgyek közül. De nem így van, így maradnak a dolgos hétköznapok. Én pont az a személy vagyok, aki – mint sok nő – folyamatosan küzd, harcot vív a tükörbe látott énjével. Próbálok normálisan enni, figyelni a cukorra, tésztákra és már lassan mindenre. Csak mentes vizet inni, edzeni, sportolni. Viszont mégse fér bele az a mennyiség, ami munka mellett igen is kijárna a testemnek. Szerintem mindannyiunknak van olyan testrésze, amit semmi pénzért nem adna és olyan is, amit bárkivel elcserélne. Én a hosszú lábaim sosem adnám, míg a hasam viheti, aki akarja!  Amikor viszont inspiráló fotóként megláttam egy vizes modellfotózást rá kellett jönnöm, plusz kiló ide vagy oda a hasamon, (ami lassan 4-5 éve ott van), a genetikának és testalkatomnak köszönhetősen sosem lesz kőkemény kocka has, mégis akarom a képeket és a posztot. Belenéztem a tükörbe és rájöttem, ha elfogadom azt, amit látok, az arckifejezésem megváltozik, tudom, hogy tudok szexisen nézni és elhiszem, hogy igenis egy büszke divatanyagot teszek le az asztalra. Úgy aludtam el, hogy megcsinálom és nekem is lesznek olyan fotóim. El kell fogadni önmagunkat és tükörképünket, azt amilyenek vagyunk. Hiába az önfejlesztő könyvek, magaddal kell tisztában lenni. Két napom volt felkészüli a fotózásra, így úgy döntöttem, előnyömre kovácsolom azokat a plusz kilókat. Három trikinit választottam, amit különböző stílussal kombináltam,hogy mindenki eldöntse, mi áll éppen jól, vagy milyen fazon tetszik. Innentől bátran a ruhatárunk részévé válhatnak majd, ha megtaláljuk a nekünk éppen „eltakaró darabot” . Hiszen ápolnak és eltakarnak, de persze vannak hátrányai is. Nem barnulásra tervezték őket, inkább úszásra, de leginkább figyelemfelkeltésre és divatra. Szerintem egy nyaralás utolsó napjaiban, amikor már elértük a tökéletes barnaságot vagy éppen egy belföldi wellness szállodás hétvégére a legtökéletesebb választás. Induljon hát a trikini harc és az önbizalom tökéletesítése a mindennapokban. Légy büszke a testedre és fogadd el magad úgy, ahogy vagy. xoxo, Anita Fotók: Kiss Lóránt, smink: Bodó Kitti Szűcs-Tarcsa Anita további bejegyzéseihez kattintson ide!

Szép debreceni lány a napsütésben, avagy a balerina álom


15 millióan látták ezt a videót, de te még nem: 100 év 1 percben

Azt akarjuk, hogy Magyarország magyar maradjon – mondta Orbán Tusnádfürdőn

A Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor legjelentősebb eseménye, az Orbán-Tőkés előadás a nagyszínpadon. Az idei a negyedszázados évfordulóra való emlékezéssel kezdődött, melyen a lelkes hallgatóság mellett több kormánytag, az egyházak és a külhoni magyar szervezetek képviselői is jelen voltak. Tőkés László EP-képviselő a nagy történelmi évfordulók – első világháború, Trianon, második világháború befejezése – kapcsán bejelentette: emberpróbáló időket élünk, ha nem találunk megnyugtató megoldásokat a menekültkérdés megoldására, az végzetes lehet. Magyarország vagy keresztény lesz, vagy nem lesz – vetítette előre. A továbbiakban az autonómiatörekvések támogatását kérte és igényelte Orbán Viktortól a gyökeres változás elérése érdekében. Orbán Viktor miniszterelnök beszéde elején bejelentette: a tavalyi siker nem könnyű a helyzete, mivel túlságosa magas a mérce. Ám érvényes az akkori megállapítása: olyan időket élünk, hogy bármi megtörténhet. „Ki gondolta volna tavaly ilyenkor a menekültáradatot, azt, hogy az USA lehallgatja a német vezetőket, azt, hogy amerikai fegyvereket telepítenek Közép-Európába, vagy, hogy Magyarország lesz a második leggyorsabban fejlődő ország az Európai Unióban?” – sorolta kérdéseit a kormányfő. Az újkori népvándorlásról azt mondta: az politikai folyamatok következménye. Észak-Afrika nem képes megvédeni Európát a népvándorlás felerősödésétől, mely Afrika mélységeiből érkezik. A fekete kontinensen egymilliárd 100 millió ember él, akik fele 25 év alatti, s akiknek nem lesz hol lakniuk, ezért indulnak el Európába. „Számunkra a tét Európa, a nemzetek megmentése. Válaszunk pedig az, hogy Európa az európaiaké maradjon, s magyar Magyarországot akarunk megőrizni” – egyértelműsítette Orbán. A továbbiakban szólt arról, hogy a hazai baloldal másként gondolkodik a menekültkérdésről. Amíg 2004-ben uszított a külhoni magyarok ellen, addig most legszívesebben a keblére ölelné a bevándorlókat. A miniszterelnök a jelenkor problémáit – a menekültkérdés tükrében - 4 kérdéskör alapján határozta meg. Ezek legfontosabbika a nemzeti önazonosság, összefüggés a terrorizmus és a bevándorlás között, a gazdaságra gyakorolt hatás, miszerint a bevándorlók hozzájárulnak a munkanélküliséghez, illetve a növekvő bűnözés, aminek következtében csökken a lakosság biztonságérzete.  Beszéde végén Orbán Viktor ismertette a Nemzeti konzultáció eredményét. Eszerint egymillió 254 kérdőív érkezett vissza, a válaszadók kétharmada valós veszélynek tartja a terrorizmust, háromnegyede szerint biztonságunkat veszélyeztetik a bevándorlók, négyötöde szerint Brüsszel válasza megbukott, új megközelítésre van szükség a bevándorlás kezelésére, ugyanennyien szigorúbb szabályokat várnak, míg 80 százalékuk szerint saját magukat kell eltartaniuk a bevándorlóknak. 95 százalékuk pedig inkább a magyar családokat és a születendő magyar gyerekeket támogatná. Kép és szöveg: Nyírő Gizella  

Orbán: a magyarok döntöttek, nem akarnak törvénytelen bevándorlókat


Nemzetpolitikai kerekasztal hét vezérrel Tusványoson