°C
TIME DATE
Ma Kornél és Soma nap van.
SZAVAZZ TE IS: Zárják-e be végleg a debreceni menekülttábort? (KATTINTS IDE!)

Jelentkezz be, hogy szavazhass!×

Nagy baj van a Derék utcán
Betiltották az Igazi csíki sört
Ezt vártuk? Megkegyelmeztek Athénnak
Megint van valami a Sámsonin

Nagy baj van a Derék utcán

Pillanatokkal ezelőtt futott be szerkesztőségünkbe egy videó, ami egy elképesztően kaotikus hangulatot idéz a debreceni Derék utcáról. Mentők a helyszínen, több tucatnyi tűzoltó, katasztrófavédelmi gépkocsik, rendőrök, első látásra, teljes döbbenet. Utána jártunk a probléma okának, s kiderült a baj állítólagos oka: ha minden igaz, odakozmált egy nyamvadék pizza, kiégett egy konyha, de szerencsére senkinek, semmi baja nem esett. A feledékeny pizzasütők kedvéért mindenesetre mutatunk fotókat, videót a helyszínről. (Fotók: hajdupress.hu)

Megint van valami a Sámsonin

Egyelőre nem hivatalos forrásból úgy tudjuk, hogy rendőrök vettek körbe egy helyi járatú autóbuszt Debrecenben a Sámsoni úton. Hogy mi ott a helyzet, egyelőre nem tudni, de rajta vagyunk az ügyön, ha tudunk, közlünk részleteket is. Mint közismert, hétfőn oltári nagy balhét csináltak a menekültek a tábor környékén: kukagyújtogatás, kődobálás, bunyó, minden volt. Csak remélni tudjuk, hogy most semmi ilyesmiről nincs szó. UPDATE: Rövid, ám hatékony tájékozódás után kiderítettük, arról van szó, hogy mostanság a Debrecenbe érkező menekültek körében elterjedőben van az a szokás, mely szerint néhányan igénybe veszik a helyi tömegközlekedés adta lehetőségeket, és a tábor felé tartó autóbuszokkal utaznak a Sámsoni útra. Természetesen a biztonság itt is fontos szempont, így ebben az esetben rendőrök is utaznak a "hívatlan vendégekkel", valamint rendőrautók kísérik útján a buszt. Ha ilyet látnak tehát, akkor PÁNIKRA SEMMI OK, sajnos  a jelenség - jelen körülmények között - természetesnek mondható.

Debreceni történelem

A DKV Debreceni Közlekedési Zrt. számára fontos a történelmi hagyományok ápolása, a ma még fellelhető, közösségi közlekedéssel kapcsolatos tárgyak, eszközök gyűjtése, állaguk megőrzése az utókor számára. Az ország negyedik legrégebbi, legnagyobb múlttal rendelkező közlekedési társasága, a DKV az országban elsőként valósította meg azt, hogy a közlekedéstörténethez tartozó eszközöket, ereklyéket hozzáférhetővé kell tenni az érdeklődők számára. A Társaság erkölcsileg és anyagilag is támogatta azt a dolgozói kezdeményezést, hogy az egyre ritkábban megtalálható történeti tárgyakat, eszközöket egy emlékszobában helyezze el, gyakorlatilag állandó kiállítás formájában lehetővé téve, hogy bárki, aki kedvet érez, az megismerkedhessen a DKV történelmével, ami Debrecen történelmének egy részét is képezi. A DKV Közlekedéstörténeti Emlékszoba kialakításának gondolata először az ezredforduló tájékán fogalmazódott meg, majd jó pár év múlva, a régi logisztikai épületben, egy szobában kaptak helyet az egyre bővülő emléktárgyak, régi használati eszközök. Az emlékszobában jelenleg közel ezer tárgy található, az egyszerű vonaljegytől kezdve a korhű egyenruháig. A legrégebbi tárgy az 1906-os kiadású „Utasítás a Debreczeni helyi vasút vonalán teljesítendő végrehajtó szolgálat tárgyában.” című kisméretű füzet. A tárgyakat közel 50 elhivatott, az értékek megőrzését fontosnak tartó munkatárs, régi és mai dkv-s kolléga díjmentesen bocsájtotta a gyűjtemény rendelkezésére. A DKV Köz lekedéstörténeti Emlékszoba előzetes bejelentkezés alapján napközben bármikor látogatható, akár még hétvégén is, míg a tervek szerint szeptembertől állandó időpontban, reggel 9.00 órától délután 13.00-ig fogadja majd a látogatókat.

Elhunyt Szabad György

Életének 91. évében pénteken elhunyt Szabad György Széchenyi-díjas akadémikus, aki 1990 és 1994 között volt az Országgyűlés elnöke - tájékoztatta az MTI-t Szilágyi Zoltán, a parlament sajtófőnöke. Szabad György 1924. augusztus 4-én született Aradon.      1945 januárjában a Független Kisgazdapárt tagja lett, de egy év múlva - miután az 1945-ös választásokat megnyerő pártnak koalícióra kellett lépnie a szovjetek támogatását élvező kommunista párttal, majd a kommunisták nyomására 20 képviselőjét ki kellett zárnia -, 1946 tavaszán kilépett a pártból. Ezután semmilyen párttevékenységet nem folytatott 1989-ig. Az 1956-os forradalom idején a bölcsészkari, illetve a történész forradalmi bizottság tagjává választották, emiatt később zaklatták a hatóságok.      1945-ben kezdte meg tanulmányait a Pázmány Péter Tudományegyetem történelem-levéltár szakán, diplomáját 1950-ben szerezte meg. Pályáját a Magyar Országos Levéltárban kezdte, majd 1954-ben az új- és legújabb kori magyar történeti tanszéken adjunktussá, 1956-ban docenssé, 1970-ben egyetemi tanárrá nevezték ki, s innen vonult nyugdíjba 1994-ben.      1982-ben lett a Magyar Tudományos Akadémia levelező, 1998-ban pedig rendes tagja. Szakterülete az újkori magyar történelem, pályája kezdetétől a polgári átalakulás problémakörét kutatta. Több művében foglalkozott Kossuth Lajossal, mint a "nemzeti újjászületés" meghatározó alakjával. Számos könyve, tanulmánya jelent meg magyarul és idegen nyelveken.      Az 1947 utáni első szabad többpárti parlamenti választásokon 1990-ben Szabad György a győztes MDF budapesti listájáról került be a parlamentbe. 1990. május 2-án Szabad Györgyöt választották meg az Országgyűlés első alelnökévé, és az államfői teendőket ellátó házelnök, Göncz Árpád helyett ideiglenesen a házelnöki teendők ellátásával bízták meg. Az Országgyűlés elnökévé augusztus 3-án választották meg, a tisztséget a ciklus végéig töltötte be.      Szabad Györgyöt 2000-ben az ország legmagasabb kitüntetésével, a Magyar Köztársasági Érdemrend Nagykeresztjével tüntették ki. A szakszerű magyar történetírás megújításában való tevőleges részvételéért, a magyarországi újkorkutatás legjobb hagyományait követő munkásságáért, életműve elismeréseként 2006-ban vehette át a Széchenyi-díjat.      Szabad Györgyöt az Országgyűlés és a Magyar Tudományos Akadémia saját halottjának tekinti.      Temetéséről később intézkednek. (MTI)  

Két gyalogost ütött el Debrecenben

A rendőrök vádemelési javaslattal fejezték be a nyomozást azzal a 25 éves férfival szemben, aki a megalapozott gyanú szerint Debrecenben elütött két gyalogost, akik közül a 78 éves nő a helyszínen életét vesztette. A Debreceni Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya halálos közúti baleset gondatlan okozása vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytatott eljárást N. János ellen. A nyomozás adatai szerint a gyanúsított 2015. május 31-én 22 óra 45 perc körüli időben egy Suzuki típusú személygépkocsival közlekedett Debrecen, Dóczy József utcában, a belső forgalmi sávban, a Bólyai utca felől a Móricz Zsigmond utca irányába. A sofőr haladása során a Dóczy József és Martonfalvi utcák kereszteződésében, a kijelölt gyalogos átkelőhelyen elütötte az ott éppen áthaladó 78 éves nőt és egy 81 éves férfit. A baleset következtében az idős nő a helyszínen életét vesztette, míg a férfit a mentőszolgálat munkatársai súlyos sérüléssekkel vitték kórházba. N. János vezetői engedélyét a rendőrök a helyszínen elvették, majd a férfit előállították a Debreceni Rendőrkapitányságra. A nyomozók a 25 éves helyi lakost gyanúsítottként hallgatták ki. A rendőrség a terhelt ellen folytatott nyomozást 2015. július 2-án befejezte és az ügyben keletkezett iratokat vádemelési javaslattal továbbította az illetékes járási ügyészségnek.

Öngyilkos lett egy börtönőr

Szolgálati lőfegyverével öngyilkosságot követett el egy biztonsági felügyelő  szerda esti szolgálatba lépését követően a Szegedi Fegyház és Börtönben - tájékoztatta az intézetparancsnok pénteken az MTI-t.     Tikász Sándor közlése szerint a haláleset körülményeit a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság közigazgatási hatósági eljárás keretében vizsgálja.     A börtön vezetősége az MTI megkeresésére kegyeleti okokból az esetről többet nem kívánt közölni.

Kiraboltak egy 17 éves srácot

A pocsaji rendőrök elfogták azt a két 21 éves fiatalembert, akik a megalapozott gyanú szerint kiraboltak egy 17 éves fiút Kismarján. A sértett 2015. július 2-án 19 óra 37 perckor kért segítséget a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság Tevékenység-irányítási Központjától, mert pár perccel korábban Kismarja, Bihari utcában két fiú lelökte őt a kerékpárjáról és miután a földről felállt a tettesek őt bántalmazták és a nadrágzsebéből elvették a mobiltelefonját, amivel elmenekültek. A bejelentést követően a Pocsaji Rendőrőrs munkatársai a helyszínen adatgyűjtést és tanúkutatást végeztek, amelynek eredményeként – a kapott személyleírás alapján – azonosították a 21 éves C. Norbertet, akit egy helyi vendéglátóhelyen fogtak el. Az intézkedés közben a rendőrök meglátták a fiú társát, T. Zoltánt, aki egy kerékpárral akart elhajtani, azonban a helyi lakost megállították és elfogták. A két 21 éves fiatalembert a rendőrök előállították a Derecskei Rendőrőrsre. A nyomozók gyanúsítottként kihallgatták és bűnügyi őrizetbe vették a kismarjai és a nagykereki lakosokat, valamint előterjesztést tesznek előzetes letartóztatásuk indítványozására. A rendőrök később megtalálták az eltulajdonított mobiltelefont, amit lefoglaltak. A Berettyóújfalui Rendőrkapitányság Derecskei Rendőrőrs a gyanúsítottak ellen rablás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytatja a nyomozást.

Nem vicc: harmadfokú hőségriasztás lép életbe szombattól

A legmagasabb, harmadfokú hőségriasztást rendeli el az országos tiszti főorvos szombattól szerda éjfélig - tájékoztatta az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) az MTI-t. Debrecen térségében is.     Harmadfokú hőségriasztást akkor rendelnek el, ha várhatóan legalább három egymást követő napon eléri vagy meghaladja a napi középhőmérséklet a 27 Celsius-fokot.     Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint szombattól - az Északi-középhegység térségét leszámítva - a napi átlaghőmérséklet mindenütt meghaladja a 25 Celsius-fokot. Vasárnap 27 fok körüli érték várható, a jövő hét első három napján pedig néhol akár 30 fokos középhőmérséklet is lehet. A jelenlegi előrejelzések szerint szerda este várható egy hidegfront, amely mérsékli majd a hőséget.     Hétfőn, kedden és szerdán a legmagasabb hőmérsékletek elérhetik a 36, 37, 38 Celsius-fokot is.     A tisztiorvosi hivatal és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság azt kéri, hogy az elkövetkező napokban mindenki különösen ügyeljen a fokozott folyadékbevitelre. Kerüljék a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők és zsíros ételek fogyasztását. A tartós hőség miatt az átlagosnál melegebb időben az egészséges szervezetet is extrém igénybevétel éri, a szív- és a keringési betegségben szenvedőkön túl ilyenkor bárkinél előfordulhatnak egészségügyi panaszok.      Ajánlásukban megfogalmazták, hogy a fesztiválokon, szabadtéri rendezvényeken szórakozók is töltsenek el néhány órát árnyékban, illetve használják ki a párakapuk nyújtotta hűsölési lehetőséget. Még néhány percre se hagyják a gyermekeket a parkoló autóban.     A leégés ellen is érdemes védekezni naptejjel és világos, jól szellőző bő ruházattal, a legmelegebb órákban, 11 és 15 óra között célszerű árnyékban tartózkodni.     A járművezetőknek azt ajánlják, fokozott óvatossággal vezessenek, hiszen a nagy meleg dekoncentrációt okozhat.     Az ÁNTSZ emlékeztet, hogy a katasztrófavédelmi igazgatóságok weboldalán elérhető az olyan légkondicionált helyiségek listája, amelyeket - nyitva tartásuk függvényében - bárki igénybe vehet.

Megnézem a cikket!

Nagy baj van a Derék utcán

Pillanatokkal ezelőtt futott be szerkesztőségünkbe egy videó, ami egy elképesztően kaotikus hangulatot idéz a debreceni Derék utcáról. Mentők a helyszínen, több tucatnyi tűzoltó, katasztrófavédelmi gépkocsik, rendőrök, első látásra, teljes döbbenet. Utána jártunk a probléma okának, s kiderült a baj állítólagos oka: ha minden igaz, odakozmált egy nyamvadék pizza, kiégett egy konyha, de szerencsére senkinek, semmi baja nem esett. A feledékeny pizzasütők kedvéért mindenesetre mutatunk fotókat, videót a helyszínről. (Fotók: hajdupress.hu)

Megint van valami a Sámsonin


Debreceni történelem

Kiraboltak egy 17 éves srácot

A pocsaji rendőrök elfogták azt a két 21 éves fiatalembert, akik a megalapozott gyanú szerint kiraboltak egy 17 éves fiút Kismarján. A sértett 2015. július 2-án 19 óra 37 perckor kért segítséget a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság Tevékenység-irányítási Központjától, mert pár perccel korábban Kismarja, Bihari utcában két fiú lelökte őt a kerékpárjáról és miután a földről felállt a tettesek őt bántalmazták és a nadrágzsebéből elvették a mobiltelefonját, amivel elmenekültek. A bejelentést követően a Pocsaji Rendőrőrs munkatársai a helyszínen adatgyűjtést és tanúkutatást végeztek, amelynek eredményeként – a kapott személyleírás alapján – azonosították a 21 éves C. Norbertet, akit egy helyi vendéglátóhelyen fogtak el. Az intézkedés közben a rendőrök meglátták a fiú társát, T. Zoltánt, aki egy kerékpárral akart elhajtani, azonban a helyi lakost megállították és elfogták. A két 21 éves fiatalembert a rendőrök előállították a Derecskei Rendőrőrsre. A nyomozók gyanúsítottként kihallgatták és bűnügyi őrizetbe vették a kismarjai és a nagykereki lakosokat, valamint előterjesztést tesznek előzetes letartóztatásuk indítványozására. A rendőrök később megtalálták az eltulajdonított mobiltelefont, amit lefoglaltak. A Berettyóújfalui Rendőrkapitányság Derecskei Rendőrőrs a gyanúsítottak ellen rablás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytatja a nyomozást.

Nem vicc: harmadfokú hőségriasztás lép életbe szombattól


Szilviát újszülöttjének megölésével vádolják

Fontos tilalom lépett érvénybe, figyeljen oda!

Július 3-tól általános tűzgyújtási tilalmat rendelt el a földművelésügyi miniszter - közölte a szaktárca pénteken az MTI-vel.      Magyarország erdeiben a rendkívül gyors felmelegedés, a kánikulai meleg és a csapadékmentes időjárás miatt fokozott tűzveszély alakult ki - ismerteti közleményében a tárca. Az általános tűzgyújtási tilalom az erdőkre és fásításokra, valamint az erdők és fásítások határától számított kétszáz méteren belüli területre vonatkozik. Ezeken a területeken tilos a tűzgyújtás a kijelölt tűzrakó helyeken is, valamint a közút- és vasút menti fásításokban, beleértve az irányított-, a  parlag- és gazégetést is.      Az erdőben kirándulók, a mezőgazdasági területeken dolgozók valamint a közúton és vasúton utazók az erdőtüzek megelőzése érdekében járjanak el körültekintően, ne dobjanak el égő cigarettát - figyelmeztet a tárca.      Aki a tűzvédelmi rendelkezéseket megszegi, erdővédelmi bírsággal sújtható. A tűzgyújtási tilalom visszavonásig érvényes.      Az aktuális tűzgyújtási tilalmakról valamint az erdőtűz megelőzésével kapcsolatos hasznos tudnivalókról a www.erdotuz.hu oldalon lehet tájékozódni. (MTI)

Elhunyt Szabad György


Öngyilkos lett egy börtönőr

Szente Vajk

Rántott húsos szendvics Egerből, tele emberséggel

Rémálomnak indult az egész. Hajnali kelés, „szendó” gyártás, rohanás, utazás, időpontok, papírok, ügyintézés. Már-már félve kér segítséget helybélitől az idegen, fejében azzal, hogy „remélem, nem lesz bunkó”. Érdekes az, amit tegnap Egertől kaptam. Abba városba inkább kirándulni szeretek menni, hivatalos dolgom sosem volt még ott, most ezen is túlestem. Óránként 250-ért az árnyék és a járőröző biztonsági őrök vigyázó szeme is jár a parkoláshoz, ez azért nem rossz pont, mindenképp meglepő a debreceni ár-értékhez képest… Elértem a célobjektumot, ahol még sosem voltam, bizalmatlanul lépek a mogorva őrhöz, gondolván, biztosan leráz azzal, hogy tudnom kellene, amit nem tudok, de nem, nagyon nem. Elmagyaráz, elkísér, segít; normálisan, higgadtan, korrekten, pedig biztosan nem csak ez a dolga. Intézem az ügyem, mosolygós, kedves emberek, emberi hangnem, semmi flegmázás, semmi bunkózás, semmi felsőbbrendűség. Kár, hogy debreceniként ez feltűnik. Percek alatt félig elintéztem mindent, volt még a másik ügyemig vagy másfél óra, de sebaj, irány a város, a gyönyörű dimbes-dombos, zegzugos Eger, Marcipánia, Dobó tér meg a többi. Nyüzsgés, zsivaly, turisták, ételek, illatok, borok, tisztaság: maga a csoda, kész kis ékszerdoboz. Kora délutánra minden ügyemet elintézem az idegen városban, idegenek idegen mosolyai közt. Pokoli módon rám tör az éhség, jól tudom, így nem bírom ki hazáig, szendvicseim valahol a belekben, időm nincs éttermet vadászni, pénzem sincs, hogy éttermezzek, valami ócsó és gyors kéne, de azonnal. Tudtam, hogy nem jöhetek haza bor nélkül, Szépasszonyvölgy útba esik, ott meg ugyebár rengeteg finomság van, megszületik a döntés: majd ott eszek valami gyorsat, de szigorúan csak miután megszereztem a bort. Tévedtem, ott ugyanis nincs ilyesmi. Kedvesen invitált a fiatal pincér az egyik teraszosba, ahonnan cigánypecsenye illata szállt kifelé, de mondtam neki, hogy az nekem most nem jó, nekem valami azonnalos, elviteles megoldás kellene, de nagyon. Vérmedve módjára eldöntöm, hogy a leggyorsabb lesz, ha az autós gyorséttermet választom: lehet, hogy egészségtelen, de legalább haladós, az autóban meg ugye enni éppen még lehet menet közben. Elképzelésemet azonban rögtön keresztülhúzta az az aprócska körülmény, hogy Egerben nem nagyon lehet ilyet találni. Kezdtem morcos lenni, az idő telik, már taposni kéne hazafele, én meg még mindig drive-ot keresek, így meguntam a keresést, szerencsére elindultam haza. Szerencsére. Eger peremén megtaláltam magát a csodát. Szerény kis faház, néhány asztal a ház mellett, gyermekkorom csodálatosan zseniális, egyszerű, szocreál büféit idézte még a viaszosvászon terítő is. Az volt kiírva: csülkös, tojásos ételek, hurka, kolbász, hamburger. Tudtam, hogy most vagyok igazán jó helyen, ez lesz az én Mekkám. Igazam volt. Gyönyörű hurkák és kolbászok szemeztek velem szemtelenül, de tudtam, hogy azt az autóban képtelen leszek megenni, így hát hambit kértem, és itt jön a lényeg: hambi nem volt, jóság, emberség viszont igen.   Mondhatta volna ugyanis a 60-as hölgy, hogy „sajnálom, nincs”, de ő sem, én sem értem volna be ezzel a válasszal. Tudom, hogy eladó, tudom, hogy érdeke, hogy adjon valamit, de azért mégis egyértelműen éreztem, hogy ezek nekem most és azonnal enni akarnak adni. Előbukkant a pult alól egy fiatalabb fickó, s azt kérdezte: „egy rántott húsos szendvics jó lenne? Friss zsömlénk van, kérhet bele uborkát vagy vegyes vágottat. Megfelel?” Természetesen a kedves gesztusra csakis igen lehetett a válasz, olyat láttam, amit még étteremben, büfében soha. Nem ám a fagyasztott szutyok szolgált húsként, nem a hamburgerpogácsának csúfolt ipari hulladék zuttyant a forró olajba, hanem kifeszített tenyérnyi, gyönyörű karajszelet, ott, a szemem láttára panírozta be, és sütötte meg a húst. Amikor perceken belül kezembe vettem szerénynek tűnő, ám kolosszális, 400 forintos uzsonnámat, még éreztem a sercegést, ami a házi savanyúság illatával együtt lepte be az egész autót. Forró volt, friss, zamatos, olyan, amilyet még sosem ettem. Menet közben minden harapásnál eszembe jutott Eger, az emberség, a jóindulat, az, hogy ez a város valóban egy kis ékszerdoboz. KB  

Meneküljetek!


Ha debreceni diplomaosztóra megy, vigyen egy tízest bírságra is!

X, Y, Z…

Adott három betű, amely emberek ezreit sorolja be kategóriákba és segít megállapítani még néhány tulajdonságot is róluk. Ezek a generációs betűk. De mitől is lesz valaki Y vagy Z? Saját szemszögemből nézve én Y-generáció vagyok, a szüleim az X-generáció és logikusan az következne most, hogy a gyermekeim pedig a Z-generáció tagjai lesznek. Azonban a felgyorsult fejlődés miatt a Z-generáció már létezik, de hogy mindenki számára pontos legyen, hogy hol is van az a bizonyos generációs választóvonal: az 1965 és 1979 közöttiek az X, az 1980-1995-ösök az Y és az 1996 után születettek pedig már a Z -eneráció. Az évszámok jól mutatják, hogy napjainkban az Y-generáció van a figyelem középpontjában. Kezdjük az elejéről. Az X generáció döntő többsége megtanulta használni az internetet, az okos telefont, a filmeket a plazma tv-n nézi és ismeri annak különböző funkcióit, ám annyira nem szereti és nem függ tőlük teljesen pl.: a közösségi oldalaktól. Az évek során a fejlődések és a változások lenyűgözték az embereket, ám egyesek szerint a fejlődés túl gyors volt. Aztán ott van az Y-generáció, ami már egy teljesen más kategória. Ennek a generációnak a tagja együtt fejlődtek az internettel és az okos telefonokkal, így teljesen természetes az, hogy képet szerkesztenek,a whatsapp és viber (mobil alkalmazások, amelyek által ingyen lehet sms-ezni és telefonálni) nevű alkalmazáson csevegnek és nem beszélve arról, hogy egy-két szelfi mindig belefér az időbe az erre gyártott szelfi bottal vagy anélkül. Ám mint minden más csoportban itt is vannak kivételek azok, akik rendszeresen a gyerekkorukat hiányolják, amikor még az utcán játszottak és nem a telefonon vagy a tabletten a szobába. El is érkeztünk a Z-generációhoz azzal, hogy ők a szobában játszanak inkább a mobillal vagy a számítógéppel. Ez az a generáció, aminek a legkönnyebb dolga van, hiszen ők bele születtek ebbe a technikai fejlettségbe. Számukra nem okoz gondot használni egy okos telefont vagy egy tabletet. Sőt több szülő állítja, hogy nagyon hamar megtanulják kezelni őket, azonban keverik az eszközöket. Sokszor előfordul a gyerekekkel, hogy a TV-s műsort meg akarják állítani, mintha csak egy YouTube videó lenne, vagy a bekeretezett fényképet próbálják a kis ujjukkal tovább húzni, mintha a tabletten nézegetne képeket. Ők virtuális közösségekben élnek, a világhálón töltik a szabadidejük nagy részét, ott tanulnak, és a kapcsolataikat is a közösségi oldalakon építik ki és ápolják. A probléma az, hogy egyelőre úgy néz ki a konfliktuskezelést nem lehet online megtanulni. Összességében mindegyik generációnak meg van a saját különleges tulajdonsága, és mint ahogy az lenni szokott, nem értenek könnyen szót egymással. Biztos mindenki hallotta már idősebbektől a mondatot, ami akkor hangzik el, amikor két különböző generáció tagjai nézeteltérésbe kerülnek: „Ezek a mai fiatalok”. Ez így is van a rendjén és így is lesz. Mindig lesznek fiatalok, akik másként látják a világot és modern eszközökkel rendelkeznek, és mindig lesznek idősebbek, akiknek el kell magyarázni a kor legújabb találmányainak működését.

Meleg szivárvány mindenhol...


Motorbalesete után az intenzíven van a magyar sztárszínész

Előkelő helyen a Debreceni Egyetem

A 67. helyen áll a Debreceni Egyetem a Times által közzétett listán, amely Brazília, Oroszország, India, Kína és a fejlődő országok egyetemeit rangsorolja.   A Thomson Reuters által készített Times Higher Education listán a BRICS azaz Brazília, Oroszország, India és Kína, valamint a fejlődő országok felsőoktatási intézményeit rangsorolják. A szerkesztők öt kiemelt területen (oktatás, kutatás, idézettség, ipari bevételek, nemzetközi orientáció) 13 szempont figyelembevételével értékelik az intézményeket. A rangsor első helyén a Pekingi Egyetem áll, azt követi a szintén kínai Csinghua Egyetem, harmadik a török Közel-keleti Műszaki Egyetem, a negyedik helyen a dél-afrikai Fokvárosi Egyetem van, az ötödik pedig a Moszkvai Lomonoszov Állami Egyetem. Magyar intézmények közül a Debreceni Egyetem (67.) és a Semmelweis Egyetem (55.) került fel a listára. A teljes rangsor ide kattintva érhető el. (unideb.hu)

Tanulj a természettől!


Két év, 875 millió forint: versenyképes a Debreceni Egyetem

Hordozás és szülés dúlával az Alföld TV Családi blog című műsorában

Ismét egy nagyon éredekes témát feszeget az Alföld Televízió Családi blog című műsora. A kötődő nevelés titka, avagy a baba-hordozás potitív hatásai   Ki gondolta volna, hogy a napjainkban egyre népszerűbb baba-hordozás jótékonyan hathat a pici csípőjének fejlődésére és a gerinc menti izmok erősödését is segítheti?Vagy, hogy az anyukáknak a mozgásról sem kell lemondaniuk, hiszen egy megfelelő hodrozóval még táncolni is lehet, a kicsivel együtt. Persze ehhez oda kell figyelni a megfelelő eszköz kiválasztására és az optimális hordozási pozició megválásztására is. Ezért is érdemes megnézni a legújabb Családi blog adást, amelyben Tatár Marianna, hordozási tanácsadó és Dr. Szeverényi Csenge, ortopéd szakorvos ad szakmai tanácsokat a hordozásról.   A könnyed szülés titka - miben segíthet a dúla?   A műsorban szó lesz még arról is, hogy hogyan lehet felkészülni a szülésre dúla segítségével. Mit tehetnek azok a kismamák, akik tartanak a szüléstől?Hogyan tud segíteni a régen csak asszonytársi segítőként emlgetett szüléskísérő ilyen helyzetben?Milyen technikák, módszerek vannak, amelyek révén a szülés trauma helyett örök életre szóló élménnyé válhat? Kovács Kata, dúla volt segítségünkre a válaszok keresésében.

Hazudj, ha tudsz!


Fesztiválőrült vagy? Ha igen, akkor ezt látnod kell!

Jóslat: debreceni nyeri az 5 milliárdos lottófőnyereményt

Erős izgalmi állapotban leledzik az ország, hiszen az ötös lottó várható főnyereménye ezen a héten már 5 milliárd forint: hónapok óta senki nem bírja eltalálni mind az öt számot. Próbáltuk megfejteni, ki lesz majd a szerencsés, s úgy tűnik, egy debreceni. Egy jó kis cívisvárosi unaloműzőbe bejáratos egy vendég, akinek van egy féltacskó kutyája. Ez a kutya egy zseni: a múltkor, mikor a haverokkal csináltuk a heti totószelvényünket, elbizonytalanodtunk a Lazio-Roma meccs végkimenetelét illetően, ráadásul ki kellett venni fixre. Vita alakult ki, így kínunkban a kerthelyiségben elhelyezkedő kutyához fordultunk, s mondtuk neki szépen lassan, tagolva: 1, X, 2. A jószimatú eb a 2-esnél megvakarózott és felvakkantott, mi pedig tudtuk, mit kell tennünk, higgadtan kivettük az AS Romát. Mit ad Isten, a mérkőzés izgalmas véghajrá után 2-1-es vendéggyőzelémmel végződött (a kutyust az sem zavarta meg, hogy mindkét csapat lómai, bocsánat, római), tehát Szusszancs (nevezzük így a kutyát, mert neve elhallgatását kérte) pontosan jelezte, mi fog történni. Bár a totónk a többi meccs miatt elment, mint tinifiú az első érintésnél, bizodalmunk csúcsra hágott Szusszancs jóstehetségét illetően. Nekiszegeztük tehát a kérdést: debreceni lesz-e a lottónyertes? A kis szőrös merengett egy darabig, majd alig hallhatóan, de határozottan mordult egyet, ezt követően pedig elkezdte látványosan vakarni a füle tövét. Akkor igen? - erőltettük tovább a témát, mire kedvenc féltacskónk egy az egyben bólintott, mint Orbán Viktor, mikor megvan a kétharmad. Ez pedig csak egyet jelenthet: egy debreceni a hétvégén csatlakozik a magyar milliárdosok rémesen kicsi táborához. Reméljük, azért legalább küld majd Szusszancsnak egy velős csontot...

Őrület! Jön a vasárnapi szextilalom


Dopeman és Simicska közös albumon dolgozik

Búcsú Komáromi Gábortól: videó

A DVSC-Teva-Sutjeska Niksic EL-selejtezőt nem a debreceni Nagyerdei Stadionban, hanem az Oláh Gábor utcaiban nézték a debreceni ultrák, akik így búcsúztatták a balesetben elhunyt vezérüket, Komáromi Gábort, Komcsit, akinek a temetése hétfőn 14 órakor lesz a Köztemetőben. Megrendítő videó jobbra fent, forrás Youtube, hajduhírek.

EL Debrecenben: odavágott a Loki


A falnál van az MLSZ

Mi? Elmarad a Kindom of Hegyalja

Elmarad a július 15-19-re tervezett Kingdom of Hegyalja fesztivál, mert a négy fesztiválterületből három nem áll rendelkezésre Tokaj-Rakamazon.      A szervezők döntése szerint a tervezett helyszínek hiányában nem rendezik meg a fesztivált az eredeti területen, de még dolgoznak azon, hogy néhány koncertet más helyszínre helyezzenek át - közölték az MTI-vel csütörtökön a szervezők, akik ezzel kapcsolatban későbbre ígértek bővebb információkat.      Azoknak, akik már megvásárolták a jegyüket, illetve bérletüket, a kifizetett összegeket visszatérítik.      A Kingdom of Hegyalját a Hegyalja Fesztivál újragondolt változataként rendezték volna meg, egy év kihagyás után. A korábban főként a keményebb zenékről ismert programsorozat a tervek szerint bővítette volna zenei palettáját, és nyitott volna más irányzatok felé is. (MTI)

Érdekes adatok itthonról: így nyaral a magyar


Megszállják a robotok Debrecent

Íme a nyár csókja, gyönyörű debreceni lányoktól

Pénteken este Kiss of Summer címmel nagyszabású nyári divatbemutatót rendezett a forGroup a debreceni Mickeyz BarClub-ban (Bajcsy-Zsilinszky u. 3.). Nagy show volt... Aki kíváncsi volt a nyár alapdarabjaira, és szeretett volna első kézből megismerkedni a Fórum Debrecen üzleteinek kínálatával, az jól járt. Hat márka, 16 modell és egy óriási buli volt jelen a debreceni Mickeyz BarClub-ban, nézzék csak meg a Tri Lite-os Porció Norbert fotóit.

A Fórumban forgatott a TV2


A nyár csókja: pénteken este megérezheted

Bátran ihatjuk a citromos söröket, semmi baj nincs velük

Tizenöt citromos söritalt vizsgált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), a 4 legnagyobb hazai sörgyár mintegy kéthónapos helyszíni ellenőrzése során nem talált kifogásolnivalót a hivatal.      A Nébih keddi, MTI-hez eljuttatott közleménye szerint az ellenőrzésen a felügyelők a gyártástechnológia teljes folyamatát vizsgálták a termék előállításától a kiszerelésen át a raktározásig.      A szakemberek nem csupán a citromos söritalból vettek mintát, hanem az alapanyagul szolgáló sörből, malátából, gyümölcs sűrítményből és kukoricadarából is. A sörösdoboz és tető összkioldódási vizsgálat eredménye megfelelő volt, valamint az élelmiszerrel érintkezésbe kerülő anyagokból kioldódó fémek mennyisége is a kimutathatósági határ alatti értéket mutatott.      Az ellenőrök vizsgálták a gyártmánylapnak - azaz a termék specifikációnak - való megfelelőséget, amely során nem volt kifogásolható termék. Izotóp-arány vizsgálat alapján megállapították, hogy a megengedett mennyiségnél nagyobb mértékű pótanyag felhasználás nem történt, és valamennyi esetben megfelelően tüntették fel a pótanyagokat.      A kedveltségi vizsgálatokon a tesztelők 15 hazai, valamint egy Ausztriában forgalmazott citromos söritalt kóstoltak vakon, köztük egy-egy termék üveges és dobozos változatát is. Az eredmények elérhetők a Nébih termékteszt blogján, a http://szupermenta.blog.hu/ oldalon. (MTI)

Juhé! Ismét Pulykanapok Debrecenben


Jó hír: Magyarországon jó a sör!

Ez most tényleg nem vicc: vigyázzon a hőségben!

A hőség jelentősen megnehezíti a munkavégzést, különösen a szabadban, tűző napon fizikai munkát végzők esetében (például építési, kivitelezési munkák, útépítés, útburkolás, aszfaltozás, mezőgazdaság) kell fokozottan védekezni a nagy meleg káros hatásai ellen.      A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkafelügyeleti főosztályának felhívása szerint a munkavállalók egészségének, biztonságának védelme érdekében a munkáltatóknak rendszeresen pihenőidőt kell biztosítaniuk, lehetőleg a környezethez képest hűvösebb, árnyékos helyen, megfelelő ülőalkalmatosságot biztosítva. Ahol nem áll rendelkezésre ilyen hely, ott lehetőség szerint gondoskodni kell megfelelő árnyékolással ellátott hely kijelöléséről, például sátorlapok alkalmazásával.      A folyadékveszteség pótlására legalább 14-16 Celsius-fokra hűtött, ivóvíz minőségű vizet kell biztosítani a higiénés feltételeknek megfelelően, személyenként, egyéni használatra kiadott ivópoharakkal biztosítva.      A hőkimerülés, hőguta megelőzésére alkalmas lehet például a tarkót takaró fejvédő használata, a könnyű, bő ruházatban történő munkavégzés - ahol a munka jellege megengedi - vagy a hidegvizes arc- és kézmosás.      A tűző napon felmelegedett tárgyak, munkaeszközök érintéséből adódó balesetveszélyes helyzetek megelőzésére is gondolni kell, főleg a magasban végzett tevékenységek során.      A hőségriadó szempontjából kritikusnak tekinthető időszakban, 11-15 óra között fokozott körültekintéssel kell eljárni a balesetveszélyes és a magasban végzett munkáknál. A szaktárca munkafelügyeleti főosztályának felhívása szerint a lehetőségekhez képest módosítani kell az egyedüli munkavégzés szabályait, és ajánlott szem előtt tartani az életkori sajátosságokat, valamint a szervezet alkalmazkodóképességét, az aktuális tűrőképességet.      Gondoskodni kell munkahelyi elsősegélynyújtó helyek kijelöléséről, az elsősegélynyújtás feltételeiről - különös tekintettel a hőségből adódó rosszullétekre -, valamint az ezekre vonatkozó tájékoztatásról is.      A munkavállalók figyelmét fel kell hívni arra is, hogy panaszok (például fejfájás, szédülés, szemkáprázás, szomjúság, szapora szívverés) esetén a munkát azonnal hagyják abba és keressék fel a pihenőhelyet, szükség esetén igényeljenek elsősegélynyújtást vagy orvosi ellátást. (MTI)

Szex, vágy, intimitás? Több kellene a magyaroknak


Élj egészségesen! +videó

Ezt vártuk? Megkegyelmeztek Athénnak

Bár az eurózóna mentőalapja, az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz (EFSF) szerint Görögország hivatalosan csődben van, a szervezet mégis úgy döntött, egyelőre nem követeli Görögországtól teljes tartozásának visszafizetését azt követően, hogy Athén nem törlesztett időben a Nemzetközi Valutaalapnak (IMF).      Az EFSF szerdán tudatta, hogy csődeseménynek tekinti, hogy Görögország nem törlesztette a június végén esedékes, mintegy 1,5 milliárd eurós részletet az IMF-nek, és miután közösen folyósítottak hitelt Athénnek, azért a csődesemény az EFSF-től kapott görög hitelek jelentős részére is vonatkozik.      Az EFSF-nek így három lehetősége volt. A hitelszerződések azonnali felmondása és a teljes összeg, mintegy 145 milliárd euró visszakövetelése, vagy végleg lemondhatott volna erről a jogáról, vagy fenntartja magának a későbbi döntés jogát. Az euróövezet pénzügyminisztereiből álló igazgatótanács az utóbbi mellett döntött, a vezérigazgató, Klaus Regling javaslatára.     "Ez a csődesemény mély aggodalomra ad okot. Ezzel Görögország megszegte vállalt kötelezettségét, hogy minden hitelezőjével szemben fennálló összes tartozását tiszteletben tartja, és ez a görög gazdaságot és a görög népet fenyegető súlyos következmények lehetőségét vetíti előre" - idézi az alap közleménye Reglinget.      A teljes tartozás visszakövetelése gyakorlatilag a kegyelemdöfést adná meg a súlyos pénzhiánnyal küzdő Görögországnak. Az EFSF - rajta keresztül gyakorlatilag az eurózóna tagállamai - Athén messze legnagyobb hitelezője.      Hitelminősítők ugyanakkor a múlt héten azt közölték, hogy ők nem tekintik csődeseménynek, ha Görögország nem fizet az IMF-nek, mert számukra csak a magánhitelezők felé fennálló kötelezettségek teljesítése számít, a hivatalos, államközi hitelek késedelembe esése nem.      A Görögország rendelkezésére bocsájtott második mentőprogram kedden véget ért, meghosszabbítását az eurózóna pénzügyminiszterei kedd este végleg elutasították, miután hónapokon át nem sikerült megállapodni Athénnal a cserébe meghozandó reformintézkedésekről. Ennek kifutásával Görögországnak új megállapodást kellene kötnie, új feltételekkel, a második programban lehívható összeghez immár nem tud hozzáférni.      Görögország számára döntő fontosságú, hogy július 20-án nagyjából 3,5 milliárd eurót kell fizetnie az Európai Központi Banknak (EKB) lejáró államkötvényekért. Ha ezt elmulasztja, az EKB aligha folytathatja a görög bankrendszer likviditásának fenntartását az úgynevezett sürgősségi likviditási támogatáson (ELA) keresztül, amelyet csak fizetőképes feleknek nyújthat. Ebben az esetben a hétfő óta zárva lévő görög bankok csak úgy tudnának újra kinyitni, ha Athén saját törvényes fizetőeszközt vezet be, amivel de facto kilépne az eurózónából. (MTI)

Lezárult a Buda-Cash vizsgálata, itt az eredmény


Nagy ember lett Orbán Viktor embere

Gyász: elhunyt Kállai István

Elhunyt csütörtökön Kállai István, a Budapesti Operettszínház örökös tagja, József Attila-díjas dramaturg, író, humorista - tájékoztatta a színház az MTI-t.      A magyar zenés színház kiemelkedő alakját 86 éves korában érte a halál.      Már a Közgazdaságtudományi Egyetem iparszakának elvégzése alatt írt jeleneteket és rádiójátékokat. Első színházi munkája az Irány Caracas című komédia volt, ezt jó néhány vígjáték, zenés darab követte: a Kötéltánc, az Ugorj ki az ablakon!, a Férjek a küszöbön, a Majd a papa, valamint az Egymillió fontos bankjegy.      Magyar és nemzetközi színpadra alkalmazott és írt számos zenés művet, operettet, íróként a Menyasszonytánc, átdolgozóként a Csárdáskirálynő, a Marica grófnő, a Mária főhadnagy, a Bajadér, a Madame Pompadour és az Egy éj Velencében dramaturgiai munkái is az ő nevéhez köthetők.      A színházon kívül a film világában is dolgozott, több sikeres forgatókönyvet írt: Kojak Budapesten (1980), Nápolyt látni, és... (1972), Fuss, hogy utolérjenek... (1972), A veréb is madár (1968).      Sorozatokat írt a Magyar Televíziónak 1970-től, 1974-ben megalapította a televízió szórakoztató főosztályát, amelynek vezetője, majd főmunkatársa lett. 1981-től a Vidám Színpad dramaturgja, 1989-től a Budapesti Operettszínház dramaturgja és örökös tagja volt.      Kállai Istvánt gyászolja családja, a Budapesti Operettszínház saját halottjának tekinti. Temetéséről később intézkednek. (MTI)

Transzba esés Debrecenben, avagy a Játékszín Vidám kísértet című előadásáról


Elhunyt Bács Lajos

Egy gyönyörű debreceni lány mesél a bikiniről és az önbizalomról +fotók!

Légy büszke a testedre és fogadd el magad úgy, ahogy vagy - olvasható Szűcs-Tarcsa Anita stylist divatblogján, a Fashion and City-n. Íme a debreceni hölgy bejegyzése és a gyönyörű fotók. Itt a nyár, még sem érzed formában magad? Valljuk be, sokunk a nyári évszak első napjaiban áll a tükör előtt és méregeti önmagát, a testsúlyát, és nincs megelégedve azzal, amit lát. Rengeteg kép lebeg ilyenkor magunk előtt: a modell testtel rendelkező amazonok, a folyamatos kocka hasú szupersztárok, vagy éppen az „ Instagram modellek” #perfectlife hashtag-gel ellátott képei . Azt már szögezzük le az elején, könnyű annak, aki egész nap csak a testével foglalkozik és más dolga nincs. Ha ennyi dolguk lenne egész nap, bajba lenne az erősebbik nem, amikor választani kellene közülünk, szuper testű hölgyek közül. De nem így van, így maradnak a dolgos hétköznapok. Én pont az a személy vagyok, aki – mint sok nő – folyamatosan küzd, harcot vív a tükörbe látott énjével. Próbálok normálisan enni, figyelni a cukorra, tésztákra és már lassan mindenre. Csak mentes vizet inni, edzeni, sportolni. Viszont mégse fér bele az a mennyiség, ami munka mellett igen is kijárna a testemnek. Szerintem mindannyiunknak van olyan testrésze, amit semmi pénzért nem adna és olyan is, amit bárkivel elcserélne. Én a hosszú lábaim sosem adnám, míg a hasam viheti, aki akarja!  Amikor viszont inspiráló fotóként megláttam egy vizes modellfotózást rá kellett jönnöm, plusz kiló ide vagy oda a hasamon, (ami lassan 4-5 éve ott van), a genetikának és testalkatomnak köszönhetősen sosem lesz kőkemény kocka has, mégis akarom a képeket és a posztot. Belenéztem a tükörbe és rájöttem, ha elfogadom azt, amit látok, az arckifejezésem megváltozik, tudom, hogy tudok szexisen nézni és elhiszem, hogy igenis egy büszke divatanyagot teszek le az asztalra. Úgy aludtam el, hogy megcsinálom és nekem is lesznek olyan fotóim. El kell fogadni önmagunkat és tükörképünket, azt amilyenek vagyunk. Hiába az önfejlesztő könyvek, magaddal kell tisztában lenni. Két napom volt felkészüli a fotózásra, így úgy döntöttem, előnyömre kovácsolom azokat a plusz kilókat. Három trikinit választottam, amit különböző stílussal kombináltam,hogy mindenki eldöntse, mi áll éppen jól, vagy milyen fazon tetszik. Innentől bátran a ruhatárunk részévé válhatnak majd, ha megtaláljuk a nekünk éppen „eltakaró darabot” . Hiszen ápolnak és eltakarnak, de persze vannak hátrányai is. Nem barnulásra tervezték őket, inkább úszásra, de leginkább figyelemfelkeltésre és divatra. Szerintem egy nyaralás utolsó napjaiban, amikor már elértük a tökéletes barnaságot vagy éppen egy belföldi wellness szállodás hétvégére a legtökéletesebb választás. Induljon hát a trikini harc és az önbizalom tökéletesítése a mindennapokban. Légy büszke a testedre és fogadd el magad úgy, ahogy vagy. xoxo, Anita Fotók: Kiss Lóránt, smink: Bodó Kitti Szűcs-Tarcsa Anita további bejegyzéseihez kattintson ide!

Szép debreceni lány a napsütésben, avagy a balerina álom


15 millióan látták ezt a videót, de te még nem: 100 év 1 percben

Kiderült, mi fogta vissza a Suzukit

A modellváltás technológiai feltételeinek megteremtése miatt csökkent a Magyar Suzuki forgalma és nyeresége tavaly, a Magyarországon gyártott új Vitara modell piaci sikere azonban az idén akár értékesítési rekordot is hozhat a vállalatnak - derült ki vállalat szerdai budapesti eredmény beszámolóján elhangzottakból.      A Magyar Suzuki (MS) Zrt. a márciussal zárt 2014/2015-ös pénzügyi évben 1,539 milliárd euró értékesítési árbevételt ért el az előző évi 1,567 milliárd euró után. Nyeresége 19,1 millió euró lett, az előző évinél 46,4 százalékkal alacsonyabb.      Tavaly a Magyar Suzukinak saját gyártmányú autók értékesítéséből 1,457 milliárd euró bevétele származott, ami 0,8 százalékkal maradt el az előző évitől.      A vállalat tavaly 147 ezer járművet gyártott, 9 százalékkal kevesebbet az előző pénzügyi évi 161 ezernél. A saját gyártású autók értékesítési darabszáma a 2013-as 157 755-ről 150 587-re csökkent, a magyarországi értékesítés viszont 16 százalékkal 4652-re nőtt 4007-ről.      A Magyar Suzuki vezetői a modellváltásra való technikai felkészülésnek tulajdonították a 2014/2015-ös pénzügyi évben elért előző évinél alacsonyabb forgalmi adatokat, a nyereség csökkenését pedig a jelentős mértékben megemelkedett értékesítési költségekre vezették vissza. Az értékesítési árbevételnek az eladási darabszámnál kisebb mértékű csökkenését pedig a magasabb kategóriás modellek növekvő részarányának tulajdonította Krisztián Róbert értékesítési igazgató.      Oura Rjóicsi termelési igazgató a tájékoztatón elmondta, hogy idén tavasszal bemutatott Suzuki Vitara modell piaci sikerének köszönhetően a Magyar Suzuki idei eladásai az eredetileg tervezett 165 ezret "akár 10-15 ezerrel is felülmúlhatják".      Gyurján Ildikó pénzügyi vezérigazgató-helyettes pedig jelezte, hogy az értékesítési árbevétel is minden bizonnyal meghaladja majd a tervezett 1,7 milliárd eurót, bár azt még korai lenne megbecsülni, hogy mennyivel. A Magyar Suzuki eddigi rekordja 2013/2014-es pénzügyi évben elért 1,567 milliárd eurós értékesítési árbevétel volt, ami 11,6 százalékkal haladta meg az előző évit.      Krisztián Róbert értékesítési igazgató rámutatott, hogy a Vitara saját szegmensében az értékesítési statisztikák élére került Magyarországon. Áprilisban 647 autót adott el a Suzuki, amivel 9,61 százalékos piaci részesedésre tett szert, és az eladások egyharmadát pedig már a Vitara adta.      Jól halad a Vitara exportja is - mutatott rá az értékesítési igazgató -, hiszen a kocsiból a gyártás megkezdése óta már több mint 28 500-at exportált a Suzuki. A gyártás beindításakor a Magyar Suzuki eredetileg 70 ezer Vitara előállítását tervezte az első évében.      Az autót egyelőre csak az európai piacokra exportálják, de az eladásokat fokozatosan kiterjesztik arra a 81 országra, ahová az S-CROSS modelleket is szállítják.      Az értékesítési igazgató jelezte, hogy a Suzuki a magyarországi kínálatot az idén egy új importmodellel, a Celerio városi kisautóval tervezi bővíteni.      Takeucsi Naojuki vezérigazgató a vállalat terveiről szólva elmondta, hogy a hangsúlyt elsősorban a versenyképesség fokozására, illetve a beszállítóknál a minőség javítására helyezik majd. Rámutatott, hogy a Magyarországon gyártott S-CROSS modell eladásai Japánban bizonyítják, hogy az esztergomi autók minősége megfelel a világszínvonalnak, "a minőségbiztosítás azonban egy soha véget nem érő folyamat" - hangsúlyozta. A Magyar Suzuki jelenleg mintegy 350 európai beszállítóval dolgozik, ebből 77 magyar. (MTI)

Eladó egy jó kocsi, csak 3,3 milliárd forintot kérnek érte


Balesetveszélyes gázpedálok: csaknem 20 ezer autót hívtak vissza