°C
TIME DATE
Ma András és Andor nap van.

Karácsony betiltva, igazgató lemondva
Békés szándék: 30 Molotov-koktélt vettek el a migránsoktól
ÜBERBRÉKING: bezárt a debreceni menekülttábor
A legalja: románra cserélték a székely zászlót

Karácsony betiltva, igazgató lemondva

Lemondott az az olasz iskolaigazgató, aki diákjai sokféle nemzetiségére hivatkozva idén eltörölte a hagyományos karácsonyi ünnepséget és betiltotta a karácsonyi dalokat is.      Országos vitát váltott ki Marco Parma, a Milánó melletti Rozzano Garofani nevű iskola igazgatójának döntése, aki még a tanév szeptemberi kezdetén bejelentette, hogy az intézménybe járó különböző nemzetiségű és eltérő vallású tanulók iránti tiszteletből a decemberi karácsonyi koncertet télkoncertre keresztelik át, az Olaszországban megszokott karácsonyi énekek pedig nem lesznek műsoron.      Ezen kívül azt is elrendelte, hogy az egyébként állami oktatási intézmény termeiben semmilyen karácsonyi vallási jelképet ne helyezzenek el, egyedül a fenyőfát, a hóemberes rajzokat és az ünnepi díszeket engedélyezte.      Az igazgató döntése karácsony előtt néhány héttel vált nyilvánossá. Fenntartásait fejezte ki a helyi tanfelügyelőség, Matteo Renzi olasz miniszterelnök pedig kijelentette: a vallások közötti párbeszéd nem azt jelenti, hogy "saját identitásunkat politikai korrektségbe fojtsuk". A római kormányfő hozzátette: "egész Itália - világiak és keresztények - soha nem mondanak le a karácsonyról".      Az iskolánál hétfőn szülők tüntettek a gyermek Jézust ábrázoló szoborral a kezükben és olasz adventi dalokat énekeltek. Egy másik csoportjuk Marco Parma lemondott igazgató visszatérését követelte, mert az iskoláknak laikusnak, azaz egyházaktól függetlennek kell lennie.      Matteo Salvini, az Északi Liga olasz ellenzéki párt vezetője betlehemmel a kezében érkezett az iskola épületéhez és karácsonyi dalokat tartalmazó CD-ket osztott szét. Mariastella Gelmini, a Forza Italia (FI) jobbközép ellenzéki párt volt oktatásügyi minisztere pedig beállt a karácsonyi dalokat éneklő szülők közé.      Nunzio Galantino, az olasz püspöki kar főtitkára "túlzott ideológiának" és "nevetségesnek" nevezte, ha éppen más hagyományokra és vallásokra való hivatkozással törlik el a karácsonyi ünnepséget.      Az olaszországi muzulmán közösségek is "feleslegesnek" tartották az iskolaigazgató döntését, hangsúlyozva, hogy az olasz állami iskolákba járó muzulmán vallású diákok közül soha senki sem akadályozta meg a keresztény karácsony iskolai megünneplését. Az olaszországi iskolák több mint 7 millió tanulójából - az általános iskolától az érettségiig - 300 ezer a muzulmán vallású, míg 2008-ban 81 ezer volt a számuk.  (MTI)

Békés szándék: 30 Molotov-koktélt vettek el a migránsoktól

Harminc Molotov-koktélt találtak a görög rendőrök gazdasági bevándorlóknál a görög-macedón határnál, ahol a migránsok hétfőn is megpróbáltak áttörni - mondta az M1 Macedóniában, Gyevgyelijában tartózkodó tudósítója az aktuális csatorna hétfő délutáni műsorában.      Elmondta, hogy a görög rendőrök találták meg a robbanószereket a migránsoknál. A tudósító beszámolója szerint a határátkelőn délelőtt egy nagyobb tiltakozás volt kibontakozóban: eleinte 50-100 pakisztáni gazdasági migráns skandálta, hogy nyissák meg a határt, majd a háromszázasra duzzadt tiltakozó tömegből néhányan bontani kezdték az akadályt a leggyengébb pontján. A hangadók azonban "nem harcolunk" kiáltásokkal kísérve elrángatták a kerítésbontókat a helyszínről, így a macedón rendőröknek ezúttal sem kellett bevetniük a vízágyúkat - közölte.      A tudósító kitért arra, hogy az eddigi silány hamisítványok mellett a macedón rendőrök már rendkívül jó minőségű hamisított dokumentumokkal is találkoztak, amelyekért akár százezer forintnak megfelelő összeget is elkérnek a hamisítók. (MTI)

ÜBERBRÉKING: bezárt a debreceni menekülttábor

Az alábbiakban változtatás nélkül mutatjuk Papp László polgármester közleményét. Kommentárként most csak ennyit: HURRÁ!!! A Kormány következetes migráció politikájának köszönhetően a mai napon elhagyta az utolsó őrizetes is a debreceni menekülttábort. Májusban, Orbán Viktor miniszterelnök úr debreceni látogatásakor aláírt megállapodásnak megfelelően jött létre az a kormányhatározat, amely alapján ma bezárta kapuit a menekülttábor.   Köszönjük Magyarország kormányának ezen ügyben tanúsított következetességét, és a debreceniek több hónapon át tartó türelmét.   Debrecen, 2015. november 30.   Papp László Debrecen polgármestere  

A legalja: románra cserélték a székely zászlót

Ismeretlenek hétfőn levették a sepsiszentgyörgyi román katona szobra melletti zászlórúdról a román lobogót, és a székely lobogót vonták fel helyette - közölte az Agerpres hírügynökség.      Ioan Popa, a Kovászna megyei rendőrkapitányság parancsnoka a hírügynökségnek elmondta: a nem kívánt esemény hétfőn reggel 6.30 és 7 óra között történt, éppen abban az időszakban, amikor a rendőr járőrök cseréjére került sor.  A rendőrparancsnok hozzátette: addig nem nyugszanak, amíg kézre nem kerítik a tetteseket.       A Kovászna megyei prefektus hivatala közleményben tudatta, hogy a történteket a román nemzeti lobogó, és a román nemzeti ünnep meggyalázásának tekinti. Arra utalt, hogy a zászlócserére egy nappal Románia nemzeti ünnepe előtt került sor. December elsején az Erdély és Románia egyesülését egyoldalúan kimondó 1918-as gyulafehérvári román nagygyűlés évfordulóját ünneplik Romániában.      A prefektus hivatala emlékeztetett arra, hogy az elmúlt időszakban egy egész sor törvénymódosítást kezdeményezett a román nemzeti lobogó kitűzésére és a románellenes szélsőséges nacionalista megnyilvánulások visszaszorítására. Mint említette: többek között azt javasolta, hogy ismét vezessék be a büntető törvénykönyvbe a román nemzeti jelképek megsértésének a bűntettét.       Székelyföldön a Ponta-kormány 2012-es hatalomra jutása után éleződött ki a nemzeti szimbólumok versenye, amikor Kovászna megye prefektusa peres úton eltávolíttatta a közintézményekről, és közterekről a székely zászlókat. A zászlók korábban éveken keresztül zavartalanul loboghattak a köztereken és közintézményeken.       A román nemzeti ünnep hajnalán 2014-ben ismeretlenek gyászlobogókat tűztek ki Kézdivásárhely főterére. A kormányt képviselő prefektus pedig azért is beperelte egy rendezvény szervezőit, mert a nemzeti ünnep előestéjén nyilvánosan elénekelték a magyar himnuszt. Ezt a pert azonban a prefektus elveszítette. Ez év szeptemberében a sepsiszentgyörgyi önkormányzat nem tette lehetővé, hogy román csapatok 1944-es sepsiszentgyörgyi bevonulása évfordulójára román zászlót tűzzenek ki a városháza tornyára.      Sepsiszentgyörgyön kedden katonai díszszemlét tartanak a román nemzeti ünnepen. Az ünnepre idén is a városba hívta szimpatizánsait a szélsőségesen nacionalista Új Jobboldal politikai szervezet. Az Új Jobboldal tavalyi felvonulásán többek között azt skandálta a több százas tömeg, hogy: ki a magyarokkal az országból. A közel 55 ezer lakosú Sepsiszentgyörgyön a lakosság 77 százaléka vallotta magyarnak magát a 2011-es népszámláláson. (MTI)

Csoda! Élettelenül talált koraszülöttet mentettek meg

Újraélesztettek egy élettelenül talált koraszülött kisfiút a mentőszolgálat munkatársai a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Cserkeszőlőn - közölte az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) kommunikációs és PR-igazgatója hétfőn az MTI-vel.      Győrfi Pál tájékoztatása szerint a mentőket hétfőre virradó éjszaka koraszüléshez riasztották a községbe, ahol a kunszentmártoni esetkocsi személyzete egy 24. terhességi hétre született, élettelen újszülöttet talált. A gyermek újraélesztését azonnal megkezdték és ez végül sikerrel járt, a kisfiú szívműködése és légzése is beindult.     Az újszülöttet a helyszínre riasztott koraszülöttmentő stabil állapotban szállította a perinatális intenzív centrumba - közölte Győrfi Pál, hozzátéve, hogy a koraszülöttek helyszíni újraélesztése speciális, ritkán előforduló mentőfeladat, amelyet az Országos Mentőszolgálat kunszentmártoni egysége magas szakmai színvonalon és sikeresen oldott meg. (MTI)

Ötcsillagos minősítést kapott az Aquaticum

November 26-án, a Magyar Fürdőszövetség őszi közgyűlésén, Harkányban ünnepélyes díjátadón vehette át az Aquaticum SPA ötcsillagos Nemzeti Tanúsító Védjegyét a Debreceni Gyógyfürdő Kft. vezetősége. A tanúsító védjegyeket igazoló okiratokat dr. Ruszinkó Ádám, a Nemzetgazdasági Minisztérium turizmusért felelős helyettes államtitkára és Czeglédi Gyula, a Magyar Fürdőszövetség ügyvezető elnöke adta át. Az Aquaticum SPA egységei - az Aquaticum Termálfürdő, az Aquaticum Mediterrán Élményfürdő és az Aquaticum Wellness-sziget - a szakmai bizottság 2015. szeptemberi, helyszíni értékelése alapján „a Gyógyfürdő, az Élményfürdő valamint a Medical Wellness” kategóriákban érdemelték ki a legmagasabb, 5 csillagos minősítést. Az idén bevezetett új védjegyrendszert a fürdőszövetség és a nemzetgazdasági tárca közösen üzemelteti. A minősítést szakemberekből álló bizottság végzi, amelynek végeredményeként elért pontszám határozza meg a fürdőegység 1-5 csillagos besorolását. A tavaly októberben mintegy egymilliárd forintos fejlesztést követően megújult Aquaticum SPA egységei mindhárom kategóriában a legmagasabb fokozatú szolgáltatást nyújtják a vendégek számára. A Fürdőszövetség közgyűlésén 10 fürdő 19 kategóriában kapott nemzeti minősítő védjegyet.  

Szinte minden megújult Debrecen belvárosában

Véget ért a Debrecen Belváros funkcióbővítő városrehabilitációja – II. ütem című kiemelt projekt megvalósítása, amelyet a projektgazda – Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata – 2.741.113.318 Ft európai uniós támogatással valósított meg az Észak-alföldi Operatív Program forrásaiból. Debrecen belvárosában szinte minden megújult az elmúlt években - mondta a város polgármestere hétfőn sajtótájékoztatón. A Simonffy utca Hal köz és Tisza István utca közötti szakaszának díszburkolása összeköti a Debrecen Belváros funkcióbővítő városrehabilitációja projekt első ütemében megvalósult három beavatkozást (Hal köz, Ifjúsági Ház és nyugati kiskörút 1. szakasza), ezáltal összefüggő rehabilitált közterület jött létre a Piac utcától a nyugati kiskörútig. A korábban rossz állapotú útszakasz forgalmi sávja 2014 tavaszán 8 cm vastag, míg a járda 6 cm vastag beton térkőburkolatot kapott és a víznyelők szintbeemelése is megtörtént. A beruházással érintett részen a zöldfelület is teljesen megújult, illetve 24 új fa elültetésére került sor. A projekt részeként készült el az Ady park teljes rekonstrukciója, közvetlenül kapcsolódva a Batthyány utca és a Csapó utca forgalmas belvárosi gyalogostengelyéhez, olyan találkozóhelyként, amely a megnövekedett gyalogosforgalom átvezetését is biztosítja. A Csokonai Színház és az akkori tanítóképző – ma a Debreceni Ady Endre Gimnázium épülete – közötti területen a közelmúltig meglévő formájában 1972-ben alakították ki a süllyesztett terű parkot, amelynek állapota a felújítás előtt már erősen leromlott volt. A térszín feltöltésével, az átjárhatóság, a fiatalos lendület és a találkozóhely-jelleg jegyében nyitott térszerkezet jött létre, amely a Csokonai Nemzeti Színház épülete melletti új sétányokkal illeszkedik a történelmileg kialakult térstruktúrához, ugyanakkor funkcionális elkülönülést is mutat. A korábbiakhoz képest funkcionális változás, hogy az Ady park és a Csokonai Nemzeti Színház épülete melletti két – korábban járműforgalomra és parkolásra használt – terület gyalogos pihenő övezetté alakult. A beruházás összesen 4440 négyzetméteres területen valósult meg, többek közt közművek kiváltásával, korszerűsítésével, építésével (új csapadékvíz-elvezető rendszer építése, elektromos hálózat kiváltása és felújítása, gyengeáramú hálózat kiváltása, távhő-vezeték kiváltása). A teljes közlekedési felületen az akadálymentesítés követelményeinek megfelelő jeleket (taktilis jelek) alkalmaztak, 23,3 négyzetméter felületű szökőkút épült, utcabútorok (padok, kerékpártárolók, szemétgyűjtők, kandeláberek, dézsák) kerültek kihelyezésre. A fejlesztés nyomán a korábbi 574 négyzetméteresnél jelentősen nagyobb, 772 négyzetméteres zöldterület alakult ki: 18 fa került telepítésre, továbbá 1353 cserje és 1339 évelő növény kapott helyet a parkban a gyepszőnyeg mellett. A Régi Városháza főépületének külső felújítása és tetőrekonstrukciója már régóta sürgető igényként jelentkezett. A műemlék épület tetőszerkezete egységes komplex felújításon korábban még nem esett át, nagy része még a XIX. század közepén beépített anyagokat tartalmazta, amely jelentősen meggyengült, több helyen beázott, emiatt a teljes tetőrekonstrukció (tetőszerkezet, tetőhéjazat, bádogozások) elvégzése elkerülhetetlenné vált. A beruházás megvalósítása által a tetőszerkezet mellett a külső homlokzat is teljesen megújult, megtörtént a kőlábazat cseréje, sor került az épület akadálymentesítésére lift építésével, illetve korszerű, hőszigetelt külső nyílászárók beépítésére is. Az épület északi (Rózsa utca felőli) homlokzatának földszintjén újra megnyitották a sokáig lezárt kaput, amelynek közelében akadálymentes parkoló is létesült a Rózsa utcán. A Régi Városháza környezetében a járdák, a gyalogutak akadálymentes módon, sík felülettel épültek át, míg a belső térben akadálymentes közlekedők, lépcsőfeljárók, lift és akadálymentesen megközelíthető WC, mosdó helyiség került kialakításra. A nyugati kiskörút 2. szakasza a városrehabilitációs projekt elemei közül utolsóként épült meg az Arany János utca és az Erzsébet utca között, biztosítva a városközpont tehermentesítését, egyúttal jobb megközelíthetőségét. Az útszakasz a 2012-ben átadott 1. szakasz folytatásaként 2x2 forgalmi sávval és két oldalon tömegközlekedési sávval, zöldsávokkal, korszerű közvilágítással és a főbb csomópontokban jelzőlámpás forgalomirányítással készült el 529,5 méter hosszban. Maga az új útszakasz kivitelezése során a talajcsere, a földmunkák és a burkolatépítés mellett, több kapcsolódó korábbi utca (Nemzetőr, Boldogfalva és Török Bálint utca) érintett szakasza burkolatának teljes elbontása is megtörtént. Átépültek a Miklós, a Szalkai, a Török Bálint és a Barna utcák adott szakaszai összesen 615 méter hosszon. Új járdák és kapubejárók épültek összesen 5915 négyzetméteren. Az útépítés elmaradhatatlan része a forgalomtechnika kivitelezése, ennek keretében többek között burkolati jelek felfestése, 136 db új KRESZ-tábla kihelyezése, biztonsági korlát építése, illetve négy összehangolt vezérlésű jelzőlámpás csomópont kiépítése valósult meg. Elkészült a csapadékvíz-elvezető rendszer tisztítóaknákkal, víznyelőkkel és idomokkal, a meglevő aknafedőlapok szintbe helyezésével 1698 méteres hosszon és a szennyvízcsatorna 382 méteren, illetve 1057 méteren ivóvízvezeték építésére is szükség volt. A nyugati kiskörút első szakaszához hasonlóan a pálya középvonalában zöldsáv létesült 24 csobogóval. A közvilágítás a nyugati kiskörúton és a keresztező utcákban összesen 57 közvilágítási oszlop elhelyezésével, lámpakarokkal, lámpatestekkel, fényforrásokkal, a függőleges bekötővezetékekkel együtt valósult meg. A növényzet rendezése 162 fa telepítésével, 2720 cserje és 1772 talajtakaró növény kiültetésével, a megmaradó fák gallyazásával, és 4540 négyzetméternyi terület füvesítésével történt meg, amelynek fenntartását három egymástól független automata öntözőrendszer segíti. A városrehabilitációs projektek sajátossága, hogy az építési elemeket kiegészítő, úgynevezett „soft” tevékenységek kísérik, amelyek között a beruházásokhoz kapcsolódó kulturális tevékenységek mellett különböző szemléletformáló akciók, közösségfejlesztő és egyéb programok is megvalósultak, jelentős részben debreceni civil szervezetek által. Fotók, videó: hajdupress.hu, Miskolczi János

Megnézem a cikket!

Éjszakai rablás történt Derecskén

A derecskei rendőrök őrizetbe vették a 16 éves lányt és 18 éves társát. Egy férfi tett bejelentést 2015. november 29-én 3 órakor a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság ügyeletére arról, hogy Derecskén, a Keleti utcán két általa ismert személy bement a házába, és gyógyszereket, valamint cigarettát kerestek nála. A rendőrök a helyszínre mentek és adatgyűjtést végeztek, amelynek során megállapították, hogy V. Gyula és 16 éves társa a sértett házának ajtaján döbögtek, majd mivel a férfi nem nyitotta ki, ezért rugdosni kezdték azt. A támadók ezután a korábban kitört ajtóüvegen benyúlva kinyitották az ajtót és bementek a sértett a házába, ahol a férfitól gyógyszert és cigarettát követeltek. Az 57 éves férfi nem adott, ezért a 18 éves V. Gyula töltött magának több szál cigarettát, amit elrakott, majd a sértett felszólítására társával együtt elhagyták a házat. Néhány perc múlva a derecskei lány és a csökmői férfi visszamentek a sértetthez, akitől ismét gyógyszert követeltek és mikor nem kaptak, akkor a férfit többször megütötték, eközben átkutatták a házat. A sértett erre közölte támadóival, hogy már értesítette a rendőrséget, akik erre ismét távoztak. A rendőrök a lányt és a férfit Derecskén elfogták és előállították a rendőrőrsre, ahol gyanúsítottként kihallgatták, majd őrizetbe vették őket és kezdeményezték előzetes letartóztatásukat. A sértett a bántalmazás következtében az elsődleges orvosi vélemény alapján könnyű sérüléseket szenvedett. A Berettyóújfalui Rendőrkapitányság Derecskei Rendőrőrs a terheltek ellen rablás bűntett, magánlaksértés bűntett, valamint könnyű testi sértés vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytatja a nyomozást.

Tűz! Hodályok gyulladtak ki Hajdú-Biharban


Vasárnap lesz napsütés is

Csoda! Élettelenül talált koraszülöttet mentettek meg

Újraélesztettek egy élettelenül talált koraszülött kisfiút a mentőszolgálat munkatársai a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Cserkeszőlőn - közölte az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) kommunikációs és PR-igazgatója hétfőn az MTI-vel.      Győrfi Pál tájékoztatása szerint a mentőket hétfőre virradó éjszaka koraszüléshez riasztották a községbe, ahol a kunszentmártoni esetkocsi személyzete egy 24. terhességi hétre született, élettelen újszülöttet talált. A gyermek újraélesztését azonnal megkezdték és ez végül sikerrel járt, a kisfiú szívműködése és légzése is beindult.     Az újszülöttet a helyszínre riasztott koraszülöttmentő stabil állapotban szállította a perinatális intenzív centrumba - közölte Győrfi Pál, hozzátéve, hogy a koraszülöttek helyszíni újraélesztése speciális, ritkán előforduló mentőfeladat, amelyet az Országos Mentőszolgálat kunszentmártoni egysége magas szakmai színvonalon és sikeresen oldott meg. (MTI)

Jobb minőségű lett az ivóvíz


Meghalt Salgótarján polgármestere

PRESS-SZÓ 11. 24. - Terror, székely, EB

Bötén bagyarul - a magyar nyelv megrontói

E sorok azért kerültek megírásra, miután az ebéd is megevésre került, hogy a csúfot helyesnek tartó író-olvasó-beszélő által is megértésre kerüljön, hogy ez a magyar igazi mételye.   Akar a fene okoskodni, de azért ami sok, az sok. Újságíróként, nyelvet használóként, formálóként olyan megfogalmazásokkal találkozunk, hogy bizony égnek áll mindegy egyes hajszálunk a szemöldökünkkel és az orrszőreinkkel együtt. Politikusok, jól fizetett sajtóreferensek, hivatásos kommunikátorok, újságíró kollégák hada mérgezi rutiból, naponta többször szép magyar anyanyelvünket. Azt, hogy hányszor, de hányszor olvasom napi szinten, hogy megrendezésre, lebonyolításra, kiállításra, kifizetésre, átadásra, lezárásra, megnyitásra, megsimogatásra került valami vagy valaki? Már nem is számolom. Mintha lenne ennek bármi értelme is, mintha ezáltal hivatalosabbak, emelkedettebbek lennének fogalmazáskor, miközben az effajta fogalmazásmód távolról is erőltetettséget, természetellenességet, nyakatekert, idétlen, nyelvpusztító stílust sugall. Egyrészt azért, mert az angolban elfogadott a passzív, a magyarban viszont annyi keresnivalója van, mint bablevesben a hónaljszőrnek. Miért mondanánk otthon azt, hogy a lekváros kenyér megevésre került általam?  Nem egyszerűbb azt mondani: megettem a lekváros kenyeret? Dehogynem. Nem sokkal ezelőtt kaptam egy sajtóközleményt, amiben arról írnak, hogy ez meg az történt az „Észak-alföldi Régióban”. S rögtön eszembe is jutnak sajtónyelv és stilisztika óráim, melyről A. L. tanár úr valószínűleg páros lábbal hajított volna ki, ha ezt ebben a formában le merem írni. A kisbetűs-nagybetűs problémától most tekintsünk el, ez a legkevesebb. Szinte már nem is érezzük a hibát, annyira belénk verték évek alatt a marhaságot. Nos, a szomorú helyzet az, hogy Észak-alföldi Régió nem létezik, Drága Olvasóm. Mégpedig azon egyszerű oknál fogva nincs ilyen, hogy régiónk neve az, hogy Észak-Alföld, ebből következően ilyen és olyan fejlesztések csak az Észak-Alföld Régióban, vagy Észak-Alföldön valósulhatnak meg, akár tetszik, akár nem. A harmadik kedvencem talán a leggyakoribb. Sorozatosan hallom és olvasom, hogy például Debrecenben a Kossuth és Szent Anna utcák(!) kereszteződésében történt valami. Mondják, s írják ezt abban a meggyőződésben, hogy ők most mennyire pontosan megjelölték nekem a helyszínt, közben meg ennek a mondatnak az az üzenete, hogy Debrecenben Kossuth és Szent Anna utcából is több van, pedig tudtommal nem ez a helyzet. Nem kell tehát variálni, okoskodni, elég egyszerűen azt írni, mondani, hogy „baleset történt a Kossuth és Szent Anna utca kereszteződésében”, érteni fogja mindenki. Sajtónyelv órán még én sem hittem el, hogy mennyire gyakran használja a magyar könnyűzenei sajtó a „fronthölgy” elnevezést egy zenekar női énekesére, vezetőjére utalva. Valószínűleg fogalmuk sincs a szerzőknek arról, hogy a fronthölgyek mekkora szolgálatot tettek a háborús katonáknak annak idején, s valószínűleg arról sem, hogy könnyűzenei énekesnők tucatjait qrvázzák le írásaikban. Itt van még egy csemege: a támogatói ruhák biztosításának ügye. Ez nem helytelen, pusztán butaság azt feltételezni, hogy egyes műsorvezetők ruhái valóban annyira értékesek, hogy a rendőrség biztosító szolgálat keretében vigyázna azokra. Kifejezhető egyszerűbben, szebben, világosabban is. Igencsak hiányos listám végén az utolsó népszerű paradoxonra világítanék rá, a „borzasztóan szép” szerkezetre. Úgy gondolom, magyaráznom nem kell, hogy mi a gond, érzi azt mindenki. Szívből kívánom, hogy Isten őrizze meg minden ifjú férfitársamat a borzasztóan szép hölgyektől. Hogy mindez okoskodás-e, nem tudom. Csak azt tudom, hogy minden zavar, ami hivatalos baromságként épül be a köztudatba, zavar, ha a magyartalan általánossá, elfogadottá válik. Hiszen nem az a nyelvromboló, ha a helyesírási szótárba bekerül a szelfi, hanem az, ha megnyúzzuk és kifordítjuk gyönyörű anyanyelvünk. De tudják mit, be is fejezem lassan, mert „az ifjú zsurnaliszta olyannyira felhergelte magát, hogy lemuszályozta a muszájt, és nincs korrektor, aki javítja.”  Kopányi Balázs    

Mostantól fogadjunk szót: senki ne szívjon semmit!


Ma nem a nők

Karácsony betiltva, igazgató lemondva

Lemondott az az olasz iskolaigazgató, aki diákjai sokféle nemzetiségére hivatkozva idén eltörölte a hagyományos karácsonyi ünnepséget és betiltotta a karácsonyi dalokat is.      Országos vitát váltott ki Marco Parma, a Milánó melletti Rozzano Garofani nevű iskola igazgatójának döntése, aki még a tanév szeptemberi kezdetén bejelentette, hogy az intézménybe járó különböző nemzetiségű és eltérő vallású tanulók iránti tiszteletből a decemberi karácsonyi koncertet télkoncertre keresztelik át, az Olaszországban megszokott karácsonyi énekek pedig nem lesznek műsoron.      Ezen kívül azt is elrendelte, hogy az egyébként állami oktatási intézmény termeiben semmilyen karácsonyi vallási jelképet ne helyezzenek el, egyedül a fenyőfát, a hóemberes rajzokat és az ünnepi díszeket engedélyezte.      Az igazgató döntése karácsony előtt néhány héttel vált nyilvánossá. Fenntartásait fejezte ki a helyi tanfelügyelőség, Matteo Renzi olasz miniszterelnök pedig kijelentette: a vallások közötti párbeszéd nem azt jelenti, hogy "saját identitásunkat politikai korrektségbe fojtsuk". A római kormányfő hozzátette: "egész Itália - világiak és keresztények - soha nem mondanak le a karácsonyról".      Az iskolánál hétfőn szülők tüntettek a gyermek Jézust ábrázoló szoborral a kezükben és olasz adventi dalokat énekeltek. Egy másik csoportjuk Marco Parma lemondott igazgató visszatérését követelte, mert az iskoláknak laikusnak, azaz egyházaktól függetlennek kell lennie.      Matteo Salvini, az Északi Liga olasz ellenzéki párt vezetője betlehemmel a kezében érkezett az iskola épületéhez és karácsonyi dalokat tartalmazó CD-ket osztott szét. Mariastella Gelmini, a Forza Italia (FI) jobbközép ellenzéki párt volt oktatásügyi minisztere pedig beállt a karácsonyi dalokat éneklő szülők közé.      Nunzio Galantino, az olasz püspöki kar főtitkára "túlzott ideológiának" és "nevetségesnek" nevezte, ha éppen más hagyományokra és vallásokra való hivatkozással törlik el a karácsonyi ünnepséget.      Az olaszországi muzulmán közösségek is "feleslegesnek" tartották az iskolaigazgató döntését, hangsúlyozva, hogy az olasz állami iskolákba járó muzulmán vallású diákok közül soha senki sem akadályozta meg a keresztény karácsony iskolai megünneplését. Az olaszországi iskolák több mint 7 millió tanulójából - az általános iskolától az érettségiig - 300 ezer a muzulmán vallású, míg 2008-ban 81 ezer volt a számuk.  (MTI)

2015 lehet a világ eddigi legmelegebb éve


A 11 éves kislány, aki orálisan akarta - 18+

Békés szándék: 30 Molotov-koktélt vettek el a migránsoktól

Harminc Molotov-koktélt találtak a görög rendőrök gazdasági bevándorlóknál a görög-macedón határnál, ahol a migránsok hétfőn is megpróbáltak áttörni - mondta az M1 Macedóniában, Gyevgyelijában tartózkodó tudósítója az aktuális csatorna hétfő délutáni műsorában.      Elmondta, hogy a görög rendőrök találták meg a robbanószereket a migránsoknál. A tudósító beszámolója szerint a határátkelőn délelőtt egy nagyobb tiltakozás volt kibontakozóban: eleinte 50-100 pakisztáni gazdasági migráns skandálta, hogy nyissák meg a határt, majd a háromszázasra duzzadt tiltakozó tömegből néhányan bontani kezdték az akadályt a leggyengébb pontján. A hangadók azonban "nem harcolunk" kiáltásokkal kísérve elrángatták a kerítésbontókat a helyszínről, így a macedón rendőröknek ezúttal sem kellett bevetniük a vízágyúkat - közölte.      A tudósító kitért arra, hogy az eddigi silány hamisítványok mellett a macedón rendőrök már rendkívül jó minőségű hamisított dokumentumokkal is találkoztak, amelyekért akár százezer forintnak megfelelő összeget is elkérnek a hamisítók. (MTI)

A legalja: románra cserélték a székely zászlót


Egy orosz gép megsértette Izrael légterét

Kiválóan teljesít az uniós pályázatokon a Debreceni Egyetem

A Debreceni Egyetem (DE) az egyik legjobban teljesítő intézmény volt az elmúlt 8-9 év uniós pályázatai során - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára hétfőn sajtótájékoztatón, Debrecenben.      A DE ebben az időszakban 65 pályázatot nyert meg egyedül vagy konzorciumi vezetőként, és 22 milliárd forint támogatást használt fel - tette hozzá Köpeczi-Bócz Tamás, öt egyetemi pályázat záró rendezvényét megelőzően.      Elmondta: ezen túlmenően a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program (TIOP) keretében beruházásokra további 9 milliárd forint támogatást kapott az elmúlt években a debreceni intézmény.      Az államtitkár a most zárult öt projekt közül kiemelte a Tudás-park elnevezésűt, amely országosan is egyedülálló módon az egyetem, a város, a gazdasági kamara és egy innovációs ügynökség példaszerű együttműködésével valósult meg, lehetőséget teremtve a kutatások ipari megvalósítására.      Köpeczi-Bócz Tamás jelezte: a 2014-2020 közötti európai uniós programozási időszakban előtérbe kerül a népegészségügy, illetve a megelőzés, s ebben kulcsfontosságúak a debreceni projektek. Ennek az időszaknak az egyik módszertani kísérleti helye, tudásközpontja Debrecen lehet - fűzte hozzá az államtitkár.      Szilvássy Zoltán rektor emlékeztetett: a DE legfontosabb célkitűzése az egészségiparhoz kapcsolódó kutatások, fejlesztések támogatása, amihez mind az öt most záródó projekt kapcsolódik.      Az interdiszciplináris kutatásoknak jó hátteret ad, hogy az egyetemen vannak agrár- és élelmiszerkutatók, gyógyszerészek, orvosok, természettudósok, biológusok, fizikusok, társadalomtudósok - mondta a rektor.      Ugyancsak példa nélkülinek nevezte a 3. misszió - Sport és tudomány a társadalomért Kelet-Magyarországon nevű projektet, amelynek megvalósításánál a DE bővítette képzéseinek és kutatásainak spektrumát, beleértve a sporthoz kapcsolódókat, s a sporttudományi képzés területén két új képzési programot és tíz új tantárgyat dolgoztak ki.      A közétkeztetés minőségének fejlesztésével összefüggő konzorciumi projektre utalva megjegyezte: a kutatásoknak döntő szempontja volt tudatosítani, hogy hiába egészséges az étel, ha ehetetlen és hiába kiváló ízű, ha nem egészséges.      Elmondta azt is, hogy a klímaváltozás kutatásával kapcsolatos projektjükbe 65 olyan hallgatót is bevontak, akik hosszú távon elkötelezettek e tudományterület mellett. (MTI)

Mit eszik a magyar diák? Debrecenben kiderítették


Nánási hallgatók, figyelem!

Országváltó az Alföldön: kambodzsai mosolyok

Múlt héten az Országváltó vendége volt az Alföld Televízióban. Az indonéziai fotót pedig már ezen a héten osztotta meg az oldalán Harmincz Rita, avagy A sárga ruhás lány blog szerzője.   A vakmerő világutazó mindenét eladta, majd egy 7 kilós hátizsákkal és napi alig 25 dolláros költségvetéssel nekivágott Ázsiának. 9 hónap alatt bejárt 10 országot, ijesztett el majmokat selfie bottal a dzsungelben, mentett meg kutyát attól, hogy megegyék Vietnámban, aludt rendőrségen, raktárban és a szabad ég alatt.   Most pedig úgy döntött, hogy áprilistól a kambodzsai árva gyerekeken segít majd, a Smiles of Cambodia alapítvánnyal közösen, Kambodzsában.    “Ebben az országban óriási a szegénység. Sok család napi 1.5 dollárból él. Nincs születésszabályozás, ezért van, hogy 8-10 gyerek születik egy családba, akiket aztán nincs miből eltartani.” - mesél a Thai-öböl partján elterülő ország helyzetéről az alapító, Kovácsics Attila.   A hetvenes évek véres terrorja után alig maradtak értelmiségiek az országban. A kegyetlen diktátor, Pol Pot a “kommunista utópia” jegyében felszámolta az iskolákat, kórházakat, közhivatalokat és nyílt népirtást hirdetett. Az ország több millió lakosát végezték ki brutális módon, köztük papokat, szakembereket, értelmiségieket, de volt, akit csupán azért ítéltek halálra, mert szemüveget viselt.   Az értelmetlen terror következtében a lakosság 21%-a, közel 1,7 millió ember halt meg. A következményeket még ma is nyögi az ország. A nagy szegénységben élő családok gyermekei árvaházba kerülnek, ahol azonban nincsenek képzett tanárok, akik oktathatnák őket. Így bezárulna a kör. Ezen szeretne változtatni a Smiles of Cambodia szervezet.   Harmincz Rita januárban járt először Kambodzsában. "A sárga ruhás lány" című blogjából kiderül, hogy nincs ugyan orvos, vagy kórház, akadozik az áramellátás, viszont tárt karokkal várják dolgozni az embert szállásért, ételért cserébe szinte bárhol. És még "boldog süti" is kapható... "Tudtam, hogy vissza fogok még ide jönni. Csodálatos ország, de sokan szorulnak itt segítségre. Attilát a "Hív a Mekong"-oldalon keresztül ismertem meg. Nagyszerű dolog, hogy magyarok támogatnak egy ilyen jó célt, örülök, hogy ennek én is részese lehetek." - foglalta össze a Smiles of Cambodia-val való kapcsolatát a világutazó.   Ahhoz, hogy elkezdhessék a munkát, december 7-én, 19 órától nyilvános aukción gyűjtenek majd pénzt a budapesti Bob Bárban. Itt kambodzsai művészek festményeit bocsátják árverésre.   Aki többet szeretne megtudni az ázsiai hátizsákos utazásról, vagy a kambodzsai hétköznapokról, az kövesse az Alföld Televízió Országváltó című műsorát, ahol Rita és Attila személyesen is beszámolnak az élményeikről. Zseniális fotók fentebb a galériában! Balogh Zsuzsanna

Szexi boszorkányok tűntek fel Debrecenben


Megújult a debreceni tévé: új színek az Alföldön

Merkelék kicserélik a német lakosságot Szíriával

Sörhabos, kiszivárgott és kiloccsant, beteg agyú pletykák szerint Merkel német kancellárasszony és Fraymann osztrák kancellár úgy határozott, hogy az egyszerűség kedvéért és a befogadás, valamint az integráció problémái miatt egy váratlan húzással inkább kicserélik Németország és Ausztria lakosságát Szíriával és Afganisztánnal. A teljes lakosságcsere Merkel szerint európai megoldás, ráadásul így nem kell kerítést építeni, ami meg már megvan például Bajorországban, azt az újonnan érkezett állampolgárok úgyis szétszedik secperc alatt. Meg nem erősített hírek szerint az Európai Bizottság elnöke is üdvözölte a döntést, majd ismeretlen helyre távozott. Az Oktoberfesten üvöltöző német újnácik ellenben tiltakozó akciót szerveztek, amikor azonban meglátták a mintegy 5 millió arab férfit, elálltak ettől és inkább ittak még egy sört. Orbán Viktor így reagált: Please, don't come!  

Bréking! Ozzy és Alice Cooper a Campus fesztiválon?!


Jóslat: debreceni nyeri az 5 milliárdos lottófőnyereményt

Rosberg diadalával zárult a szezon

Nico Rosberg, a Mercedes német pilótája nyerte vasárnap a szezonzáró Forma-1-es Abu-Dzabi Nagydíjat.      A 30 éves versenyzőnek ez az idei hatodik - sorrendben harmadik -, pályafutása során pedig 14. sikere.       A vb második helyén záró Rosberg mögött a már biztosan vb-győztes, háromszoros világbajnok csapattársa, a brit Lewis Hamilton ért célba másodikként, míg a harmadik helyen Kimi Räikkönen, a Ferrari finn pilótája végzett.      A Mercedes autói az idényben 12. alkalommal végeztek az első-második helyen, ez új csúcs.      A nagy kérdések már a futam előtt eldőltek: a pilóták között Hamilton, Rosberg, Sebastian Vettel, míg a csapatoknál Mercedes, Ferrari, Williams volt a végső sorrend, így aztán különösebb tét nélkül folyt a verseny.      A rajtnál az első négy helyen nem volt változás az időmérőhöz képest: Rosberg, Hamilton, Räikkönen és Perez volt a sorrend az első kanyart követően, azonban Nico Hülkenberg a hetedikről feljött az ötödik helyre.       Az előző két futamot nyerő Rosberg megpróbált elszakadni a többiektől, és megvárta, míg a riválisok elvégzik az első kerékcseréjüket. Rövid időre Sebastian Vettel a második helyen autózott, de hibáját kihasználva Hamilton megelőzte.      Mivel a verseny helyi idő szerint délután 5-kor rajtolt, elkezdett sötétedni, így a hőmérsékleti viszonyok is változtak, és ehhez nem mindenki tudott megfelelően alkalmazkodni. Izgalmakat okozott, hogy Valtteri Bottas csapatának, a Williamsnek a hibájából a boxutcában ütközött Jenson Buttonnal (McLaren Honda).       Amikor Rosberg kijött új gumikért, akkor Hamilton állt az élre, és remek köröket ment, így fokozatosan elhúzott, ám amikor a világbajnok is kiment cserére, ismét Rosberg állt az élre, és a befutóig már nem változott a sorrend. Az első három helyen a szombati időmérő legjobb három pilótája végzett.      A verseny utolsó része már villanyfényben zajlott. (MTI)

3 góllal nyomta le a Fradi a Lokit


Gyász: válogatott jégkorongozó, kamionversenyző távozott

Már kétszerese a Star Wars-film jegyelővétele az eddigi rekordnak

Még négy hét van hátra a J.J. Abrams rendezésében készült Star Wars - Az ébredő Erő című sci-fi bemutatásáig, de már rekordösszegért, több mint 50 millió dollárért (14,5 milliárd forintért) keltek el rá elővételben a jegyek Észak-Amerikában.     A korábbi jegyelővételi rekordot a 2012-ben bemutatott Batman-film, A sötét lovag tartotta 25 millió dollárral - emlékeztetett a The Hollywood Reporter.     A George Lucas által felépített Star Wars-univerzum történetét folytató film december 17-én debütál Amerikában, és egy nappal később Magyarországon.     Az online jegyirodák szerint Észak-Amerikában a nyitó hétre még mindig vannak megvásárolható jegyek.     Filmes bevételek szakértői közül sokan vélik úgy, hogy az új Star Wars-film minden idők legnagyobb bevételét hozhatja észak-amerikai premierhétvégéjén, akadnak, akik 250-300 millió dolláros (70-80 milliárd forintos) jegyeladásra tippelnek. http://www.hollywoodreporter.com/news/star-wars-force-awakens-racks-842279 (MTI)

Ezt üzeni a Kowalsky meg a Vega a debrecenieknek


Élő legendák: óriási koncertek lesznek Debrecenben

Advent a Fórumban: ezt kár lenne kihagyni

November 27-től egészen karácsonyig, a meghitt ünnapi hangolódást elősegítő programokkal várja látogatóit a Fórum Debrecen bevásárlóközpont. Lágy fényekkel bevilágított tér, frissen pörkölt kávé illata, és andalító dzsessz - november 27-e óta majdnem minden nap bárzene szól a -1. szinten Vajda István zongoraművész jóvoltából.  November 29-én, advent első vasárnapján 11 órától a Buborék együttes várja a kicsiket és persze szüleiket is egy felejthetetlen közös éneklésre.  A Buborék együttes 2005-ben alakult gyerekzenekar, amely saját szerzeményű gyermekdalaival nem csak szórakoztatni szeretne: zeneileg és szövegeiben is magas színvonalra törekszik és célja, hogy a gyerekek is igényes zenét hallgathassanak. Szövegviláguk - játékos formában - a gondolkodó „kisemberekhez” szól, akiket ugyanúgy minden érdekel, mint a nagyokat. Dalaik nem csak szórakoztatnak, segítenek a gyermekeknek a tanulásban és a körülöttük lévő világ megértésben. A Buborék együttes előadása kitekintés a világra a gyermekek szemével.   A Fonogram díjra jelölt zenekar ez idáig 4 albumot adott ki és aktívan járja az országot, koncerteket ad a kis rendezvényektől kezdve egészen a nagy fesztiválokig, például a Minimax Hajók kedvelt fellépője. A fellépések mellett több TV csatorna gyermekműsorának is rendszeres vendége, Vendégcsalogató című dalukat például a Minimax gyermekcsatornáról ismerhette meg a közönség.   Az idén 10 éves zenekar koncertjeit rengeteg zene, tánc, humor, játék és mozgás fűszerezi. Interaktív fellépéseiken szülők és gyerekek együtt táncolnak, számolnak, vonatoznak, ugrándoznak és énekelnek az együttessel. Cél, hogy mindenki ugyanúgy élvezhesse az előadást és ne legyenek unatkozó gyerekek. 17 órától pedig sztárcsapat a színpadon: érkezik a Children of Distance. A Children of Distance magyar hiphop, pop csapat. 2006. június 2-án alakult, Sub Bass Monster internetes fórumának köszönhetően. Ott figyeltek fel egymásra a csapat tagjai, és rövid levelezés után meg is alakították az együttest. A csapat 2006. június 2-án alakult. 2007-ben a hiphop.hu által évente megrendezett díjátadó gálán a Beforratlan sebek bekerült az év öt legjobb dala közé,2008-ban ez az Emlékezz rámnak sikerült. Valamint az év csapata és év albuma kategóriában is jelölték őket. 2010-ben az Év együttese díjat megnyerték. Az Emlékezz rám a youtube-on több mint 6 milliós nézettséggel rendelkezik. A Csapó kettő lemezük összesen pedig több mint 13 millióval. Eddig négy albumuk - és egy kislemezük - jelent meg, a legutóbbi 2012-ben IV. Felvonás címmel. A régió legszebb bevásárlóközpontja november-decemberi rendezvényei között szerepelnek olyan sztárok koncertjei is, mint az X-faktor-döntős Takács Nikolas (december 20., 17.00 óra) és Lola (december 13., 17.00 óra). December 6-án, a Mikulás Show-t követően pedig Muri Enikő is fel fog lépni.

Telefonon beszélni a Mikulással? Lehetséges: itt a videó


Édes karácsony +fotók

Hivatalos: hülyeség, hogy rákkeltő a vörös hús

Szakértők szerint tudományosan megalapozatlan az október végén megjelent tanulmány a feldolgozott hústermékek és a vörös húsok rákkeltő hatásáról.       Lorászkó Gábor szakállatorvos, toxikológus, igazságügyi szakértő és Gerencsér Ferenc, állatorvos, ügyvéd, természetvédelmi szakmérnök MTI-hez eljuttatott közös közleménye kiemeli: az október 26-án a sajtóban megjelenttel szemben a tanulmány nem a WHO-tól származik, hanem a Nemzetközi Rákkutató Ügynökség (International Agency for Research on Cancer, IARC) dokumentuma.      Felidézték azt is, hogy három nappal később megjelent egy mindössze hét mondatból álló, rendkívül visszafogott WHO-közlemény, amelyben a szervezet elhatárolódott az IARC álláspontjától, és ígéretet tett arra, hogy jövőre szakértőivel megvizsgáltatja a kérdést.      A magyar szakértők szerint az IARC publikációja csak formailag tudományos közlemény, nem mutat fel tudományos újdonságot, és a hivatkozások közül egyesek alkalmatlanok alátámasztani a vonatkozó megállapításokat.       Megjegyezték azt is, hogy az IARC tanulmánya elhallgatta a fehér húsok vastagbél daganatokkal szembeni védő szerepét, amelyet több, általuk is idézett tanulmány egyértelműen megfogalmazott. Szerepel a közleményben olyan állítás, amelyben három emberi kísérletre hivatkoznak, de az ehhez megadott szakcikk egy állatkísérlet - mutatnak rá a szakértők.      "Tíz ország huszonkét szakértője írta a mindössze másfél oldalas cikket egy nagyon magas publikációs értékű szakfolyóiratban, ami igen gondos és hozzáértő lektorálással szokott együtt járni, mégis található benne lényeges, értelemzavaró hiba" - fogalmaztak. Hozzátették, az IARC illetékes vezetője által is alacsonynak tartott kockázatról új tudományos eredmény felfedezése nélkül lett világhír.       Kifejtik, hogy a cikk nem tudományos színvonalú, tudományosan nem megalapozott és nem is gondos írás, de ártalmas, mert a lakosság a WHO közismert tekintélyét látta a hír mögött, holott azt a WHO-tól függetlenül működő intézmény egy munkacsoportja készítette, és az elkészült véleményt még ők is csak kétharmad arányban támogatták. Ez alapján objektív kijelentéssel egyértelműen rákkeltőnek nevezni a feldolgozott húskészítményeket - legalábbis a jelenleg elérhető adatok alapján - megalapozatlan a szakértők szerint. (MTI)

Húsz borászat szerepel a debreceni bormustrán


Rétvári: az egészséges is lehet finom

Ötcsillagos minősítést kapott az Aquaticum

November 26-án, a Magyar Fürdőszövetség őszi közgyűlésén, Harkányban ünnepélyes díjátadón vehette át az Aquaticum SPA ötcsillagos Nemzeti Tanúsító Védjegyét a Debreceni Gyógyfürdő Kft. vezetősége. A tanúsító védjegyeket igazoló okiratokat dr. Ruszinkó Ádám, a Nemzetgazdasági Minisztérium turizmusért felelős helyettes államtitkára és Czeglédi Gyula, a Magyar Fürdőszövetség ügyvezető elnöke adta át. Az Aquaticum SPA egységei - az Aquaticum Termálfürdő, az Aquaticum Mediterrán Élményfürdő és az Aquaticum Wellness-sziget - a szakmai bizottság 2015. szeptemberi, helyszíni értékelése alapján „a Gyógyfürdő, az Élményfürdő valamint a Medical Wellness” kategóriákban érdemelték ki a legmagasabb, 5 csillagos minősítést. Az idén bevezetett új védjegyrendszert a fürdőszövetség és a nemzetgazdasági tárca közösen üzemelteti. A minősítést szakemberekből álló bizottság végzi, amelynek végeredményeként elért pontszám határozza meg a fürdőegység 1-5 csillagos besorolását. A tavaly októberben mintegy egymilliárd forintos fejlesztést követően megújult Aquaticum SPA egységei mindhárom kategóriában a legmagasabb fokozatú szolgáltatást nyújtják a vendégek számára. A Fürdőszövetség közgyűlésén 10 fürdő 19 kategóriában kapott nemzeti minősítő védjegyet.  

Ilyen is kell: alkoholista és drogfüggő gyerekeknek nyílt otthon


4 milliárdos fejlesztés azért, hogy jobb legyen a betegeknek

Most úgy fest, nem szavazhatunk a boltzárról

Egyelőre nem indulhat el a vasárnapi boltzárral kapcsolatos népszavazási kezdeményezés aláírásgyűjtése, mert a Kúrián megtámadták a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) határozatát. A jogorvoslatot a Nemzeti Választási Irodán (NVI) nyújtották be a Kúriának címezve, erről az NVI tájékoztatta hétfőn az MTI-t.      Az NVB november 13-ai ülésén hitelesítette a népszavazási kérdés aláírásgyűjtő ívét, ezt követően 15 nap állt rendelkezésre (hétfő 16 óráig) a határozattal szembeni jogorvoslatra.

Akcióba lendül a NAV


Háború! Black Friday vs. Ne vásárolj semmit

Elképesztő újítások a Dériben

A Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat 2008 márciusában pályázatot nyújtott be az Észak-alföldi Operatív Program keretében a „Déri Múzeum modernizálása a régió európai örökségének bemutatása céljából” címmel. A kedvező elbírálás alapján, az Európai Unió és a magyar Kormány 617 836 343 forint támogatást nyújtott az ÉAOP-2.1.1/C-2f-2009-0007 azonosító számú projekt megvalósítására. 2010. augusztus 16-án az akkori kedvezményezett Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat és az Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség me gkötötte a projekt támogatási szerződését. A megállapodásban foglalt feladatok megvalósultak, a projekt zárul. A jogszabály-módosítások miatt két alkalommal történt jogutódlás a beruházás ideje alatt. 2012. január 1-jétől a Hajdú-Bihar Megyei Intézményfenntartó Központ lépett jogutódként a kedvezményezett helyére, majd 2013. január 1-jétől Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata vette át a projekt megvalósításával kapcsolatos feladatokat. Az installáció kivitelezéséhez 2015 januárjában további 92 675 452 forint összegű többlet-támogatásban részesült a projekt, valamint a szükséges önerő biztosításához mindösszesen 17 675 598 forint EU Önerő Alap-támogatást ítéltek meg Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata részére. A projekt célja a régió európai örökségének bemutatása, mely az eredményes attrakciófejlesztéssel, a múzeum műszaki felújításával és a kiállítások együttes megújításával valósult meg. A fejlesztés eredményeként igényesen és korhűen felújított, akadálymentesített múzeumi épület jött létre. A Déri Múzeum kiállításait átépítették és új attrakciókat alakítottak ki. Korszerűsítették az épület teljes elektromos és gépészeti rendszerét, kicserélték a külső nyílászárókat, megújult az épület homlokzata és a Díszterem. A pinceszinten új kiállítási teret – a Csodakamra (Wunderkammer) – alakítottak ki. A kiállítások installációi, az egyes termekhez kapcsolódó belsőépítészeti megoldások fokozzák a hatást. A látogatók kényelmét szolgáló belső átalakítások is történtek: akadálymentesítették az épületet, valamint kávézót és korszerű alagsori WC-csoportokat alakítottak ki. A fejlesztés eredményeként a korszerű, akadálymentes múzeumi épületben új látványelemekkel bővült állandó kiállítások, új technikai tartalmakkal felszerelt időszaki kiállítási termek, és egy új kiállítási tér, a Csodakamra fogadja a látogatókat. A projekt megvalósulása hozzájárul ahhoz, hogy a Déri Múzeum újra a város egyik legfontosabb közösségi tere legyen. Fotók, videó: hajdupress.hu, Miskolczi János

Katonává tett lovagok


Advent van, gyújtson egy gyertyát!

Buli helyett munka, avagy út az álommelóig + fotók

Új, izgalmas bejegyzés olvasható Szűcs-Tarcsa Anita stylist divatblogján, a Fashion and City-n. Íme a debreceni hölgy története és a szép fotók. Bizton ajánljuk! "Amikor gyerek voltam és megkérdezték, hogy mi szeretnék lenni, sose tudtam rá pontosan a választ! Irigyeltem azokat, akik tojáshéjjal a fenekükön már határozott elképzeléssel lépkedtek álmaik felé. Én viszont nem éreztem semmit! Jelentkeztem a város akkori legjobb vagy inkább legdivatosabb középiskolájába. Végül azonban a felvételim rosszul sikerült és így kerültem a konzervatív gimnáziumba! Szerencsémre, hiszen itt mindenki egyenlő volt, nem voltak sztárallűrök, sőt aki protekciós volt hátránnyal indult! Az évek alatt megjött az ihlet, hogy emberekkel akarok foglalkozni, segíteni rajtuk: akkor legyek pszichológus! Az élet úgy hozta, hogy lecsúsztam pár ponttal, így a második helynek beírt szociológián tárt karokkal vártak! Joggal vetettem fel a kérdést, mit is csinálok majd a diplomámmal? De ahogy ez jött, úgy is ment! Úgy voltam vele, majd hozza az élet, hiszen még most se tudom mi akarok lenni. Egyből elkezdtem munkát keresni, dolgozni akartam, hogy el tudjam helyezni magam a munkaerőpiacon! Egy rendezvényszervező cégnél helyezkedtem el, ahol amilyen munka volt elvállaltam, plusz korrepetáltam egy fiút, babysitter voltam egy fitness centrumban és sorolhatnám! Lemondtam a bulizós egyetemi életről, cserébe pénzt kerestem, amit magamra és a divatra költöttem! Az elején úgy éreztem, le vagyok maradva, majd évek múlva jöttem rá, pár lépéssel a divat előtt járok. Akkor még furán néztek rám a trapéz nadrággal. Persze ha dolgozol, nem olyan egyszerű az órarendedet is összeegyeztetni, de akartam és csináltam. Utáltak érte a csoporttársaim, de számomra ez volt az egyetemi élet! A sok-sok munkának meg lett az eredménye, bekerültem a helyi napilap osztályára, ahol bizonyítottam – és lediplomáztam két munkanap között! Én voltam az egyik a csoportból, aki már az első pillanattól dolgoztam! Az életformával barátokat vesztettem, de rengeteget nyertem is. Aztán egy nap kopogtatott a lehetőség:  magazin szerkesztés, divatanyag készítés Debrecen legnagyobb bevásárlóközpontjába – az igazi ÁLOMMELÓ! Persze az élet itt sem volt fenékig tejfel, új emberként kellett egyeztetnem egy-egy megjelenést, divatanyagot üzletvezetőkkel, tulajdonosokkal. Aztán ahogy haladtam a ranglétrán, egyre több dolog lett a munkám része. Álmodtam, mertem és rájöttem, már egyetemistaként is tudtam, mi az, amit akarok: a Divat! Akkor még nem sejtettem, de belopta magát az életem mindennapjaimba. Sokan kérdezték tőlem az elmúlt időben, megélek-e a blogolásból, miért csinálom? Biztosan van, aki igen, nekem van egy főállásom, amiből élek. A blogom csak a hobbim.  A divat világában legjobban az átalakulást élvezem, nem minden esetben hétköznapinak lenni. Ezért csinálom és azért, hogy tőletek elismeréseket kapjak. Az elmúlt időben rengeteg blogger versenybe ütköztem a különböző portálokon, volt, amit meg is pályáztam, mint az Instyle stílusnagykövet, viszont most egy kicsit megcsömörlöttem tőlük. Nektek akarok bizonyítani és azt az energiát inkább az oldalra fordítani. Majd akkor pályázok, ha azt érzem, a nagyok között a helyem. Kérdés az, hogy ez-e a célom?! :) Ez a divatanyag én vagyok! A gyönyörű modell segédemmel, Natasával, aki fél év után az első modell a Fashion & City-n. Ilyen, amikor telepakolod a kiskocsid és elindulsz egy négy órás útra :) Több órás fotózás, magazinba beleillő anyaggal, de ezt döntsétek el Ti. EZ A FASHION & CITY 2015 ŐSZÉN!!!!! xoxo, Anita" Szűcs-Tarcsa Anita további bejegyzéseihez kattintson ide!

Bikinis képekkel jelentkezett a szép debreceni fiatalasszony


Egy gyönyörű debreceni lány mesél a bikiniről és az önbizalomról +fotók!

Figyelem! Vasárnap hajnalban ne akarjon matricát venni

Hálózati karbantartás miatt szünetel az e-matrica értékesítés november 29-én, vasárnap hajnali 1 és 4 óra között, ebben az időszakban sehol nem tudnak matricát venni az autósok - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ) csütörtökön.      A tájékoztatás szerint a NÚSZ saját értékesítési pontjain, valamint az ematrica.nemzetiutdij.hu weboldalon az ügyfélkiszolgálás szünetel.      Az útdíjfizetési szolgáltató arra figyelmeztet, hogy az úthasználati jogosultságot elővételben kell megvásárolni, mert a díjköteles útszakaszokra való felhajtáskor már rendelkezni kell érvényes e-matricával. (MTI)

Még ilyet! A kutyának se kellenek a királyi Ferrarik


Dízelbotrány: várniuk kell az autótulajdonosoknak