°C
TIME DATE
Ma Jakab és Kristóf nap van.

Egymilliárdot érő alkotások a MODEM-ben
Forgalmi rend változás az óvárosban
Tekerj virágok között a karneválra!
Régi-új szerepben: rektor a dobok mögött (+VIDEÓ)

Egymilliárdot érő alkotások a MODEM-ben

Közel egymilliárd forint biztosítási értékű modern és kortárs festmény, illetve képzőművészeti alkotás érkezik a MODEM-be ezekben a napokban a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrumból. A Duna-parti város több mint 10 ezer darabos gyűjteményéből a 20. század és napjaink 100 legismertebb, iskolateremtő magyar művészének mintegy 250 alkotása látható augusztus 7-től a debreceni művészeti központban, A szabadság szigete címmel. A MODEM-be ma délután érkezett meg többek között Korniss Dezső Tücsöklakodalom című, 1948-as (122 x 300 cm-es) alkotása, Ferenczy Károly és Czóbel Béla számos munkája, valamint a Vajda-életmű 42 alkotása, köztük Vajda Lajos egyetlen ismert olaj tájképe, az 1920-as évek végéről. Fotók: Pénzes László

Tekerj virágok között a karneválra!

Idén ünnepli 50 éves születésnapját a Debreceni Virágkarnevál. A 2009-ben megkezdett hagyományt folytatva idén is virágdíszes kerékpáros felvonulás nyitja a karneváli menetet augusztus 20-án reggel, melyen évről évre közel ezer helyi kerékpáros teker. Jubileumok idején mindig időszerű felidézni a kezdeteket: mikor, kik és miért rendezték először a mára Magyarország egyik legnagyobb, legismertebb rendezvényének számító Virágkarnevált. A fennmaradt dokumentumok szerint az 1900-as évek legelején a Debreczeni Polgári Kerékpáros Egyesület rendezett országos kerékpárversenyt a városban egy nagyszabású virágkorzó kíséretében, pár évvel később pedig a Debreceni Mentő Egyesület szervezett virágkocsi-korzót, melynek bevételből mentőkocsit vásároltak. Több mint száz év elteltével sok minden változott Debrecenben, a helyiek kerékpár-szeretete azonban töretlen. Ennek ékes bizonyítéka nemcsak a folyamatosan bővülő városi kerékpárút-hálózat, az egyre több kerékpáros, hanem az augusztus 20-i virágkarneváli menetet felvezető virágdíszes kerékpáros felvonulás is. A 2009-ben hagyományteremtő szándékkal indult kerékpáros karnevál az elmúlt években a fesztivál egyik legnépszerűbb kísérő rendezvényévé nőtte ki magát, melyen évről évre közel ezer helyi kerékpáros teker. A jubileumi Debreceni Virágkarnevált idén augusztus 20-án is virágdíszes kerékpáros felvonulás nyitja, melyhez csatlakozhat bárki, aki vállalja, hogy virágokkal díszített kerékpárral végigkerekezi a karneváli útvonalat. Jelentkezni egyénileg, illetve cégek, intézmények, civil szervezetek képviseletében lehet augusztus 15-ig személyesen a Tourinform irodában (Piac utca 20., a Régi Városháza árkádjai alatt) vagy e-mailen a debrecen@tourinform.hu címen. Aki nem csak felvonulni, de nyerni is szeretne, annak érdemes a felvonulás végén fotón is megörökíttetnie magát vagy csapatát, a szervezők ugyanis értékes nyereményekkel jutalmazzák majd azokat az egyéni és csoportos résztvevőket, akiknek a fotói a legtöbb lájkot kapják az Irány Debrecen Facebook oldalon. 

Régi-új szerepben: rektor a dobok mögött (+VIDEÓ)

A Campus Fesztivál „legmagasabb impaktfaktorral rendelkező formációja” lépett fel szombaton az Egyetem tér színpadán.   Black Sabbath, Deep Purple, Free – legendás rockzenekarok számait adta elő a Szilvássy Zoltán rektorral kiegészült egyetemi kötődésű Android zenekar a Campus Fesztivál utolsó napján. Az együttest 1980 őszén az egyetem jogelődjének vegyész és matematikus hallgatói alapították (Tőzsér József és Milesz Sándor - billentyű, Dudás János - szólógitár, Székelyhidi László - basszusgitár). A tagok közül többen még ma is kötődnek az alma materhez: Tőzsér József professzor, a zenekar vezetője, a Debreceni Egyetem Biokémiai és Molekuláris Biológiai Intézetének igazgatója, Mező Orbán dobos pedig az intézet dolgozója. A rektorral megerősített formáció, az Android együttes Svejkfigurák című (Jaroslav Hasek regénye alapján, zene és dalszövegíró: Tőzsér József) zene/játékát követően lépett a színpadra. A Black Sabbath-tól a Paranoidot, a Deep Purple-től a Black Night-ot és a Strange Kind of Womant, a Free-től az All Right Now-t játszották el, a szintén vendég Makranczi Béla (Tűzlabda) énekessel együtt. Szilvássy Zoltánt és Tőzsér Józsefet a fesztivál helyszínéről tudósító FM90 Campus Rádió kérdezte a fellépés előtt. A beszélgetésben a rektor felidézte, hogy a 70-es években aktívan dobolt: több baráti zenekarban is játszott, sőt 1976 nyarán még a Balatonfüreden koncertező és dobos nélkül maradt legendás Skorpió együttesnek is besegített. Így nem sokáig habozott, amikor Tőzsér József megkereste a különleges felkéréssel. A rektor bevallotta: a felkészülést a próbák sora mellett egy otthonra vásárolt elektromos dobszett is segítette. S hogy milyen érzés újra a dobok mögé ülni? Szilvássy Zoltán erre válaszolva kifejtette: „mintha versenylóként 40 év kihagyás után – miközben már az ember teljesen más dolgokkal foglalkozik ismét elindulna egy derbin, az illető rácsap kettőt a pergőre meg a tomokra, s egy szempillantás alatt visszajön minden”. A rektor dobtudását az augusztus végén az intézmény gólyatáborába érkező elsőévesek is ellenőrizhetik. A tervek szerint a professzorokból álló egyetemi formáció koncerttel köszönti majd a Debreceni Egyetemre érkező gólyákat. (unideb.hu)

Dílert fogtak a hajdú-bihari rendőrök - videó

A Hajdú-Bihar megyei rendőrök Pomázon fogták el a férfit, aki a debreceni óvoda mellett kábítószerrel kereskedő dílereknek árult.   A nyomozók 2016. július 20-án 18 óra 10 perc körül Debrecenben elfogtak egy férfit és egy nőt, akik a megalapozott gyanú szerint kábítószerrel kereskedtek, valamint négy vásárlójukat. A nyomozás során a rendőrök azonosították azt a férfit, akitől a megalapozott gyanú szerint a debreceni pár vásárolta a kábítószert. A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság Felderítő Osztály és a Debreceni Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztály nyomozói a 29 éves T. Richárdnál 2016. július 22-én tartott házkutatás során körülbelül 1,5 kilogramm marihuánagyanús anyagot, 400 gramm anfetamint, 100 gramm hasisgyantát, csekély mennyiségű kokaint, valamint a kábítószer kimérésére szolgáló eszközöket találtak és foglaltak le. A pomázi lakosnál alkalmazott kábítószer-gyorsteszt pozitív értéket mutatott. A férfit a nyomozók gyanúsítottként kihallgatták, bűnügyi őrizetbe vették és kezdeményezték előzetes letartóztatását. A lefoglalt kábítószergyanús anyagok fekete piaci értéke több, mint 5 millió forint. A Debreceni Rendőrkapitányság T. Richárddal szemben kábítószer-kereskedelem vétség, illetve kábítószer birtoklása vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt - igazságügyi szakértők bevonásával - folytatja a nyomozást. (police.hu)  

Traktor alá szorult egy ember Hajdúböszörményben

Javítás közben leesett a tartóbakról egy teherautó és alászorult egy a javítást végző személy Hajdúböszörményben, a Kölcsey Ferenc utcában. A járművet több város – Debrecen, Hajdúböszörmény, Hajdúnánás és Miskolc – hivatásos tűzoltóinak, a megyei műveleti szolgálat irányítása mellett, vetter párna segítségével sikerült megemelni és kiszabadítani az alászorult szerelőt, akit átadtak a mentőszolgálat szakembereinek.

Lemondott Kondás Elemér

A szakember úgy érzi, a kialakult helyzetre való tekintettel váltásra van szükség. Kondás Elemér hétfőn felajánlotta lemondását. A szakember honlapunknak elmondta, hogy úgy érzi, a kialakult helyzetre való tekintettel váltásra van szükség a szakmai stábban. - Több évtizede vagyok a klub alkalmazásában, az elmúlt öt és fél évben vezetőedzőként próbáltam mindent megtenni a DVSC sikerének érdekében. Köszönöm az eddigi bizalmat, és sok sikert kívánok a csapatnak a továbbiakban – nyilatkozta a vezetőedző. Kondás Elemér az NB I-ben csak a DVSC kispadján ült. Irányítása alatt két bajnoki címet (az elsőt ráadásul veretlenül), egy bronzérmet és két Magyar Kupát nyert a Loki. Összesen 162 bajnoki találkozón irányította a csapatot, ami a legtöbb a DVSC történetében, az edzők örökrangsorában a Loki a legtöbb pontot vele szerezte. A Debrecen az Európa Liga első selejtezőköréből kettős győzelemmel jutott tovább a San Marinó-i La Fiorita ellen, ám a második körben meglepetésre kettős vereséggel búcsúzott a fehérorosz Tarpeda Zsodzinával szemben. Az OTP Bank Ligában az első fordulóban hazai pályán 1-1-et ért el a csapat a Paks ellen, míg vasárnap 3-1-re kikapott a Vasas vendégeként. (dvsc.hu, MTI)

Újabb csapat magyar rendőr indult Macedóniába

Újabb magyar rendőrkontingens indult útnak Macedóniába hétfő reggel, a huszonöt emberből álló egység a macedón-görög határszakaszon teljesít majd szolgálatot.   A rendőröket Papp Károly országos rendőrfőkapitány búcsúztatta Budapesten, a Készenléti Rendőrség központjában.      Az altábornagy elmondta, hogy a kontingens harminc napig teljesít majd szolgálatot Macedóniában, járőr-, kísérői és őrzési feladatokat ellátva.      Megjegyezte, hogy ez már a hatodik olyan magyar rendőri egység, amely Macedóniába indul, a korábbi öt kontingensben hetvennyolcan utaztak ki.      Felidézte, hogy az elmúlt egy évben tíz országban mintegy kétszázhetven magyar rendőr látott el határrendészeti feladatokat, a fogadó országok rendőri vezetői mindenhonnan magas szintű munkáról és tevékenységről adtak visszaigazolást. Legnagyobb létszámban Szlovéniába, Szerbiába, Macedóniába és Görögországba utaztak magyar rendőrök.      A most kiküldött egység a macedón rendőrség irányításával és felügyeletével, saját felszerelésével látja majd el tevékenységét.      A rendőrök kiemelt feladata lesz az államhatárok jogellenes átlépésének megakadályozása, a szabályozott belépés biztosítása, a lezárt balkáni útvonalon a migránsok mozgásának ellenőrzése - közölte Papp Károly.      Ezenkívül hatékonyan közre kell működniük az embercsempészet megelőzésében, valamint az embercsempészek felderítésében is - mondta, hozzátéve: idén mintegy száznyolcvan eljárást indítottak Magyarországon embercsempészet miatt. (MTI)

Őrület! 98 ezren buliztak a Campuson

Véget ért a Campus Fesztivál, ahol idén összesen 98 ezren buliztak a négy nap alatt, ezzel ismét látogatottsági rekordot döntött a debreceni rendezvény. A Nagyerdei Stadion környezetében, több mint húsz hektáron hét külföldi sztárzenekar mellett csaknem 200 hazai fellépő szórakoztatta a közönséget, emellett ugyanennyi nem zenei program is szerepelt a kínálatban. A legnépszerűbb hazai előadók mellett a Grammy-díjas  Clean Bandit, a brit énekesnő Jess Glynne, az északír Therapy?, illetve a holland Kensington is ott volt az idei Campus Fesztiválon. A legnépszerűbb koncertet az elmúlt évekhez hasonlóan a Tankcsapda adta, de hatalmas sikert aratott a Halott Pénz, a Brains, a Quimby, Majka és Curtis, a Wellhello, és a belga Netsky is. Idén először két nagyszínpad működött a fesztiválon. A zenei programok mellett voltak irodalmi és színházi programok, közönségtalálkozók, pódiumbeszélgetések, felolvasóestek, filmvetítések, és a kihagyhatatlan Dumaszínház humoristái is. Nagy érdeklődés kísérte az „Egyetem teret”, ahol több mint ezer négyzetméteren a Debreceni Egyetem mutatta be az egyetemváros sokszínűségét. A Debreceni Egyetem részvételével a Campus Fesztivál az okos jelzőt is viselheti, hiszen nincs még egy olyan hazai fesztivál, amelyhez ennyire szervesen kötődne egy felsőoktatási intézmény. A teltházas pódiumbeszélgetések és dumaszínházi produkciók mellett az intézmény rektora új szerepben is bemutatkozott: az egyetemi kötődésű Android együttes vendégdobosaként láthatta a fesztiválközönség. Az idei Campus a fejlesztésekről is szólt. A szervezők megduplázták a kerékpártárolók és a mobil WC-k számát, bevezették a készpénzmentes fizetési rendszert, és a nagyobb programhelyszínek nézőterét is kibővítették. A Campus Fesztivál a Nagyerdei Stadionban és környékén, egyedülálló infrastruktúrával várta a látogatókat. Miklósvölgyi Péter a Campus Fesztivál igazgatója megerősítette, hogy az elmúlt évhez képest a programok jóval nagyobb érdeklődés mellett zajlottak. Az előzetes statisztikák alapján idén már az 50%-ot is átlépte azon látogatóknak az aránya, akik nem a közvetlen régióból érkeztek, egyértelművé téve számukra, hogy a Campus országos nagyrendezvénnyé vált. Bevált a két nagyszínpados elrendezés, és a legtöbb fejlesztésük is. Külön kiemelte, hogy minden rendben zajlott a fesztivál ideje alatt, és a várakozásoknak megfelelően sikerült megdönteni a tavalyi látogatói csúcsot, 98 ezren kapcsolódtak ki Debrecenben. A terület helyreállítása közben pedig már a jövő éven is gondolkodnak, és készülnek a jubileumi 10. Campus Fesztiválra. A takarítás és bontás vasárnap reggel elkezdődött, hogy a Nagyerdei Stadion környezete rövid időn belül eredeti állapotába kerülhessen. 

Megnézem a cikket!

Forgalmi rend változás az óvárosban

2016. augusztus elsején 18.00 órától új forgalmi rend lép életbe az óváros három utcájában. A  Meszena utcában egyirányú forgalmi rend kerül bevezetésre, a Könyök utca irányából a Veres utca irányába. A Maróthi György utca - Veres utca - és Pereces utca közötti szakaszán egyirányú forgalmi rend kerül bevezetésre a Veres utca irányából a Pereces utca irányába. A Pereces utca - Busi utca - és Eötvös utca közötti szakaszán egyirányú forgalmi rend kerül bevezetésre a Busi utca irányából az Eötvös utca irányába.

Tekerj virágok között a karneválra!


Új debreceni díj: várja a javaslatokat a város

Dílert fogtak a hajdú-bihari rendőrök - videó

A Hajdú-Bihar megyei rendőrök Pomázon fogták el a férfit, aki a debreceni óvoda mellett kábítószerrel kereskedő dílereknek árult.   A nyomozók 2016. július 20-án 18 óra 10 perc körül Debrecenben elfogtak egy férfit és egy nőt, akik a megalapozott gyanú szerint kábítószerrel kereskedtek, valamint négy vásárlójukat. A nyomozás során a rendőrök azonosították azt a férfit, akitől a megalapozott gyanú szerint a debreceni pár vásárolta a kábítószert. A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság Felderítő Osztály és a Debreceni Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztály nyomozói a 29 éves T. Richárdnál 2016. július 22-én tartott házkutatás során körülbelül 1,5 kilogramm marihuánagyanús anyagot, 400 gramm anfetamint, 100 gramm hasisgyantát, csekély mennyiségű kokaint, valamint a kábítószer kimérésére szolgáló eszközöket találtak és foglaltak le. A pomázi lakosnál alkalmazott kábítószer-gyorsteszt pozitív értéket mutatott. A férfit a nyomozók gyanúsítottként kihallgatták, bűnügyi őrizetbe vették és kezdeményezték előzetes letartóztatását. A lefoglalt kábítószergyanús anyagok fekete piaci értéke több, mint 5 millió forint. A Debreceni Rendőrkapitányság T. Richárddal szemben kábítószer-kereskedelem vétség, illetve kábítószer birtoklása vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt - igazságügyi szakértők bevonásával - folytatja a nyomozást. (police.hu)  

Traktor alá szorult egy ember Hajdúböszörményben


Jó idő lesz: most kell nyaralni

63 százalékkal emelkedett a debreceni albérletek díja

Az ingatlanárak és a lakbérek is jelentősen emelkedtek az egyetemi városokban - derül ki az OTP Ingatlanpont, illetve az ingatlancom.com elemzéséből. Az OTP Ingatlanpont és az OTP Jelzálogbank hétfőn az MTI-nek eljutatott elemzése szerint (Szeged, Pécs, Debrecen, Győr, Sopron, Miskolc és Veszprém és a fővárosi egyetemekhez közeli kerületekben) átlagosan 20 százalékkal emelkedett a lakások négyzetméterára az elmúlt három évben. Sopronban átlagosan négyzetméterenként 248 000 forintért lehet lakást vásárolni. Hozzátették: Győrben nőtt leginkább az ingatlanok négyzetméterára, 2010-hez viszonyítva átlagosan 47 százalékkal. Tavaly év végén már átlagosan négyzetméterenként 244 000 forintért lehetett hozzájutni a lakásokhoz.  A vizsgált fővárosi kerületek közül a XII. kerületben 382 000 forint, a XI. kerületben 344 000 forint, a IX. kerületben 310 000 forint körül alakulnak az átlagolt ingatlanárak négyzetméterenként.  Arról is beszámoltak, hogy Győrben átlagosan 72 nap alatt kelnek el az ingatlanok. Az eladott lakások átlagára tavaly 14,1 millió forint volt, átlagos nagyságuk 58 négyzetméter. Sopronban jellemzően 73 nap alatt, mintegy 14,4 millió forintért találtak gazdára a lakások, nagyságuk szintén mintegy 58 négyzetméter körül alakult. Budapest XII. kerületében legtöbbször 92 nap alatt, átlagosan 24,4 millió forintért vásárolták meg az érintett lakásokat, amelyek átlagosan 64 négyzetméteresek voltak. Az elemzés szerint tavaly Pécsett volt a legnehezebb eladni a lakásokat, közel nyolc hónapig tartott egy-egy lakás értékesítése. A jellemző eladási ár 8,1 millió forint volt, átlagosan 53 négyzetméteres lakásokért. A miskolci ingatlanpiacon idén átlagosan 105 000 forint körül mozognak a négyzetméterárak - közölték. Az ingatlancom.com az MTI-nek hétfőn eljutatott közleményében kiemelte: elemzésük szerint Budapest után a nagyobb, egyetemmel rendelkező városokat (Debrecent, Szegedet, Győrt, Miskolcot és Pécset) is elérte a bérleti díjak drágulása. A fővárosban - a 40 négyzetméteresnél kisebb - garzonlakások havi bérleti díja, 12 százalékkal, 100 ezer forintra nőtt, a 40-80 négyzetméteres kiadó lakásoknál az átlagos bérleti díj 8 százalékkal 140 ezer forintra, a 80-120 négyzetméteres lakások havi bérleti díja pedig 7 százalékkal 247 ezer forintra emelkedett július közepén az előző évhez képest.   Debrecenben a 40 négyzetméternél kisebb lakások bérleti díja 63 százalékkal átlagosan 65 ezer forintra emelkedett. Szegeden a garzonlakások havi bérleti díja 38 százalékkal 55 ezer forintra nőtt. A pécsi 40 négyzetméternél kisebb kiadó lakások havi bérleti díja 25 százalékkal 50 ezer forintra drágult. Az egyetlen város, amelyben nem tapasztalható a rohamos drágulás Győr, ahol a 40-80 négyzetméteres lakások bérleti díja  minimális mértékben csökkent: 2 százalékkal 98 ezer forintra, míg a 80-120 négyzetméteres lakások piacán 4 százalékkal 145 ezer forintra nőttek a bérleti díjak. Az elemzés szerint a győri kiadó lakások esetében a kisebb áremelkedést az erős bázishatás okozta. (MTI)

Lezárta a rendőrség a Keletit


Újabb csapat magyar rendőr indult Macedóniába

Egy boncmester hétköznapjai

Feszt csak a Campus feszt

Hajnali fél kettőkor, Ájron Majdnem koncert után focizni a Vekerin: jó volt. Szerelmetesen dúdolgatni a fénykorában búgó Ákos dalaira: jó volt. Vagy 10 sör után Lemmy-vel együtt üvöltözni: jó volt. Lokálpatriótizmustól felgerjedve köszönteni nyaranta a Tankcsapdát: jó volt. Felismerni, hogy nem kell kimenni a Vekerire, mert Debrecenbe költözött a Campus fesztivál: jó volt. A saját esküvőnk után lagzi helyett a Campusra menni az aszonnyal: nagyon jó volt. Komoly múltunk van a rendezvénnyel, kétségtelen. Merengeni azonban nincs most tér és idő, szerdán ismételten kezdődik Debrecen fesztiválja, mert bár sok fesztivál nevű programsorozat van, de ez az igazi, ez a mindenkié, ez a mienk. Miután a szervezők, rendezők közül elég sok arcot ismerek (van köztük barát is), nemcsak óbégató fesztiválozóként nézhettem végig az elmúlt szűk évtizedben, miként komolyodik-növekszik-fejlődik ez a buli, hanem azt is észlelhettem, mennyi meló, akarat, ötlet, kétség, izgalom és forráskeresés-találás van a Campus fesztivál kifejezéssel illetett, tényleg az egész várost megmozgató megaesemény mögött. Elképesztően sok. A Vekeri sarától-porától a régi Nagyerdei Stadion bokatörő gödrein át eljutni a mostani csodakörnyezetig akár jelképes, emblematikus is lehet: minden ellenkező híresztelés ellenére Debrecenből, Debrecenben is lehet nagyot dobni, még akkor is, ha az elején senki sem hajlandó még lemérni sem a próbálkozást. Mostanra oda jutottunk, hogy van mit mérni, van mit mérlegre tenni, van súlya az egésznek: ezt még azoknak is el kell ismerniük, akik zsigeri ellenségei az ilyesminek. Persze ne gondolja senki azt, hogy ez egy fizetett, nyalogatós írás: vélhetően nincs még egy ember a cívisvárosban, aki nálam többször cseszegette volna a szervezőket a programkínálat kapcsán, hogy miért nem jön ez, meg miért nem jön az, meg hol vannak a világsztárok, meg miért drága a sör, és még sorolhatnám. Volt, hogy Faith No More-t követeltem magamnak, volt, hogy Selena Gomezt a lányomnak, de tényleg sokszor firtattam, miként kéne-lehetne a Campus intézményét még jelentősebbé építgetni. A kérdéseimre egyébiránt többnyire mindig logikus, világos és értékelhető választ kaptam, a beszélgetéseket pedig azzal fejeztük be, hogy mindegy is, csak jó idő legyen.  Szerdán kezdődik az idei Campus. A hét további napjain remek idő lesz. Olybá tűnik, ezt a fesztivált a Jóisten is keblére ölelte: jó lesz. Tóth Csaba Zsolt

Féltsük a lányainkat? Jön a Campus Fesztivál


60 éves Debrecen Herczege

Elsőbálozók lettek a 191. Anna-bál szépei

Kriveczky Villő, elsőbálozó 17 éves szegedi lányt választották a 191. balatonfüredi Anna-bál szépének szombat éjjel. Első udvarhölgye a 18 éves szigetvári Gorosics Csenge, második udvarhölgye pedig a 18 éves balatonfüredi Káplár Fanni lett.     A szombat este a balatonfüredi Anna Grand Hotel termeiben és kertjében tartott 191. Anna-bálon a közönségtől a tizenöt legtöbb szavazatot kapó nő közül választotta ki a zsűri a legszebbeket, akik idén mind elsőbálozók. A zsűri tagjai V. Kulcsár Ildikó újságíró, Horgas Eszter fuvolaművész, Kocsis Korinna, a 185. Anna-bál szépségkirálynője, Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója, Gömbös Lóránd, a Hungária Yacht Club elnöke és Schiffer Miklós, stílusszakértő voltak.     Az Anna-bál szépe, a szegedi Kriveczky Villő egy Viktória-mintás, első udvarhölgye, a szigetvári Gorosits Csenge egy Rothschild-mintás, második udvarhölgye, a balatonfüredi Káplár Fanni pedig egy Apponyi-mintás Herendi vázát kapott ajándékba.     A bál szépei vasárnap délelőtt a Kisfaludy Színpadon mutatkoznak be a közönségnek, majd lovas huszárok kíséretében sétakocsikázásra indulnak a városban.     Az első Anna-bált 1825. július 26-án tartották Szentgyörgyi Horváth Fülöp János balatonfüredi fogadójában, a házigazda leánya tiszteletére. Az ifjú Anna Krisztina azon az estén ismerkedett meg későbbi férjével, Kiss Ernő huszárkapitánnyal, az 1848-49-es szabadságharc aradi tábornok vértanújával. (MTI)

Eltemették Somló Tamást


Íme az új világörökségi lista

Régi-új szerepben: rektor a dobok mögött (+VIDEÓ)

A Campus Fesztivál „legmagasabb impaktfaktorral rendelkező formációja” lépett fel szombaton az Egyetem tér színpadán.   Black Sabbath, Deep Purple, Free – legendás rockzenekarok számait adta elő a Szilvássy Zoltán rektorral kiegészült egyetemi kötődésű Android zenekar a Campus Fesztivál utolsó napján. Az együttest 1980 őszén az egyetem jogelődjének vegyész és matematikus hallgatói alapították (Tőzsér József és Milesz Sándor - billentyű, Dudás János - szólógitár, Székelyhidi László - basszusgitár). A tagok közül többen még ma is kötődnek az alma materhez: Tőzsér József professzor, a zenekar vezetője, a Debreceni Egyetem Biokémiai és Molekuláris Biológiai Intézetének igazgatója, Mező Orbán dobos pedig az intézet dolgozója. A rektorral megerősített formáció, az Android együttes Svejkfigurák című (Jaroslav Hasek regénye alapján, zene és dalszövegíró: Tőzsér József) zene/játékát követően lépett a színpadra. A Black Sabbath-tól a Paranoidot, a Deep Purple-től a Black Night-ot és a Strange Kind of Womant, a Free-től az All Right Now-t játszották el, a szintén vendég Makranczi Béla (Tűzlabda) énekessel együtt. Szilvássy Zoltánt és Tőzsér Józsefet a fesztivál helyszínéről tudósító FM90 Campus Rádió kérdezte a fellépés előtt. A beszélgetésben a rektor felidézte, hogy a 70-es években aktívan dobolt: több baráti zenekarban is játszott, sőt 1976 nyarán még a Balatonfüreden koncertező és dobos nélkül maradt legendás Skorpió együttesnek is besegített. Így nem sokáig habozott, amikor Tőzsér József megkereste a különleges felkéréssel. A rektor bevallotta: a felkészülést a próbák sora mellett egy otthonra vásárolt elektromos dobszett is segítette. S hogy milyen érzés újra a dobok mögé ülni? Szilvássy Zoltán erre válaszolva kifejtette: „mintha versenylóként 40 év kihagyás után – miközben már az ember teljesen más dolgokkal foglalkozik ismét elindulna egy derbin, az illető rácsap kettőt a pergőre meg a tomokra, s egy szempillantás alatt visszajön minden”. A rektor dobtudását az augusztus végén az intézmény gólyatáborába érkező elsőévesek is ellenőrizhetik. A tervek szerint a professzorokból álló egyetemi formáció koncerttel köszönti majd a Debreceni Egyetemre érkező gólyákat. (unideb.hu)

Kellemesen meglepődhetett, aki ma Debrecen főterén járt


Campus: javában épül az Egyetem Tér

Megújul a HajduPress hírportál: érkezik a mobilbarát verzió

A HajduPress hírportál munkatársai már ötödik éve dolgoznak azért, hogy a debreceni, hajdú-bihari, magyar és külhoni hírekről elsőként értesüljenek olvasóink. Fontos számunkra, hogy ne csak a számítógépeken, de az okos eszközökön is követhessék a naprakész híreket, ezért kollégáink komoly fejlesztésbe fogtak. Hamarosan érkezik a HajduPress mobilbarát felülete, amely kényelmesebbé és élvezhetőbbé teszi a böngészést. Addig is türelmüket kérjük, lapozzanak továbbra is a hírekben!

Akik csizmában halnak meg: Bud Spencerre emlékezik az Alföld Tv


Egy boncmester hétköznapjai: újabb érdekes téma a Púderben!

Előkóstolót kapnak a kiskunhalasi migránsok

Mivel ismét csoportokba verődve tiltakoznak a migránsok Kiskunhalason; a Bács-Kiskun megyei befogadóközpontnál, így forradalmi döntés született csúcsvezetői szinten.   Sorozatos attrocitások zajlottak az elmúlt napokban a kiskunhalasi menekülttáborban. Folyamatosan fokozták a rendőri jelenlétet, ám ez sehová sem vezetett. A szakemberek minden eszközt bevetettek a kedélyek lecsillapítására: ingyenes, vadonatúj családi házakat Felcsúton (az aréna közvetlen közelében), havi egymillió forintos, örökölhető életjáradékot Babakötvény formájában, ingyen cigarettát, italt, nyilvános önkielégítési lehetőséget bármelyik hazai dohányboltban,  a Mercedes-gyár felajánlásával pedig minden felnőttnek egy új C-osztályt, természetesen visszavonásig érvényes, arany MOL-kártyával, de mindez kevésnek bizonyult. Álinformátoraink szerint, fordulatot az a pillanat hozott az ügyben, amikor az egyik migri leharapta a másik fülcimpáját. Ekkor esett le ugyanis a szakembereknek, hogy a lázongók többsége fiatal férfi, akiknek minőségi élelemre van szükségük ahhoz, hogy erőt gyűjtsenek, s ne csak a tábort zúzzák porrá, hanem egész Bács-Kiskun Megyét. A tábor szerény ellátmányát azonban elutasították, ekkor jött a felismerés: minőségi étellel, a kacsamájas pástétommal próbálják meg segíteni őket céljaik elérése érdekében. A bizalmatlanság azonban a tetőfokára hágott, Európa és Kiskunhalas új lakói csak azután hitték el, hogy az eléjük rakott étel nem mérgezett, s nem romlott, miután a tábor egyik osztályvezetője a szemük láttára evett a kacsamájas pástétomból. Úgy néz ki, a rendszer bevált, ezentúl előkóstolók fogják segíteni a migránsok egészséges és biztonságos tápanyagbevitelét, s természetesen a kiadásnál maga Angela Merkel is segédkezni fog. A rendszer tehát működik, hamarosan kitörés várható.  (Álhírszolgálat) Tények ITT.  

Gyorshír: Jennifer Lopez fellép a debreceni Főnixben


Merkelék kicserélik a német lakosságot Szíriával

Lemondott Kondás Elemér

A szakember úgy érzi, a kialakult helyzetre való tekintettel váltásra van szükség. Kondás Elemér hétfőn felajánlotta lemondását. A szakember honlapunknak elmondta, hogy úgy érzi, a kialakult helyzetre való tekintettel váltásra van szükség a szakmai stábban. - Több évtizede vagyok a klub alkalmazásában, az elmúlt öt és fél évben vezetőedzőként próbáltam mindent megtenni a DVSC sikerének érdekében. Köszönöm az eddigi bizalmat, és sok sikert kívánok a csapatnak a továbbiakban – nyilatkozta a vezetőedző. Kondás Elemér az NB I-ben csak a DVSC kispadján ült. Irányítása alatt két bajnoki címet (az elsőt ráadásul veretlenül), egy bronzérmet és két Magyar Kupát nyert a Loki. Összesen 162 bajnoki találkozón irányította a csapatot, ami a legtöbb a DVSC történetében, az edzők örökrangsorában a Loki a legtöbb pontot vele szerezte. A Debrecen az Európa Liga első selejtezőköréből kettős győzelemmel jutott tovább a San Marinó-i La Fiorita ellen, ám a második körben meglepetésre kettős vereséggel búcsúzott a fehérorosz Tarpeda Zsodzinával szemben. Az OTP Bank Ligában az első fordulóban hazai pályán 1-1-et ért el a csapat a Paks ellen, míg vasárnap 3-1-re kikapott a Vasas vendégeként. (dvsc.hu, MTI)

Hamilton a király Mogyoródon


Debreceni Európa-bajnokot ünnepelhetünk

Őrület! 98 ezren buliztak a Campuson

Véget ért a Campus Fesztivál, ahol idén összesen 98 ezren buliztak a négy nap alatt, ezzel ismét látogatottsági rekordot döntött a debreceni rendezvény. A Nagyerdei Stadion környezetében, több mint húsz hektáron hét külföldi sztárzenekar mellett csaknem 200 hazai fellépő szórakoztatta a közönséget, emellett ugyanennyi nem zenei program is szerepelt a kínálatban. A legnépszerűbb hazai előadók mellett a Grammy-díjas  Clean Bandit, a brit énekesnő Jess Glynne, az északír Therapy?, illetve a holland Kensington is ott volt az idei Campus Fesztiválon. A legnépszerűbb koncertet az elmúlt évekhez hasonlóan a Tankcsapda adta, de hatalmas sikert aratott a Halott Pénz, a Brains, a Quimby, Majka és Curtis, a Wellhello, és a belga Netsky is. Idén először két nagyszínpad működött a fesztiválon. A zenei programok mellett voltak irodalmi és színházi programok, közönségtalálkozók, pódiumbeszélgetések, felolvasóestek, filmvetítések, és a kihagyhatatlan Dumaszínház humoristái is. Nagy érdeklődés kísérte az „Egyetem teret”, ahol több mint ezer négyzetméteren a Debreceni Egyetem mutatta be az egyetemváros sokszínűségét. A Debreceni Egyetem részvételével a Campus Fesztivál az okos jelzőt is viselheti, hiszen nincs még egy olyan hazai fesztivál, amelyhez ennyire szervesen kötődne egy felsőoktatási intézmény. A teltházas pódiumbeszélgetések és dumaszínházi produkciók mellett az intézmény rektora új szerepben is bemutatkozott: az egyetemi kötődésű Android együttes vendégdobosaként láthatta a fesztiválközönség. Az idei Campus a fejlesztésekről is szólt. A szervezők megduplázták a kerékpártárolók és a mobil WC-k számát, bevezették a készpénzmentes fizetési rendszert, és a nagyobb programhelyszínek nézőterét is kibővítették. A Campus Fesztivál a Nagyerdei Stadionban és környékén, egyedülálló infrastruktúrával várta a látogatókat. Miklósvölgyi Péter a Campus Fesztivál igazgatója megerősítette, hogy az elmúlt évhez képest a programok jóval nagyobb érdeklődés mellett zajlottak. Az előzetes statisztikák alapján idén már az 50%-ot is átlépte azon látogatóknak az aránya, akik nem a közvetlen régióból érkeztek, egyértelművé téve számukra, hogy a Campus országos nagyrendezvénnyé vált. Bevált a két nagyszínpados elrendezés, és a legtöbb fejlesztésük is. Külön kiemelte, hogy minden rendben zajlott a fesztivál ideje alatt, és a várakozásoknak megfelelően sikerült megdönteni a tavalyi látogatói csúcsot, 98 ezren kapcsolódtak ki Debrecenben. A terület helyreállítása közben pedig már a jövő éven is gondolkodnak, és készülnek a jubileumi 10. Campus Fesztiválra. A takarítás és bontás vasárnap reggel elkezdődött, hogy a Nagyerdei Stadion környezete rövid időn belül eredeti állapotába kerülhessen. 

Elképesztő siker az idei Campus


Elképesztő hangulat a Campuson - fotók, videó

Fórum Lounge a Campus fesztiválon

Igazán jól érezheti magát az, aki felkeresi a FÓRUM Lounge-ot a debreceni Campus Fesztiválon 2016. július 21. és 23. között! A Fórum rendezvényszervezés divatbemutatókkal, táncosokkal, exkluzív környezettel, saját DJ-vel vár mindenkit csütörtöktől szombatig 20 órától 24 óráig. A Fórum hőlégballonja pedig a Nagyszínpad mellett található, hogy biztos legyen az "emelkedett hangulat..."

Szoptatás szabadon, Debrecenben is


Ingyenes haj- és sminktanácsadás a Fórumban

Eltűnik a cukorbetegeknek ajánlott élelmiszer-jelölése

Július 20-tól eltűnik a cukorbetegeknek ajánlott élelmiszerek jelölése, például a sokszor használt narancssárga kör.     A diabetikus élelmiszerek gyártóinak többsége eddig külön jelölést - többek között narancssárga kört vagy a diabetikus feliratot - használt. Most viszont egy uniós rendelet miatt - amely előírja a diabetikus élelmiszer-kategória megszüntetését - eltűnnek ezek a jelölések.     A hároméves türelmi idő után, július 20-án hatályba lépő szabályozás csak annyit enged meg, hogy a gyártók külön adatot közöljenek a cukortartalomról.     A változás mellett elsősorban az szólt, hogy a diabetikus termék elnevezést nagyon sokan marketingeszközként használták.     Antal Emese dietetikus korábban az M1 aktuális csatorna műsorában azt mondta: a jelölés miatt a cukorbetegeknek ajánlott élelmiszerekről sokan azt gondolták, bármennyit ehetnek belőle, pedig ezek gyakran ugyanolyan energiatartalommal bírnak, mint a hagyományos termékek. (MTI)

Értéktárba került a tiszai halászlé


Ez igen! Palacsintából készítik el Magyarország jelképeit

Elhunyt a nő, akinek félezer gyereke volt

Hosszú betegség után, életének 88. évében elhunyt Lux Elvira klinikai pszichológus, egyetemi adjunktus - erősítette meg az általa életre hívott Lux Baba Alapítvány az MTI-nek csütörtökön elküldött közleményében. A szakember által kidolgozott terápia segítségével több mint 500 gyermek született - olvasható az alapítvány honlapján.     Az ismert pszichológus szerdán délelőtt hunyt el budapesti otthonában - mondta el Soponyai-Nagy Krisztina, Lux Elvira tanítványa az MTI-nek.     Lux Elvira apácanevelést kapott, a középiskolát Egerben, az angolkisasszonyoknál végezte, majd a Semmelweis Egyetem jogelődjén, a BOTE-n tanult. 1964 és 1969 között elvégezte az ELTE BTK pszichológia szakát. 1969-től a SOTE I. számú Nőgyógyászati és Szülészeti Klinikán Magyarországon elsőként alkalmazták pszichológusként nőgyógyászati esetek megoldásában. 1970-től tartott szexuális felvilágosítással kapcsolatos előadásokat, valamint pszichoszomatikát és szexuálpszichológiát tanított. Vezetésével alakult meg és működött évtizedekig a Magyar Szexológiai Társaság.     Számos szexológiai, szexuálpszichológiai témájú tudományos és népszerű tudományos könyv szerzője, társszerzője. Első könyvét, a Szexuálpszichológiát 1981-ben adták ki, amelynek átdolgozott, népszerű kiadása azóta többször is megjelent. Főbb témái: nemi státusz-nemi szerep, partnerválasztás, a szexuális magatartás, frigiditás és impotencia, a férfi és női szerepek - olvasható a Lux Baba Alapítvány közleményében.     Lux Elvira munkásságának utolsó két évtizedében egyre inkább a termékenység és anyaság témájával foglalkozott. Párok százai fordultak hozzá problémájukkal. A visszajelzések alapján mára több mint 500 gyermek jött világra terápiájának köszönhetően. Három éve kialakult betegsége idején hozta létre tanítványaival a Lux Baba Alapítványt, hogy átadja szaktudását és minél több párnak lehessen gyermeke - olvasható az alapítvány közleményében.

Egészségnap a Fórumban: szánjon magára pár percet!


Ez szuper: online is rendelhető a rákszűrő csomag

Már autót is bérelhetünk a debreceni repülőtéren

A légijárat-fejlesztéssel párhuzamosan a földi kiszolgálást is folyamatosan bővítik a debreceni repülőtéren - mondta a légikikötőt működtető Xanga cégcsoport elnök-vezérigazgatója szerdán sajtótájékoztatón, ahol bejelentették, hogy stratégiai partnerségi megállapodást kötöttek a Europcar autókölcsönző céggel.      Herdon István tájékoztatósa szerint a Xanga az elmúlt öt évben több mint tízmilliárd forintot fordított a repülőtér fejlesztésére. Ma már a WizzAir, illetve a Lufthansa légitársaság hét európai nagyvárosba közlekedtet menetrendszerű járatokat innen és charterjáratokkal is számos nyaralóhely érhető el közvetlenül Debrecenből.      Míg 2011-ben 18 ezer utas vette igénybe a debreceni légikikötőt, tavaly már több mint 180 ezer, idén pedig az utaslétszám meghaladhatja a 300 ezret - tette hozzá Herdon István.      A Xanga vezetője arról is tájékoztatott: dolgoznak a cargo (áruszállító) légijáratok elindításán, amelynek az infrastrukturális hátterét már nagyrészt kialakították a debreceni repülőtéren.      Szabó Atilla, a Europcar magyarországi ügyvezető igazgatója arról beszélt, hogy Nyugat-Európában, de Magyarországon is egyre többen vesznek igénybe bérautót. Ezért is döntöttek a repülőtéri kirendeltség megnyitásáról debreceni központi telephelyük mellett.      A tavaly Magyarországon bérautózásból 2,5 milliárd forint árbevételt ért el a Europcar 1100 autóból álló flottájával 21 magyarországi telephelyén - mondta Szabó Atilla. (MTI)

Augusztus végéig tart a NAV-razzia


Piszkosul pörög a cigicsempészet

Egymilliárdot érő alkotások a MODEM-ben

Közel egymilliárd forint biztosítási értékű modern és kortárs festmény, illetve képzőművészeti alkotás érkezik a MODEM-be ezekben a napokban a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrumból. A Duna-parti város több mint 10 ezer darabos gyűjteményéből a 20. század és napjaink 100 legismertebb, iskolateremtő magyar művészének mintegy 250 alkotása látható augusztus 7-től a debreceni művészeti központban, A szabadság szigete címmel. A MODEM-be ma délután érkezett meg többek között Korniss Dezső Tücsöklakodalom című, 1948-as (122 x 300 cm-es) alkotása, Ferenczy Károly és Czóbel Béla számos munkája, valamint a Vajda-életmű 42 alkotása, köztük Vajda Lajos egyetlen ismert olaj tájképe, az 1920-as évek végéről. Fotók: Pénzes László

Gyász: József Attila-díjas írónk távozott


Gyászdallamok: elhunyt az ismert magyar zenész

Mit csinálnak ezek a szexi lányok a medencénél? Fotók

Úabb látványos bejegyzés olvasható Szűcs-Tarcsa Anita stylist divatblogján, a Fashion and City-n. A debreceni hölgy egy exkluzív fotózás egyik főszereplője volt és írt is róla. Íme. "Minden nő álma az, hogy a középpontba kerüljön! Egy mesés délutánt töltöttünk el többedmagammal a budai Bródy Villában, az egyik legprominensebb helyszínen. Kedden egy email fogadott: Kedves Anita! Vedd fel velünk a kapcsolatot a Tezenis egy eseményével kapcsolatosan. Titkon mindig erre vágytam, sokan megkérdezik tőlem, mi a célom a bloggal, mit szeretnék elérni. Erre azt szoktam felelni, hogy ez egy álom, egy megvalósítás, amiben kiteljesedem. De ha szívemre teszem a kezem, inspirál az ilyen cégekkel való együttműködés, kapcsolat és tanulás, amit minden egyes alkalommal 100% töltök magamba. Azonnal csörögtem és felvázolták az eseményt, én pedig ugráltam: Igen! Át kellett szerveznem a követező napom, de sikerült! Reggel már úton voltam, izgalommal és félelemmel töltött el, milyen is lesz az egész? Mi lesz pontosan a feladat, hogyan fogok helyt állni? Aztán minden ment a maga módján: a LanceCom csapata tökéletesen megszervezte az egész napunkat. Cabrióval érkeztünk a helyszínre, aminek a vezetését megnyertem - így kezdeni a budapesti vezetésem, hát mit ne mondjak, izzasztó volt, főleg hegymenetben. :)  A Bródy House csak prominens vendégeket fogad, külön szabályokkal az ott tartózkodásra. Például Rowan Atkinson több hónapot pihent itt. Több száz éves fák, óriási medence, Zsolnay kút és ámulatba ejtő látvány. De milyen is egy ilyen esemény? Egy fürdőruha tenger várt az egyik szobában minket. Szabadon választhattunk magunknak és utána irány a medence. A jelige „Érezzétek jól magatokat!” volt - szerintem a képek alapján ez sikerült is. Aztán új fürdőruha - bevallom ennyit nem öltöztem egy medencés buliban sem. Na de itt élveztük. Koktélok, welcome sajttál és rengeteg nevetés. Észre sem vettük, hogy forog a kamera. Az eseményről videó felvétel is készült, amit nagyon várok már. Ahogy elkészül nektek is megmutatom majd. A bikinik minden igényt kielégítenek. Cipzáras kiegészítőkkel, különleges több pántos részletekkel fűszerezték meg a fürdőruhákat. Az idei nyár egyik alap elképzelése: mixeld a bikinid. Tehát mindent mindennel. Így trendi a virágost egy fekete alsóval vagy akár a katona zöldet egy fehér alsóval hangsúlyozni. Nekem még is a favorit a lézer vágott kék bikini volt, ami tökéletesen alkalmazkodott mindennel. Kiemelte azt, amit ki kell és eltakarta azt, amit el kell. Szóval mindenképp favorit. xoxo, Anita" Szűcs-Tarcsa Anita további bejegyzéseihez kattintson ide!    

Na kábé ez minden nő álma: csodafotók a boldogító igenhez


Flower Bomb - Daalarna Fashion Show 2016

Máris lelépett a Top Gear új műsorvezetője

Lemondott hétfőn Chris Evans a Top Gear műsorvezetői tisztségéről, alig több mint egy hónappal azután, hogy a BBC televízió legsikeresebb, világszerte vetített autós műsora visszatért a képernyőkre.      Evans Twitter-üzenetében jelentette be távozását. "Mindent beleadtam, amit csak tudtam, de néha ez sem elég" - indokolta döntését.     A Top Gear egyévi szünet után május 29-én indult újra, de az új évad eddig leadott első sorozatának nézettsége szinte szabadesésben zuhant. A vasárnap este sugárzott legutóbbi részre 1,9 millióan voltak kíváncsiak, 800 ezerrel kevesebben, mint az egy héttel korábbi adásra, és éppen kétmillióval kevesebben, mint az első epizódra. Az új Top Gear nézőinek tábora így egy hónap alatt gyakorlatilag a felére esett vissza.     A Top Gear sorozat azután szakadt meg tavaly, hogy világhírű előző műsorvezetőjét, Jeremy Clarksont menesztette a BBC. Ennek előzményeként Clarkson - aki 2002 óta vezette és tette globális bombasikerré a könnyed hangvételű, pergő ritmusú autós műsort - egy elmérgesedett vita végén orrba vágta Oisin Tymon producert, aki kórházi ellátásra szorult. Clarkson állítólag azon dühödött fel, hogy egy hosszú forgatási nap után a stábot nem várta meleg étel a szállodában.     Clarkson nélkül nem vállalta a folytatást a Top Gear másik két volt frontembere, James May és Richard Hammond sem.     Az ügy Nagy-Britanniában és világszerte is komoly vihart kavart, mivel a műsort - a BBC saját statisztikái szerint - 214 országban, vagyis gyakorlatilag az egész világon sugározták, és hetente 350 millióan nézték. Forgalmazása a BBC-nek becslések szerint évi 50 millió font (19 milliárd forint) bevételt hozott.      A BBC új stábot toborzott. A program két frontembere Chris Evans, a BBC veterán rádiós és televíziós műsorvezetője és Matt LeBlanc, a hatalmas sikerű egykori amerikai tévés vígjátéksorozat, a Jóbarátok egyik volt sztárja lett.     Evans, LeBlanc és az elmaradhatatlan, misztikus - legalábbis a nézők számára ismeretlen kilétű, mindig bukósisakot viselő - instruktor, a Stig mellett a stábhoz szegődött az ír Eddie Jordan, aki korábban Forma 1-es csapatfőnök is volt, az utóbbi években pedig a BBC Forma 1-es versenykommentátoraként jelent meg rendre a képernyőn. Jordan csapatában annak idején olyan versenyzők is megfordultak, mint Michael Schumacher és Damon Hill.     A csapat tagja lett a német Sabine Schmitz autóversenyző, aki másfél évtizede az első női műsorvezető.     A május végén indult új Top Gear-évad epizódjait nyolc hónap alatt forgatták kilenc országban, és a stáb összesen 12 ezer kilométert vezetett.     Az első epizódokat - jóllehet a hivatalos kritikák nem voltak nagyon lesújtók - meglehetős fanyalgással fogadta a közönség, és a kezdeti kíváncsiság hamarosan lelohadt: a vasárnap sugárzott legutóbbi epizód nézettsége nem érte el a 9 százalékot, márpedig a Top Gear korábban rendszeresen 15-20 százalékos nézettségi rátákat produkált.     A BBC egyelőre nem közölte, hogy Evans távozása után a jelenlegi csapat folytatja-e a Top Geart.      Mindeközben az előző stáb, vagyis Clarkson és két kollégája az Amazon cégcsoport online műsorszolgáltatójához, az Amazon Prime-hoz szegődött, ahol ősztől folytatják egy vadonatúj, Grand Tour címmel induló autós műsorral. A sorozat azért kapta ezt a címet, mert minden egyes epizódja más-más országból jelentkezik. Hírek szerint az Amazon 160 millió fontért (60 milliárd forintért) rendelt meg egyelőre három évadot Clarksonéktól. (MTI)

Börtönbe megy az Astra vezére


Remek: megerősödhet a magyar buszgyártás