TIME DATE
Ma Klaudia nap van.

Nézzük, hol, mennyiből lehet megélni!
Lehet a fizikát szórakozva is tanulni!
Migránsnak hitték a kubai srácot a kemények, és összeverték: ítélet
Elhunyt a Csokonai operaénekese

Nézzük, hol, mennyiből lehet megélni!

Szingapúrban, Párizsban, és Hongkongban a legmagasabbak a dollárban számolt megélhetési költségek az egész világon, Budapest ugyanakkor továbbra sincs a száz legdrágább város között, sőt egyre olcsóbb - áll az egyik vezető londoni gazdaságkutató intézet, az Economist Intelligence Unit (EIU) kedden ismertetett éves globális felmérésében.      Az EIU 160 termékből összerakott áru- és szolgáltatáskosár átlagárának kiszámításával állítja össze éves listáját a világ nagyvárosainak dollárban mért megélhetési költségeiről. Az összehasonlítás alapja 100-as megélhetési mutatóval hagyományosan New York.     Az idei felmérés szerint a 133 várost tartalmazó listán holtversenyben került az első helyre Szingapúr, Párizs és Hongkong, New Yorkhoz mért költségindexük ugyanis egyaránt 107.      A felső tízes mezőnyben szerepel Zürich (106), Genf és Oszaka (egyaránt 101), Szöul, Koppenhága és a viszonyítási alapként használt New York (egyaránt 100), valamint Tel-Aviv és Los Angeles (egyaránt 99).      Budapest ugyanakkor a 133-as mezőnyben az idén a 105. helyre került a dollárban számolt megélhetési költségek alapján, a New York-i költségszint 54 százalékával.      Az EIU kimutatása szerint a magyar főváros a dollárban fizetett külföldi kiküldöttek számára egyre olcsóbb: Budapest tavaly a New York-i 100-as megélhetési költségindex 59 százalékával a 101. helyen, öt évvel ezelőtt 67 százalékos költségszinttel a 100. helyen, tíz éve New York megélhetési költségeinek 87 százalékával a 65. helyen állt.      Az összehasonlító elemzés szerzői kiemelik, hogy az inflációs és a devizaárfolyam-hatások miatt a vizsgált teljes mezőny is olcsóbb lett a New Yorkhoz mért, dollárban számolt átlagos megélhetési költségekhez képest.      A cég számítási módszerei szerint a globális megélhetési költségindex az idén 69 százalékra csökkent a tavaly mért 73 százalékról, öt éve 82 százalék, tíz évvel ezelőtt még 89 százalék volt.      Az Economist Intelligence Unit kedden bemutatott költséglistáján a világ legolcsóbb városa - legalábbis a dollárban fizetett külföldiek számára - a venezuelai főváros, Caracas, amely a New York-i szinthez mért 15 százalékos költségindexével az utolsó, 133. helyre került.      A legolcsóbb tízes mezőnyben szerepel Damaszkusz (25 százalék), Taskent (33), Almati (35), Bangalore (39), Karacsi és Lagos (40), Buenos Aires és Chennai (41), illetve Delhi (43).      Az EIU elemzői hangsúlyozzák ugyanakkor, hogy az olcsóság nem feltétlenül ad okot jókedvre, mivel általában gazdasági-politikai felfordulással, biztonsági kockázatokkal terhelt rosszabb életminőséget is jelent.      Az elemzés kiemeli, hogy Venezuelában, ahol tavaly egymillió százalékot megközelítő inflációt mértek, az azóta bevezetett új valuta is gyakorlatilag elvesztette fizetőeszköz funkcióját, a lakosság közvetlen árucserére kényszerül, járműveinek alkatrészeit, családi ékszereit, saját ruháit cseréli el alapvető élelmiszerekre.   (MTI)

Lehet a fizikát szórakozva is tanulni!

  Az NI Hungary Kft. több mint 15 éve elkötelezetten támogatja a természettudományok népszerűsítését Magyarországon. Az amerikai cég debreceni központja a közelmúltban egy tíz alkalmas természettudományos sorozatra vonatkozó együttműködést kötött hazánk egyik legnépszerűbb előadójával, Tóth Pál matematika-fizika tanárral. A debreceni Dózsa György Általános Iskolában, a projekt utolsó műsora előtt, március 19-én külön tájékoztatón ismertették a célkitűzéseket és az elért eredményeket.     Pallósné Bodnár Erika, az iskola intézményvezetője elmondta, hogy a Debreceni Tankerületi Központ valamennyi intézményéhez hasonlóan itt is kiemelt figyelem kíséri a természettudományos tárgyak oktatását. Ezért is örültek annak, hogy ezzel a különleges előadással a fizika olyan arcát is megmutathatják a gyerekeknek, amely bebizonyítja, hogy ez a tárgy egyáltalán nem száraz és a környezet olyan jelenségeivel foglalkozik, amelyekkel nap mint nap mindenki kapcsolatba kerül.   Tóth Pál matematika-fizika tanár 2007 novembere óta járja az országot, közel 1800 helyszínen járt, maga mögött hagyva mintegy négyszázezer kilométert. Tréfásan a tájékoztatón is elárulta, hogy mindig azzal kezdi előadását, hogy van egy rossz híre: "matematika-fizika szakos tanár vagyok". Teszi ezt azért, mert számára az az igazi kihívás, amikor a fiatalok kezdeti ellenállást legyőzve a kísérletek végén mindenki csillogó és érdeklődő szemmel faggatja a részletekről, a kulissza-titkokról. A fizika nem azért jó, mert borzasztó nehéz, hanem azért mert roppant szórakoztató. Kiemelte, hogy ezt a sorozatot mindenképpen sikerélménnyel zárja, mert úgy érzi, hogy több debreceni diák érdeklődését sikerült felkelteni.   Dr. Ábrahám László, az NI Hungary Kft. ügyvezetője elmondta, hogy az okoseszközök világában már nem elég, hogy a „Z” generáció tagjai magabiztosan tudják kezelni a digitális kütyüket. A digitális olvasástudás helyett nagyobb szükség lenne arra, hogy minél többen tudjanak digitálisan írni, azaz programozni. Az „Együtt a Jövő Mérnökeiért” (EJMSZ) legutóbbi felmérése szerint ma 6000 mérnök tudna azonnal munkába lépni, ha lenne ennyi szakképzett munkaerő. De nincs és ez a hiány óriási, akár nemzetgazdasági szinten is jelentős bevételkiesést eredményez. Többek között ezért is tartja fontosnak az NI Hungary Kft., hogy még az általános iskolákban orientálják a diákokat a természettudományok népszerűsítésén keresztül a mérnökszakmák felé.    A sajtótájékoztatót követően a Dózsa György Általános Iskola közel 100 tanulója tapasztalhatta meg Tóth Pál tanár úrnak köszönhetően: a fizikán keresztül a világot szemlélni, megismerni és megérteni – szép, fontos és rendkívül szórakoztató.

Migránsnak hitték a kubai srácot a kemények, és összeverték: ítélet

Felfüggesztett börtönbüntetéssel sújtotta a Szegedi Járásbíróság kedden azt a két korábbi fegyőrt, aki egy migránsnak vélt kubai származású férfit bántalmazott 2015-ben.      Az elsőrendű vádlottat közösség tagja elleni erőszak, súlyos testi sértés bűntettében, valamint súlyos testi sértés bűntettének kísérletében mondta ki bűnösnek a bíróság és ezért két év, öt évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte.      A másodrendű vádlottat garázdaság vétsége és súlyos testi sértés bűntettének kísérlete miatt marasztalta el a bíróság és egy év, három évre felfüggesztett börtönbüntetéssel sújtotta. Harmadik társuk 200 ezer forint pénzbüntetést kapott.      A három férfi - egyikük legénybúcsúját követően - 2015. július 18-án már ittas állapotban találkozott össze a későbbi sértettel Szegeden. A férfit az elsőrendű vádlott bőrszíne és faji hovatartozása miatt inzultálni kezdte, majd "büdös bevándorlónak" nevezte. A sértett erre azt válaszolta, magyarnak érzi magát, de a vádlott tovább szidalmazta.      A sértett barátnőjével és annak fiútestvérével elindult, de a társaság utánuk ment, és az elsőrendű vádlott megütötte a férfit, és a nőt is, mindketten földre kerültek, a nő eszméletét is elvesztette. A sértett, hogy barátnőjét megvédje a további bántalmazástól, többször megütötte az elsőrendű vádlottat. Ezt látva a vádlott társai is bekapcsolódtak a verekedésbe, többször megrúgva a sértettet. Az ismét földre kerülő sértettet több percig rugdosták, taposták és a nő testvérét is bántalmazták.      A bántalmazás következtében a nő súlyos sérüléseket szenvedett - járomcsontja több helyen eltört, több foga letört, kilazult - barátja és testvére könnyebben sérült meg.      Az eljárás során az elsőrendű vádlott a bántalmazás tényét elismerte, de tagadta, hogy rasszista indíték vezérelte volna.      Az ügyész, a vádlottak és védőik három nap gondolkodási időt tartottak fent az esetleges fellebbezés bejelentésére. (MTI)

Elhunyt a Csokonai operaénekese

Elhunyt Bán Elemér operaénekes. A Csokonai Színház örökös tagját százegy éves korában érte a halál.    Bán Elemér 1917. október 8-án született Hajdúnánáson, ott járt iskolába, és ott fedezte fel kiváló énekhangját Makláry Lajos karnagy. Középiskolásként kezdett bejárni Debrecenbe, ahol Hoór-Tempis Erzsébet tanítványa volt két esztendeig. A Zeneakadémiára azonnal a harmadik évfolyamba vették fel, ott Walter Margit növendéke lett. A színházzal Debrecenben találkozott először, amikor a zenede növendékei a városi dalárdával együtt mutatták be A corneville-i harangokat. 1941-ben végzett a főiskolán, és András Béla karnagy Kolozsvárra szerződtette az akkor megalakult Nemzeti Színház operatársulatához. Alapvetően lírai tenorként tartották számon, de sokoldalúsága már ekkortájt megnyilvánult. 1944 őszén a kolozsvári opera Budapestre költözött, és decemberig a Városi Színházban játszottak. 1945 tavaszán az operaház kórusába került. Ugyanez év októberében Vaszy Viktor Szegeden újraszervezte a kolozsvári társulatát, és Bán Elemért is odahívta. 1949-ben, a színházak államosításakor került újra Debrecenbe, és azóta is a városban élt-tevékenykedett. Nélkülözhetetlen tagjává vált a Csokonai Színháznak. Míg Kolozsvárott 11 és Szegeden 9 szerepet alakított, Debrecenben 40 opera, 36 operett, 35 próza és 11 zenés vígjáték színlapján szerepelt a neve. 1978 óta nyugdíjas, és 1994 óta a Csokonai Színház örökös tagja.   Bán Elemért a Csokonai Színház saját halottjának tekinti.        

Vadmacskák a Gemencben: most megszámolják őket

Felméri a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósága (DDNPI) a gemenci erdőben még meglévő vadmacskaállományt, amely a Duna alsó szakaszán eltűnőben van - közölte az igazgatóság kedden az MTI-vel.      Az európai vadmacska (Felis silvestris silvestris) elterjedése az elmúlt évtizedekben keletre tolódott, az állatok a Dunántúl jelentős részéről eltűntek - írták.      A Gemenc Zrt. dolgozói arról számoltak be, hogy a gemenci árterületet átszelő 55-ös úton és a vasút mentén történt elütések tapasztalatai szerint a vadmacskák száma drasztikusan csökkent. Az elgázolt állatok között egyre több az olyan egyed, amely vadmacska és házimacska párzásából született. Félő, hogy tiszta vonalú európai vadmacska már nem fordul elő a Gemencben.      A 2018 őszén indult felmérés célja, hogy a szakemberek információt kapjanak a Gemencben élő macskafélék jellegéről, számáról, a tiszta vonalú európai vadmacska pontos élőhelyi viszonyairól.      A felmérés keretében idén januártól az állatokat élve fogó csapdákat alkalmaznak; erre azért van szükség, hogy genetikai vizsgálatokhoz szőrmintákat és ürülékmintákat gyűjtsenek.      A DDNPI beszámolt arról, hogy eddig kétszer sikerült ismert előfordulási helyükön vadmacskát befogni és mintát venni tőlük, azt azonban csak a Kaposvári Egyetem által végzendő vizsgálatok után tudják meg biztosan, hogy genetikailag "tiszta" vadmacskákról van-e szó. A befogott példányoknak megmérik a tömegét, testének és farkának hosszát. Az állatok vadsága miatt fogva tartásukat a fellépő stressz miatt a minimálisra, maximum fél órára kell csökkenteni - írták.      A szakemberek azt remélik, hogy csaknem húsz év után újra sikerül a védett kisragadozóról és a Gemencben lévő előfordulási helyéről megbízható adatbázist készíteni.      A vadmacska hazai elterjedését 1987-ben mérték fel először. Élőhelyük akkor a Bakonytól a Zempléni-hegységig terjedő területen, a Tiszántúlon, Délen pedig a Vajdasághoz és a Duna árteréhez kapcsolódó mecseki terület helyezkedett el. A felmérések a faj élőhelyének a beszűkülését mutatják. A faj eltűnt az észak-nyugati és a közép-magyarországi részekről - olvasható a természetvédelmi honlapon. (MTI)

Piás kamionos nyomába eredtek a debreceni rendőrök

A rendőrök előállították azt az ittas kamionsofőrt, aki szalagkorlátnak ütközött Debrecenben, majd elhajtott a helyszínről.   Bejelentés érkezett a rendőrségre 2019. március 18-án 15 óra 45 perc körül, ami szerint Debrecenben, a Homokkerti felüljárón egy kamion majdnem balesetet okozott. A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság Tevékenység Irányítási Központ ügyeletesei a bejelentést követően a beszerzett információkról értesítették a szolgálatban lévő járőröket. A rendőrök a Kassai úton megállították a járműszerelvényt, és a sofőrrel szemben alkoholszondát alkalmaztak, amely pozitív értéket mutatott. Az egyenruhások a sofőr vezetői engedélyét bevonták, őt pedig előállították a Debreceni Rendőrkapitányságra, és vele szemben járművezetés ittas állapotban vétség gyanúja miatt büntetőeljárást indítottak. (police.hu)

Tragédia a Fényes udvarban: a magasból zuhant alá egy nő

Tragédia Debrecenben: elhunyt egy nő kedden a Fényes udvari lakótelepen, miután kizuhant egy lakásból, sok emeletnyi magasságból. A megyei rendőrkapitányság közigazgatási hatósági eljárásban vizsgálja az ügyet, ami arra utal, öngyilkosság történhetett. Ha segítség kell  Ha Ön is úgy érzi, segítségre lenne szüksége, tárcsázza a krízishelyzetben lévők részére rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123 telefonszámot, akár mobiltelefonról is!

Egy szélhámos katonaszökevény története a filmvásznon

Szász Attila rendező a legújabb, a magyar mozikban március 14-étől megtekinthető Apró mesék című filmjét egy vele készített interjúban romantikus történelmi thrillerként aposztrofálta. Ez a műfaji egyveleg már önmagában figyelemre méltó, pláne akkor, ha az alkotást olyan remek színészek fémjelzik, mint amilyen Kerekes Vica és Szabó Kimmel Tamás. A filmet a debreceni Apolló moziban tekintettük meg. Látva az alkotást, a műfaji egyveleggel teljesen egyetértek: történelmi a film abban a vonatkozásban, hogy közvetlenül a II. világháború után játszódik, amikor a főhős, a Szabó Kimmel megformálta Hankó Balázs – miután megszökik a Don-kanyarból – a lebombázott Budapesten adja elő „apró meséit”. Mégpedig azoknak a hozzátartozóknak, akik egyelőre hiába várják haza a frontról a férjüket illetve édesapjukat, s minden egyes hírért borzasztóan hálásak. Hankó Balázs így őket „szolgálja ki” a hazugságaival: a hozzátartozókat felkeresve mindenkinek azt állítja, hogy ismerőse, barátja az eltűnt családtagjuknak, s hogy amikor utoljára találkoztak, az illető épp egy hősies tettet hajtott végre: megmentett egy kislányt. „Ekkor láttam utoljára” – zárja minden egyes hozzátartozóval a beszélgetését a szökött katona, aki mindezért cserébe a szétbombázott Budapesten igen jól él: ki kosztot, ki kvártélyt, ki ruhákat ad neki „cserébe” a szerettéről szóló (ál)hírekért. Mígnem egy alkalommal Balázs épp egy rendőrbe fut bele, aki leleplezi a csalásait, s menekülnie kell. S a történetnek itt kezdődik a romantikus szála: menekülés közben Balázs leugrik egy vonatról, s az erdőben botorkálva egy vadászlakhoz érkezik. A vadászházban szintén egy, a férjét a fronton tudó asszonnyal, Bérces Judittal (Kerekes Vica) és a kisfiával, Virgillel (Tóth Bercel) találkozik. Ahol előadja ugyanazt a mesét. Ám az asszony van annyira okos, hogy rögtön rájön: Balázs nem mond igazat. Annál sokkal jobban ismeri a férjét, hogy elhiggye róla a hősies cselekedetet. Judit férje ugyanis – Judit szavaival – „egy szörnyeteg”, akit épp ezért a nő egyáltalán nem vár haza. Egy idő után azért sem, mert szenvedélyes szerelem szövődik a közben a házba befogadott Balázs és őközötte. Az idill azonban nem tart sokáig, hiszen a nem várt férj, Bérces (Molnár Levente) mégis hazatér, s ezzel veszi kezdetét az eddig is izgalmas történet még hátborzongatóbb része: a thriller. A kialakult szerelmi háromszögben ugyanis valakinek távoznia kell a házból, sőt, az élők sorából is. Macskaegér-harc veszi kezdetét egyfelől a férj és a feleség, másfelől Balázs és Bérces között, s bizton állíthatom: Szász Attila filmjében ettől kezdve annyi csavar vár még a nézőre a történetben, amely „csavarmennyiség” nemcsak a figyelmet, de a feszültséget is végig képes fenntartani. Természetesen nem akarom elárulni, hogy mi lesz a „harc” vége. Csak annyit kívánok még jelezni, hogy ebben a vészes háromszög-helyzetben Balázs „apró meséi”, azaz a korábbi hazugságai is átértékelődnek, jóval kisebbeknek tűnnek ahhoz képest, amit ebben a helyzetben még hazudnia kell. Hogy ezt követően Judit is beálljon a hazudósok táborába, s a néző eldöntheti: mi az, ami ebben a történelmi és magánéleti helyzetben hazugságnak, füllentésnek, vagy maximum az igazság elhallgatásának tetszik.  Rendkívül összetett, csodálatos színészi játékkal fűszerezett, Köbli Norbert forgatókönyvíró munkájának (is) köszönhetően számtalan fordulattal megspékelt szüzsé sejlik fel tehát a néző előtt, ha megtekinti Szász Atilla legújabb alkotását. Bevallom őszintén, én már a rendező tavalyi, Örök tél című filmjétől is odáig voltam, de most, az „apró meséivel” még azt az élményemet is tudta tetézni. Szóval semmiképp se hagyják ki ezt a kiváló mozit. Az Apollóban március bármely napján megtekinthetik. Gyürky Katalin

Lehet a fizikát szórakozva is tanulni!

  Az NI Hungary Kft. több mint 15 éve elkötelezetten támogatja a természettudományok népszerűsítését Magyarországon. Az amerikai cég debreceni központja a közelmúltban egy tíz alkalmas természettudományos sorozatra vonatkozó együttműködést kötött hazánk egyik legnépszerűbb előadójával, Tóth Pál matematika-fizika tanárral. A debreceni Dózsa György Általános Iskolában, a projekt utolsó műsora előtt, március 19-én külön tájékoztatón ismertették a célkitűzéseket és az elért eredményeket.     Pallósné Bodnár Erika, az iskola intézményvezetője elmondta, hogy a Debreceni Tankerületi Központ valamennyi intézményéhez hasonlóan itt is kiemelt figyelem kíséri a természettudományos tárgyak oktatását. Ezért is örültek annak, hogy ezzel a különleges előadással a fizika olyan arcát is megmutathatják a gyerekeknek, amely bebizonyítja, hogy ez a tárgy egyáltalán nem száraz és a környezet olyan jelenségeivel foglalkozik, amelyekkel nap mint nap mindenki kapcsolatba kerül.   Tóth Pál matematika-fizika tanár 2007 novembere óta járja az országot, közel 1800 helyszínen járt, maga mögött hagyva mintegy négyszázezer kilométert. Tréfásan a tájékoztatón is elárulta, hogy mindig azzal kezdi előadását, hogy van egy rossz híre: "matematika-fizika szakos tanár vagyok". Teszi ezt azért, mert számára az az igazi kihívás, amikor a fiatalok kezdeti ellenállást legyőzve a kísérletek végén mindenki csillogó és érdeklődő szemmel faggatja a részletekről, a kulissza-titkokról. A fizika nem azért jó, mert borzasztó nehéz, hanem azért mert roppant szórakoztató. Kiemelte, hogy ezt a sorozatot mindenképpen sikerélménnyel zárja, mert úgy érzi, hogy több debreceni diák érdeklődését sikerült felkelteni.   Dr. Ábrahám László, az NI Hungary Kft. ügyvezetője elmondta, hogy az okoseszközök világában már nem elég, hogy a „Z” generáció tagjai magabiztosan tudják kezelni a digitális kütyüket. A digitális olvasástudás helyett nagyobb szükség lenne arra, hogy minél többen tudjanak digitálisan írni, azaz programozni. Az „Együtt a Jövő Mérnökeiért” (EJMSZ) legutóbbi felmérése szerint ma 6000 mérnök tudna azonnal munkába lépni, ha lenne ennyi szakképzett munkaerő. De nincs és ez a hiány óriási, akár nemzetgazdasági szinten is jelentős bevételkiesést eredményez. Többek között ezért is tartja fontosnak az NI Hungary Kft., hogy még az általános iskolákban orientálják a diákokat a természettudományok népszerűsítésén keresztül a mérnökszakmák felé.    A sajtótájékoztatót követően a Dózsa György Általános Iskola közel 100 tanulója tapasztalhatta meg Tóth Pál tanár úrnak köszönhetően: a fizikán keresztül a világot szemlélni, megismerni és megérteni – szép, fontos és rendkívül szórakoztató.

Piás kamionos nyomába eredtek a debreceni rendőrök


Tragédia a Fényes udvarban: a magasból zuhant alá egy nő

Fontos: ha nincs a pultban senki, akkor se vidd el a kasszát!

A gyanúsított kihasználta, hogy senki nem volt a benzinkút pultjánál, és elvitte a kasszában lévő pénzt. A berettyóújfalui rendőrök befejezték az ügy vizsgálatát.   A Berettyóújfalui Rendőrkapitányság lopás vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytatott büntetőeljárást. A nyomozás adatai szerint egy esztári benzinkút alkalmazottja értesítette a rendőröket 2018. december 23-án 10 óra körül arról, hogy a töltőállomás kasszájából ismeretlenek eltulajdonítottak közel 200 ezer forintot. A rendőrök a helyszínre mentek, ahol adatgyűjtést végeztek, és visszanézték a benzinkút kamerafelvételeit, amelyek alapján egy sötét színű BMW keresésébe kezdtek. Az egyenruhások rövid időn belül a személyautó nyomára bukkantak, és meghallgatták a sofőrt, aki elmondta, hogy egy ismerősével volt a benzinkúton, azonban ő úgy tudta, hogy utasa a tankolást fizette ki. A rendőrök azonosították a 23 éves férfit, akit Pocsajon elfogtak, majd gyanúsítottként kihallgattak. A helyi lakos beismerte a bűncselekmény elkövetését. A nyomozás vizsgálati szakaszában a rendőrök a szükséges eljárási cselekményeket elvégezték, és az iratokat átadták az ügyészségnek. (police.hu)      

Kegyetlenség: 10 kiskutya tragédiája Bagamérban


Tankolás után több pénze volt, mint előtte: ez lopás

Szívtelen gyilkosság a hosszú hétvégén

Minden nyugodt, minden megszokott: átlagos a szombati nyüzsgés. Nők és férfiak szaladgálnak szatyrokkal, kosarakkal az utcában. Beszerzik, ami kell: tej, kenyér, hús, újság, lottó…   Állok a konyha ablakában, kezemben a fiam, s látom, hogy az örök tekergő tacskó hosszú idő után ismét bemerészkedett a szemben lévő cég udvarára. Nem is csoda, ennek a tacsinak ott lakik a nagy szerelme: egy öreg, jámbor németjuhász. Őket sosem érdekelték a méretbeli kölönbségek, a tacsi udvarolt, a farkaskutya fogadta. Hirtelen eszembe jut, hogy mi lesz abból, ha meglátja a könnyed szerelmi táncot a nemrég odaköltöztetett fiatal kan juhász. Ő vadabb, feketébb, ha belenézel a szemébe, térdre kényszerít, s bevallod minden bűnöd. Még nem is érek gondolatom végére, amikor az udvar hátuljából előkullog az ifjú kan, és sem Istent, sem embert nem nézve belerondít kettejük játékába. Ő nem játszani akar, ő ölni akar, s torokra megy. Fiamat gyorsan átadom jajveszékelő feleségemnek, bújok a papucsba, s eszeveszetten rohanok a csatatérre. Kirohan a szomszéd is, egyszerre érünk oda, zihálunk, ijesztünk, felkapunk egy követ is, de nehéz a dolgunk: az egyik juhász mentené a barátját, a másik meg ölni akar. Úgy igazán, úgy ösztönből. Ketten kétfelé cibálják a szerencsétlen, immáron néma ebet. Ember és állat között pedig ott az az átkozott kerítés... Néma csönd, majd ijesztésünkre nagy nehezen enged a gyilkos száj. Mind a négyen nézünk egymásra: a gyilkosok is másért, az emberek is másért. Rohanok a gazdához, mosolyogva fogad, amíg nem mondom, hogy nagy baj van, jöjjön gyorsan. Mire visszaérünk, a tacskó már pislogás nélkül, kilógó nyelvvel, vérző sebekkel fogad minket. „Hát megint kiszöktél, te kis hülye! Nincs mit tenni, szegénynek ennyi volt, az utolsókat rúgja. Segítsetek, emeljük át valahogy a kerítésen, hazaviszem, eltemetem” – így a gazda. Lassú és szomorú lépésekkel, egy hólapáton visszük haza az éppen még vergődő tacskót, sokat látott gazdája szemében könny, szíve egy kőszikla. A felesége az ajtóban áll, döbbenetében csaknem elájul. Hogy ki a felelős? Pont lesz.rom. Ezt a napot úgysem feledi senki. Soha. SKB    

Magyar. Sajtó. Napja


Hogyan lehetsz menő az Instán? A 10 aranyszabály

Migránsnak hitték a kubai srácot a kemények, és összeverték: ítélet

Felfüggesztett börtönbüntetéssel sújtotta a Szegedi Járásbíróság kedden azt a két korábbi fegyőrt, aki egy migránsnak vélt kubai származású férfit bántalmazott 2015-ben.      Az elsőrendű vádlottat közösség tagja elleni erőszak, súlyos testi sértés bűntettében, valamint súlyos testi sértés bűntettének kísérletében mondta ki bűnösnek a bíróság és ezért két év, öt évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte.      A másodrendű vádlottat garázdaság vétsége és súlyos testi sértés bűntettének kísérlete miatt marasztalta el a bíróság és egy év, három évre felfüggesztett börtönbüntetéssel sújtotta. Harmadik társuk 200 ezer forint pénzbüntetést kapott.      A három férfi - egyikük legénybúcsúját követően - 2015. július 18-án már ittas állapotban találkozott össze a későbbi sértettel Szegeden. A férfit az elsőrendű vádlott bőrszíne és faji hovatartozása miatt inzultálni kezdte, majd "büdös bevándorlónak" nevezte. A sértett erre azt válaszolta, magyarnak érzi magát, de a vádlott tovább szidalmazta.      A sértett barátnőjével és annak fiútestvérével elindult, de a társaság utánuk ment, és az elsőrendű vádlott megütötte a férfit, és a nőt is, mindketten földre kerültek, a nő eszméletét is elvesztette. A sértett, hogy barátnőjét megvédje a további bántalmazástól, többször megütötte az elsőrendű vádlottat. Ezt látva a vádlott társai is bekapcsolódtak a verekedésbe, többször megrúgva a sértettet. Az ismét földre kerülő sértettet több percig rugdosták, taposták és a nő testvérét is bántalmazták.      A bántalmazás következtében a nő súlyos sérüléseket szenvedett - járomcsontja több helyen eltört, több foga letört, kilazult - barátja és testvére könnyebben sérült meg.      Az eljárás során az elsőrendű vádlott a bántalmazás tényét elismerte, de tagadta, hogy rasszista indíték vezérelte volna.      Az ügyész, a vádlottak és védőik három nap gondolkodási időt tartottak fent az esetleges fellebbezés bejelentésére. (MTI)

Vadmacskák a Gemencben: most megszámolják őket


Leszállás után a busz elé esett egy 80 éves néni, azonnal meghalt

Mit csinálsz a természettel, ember????

Negyven kilogramm műanyag zacskót találtak egy bálna gyomrában, melynek tetemét a Fülöp-szigeteken mosta partra a tenger - számolt be róla a The Guardian online kiadása hétfőn.     A fiatal Cuvier-féle csőröscet az emésztőrendszeri sokk miatt pusztult el, miután negyven kilogramm műanyagzacskót nyelt le.     A Mindanao szigeti Davao város D'Bone múzeuma Facebook-oldalán számolt be arról, hogy a boncoláskor 40 kilogramm műanyagzacskót, köztük 16 rizses zsákot, négy, banánültetvényeken használt zsákot és rengeteg bevásárlózacskót vettek ki az emlős gyomrából.     A múzeum tengerbiológusai szerint soha ennyi műanyagot nem találtak egyetlen bálnában sem.      Rohamosan nő az eldobható műanyagzacskók használata Délkelet-Ázsiában. 2017-ben az Ocean Conservancy tengervédő szervezet azt állapította meg, hogy Kínában, Indonéziában, a Fülöp-szigeteken, Thaiföldön és Vietnamban több műanyagot zúdítottak az óceánba, mint a világ többi részén együttvéve.     Darrell Blatchley tengerbiológus, a múzeum tulajdonosa elmondta, hogy az elmúlt tíz évben boncolt delfinek és bálnák közül 57-et ölt meg a gyomrukba jutott műanyag.     Tavaly júniusban Thaiföld déli partjainál pusztult el egy cet, amely több mint 80 műanyag zacskót nyelt le, ezek mintegy nyolc kilogrammot nyomtak.     Biológusok becslései szerint a thai vizekben évente 300 vízi állat - a delfinek és a bálnák mellett sok tengeri teknős - pusztul bele a műanyagszennyezésbe. (MTI)

Megmérték a Tejútrendszer tömegét


A tavaszi fáradtság a szokásosnál is megterhelőbb lesz

Műhelykonferencia a BTK-n

„Inkluzív pedagógia – érzékenyítés – lemorzsolódás prevenció” címmel rendezett tanácskozást kedden a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar Nevelés- és Művelődéstudományi Intézete. A program célja, hogy bemutassák a fogyatékossággal élő tanulók, hallgatók pedagógiai támogatásának lehetőségeit. - A mai rendezvény olyan rendkívül fontos témát tűzött napirendre, ami állandó, napi szintű kihívást jelent az érintettek számára – fogalmazott megnyitójában Csatár Péter. A Bölcsészettudományi Kar dékánhelyettese hangsúlyozta: a fogyatékossággal élők számára is létkérdés, hogy megfelelően hasznosítható tudás birtokába jussanak az iskolában, így az egyetemen is, de ennek eléréséhez szükségük van támogatásra.   - A BTK igyekszik támogatni a fogyatékkal élők oktatását, tanulását, fogyatékossági megbízott is segít a felmerülő problémák intézésében. Mindez azonban nem elegendő a napi gondok megoldásához. Ezért is fontos a mai műhelykonferencia, amely segít a megoldandó kihívások felvetésében – emelte ki a dékánhelyettes.   - Karácsony Sándor munkásságát szinte mindenki ismeri a jelenlévők közül, emlékét a róla elnevezett terem is őrzi az egyetemen, azonban kevesen tudják, hogy a legendás professzor az 1. világháborúban szerzett sérülései miatt élete végéig csak két mankó segítségével tudott járni – idézte fel a nagy elődöt Pusztai Gabriella. A Nevelés- és Művelődéstudományi Intézet igazgatója kiemelte: Karácsony Sándor fogyatékossága ellenére teljes életet élt, megállta helyét egyetemi oktatóként, tudományos kutatóként és a kulturális élet jelentős szereplőjeként egyaránt. - Amint példája mutatja, a tehetség utat tör magának, bizonyítva, hogy helyt tudunk állni a nehézségek ellenére is – tette hozzá az igazgató.   A rendezvényen középiskolai tanárok, szakirányú intézményben dolgozók és oktatáskutatók előadásai hangzottak el, valamint a program résztvevői kerekasztal-beszélgetés révén betekintést nyerhettek az oktatás mindennapi kihívásaiba is. Mindezt a „semmit rólunk nélkülünk” alapelv szerint, így az érintett tanulók is elmondhatták, ők hogyan érzékelik, mennyire támogató a társadalmi és intézményes környezet képzési- és karriercéljaik eléréshez. (unide.hu)

Kamerázhatnak-e egy bulin?


Elismerés az amerikai professzornak

Olimpia bajnok a CENTERBEN: a kapusok világa

A népszerű Press-Szó és a GyermekPress-Szó mellett sportos beszélgetős magazinműsort is kedvelnek a nézők az Alföld Televízióban.  A Center sportmagazin nem az unalomig ismételgetett közhelyekre épül (a múlt héten sok helyzetet hagytunk ki, a jövő héten vigyázni kell az eladott labdákra, ponttal vagy pontokkal szeretnénk zárni a meccset, stb., stb., stb.), inkább a sport lényegére koncentrál: Tóth Csaba Zsolt műsorvezető jeles sporvezetőkkel, sportolókkal, edzőkkel, szurkolókkal, kommunikációs szakemberekkel beszélget arról, melyek életük, életünk meghatározó sportélményei, kudarcai, emellett olyan tabutémákat is feszeget, mint a játékvezetők, a szurkolók szerepe vagy a "mocskos anyagiak". A legújabb adást kedden 20.10-től láthatják a nézők az Alföld Tv-n, illusztris vendégekkel. A műsorban Gelei József olimpiai bajnok és EB-bronzérmes kapus, az 1966-os vb nagy meccse, a magyar-brazil (3-1) egyik hőse, valamint Gelei Károly volt válogatott hálóőr, FIFA agent ügynök és tv-s szakértő vall őszintén a szakmáról, a nehézségekről és nagy élményekről is.

Köszönöm! Szívesen! CENTER Dobrai Zoltánnal és Ó. Nagy Ferenccel


Center a főbíróval és a futsalpápával

Szaporodnak megyénkben a plüssállattal elkövetett bűncselekmények

Szaporodik a plüssállattal elkövetett emberölések száma Hajdú-Bihar megyében   Az egyik debreceni hírportál szerkesztőségében történt a koradélután folyamán az az incidens, melynek során M. László (41) egy plüss unikornissal hátulról szíven szúrta kollegáját, a 26,75 éves K. Mártont. A szemtanúk elmondása szerint az elkövető és az áldozat az ikes igék ragozásán szólalkoztak össze. Mivel nem tudtak megegyezni annak helyességében, hogy eszem vagy eszek, M. László hirtelen felindulásból, magához vette a szerkesztőségi plüss unikornist, és háromszor szíven döfte kollégáját, aki éppen a rendőrséget tárcsázta egy díszlettelefonon.  K. Márton elmondta, végződhetett volna rosszabbul is az eset, örül, hogy ennyivel megúszta, de elmondása szerint többé nem tud sem munkatársára, sem az egyszarvúakra úgy tekinteni, mint korábban.

Támad a magyar parapók, tízezreket csípett már meg


Micsoooda? Messi a Loki felé kacsintgat

Debrecen rendezi jövőre a rövidpályás gyorskorcsolya Eb-t

A Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség (ISU) döntése nyomán Debrecen rendezheti 2020-ban a rövidpályás gyorskorcsolya Európa-bajnokságot.     A magyar szövetség (MOKSZ) tájékoztatása szerint a kontinensviadalnak január 24. és 26. között a Főnix Csarnok ad majd otthont.     A magyarok idén négy arany-, négy ezüst- és egy bronzéremmel minden idők legeredményesebb Eb-szereplését zárták a hollandiai Dordrechtben. Liu Shaolin Sándor összetettben és 1500 méteren, míg öccse, Liu Shaoang 500 méteren indulhat címvédőként a hazai rendezésű eseményen, ahogy az olimpiai bajnok férfi váltó is.     Debrecen nem először lesz házigazdája nemzetközi versenynek a sportágban, ugyanis 2013-ban vb-t rendezett. (MTI)

Bajnok a DSZC-Eötvös DSE!


A döntő nem jött össze, de: szép volt, DEAC!

Elhunyt a Campus sztárja: nem volt idegenkezűség

A hivatalos vizsgálat szerint nem merült fel az idegenkezűség gyanúja Keith Flint, a Prodigy együttes énekesének halálával kapcsolatban - számolt be róla a BBC News.     A 49 éves, 2 éve a debreceni Campus fesztiválon is fellépett énekest március 4-én találták holtan az essexi North Endben lévő otthonában. A zenész a törvényszéki orvosszakértő megállapítása szerint felakasztotta magát, a toxikológiai vizsgálat azonban még folyik.     Flint halálának körülményeiről várhatóan július 23-án nyújtják be a zárójelentést.     A Chelmsfordban megtartott tárgyaláson Lynsey Chaffe vezető orvosszakértő elmondta, hogy a haláleset körüli hivatalos rendőrségi eljárás szabályosan, a protokoll szerint zajlott, és megerősítette, hogy nem merült fel az idegenkezűség gyanúja.     A Londonban született Flint az 1990-es években futott be Brit Award-díjas bandájával. Az együttes tavaly novemberben jelentkezett új lemezzel, a közelmúltban Ausztráliában turnéztak, májusban az Egyesült Államokba mentek volna.     Liam Howlett és Maxim, a Prodigy tagjai Flintet "igazi úttörőként, innovátorként és legendaként" méltatták halála után.     A Chemical Brothersből Ed Simons azt mondta, "nagyszerű ember" volt, akivel mindig nagyon mulatságos volt együtt lenni.     Két nappal halála előtt Flint még részt vett a chemsfordi öt kilométeres parkfutásban, amit egyéni csúccsal, 21 perc 22 másodperc alatt teljesített. JEGYZETÜNK A TÉMÁRÓL ITT!!!!

Debrecenben is járt: meghalt a Prodigy énekese


Tiszta érzelmek, zavaros kapcsolatok - Pilát Gábor Debrecenbe jön

Figyelem, véradás lesz a Fórumban!

Kiszállásos véradás lesz a FÓRUM-ban 2019. március 22-én 14:00-17:00 óra között a P3 szinten. A Vöröskereszt Debreceni Területi Szervezete és a FÓRUM Debrecen Bevásárlóközpont közösen kiszállásos véradást szervez. Szeretettel várnak minden segíteni szándékozót 2019.március 22-én 14:00-17:00 óráig a bevásárlóközpont P3 szintjén. A jelentkezők figyelmét szeretnék felhívni a véradás előtti étkezés és folyadékfogyasztás fontosságára, valamint kérjük, hogy a személyi igazolványt, lakcím kártyát és TAJ kártyát ne felejtsétek otthon! A gyógyászatban semmi mással nem pótolható gyógyszer az emberi vér és a különböző vérkészítmények. Embereket kell megnyerni személyes rábeszéléssel, hogy vérük felajánlásával segítsenek rokonaik, barátaik, munkatársaik és ismeretlen embertársaik gyógyításában. Ezt a munkát, a véradók toborzását a Magyar Vöröskereszt vállalta, és a betegek gyógyulása érdekében elsőrendű feladatának tekinti. Tájékoztatásul: a Vérellátó Szolgálat 2006. június 1.-től a véradók részére 500 Ft értékű étkezési bónt ad, mely széles körben beválthatók élelmiszerüzletekben, üzletláncokban. FONTOS TUDNIVALÓK A VÉRADÁSSAL KAPCSOLATBAN: Kiből lehet véradó? Aki egészséges, betöltötte a 18. életévét, de még nincs 65 éves, és testsúlya meghaladja az 50 kg-ot. Évente hányszor lehet vért adni? Nők háromszor, férfiak évente ötször adhatnak vért. Két véradás között minimum 56 napnak kell eltelnie. Mivel az ÁRKÁD-ban havonta van véradás, épp ezért fontos, hogy új segítők is érkezzenek. Mi történik egy véradás során? A véradás alkalmával steril vérvételi zsákba, egyszer használatos tű segítségével 4,5 deciliter teljes vért vesznek le. Egy véradás 30–45 percet vesz igénybe. Fontos a véradás előtti folyadékfogyasztás, mely segít a véradás alkalmával levett plazma pótlásában, emellett ha megfelelő mennyiségű folyadék van a szervezetben, az erek teltebbek, a véna jobban látható, így gyorsabb a vérvétel. A levett vérből vörösvérsejtkoncentrátum, plazmakészítmények és vérlemezke-koncentrátum készül, így egy egység teljes vér 3 beteg életén segíthet. Minden véradás egyben szűrővizsgálat is. A véradás után a mintacsövekbe levett vért minden alkalommal kivizsgálják függetlenül attól, hogy a véradó hányszor adott vért. A kötelező tesztek a HIV, Hepatitisz-B, Hepatitsz-C, szifilisz kimutatás és a vércsoport meghatározás. Hogyan zajlik egy véradás? A nyilvántartáshoz meg kell adnod személyi adataid, és kitöltened egy kérdőívet az egészségügyi állapotodról. Az adatfelvételhez a személyi igazolványra és TAJ kártyára feltétlenül szükség van. Külföldi állampolgár esetén útlevél és magyar TAJ kártya szükséges. Ezt követően elfogyasztasz egy-két pohár teát, hogy a leadandó folyadékot előre pótold szervezetedben, majd laboratóriumi és orvosi kivizsgálás következik. A steril vérvételi zsákba 5 perc alatt leveszik a vért, majd 5 perc pihenő következik. Fontos: véradásra soha ne menj éhgyomorral!

Megjelent a Fórum Fashion magazin


Nagy siker volt a Fórum Challenge, remekelt a Vezér Fitness

Dietetikus: három liter folyadékra van szüksége naponta egy felnőttnek

Mintegy három liter folyadékra van szüksége egy átlagos súlyú felnőttnek naponta; a pontos mennyiségét a testsúly határozza meg - mondta Miháldy Kinga dietetikus szombat reggel az M1 aktuális csatornán.      A szakember ismertetése szerint felnőtteknél 10 kilónként 4 deciliter folyadékot kell bevinni naponta, így egy 70 kilogrammos ember esetében ez 2,8 litert jelent.      Hozzátette, helytálló az a közvélekedés, miszerint 2-2,5 liter vízre van szüksége egy átlagos súlyú embernek, hiszen a maradékot a táplálkozás során, például gyümölcsökből, zöldségekből vagy egyéb, folyadéktartalmú ételekből lehet fedezni. (MTI)

Magyarországon is lesz Meki házhoz szállítás


Nyamm! Ismét Mangalica Fesztivál Debrecenben - FOTÓK

Rákbetegel életét mentheti meg: új kemoterápiás protokollok bevezetését javasolják

Több mint harminc új kemoterápiás protokoll hivatalos bevezetését javasolja a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság (MKOT).     A testület MTI-hez hétfőn eljuttatott közleménye hangsúlyozza, hogy az onkológusok javaslatai nem új gyógyszerekre vonatkoznak, hanem a jelenleg is elérhető és államilag finanszírozott gyógyszerek alkalmazásában adnának nagyobb mozgásteret az onkológiáknak.     Mint írják, a gyógyszerkutatásoknak csak egy része irányul új hatóanyagok kifejlesztésére, világszerte számtalan vizsgálat zajlik arról, hogy a már engedélyezett gyógyszereket milyen ütemezés szerint, vagy milyen kombinációban érdemes alkalmazni ahhoz, hogy abból a beteg a legtöbbet profitálhassa. Ezeket az eredményeket a nagy nemzetközi orvosi szervezetek folyamatosan publikálják, és ezek alapján rendszeresen finomítják a terápiákra vonatkozó ajánlásaikat is.     Az előzményekhez tartozik, hogy az MKOT legutóbbi kongresszusán megállapodott a Nemzeti Egészségbiztosítási Alappal, hogy az orvostársaság egy javaslatcsomagban foglalja össze milyen kemoterápiás protokollokat hiányolnak a kezelőorvosok Magyarországon. Az MKOT felhívására fővárosi és vidéki kórházakból, egyetemi klinikákról érkeztek javaslatok, ezek alapján kiderült: az onkológusok több mint harminc új daganatellenes kezelési protokoll bevezetését tartják indokoltnak, az orvostársaság ez alapján előterjesztette módosítási kérelmét.     A protokollok szabják meg a daganatellenes terápiák kezelési rendjét; tartalmazzák, hogy adott daganatokat mely daganatellenes szerekkel, azok milyen kombinációjában, mennyiségében, időbeni ütemezésében, hány ciklusban kell kezelni. Indokolt esetben el lehet térni a protokolltól, viszont ez többlet adminisztrációval jár az osztályok számára.

A betegeknek nem javasolt a böjt


Átadták a Richter Anna Díjakat

Nézzük, hol, mennyiből lehet megélni!

Szingapúrban, Párizsban, és Hongkongban a legmagasabbak a dollárban számolt megélhetési költségek az egész világon, Budapest ugyanakkor továbbra sincs a száz legdrágább város között, sőt egyre olcsóbb - áll az egyik vezető londoni gazdaságkutató intézet, az Economist Intelligence Unit (EIU) kedden ismertetett éves globális felmérésében.      Az EIU 160 termékből összerakott áru- és szolgáltatáskosár átlagárának kiszámításával állítja össze éves listáját a világ nagyvárosainak dollárban mért megélhetési költségeiről. Az összehasonlítás alapja 100-as megélhetési mutatóval hagyományosan New York.     Az idei felmérés szerint a 133 várost tartalmazó listán holtversenyben került az első helyre Szingapúr, Párizs és Hongkong, New Yorkhoz mért költségindexük ugyanis egyaránt 107.      A felső tízes mezőnyben szerepel Zürich (106), Genf és Oszaka (egyaránt 101), Szöul, Koppenhága és a viszonyítási alapként használt New York (egyaránt 100), valamint Tel-Aviv és Los Angeles (egyaránt 99).      Budapest ugyanakkor a 133-as mezőnyben az idén a 105. helyre került a dollárban számolt megélhetési költségek alapján, a New York-i költségszint 54 százalékával.      Az EIU kimutatása szerint a magyar főváros a dollárban fizetett külföldi kiküldöttek számára egyre olcsóbb: Budapest tavaly a New York-i 100-as megélhetési költségindex 59 százalékával a 101. helyen, öt évvel ezelőtt 67 százalékos költségszinttel a 100. helyen, tíz éve New York megélhetési költségeinek 87 százalékával a 65. helyen állt.      Az összehasonlító elemzés szerzői kiemelik, hogy az inflációs és a devizaárfolyam-hatások miatt a vizsgált teljes mezőny is olcsóbb lett a New Yorkhoz mért, dollárban számolt átlagos megélhetési költségekhez képest.      A cég számítási módszerei szerint a globális megélhetési költségindex az idén 69 százalékra csökkent a tavaly mért 73 százalékról, öt éve 82 százalék, tíz évvel ezelőtt még 89 százalék volt.      Az Economist Intelligence Unit kedden bemutatott költséglistáján a világ legolcsóbb városa - legalábbis a dollárban fizetett külföldiek számára - a venezuelai főváros, Caracas, amely a New York-i szinthez mért 15 százalékos költségindexével az utolsó, 133. helyre került.      A legolcsóbb tízes mezőnyben szerepel Damaszkusz (25 százalék), Taskent (33), Almati (35), Bangalore (39), Karacsi és Lagos (40), Buenos Aires és Chennai (41), illetve Delhi (43).      Az EIU elemzői hangsúlyozzák ugyanakkor, hogy az olcsóság nem feltétlenül ad okot jókedvre, mivel általában gazdasági-politikai felfordulással, biztonsági kockázatokkal terhelt rosszabb életminőséget is jelent.      Az elemzés kiemeli, hogy Venezuelában, ahol tavaly egymillió százalékot megközelítő inflációt mértek, az azóta bevezetett új valuta is gyakorlatilag elvesztette fizetőeszköz funkcióját, a lakosság közvetlen árucserére kényszerül, járműveinek alkatrészeit, családi ékszereit, saját ruháit cseréli el alapvető élelmiszerekre.   (MTI)

Tíz százalékkal nőtt tavaly a casco átlagdíja


A pénzünkre utaznak a kiberbűnözők

Elhunyt a Csokonai operaénekese

Elhunyt Bán Elemér operaénekes. A Csokonai Színház örökös tagját százegy éves korában érte a halál.    Bán Elemér 1917. október 8-án született Hajdúnánáson, ott járt iskolába, és ott fedezte fel kiváló énekhangját Makláry Lajos karnagy. Középiskolásként kezdett bejárni Debrecenbe, ahol Hoór-Tempis Erzsébet tanítványa volt két esztendeig. A Zeneakadémiára azonnal a harmadik évfolyamba vették fel, ott Walter Margit növendéke lett. A színházzal Debrecenben találkozott először, amikor a zenede növendékei a városi dalárdával együtt mutatták be A corneville-i harangokat. 1941-ben végzett a főiskolán, és András Béla karnagy Kolozsvárra szerződtette az akkor megalakult Nemzeti Színház operatársulatához. Alapvetően lírai tenorként tartották számon, de sokoldalúsága már ekkortájt megnyilvánult. 1944 őszén a kolozsvári opera Budapestre költözött, és decemberig a Városi Színházban játszottak. 1945 tavaszán az operaház kórusába került. Ugyanez év októberében Vaszy Viktor Szegeden újraszervezte a kolozsvári társulatát, és Bán Elemért is odahívta. 1949-ben, a színházak államosításakor került újra Debrecenbe, és azóta is a városban élt-tevékenykedett. Nélkülözhetetlen tagjává vált a Csokonai Színháznak. Míg Kolozsvárott 11 és Szegeden 9 szerepet alakított, Debrecenben 40 opera, 36 operett, 35 próza és 11 zenés vígjáték színlapján szerepelt a neve. 1978 óta nyugdíjas, és 1994 óta a Csokonai Színház örökös tagja.   Bán Elemért a Csokonai Színház saját halottjának tekinti.        

Egy szélhámos katonaszökevény története a filmvásznon


Itt az idei Friss hajtás

Idén ezeket mondta Orbán Viktor Tusnádfürdőn

Minden európai országnak joga van megvédeni keresztény kultúráját, a hagyományos családmodellt, és jogában áll elutasítani a bevándorlást - hangsúlyozta Orbán Viktor szombaton Tusnádfürdőn, a 29. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor zárónapján tartott előadásában.      A miniszterelnök a szabadtéri színpad előtt összegyűlt többezres hallgatóság előtt a legutóbbi Tusványos óta eltelt évre visszatekintve felidézte: a kárpát-medencei magyarság átugrott egy lélektani küszöböt, köszönthették az egymilliomodik visszahonosult magyar állampolgárt.      Úgy értékelte: a magyar kormány nyolc év folyamatos kormányzás után áprilisban négy év újabb munkára kapott esélyt, és felhatalmazást arra, hogy kiépítsen egy új korszakot.      Elmondta: a magyar nemzetegyesítés folyamata átváltozott nemzetépítéssé, amelynek áprilisban tartották a főpróbáját.      A választási eredmények azt igazolják, hogy a magyar nemzetépítés sikeres.       Bebizonyítottuk, hogy mi magyarok képesek vagyunk megérteni bonyolult és összetett helyzetünket, és ha kell, egy akarattal képesek vagyunk dönteni sorsukról, egy nemzetként mozdulni - fogalmazott.      "Székelyföldről azt mondhatom, hogy a külhoni magyarok kiálltak az anyaországi magyarok mellett, minden itt leadott voks felelősségvállalás, volt Magyarországért. Ezt a felelősségvállalást és kiállást köszönöm most meg" - jelentette ki a kormányfő.      Orbán Viktor szerint a 2010-es kétharmados győzelem arra felhatalmazás a kormánypártoknak, hogy új rendszert építsenek: ami a gazdaságban egy magyar modellt, a politikában egy nemzeti és keresztény alapokon nyugvó új alkotmányos rendet jelentett. Úgy értékelte: a 2014-es győzelemmel a rendszer stabilizálására kaptak felhatalmazást.      Az idei választás eredménye nyomán Orbán Viktor szerint a korszaképítés a feladat, vagyis az, hogy kulturális korszakba ágyazzák a politikai rendszert.       "Új szellemi és kulturális megközelítésre van szükség a harmadik kétharmad után, és mi tagadás szeptembertől nagy változások előtt állunk" - fogalmazott.     Az eddig fölépült rendszer stabilitásáról szólva a miniszterelnök felidézte: a 2009-es mínusz hat százalékos "növekedésről" 2017-ben Magyarország plusz négy százalékot teljesített, az ország által megtermelt érték 2010-ben 22 224 milliárd forint volt, most pedig 38 183 milliárd.      "A 2008-as válság miatt felvett hiteleket visszafizetettük, az IMF-et hazaküldtük, a hiányt kordában tartjuk, az államadósságot pedig 85 százalékról 71 százalékra vittük le" - sorolta. Hozzátette: 756 ezerrel többen dolgoznak ma Magyarországon mint 2010 előtt, a bérek 60 százalékkal nőttek, a demográfia termékenységmutatója 1,25-ről 1,5-re nőtt, a bűncselekmények száma felére csökkent.      Erre a stabilitásra alapozva a kormány olyan nagy célokat tűzött ki, amelyeket korábban elképzelhetetlennek gondolt: 2030-ra Magyarország az Európai Unió öt legjobb életminőségű országa közé tartozzon, megálljon a népesedési hanyatlás, a gyorsforgalmi utak érjék el a határokat, valósuljon meg az energiafüggetlenség, épüljön fel az új magyar honvédség - mondta.      Orbán Viktor a Kárpát-medence újjáépítését nevezte Magyarország egyik legfontosabb tervének. A miniszterelnök úgy fogalmazott, "véget ért a száz év magyar magány korszaka. Újra erősek vagyunk, elszántak vagyunk, bátrak vagyunk, van erőnk, van pénzünk, vannak erőforrásaink".      Hozzátette: az elmúlt években Magyarország bebizonyította szomszédjainak, hogy "aki a magyarokkal együttműködik, az jól jár".      Orbán Viktor elmondta, Magyarország azt ajánlja a szomszédjainak, hogy teremtsék meg a gyorsvasút-, és autópálya-összeköttetéseket, kössék össze energiahálózataikat is, valamint hangolják össze védelmi politikájukat és  haderőfejlesztéseket.      A közös építkezéshez kölcsönös tiszteletre van szükség - figyelmeztetett.      Orbán Viktor jelezte: a magyarok megértik, hogy a románság számára ünnep az idei centenárium (az Erdély és a Román Királyság egyesülését kikiáltó 1918-as gyulafehérvári román nemzetgyűlés), de annak megértését kérik, hogy a magyarok számára "ezen nincs mit ünnepelni".      Kijelentette: szembe kell nézni azzal, hogy a modern Románia száz éve nem tud mit kezdeni azzal a természeti ténnyel, hogy itt él másfél millió magyar, és Bukarest azt mondja, Székelyföld nem is létezik.       A kormányfő jelezte: egyetért az RMDSZ ünnepi szlogenjével (Ezer év Erdélyben, száz év Romániában), ez kifejezi, hogy Székelyföld akkor is létezett, amikor a modern Románia még nem létezett, és Székelyföld akkor is létezni fog, amikor már egész Európa behódolt az iszlámnak - mondta Orbán Viktor.      Ahelyett hogy tagadnánk a valóságot, fogjuk fel inkább ezt a helyzetet erőforrásként. Tekintsünk Erdélyre erőforrásként, akarjunk erősödő Székelyföldet, erősödő magyarságot. Ez erőgyarapodást jelent Románia számára is - fogalmazott.   A Kárpát-medencén túlmutató regionális építkezésről szólva Orbán Viktor öt tézisben fogalmazta meg, hogyan foglalhatja el Közép-Európa méltó helyét Európában.      Kijelentette: minden európai országnak joga van megvédeni keresztény kultúráját, joga van elutasítani a multikulturalizmus ideológiáját.      Minden országnak joga van védelmébe venni a hagyományos családmodellt, és azt vallani, hogy "minden gyereknek joga van egy anyához és egy apához" - szögezte le Orbán Viktor.      A közép-európai országok jogának nevezte, hogy megvédjék a nemzetstratégiai szempontból kulcsfontosságú gazdasági ágazataikat és piacaikat.      Alaptézisnek tekintette, hogy minden országnak jogában áll megvédeni határait, és elutasítani a bevándorlást.      Azt is alaptézisnek nevezte, hogy minden országnak joga van a legfontosabb kérdésekben ragaszkodni az egy nemzet és egy szavazat elvéhez, amelyet szerinte az EU-ban sem lehet megkerülni.       "Azt állítjuk, mi közép-európaiak, hogy van élet a globalizmuson túl, nem az az egyetlen járható út, Közép-Európa útja pedig a szabad nemzetek szövetségének útja" - jelentette ki a miniszterelnök.      Kitért arra is, hogy jelenleg primitív Oroszország-politikát folytat az unió, ehelyett "tagolt Oroszország-politikára lenne szükség". Orbán Viktor hozzátette: Magyarország, az egész Kárpát-medence és Európa biztonsága ma azon múlik, hogy Törökország, Izrael és Egyiptom elég stabil ország-e ahhoz, hogy megállítsa a muszlim beáramlást.      Ha e három ország közül bármelyik elveszíti stabilitását, annak súlyos következményei lesznek Európa biztonságára - mondta a kormányfő.      Orbán Viktor megállapította: Európa jelenlegi vezetői alkalmatlanok, nem tudták megvédeni a kontinenst a bevándorlástól. Úgy fogalmazott: az európai elit csődöt mondott, és ennek a csődnek szimbóluma az Európa Bizottság, amelynek napjai ugyanakkor megvannak számlálva.      Rámutatott: az Európai Bizottságnak az alapszerződések szerint pártatlannak, elfogulatlannak kell lennie, és garantálnia kell a négy szabadságot.       Ehelyett a bizottság ma pártos, mert a liberálisok pártján áll, elfogult, mert Közép-Európa ellen dolgozik, és nem barátja a szabadságnak, mert a szabadságok helyett egy európai szocializmus felépítésén dolgozik - jelentette ki.      Orbán Viktor szerint a kizárólagosan liberális európai elit azért mondott csődöt, mert megtagadta gyökereit, és egy keresztény alapokon nyugvó Európa helyett a nyílt társadalom Európáját építi.      "A keresztény Európában a munkának becsülete volt, az embernek méltósága volt, a férfi és a nő egyenlő volt, a család a nemzet alapja volt, a nemzet Európa alapja volt, az államok pedig garantálták a biztonságot. A mai nyílt társadalom Európájában nincsenek határok, az európai emberek lecserélhetők bevándorlókra, a család tetszés szerint variálható együttélési formákká vált, a nemzet, a nemzeti öntudat és nemzeti érzés negatív és meghaladandónak minősül, és az állam többé nem garantálja a biztonságot Európában" - állapította meg. Hozzátette: a liberális Európában az európaiság egy tartalom nélküli forma maradt.       Orbán Viktor szerint a liberális demokrácia átfejlődött "liberális nem-demokráciává". Liberalizmus van, demokrácia meg nincs - hangoztatta, hozzátéve, a demokrácia hiányát azzal lehet alátámasztani, hogy Nyugat-Európában általánossá vált a szólásszabadság korlátozása és a cenzúra.      A miniszterelnök szerint a 2019-es európai parlamenti választásokra kell összpontosítani, a választás pedig egyetlen közös komoly európai kérdésről, a bevándorlásról szólhat.      Azt mondta, ha bevándorlásról dönt Európa, akkor az európai elitről is dönt, arról, hogy jól kezelte-e a bevándorlás kérdését.      Véleménye szerint az európai elit ideges, mert a választás Magyarország számára kedvező eredménye miatt Európa nagy ívű átalakítása, a Soros-terv elakadhat. Szerinte elakadhat az európai választásokon a nagy cél, hogy Európát átalakítsák és átléptessék a kereszténység utáni és a nemzetek utáni korszakba.      A liberális demokráciának van alternatívája: a kereszténydemokrácia - mutatott rá. Csalinak nevezte azt a megközelítést, hogy a kereszténydemokrácia is lehet liberális. Kijelentette: a kereszténydemokrácia - ha úgy tetszik - illiberális.      A liberális demokrácia a multikulturalizmus oldalán áll, bevándorláspárti és a variálható család modelljét vallja. Ezzel szemben a kereszténydemokrácia elsőbbséget ad a keresztény kultúrának, bevándorlásellenes és a keresztény család pártján áll - mondta Orbán Viktor.      A miniszterelnök szerint a jövő évi európai parlamenti választásokon nemcsak a liberális demokráciának lehet búcsút mondani, hanem a '68-as elitnek is. Tusványoson tartott előadásában úgy vélekedett, hogy a 1968-as generáció helyett az 1990-es antikommunista, keresztény, nemzeti elkötelezettségű generációnak érkezett el az ideje.      "Harminc éve még azt gondoltuk, hogy Európa a jövőnk, most azt gondoljuk, mi vagyunk Európa jövője" - zárta tusnádfürdői előadását Orbán Viktor miniszterelnök. (MTI)

Orbán: Építsük közösen újra a Kárpát-medencét!


Potápi: köszönet a diaszpóra szervezeteinek a magyarság melletti kiállásáért

Meglendíti az autópiacot a nagycsaládosok autótámogatása

Az új autók piaca több ezer darabbal bővülhet már az idén a magyarországi autókereskedők várakozásai szerint a nagycsaládosok autóvásárlását támogató kormányzati program hatására.      Járműkereskedő cégek tapasztalatai szerint február óta ugrásszerűen megnőtt a vásárlói érdeklődés és ajánlatkérés a márkakereskedésekben a családi modellekre vonatkozóan, ami egyértelműen a családvédelmi akcióterv bejelentésének tulajdonítható. Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára a héten ismertette az autóvásárlási akció részleteit, ez alapján már a kereskedések is differenciált ajánlatokkal állhatnak elő.      Markó Zoltán, a Duna Autó Zrt. kereskedelmi és marketing igazgatója az MTI-t arról tájékoztatta, hogy több kategória is szóba jöhet a nagycsaládosok számára, az egyterű gépjárművektől egészen a nagyobb szabadidő autókig. Saját, 18 márkát tartalmazó kínálatukból például 25 modell felel meg a kormány által megfogalmazott feltételeknek - közölte.       A modellek többsége a jelenleg népszerű városi terepjárók kategóriájába tartozik - ismertette. Ebben a kategóriában a legtöbb modell hétszemélyes változatban is elérhető - hívta fel a figyelmet -, például a Honda CR-V, a Hyundai Santa Fe, a Kia Sorento, a Mitsubishi Outlander, a Nissan X-Trail, a Skoda Kodiaq, a Seat Tarraco vagy a Volvo XC90 és a Peugeot 5008.      A könnyebben átalakítható egyterű gépkocsik esetében  is növekedést hozhat az akció - jelezte. A húzómodell itt valószínűleg a Dacia Lodgy lesz - vélekedett, hozzátéve:  olyan egyterűek közül lehet választani, mint a Fiat 500L Living, a Renault Grand Scenic, vagy a 10 millió feletti kategóriából a Renault Espace, a Seat Alhambra.      A kisbusz-kínálat ugyancsak felkeltheti a családosok érdeklődését, ilyen lehet a Fiat Ducato, a Fiat Talento, a Peugeot Traveller, a Peugeot Expert és a Peugeot Boxer kombi változatai, a Renault Trafic, a Nissan Evalia vagy a Nissan NV200 kombi.       Megjegyezte: a gyártók egykori "dobozos" autókat is tovább alakítottak annak érdekében, hogy a vevői igényeket minél jobban kielégítsék, és személyszállításra is alkalmasak legyenek, így jöhet szóba a Fiat Doblo Panoráma és a Peugeot Rifter.      Rámutatott: nemcsak a modellpaletta sokszínű, hanem az árak is  széles spektrumon mozognak. A szabályoknak megfelelő legolcsóbb autó jelenleg 3,5 millió forintért érhető el, de a vevők jóval 10 millió forint feletti kínálatból is választhatnak.       A Duna Autó Zrt. 30 éve van jelen az autópiacon, óbudai telephelyén 18 márka kereskedése és 21 márkaszervize működik. A cég 2018-ban mintegy 5000 autót értékesített, ebből 4500 új autó volt. Éves árbevétele 2018-ban elérte a 25 milliárd forintot.      A magyarországi újautó-piac egyik legfőbb szereplője, a Volkswagen konszern márkáinak importőre, a Porsche Hungaria szintén arról számolt be, hogy a Volkswagen, VW haszonjármű,  Skoda, SEAT és Audi kereskedéseknél érezhetően megnőtt a vevői érdeklődés.       Vérten Sándor kommunikációs igazgató az MTI-nek elmondta, hogy a jogszabály végrehajtása még módosulhat, de már látszik, hogy az akció bejelentésére a piac megmozdult, ez jó néhány ezerrel növelheti az eladott új autók számát.       A Porsche Hungariához tartozó márkakereskedők valószínűleg jó néhány száz darabos eladást köthetnek majd a családvédelmi akcióhoz - tette hozzá.       Megjegyezte: a márkák eladását ugyanakkor eltérő mértékben fogja felpörgetni a lehetőség, hiszen különbözik a vevőkörük. Az importőr arra számít, hogy az akció keretében főleg a Skoda és a Volkswagen modellek fogynak majd jobban.        Elmondása szerint az importőrhöz tartozó valamennyi márka rendelkezik olyan modellel, amely az akció szabályainak megfelel, és a nagycsaládosok érdeklődését felkeltheti. Ilyen a Volkswagen Sharan és a Touran, a VW haszonjárművek közül a Caddy, a Caddy Maxi, az Audi Q7, a SEAT Alhambra és a Tarraco, a Skoda Kodiaq és a Kodiaq RS.      Vérten Sándor jelezte: a márkakereskedők várhatóan egyedi ajánlatokkal is fokozzák majd az akció sikerét.      A Porsche Hungariához tartozó csaknem 100 autókereskedés mintegy 37 ezer gépkocsit adott el 2018-ban. A Porsche Hungaria Kft. árbevétele tavaly elérte a 330 milliárd forintot a cég korábbi tájékoztatása szerint. (MTI)

James Bond is elektromos autóra vált


Ezek a magyarok kedvenc autómárkái