°C
TIME DATE
Ma Fülöp és Evelin nap van.

Ferőző kevésvérűség terjed az országban
Szupercuki kutyuskák életét mentette meg egy rendőr - fotó
Na, melyik a szebb? A rövid, barna Orbán, vagy a hosszú, szőke Kósa?
De most komolyan: az 1,65 az kamat még egyáltalán?

Na, melyik a szebb? A rövid, barna Orbán, vagy a hosszú, szőke Kósa?

Elképesztően meglepő fotók terjednek a Facebook-on. Egy szimpatikus felhasználó olyan fotókat osztott meg, melyeken igen szokatlanul vannak ábrázolva politikusaink. A kapcsolódó galériában csak egy kis ízelítő található, de IDE kattintva még sok csemegét lehet találni. (facebook.com/Subba)

De most komolyan: az 1,65 az kamat még egyáltalán?

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa az elemzői várakozásoknak megfelelően, 15 bázisponttal, újabb történelmi mélypontra, 1,65 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot keddi ülésén.      Az előző, április 21-iki kamatdöntő ülésen is 15 bázispontos alapcsökkentésről döntött a testület. Az akkori döntés után a testület jelezte: az óvatos kamatcsökkentés mindaddig folytatódhat, amíg az a középtávú inflációs cél elérését támogatja. (MTI)

Debrecenbe jön a Real Madrid! Exkluzív videó az előkészületekről

Ahogy arról már többször beszámoltunk, május 30-án, szombaton érkezik Debrecenbe a Real Madrid Legends csapata, hogy pályára lépjen a 10 évvel ezelőtt bajnoki címet nyert DVSC csapatával. A szervezők egy igazi családi programmá szeretnék varázsolni a napot, ahol a gyerekek és a kevésbé focirajongó hölgyek is igazán jól érezhetik magukat. Játszóház, ugrálóvár várja a kicsiket, koncertekkel pedig a nagyobbakat szórakoztatják majd. Fellépnek Dér Heni, Majka & Curtis és Gáspár Laci is. A főszervező Debreceni Péter az Alföld Tv Pezsgő című műsorában az előkészületek részleteiről is beszélt, érdemes megnézni (videó jobbra fent). A VIP-jegyeket 50%-os kedvezménnyel lehet megvásárolni, illetve a VIP EXCLUSIVE jegyre is akciót hirdettek. A jegyek így 24.990.- és 99.990.-Ft-os áron érhetőek el. A jegyértékesítő helyek listája is bővült, már a FÓRUM bevásárlóközpont információs pultjánál is lehet jegyet vásárolni. A további jegyértékesítő helyeket és bővebb információkat a www.realteam.hu oldalon kaphatnak.

Debrecenben adják át a Kaszás Attila-díjat

Kiss Marit, Kristán Attilát és Mészáros Tibort jelölték idén a Kaszás Attila-díjra. A három színművész közül a közönség választja ki azt, aki átveheti az elismerést augusztus 29-én az országos színházi évadnyitón a debreceni Csokonai Nemzeti Színházban.     Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár a jelölteket bemutató keddi budapesti sajtótájékoztatón elmondta, hogy az idei évtől az Emberi Erőforrások Minisztériuma - egyik háttérintézményén, a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft.-n keresztül - átvállalta a Hegyvidéki Önkormányzattól a díjjal kapcsolatos szervezői feladatokat és a pénzügyi háttér biztosítását.     Az 500 ezer forinttal járó díj - amelyet nyolcadik alkalommal adnak át - a magyar nyelven játszó színművészek szakmai és emberi elismerésén túl Kaszás Attila színművész szellemi hagyatékának ápolását szolgálja.     A közönség szavazatait a díjazottra június 1-jétől július végéig várják a www.kaszasattiladij.hu oldalon és telefonon.

Hosszú Katinka: soha nem szedtem teljesítménynövelő szereket

Soha nem szedtem teljesítménynövelő szereket, és szentül vallom, nincs az a pénz, hírnév, nincs az a győzelem, ami visszaigazolná: megérte eladni a lelkemet - jelentette ki Hosszú Katinka úszó.     A háromszoros világbajnok a Swimming World Magazine internetes oldalán múlt szerdán megjelent doppingvádakra reagálva egy ügyvédei által jóváhagyott nyilatkozatot olvasott fel keddi sajtótájékoztatóján.     "Azt mindenesetre itt és most kijelentem, hogy a megfelelő időben és helyen személyesem fogom megmondani Mr. Barrett-nek: súlyosan tévedett, durván megsértett - és ezzel együtt a sportnak is kárt okozott. Vádjai teljesen hamisak, azt pedig maga is beismerte, hogy semmiféle bizonyítékkal nem rendelkezik." - mondta a 26 éves sportoló jelezve, mostantól kezdve egy jogászokból álló csapat viszi tovább az ügyet, amely egy korábbi úszó, a kanadai Casey Barrett által publikált írással indult el. (MTI)

Szenzációs leletekre bukkantak Berettyóújfaluban

Magyarországon egyedülálló, közel kétszáz sírból álló gepida temetőt találtak a Salisbury Régészeti Kft. szakemberei a debreceni Déri Múzeum megbízásából Berettyóújfalunál, egy útépítést megelőző feltárás során. A temető az elmúlt évek legnagyobb felfedezése ebből a korszakból, hatalmas gepida leletanyaggal büszkélkedik. A titokzatos gepidákat – néhány írásos forrástól eltekintve – csak a régészeti leletek alapján ismerhetjük meg. Az utóbbi években csupán kisebb temetőket találtak a kutatók, így a most Berettyóújfalu határában előkerült közel kétszáz sír egyedülállónak tekinthető, az elmúlt évek legnagyobb gepida leletanyaga, országos szinten a legjelentősebbek közé tartozik. „A gepidáknak Erdélyben volt a hatalmi központjuk, azonban a mostani berettyóújfalui leletanyag alapján úgy tűnik, itt is lehetett egy jelentős centrumuk, több évszázadon keresztül élhetett itt ez a népcsoport.” - mondta Farkas Zoltán, a Salisbury Kft. ásatásvezető régésze. Bár a sírok többségét kirabolták, így is számos izgalmas lelet került elő a föld alól: a csontvázas sírokból a halottal eltemetett kardok, lándzsák, fibulák, övcsatok, csontfésűk, bordás csészék és edények láttak napvilágot. Kiemelkedő lelet egy díszes pajzsdudor, egy ún. umbo, amely az aranyozott díszítéséből ítélve valószínűleg egy magas rangú gepida harcosé lehetett. A leletanyag restaurálását a szakemberek már meg is kezdték, a feldolgozó munka folyamatosan halad, párhuzamosan az ásatással. A gepida temető mellett avar lovas temetkezések, házra utaló nyomok és látványos – a neolitikumból származó – agyaglelőhelyek gazdagítják a feltárást. Mindez arra enged következtetni, hogy a terület más időszakokban is kiváló adottsággal rendelkezett a letelepedésre. Az már most, a temető feltárása közben is nyilvánvaló a szakembereknek, hogy a gepidák nem tűntek el az avar uralom idején, hanem a két népcsoport együtt élhetett tovább ezen a lelőhelyen. A szakemberek a feltárás során igyekeznek a jól bevált, hagyományos régészeti módszerek mellett a leletek felderítésében és feldolgozásában modern természettudományos módszereket is segítségül hívni, így például számos, a terepi munkát és az összefüggések értelmezését meggyorsító technológiát, így 3D szkennert és speciálisan felszerelt drónt is alkalmaznak a feltáráson. Az ásatások befejeztével megkezdődik majd a leletek régészeti értelmezése, tudományos feldolgozása, melynek eredményeit remélhetőleg mielőbb a nagyközönség is olvashatja.

Jóslat: debreceni nyeri az 5 milliárdos lottófőnyereményt

Erős izgalmi állapotban leledzik az ország, hiszen az ötös lottó várható főnyereménye ezen a héten már 5 milliárd forint: hónapok óta senki nem bírja eltalálni mind az öt számot. Próbáltuk megfejteni, ki lesz majd a szerencsés, s úgy tűnik, egy debreceni. Egy jó kis cívisvárosi unaloműzőbe bejáratos egy vendég, akinek van egy féltacskó kutyája. Ez a kutya egy zseni: a múltkor, mikor a haverokkal csináltuk a heti totószelvényünket, elbizonytalanodtunk a Lazio-Roma meccs végkimenetelét illetően, ráadásul ki kellett venni fixre. Vita alakult ki, így kínunkban a kerthelyiségben elhelyezkedő kutyához fordultunk, s mondtuk neki szépen lassan, tagolva: 1, X, 2. A jószimatú eb a 2-esnél megvakarózott és felvakkantott, mi pedig tudtuk, mit kell tennünk, higgadtan kivettük az AS Romát. Mit ad Isten, a mérkőzés izgalmas véghajrá után 2-1-es vendéggyőzelémmel végződött (a kutyust az sem zavarta meg, hogy mindkét csapat lómai, bocsánat, római), tehát Szusszancs (nevezzük így a kutyát, mert neve elhallgatását kérte) pontosan jelezte, mi fog történni. Bár a totónk a többi meccs miatt elment, mint tinifiú az első érintésnél, bizodalmunk csúcsra hágott Szusszancs jóstehetségét illetően. Nekiszegeztük tehát a kérdést: debreceni lesz-e a lottónyertes? A kis szőrös merengett egy darabig, majd alig hallhatóan, de határozottan mordult egyet, ezt követően pedig elkezdte látványosan vakarni a füle tövét. Akkor igen? - erőltettük tovább a témát, mire kedvenc féltacskónk egy az egyben bólintott, mint Orbán Viktor, mikor megvan a kétharmad. Ez pedig csak egyet jelenthet: egy debreceni a hétvégén csatlakozik a magyar milliárdosok rémesen kicsi táborához. Reméljük, azért legalább küld majd Szusszancsnak egy velős csontot...

Kirúgták a Real Madrid edzőjét

Távozik posztjáról Carlo Ancelotti, a Real Madrid labdarúgócsapatának vezetőedzője.     Florentio Perez, a klub elnöke hétfő este rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be, hogy két év után menesztették az 55 éves olasz szakembert.     "Nem volt könnyű döntés, de itt az ideje, hogy új lendületet kapjon a csapat" - mondta Perez, aki várhatóan jövő héten nevezi majd meg a tréner utódját. A döntés hátterével kapcsolatban megjegyezte, a Real Madridnál mindig a legmagasabb a követelmények, és mindenhol a legjobb eredményt szeretnék elérni.     Ancelotti 2013 nyarán vette át az együttes irányítását - eredetileg hároméves szerződést írt alá -, első szezonjában rögtön teljesítette a vezetés és a szurkolók legnagyobb álmát, azaz megszerezte a klub történetének tízedik Bajnokok Ligája (korábban BEK) serlegét, és ugyanebben az idényben a Király Kupát is elhódította a Barcelona legyőzésével.      A mostani idényben ugyanakkor trófea nélkül maradt a szupersztárokkal felálló együttes, a bajnokságban a Barcelona mögött másodikként zárt a csapat, a BL-ben az elődöntőben a Juventusszal szemben maradt alul, míg a Király Kupában a városi rivális Atlético Madrid búcsúztatta. Az eredménytelen szezon ellenére egy spanyol rekordot sikerült felállítania a csapatnak, ugyanis sorozatban 22 tétmérkőzést nyert meg.     Ancelotti a francia Paris Saint-Germain együttesétől szerződött a spanyol fővárosban, Párizsban bajnoki címet ünnepelhetett, ezt megelőzően a Chelsea, valamint az AC Milan kispadján ült. Utóbbit 2001 és 2009 között irányította, bajnoki címet és két Bajnokok Ligáját nyert a milánói piros-feketékkel. (MTI)

Megnézem a cikket!

Gyönyörű debreceni gyermek született a Loki-családba!

Megszületett Debrecen labdarúgócsapata támadója, Tisza Tibor kislánya, Zoé! A pici 3,290 kilogrammal és 50 centivel látta meg a napvilágot a debreceni Szülészeti és Nőgyógyászati klinikán. Az anyuka, Encsi is és baba jó egészségnek örvend - adta hírül a DVSC honlapja. A hajdupress.hu egésze nevében jó egészséget és sok boldogságot kívánunk a családnak!

Riadalom, tűzoltók és rendőrök a Lehel utcánál: mi történt?


Összeállt Bécsben a verhetetlen magyar páros: Boggie és a debreceni!

Szenzációs leletekre bukkantak Berettyóújfaluban

Magyarországon egyedülálló, közel kétszáz sírból álló gepida temetőt találtak a Salisbury Régészeti Kft. szakemberei a debreceni Déri Múzeum megbízásából Berettyóújfalunál, egy útépítést megelőző feltárás során. A temető az elmúlt évek legnagyobb felfedezése ebből a korszakból, hatalmas gepida leletanyaggal büszkélkedik. A titokzatos gepidákat – néhány írásos forrástól eltekintve – csak a régészeti leletek alapján ismerhetjük meg. Az utóbbi években csupán kisebb temetőket találtak a kutatók, így a most Berettyóújfalu határában előkerült közel kétszáz sír egyedülállónak tekinthető, az elmúlt évek legnagyobb gepida leletanyaga, országos szinten a legjelentősebbek közé tartozik. „A gepidáknak Erdélyben volt a hatalmi központjuk, azonban a mostani berettyóújfalui leletanyag alapján úgy tűnik, itt is lehetett egy jelentős centrumuk, több évszázadon keresztül élhetett itt ez a népcsoport.” - mondta Farkas Zoltán, a Salisbury Kft. ásatásvezető régésze. Bár a sírok többségét kirabolták, így is számos izgalmas lelet került elő a föld alól: a csontvázas sírokból a halottal eltemetett kardok, lándzsák, fibulák, övcsatok, csontfésűk, bordás csészék és edények láttak napvilágot. Kiemelkedő lelet egy díszes pajzsdudor, egy ún. umbo, amely az aranyozott díszítéséből ítélve valószínűleg egy magas rangú gepida harcosé lehetett. A leletanyag restaurálását a szakemberek már meg is kezdték, a feldolgozó munka folyamatosan halad, párhuzamosan az ásatással. A gepida temető mellett avar lovas temetkezések, házra utaló nyomok és látványos – a neolitikumból származó – agyaglelőhelyek gazdagítják a feltárást. Mindez arra enged következtetni, hogy a terület más időszakokban is kiváló adottsággal rendelkezett a letelepedésre. Az már most, a temető feltárása közben is nyilvánvaló a szakembereknek, hogy a gepidák nem tűntek el az avar uralom idején, hanem a két népcsoport együtt élhetett tovább ezen a lelőhelyen. A szakemberek a feltárás során igyekeznek a jól bevált, hagyományos régészeti módszerek mellett a leletek felderítésében és feldolgozásában modern természettudományos módszereket is segítségül hívni, így például számos, a terepi munkát és az összefüggések értelmezését meggyorsító technológiát, így 3D szkennert és speciálisan felszerelt drónt is alkalmaznak a feltáráson. Az ásatások befejeztével megkezdődik majd a leletek régészeti értelmezése, tudományos feldolgozása, melynek eredményeit remélhetőleg mielőbb a nagyközönség is olvashatja.

Nagy ordibálás volt Polgáron


Baleset történt éjszaka Berettyóújfaluban

Szupercuki kutyuskák életét mentette meg egy rendőr - fotó

Egy bokor alatt talált három kiskutyát a körzeti megbízott. Kölyökkutyákat mentett meg Ács körzeti megbízottja 2015. május 22-én. Török István r. főtörzszászlós a települést járta, mikor a Nagyigmánd felé vezető úton egy bokor aljában három fekete foltot látott. Megállt és megnézte, miket rejthet a növényzet. Három kiskutya szaladt a rendőrautó felé. A magára hagyott ebek a kocsi alá húzódva kerestek maguknak menedéket a szakadó esőben. Török István r. főtörzszászlós nem hagyta magára a kutyákat, értesítette a REX Állatvédő Egyesületet. Az alapítvány egyik munkatársa azonnal a helyszínre sietett és a kutyusokat biztonságba helyezte. (police.hu)

Dagad: az Altus beperli Orbán Viktort


Nagyon durva balhé volt Borsodban: focimeccs után ütötték a rendőrt

Kis Grófo Debrecenben

Szakállas szájra szakáll, nő a nővel, meleghegyek a képernyőn

Biztos vagyok abban, hogy ilyen sok azonos nemű még nem szerepelt, smárolt, taperolta egymást a magyar közmédia képernyőjén, mint röpke 4 óra alatt szombat este.   Eddig mindig, éveken keresztül azzal kezdtem, hogy izomból bevédtem a magyar eurovíziós versenyzőt, a dalt, mindig ostoroztam a társadalmat az előítéletesség, a ki nem állás, a pesszimizmus miatt. Idén azonban nem foglalkoznék a 2015-ös magyar produkcióval, mert véleményem szerint nem érdemes. Persze gratulálunk, jó, hogy egyáltalán a döntőbe bekerült a dalunk, de ennyi, ez most nem nagyon érdemel több szót vagy sort. Van viszont az idei versenynek egy érdekesebb vetülete, amivel igenis érdemes foglalkozni. Kezdjük először is azzal, hogy ilyen színvonalú döntőt nem nagyon láttunk eddig, nagyon kitettek magukért az osztrákok. Vizuálban, látványban legalábbis elképesztő volt az, amit a képernyőkön láthattunk, le a kalappal. Véleményem szerint ezt még a szkeptikusok is simán aláírják. Feltétlen kiemelendő az is, hogy szombat este megerősítést nyert bennem az a gondolat, miszerint Gundel Takács Gábor a jelenlegi magyar televíziózás legnagyobb istene, leg sokszínűbb figurája.  Szombat este olyat nyújtott, amit csak kevesen tudnak. Nem elég, hogy műsorvezetőként megállta a helyét, de gyakorlatilag szinkrontolmácsként lenyomta az egész, több órás, reklám nélküli élő show-t, ráadásul jó néhány übergiccses, majomkodó jelenetnél olyan tökéletesen élt az irónia eszközével, hogy az valami döbbenet. Ja, hogy bakizott is? Hát persze, az benne van ebben a műfajban. Nagy tisztelet és elismerés jár tehát neki. Azonban van itt valami az idei versennyel, ami már nehezebben megy le a torkomon, mint a Gundel összes bakija. Tavaly is már éles kritikával illettem Európa döntését, akkor sem értettem, s azóta sem értem, hogy miért egy szakállas valami nyeri meg ezt a versenyt. Nem értettem, hogy miért teszi le a voksát az öreg kontinens a normálistól eltérő, a deviáns mellett. Idén ugyebár az volt a fesztivál jelszava, hogy „építsünk hidakat”, azaz a tolerancia, és az elfogadás jegyében zajlott az egész giccsparádé. A mottó önmagában pozitív, azonban beigazolódott valamennyi félelmem azzal kapcsolatban, hogy vajon mit akar ezzel kifejezni Ausztria. Nem is nagyon jöttem rá, mindenesetre érdekes irány az, ahová Európa tart, megdöbbentőnek tartom azt a törekvést, azt a nagy üzenetet, amit a pofánkba kaptunk szombat este. Biztos vagyok abban, hogy ilyen sok azonos nemű még nem szerepelt, smárolt, taperolta egymást a magyar közmédia képernyőjén, mint röpke 4 óra alatt szombat este. Fiúk smaciztak fiúkkal, lányok lányokkal úgy a kisfilmekben, mint az arénában, elöntötte a nézőteret a rengeteg színes esernyő meg zászló, zömében egy szakállas valami volt a képernyőn, hol énekelt, hol műsort vezetett, a lényeg, hogy jól meg volt mutatva ez az egész meleg, meg transz, meg bi, meg a jó ég se tudja mennyi fajta normálatlanság. Persze nem az a problémám, hogy létezik a jelenség, igyekszem elfogadó lenni mindannak ellenére, hogy az én gyermekkoromban ilyesmi nemhogy propagálható nem volt, de kifejezettem tiltott dolognak számított, azt már meg sem említve, hogy hasonló szintű nyílt homoszexualitás a televízió képernyőjén egy európai szintű élő show-nál teljesen elképzelhetetlen volt, és valahogy meg is voltunk ezek nélkül. A problémám az, hogy túl van tolva ez az egész, az, hogy akaratomon kívül a pofámba tolják ezt az egész rohadt nagy elfogadásosdit. Érdekes tehát az irány, az az irány, ami felé Európa halad. Ha ugyanis a klasszikus értékrendtől eltérő lesz a követendő, a deviáns lesz a példa, akkor igencsak felköthetik a gatyát azok, akik még úgy gondolják, hogy a család az úgy épül fel, hogy Anya, Apa, meg a Lurkó(k). Hasznos volt viszont számomra az idei dalverseny abból a szempontból, hogy most már kezdem érteni, hogy miért néznek rasszistának meg fajgyűlölőnek, meg nácinak egy olyan magyar politikust, aki odamegy Brüsszelbe a halálbüntetés teljesen ésszerű és indokolt, rég megkésett ötletével, már értem, hogy miért háborog a pesti sajtó azon, ha azt mondja a miniszterelnök azt, hogy kitakarítja az országból meg Debrecenből ezt a sok semmirevaló, tekergő bevándorlót. Már kezdem kapizsgálni, hogy mi folyik itt, de nem tetszik az irány. Nagyon nem. KB  

Szamarat baltával, mocskot párjával


Holnap kezdődik hátralévő életed első napja

Na, melyik a szebb? A rövid, barna Orbán, vagy a hosszú, szőke Kósa?

Elképesztően meglepő fotók terjednek a Facebook-on. Egy szimpatikus felhasználó olyan fotókat osztott meg, melyeken igen szokatlanul vannak ábrázolva politikusaink. A kapcsolódó galériában csak egy kis ízelítő található, de IDE kattintva még sok csemegét lehet találni. (facebook.com/Subba)

Autóbalesetben elhunyt a Nobel-díjas tudós


Semmi esélye sincs Csemer Boglárka Boggie-nak az Eurovízión? Gazdagodj meg!

Szabályozni kell-e a reklámokat?

Folytatódik a Debreceni Egyetem ismeretterjesztő előadássorozata, a Science Café, melynek kilencedik alkalmán a reklámokról lesz szó. A reklámok a gazdasági élet szükségszerű velejárói, a mindennapi élet részei. Jellegüknél fogva természetszerűen túlzók, optimista szemléletet hirdetnek, és zömében a termék előnyeit mutatják csak be – mondja Pribula László, az Állam- és Jogtudományi Kar egyetemi docense. A tanszékvezető úgy véli, éppen ezért a reklámoktól nem várhatók el azok a szigorú követelmények, amelyek egy semleges tájékoztatás esetében alapvető feltételek. Ugyanakkor a reklámozás szabadsága sem terjedhet odáig, hogy a fogyasztókat megtévessze, döntéseiket tisztességtelenül befolyásolja, egyes célcsoportok bizalmával visszaéljen vagy meg nem engedett eszközöket alkalmazzon. A jogi szabályozást ez a kettősség különlegesen érzékeny kihívás elé állítja. A reklámozásban közreműködő szakemberek, a megszólított közönség és a téma iránt érdeklődők számára hasznos és tanulságos a reklámozás korlátaira vonatkozó szabályozás rövid áttekintése. Erre teremt lehetőséget május 27-én, szerdán 17 órakor Pribula László: Szabályozni kell-e a reklámokat? című előadása a Fórum bevásárlóközpont Libri könyvesboltjában.  

Szenátusi állásfoglalás


A Szenátus az összevonást javasolja!

Mese egy rókaról, egy lányról és sok-sok hulláról avagy így készült a Liza, a rókatündér

Hulla-hegyek, japán harakiri magyar módra és pörköltszaftos kockás terítő helyett gyorséttermi burgerezés a hetvenes években. Nagyjából így foglalható össze a most már nemzetközi sikernek örvendő Liza, a rókatündér. A reklámfilmes múltjáról ismert és elismert rendező, Ujj Mészáros Károly kulisszatitkokat osztott meg az Alföld TV riporterével.   Tövisházi Ambrus harakirije   Az eddig már öt nemzetközi díjjal jutalmazott magyar film főcímdalát az Erik Sumo Band alapítójának köszönheti. Tövisházi Ambrus a látszat ellenére egyáltalán nem tud japánul. A szöveg megalkotásában segítségére volt Eiko, a japán fordító. Arra a bizonyos "i"-re persze azért a dán színész, David Sakurai tette fel a pontot. Az ő előadásmódja és - saját bevallása szerint - Elvis Presley-től ellesett lépései nélkül nem lenne teljes a mű. Így született meg a mostanra már a japán nézők körében is nagy népszerűségnek örvendő japán-magyar-dán koprodukció.   A Mekkburger története   Az alternatív múltban, egy furcsa retro világban játszódó történetben a főszereplő, Liza a hetvenes évek stílusában öltözködik, mégis gyorsétteremben hamburgezik és modern női magazint olvas. A furcsa világ megteremtéséhez a rendező, Ujj Mészáros Károly 16 éves reklámfilmes tapasztalataiból is merített ihletet. "Minden reklámnak van egyfajta világa. A vizuális közeget, amiben az a néhány másodperces történet megél, azt mindig nagyon alaposan ki kell találni. Közel 200 reklámot csináltam, ami azt jelenti, hogy 200 kis világot kellett megteremteni, ami vizálisan működőképes." - mondta a rendező, aki a Lizánál a már bevált reklámos stábjával dolgozott együtt.   CGI Hungary   Az egyedülálló képi világ megteremtésében egy alig 30 fős stáb segédkezett. Hasonló technikai igényű film esetén Hollywood-ban több száz fővel dolgoznak. A közel 400 milliós költségvetést részben a Filmalaptól, részben pedig magánszemélyektől sikerült összegyűjteni. Ahhoz, hogy ez az összeg megtérüljön Magyarországon körülbelül 1 millió nézőre lett volna szükség. Nincs azonban ok az elkeseredésre, hiszen a külföldi vetítések, fesztivál-meghívások sora egyre nő. A film már besöpört jó néhány díjat Amszterdamban, Brüsszelben és Protugáliában is. Egy biztos: fogunk még hallani róla.  

Bevállalja? Zsuzsa és Csernus doki az Alföld Tv-n


Debrecenben Pezsgőzött Kis Grófo - videó!

Jóslat: debreceni nyeri az 5 milliárdos lottófőnyereményt

Erős izgalmi állapotban leledzik az ország, hiszen az ötös lottó várható főnyereménye ezen a héten már 5 milliárd forint: hónapok óta senki nem bírja eltalálni mind az öt számot. Próbáltuk megfejteni, ki lesz majd a szerencsés, s úgy tűnik, egy debreceni. Egy jó kis cívisvárosi unaloműzőbe bejáratos egy vendég, akinek van egy féltacskó kutyája. Ez a kutya egy zseni: a múltkor, mikor a haverokkal csináltuk a heti totószelvényünket, elbizonytalanodtunk a Lazio-Roma meccs végkimenetelét illetően, ráadásul ki kellett venni fixre. Vita alakult ki, így kínunkban a kerthelyiségben elhelyezkedő kutyához fordultunk, s mondtuk neki szépen lassan, tagolva: 1, X, 2. A jószimatú eb a 2-esnél megvakarózott és felvakkantott, mi pedig tudtuk, mit kell tennünk, higgadtan kivettük az AS Romát. Mit ad Isten, a mérkőzés izgalmas véghajrá után 2-1-es vendéggyőzelémmel végződött (a kutyust az sem zavarta meg, hogy mindkét csapat lómai, bocsánat, római), tehát Szusszancs (nevezzük így a kutyát, mert neve elhallgatását kérte) pontosan jelezte, mi fog történni. Bár a totónk a többi meccs miatt elment, mint tinifiú az első érintésnél, bizodalmunk csúcsra hágott Szusszancs jóstehetségét illetően. Nekiszegeztük tehát a kérdést: debreceni lesz-e a lottónyertes? A kis szőrös merengett egy darabig, majd alig hallhatóan, de határozottan mordult egyet, ezt követően pedig elkezdte látványosan vakarni a füle tövét. Akkor igen? - erőltettük tovább a témát, mire kedvenc féltacskónk egy az egyben bólintott, mint Orbán Viktor, mikor megvan a kétharmad. Ez pedig csak egyet jelenthet: egy debreceni a hétvégén csatlakozik a magyar milliárdosok rémesen kicsi táborához. Reméljük, azért legalább küld majd Szusszancsnak egy velős csontot...

Őrület! Jön a vasárnapi szextilalom


Dopeman és Simicska közös albumon dolgozik

Debrecenbe jön a Real Madrid! Exkluzív videó az előkészületekről

Ahogy arról már többször beszámoltunk, május 30-án, szombaton érkezik Debrecenbe a Real Madrid Legends csapata, hogy pályára lépjen a 10 évvel ezelőtt bajnoki címet nyert DVSC csapatával. A szervezők egy igazi családi programmá szeretnék varázsolni a napot, ahol a gyerekek és a kevésbé focirajongó hölgyek is igazán jól érezhetik magukat. Játszóház, ugrálóvár várja a kicsiket, koncertekkel pedig a nagyobbakat szórakoztatják majd. Fellépnek Dér Heni, Majka & Curtis és Gáspár Laci is. A főszervező Debreceni Péter az Alföld Tv Pezsgő című műsorában az előkészületek részleteiről is beszélt, érdemes megnézni (videó jobbra fent). A VIP-jegyeket 50%-os kedvezménnyel lehet megvásárolni, illetve a VIP EXCLUSIVE jegyre is akciót hirdettek. A jegyek így 24.990.- és 99.990.-Ft-os áron érhetőek el. A jegyértékesítő helyek listája is bővült, már a FÓRUM bevásárlóközpont információs pultjánál is lehet jegyet vásárolni. A további jegyértékesítő helyeket és bővebb információkat a www.realteam.hu oldalon kaphatnak.

Hosszú Katinka: soha nem szedtem teljesítménynövelő szereket


Kirúgták a Real Madrid edzőjét

Eurovízió: Svédország-Magyarország: 20-1

Mans Zelmerlöw svéd énekes nyerte Heroes (Hősök) című dalával a 60. Eurovíziós Dalfesztivált, amelynek döntőjét szombaton késő este rendezték Bécsben. A Magyarországot képviselő Csemer Boglárka Boggie Wars For Nothing című számával a 20. helyen végzett.      A 28 éves svéd győztes, Mans Zelmerlöw nagy fölénnyel, 365 ponttal győzött a 27-es döntőben, mögötte az orosz Polina Gagarina lett a második A Million Voices-zal (303 pont), az olasz Il Volo trió és a Grande Amore (292 pont) a harmadik. A negyedik helyen a belga Loic Nottet végzett (Rhythm Inside) 217 ponttal, a verseny történetében először indult Ausztrália és Guy Sebastian (Tonight Again) lett az ötödik 196 ponttal.      A végeredmény a nemzeti zsűrik és a tévénézők szavazatainak kombinációjaként alakult ki. A dalfesztivál történetében hatodszor született svéd győzelem.      A Magyarországot képviselő Csemer Boglárka Boggie, aki a keddi első elődöntőből jutott a fináléba, 19 ponttal a 20. helyen végzett Wars For Nothing című dalával. Magyarország a legmagasabb pontszámot Észtországtól kapta, 8-at, Romániától és San Marinótól 4-4-et, Franciaországtól, Németországtól és Csehországtól 1-1-et.      A győztes svéd énekes produkciójának nagy értéke a remek popszám és ének mellett a fantasztikus vizuális megoldás volt, amelyet hatásos színváltogatások (fekete, fehér, vörös) és pálcikaemberkékre épülő animáció tett teljessé, utóbbi mozgásával szinkronban mozgott az előadó is. 365 pontja az Eurovíziós Dalfesztivál történetében a harmadik legmagasabb pontszám.      Mans Zelmerlöw zenei karrierje 2005-ben indult az Idol című svéd tehetségkutató-műsorral, majd 2006-ban profi táncpartnerével megnyerte a Let's Dance című táncos műsort. 2011 és 2013 között a Allsang pa Skansen című zenés showműsor műsorvezetője volt. Három alkalommal vett részt a svéd eurovíziós válogatóműsorban, a Melodifestivalenen: 2007-ben, 2009-ben, végül 2015-ben, amikor megnyerte a versenyt. Eddig öt albuma jelent meg.      Heroes című dalának szerzője Linnea Deb, Joy Deb, Anton Malmberg és Hard Af Segerstad. (Közülük Linnea Deb írta másokkal közösen Wolf Katinak az idei A Dalban döntőbe jutott számát, a Ne engedj el!-t).      Boggie személyében Magyarország sorozatban ötödször jutott be az Eurovíziós Dalfesztivál döntőjébe. Az énekes - akárcsak az elődöntőben - hosszú, marszala vörös színű ruhát viselt, a színpadon négy vokalista, Sapszon Orsolya, Szeder-Szabó Krisztina, Dely Domonkos és Szakonyi Milán kísérte. A Wars For Nothing háborúellenes dal, amelyet az előadó Sebestyén Áronnal és Bori Sára Helénével közösen írt. A dal végén a háttérben fegyverek zöld lombú fává álltak össze.      Csemer Boglárka Boggie huszonkettedikként lépett színpadra. A Wars For Nothing koreográfiáját Tihanyi Ákos készítette, a látványért felelős kreatív munkatárs Pócsik Henrietta volt.      Az idén a Building Bridges (Hidakat építünk) szlogennel zajlott Eurovíziós Dalfesztivál 27-es döntőjében a Wiener Stadthalléban a végeredmény úgy alakult ki, hogy összeadták az egyes országok által adott kombinált (a nemzeti zsűrik még a pénteki főpróbán megszületett értékelése, illetve a tévénézők telefonos szavazatai alapján összeállt) pontszámokat. Az egyes országok által adott három legmagasabb pontszámot (8-10-12) a 37 országból bejelentkező szóvivők (Magyarországról Tatár Csilla) ismertették; a 7 ponttól egyesével lefelé következett a többi nemzeti pontszám.      Az idei dalfesztivál döntőjét, a showműsort 45 ország közvetítette élőben, köztük Kína is, és 200 millióan nézték a televízión keresztül. A helyszínen, a Wiener Stadthalléban tízezren követték nyomon a versenyt. Grandiózus volt a hang- és a fénytechnika, a színpad egy 43-szor 14 méteres, 1288 oszlopból álló hatalmas szemre épült, amelyet teljesen bevilágítottak LED-lámpákkal. A döntő idején a zászlókat lobogtató rajongók lepték el a csarnokot.      A látványos showműsorban kétszáz művész működött közre, a fesztivál himnusza, a Building Bridges című dal létrehozásában Pejtsik Péter magyar zeneszerző is részt vett, ő volt a hangszerelője és karmestere a Radio-Symphonieorchester Wiennek, valamint a Wiener Sangerknabennek (Bécsi Fiúkórusnak) a döntő megnyitó ceremóniáján. Színpadra lépett a tavalyi győztes, Conchita Wurst, Martin Grubinger ütőhangszeres 40 tagú együttesével és a Grammy-díjas Arnold Schönberg Kórussal, és megemlékeztek az 1966-ban a versenyen győztes osztrák Udo Jürgensről, aki tavaly decemberben hunyt el.      A dalfesztiválra 85 ország mintegy 1500 újságírója akkreditálta magát. Idén, a jubileumi, 60. verseny apropóján indulhatott Ausztrália is: a távoli kontinensen évtizedek óta közvetítik és nagy érdeklődéssel követik a rendezvényt. Az idei bécsi verseny volt az első környezettudatos esemény az Eurovíziós Dalfesztivál történetében: kizárólag zöldáramot használtak, figyelmet fordítottak a minél kevesebb hulladékra, környezetbarát papírra nyomtattak.      Mivel az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU) által szervezett verseny szabályai szerint mindig az előző évi nyertes a rendező ország, jövőre Svédországban lesz az esemény.      Eddig 26 ország győzött Eurovíziós Dalfesztiválok 1956 óta zajló történetében, a legtöbb győzelem - hét - az íreké. (MTI)

Speedbody Fitness: ez jó


Nahát! Debrecenbe jön Shrek és Fiona

Kihívás Napja a Fórumnál: fotók

A „Kihívás Napja” alkalmából a Sportcentrum szervezésében a Fórum előtti területen egy remek negyedórás "megmozdulást" tartottak szerdán. Érdemes megnézni a képeket. Fotók: Miskolczi János

Ilyen volt a szerelem a Fórumban: videó


Ballagási tablóverseny a Fórumban: ez vagány

III. Világbajnok Chefek Éjszakája: ez jó lesz!

Immár harmadízben rendezik meg a debreceni Hotel Lycium Átrium éttermében a Világbajnok Chefek Éjszakáját. Az élményvacsora időpontja: 2015. május 16., szombat 18:00 óra. Akik a fogásokért felelnek: Breitenbach Rezső chef (Hotel Lycium) többszörös Olimpiai, Európa- bajnoki, Világbajnoki aranyérmes Breitenbach Attila chef (Malom Hotel) többszörös Olimpiai, Európa- bajnoki, Világbajnoki aranyérmes Mile József executive chef (Aquaticum Termál és Wellness Hotel) többszörös Olimpiai, Európa- bajnoki, Világbajnoki aranyérmes Rédai Attila executive chef (Calico Jack Pub) többszörös Olimpiai, Európa- bajnoki, Világbajnoki aranyérmes Gonda Attila executive chef (Hotel Silversuperior Hajdúszoboszló) többszörös Olimpiai, Európa- bajnoki, Világbajnoki aranyérmes A világbajnok menü:   Előétel   Vörös tonhal zöldalmás angol zellerrel, diós keksszel, Garnéla farok cékla tzatzikivel, Tőkehalmáj brulée rákszirommal Leves Kakasgulyás erőleves füstölt kakasmell carpaccioval 1. Főétel Préselt nyúl cukorborsópürével, polentával 2. Főétel Argentin marhalapocka csirággal, gyömbéres fűszeres édesburgonyával, meleg sültpaprika-salátával Desszert Mogyorókrémes pralinészelet chocolate ganache-al     Tekintse meg a II. Világbajnok Chefek Éjszakáján készült riportfilmet>>  

Fincsi, mi? Akkor most figyeljen!


Hitte volna? Mindent vitt a napraforgós fagyi

Ferőző kevésvérűség terjed az országban

Az ország nyolc megyéjének tíz településén kellett forgalmi korlátozást elrendelnie a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnak (Nébih), hogy megakadályozza a lovakra veszélyes úgynevezett fertőző kevésvérűség (FKV) terjedését - közölte a Nébih az MTI érdeklődésére kedden.      A korlátozásban érintett települések listája elérhető a Nébih honlapján.      A hvg.hu oldalon kedden megjelent cikk szerint újabb lovakat kell elaltatni egy rendkívül fertőző betegség miatt, az ország több pontján pedig további állatok vannak karanténban, míg eldől, le kell-e ölni őket is. A lótulajdonosok rettegnek, egy járvány beláthatatlan gazdasági károkat okozna, és tönkrevágná a magyar lótenyésztés hírnevét - írták.       A Nébih az MTI-vel közölte: március 9-én a Nébih állategészségügyi igazgatósága fertőző kevésvérűséget állapított meg egy Veszprém megyéből származó beteg lóban. Ezt követően a hatóság azonnal megtette a szükséges lépéseket: 3 állatot az Üllői Nagyállatklinika érintett istállójában, 5 lovat a származási helyén a betegség megerősítésétől számított 90 napra karanténba helyeztek, mint ahogy a beteg ló származási helyén, Veszprém megyében lévő állatot is. Az üllői klinikán karanténban tartott 3 ló közül kettőnél a fertőzést megerősítették, a harmadik eredménye továbbra is negatív - közölték. Az Üllői Nagyállatklinika szomszédos istállóiban tartott, valamint az innen hazavitt állatoktól vett kontroll vérminták eredménye negatív. A hatóság megvizsgálta a klinika szomszédságában lévő "Dóra-majorban" tartott lovakat is, ezeknek az állatoknak a vizsgálata minden esetben negatív. A maximális biztonságra törekedve az üllői eset miatt a hatóság további 30 nappal meghosszabbította a karanténban tartott állat megfigyelését.       A Nébih közölte, hogy az elmúlt 2 hónapban a lovak kötelező fertőző kevésvérűség és takonykór ellenőrző vizsgálatra beküldött minták száma jelentősen nőtt, a vizsgálatok további 4 fertőzöttségre gyanús pozitív mintát jeleztek. Ezenz állatok forgalmát is korlátozzák, amíg a betegséget a további vizsgálatok megerősítik vagy kizárják.        A közlemény kiemeli: az elrendelt és megfelelően betartott karantén, valamint az előírt állategészségügyi szabályok betartása a további terjedést megakadályozza. A biztosan fertőzött lovak esetében - többszörös visszaellenőrzéssel alátámasztott esetekben - a jogszabály az állatok elaltatását írja elő, épp a többi ló egészségének és az ország állategészségügyi státuszának megőrzése érdekében. Az intézkedés a tulajdonos állami kártalanítása mellett történik.      A közlemény emlékeztet: Magyarországon 1965 és 2010 között a szigorú járványvédelmi intézkedéseknek köszönhetően nem jelentkezett a fertőzés. 2012-ben 8, 2013-ban 6, 2014-ben 7 esetet diagnosztizáltak. A szomszédos Romániában a betegség széles körben elterjedt. A veszélyeztetettebb területekre szervezett lovas túrák, a kétes egészségügyi státuszú illegálisan, papírok és karanténozás nélkül behozott lovak veszélyeztetik Magyarország kedvező járványügyi státuszát és lovaink biztonságát.      A lovak fertőző kevésvérűségét (FKV), köznapi nevén fertőző vérszegénységet vagy ló-AIDS-et egy retrovírus okozza, amely az egypatásokat betegíti meg (ló, szamár, öszvér, zebra). A betegség világszerte előfordul, emberre nem veszélyes. A betegség terjesztésében vérszívó ízeltlábúak (böglyök, szúró legyek, szúnyogok, kullancsok) is szerepet játszanak.      Magyarországon az FKV bejelentési kötelezettség alá tartozik: minden állattartó köteles jelezni a szolgáltató vagy a hatósági állatorvos felé, ha lován a betegség tüneteit észleli. Emellett az állattartók kötelesek 3 évente gondoskodni szűrővizsgálatok elvégeztetéséről, függetlenül a lovak egészségi állapotától. (MTI)

Hajdú-Bihar: a rászoruló egyre több, az adomány egyre fogy - segítsen!


Katasztrófa: 3 tubus fogkrém elég a magyarnak egy évre

De most komolyan: az 1,65 az kamat még egyáltalán?

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa az elemzői várakozásoknak megfelelően, 15 bázisponttal, újabb történelmi mélypontra, 1,65 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot keddi ülésén.      Az előző, április 21-iki kamatdöntő ülésen is 15 bázispontos alapcsökkentésről döntött a testület. Az akkori döntés után a testület jelezte: az óvatos kamatcsökkentés mindaddig folytatódhat, amíg az a középtávú inflációs cél elérését támogatja. (MTI)

Kapaszkodjon: 725 milliárdot fizetett ki a kormány


Íme, ők a leggazdagabb magyarok!

Debrecenben adják át a Kaszás Attila-díjat

Kiss Marit, Kristán Attilát és Mészáros Tibort jelölték idén a Kaszás Attila-díjra. A három színművész közül a közönség választja ki azt, aki átveheti az elismerést augusztus 29-én az országos színházi évadnyitón a debreceni Csokonai Nemzeti Színházban.     Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár a jelölteket bemutató keddi budapesti sajtótájékoztatón elmondta, hogy az idei évtől az Emberi Erőforrások Minisztériuma - egyik háttérintézményén, a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft.-n keresztül - átvállalta a Hegyvidéki Önkormányzattól a díjjal kapcsolatos szervezői feladatokat és a pénzügyi háttér biztosítását.     Az 500 ezer forinttal járó díj - amelyet nyolcadik alkalommal adnak át - a magyar nyelven játszó színművészek szakmai és emberi elismerésén túl Kaszás Attila színművész szellemi hagyatékának ápolását szolgálja.     A közönség szavazatait a díjazottra június 1-jétől július végéig várják a www.kaszasattiladij.hu oldalon és telefonon.

A világ legjobb nőjét lenyűgözte egy magyar film


Áldott reggelt kívánunk, ünnep van

Szép debreceni lány a napsütésben, avagy a balerina álom

Újra világkorukatt élik a pörgős, balerina szoknyák, elő a szekrény aljáról a tüll csodákkal - olvasható Szűcs-Tarcsa Anita stylist divatblogján, a Fashion and City-n. Íme a debreceni hölgy bejegyzése és a gyönyörű fotók. "Itt az idő. Be kell, hogy valljam, az elején én is féltem tőle, sőt először bajban is voltam, hogy mivel viseljem. Utána viszont nagyon gyorsan belejöttem a szerepbe. Mivel az anyag így is úgy is elég feltűnő, érdemes egyszínű felsővel, hidegebb napokon pulóverrel viselni. Képzeljétek bevezettem a mindennapjaimba a heti 2-3 edzést a szabadban (a munka miatt elhanyagoltam az utóbbi időben) és rájöttem, ha hozzászoktatom magam, sokkal több energiám lesz a mindennapokban. Próbáljátok ki, nekem a favorit a debreceni Stadion körüli futópálya. Kikapcsol és feltölt." Szűcs-Tarcsa Anita további bejegyzéseihez kattintson ide! OUTFIT: Kalap: H&M, Púlóver: Bershka, Szoknya: Sugarbird, Táska: Mango, Cipő: Zara, Nyaklánc: Ebay Fotó: Tri Lite Stúdió- Porció Norbert

15 millióan látták ezt a videót, de te még nem: 100 év 1 percben


A kis drága: milliós ruhakölteménybe bújt a debreceni fiatalasszony

Balesetveszélyes gázpedálok: csaknem 20 ezer autót hívtak vissza

Több mint 17 és félezer gépjárművet kénytelen visszahívni világszerte a brit Aston Martin, egy kínai beszállítója ugyanis gyenge minőségű műanyagot küldött a gyárnak.A hírről a sina.com kínai internetes hírportál számol be a luxusautó-gyártó szerdai bejelentését követően. A portál szerint a kérdéses autók gázpedáljaival akadhat probléma, azok készítésénél ugyanis a beszállító dél-kínai Shenzhen Kexiang vállalat rossz műanyagot használt, amelyet egy másik dél-kínai cégtől, a tungkuani Synthetic Plastic nyersanyagszolgáltatótól szerezett be. A gyenge minőségű műanyag miatt a gázpedál eltörhet, megnövelve ezzel a baleset vagy ütközés kockázatát.    A visszahívás a vállalat összes 2007 novembere és 2013 decembere közti balkormányos és az összes 2012 májusa és 2013 decembere közt gyártott jobbkormányos gépjárművét érinti, ez az elmúlt hat év teljes kibocsátásának háromnegyede. A cég például Európában több mint 7 ezer, az Egyesült Államokban pedig több mint 5 ezer autót hív vissza.    Az Aston Martin a gázpedálok térítésmentes cseréjét ígérte vevőinek, s úgy fogalmazott: nem tud arról, hogy baleset történt volna a hamisítás miatt, 22 esetben jelentettek a tulajdonosok meghibásodást.(MTI)

Figyelem! Ónos esőre, havazásra kell készülni


Traffipaxtól többé nem kell félni, megoldották a magyarok