°C
TIME DATE
Ma Auguszta nap van.

50 százalék, hogy Debrecennek fehér karácsonya lesz
A DVSC kézisei is gyászolják a hármasikrek édesanyját
Már van Debrecen-Moszkva járat
Országgyűlés: a sokat beszélők és néma társaik

50 százalék, hogy Debrecennek fehér karácsonya lesz

Az Időkép azt latolgatja, hogy lesz-e fehér karácsonyunk. Azt írják, mindez nem minősül meteorológiai prognózisnak, célja csupán az Időkép hosszútávú előrejelzésének lényegretörő összefoglalása. Fehér karácsony alatt azt az időjárási helyzetet értjük, melynek során december 24-én este több magyar nagyvárosban is hóréteg mérhető. Egy hét és itt a karácsony. Lehűlés lesz a héten és még az ünnepek előtt csapadék is. Vajon hol, milyen esélyei vannak, hogy az eső havazásba váltson és szenteste megmaradjon a fehér táj? A jelenlegi számítások szerint szombaton csapadékosabb időjárásra készülhetünk, mely leginkább hó formájában hullhat majd le. Többfelé kialakulhat pár centis hóréteg, mely a hideg idő miatt várhatóan az ünnepek alatt is megmaradhat. A legfrissebb számítások szerint a keleti, északkeleti tájakon, a Bakonyban, a Mecsekben és a főváros térségi hegyvidékeken a legnagyobb az esélye a fehér karácsonynak. Mindez azt jelenti, Debrecen térségében számíthatunk hóra, a jelenlegi megállapítás szerint 50 százalék eséllyel. Vagyis vagy igen. Vagy nem.

A DVSC kézisei is gyászolják a hármasikrek édesanyját

Lehet segíteni: a kézilabdás Csáki Viktória magyar válogatott mezére és Lajtos Nóra DVSC-TVP mezére licitálhatnak a szurkolók, a befolyt összeget az édesanyjuk halála miatt félárván maradt hajdúszoboszlói hármasikrek családjának ajánlja fel a klub.   Az egész országot felkavarta a hajdúszoboszlói hármasikrek édesanyjának halála. A tragédia személyesen is érinett két DVSC-TVP játékost, Csáki Viktória és Lajtos Nóra a középiskolában a szülés után elhunyt Nikolett osztálytársai voltak. – Nikolett négy évig osztálytársam volt az Irinyiben, a kollégiumban pedig a szomszéd szobában lakott – mondta Csáki Viki – Sokkolt a hír, amikor szombat este hallottam egyből az jutott eszembe, hogy miként tudnánk segíteni. Csáki Viktória egy régóta őrzött relikviáját, korábbi magyar válogatott mezét, míg Lajtos Nóra debreceni kapusmezét ajánlotta fel. Licitálni a DVSC Kézilabda Facebook-oldalán lehet. A licit ma délután 18 órakor, mindkét meznél 20 ezer forintról indul és december 21-én (csütörtökön), 20 órakor zárul! Félmillió forint gyorssegélyt utal a Magyar Máltai Szeretetszolgálat annak a hajdúszoboszlói családnak, amely a hétvégén tragikus körülmények között elvesztette az édesanyát, miután hármas ikreknek adott életet. A pénzt a közmédia idei Jónak lenni jó! jótékonysági kampánya során összegyűlt adományból kapja a család.   A tragikus eseményt követően Siklósi Beatrix, a közmédia főszerkesztője telefonon felhívta Kozma Imre atyát, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapítóját. „Megkerestem Kozma Imre atyát, aki jelezte, hogy neki is szándékában áll segíteni. Megbeszéltük, hogy a Szeretetszolgálat 500 ezer forint azonnali gyorssegélyt utal a család számára. Ezáltal mindenki, aki adakozott a közmédia Jónak lenni jó! jótékonysági kampánya során, ennek a családnak is segítséget nyújt, hiszen a kampányban idén összegyűlt összeg kedvezményezettje a Magyar Máltai Szeretetszolgálat” – fogalmazott a főszerkesztő.

Már van Debrecen-Moszkva járat

Elindította hétfőn a Debrecen-Moszkva járatát a WizzAir légitársaság. Az első debreceni járat a vnukovói reptérre szállt le, amelyet a légitársaság moszkvai járatai 2013 óta használnak.     Vaszilij Alekszandrov, a vnukovói reptér vezérigazgatója a moszkvai avatóünnepségen méltatta a két ország közötti fejlődő kulturális és gazdasági kapcsolatokat. Rámutatott, hogy Debrecen iránt, egyebek között a régió termálfürdői miatt is, nagy az érdeklődés Oroszországban. Kifejezte reményét, hogy a járat kihasználtsága magas lesz, Vnukovo és a WizzAir együttműködése pedig továbbra is mindkét fél számára előnyös lesz.     Balla János, Magyarország moszkvai nagykövete elmondta, hogy idén 50 ezer orosz állampolgár váltotta ki a magyar turistavízumot, a WizzAir Moszkva és Budapest között közlekedő járatai telítettek, ami személetes mutatója a megnövekedett oroszországi érdeklődésnek. Rámutatott, hogy Magyarország a kedvező árai mellett a stabilitás és a biztonság miatt is vonzó az orosz turisták számára.     A Moszkvából Debrecenbe tartó repülőgép első utasát, a Nyizsnyij Novogorod-i Valerij Szurzsenkót az reptér és a moszkvai magyar nagykövetség is ajándékokkal lepte meg. A fiatalember elmondta, hogy a vonzó jegyárai és úti céljai miatt döntött a WizzAir mellett. (MTI, HP)

Országgyűlés: a sokat beszélők és néma társaik

Huszonhét képviselő nem szólalt fel az Országgyűlés előző héten véget ért őszi ülésszakán, amelyen ezúttal is Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) kereszténydemokrata államtitkára volt a legaktívabb megnyilatkozó.     A parlament honlapján elérhető statisztikák alapján Rétvári Bence további, összesen nyolc és fél órában elmondott 155 felszólalást tett, amivel messze a legtöbbször szót kérő és leghosszabban beszélő képviselője a ciklusnak. Az államtitkár 2014 óta több mint 1200 alkalommal fejtette ki álláspontját az ülésteremben, majdnem kétszer annyi alkalommal, mint a második legtöbbször szóló szocialista Gúr Nándor.     Az őszi ülésszakban ezúttal is az MSZP politikusa volt a második legaktívabb, összesen hét és fél óráig tartó 113 felszólalásával, őt a fideszes Völner Pál igazságügyi államtitkár követi (72 felszólalás), majd az LMP-s Ikotity István (67 felszólalás), a fideszes Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára (65 felszólalás) és a jobbikos Z. Kárpát Dániel (58 felszólalás) következik.     A felszólalások száma alapján Orbán Viktor miniszterelnök (40 felszólalás) valamennyi miniszterét megelőzi a második félévben. A kormányfő felszólalásonként átlagosan kevesebb mint másfél percet beszélt ősszel, így a tárcavezetők közül a leghosszabban, összesen több mint másfél órában a Miniszterelnökséget irányító Lázár János (30 felszólalás) szólt.     A parlamenti mandátummal rendelkező miniszterek felszólalási rangsorát most Varga Mihály, a nemzetgazdasági tárca fideszes vezetője és Semjén Zsolt kereszténydemokrata miniszterelnök-helyettes zárják, mindketten tagjai a huszonhét, szót nem kérő képviselőnek. Rajtuk kívül a Fidesz további tizenkilenc képviselője maradt néma, közülük Bíró Márk, Farkas Flórián, Kubatov Gábor és Simonka György az egész ciklusban nem emelkedett szólásra.     Ellenzéki oldalról a parlamenti munkát tavaly ősz óta bojkottáló DK négy független képviselője, köztük Gyurcsány Ferenc pártelnök mellett a liberális Fodor Gábor és a szocialista Velez Árpád maradt még szótlan ősszel. (MTI)

Kigyulladt egy földgázkút a magyar határnál

Kigyulladt egy földgázkút a Szatmár megyei Nagymajtényban (Moftinu Mare), három megye tűzoltói küzdenek a lángokkal a román-magyar államhatártól mintegy tíz kilométerre fekvő településen.     Az Agerpres hírügynökség jelentése szerint hétfőn hajnalban csaptak fel a lángok a nagymajtényi földgázkútnál. A katasztrófavédelem (ISU) Szatmár megyei egységei hét tűzoltóautóval, egy létrás autóval és egy rohammentővel vonultak a helyszínre, ahol 34 tagú tűzoltócsapat látott neki az oltásnak. Az ISU szóvivője közölte: a tűznek tudomásuk szerint nincsenek áldozatai, és nem áll fenn annak a veszélye, hogy a több méter magas lángok átterjedjenek a közeli épületekre.     A Mediafax hírügynökség arról számolt be, hogy a szatmári tűzoltók a Máramaros és Bihar megyei tűzoltók részéről is támogatást kaptak. Biharból három, Máramarosból két tűzoltóegység érkezett Nagymajtényba. (MTI)

Íme Debrecen vetélytársai: kezdődik a versengés

Ugyan csak december 20-án jár le az Európa Kulturális Fővárosa 2023 jelentkezési határideje, szinte biztos, hogy az eddig jelentkezett Győr, Szombathely, Veszprém, Gödöllő, Székesfehérvár, Eger és Debrecen mellett nem fog más magyarországi település jelentkezni a hat év múlva megrendezésre kerülő eseményre. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár az Európai Időnek elmondta: reméli, hogy az induló városok a saját értékeiket állították a pályázataik központjába. Az, hogy végül mely magyar városok lesznek részesei a monstre kulturális rendezvénynek, az 2018. második felében fog kiderülni. Egy jövő év elején összeülő, 12 fős nemzetközi testület fogja előzsűrizni az induló magyar településeket, és választja ki azokat a városokat, amelyek bekerülnek a végleges kiválasztási ülésre – ismertette a kulturális államtitkár. Mint elmondta, a saját értéket mellett azt is várja, hogy a magyar pályázók az integratív programfelmutatásban lesznek érdekeltek. Kormányzati szempontból azt tartaná fontosnak, hogy a magyar szempontokat is figyelembe vegye – mint hozzátette, ebbe a zsűribe, ami az Európai Bizottság égisze alatt fog működni, két tagot delegált a magyar kormány, köztük a MüPa főigazgatóját. Az integratív programfelmutatás alatt az államtitkár azt érti, hogy a közép-kelet európai és a magyar kultúrnemzetet kihangsúlyozást várják el, ami egy egész évben tartó érdeklődést tud kiváltani a turisták részéről, a világ minden részéről. 2010-ben Pécs volt Európa Kulturális Fővárosa, az ottani pozitív és negatív tapasztalatokat több workshop keretén belül adták át az akkori szervezők, ugyanis a magyar kormány felismerte, hogy segítenie kell a pályázók felkészülését – közölte Hoppál Péter, aki szerint a 7 évvel ezelőtti hibákat mindenki szeretné elkerülni, és csak a sikerek mennek tovább. forrás: Kossuth Rádió / Európai Idő

Tragédia Debrecenben: közigazgatási eljárás lesz

A szülést követően fellépő HELLP szindróma súlyos vérzéses szövődményével, véralvadási zavarral kezelték azt a hajdúszoboszlói édesanyát, aki december 15-én elhunyt, miután hármas ikreknek adott életet Debrecenben - írja vasárnapi közleményében a Debreceni Egyetem Klinikai Központjának Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikája.     A közlés szerint a kismama veszélyeztetett terhességgel a 26. héttől feküdt a klinikán lombik eljárásban fogant hármas ikerterhességgel. A 32. hétre súlyosbodó "anyai betegség" miatt orvosai december 15-én, pénteken császármetszést hajtottak végre, a három magzat, két kislány és egy fiú, jó állapotban, 1300 és 1600 gramm közötti súllyal születetett - hangsúlyozzák a közleményben.     A szülést követően az édesanya állapotát átmenetileg sikerült stabilizálni a szülőszoba műtőjében, de néhány órával később nehézlégzéses és mellkasi tünetekkel járó hirtelen rosszullét lépett fel nála, és leállt a keringése is - írják, hozzátéve, hogy a klinikai központ munkatársai, a hozzájuk csatlakozó FőnixMed resuscitációs teammel közösen, azonnal megkezdték az újraélesztést, és a keringést átmenetileg sikerült is újraindítaniuk, ám a további 50 perces komplex szakszerű ellátás ellenére nem tudták megmenteni a kismamát.     Az újraélesztést végző klinikai szakemberek több órán keresztül küzdöttek az édesanya életéért, megmentéséért mindent megtettek - hangsúlyozzák.     A közlemény kitér arra is, hogy az ikrek jelenleg is az újszülött osztályon vannak, egészségesek, ellátásukhoz, annak megszervezéséhez a Debreceni Egyetem klinikája minden lehetséges segítséget megad. Az eset mélyen megrendítette a klinika dolgozóit is, a körülmények és az okok tisztázása a kormányrendelet szerinti közigazgatási hatósági eljárás keretében történik - zárul a közlemény. (MTI)

Aranyvasárnap: így lehet biztosra menni az ajándékvásárlással

Sokan gondolkoznak el az online rendelésen még nem sokkal karácsony előtt is, azonban ennek nagy a kockázata: elképzelhető, hogy nem érkeznek meg a csomagok az ünnepre. Mit javasol azoknak, akik ebben a cipőben járnak? - kérdeztük Átányi Ajtonytól, a debreceni Fórum bevásárlóközpont centermenedzserétől. - Az online vásárlásnak is megvannak az előnyei, de a kockázata is, ami most karácsony előtt – főleg a nem időben történő rendelésnél – egyre nagyobb. Annál kevés kiábrándítóbb dolog lehet, mint hogy az ember a szépen becsomagolt ajándék helyett egy megrendelési szelvényt tud csak a fa alá tenni… A FÓRUM Bevásárlóközpont 110 üzletében szinte mindent megtalál a vásárló és természetesen mindent rögtön magával is vihet - mondta Átányi Ajtony, akit arról is faggattunk, hogy melyek a hagyományos vásárlás előnyei. - A tapasztalatunk az, hogy a vásárlók szeretik közelről megnézni, megtapintani, felpróbálni az árukat. Vásárlás közben találkoznak ismerősökkel, barátokkal, a vásárlás egy közösségi élmény is. Beülni egy jó kávéra a kávézók egyikébe vagy elfogyasztani egy könnyű ebédet, ez biztos, hogy élménnyé teszi a  - néha már kötelezőnek tűnő  - vásárlást. Tudjuk, hogy a legnagyobb gond az, hogy nem tudjuk kinek, mit vásároljunk. A Fórumban a „Magic christmas service” akciónk keretében csinos angyalkák ajánlanak ajándékötleteket a Fórum üzleteinek választékából. Emellett ingyenes ruhatárat és tízezer forintos vásárlás felett ingyenes ajándékcsomagolást kínálunk. Karácsony előtt meghosszabbított nyitvatartással várunk mindenkit: december 22-én, 23-án este 9 óráig, december 24-én 14 óráig mind a 110 üzletünk nyitva van, hogy mindenki beszerezhesse az utolsó ajándékokat is. (x)  

Már van Debrecen-Moszkva járat

Elindította hétfőn a Debrecen-Moszkva járatát a WizzAir légitársaság. Az első debreceni járat a vnukovói reptérre szállt le, amelyet a légitársaság moszkvai járatai 2013 óta használnak.     Vaszilij Alekszandrov, a vnukovói reptér vezérigazgatója a moszkvai avatóünnepségen méltatta a két ország közötti fejlődő kulturális és gazdasági kapcsolatokat. Rámutatott, hogy Debrecen iránt, egyebek között a régió termálfürdői miatt is, nagy az érdeklődés Oroszországban. Kifejezte reményét, hogy a járat kihasználtsága magas lesz, Vnukovo és a WizzAir együttműködése pedig továbbra is mindkét fél számára előnyös lesz.     Balla János, Magyarország moszkvai nagykövete elmondta, hogy idén 50 ezer orosz állampolgár váltotta ki a magyar turistavízumot, a WizzAir Moszkva és Budapest között közlekedő járatai telítettek, ami személetes mutatója a megnövekedett oroszországi érdeklődésnek. Rámutatott, hogy Magyarország a kedvező árai mellett a stabilitás és a biztonság miatt is vonzó az orosz turisták számára.     A Moszkvából Debrecenbe tartó repülőgép első utasát, a Nyizsnyij Novogorod-i Valerij Szurzsenkót az reptér és a moszkvai magyar nagykövetség is ajándékokkal lepte meg. A fiatalember elmondta, hogy a vonzó jegyárai és úti céljai miatt döntött a WizzAir mellett. (MTI, HP)

Íme Debrecen vetélytársai: kezdődik a versengés


Tragédia Debrecenben: közigazgatási eljárás lesz

50 százalék, hogy Debrecennek fehér karácsonya lesz

Az Időkép azt latolgatja, hogy lesz-e fehér karácsonyunk. Azt írják, mindez nem minősül meteorológiai prognózisnak, célja csupán az Időkép hosszútávú előrejelzésének lényegretörő összefoglalása. Fehér karácsony alatt azt az időjárási helyzetet értjük, melynek során december 24-én este több magyar nagyvárosban is hóréteg mérhető. Egy hét és itt a karácsony. Lehűlés lesz a héten és még az ünnepek előtt csapadék is. Vajon hol, milyen esélyei vannak, hogy az eső havazásba váltson és szenteste megmaradjon a fehér táj? A jelenlegi számítások szerint szombaton csapadékosabb időjárásra készülhetünk, mely leginkább hó formájában hullhat majd le. Többfelé kialakulhat pár centis hóréteg, mely a hideg idő miatt várhatóan az ünnepek alatt is megmaradhat. A legfrissebb számítások szerint a keleti, északkeleti tájakon, a Bakonyban, a Mecsekben és a főváros térségi hegyvidékeken a legnagyobb az esélye a fehér karácsonynak. Mindez azt jelenti, Debrecen térségében számíthatunk hóra, a jelenlegi megállapítás szerint 50 százalék eséllyel. Vagyis vagy igen. Vagy nem.

Hideg, téli idő várható a hétfőtől


Szekrény mögött fogtak gyanúsítottat a rendőrök

Országgyűlés: a sokat beszélők és néma társaik

Huszonhét képviselő nem szólalt fel az Országgyűlés előző héten véget ért őszi ülésszakán, amelyen ezúttal is Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) kereszténydemokrata államtitkára volt a legaktívabb megnyilatkozó.     A parlament honlapján elérhető statisztikák alapján Rétvári Bence további, összesen nyolc és fél órában elmondott 155 felszólalást tett, amivel messze a legtöbbször szót kérő és leghosszabban beszélő képviselője a ciklusnak. Az államtitkár 2014 óta több mint 1200 alkalommal fejtette ki álláspontját az ülésteremben, majdnem kétszer annyi alkalommal, mint a második legtöbbször szóló szocialista Gúr Nándor.     Az őszi ülésszakban ezúttal is az MSZP politikusa volt a második legaktívabb, összesen hét és fél óráig tartó 113 felszólalásával, őt a fideszes Völner Pál igazságügyi államtitkár követi (72 felszólalás), majd az LMP-s Ikotity István (67 felszólalás), a fideszes Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára (65 felszólalás) és a jobbikos Z. Kárpát Dániel (58 felszólalás) következik.     A felszólalások száma alapján Orbán Viktor miniszterelnök (40 felszólalás) valamennyi miniszterét megelőzi a második félévben. A kormányfő felszólalásonként átlagosan kevesebb mint másfél percet beszélt ősszel, így a tárcavezetők közül a leghosszabban, összesen több mint másfél órában a Miniszterelnökséget irányító Lázár János (30 felszólalás) szólt.     A parlamenti mandátummal rendelkező miniszterek felszólalási rangsorát most Varga Mihály, a nemzetgazdasági tárca fideszes vezetője és Semjén Zsolt kereszténydemokrata miniszterelnök-helyettes zárják, mindketten tagjai a huszonhét, szót nem kérő képviselőnek. Rajtuk kívül a Fidesz további tizenkilenc képviselője maradt néma, közülük Bíró Márk, Farkas Flórián, Kubatov Gábor és Simonka György az egész ciklusban nem emelkedett szólásra.     Ellenzéki oldalról a parlamenti munkát tavaly ősz óta bojkottáló DK négy független képviselője, köztük Gyurcsány Ferenc pártelnök mellett a liberális Fodor Gábor és a szocialista Velez Árpád maradt még szótlan ősszel. (MTI)

Dugig lesznek a szállodák, elutazunk karácsonykor


Azért csak finoman! 150 ezer forint felett illetékköteles az ajándék

ESTE 7 - ALFÖLD TV HÍRADÓ 2017.12.15.

Ilyen még kormányablakban nem történt...

Már előre rettegtem az egésztől, s tudtam, hogy hiába töltök le, töltök ki minden papírt, valami tutira nem fog stimmelni, valami biztosan hiányozni fog, nem haladok, újra sorba kell állnom, biztosan hazaküldenek. Ismerős, ugye? Így vágtam neki a minap egyszerre két fontos ügy elintézésének. Tudom, hogy helytelen hozzáállás előre bevonzani a rosszat, de őszintén szólva eddig nem nagyon kényeztetett el ez az ország a rugalmas, várakozásmentes, ügyfélközpontú, humánus közigazgatási ügyintézéssel. Többnyire csak ideges, flegma, kekeckedő, türelmetlen, lekezelő, kioktató ügyintézőkkel volt dolgom az ablakok túloldalán. Félelmem, s a hozzám hasonlók félelme tehát bizonyos szempontból jogos. Félelmem sajnos igazolódott is. Tegyük hozzá, elsőre nem kellett sokat várni, a környezet is kellemes volt, az ügyintéző srác is normális volt, mégis hiányzott egy apróság az ügyintézéshez, egy másolat nem volt benne a gondosan összekészített papírhalomban, ezért elküldött. Már épp kezdtem azt gondolni, hogy megint az van, amire számítottam, millió papír, nehezen haladó ügyek, amit beadok papíron, azt egyből digitalizálják (minek a papír?), megint nem stimmel valami, ezek csak szívatnak. Egy órán belül megszereztem a hiányzó másolatot, újra húztam egy sorszámot, akkor már többet kellett várni, de sebaj, fontos ügyben jártam el, bele kellett férjen. Amikor újra sorra kerültem, kiderült, hogy hiányzik még valami, e hír hallatán már tényleg kivert a víz. Mosolyom már nem volt őszinte, ezt az ügyintéző is láthatta, mondtam, hogy e-mail-ben megvan minden, s ekkor megtörtént a magyar közigazgatás csodája.  Valami olyan, amit korábban sosem feltételeztem volna. Megnyitotta a srác a böngészőt, kifordította a saját monitorját, ideadta a billentyűzetét, és azt mondta, hogy lépjek be, töltsem le, itt meg kinyomtatjuk. Még most is olyannyira szürreálisnak tartom a dolgot, hogy ha nem velem történik meg, akkor el sem hiszem. Pedig igaz. Megtörtént valami, aminek rég és általánosan így kellene működnie. Egy kis humánumot, egy kis jóindulatot, egy kevés segíteni akarást kell vinni az egészbe. S ha ezt mindenki beleteszi, lehet, hogy a végén még ügyeket is fogunk intézni. KB  

45: a legboldogabb boldogtalan


Viszkis: bűn és bűnhődés magyar módra

Csak nők adják át a díjakat a hollywoodi színészcéh ceremóniáján

A nők szerepének erősítéséről fog szólni a hollywoodi színészcéh (SAG) januári díjátadója, amelyen csak nők fogják átadni a 13 színészi kategóriában kiosztott elismeréseket - írta a BBC News.     "Ez az év a nőkről szól" - mondta Kathy Connell, a január 21-i ceremónia vezető producere a The Hollywood Reporter hírportálnak.     "Ez egy közös tisztelgés a nők előtt, akik bátrak voltak és meg mertek szólalni" - tette hozzá Connell.     Megjegyezte: nem akarják háttérbe szorítani azokat a férfiszínészeket, akik kiemelkedő teljesítményt nyújtottak idén, és ismerve a színészcéh tagjait, biztos benne, hogy mindenki meg fogja ragadni a lehetőséget, hogy lerója tiszteletét a nők előtt.     "Ez továbbra is egy díjátadó ünnepség. Nem azért gyűlünk össze, hogy bárkinek is szentbeszédet tartsunk. Számomra erős üzenet önmagában az, hogy ezen híres nők egy része színpadra lép az estén" - jegyezte meg Connell.     A díjakat átadó színésznők nevét még nem hozták nyilvánosságra. Eddig hagyományosan mindig egy férfi és egy nő adta át az elismeréseket.     A 24. SAG-díjátadó másik különlegessége, hogy először lesz házigazdája a ceremóniának, méghozzá Kristen Bell amerikai színésznő személyében.     Idén a legtöbb, szám szerint négy jelölést Martin McDonagh Három óriásplakát Ebbing határában című alkotása kapta a filmek kategóriájában. A tévés produkciók közül a Hatalmas kis hazugságok, a Stranger Things és a Glow érte el a legtöbb, négy-négy jelölést.     A színészek céhének ítélete gyakran egybeesik az amerikai filmakadémia döntésével, díjaik a legrangosabbak közé tartoznak a hollywoodi díjszezonban, amely hagyományosan az Oscar-díjátadóval ér véget. Az Oscar-szavazásra jogosultak legnagyobb csoportját a színészek céhe adja. (MTI)

Jó ötlet? Életvégi partit tartott egy üzletember


Ne feledjük: 15 éve halt meg Schütz Ila

Megköszönték a Debrecenben oktató külföldiek munkáját

Kötetlen baráti találkozó keretében köszönték meg a Bölcsészettudományi Karon dolgozó külföldi oktatók munkáját a december 13-án rendezett házi ünnepségen. Hagyományteremtő szándékkal rendezett kari találkozót a BTK, amelynek vezetése fontosnak tartja, hogy az itt dolgozó hazai és külföldi oktatók kötetlen keretek között is találkozhassanak egymással. – Felbecsülhetetlen értékű az a sokrétű munka, amellyel hozzájárulnak az itt folyó oktató- és kutatómunka sikeréhez – mondta köszöntőjében Keményfi Róbert. A dékán – aki röviden ismertette a kari vezetés stratégiai elképzeléseit - kiemelte a külföldi oktatók tevékenységének fontosságát. Többek között hangsúlyozta, hogy a bölcsészettudomány területén elért eredmények „nemzetköziesítése” mennyire fontos, és ebben milyen nagy szerepe van azoknak az oktatóknak, akik a világ sok országából érkeztek a Debreceni Egyetemre. Hangsúlyozta: - Igen nagy a jelentősége annak, hogy a magyar oktatók, kutatók nemzetközi szinten is elismertté váljanak, és ennek érdekében a kar különféle módon igyekszik támogatni az itt dolgozókat, ugyanakkor méltó módon fogadni, segíteni a velük együtt dolgozó külföldi kollégáikat is. Az eseményen Molnár Judit, a BTK külügyekért felelős tanácsadója röviden összefoglalta a kar, illetve az egyetem külügyi kapcsolatainak történetét, felhívva a figyelmet számos új lehetőségre, amelyben kérte a külföldi oktatók segítségét megköszönve az idáig végzett értékes munkájukat. A kellemes hangulatú vacsorán 11 ország oktatói vettek részt, akik nagyra értékelték, és köszönték a kezdeményezést, amely egyértelműen további együttműködésre ösztönözte őket. (unideb.hu)

Megtelnek a csarnokok a hétvégén


Ilyen csak nálunk lesz: könnyűzenei kurzust indít a Debreceni Egyetem

Édesebbé tenni a karácsonyt: az Alföld Tv is segít

Idén is nagy siker a Csokigyűjtő akció Debrecenben: az elmúlt években már rengeteg nehéz sorsú gyermek arcára sikerült mosolyt varázsolni, remélhetőleg így lesz az idén is. Az Alföld Televízió és a hajdupress.hu sem volt rest segíteni. A Bihari Állami Gondozottak Egyesülete, a Debreceni Karitatív Testület, a Tündérkör Alapítvány, a ColorPlay Egyesület, valamint a Debreceni Polgárőr Egyesület a Cívis Városért közös szervezésében valósult meg a „Csoki Gyűjtő Akció” Debrecenben. A debreceniek több gyűjtőponton, többek között a Csapó utcai bevásárlóközpontban és a Kossuth téren dobhattak be csokoládét a kiállított ládákba. Az akcióhoz a szokásoknak megfelelően idén is csatlakozott az Alföld Televízió és a hajdupress.hu stábja. A cél, hogy a nehéz sorsú gyermekek karácsonyát édesebbé tegyük. A kampányt egy nagyszabású gálaesttel zárják december 13-án a Lovardában, ahol kiosztják az összegyűjtött édességeket a nehéz sorsú gyerekeknek. Fotók: Pénzes László

Elképesztő tűzzsonglőr Debrecenben: kisfilmet csináltak róla!


Gólyatábor, Farmer Expo, futballegyetem

Micsoooda? Messi a Loki felé kacsintgat

Hiába távoztak sokan, a DVSC labdarúgócsapata eddig a téli szünetben gyakorlatilag nem igazolt senkit. A debreceni futballszurkoló fagyos-sokkos riadalmát megtörve a klub köreiből most jó hírt szivárogtattak ki: olyan név jön a Lokihoz, akire szerte a világon mindenki felkapja a fejét vagy leveri a poharát. Úgy tudni, Messi (bihari írásmódban: Messzi) Leó, a Biharbasznád csatára csatlakozhat a DVSC keretéhez. A fiatal, 38 éves tehetség a megyei másodosztályban tűnt fel, miután legutóbbi 133 meccsén 1 gólt rúgott. Posztja szerint állócenter, hitvallása: fusson, akinek hat anyja van! Névrokona, Leonel Pontez legutóbbi mérkőzését a helyszínen tekintette meg a tankszerű, mégis fürge játékosnak, majd kijelentette: Leó már kész futballista, így bérelt helye lesz a kezdőcsapatban. Az átigazolás anyagi hátteréről Dr. Nyúl Géza, a Loki klubigazgatója annyit mondott, hogy nem volt annyira drága a tél sztárjának megszerzése, igaz, 5 kínai élvonalbeli csapat ajánlatát kellett felülmúlni. Ima Gábor, a DVSC első embere szerint még nem fejezték be a keret megerősítését, a napokban tárgyaltak például Ibrahimovics Zlotán, Szúrmárez "Luis" Lajos és Ronaldó Krisztina ügynökével is. Mindenesetre az első tavaszi fecske már megérkezett, a tavaszi szezonra tréningező Messzit egy közeli kocsmában értük utol: - 20 méterről is bármikor beb.szom - nyilatkozta magabiztosan.

Képzelt műsorajánló a közszolgálati rádióból


Előkóstolót kapnak a kiskunhalasi migránsok

A DVSC kézisei is gyászolják a hármasikrek édesanyját

Lehet segíteni: a kézilabdás Csáki Viktória magyar válogatott mezére és Lajtos Nóra DVSC-TVP mezére licitálhatnak a szurkolók, a befolyt összeget az édesanyjuk halála miatt félárván maradt hajdúszoboszlói hármasikrek családjának ajánlja fel a klub.   Az egész országot felkavarta a hajdúszoboszlói hármasikrek édesanyjának halála. A tragédia személyesen is érinett két DVSC-TVP játékost, Csáki Viktória és Lajtos Nóra a középiskolában a szülés után elhunyt Nikolett osztálytársai voltak. – Nikolett négy évig osztálytársam volt az Irinyiben, a kollégiumban pedig a szomszéd szobában lakott – mondta Csáki Viki – Sokkolt a hír, amikor szombat este hallottam egyből az jutott eszembe, hogy miként tudnánk segíteni. Csáki Viktória egy régóta őrzött relikviáját, korábbi magyar válogatott mezét, míg Lajtos Nóra debreceni kapusmezét ajánlotta fel. Licitálni a DVSC Kézilabda Facebook-oldalán lehet. A licit ma délután 18 órakor, mindkét meznél 20 ezer forintról indul és december 21-én (csütörtökön), 20 órakor zárul! Félmillió forint gyorssegélyt utal a Magyar Máltai Szeretetszolgálat annak a hajdúszoboszlói családnak, amely a hétvégén tragikus körülmények között elvesztette az édesanyát, miután hármas ikreknek adott életet. A pénzt a közmédia idei Jónak lenni jó! jótékonysági kampánya során összegyűlt adományból kapja a család.   A tragikus eseményt követően Siklósi Beatrix, a közmédia főszerkesztője telefonon felhívta Kozma Imre atyát, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapítóját. „Megkerestem Kozma Imre atyát, aki jelezte, hogy neki is szándékában áll segíteni. Megbeszéltük, hogy a Szeretetszolgálat 500 ezer forint azonnali gyorssegélyt utal a család számára. Ezáltal mindenki, aki adakozott a közmédia Jónak lenni jó! jótékonysági kampánya során, ennek a családnak is segítséget nyújt, hiszen a kampányban idén összegyűlt összeg kedvezményezettje a Magyar Máltai Szeretetszolgálat” – fogalmazott a főszerkesztő.

Hihetetlen dolog történt a magyar parlamentben


Kiakadtak a Lokinál, fegyelmit szeretnének

Nézz az Ég felé! - A 70 éves Charlie Debrecenbe jön

A „Nézz az Ég felé”, a New York- New York”, a „Zenegép”, a „Könnyű álmot hozzon a szél” és számtalan, ma már örökzöldnek tekinthető sláger előadója, Charlie – Liszt-díjas énekes (kevésbé ismert nevén Horvát Károly) 2017. október 28-án töltötte be a 70. életévét. Az ünnepi turné következő állomása a debreceni Nagytemplom. Ebből az alkalomból a budapesti Papp László arénában lesz év végén egy koncertje, de azt megelőzően egy, az ország nagyobb városait érintő „szülinapi” turnéba kezdet a smirgli hangú énekes, hogy a vidéki rajongóival is együtt ünnepelhesse ezt a kerek évfordulót: december 18-án 19 órától a debreceni Nagytemplomban hallhatjuk. Terveiről faggatva megtudtuk, hogy nem egy hagyományos Charlie koncertnek nézünk elébe, hisz a 70 év nem csak egy kerek életkort jelent ebben az esetben, hanem igen csak hosszú és gazdag művészi pályát is, amelyből válogatva ez alkalommal számos olyan dal is felcsendül, amelyek korábbi alkotói időszakában hoztak számára sikert, elég ha csak a Generálra, vagy a Tátrai Bandra gondolunk. Nyugodtan kijelenthetjük, hogy egy igazi életmű koncertnek nézünk elébe, mind tartalmát, mind az apropóját tekintve és talán külön öröm számunkra, hogy a debreceni közönség a születésnapjához igen közeli napon találkozhat, ünnepelhet és örömködhet együtt vele, mert „AMI SOUL, AZ SZÓL...” És ahogy Charliet ismerjük nagyon és nagyot fog szólni! Sztárvendége: Veres Mónika Nika

Debrecenbe jön a Hókirálynő


Fantasztikus gála lesz Debrecenben

Aranyvasárnap: így lehet biztosra menni az ajándékvásárlással

Sokan gondolkoznak el az online rendelésen még nem sokkal karácsony előtt is, azonban ennek nagy a kockázata: elképzelhető, hogy nem érkeznek meg a csomagok az ünnepre. Mit javasol azoknak, akik ebben a cipőben járnak? - kérdeztük Átányi Ajtonytól, a debreceni Fórum bevásárlóközpont centermenedzserétől. - Az online vásárlásnak is megvannak az előnyei, de a kockázata is, ami most karácsony előtt – főleg a nem időben történő rendelésnél – egyre nagyobb. Annál kevés kiábrándítóbb dolog lehet, mint hogy az ember a szépen becsomagolt ajándék helyett egy megrendelési szelvényt tud csak a fa alá tenni… A FÓRUM Bevásárlóközpont 110 üzletében szinte mindent megtalál a vásárló és természetesen mindent rögtön magával is vihet - mondta Átányi Ajtony, akit arról is faggattunk, hogy melyek a hagyományos vásárlás előnyei. - A tapasztalatunk az, hogy a vásárlók szeretik közelről megnézni, megtapintani, felpróbálni az árukat. Vásárlás közben találkoznak ismerősökkel, barátokkal, a vásárlás egy közösségi élmény is. Beülni egy jó kávéra a kávézók egyikébe vagy elfogyasztani egy könnyű ebédet, ez biztos, hogy élménnyé teszi a  - néha már kötelezőnek tűnő  - vásárlást. Tudjuk, hogy a legnagyobb gond az, hogy nem tudjuk kinek, mit vásároljunk. A Fórumban a „Magic christmas service” akciónk keretében csinos angyalkák ajánlanak ajándékötleteket a Fórum üzleteinek választékából. Emellett ingyenes ruhatárat és tízezer forintos vásárlás felett ingyenes ajándékcsomagolást kínálunk. Karácsony előtt meghosszabbított nyitvatartással várunk mindenkit: december 22-én, 23-án este 9 óráig, december 24-én 14 óráig mind a 110 üzletünk nyitva van, hogy mindenki beszerezhesse az utolsó ajándékokat is. (x)  

Remek karácsonyi programok a Fórumban: fotók


Remek program: gyermekszépségverseny lesz a Fórumban

Rákkeltő műanyag lehet a sültkrumpliban, a kenyérben és a kávéban

Csökkenteni kell az élelmiszerekben a rákkeltő akrilamid mennyiségét, a napokban lépett ugyanis hatályba az az Európai Uniós rendelet, amely néhány hónap múlva kötelezővé teszi a vállalkozások számára, hogy bizonyos élelmiszerekkel kapcsolatban kockázatcsökkentő intézkedéseket írjanak elő. A rendelet elsősorban a sültkrumplit, bizonyos pékárukat és a kávét érinti. Oda kell figyelni arra, hogy a főzni való krumplit ne süssük, mivel a nem megfelelő hőkezelés hatására képződő akrilamiddal lényegében műanyagot esznek az emberek - írja az agrarszektor.hu. December 11-én lépett hatályba és jövő év áprilisától már kötelezően alkalmazandó az Európai Bizottság azon rendelete, amely az élelmiszerek akrilamid-tartalmának csökkentésével kapcsolatos kockázatcsökkentő intézkedéseket ír elő az érintett vállalkozások számára. Az élelmiszerekben előforduló akrilamid ugyanis potenciálisan növeli a rák kialakulásának kockázatát valamennyi fogyasztói korcsoportban. Ezeket az intézkedéseket és azok hatásosságát mintavétellel és laboratóriumi elemzéssel kell ellenőrizni – írja a Laboratorium.hu. Elsősorban a friss burgonyából készült hasábburgonya, egyéb darabolt (olajban sütött) termékek és szeletelt burgonyaszirom, a snack ételek, a sós kekszek, a burgonyapépből készült termékek, a kenyér, a reggeli gabonapelyhek, illetve a finompékáruk gyártóinak kell különösen figyelniük. Ugyancsak tartalmazhatnak akrilamidot a pörkölt és instant kávék, illetve bizonyos gabonaalapú bébiételek is. Bizonyos burgonyafajták hőkezelésénél nagy mennyiségű akrilamid képződik, így fogyasztáskor lényegében műanyagot esznek az emberek. Ezeket tehát csak főzni javasolják, sütni nem, hiszen a főzés jóval alacsonyabb hőmérsékletű technológiai eljárás, mint a sütés. Ezért a főzésre ajánlott krumplit nem szabad sütni, mert ott fokozott veszélyt jelent az akrilamid. A chipseknél évekkel ezelőtt esetenként ki lehetett mutatni nagy mennyiségű akrilamidot, a gyártók azonban az utóbbi években lépéseket tettek annak érdekében, hogy minimalizálják az akrilamidtartalmat.

Nem mondták ki a kebab halálos ítéletét


Hungarikum lett a gulyásleves is

Túlélte a műtétet a testén kívül dobogó szívvel született kislány

Túlélte a műtétet az a háromhetes kislány, aki mellkasán kívül dobogó szívvel született - tudósított a BBC hírportálja.     Vanellope Hope Wilkins császármetszéssel jött világra, mellcsont nélkül. Három műtéttel helyezték vissza a szívét a mellkasába a leicesteri Glenfield Kórházban.     Az ectopia cordis nevű rendellenesség, amikor a szív a mellkason kívül helyezkedik el, rendkívül ritka, egymillió szülésre jut néhány, a többség nem éli túl a születést.     A kórház úgy tudja, a kislány az első Nagy-Britanniában, aki életben maradt.     A szülőknek már az ultrahangvizsgálatnál megmondták, hogy baj van, ezután kromoszómavizsgálatot kértek, ami nem mutatott ki rendellenességet, ezért a terhesség megtartása mellett döntöttek.     "Azt tanácsolták, ne tartsuk meg a babát, mert a túlélés esélye a nullához közeli. Senki sem hitte, hogy sikerülhet, csak mi" - mondta Dean Wilkins, a 43 éves édesapa.      Vanellope születését karácsonyra várták, de november 22-en elvégezték a császármetszést, hogy csökkentsék a fertőzés és a szív károsodásának veszélyét.     Az operációt ötvenfős csoport - szülészek, szívsebészek, altatóorvosok, neonatológusok és szülésznők - végezte.     A három műtét közül az elsőt születés után 50 perccel hajtották végre, visszahelyezték a szívet a testbe. Az utolsó operációnál a kislány saját bőrével fedték be a mellkasán lévő lyukat.     A gyermekkardiológus abban reménykedik, hogy a jövőben a szívet belső védelemmel is elláthatják, "talán 3D nyomtatású vagy organikus csontokkal".     A következő lépés az lesz, hogy leveszik lélegeztető gépről. A kórház szerint "hosszú út áll még előtte", a legnagyobb veszély a fertőzés.     Az Egyesült Államokban már sikerült megmenteni néhány babát, aki ectopia cordialisszal született: Audrina Cardenas 2012-ben jött világra Texasban, a szívét műtéttel helyezték vissza a testébe. Három hónap után engedték haza a kórházból. Mellkasát műanyaglemezzel védik. (MTI)

Fontos! A Magyar Hypertonia Társaság sajtóközleménye az új amerikai magas vérnyomás határérték kapcsán


Durva lehet az influenzajárvány

De tényleg: arccal irányíthatjuk a telefonunkat

Az okos eszközök hanggal és érintéssel történő irányítását átveszi a testbeszéddel, arckifejezésekkel és hanglejtéssel való irányítás, ami megkönnyíti a gyorsuló technológiai változások követését, az újabb eszközök kezelését az Ericsson idén hetedik alkalommal kiadott, legfontosabb fogyasztói trendeket bemutató éves jelentése szerint.     A svéd távközlési vállalat közölte, a hangutasításokat használók több mint fele úgy gondolja, hogy a technológiai eszközök rövidesen ugyanúgy megértik majd testbeszédet, az arckifejezést és az intonációt, mintha emberek lennének. A válaszadók kétharmada szerint ez már 3 éven belül megvalósulhat.     A felmérés szerint az okos fülhallgatók használata állandósul, még alváskor is. A fogyasztók 63 százaléka szívesen használna olyan fülhallgatót, amely valós idejű szinkrontolmácsolásra képes. A válaszadók 52 százaléka egy családtag horkolását szeretné kiszűrni vele.     Az Ericsson kutatása szerint a válaszadók 30 százaléka úgy véli, egyre nehezebb az ismeretek napra készen tartása az új technológiák miatt. Ugyanakkor az új technológiákkal azonnal új területek szakértőivé is válhatnak: 46 százalékuk szerint az internet lehetővé teszi a minden korábbinál gyorsabb tanulást és felejtést is.     A vállalat kutatásából kiderült az is, hogy a közösségi médiát egyre inkább kisajátítják a hagyományos hirdetők, miközben a fogyasztók fele úgy gondolja, a mesterséges intelligencia hasznos lehet a közösségi oldalakra felkerülő információk ellenőrzéséhez.     Az ötödik legfontosabb trend, hogy a hirdetések túlságosan is tökéletessé válhatnak. A kiterjesztett és virtuális valóságban (AR/VR) a felhasználók több mint fele szerint a közeljövőben a hirdetések annyira realisztikusak lehetnek, hogy az élmény gyakorlatilag helyettesítheti a terméket.     Michael Björn, az Ericsson ConsumerLab kutatási vezetője a közlemény szerint úgy véli, a közeljövőben a készülékeken már nem lesznek gombok vagy kapcsolók, és okostelefonon keresztül sem kell majd digitálisan irányítani őket. Azért is szükséges ez a változás, mert az embereknek nagyon nehéz lenne elsajátítaniuk minden egyes új kezelőfelület ismeretét, ahányszor egy új készülék csatlakozik a dolgok internete (iOT)hálózathoz - tette hozzá.     A jelentés az Ericsson ConsumerLab több mint 22 éves, globális kutatási tevékenységének eredményein, illetve 10 világváros internet-felhasználóinak körében, 2017 októberében végzett online felmérés eredményein alapszik. (MTI)

Ünnep: így kedveskednek a mobilszolgáltatók


Nagyon pörög: idén elérheti a 30 milliót a vendégéjszakák száma

Egy metamorfózis története - Az Ignác című filmről

Különleges, a karácsonyi ünnephez közeledve pedig a témája miatt aktuális élményben lehetett része annak, aki ellátogatott az Apolló moziba, az adventi filmvetítés-sorozat egyik „elemére”: a jezsuita rendet megalapító Loyolai Szent Ignác élettörténetét feldolgozó, Ignác című spanyol-fülöp-szigeteki filmre. Az alkotás hitelességét mindenekelőtt az adja, hogy forgatókönyvét Paolo Dy, aki egyébként Cathy Azanzával karöltve a film rendezője is, Loyolai Szent Ignác önéletírása alapján, tehát biztos forrásból írta meg. Amely történet azért rendkívül tanulságos, mert egyfelől a megtérés, az „Isten katonájává válás” lelkileg nem könnyű, gyötrelmekkel teli folyamatát ábrázolja, másfelől rámutat arra, hogy megtérten is „el lehet térülni”, azaz a szentté váláshoz szükséges cselekedeteket is lehet rosszul, helytelenül, Istennek nem tetsző módon végezni. S hogy ebből az állapotból is fel lehet állni. Ennek megfelelően az egyébként lebilincselő kosztümös film első része Loyolai Szent Ignác gyermek- és ifjúkorát ábrázolja, amikor Ignác, aki Inigo Lopez de Loyolaként látta meg a napvilágot, még nem Isten katonája, hanem háborúkban megedződött hős lovag szeretne lenni. Aki természetesen a nőket sem veti meg, hiszen egy hős lovaghoz hozzátartozik, hogy valamely nemes hölgy szívéért is küzdjön. A lovagias magatartást családja is elvárja tőle, lévén, hogy születésekor kardot készíttet neki, azonban – remek lélektani epizódok során – arról is értesülünk, hogy édesapja soha nem fogadta el a fiát olyannak, amilyen, s hogy ez óriási lelki gyötrelmeket okoz Inigónak kora gyerekkora óta. Nyilván apja felé is bizonyítani akar, amikor 1531-ben egy maroknyi sereg élén Pamplonát védi a franciák ellen – nemcsak sikertelenül, de súlyos sérülések árán is. A lábát eltaláló ágyúgolyó utáni lábadozása közben kezdi el olvasni a szentek történetét, ami gyökeres fordulatot jelent az életében. Rájön bűnös mivoltára: az élvhajhászatra való hajlamára, a katonai sikertelenségei okaira, az önző, fényűző életmódja visszásságaira, s Assisi Szent Ferenc nyomdokaikba lépve zarándokolni kezd. Metamorfózisa azonban ezzel még korántsem ér véget. Mert – mint azt fentebb említettem – az Assisiről másolt életmódot: a koldulást, a kéregetést, az önostorozást, a böjtölést, vagyis a minden korábbi vétekért önsanyargatás útján való vezeklést is lehet nagyon rosszul csinálni. Inigót téves útjára a filmben – az alkotás leghatásosabb jeleneteiként – a démonai döbbentik rá minderre. Először is az apja jelenik meg neki látomás formájában, aki figyelmezteti: „egy Loyola soha nem nézhet lefelé”, azaz a túlzásba vitt mártírkodás sehová sem vezet. A korábbi bűneire pedig – Inigo fényűző, fiatalkori mása képében – maga Lucifer figyelmezteti. A sokszor retrospektív elemekkel dolgozó – Inigo korábbi élete és a mostani téves vezeklése képeit egymás után láttató film - tehát megmutatja, hogy egy tévesen értelmezett cél akár a katasztrófáig is elvezetheti az embert: az öngyilkosság szélére sodorhatja, vagy a tettek fals jellege miatt érzett lelkiismeret-furdalásának mértéke következtében a megkezdett útjáról is letérítheti. Inigo azonban „meglátja a fényt”. Az inkvizíció szerint ártalmas, mert tanulás és kellő teológiai tudás hiányában megírt Lelki gyakorlatai „kimunkálásához”, elfogadottá tételéhez rájön, hogy még képeznie kell magát. Hogy a hívek előtt is hiteles legyen, és az inkvizítorok által kiszabott máglyahalált is megússza. Az „én akarom egyedül”, az „én majd bebizonyítom, hogy Isten katonája vagyok” egoista álláspontból egy valóban másokat segítő, a saját „bizonyítási kényszereit” leküzdő emberré kell válnia. Hogy azután mindezen metamorfózisáért a Jézus Társaságát megalapító Inigót az utókor 1556-os halála után 1622-ben szentté avassa. S a filmet látva valóban azt érezzük, hogy Ignác nem feltétlenül a Lelki gyakorlatok című művében megfogalmazottakért, s nem az igehirdetéseiért kapta meg elsősorban a szent jelzőt, hanem azért az emberi tartásáért, amellyel ezeken a belső utakon képes volt végigmenni. A filmben Inigót kiválóan alakító Andreas Muñoz mellett olyan jeles színművészeket láthatunk, mint Javier Godino vagy Julio Perillán. A szereplők által rendkívül hitelesen ábrázolt életesemények véleményem szerint még azok számára is tanulságosak, akik nem vallásosak. Mert rámutatnak: mennyire félre lehet menni, s milyen nagy árat kell fizetni azért, hogy egy elrontott élethelyzetet helyre lehessen hozni. Gyürky Katalin

Meghalt a debreceni költőnő


Borzasztó: 37 évesen meghalt Fábián Juli

Egy 60 éves, akit te is ismersz: boldog születésnapot!

Hatvan éve, 1957. november 7-én hagyta el a kelet-németországi zwickaui autógyárat az első Trabant gépkocsi. Isten éltesse a Trabit! Fotók: MTI

Van itt pénz, rengeteg új autó a magyar utakon


Na végre: jön a kötelező - online