°C
TIME DATE
Ma Eszter és Eliza nap van.

Olimpiai bajnokként ismertük, ezután ügyvéd lesz
Oltás nélküli gyerekek az oviban? Az obudsman igent mond
Egy biztos: nem sokat tejel a pénzünk
A macskák is hálásak lehetnek a NÉBIH-nek

Megéri állami tisztviselőnek lenni? Most emelnek

Az előmenetelhez kapcsolódóan és sávosan emelkedik a jövőben az állami tisztviselők illetménye. Jogállásukat és előmenetelük szabályait is megváltoztatta a törvényhozás kedden.     Az állami tisztviselőkről szóló jogszabályt 140 igen vokssal, 36 nem ellenében szavazta meg az Országgyűlés a fővárosi és megyei kormányhivatalok állami tisztviselői és ügyintézői szolgálati jogviszonyának szabályozására.     A változtatás értelmében az állami tisztviselők fizetése nem alapilletményből, valamint kiegészítésekből és pótlékokból áll, amelytől "eltéríthették" a munkavállalót, hanem az előmeneteli fokozatokhoz tartozó sáv alsó és felső határa között állapítják meg azt.     A jogszabály mellékletében szereplő táblázat alapján az érettségizett általános ügyintézők a legalacsonyabb előmeneteli fokozatban, állami fogalmazóként 160-200 ezer forint közötti illetményre, míg felsőfokú végzettségű társaik 180-300 ezer forintra számíthatnak.     Az ugyanott legmagasabb előmeneteli fokozatnak számító állami vezető főtanácsosok diploma nélkül 250-400 ezer forintot, az egyetemet, főiskolát végzettek 350-500 ezer forintot kapnak.     A kiemelt ügyintézők illetményének meghatározásánál nem számít az iskolai végzettség, a legkisebb fokozatba tartozó állami szakértők 300-400 ezer forintra, a legmagasabb előmenetelt elérő szakértő főtanácsosok 360-500 ezer forintra számíthatnak.     Vezetői munkakörben az osztályvezetők 420-700 ezer forintot, a főosztályvezetők 530-800 ezer forintot kapnak. Az állami ügykezelők bérezése 145-300 ezer forint között változik, négy előmeneteli fokozatban.     Kovács Zoltán területi közigazgatásért felelős államtitkár korábban azt mondta: átlagosan 30 százalékos béremelés valósul meg.     Változik az állami tisztviselők előmeneteli rendszere is: egy általános és egy kiemelt ügyintézői osztályba, azon belül pedig több fokozatba lehetnének besorolhatók. Az első előmeneteli fokozatban minden ügyintézőnek három évet kell eltöltenie, majd a következőben nyolcat, míg a negyedik eléréséhez összesen huszonöt év állami szolgálati jogviszonyra lesz szükség.     A kinevezett állami tisztviselőknek két éven belül közigazgatási szakképzettséget kell szerezniük, a vezetői munkakörbe kinevezett állami tisztviselőknek pedig öt éven belül kormányzati szakképzettséget.     Állami tisztviselőknek 2017. július 1. után vagy már a belépéskor rendelkeznie kell a közigazgatási tanulmányok szakirányú továbbképzés nyújtotta végzettséggel, amelyet a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szervez, vagy két éven belül le kell tennie ezt a vizsgát.     A jogszabály július 1-jén lép hatályba, de egyes rendelkezései csak 2017 januárjában. (MTI)

Soha ne parkolj apósod igazolványával, ha nincs ott

A debreceni rendőrök nyomozást indítottak egy férfival szemben, aki a gyanú szerint apósa mozgáskorlátozott igazolványát használta fel úgy, hogy a jogosult nem tartózkodott a helyszínen. A rendőrök 2016. május 23-án 15 óra 50 perckor Debrecenben, a Petőfi téren igazoltattak egy 54 éves férfit, aki körülbelül egy órával korábban gépkocsijával leparkolt egy fizetős várakozóhelyen. A sofőr a parkoláshoz apósa mozgáskorlátozott igazolványát használta annak ellenére, hogy rokona nem volt vele a helyszínen. A rendőrök B. A.-t előállították a Debreceni Rendőrkapitányságra, ahol közokirat-hamisítás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt kihallgatták. A helyi lakos a bűncselekmény elkövetését elismerte. A gyanúsított az eljárás további szakaszában szabadlábon védekezhet.

Figyelmeztetést adtak ki Hajdú-Biharra

Az ország háromnegyedére figyelmeztetés van érvényben heves esőzések veszélye miatt. Így van ez Debrecen térségében is.     Az Országos Meteorológiai Szolgálat kedd reggel az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzése szerint a felhőszakadás veszélye miatt a nyugat határnál lévő öt megye - Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala, Somogy és Baranya - kivételével az egész országra kiadták az elsőfokú figyelmeztetést. Az érintett területeken az intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 25-30 milliméternél is több eső hullhat.     Emellett Budapesten és Pest, valamint Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére a heves zivatarok miatt is elsőfokú figyelmeztetés van érvényben. Ezeken a területeken arra is számítani lehet, hogy az esőzések során jégeső is hullhat, a szél pedig viharossá fokozódhat.     A meteorológiai szolgálat azt írta: az éjféli órákig több helyen várható zivatar a nyugati, délnyugati országrészben kisebb valószínűséggel. A reggeli órákban a zivatarok környezetében a középső országrészben lokálisan jelentősebb mennyiségű csapadék is hullhat. Délután, este főként az ország északkeleti harmadában, északi megyéiben várhatóak zivatarok, és akár 60-80 kilométer/órás szél, felhőszakadás és kisebb méretű jég is előfordulhat. Ezeken a területeken néhol heves zivatar is kialakulhat akár 90 kilométer/órás szél, 2 centiméteresnél nagyobb jégdarabok kíséretében, egy-egy területen pedig rövid idő alatt akár 35 milliméternél több eső is lehullhat.     Az előrejelzés szerint csak rövid napos időszakokra lehet számítani kedden. Napközben a Dunántúlon 14-19, keletebbre 19-24 Celsius-fokig emelkedhet a hőmérséklet. Késő estére 11-16 fok közé hűl le a levegő.

Orbán Viktor beteg

Orbán Viktor miniszterelnök betegsége miatt törölték keddi programjait - közölte Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője az MTI-vel.     Hozzátette: a Modern Városok Program keretében szervezett dunaújvárosi látogatásra a lehető leghamarabb sor kerül.

Gyász: elhunyt Solténszky Tibor

Meghalt a Debrecenhez is ezer szállal kötődő Solténszky Tibor dramaturg, színpadi szerző, rendező, színész, tréner, oktató.   Solténszky Tibor 1953-ban született. A debreceni Tóth Árpád Gimnáziumba járt, ahol a Magi István vezette diákszínjátszó együttes tagja lett. A szegedi JATE Állam- és Jogtudományi Karán kezdte egyetemi tanulmányait 1972-ben. Ám amikor a színjátszás, a színház vonzásába került, egy időre abbahagyta a jogot és a Paál István vezette Szegedi Egyetemi Színpad színésze, majd diák-vezetője lett; tanult Józef Szajna híres Stúdió Színházában, Jerzy Grotowski Laboratórium Színházában.    Oktatói, tréneri munkáját már ebben az időszakban elkezdte, színésztréninget vezetett/tanított szerte az országban. A nyolcvanas évek elején rövid ideig dolgozott a Stúdió K-ban is. 1982. január 1.-től a Rádiószínház dramaturgja, 2003. január 1.-től annak megszűnéséig vezetője. Rádiós művészeti tevékenysége mellett számtalan újságírói területen volt aktív: újságot szerkesztett és cikkeket írtm, olvasó szerkesztett, rádióban és tévében egyaránt riporterkedett miközben színházaknál is dolgoztto dramaturgként, rendezőként. A ’90-es években több verslemez szerkesztő-rendezője is volt.   Pályája során számos drámai művet írt/adaptált színpadra, rádióra .Az elmúlt két évtizedben több oktatási projektet, szakmai tábort vezetett, válogatóként, előadóként rendszeresen részt vett a kazincbarcikai Ifj. Horváth István Nemzetközi Színjátszó Fesztiválon, tanított a Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakközépiskolában, a KIMI-ben, Kárpáti Péter drámaíró iskolájában, a Magyar Versmondó Egyesület szakmai felkészítő műhelyét irányította. A felvidéki színjátszó képzés beindítójaként és rendszeres tanáraként is ismerték, továbbá a Soltis Lajos Színház stúdiójának és nyári táborainak tanáraként is munkálkodott.   Kurzust vezetett a Színház- és Filmművészeti Egyetem és az ELTE média-szakán. Forrás: Színház.hu, www.5kkozpont.hu

Új szakember a MODEM élén

Kónya Ábelt választották a debreceni Modem vezető kurátorának - jelentette be hétfőn Papp László debreceni polgármester, aki szerint a Modem Modern és Kortárs Művészeti Központ "szellemi és alkotóműhelyként szolgálja a hazai és a nemzetközi képzőművészet ügyét".     Kónya Ábel képzőművészt, a debreceni Medgyessy Ferenc Gimnázium tanárát a nyitás óta szoros kapcsolat fűzi a Modemhez: a művészeti központ grafikusi, pályázati és szervezési feladataiban, kurátori munkáiban egyaránt részt vett az elmúlt évtizedben - mutatta be az új vezetőt Angi János, a Déri Múzeum igazgatója.            A polgármester emlékeztetett arra, hogy a Modem megalapításának gondolata akkor vetődött fel, amikor Debrecen megpályázta az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) 2010-ben címet. Ez akkor nem sikerült, de a Modem 2006-ban elkészült, és Debrecen kandidál az EKF 2023 címre. Szeretnénk, ha a művészeti központ zászlóshajója lenne ennek a folyamatnak - tette hozzá Papp László, aki sikertörténetnek nevezte a Modem elmúlt tíz évét, s reményét fejezte ki, hogy az új vezető szakmai irányításával nemcsak a régió legnagyobb kiállítótere, hanem a művészek kedvelt alkotótere is lesz a művészeti központ. A jövőben ugyanis a Modem-stúdió 3-4 hetes keretben biztosít "látványműtermet" az alkotóknak, ahol az alkotási folyamatot is megtekinthetik majd az érdeklődők.      Kónya Ábel ennek kapcsán megjegyezte: a Modem a jövőben nemcsak a művészetekhez, hanem a művészekhez is kapcsolódik. Ezt a célt szolgálja majd a Modem stúdió mellett a legfiatalabb generációt bemutató Szabad tér galéria, s a Kelet sorozat, amely két évenként biztosít a városhoz köthető alkotóknak bemutatkozási lehetőséget.      Hozzátette: 2017-től évente legalább egy kiemelkedő tárlaton olyan, nemzetközileg jegyzett, népszerű művészek munkáit mutatják be a Modemben, amelyek a tágabb régióban is vonzóvá teszik a debreceni művészeti központot. Kónya Ábel utalt arra, hogy június 4-én nyílik meg a GÉM/GAMEkapocs című, az Antal-Lusztig-gyűjtemény újabb kollekcióját szokatlan aspektusból bemutató kiállításuk.      Nagy T. Katalin, a kiállítás kurátora elmondta: az Antal Péter helyi műgyűjtő anyagából ezúttal rendezett kiállítás lényegesen eltér a gyűjtemény darabjait bemutató korábbi tárlatoktól. A kurátor ugyanis képzőművészeket, költőket, írókat és zenészeket kért fel, hogy válasszák ki a gyűjtemény egy-egy darabját és azt "gémkapcsozzák meg" egy régebben vagy újabban készült művükkel.      A "gémkapcsozás" eredményeként műpárok születtek. A képzőművészek közül sokan olyan művészt választottak, akiktől fiatalon tanultak vagy tiszteletbeli mesterüknek tartanak. Így kerül egymás mellé Barcsay Jenő és Maurer Dóra, Ferenczy Noémi és Lovas Ilona, Nagy Balogh János és Gerber Pál, Markó Károly és Szurcsik József, Vilt Tibor és Swierkiewicz Róbert egy-egy műve, de a kiállítás nemcsak látható, hanem "hallható" alkotásokat is felsorakoztat: Aba-Novák Vilmos művét Markó Béla, Tóth Menyhértét Jász Attila, Seres Lászlóét Kabay Lóránt, feLugossy Lászlóét Nagy Zopán, Palkó Tiborét Áfra János látja el egy-egy költeménnyel - ismertette a különleges tárlat részleteit Nagy T. Katalin.      A sajtótájékoztatóval egy időben daruval emelték be a Modem előtti térre a világ egyik legkülönlegesebb hídja, a Pentele-híd mintegy tíz méteres modelljét. A hídmodell - amelyet a Közlekedési Múzeum bocsátott a Modem rendelkezésére - a június közepén megnyíló építészeti kiállításhoz kapcsolódóan került Debrecenbe. (MTI)

Megnézem a cikket!

Figyelmeztetést adtak ki Hajdú-Biharra

Az ország háromnegyedére figyelmeztetés van érvényben heves esőzések veszélye miatt. Így van ez Debrecen térségében is.     Az Országos Meteorológiai Szolgálat kedd reggel az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzése szerint a felhőszakadás veszélye miatt a nyugat határnál lévő öt megye - Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala, Somogy és Baranya - kivételével az egész országra kiadták az elsőfokú figyelmeztetést. Az érintett területeken az intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 25-30 milliméternél is több eső hullhat.     Emellett Budapesten és Pest, valamint Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére a heves zivatarok miatt is elsőfokú figyelmeztetés van érvényben. Ezeken a területeken arra is számítani lehet, hogy az esőzések során jégeső is hullhat, a szél pedig viharossá fokozódhat.     A meteorológiai szolgálat azt írta: az éjféli órákig több helyen várható zivatar a nyugati, délnyugati országrészben kisebb valószínűséggel. A reggeli órákban a zivatarok környezetében a középső országrészben lokálisan jelentősebb mennyiségű csapadék is hullhat. Délután, este főként az ország északkeleti harmadában, északi megyéiben várhatóak zivatarok, és akár 60-80 kilométer/órás szél, felhőszakadás és kisebb méretű jég is előfordulhat. Ezeken a területeken néhol heves zivatar is kialakulhat akár 90 kilométer/órás szél, 2 centiméteresnél nagyobb jégdarabok kíséretében, egy-egy területen pedig rövid idő alatt akár 35 milliméternél több eső is lehullhat.     Az előrejelzés szerint csak rövid napos időszakokra lehet számítani kedden. Napközben a Dunántúlon 14-19, keletebbre 19-24 Celsius-fokig emelkedhet a hőmérséklet. Késő estére 11-16 fok közé hűl le a levegő.

Loki-szurkolók tragédiája: itt a vádemelési javaslat


Tűz volt az M3-ason

Megéri állami tisztviselőnek lenni? Most emelnek

Az előmenetelhez kapcsolódóan és sávosan emelkedik a jövőben az állami tisztviselők illetménye. Jogállásukat és előmenetelük szabályait is megváltoztatta a törvényhozás kedden.     Az állami tisztviselőkről szóló jogszabályt 140 igen vokssal, 36 nem ellenében szavazta meg az Országgyűlés a fővárosi és megyei kormányhivatalok állami tisztviselői és ügyintézői szolgálati jogviszonyának szabályozására.     A változtatás értelmében az állami tisztviselők fizetése nem alapilletményből, valamint kiegészítésekből és pótlékokból áll, amelytől "eltéríthették" a munkavállalót, hanem az előmeneteli fokozatokhoz tartozó sáv alsó és felső határa között állapítják meg azt.     A jogszabály mellékletében szereplő táblázat alapján az érettségizett általános ügyintézők a legalacsonyabb előmeneteli fokozatban, állami fogalmazóként 160-200 ezer forint közötti illetményre, míg felsőfokú végzettségű társaik 180-300 ezer forintra számíthatnak.     Az ugyanott legmagasabb előmeneteli fokozatnak számító állami vezető főtanácsosok diploma nélkül 250-400 ezer forintot, az egyetemet, főiskolát végzettek 350-500 ezer forintot kapnak.     A kiemelt ügyintézők illetményének meghatározásánál nem számít az iskolai végzettség, a legkisebb fokozatba tartozó állami szakértők 300-400 ezer forintra, a legmagasabb előmenetelt elérő szakértő főtanácsosok 360-500 ezer forintra számíthatnak.     Vezetői munkakörben az osztályvezetők 420-700 ezer forintot, a főosztályvezetők 530-800 ezer forintot kapnak. Az állami ügykezelők bérezése 145-300 ezer forint között változik, négy előmeneteli fokozatban.     Kovács Zoltán területi közigazgatásért felelős államtitkár korábban azt mondta: átlagosan 30 százalékos béremelés valósul meg.     Változik az állami tisztviselők előmeneteli rendszere is: egy általános és egy kiemelt ügyintézői osztályba, azon belül pedig több fokozatba lehetnének besorolhatók. Az első előmeneteli fokozatban minden ügyintézőnek három évet kell eltöltenie, majd a következőben nyolcat, míg a negyedik eléréséhez összesen huszonöt év állami szolgálati jogviszonyra lesz szükség.     A kinevezett állami tisztviselőknek két éven belül közigazgatási szakképzettséget kell szerezniük, a vezetői munkakörbe kinevezett állami tisztviselőknek pedig öt éven belül kormányzati szakképzettséget.     Állami tisztviselőknek 2017. július 1. után vagy már a belépéskor rendelkeznie kell a közigazgatási tanulmányok szakirányú továbbképzés nyújtotta végzettséggel, amelyet a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szervez, vagy két éven belül le kell tennie ezt a vizsgát.     A jogszabály július 1-jén lép hatályba, de egyes rendelkezései csak 2017 januárjában. (MTI)

Orbán Viktor beteg


Videó: újabb csapat magyar rendőr indult a macedón borzalomba

PRESS-SZÓ 2016.05.10. - GAZDAGOK, MENEKÜLTEK, TRUMP

Egyetlen kérdés az Eurovízió kapcsán

Az elmúlt napokban egy csalódott, megtört fiatalmeber gondolatait hallgattam. Nagyjából arról beszélt Fehérvári Gábor Alfréd (vagy ha úgy tetszik Freddie), hogy méltatlan a 19. hely, és hogy ez a produkció többet érdemelt volna.   Láthatóan azt is hallotta már vagy ezerszer, hogy ez a verseny sosem a dalról szól, hanem a politikáról, a haverokról, az egymásra szavazó szomszédokról. Erre reagálva pedig egy nagyon bölcs gondolata volt, miszerint őt erről nem tájékoztatták, ha szóltak volna, hogy miről szól ez, akkor nem is jelentkezik; s hogy így nem lehet hozzáállni semmihez sem. Igaza van. Azért, mert ennek így az égvilágon semmi értelme nincsen. Mondhat bárki bármit, bő nyállal szidhatjuk ezt a srácot is, a dalt is, a hazai válogatót, a kormányt, bárkit, de azt is hozzá kell tenni, hogy ez a történet valóban többet érdemelt ettől a helyezéstől. Akárhogy is van, de Freddie legalább egy talpig férfi, egy iszonyatos terjedelmű, "hidegrázós" hanggal, egy meseszép vizuállal a színpadon: ez kérem, így eladható. Legalábbis semmivel se voltunk rosszabbak a többitől. És egyébként is: magyarok vagyunk, ne bántsuk a sajátunkat! A másik dologban is igaza van ennek a csalódott srácnak. Ha tudjuk, hogy ez az egész giccsvízió a politikáról szól, a szomszéd haverokról, akkor pláne igaza van Freddie-nek. Abban mindenképp, hogy így nem érdemes csinálni semmit. De ha mindent egyértelműen látunk és értünk, akkor már csak egyetlen kérdés maradt: mi a fenének erőltetjük ezt az egészet? Nem megy ez nekünk. Majd esetleg egyszer, talán, később. Majd ha több barátunk lesz. KB

A megszépítő messzeség, avagy mire van bocsánat


Én kérek elnézést

Jó ég! Brit házi kedvencek: oroszlán, tigris, krokodil

Oroszlánt, tigrist, krokodilt, csörgőkígyót és zebrát is tartanak legális házi kedvencként a britek - derült ki egy új felmérésből.      A Press Association (PA) brit hírügynökség a Nagy-Britanniában illetékes hatóságokat felkeresve nézett utána, hogy milyen nem háziasított állatok otthoni tartására kapnak engedélyt a szigetország lakói - írta a BBC News.      Az adatok szerint pumák, hiúzok, ocelotok, viperák, struccok, aligátorok, kajmánok, fekete özvegyek, tigrisek, oroszlánok, zebrák és mérges kígyók is élnek házi kedvencként Nagy-Britanniában. Ezen kívül 412 bölényt, több mint kétezer vaddisznót, 115 makimajmot és 15 farkast tartanak kedvencként otthonaikban a britek.       A vadállattartási engedély feltétele, hogy az igénylőknek gondoskodniuk kell a megfelelő biztonságról és külön pénzdíjat kell fizetniük.      A hatóságoktól származó adatok értelemszerűen csak a törvényesen tartott vadállatokra terjednek ki, hogy hány állat él illegálisan a brit háztartásokban, arról nincsenek pontos információk.      Iain Newby, egy essexi vadállatmentő létesítmény működtetője elmondta, bár az adatok szerint több mint 300 mérges kígyót tartanak otthont legálisan Nagy-Britanniában, ő maga "négy-öt olyan embert is ismer, akiknek több mint 300 mérges kígyójuk van otthon".      Az RSPCA brit állatvédő szervezet a legálisan tartott jószágok miatt is aggódik. "Előfordulhat, hogy az emberek anélkül vásárolják meg őket, hogy tisztában lennének a tartásukkal járó nehézségekkel, és az állatokat egy idő után elhanyagolják, amikor a kezdeti lelkesedés eltűnik és csak a kötelességek maradnak" - húzta alá a szervezet szóvivője. (MTI)

Micsoda emlék! A szépség és a gitáros egy osztályban


Nem fillérekért kelt el Elvis gitárja

Kolozsváron ünnepelt a magyar reformátusság

A magyar református egység napját ünnepelték vasárnap Kolozsváron, a Farkas utcai református templomban tartott ünnepi istentiszteleten. Az esemény egyben a reformáció 500. évfordulója tiszteletére rendezendő, 2017. október 31-ig tartó rendezvénysorozat megnyitója is volt.      Orbán Viktor miniszterelnök köszöntését Hafenscher Károly, a Reformáció Emlékbizottság munkájának segítéséért felelős miniszteri biztos olvasta fel. A miniszterelnök arra emlékeztetett, hogy a vallási megújulás ügye az elmúlt évszázadokban szorosan összekapcsolódott a magyar nyelv megőrzésével, "magyar mivoltunk megerősítésével".       "Kívánom, hogy ez a jövőben is így lehessen, és a magyar nemzet számára oly fontos református örökség újra és újra erőforrás legyen számunkra. Legyen erejük és kitartásuk, hogy ezen ötszáz éves örökség szellemével szolgálhassák a magyar hazát" - fogalmazott üzenetében Orbán Viktor.      Prédikációjában Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke úgy vélekedett, hogy a magyar reformátusságot Isten szeretete fogja össze. "Sok küzdelmet folytatunk azért, hogy szabadnak érezzük magunkat. Amikor ezt elérjük, akkor jövünk rá, hogy mégis szükségünk van arra, hogy valakihez tartozzunk" - jelentette ki a püspök      "Fontos a vérségi kapcsolat, fontos lehet a közös nyelv, a közös kultúra, a történelem amelynek szakaszait együtt éltük át, de hányszor vagyunk annak tanúi, hogy a legcsodálatosabban szerető édesanya sem tudja egyben tartani a családját. (.) Csak Krisztus szeretete fűz egybe minket. Az én gyenge egyéni életemet összekapcsolja egy másik gyenge emberi lénnyel. Ebből lesz a házasság, ebből lesz a család, ebből lesz az egyház, ebből lesz a nemzet" - fogalmazott a püspök      A kenderszálak példájára utalva azt mondta: a sok vékony szál, ha összefogják és kötéllé fonják, akár hajókat is megmozdítani képes erőt tud közvetíteni.       Bogárdi Szabó István, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke, a Református Zsinat lelkészi elnöke köszöntésében kijelentette: a magyar reformátusok egységének a hét évvel ezelőtti kinyilvánításakor a magyar emberek összetartozásának, a magyar reformátusok összetartozásának az evidenciáját mondták ki.      A magyar református egység napján arra emlékeznek, hogy a 2009-ben elfogadott egyházi alkotmány szerint a Magyar Református Egyház tagja minden keresztyén, aki ahhoz tartozónak vallja magát, éljen bárhol a világban, és legyen magyar vagy más anyanyelvű. Az egyházi alkotmány helyreállította a trianoni döntést követő határátrendeződés által szétszakított Magyar Református Egyháznak a szervezeti egységét. (MTI)

Lövöldöző ámokfutó gyilkolt egy ausztriai koncerten


Amerikai drón végzett az afgán tálibok vezetőjével

Z generációs tantermeket adtak át Debrecenben

Infokommunikációs térhódítás az oktatásban - hazánk első két „okostermét” adták át a Debreceni Egyetem gyakorlóiskolájában és a Gazdaságtudományi Karon.    - Az infokummunikációs eszközök szerepe nagyon fontos a köznevelésben és a közoktatásban, hiszen iskolánkban már a Z generációhoz tartozó gyerekek kezdik meg tanulmányaikat, akik előbb tanulnak meg okostelefont használni, mint járni – hangsúlyozta Denichné Hajdu Mónika Tímea, a DE Kossuth Lajos Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola speciális tantermének hétfői avatásán.  Az intézmény igazgatóhelyettese szerint ezek a gyerekek már hozzá vannak szokva a gyors információkhoz és a figyelmük megosztásához. Teljesen megváltoztak a kommunikációs szokásaik, illetve a tanulási technikáik. Az iskolában kialakított okosterem abban segíti a tanárokat, hogy ezzel a változással lépést tudjanak tartani. Az egyetem gyakorlóiskolájaként működő intézményben pedig a jövő tanárai is megtanulják kreatívan használni ezeket az infokommunikációs eszközöket a tanítás-tanulás folyamatában. Az okosteremben egyszerre öt munkaállomáson tanulhatnak a diákok a legmodernebb eszközökkel: projektorokkal, iPad-ekkel, interaktív tanulói asztalokkal.  - Számunkra ez a jövő tanterme, amely többféleképpen szolgálja az oktatást: élményszerűbbé teszi az órákat, feloldja a frontális oktatást, helyette inkább a csoportmunkának, a kommunikációs készségek fejlesztésének ad teret – emelte ki Bartha Elek rektorhelyettes. Hasonló speciális tantermet alakítottak ki a Debreceni Egyetem hallgatói számára a Gazdaságtudományi Karon, és egy további interaktív tábla kapott helyett a Sporttudományi Oktatóközpontban.  Az egyetem az eszközöket és a hozzájuk kapcsolódó szoftvereket egy 80 éves múlttal rendelkező vállalattól vásárolta, amely az oktatók és a pedagógusok képzésében is részt vett. A helyi igényekhez igazított új módszertant alakítanak ki a Debreceni Egyetemen, amely ezáltal referenciaintézménye lesz az újfajta digitális képzési rendszernek. - Nagyon fontos, hogy ezzel a beruházással két speciális tanteremmel és új módszertannal is gazdagodott az egyetem. Nemcsak tableteket és interaktív táblákat vásároltunk, hanem egy rendszert, amelyet a világ legnagyobb országaiban már kipróbált a Ricoh. Ilyen komplex rendszer hazánkban először itt Debrecenben valósulhatott meg – ismertette Bács Zoltánkancellár. A beruházás összértéke 25 millió forint volt, melyet pályázati forrásból finanszírozott az egyetem. A Gazdaságtudományi Karon első körben a sporttudományi és a kereskedelem-marketing képzésben tanuló hallgatók számára készítenek csoportosan feldolgozható tananyagokat, az általános iskolában pedig leginkább a felsőbb évesek veszik majd hasznát az „okosteremnek”. (unideb.hu)

Ismét az élvonal, ismét Debrecen


Távszerelem, távházasság: új távlatok

20 éves az Alföld Tv: folytatódik a kvízjáték, értékes nyereményekkel

Nem tudjuk elégszer elmondani, ilyen még tényleg nem volt Debrecenben: az idén 20 éves Alföld Televízió és a pontosan 5 éves hajdupress.hu hírportál különleges módon igyekszik emlékezetessé tenni az évfordulókat. A Fórum bevásárlóközpont földszintjén már szerdán és pénteken zajlott az értékes nyereményekkel kecsegtető kvízjáték és a forgatás. Pénteken délután megnyerték az első nagynyereményt is, egy hibátlan wellness-hétvégét. Folytatás hétfőn és szerdán délután. A tévé munkatársai egy könnyed, izgalmas és valóban érdekes kvízműsorral igyekeznek kedveskedni a nézőknek, melynek 10 témaköre az Alföld Televízió saját gyártású műsoraihoz kötődik a bulvártól a filmen át a tudományig. A műsort a Fórum bevásárlóközpont földszintjén rögzítik, legközelebb május 23-án (hétfőn) és május 25-én (szerdán) 13 órától. Bárki benevezhet, aki elmúlt 16 éves: a vállalkozó kedvűek az első körben az 5 könnyebbnek mondható kérdéskörből választhatnak, és 5 sorozatban adott jó válasz után máris megnyerik az 5 éves HajduPress értékes ajándékcsomagját. A következő etapban 5 másik témakörből lehet rábökni egyre, s újabb 5 hiba nélküli helyes döntés után a játékos máris magáénak tudhatja a 20 éves Alföld Tv nagy értékű nyereményét. Az összdíjazás mintegy 1 millió forint, érdemes tehát a nevezett napokon betérni a Fórumba, és játszani egy jót. A kvízjátékot Burai Árpád vezeti, aki egy csinos segítőjével együtt minden segítséget megad majd a vetélkedőt vállalóknak az érintőképernyős monitor előtt. A felvételekből kvízműsor készül, melyet a tévé szülinapi műsorában sugároz majd. És hogy mit lehet nyerni? Nos, a teljesség igénye nélkül: nagyon értékes hosszú hétvégéket színvonalas szállodákba, VIP-bérleteket a Campus Fesztiválra, szenzációs borcsomagokat, több tízezer forintos vásárlási utalványokat, bérleteket paintball pályákra, fitnessre és még sok minden mást... Érdemes tehát pénteken is beugrani a Fórumba egy jó kis játékra! Tudják, játék, nyeremény, tv-szereplés!  

20 éves az Alföld Tv: elvitték az első nagynyereményt


Elindult a kvíz, már lehet nyerni a 20 éves Alföld Tv-vel

Gyorshír: Jennifer Lopez fellép a debreceni Főnixben

Most kaptuk a hírt, hogy igazi világsztár látogat Debrecenbe: Jennifer Lopez november 31-én este a Főnix Csarnokban ad koncertet, a menedzsmentje szerint a művésznő 3,5 órás élő showt ígér. A koncert anyagi oldaláról egyelőre nincsenek információk, annyit tudni, hogy uniós támogatásból fedezik.

Merkelék kicserélik a német lakosságot Szíriával


Bréking! Ozzy és Alice Cooper a Campus fesztiválon?!

Olimpiai bajnokként ismertük, ezután ügyvéd lesz

Befejezte játékospályafutását Steinmetz Barnabás kétszeres olimpiai bajnok vízilabdázó.      A 40 éves bekk döntéséről klubja, a Honvéd számolt be kedden.      Steinmetz Barnabás - aki ügyvédként is segíti klubját - a KSI-ben kezdte pályafutását, majd játszott a Ferencvárosban, a Szegedben, a Posillipóban és a Vasasban is.      A magyar válogatottban 1993 és 2006 között szerepelt, 2000-ben Sydneyben és négy évvel később Athénban is olimpiai bajnok lett. (MTI)

Magyar siker a Roland Garroson


Magyarok a Barcában, a Barcáért: filmbemutató a stadionban

Elmarad a debreceni LGT Zenevonat – Szuperkoncert

A Debreceni Sportcentrum Kft. ezúton tájékoztatja az érdeklődőket, hogy a 2016. június 4-ei, a debreceni Főnix Csarnokba meghirdetett Zenevonat az LGT legendáival Szuperkoncert elmarad. Somló Tamás egészségügyi állapota és a debreceni koncert általa történő lemondása kapcsán a napokban több, a legendás zenész által meg nem erősített hír látott napvilágot.  Az így kialakult bizonytalanságot is figyelembe véve, a koncert szervező bizottsága úgy döntött, hogy a cívisvárosban megrendezni kívánt szuperkoncert elmarad. A már megváltott jegyek a vásárlás helyszínén, 2016. június 17-ig visszaválthatók. Amennyiben minden körülmény adott lesz, a népszerű zenészek debreceni fellépésének új időpontjáról a szervezők értesítéssel lesznek.

Itt van Sándor Tamásék első videóklipje


A Red Hot Chili Peppers duplázik Budapesten

Hatalmas gyermeknapi buli a Fórumban: lesz Alma is

Remeknek ígérkezik a Fórum Debrecen bevásárlóközpont gyermeknapi hétvégéje: pénteken 17 órától a -1 emeleten a népszerű Alma együttes ad koncertet (a belépés ingyenes!), míg szombaton és vasárnap 10 és 18 óra között profi arcfestők várják a kicsiket és nagyokat.

Ballagási tablókiállítás és verseny a FÓRUM-ban


Flashmob a Fórumban - nemes célért

Fémdarabok kerülhettek néhány Pöttyös Túró Rudiba

A FrieslandCampina Hungária Zrt. visszahívja a június 2-ig fogyasztható natúr, kakaós étbevonatú, csomagban árult Pöttyös Túró Rudit, mert fémszerű darabokat tartalmazhatnak - olvasható a gyártó honlapján.     A tájékoztatás szerint az érintett termékek a boltokban már nem kaphatók. A cég arra kéri a fogyasztókat, hogy aki vásárolt a multipack termékből, ne fogyassza el, vigye vissza a boltba ahol vásárolta, ott díjmentesen kicserélik.     Minden egyéb termék más fogyaszthatósági idővel, más kiszerelésben vagy ízesítéssel biztonságosan fogyasztható - hangsúlyozták. (MTI)

Fantasztikus! Magyarország nyerte a Bocuse d'Or-t


Megkezdődött a világ legnívósabb gasztroversenye Budapesten

Oltás nélküli gyerekek az oviban? Az obudsman igent mond

Az ombudsman szerint alapjogi szempontból aggályos, hogy az óvodák elutasítják az olyan gyermekek felvételét, akik nem kapták meg a kötelező védőoltásokat.      Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala keddi, az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: Székely Lászlónak egy panaszbeadványból jutott a tudomására, hogy az óvodák egy módszertani levél alapján utasítják el a hároméves kort betöltött gyermekek felvételét a védőoltások hiánya miatt.       Az Országos Epidemiológiai Központ ebben korábban "előírta", hogy gyermekközösségbe, alsó- és középfokú oktatási intézménybe csak a megfelelő oltásokkal rendelkező gyermekek vehetők fel.       Az ombudsman jelentésében leszögezte: a módszertani levél nem jogszabály, így általánosan kötelező előírást sem határozhat meg.      Felhívta a figyelmet arra, hogy az életkorhoz kötött védőoltások célja a fertőző betegségekkel szembeni aktív vagy passzív védettség kialakítása, azok szükségesek a gyermekek megfelelő fejlődéséhez, valamint az egész társadalom védelméhez a fertőző betegségekkel, járványokkal szemben.      Az egészségügyi államigazgatási szerv elrendeli a védőoltást, ha a gyermek törvényes képviselője nem adatja be és az írásbeli felszólításnak sem tesz eleget - olvasható a közleményben. Az alapvető jogok biztosát a szaktárca és az egészségügyi államigazgatási szerv arról tájékoztatta, hogy ilyenkor pénzbírságot szabnak ki, de ez a gyakorlatban nem jelent kényszerítő erőt, a pénzbírság megfizetésével a szülők "ki tudják váltani" gyermekeiket a kötelező védőoltás rendjéből.      A hivatal közölte: Székely László nem lát problémát pusztán abban, hogy vita kezdődött a védőoltások hatékonyságáról, de azzal kapcsolatban már vannak kétségei, hogy adott-e az objektív tájékozódás lehetősége. A szülők ugyanis az internetes oldalakon, a közösségi médiában "szkeptikus, kritikátlan, meg nem alapozott veszélyekre is figyelmeztető információk áradatával találkoznak". Kérdés, hogy eljutnak-e hozzájuk a kötelező védőoltások hatásosságát, megalapozott kockázatait tudományos tényekkel, kutatási eredményekkel alátámasztó, logikusan felépített, érhető magyarázatok - vetette fel.       Ezért - fűzte hozzá - a kötelező védőoltási rend fenntartásának legfontosabb kérdésévé vált, hogy az állam mennyire tudja a szülőket segíteni abban, hogy ne kényszerként, hanem mindenki érdekét szolgáló együttműködésként éljék meg a részvételt a kötelező védőoltások beadásában. Az ombudsman szerint ezért át kell gondolni a kötelező védőoltás rendszerét támogató állami eszközöket, azok hatékonyságát.      Kiemelte, nincs olyan rendelkezés, amely a védőoltások beadásáról szóló orvosi igazolások bemutatását követelné meg az óvodai beiratkozáshoz. Ilyen dokumentumot tehát a belső szabályzatukban az óvodák se igényelhetnek a szülőktől.       Hozzátette: az óvodavezető akkor jár el jogszerűen, ha gondoskodik az óvodákban is jelenlévő iskola-egészségügyi szolgálat működéséről, az orvos pedig köteles ellenőrizni, hogy az óvodába kerülő gyermekek megkapták-e az életkor szerint esedékessé vált oltásokat, és az esetleges hiányosságokról értesítenie kell a járási hivatalt.      Az alapvető jogok biztosa a többi között kezdeményezte, hogy az elmaradt védőoltások beadásának kikényszerítésekor legyenek tekintettel az arányosság követelményére, javasolta a fokozódó oltásellenesség hazai körülményeinek alapos feltárását, a módszertani levelek és a jogszabályban foglaltak összhangjának megteremtését, valamint az óvodai aggályos tartalmú belső szabályzatok módosítását. (MTI)

A macskák is hálásak lehetnek a NÉBIH-nek


Jövő héttől az e-dohányosnak is a füstben kell állnia

Egy biztos: nem sokat tejel a pénzünk

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa az elemzői várakozásoknak megfelelően újabb 15 bázisponttal 0,90 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot kedden.      Emellett a monetáris tanács az egynapos hitelkamatot 1,30 százalékról  1,15 százalékra mérsékelte, az egynapos betéti kamatot pedig változatlanul mínusz 0,05 százalékon hagyta. Ezzel a kamatfolyosó 1,35 százalékosról  1,20 százalékosra szűkült.      A márciusi kamatdöntő ülésen indította el az újabb kamatcsökkentési ciklust a tanács. Akkor is 0,15 százalékponttal mérsékelték az alapkamatot, egyben akkor határoztak meg először negatív egynapos betéti kamatot is. (MTI)

A Sláger Rádió vette meg a Class FM-et


Éjfélkor üt az óra

Gyász: elhunyt Solténszky Tibor

Meghalt a Debrecenhez is ezer szállal kötődő Solténszky Tibor dramaturg, színpadi szerző, rendező, színész, tréner, oktató.   Solténszky Tibor 1953-ban született. A debreceni Tóth Árpád Gimnáziumba járt, ahol a Magi István vezette diákszínjátszó együttes tagja lett. A szegedi JATE Állam- és Jogtudományi Karán kezdte egyetemi tanulmányait 1972-ben. Ám amikor a színjátszás, a színház vonzásába került, egy időre abbahagyta a jogot és a Paál István vezette Szegedi Egyetemi Színpad színésze, majd diák-vezetője lett; tanult Józef Szajna híres Stúdió Színházában, Jerzy Grotowski Laboratórium Színházában.    Oktatói, tréneri munkáját már ebben az időszakban elkezdte, színésztréninget vezetett/tanított szerte az országban. A nyolcvanas évek elején rövid ideig dolgozott a Stúdió K-ban is. 1982. január 1.-től a Rádiószínház dramaturgja, 2003. január 1.-től annak megszűnéséig vezetője. Rádiós művészeti tevékenysége mellett számtalan újságírói területen volt aktív: újságot szerkesztett és cikkeket írtm, olvasó szerkesztett, rádióban és tévében egyaránt riporterkedett miközben színházaknál is dolgoztto dramaturgként, rendezőként. A ’90-es években több verslemez szerkesztő-rendezője is volt.   Pályája során számos drámai művet írt/adaptált színpadra, rádióra .Az elmúlt két évtizedben több oktatási projektet, szakmai tábort vezetett, válogatóként, előadóként rendszeresen részt vett a kazincbarcikai Ifj. Horváth István Nemzetközi Színjátszó Fesztiválon, tanított a Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakközépiskolában, a KIMI-ben, Kárpáti Péter drámaíró iskolájában, a Magyar Versmondó Egyesület szakmai felkészítő műhelyét irányította. A felvidéki színjátszó képzés beindítójaként és rendszeres tanáraként is ismerték, továbbá a Soltis Lajos Színház stúdiójának és nyári táborainak tanáraként is munkálkodott.   Kurzust vezetett a Színház- és Filmművészeti Egyetem és az ELTE média-szakán. Forrás: Színház.hu, www.5kkozpont.hu

Új szakember a MODEM élén


Végső nyughelyére helyezték Gabriel García Márquezt

Na kábé ez minden nő álma: csodafotók a boldogító igenhez

Úabb látványos bejegyzés olvasható Szűcs-Tarcsa Anita stylist divatblogján, a Fashion and City-n. A debreceni hölgy egy olyan fotózás főszereplője volt, amely minden nő álma lehet. "Amikor kimondod a boldogító igent, remeg a gyomrod, a lélegzeted kapkodó és próbálsz minden másodpercet elraktározni, hogy elmeséld majd az utókornak, milyen is kimondani az örökké tartó igent. Mint minden ember, én is megküzdöttem a boldogságért, amit végül lassan már 5 éve az enyémnek tudhatok. Nehéz szavakba foglalni mit jelent nekem. Nélküle értelmetlen az ébredés, savanyú az étel, fakó a természet (csak néhány példát említve...), de ahogy találkozol a te nagy Ő-del, tudod majd, hogy miről beszélek. Összeszorult a gyomrom, amikor a La Femme szalon tulajdonosa felkért, hogy legyek ismét a kampányfotóinak modellje. Tavaly én mutattam be az első Vera Wang-okat a szalon prezentációjában, így óriási elismerés volt, hogy ismét belebújhattam két csodába is. Nem volt sok időm gondolkodni és hezitálni, hiszen következő nap már ruhapróbára kellett mennem. Amikor felpróbálsz egy menyasszonyi ruhát, teljesen átszellemülsz. Most a hercegnős fazon helyett a letisztult, szexi modellt választottuk nekem. Valahogy a másik fazon nem is állt most közel hozzám. Ha most mennék férjhez, biztos, hogy ilyen ruhát választanék. Nyitott hátrész, csipke részletek, amiben a nő igazán nő. Más ez a ruha, mint a nagy hercegnős ruhák, a nőiességünk tetőfoka, hiszen tökéletesen követi testünk vonalát. Két modellt kellett bemutatnom a Rosa Clara – Eloisa és a Maggie Sottero - Austin ruháját. Álom volt mindkettő. A helyszín szépségére nincsenek szavak. Biri közepén egy mesevilág a Le Til Kúria. Virágok és elegancia, humorral és letisztultsággal fűszerezve. Esküvői helyszínnek tökéletes, szerintem többször visszamegyünk majd egy-egy fotó erejéig. Beszéljenek magukért a fotók,   xoxo, Anita" Szűcs-Tarcsa Anita további bejegyzéseihez kattintson ide! Fotók: Nagy Károly ( www.eskuvoiriportfoto.hu )

Flower Bomb - Daalarna Fashion Show 2016


A szexi fehérnemű debreceni titkai: gyönyörű fotók

Remek: megerősödhet a magyar buszgyártás

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) a társminisztériumok bevonásával hamarosan kidolgozza a nemzeti autóbuszgyártás megerősítését szolgáló lépéseket, amelyeknek köszönhetően több év alatt több ezer új munkahely jöhet létre, a költségvetési többletbevétel pedig éves szinten elérheti a 30-40 milliárd forintot - jelentette be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter pénteken Budapesten sajtótájékoztatón.       Szavai szerint a program megteremti a hazai buszgyártás megújításának feltételeit, hozzájárul a hazai gyártók versenyképességének növekedéséhez, elősegíti, hogy a magyar gyártók minőségben és kapacitásban képesek legyenek felvenni a versenyt a külföldi cégekkel, továbbá lendületet ad a közösségi közlekedés fejlesztésének is. A miniszter bejelentette azt is, hogy a kormány elfogadta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) által kidolgozott nemzeti autóbuszgyártás cselekvési programjáról szóló előterjesztést.      Hangsúlyozta, a kormány határozott törekvése a buszgyártás kiemelt fejlesztése, építve az ágazat hagyományaira valamint a járműgyártásban elért eredményekre, figyelembe véve a tömegközlekedés igényeit. A program célja a hazai helyi és helyközi közúti tömegközlekedés elöregedett járműparkjának megújítása, amely azáltal, hogy meghatározó jelleggel hazai gyártású buszokkal kívánják megvalósítani, hozzájárul a gazdaság növekedéséhez és a munkahelyteremtéshez.      A miniszter kifejtette, az autóbuszgyártás fellendítése nemzetgazdasági érdek, szükség van rá a növekedési lendület megtartásához és az iparpolitika folytatásához, ami megteremti a hosszú távú növekedés feltételeit. Az ipari termelés az elmúlt években évente átlagosan több mint 5 százalékkal növekedett, teljesítménye 2015-ben 34 százalékkal volt nagyobb, mint 2009-ben. Ebben meghatározó szerepe volt a járműgyártásnak, amely az ipari termelés közel harmadát állítja elő. A járműgyártás fejlesztése ugyanakkor más iparágakat is magával húz - hangsúlyozta.       A közösségi közlekedésben használt buszok átlagéletkora 14 év, de nem ritka - nyolcezerből hozzávetőleg ezer - a 20 évnél többet futott jármű sem - emlékeztetett a miniszter. Ahhoz, hogy 2020-ra az átlagélekor 10 év alá csökkenjen, évente 1000-1200 új busz beszerzésére van szükség. A hazai gyártói kapacitások már a 2017-ben felmerülő 1200 darabos beszerzési igényt is fedezni tudják a miniszter szerint. Varga Mihály megjegyezte, azokban az országokban, ahol jelentős az autóbuszgyártás, a hazai szükségleteket elsősorban az ottani gyártók járműveivel elégítik ki.       A buszgyártás fellendülésének egyik legfontosabb pozitív hatása a foglalkoztatás bővülése lesz. A következő három évben, a beszerezni kívánt mintegy 3000-3500 hazai autóbusz gyártásával több ezer új munkahely jöhet létre a beszállítókat is figyelembe véve. A program megvalósításával a költségvetés a keletkező tőke- és munkajövedelmek hatásaként éves szinten 30-40 milliárd forintos többletbevétellel is számolhat - mondta Varga Mihály.       Lepsényi István, az NGM gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős államtitkára felidézte, hogy Magyarország az 1990-es évekig Európa legnagyobb autóbuszgyártója volt, jól képzett mérnök- és szakmunkás-kapacitással, versenyképes beszállítói háttérrel. Ahhoz, hogy ismét megerősödjön a magyar buszgyártás, állandó és folyamatos rendelésállományra van szükség. Az államtitkár szerint nincs szükség jelentős beruházásokra, a műszaki kapacitások rendelkezésre állnak, a megfelelő létszámú szakképzett munkaerő jelent problémát, amiről megkezdték az egyeztetéseket.      Mészáros Csaba, az Evropo Kft. elnök-vezérigazgatója a tájékoztatón kiemelte a magyar mérnökök innovatív képességét és felkészültségét. Mint mondta: nagy előnye a hazai gyártásnak, hogy pontosan felmért igényekhez tudják igazítani a fejlesztést.       Krankovics István, a Credo-buszokat gyártó Kravtex Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, termékeik versenyképesek a magyar piacon is, és nagyobb kapacitásigényt is képesek kiszolgálni.        Varga Mihály kérdésekre kifejtette, a Volán vállalatok járműparkjának megújításához szükséges forrást évről évre biztosítja a kormány.       A metrópótló buszokkal kapcsolatos kérdésre kifejtette, ez budapesti ügy, a fővárosi közgyűlésnek kell döntenie róla. A magyar buszgyártás a miniszter szerint számíthat Tarlós Istvánra, és Budapest is számíthat a magyar buszgyártásra. Hozzátette, készek a további egyeztetésekre.      Varga Mihály azt is elmondta, hogy optimista a pénteken várható hitelminősítéssel kapcsolatban, a magyar gazdaság adatai azt mutatják, hogy az ország stabil növekedési pályán van. Az első negyedévi 2,9 százalékos exportbővülés jó jel bármelyik hitelminősítőnek, amely Magyarországról értékelést készít. A magyar gazdaság stabilitását bizonyítja az is, hogy az első negyedévben a kisebb mértékű növekedés ellenére 145 ezerrel bővült a munkahelyek száma, az építőipari megrendelésállomány jelentősen nőtt az egy évvel korábbihoz képest, a reálkeresetek pedig 7,4 százalékkal növekedtek. (MTI)

70 éves a Vespa


Gumiégetés a kegyeleti emlékműnél? Botrány van